Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Θέση μας είναι όλα στο φως"
  • [02] Ομιλίες υποψηφίων προέδρων στο συνέδριο του ΣΥΝ
  • [03] "Ευθύνες της κυβέρνησης"
  • [04] "Ανούσια αντιπαράθεση"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Θέση μας είναι όλα στο φως"

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί» και «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», διαβεβαίωσε στη Βουλή ο κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για τα ενεργειακά προγράμματα της ΔΕΗ.

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι εκμεταλλέυτηκε την ερώτηση για τη ΔΕΗ για να προκαλέσει θόρυβο, να οξύνει και να πολώσει, καθώς η συζήτηση επεκτάθηκε στις υποθέσεις Ζήμενς και Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ειδικότερα, για την υπόθεση της Ζήμενς και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει: «Τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να την καθυστερήσει. Κρατήστε το αυτό! Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Και τότε η Βουλή είναι εδώ. Ακούστε το! Η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

    Ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε μάλιστα τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι ακολουθεί την τακτική "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση": «Δεν βλέπετε ότι τα στελέχη σας άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται και ότι κατηγόρησαν την κυβέρνηση, της οποίας κι εσείς υπήρξατε μέλος;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου.

    Όσο για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει ως πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων για την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είπε «εδώ είμαι να με ρωτήσετε, στην ολομέλεια, όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Σε παιχνίδια, όμως, εντυπώσεων, δεν συμμετέχω, δεν παίζω».

    Για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη RWE αλλά ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

    Αντιθέτως, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση, βάσει της οποίας ήταν προγραμματισμός από την Κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το είχε προχωρήσει.

    Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες της κυβέρνησης για περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και την αξιοποίηση ήπιων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τόνισε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο μας», ωστόσο, «τέτοιες μονάδες θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση». Σημείωσε ακόμα ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις της ΔΕΗ λαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο και «όχι σε σκοτεινούς θαλάμους» και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ «αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της: Παρεμβάσεις στις επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες».

    Απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    Το συλλογικό συμφέρον είναι στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου "σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, τις απολύσεις προσωπικού κλπ".

    Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις κατά των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει το δρόμο του: "Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν, να απεργούν, να κινητοποιούνται, δεν είναι, όμως, δικαίωμα κανενός η βία. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός τα άκρα και οι ακρότητες και δεν μπορεί από κανέναν να επιστρατεύονται αντιδημοκρατικές πρακτικές. Αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης και, σε τελική ανάλυση, ζήτημα Δημοκρατίας", είπε.

    Ο κ.Καραμανλής επέκρινε τον κ. Α. Αλαβάνο και το ΣΥΡΙΖΑ για "στείρα άρνηση σε όλα, χωρίς παρουσίαση πρότασης και χωρίς συμβολή στην επίτευξη λύσεων".

    Όπως είπε, οι αποκρατικοποιήσεις αποβλέπουν στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γεωγραφική θέση μας.

    Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης "να διασφαλίσουμε πλήρως και σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων" στους οργανισμούς λιμένων

    "Δεν πρόκειται να παραγνωρίσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Δεν πρόκειται να ευνοήσουμε μονοπωλιακές καταστάσεις. Δεν πρόκειται, όμως, να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να πάει ο τόπος μπροστά. Δεν πρόκειται να λησμονήσουμε τους φορολογούμενους που πληρώνουν. Αυτή είναι η δέσμευσή μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, να καταγγέλλει νοσηρά φαινόμενα και, από την άλλη, να εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση που αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους:

    "Δεν βοηθά ο λαϊκισμός. Δεν προσθέτει η αντιδραστικότητα. Κι ούτε βέβαια ισχύουν οι ισχυρισμοί ότι οι αποκρατικοποιήσεις σημαίνουν επιδείνωση υπηρεσιών και αύξηση τιμών", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι έγινε με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και στις τιμές και στην ποιότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [02] Ομιλίες υποψηφίων προέδρων στο συνέδριο του ΣΥΝ

    Με τη συμμετοχή περίπου 1200 συνέδρων συνεχίζονται σήμερα στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στο Φάληρο, οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος. Σήμερα αναμένονται οι ομιλίες των υποψηφίων προέδρων Φ.Κουβέλη και Αλ.Τσίπρα.

    Ο νέος κεντρικός στόχος του Συνασπισμού είναι να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού, με επίκεντρο τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως τον ανέπτυξε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος ανοίγοντας τις εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι οι επιδιώξεις του ΣΥΝ δεν εξαντλούνται στο να εξασφαλίσει ένα πιο άνετο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ανατραπεί το σύστημα του δικομματισμού, να οικοδομηθεί μια νέα πλειοψηφία και αυτή η πρόταση να μεταφερθεί στις συνεργαζόμενες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, μπορεί να είναι δύσκολη, μπορεί να πάρει χρόνο, είναι όμως ένας εφικτός στόχος.

    Αναφερόμενος επί μακρόν στις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι, ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι μια κυβερνητική λύση θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να δοθεί μέσα από μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μια τέτοια συνεργασία δεν θα αποτελούσε λύση.

    Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η αριστερά δεν θέτει το αίτημα της νέας πλειοψηφίας και της εναλλακτικής διακυβέρνησης για να στηρίξει τον δικομματισμό, αλλά για να τον υπερβεί.

    Αναφερόμενος στην πολιτική του ΚΚΕ, είπε ότι "όταν η ηγεσία του ΚΚΕ μας αποκαλεί προδότες, συμβιβασμένους, οπορτουνιστές, καβαλημένους, κουραμπιέδες, εμείς, απαντάμε στους αγωνιστές που τους ακολουθούν ότι, ένας είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός".

