Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξω από την ευρωπαϊκή λογική η αδιαλλαξία"

  • [01] "Εξω από την ευρωπαϊκή λογική η αδιαλλαξία"

    Νέα προειδοποίηση στην ηγεσία των Σκοπίων, μέσα σε δύο ημέρες, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

    Καθώς τον Απρίλιο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου συζητείται το ενδεχόμενο πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ από τη Συμμαχία, ο κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι απαρέγκλιτο κριτήριο για την πορεία της γείτονος στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει όλες τις χώρες των Βαλκανίων στην ευρωατλαντική τους πορεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τα κριτήρια. Και σημείωσε ότι η αδιαλλαξία και η προκλητική συμπεριφορά είναι έξω από την ευρωπαϊκή λογική.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σταδιακή ενσωμάτωση των Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξαρτάται βασικά από τις δικές τους επιδόσεις.

    Ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για χώρες που θέλουν να είναι στην ίδια συμμαχία, είπε.

    Ο Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Κάλιν Ποπέσκου-Ταρισεάνου συζήτησαν συνολικά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια που συμπεριλαμβάνουν και το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στις δηλώσεις που έκανε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σημείωσε ότι για τα θέματα αυτά οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν πολλά κοινά σημεία.

    Το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης Καραμανλή στο Βουκουρέστι ήταν η υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόκειται για συμφωνία πλαίσιο που αφορά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό και αποτελεί επικαιροποίηση παλαιότερης συμφωνίας που είχαν οι δύο χώρες από το 1977.

    Προβλέπει δε τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα, που θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα στις δύο πρωτεύουσες και θα συζητά επιμέρους θέματα που αφορούν στην υλοποίησή της.

    Η σημερινή υπογραφή εντάσσεται στην προοπτική της γενικότερης αναβάθμισης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή υπαγορεύεται από το ότι και οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Είναι αυτονόητο, είπε, ότι η ελληνορουμανική συνεργασία λαμβάνει υπόψη της τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, για διαφοροποίηση των ενεργειακών διαύλων και για τη συνδεσιμότητα αυτών.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού για την ενεργειακή τους πολιτική εξασφαλίζοντας ενεργειακές πηγές και καλύτερη θέση στον ενεργειακό χάρτη,καθώς και εξασφάλιση διαδρόμων για τη μεταφορά ενέργειας που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο.

    Η Ελλάδα σκοπεύει να προωθήσει παρόμοια πλαίσια συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό εντάσσεται στη στρατηγική της Ελλάδας ως χώρας - κλειδί στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

    Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η επίσκεψη έχει έναν εξόχως συμβολικό χαρακτήρα, έχει δε στόχο να επισφραγίσει την άριστη συνεργασία των δύο χωρών και να βάλει τα θεμέλια για ποιοτική αναβάθμισή της. Είναι μία επίσκεψη που δίνει νέα δυναμική σε μία παραδοσιακή φιλία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθως έκανε αναφορά στην οικονομική συνεργασία και στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθώς και στην τριμερή συνεργασία Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ελλάδας προκειμένου να υπάρχει κοινή γραμμή στα θέματα των Βαλκανίων.

    Την ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βαρουζάν Μποσκανιάν. Στην ελληνική αποστολή μετείχαν ακόμη ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ρουμανίας και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Δανιήλ.

    Το μεσημέρι συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Ρουμανίας με τον Πρόεδρο της χώρας Τραιάν Μπασέσκου.

    Το απόγευμα θα παραβρεθεί σε δεξίωση που παραθέτει ο Έλληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι προς τιμήν των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή.

    Ν.Μπακογιάννη: "Η αδιαλλαξία των Σκοπίων παραμένει αμετάβλητη"

    Το σύνολο των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η Υπουργός Εξωτερικών, ενόψει και της επίσκεψης της κας Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.

    «Ευχόμαστε να συνειδητοποιήσουν τα Σκόπια ότι σε μια πιθανή λύση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και ότι μια κοινά αποδεκτή ονομασία είναι η βάση καλών συμμαχικών και εταιρικών σχέσεων, αλλά και καλών σχέσεων με το βασικό τους γείτονα, που είμαστε εμείς», δήλωσε η υπουργός κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο.

    «Η Ελλάδα διαπιστώνει», πρόσθεσε, «ότι η αδιαλλαξία των Σκοπίων παραμένει αμετάβλητη» και τόνισε ότι «αδιάλλακτες πολιτικές δεν μπορούν να είναι συμμαχικές ή εταιρικές πολιτικές».

    Κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου, η κα Μπακογιάννη είπε στον κ.Παπούλια ότι ξεκινάει από τη Δευτέρα ένα μεγάλο ταξίδι μιας εβδομάδας, αρχίζοντας από τη Μάλτα, όπου θα μετάσχει στη σύνοδο ΕΕ -Αραβικού Συνδέσμου, στη δε συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή της με τη αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις και θα ολοκληρώσει το ταξίδι της μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

    «Είναι μια ευαίσθητη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια», είπε η κα Μπακογιάννη, ο δε Κάρολος Παπούλιας της ευχήθηκε «να πάνε όλα καλά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 February 2008 - 13:30:12 UTC