    Προϋπόθεση όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΣΥΝ, κατέληξε ο κ. Αλαβάνος, είναι η ανανέωση και η ενδυνάμωση του κόμματος, γιατί, όπως παρατήρησε, αν ο Συνασπισμός έκανε μεγάλα βήματα στις πολιτικές του πρωτοβουλίες, τα βήματά του στην αναδιοργάνωση του κόμματος υπήρξαν πολύ μικρά.

    Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου στην "Ωρα του Πρωθυπουργού"

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση υπονομεύει το δημόσιο τομέα, ζητώντας παράλληλα από τον ελληνικό λαό να στηρίξει τη νέα κυβερνητική πρόταση του Συνασπισμού που "πιστεύει στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα και εκφράστηκε στο χθεσινό συνέδριο του ΣΥΝ".

    Ο κ.Αλαβάνος, αναλύοντας στην Βουλή την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό "σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, τις απολύσεις προσωπικού κλπ", παρουσίασε τις θέσεις του μέσω ερωτημάτων, για το τι θα συμβούλευε ο πρωθυπουργός για την πώληση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Θα συμβουλεύατε μικρό επιχειρηματία να πουλήσει την κερδοφόρα επιχείρηση του; Αν όχι, για ποιο λόγο πουλάτε όλα τα φιλέτα δημοσίου; Θα συμβουλεύατε έναν επιχειρηματία να πουλήσει την επιχείρησή του όταν αυτός διαπιστώνει ότι ο διευθυντής του κλέβει, ρώτησε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο κόστος του ΟΤΕ από τις προμήθειες της Ζήμενς. Πρέπει να μάθουμε το κόστος, πέραν από το "σε ποια τσέπη", σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, καλώντας τον κ. Καραμανλή "να επανεξετάσει" και να μην ακολουθεί "εύκολες λύσεις" πώλησης δημοσίων επιχειρήσεων ή αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων.

    Εξ άλλου, μίλησε για "σχιζοφρενή" κατάσταση, όταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει αυξήσεις ορίων ηλικίας, οι δε ρυθμίσεις για τα λιμάνια, τον ΟΣΕ και το Χρηματιστήριο προβλέπουν "εθελούσιες εξόδους".

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τη συγκίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την περιπέτεια της υγείας της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, ευχόμενος παράλληλα καλή έκβαση.

    Τη συμμετοχή του σώματος στις ευχές του κ. Α. Αλαβάνου δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    [03] "Ευθύνες της κυβέρνησης"

    Για "γυμνό βασιλιά" και για "συγκάλυψη της συγκάλυψης" στις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων, των καρτέλ, των "κουμπάρων", και του υπουργείου Πολιτισμού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού".

    Συγκεκριμένα επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να προσέλθει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών για να "λογοδοτήσει" στον ελληνικό λαό, εκτίμησε δε ότι ο Κώστας Καραμανλής φοβάται να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές του κ.Π.Τατούλη.

    Επανήλθε, επίσης, στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την SIEMENS, κάνοντας λόγο για «ψέματα, αδιαφάνεια και κυνισμό από πλευράς κυβέρνησης». «Έχετε», είπε, «τεράστια ευθύνη για τον σημερινό κατήφορο της χώρας. Έχετε πληγώσει την Ελλάδα, έχετε πληγώσει τον Έλληνα».

    Για το θέμα της RWE, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τη δεύτερη πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην ΕΕ», η οποία «έφυγε από τη Γερμανία, από τα πρόστιμα που έπαιρνε για τις λιθανθρακικές Μονάδες, λόγω Συμφωνίας Κιότο: Και μας βρήκε εμάς κορόιδα, κ. Καραμανλή, τους Έλληνες; Αυτός είναι ο πατριωτισμός της παράταξής σας; Να γίνουμε οι δακτυλοδεικτούμενοι στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις; Να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ενεργειακό σκουπιδότοπο, να προσθέσουμε άλλους 9 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακος στη χώρα μας, οι πλούσιοι να μεταφέρουν το πρόβλημα στους φτωχούς και η ΔΗΕ να απαξιώνεται για να πάει το μάνατζμεντ τους Γερμανούς;».

    Υποστήριξε μάλιστα ότι από τέτοιες υποθέσεις ζημιώνονται οι μικροί και ότι κερδίζουν «η αδιαφάνεια, οι κομματικοί κηφήνες, τα ισχυρά παρασιτικά οικονομικά συμφέροντα, αυτούς που εσείς εξυπηρετείτε, κ. Καραμανλή».

    [04] "Ανούσια αντιπαράθεση"

    Για "αποπροσανατολιστική και ανούσια", αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Κατηγορεί και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι "συμφωνούν και υλοποιούν τον «ευρωμονόδρομο» της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενεργείας. Η διαφωνίας τους αφορά μόνο το πώς αυτή θα γίνει και στο ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επωφεληθούν περισσότερο".

    Το ΚΚΕ αναφερόμενο στα σκάνδαλα τονίζει ότι "και τα δυο κόμματα έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν, όχι να τα αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε να περιορίσουν τη διαφθορά που αναβλύζει από το σύστημα που υπηρετούν. Δεν θέλουν και ούτε πρόκειται να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους".

    "Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συγκάλυπταν τις ευθύνες τους για τα σκάνδαλα, μέσω του δρόμου της παραπομπής τους σε εξεταστικές επιτροπές. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους μέσω της παραπομπής όλων των θεμάτων στη δικαιοσύνη".

    Οι λαϊκές δυνάμεις πρεπει να τους εγκαταλείψουν οριστικά, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 February 2008 - 5:30:16 UTC