Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν"
  • [02] "Διαπλοκή και αδιαφάνεια"
  • [03] "Αντιλαϊκή στρατηγική"
  • [04] Βαρυχειμωνιά στη χώρα

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν"

    Το θέμα των Σκοπίων, ενόψει και των συνομιλιών που θα έχει η κ.Ντ.Μπακογιάννη την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεργασίας του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών.

    "Εχουμε μπει στην τελική ευθεία των συζητήσεων για το θέμα της ονομασίας", τόνισε η υπουργός.

    K.Καραμανλής στην "Ωρα του Πρωθυπουργού"

    «Τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί» και «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», διαβεβαίωσε στη Βουλή ο κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για τα ενεργειακά προγράμματα της ΔΕΗ.

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι εκμεταλλέυτηκε την ερώτηση για τη ΔΕΗ για να προκαλέσει θόρυβο, να οξύνει και να πολώσει, καθώς η συζήτηση επεκτάθηκε στις υποθέσεις Ζήμενς και Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ειδικότερα, για την υπόθεση της Ζήμενς και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει: «Τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να την καθυστερήσει. Κρατήστε το αυτό! Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Και τότε η Βουλή είναι εδώ. Ακούστε το! Η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

    Ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε μάλιστα τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι ακολουθεί την τακτική "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση": «Δεν βλέπετε ότι τα στελέχη σας άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται και ότι κατηγόρησαν την κυβέρνηση, της οποίας κι εσείς υπήρξατε μέλος;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου.

    Όσο για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει ως πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων για την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είπε «εδώ είμαι να με ρωτήσετε, στην ολομέλεια, όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Σε παιχνίδια, όμως, εντυπώσεων, δεν συμμετέχω, δεν παίζω».

    Για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη RWE αλλά ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

    Αντιθέτως, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση, βάσει της οποίας ήταν προγραμματισμός από την Κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το είχε προχωρήσει.

    Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες της κυβέρνησης για περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και την αξιοποίηση ήπιων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τόνισε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο μας», ωστόσο, «τέτοιες μονάδες θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση». Σημείωσε ακόμα ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις της ΔΕΗ λαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο και «όχι σε σκοτεινούς θαλάμους» και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ «αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της: Παρεμβάσεις στις επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες».

    Απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    Το συλλογικό συμφέρον είναι στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου "σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, τις απολύσεις προσωπικού κλπ".

    Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις κατά των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει το δρόμο του: "Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν, να απεργούν, να κινητοποιούνται, δεν είναι, όμως, δικαίωμα κανενός η βία. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός τα άκρα και οι ακρότητες και δεν μπορεί από κανέναν να επιστρατεύονται αντιδημοκρατικές πρακτικές. Αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης και, σε τελική ανάλυση, ζήτημα Δημοκρατίας", είπε.

    Ο κ.Καραμανλής επέκρινε τον κ. Α. Αλαβάνο και το ΣΥΡΙΖΑ για "στείρα άρνηση σε όλα, χωρίς παρουσίαση πρότασης και χωρίς συμβολή στην επίτευξη λύσεων".

    Όπως είπε, οι αποκρατικοποιήσεις αποβλέπουν στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γεωγραφική θέση μας.

    Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης "να διασφαλίσουμε πλήρως και σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων" στους οργανισμούς λιμένων

    "Δεν πρόκειται να παραγνωρίσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Δεν πρόκειται να ευνοήσουμε μονοπωλιακές καταστάσεις. Δεν πρόκειται, όμως, να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να πάει ο τόπος μπροστά. Δεν πρόκειται να λησμονήσουμε τους φορολογούμενους που πληρώνουν. Αυτή είναι η δέσμευσή μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, να καταγγέλλει νοσηρά φαινόμενα και, από την άλλη, να εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση που αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους:

    "Δεν βοηθά ο λαϊκισμός. Δεν προσθέτει η αντιδραστικότητα. Κι ούτε βέβαια ισχύουν οι ισχυρισμοί ότι οι αποκρατικοποιήσεις σημαίνουν επιδείνωση υπηρεσιών και αύξηση τιμών", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι έγινε με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και στις τιμές και στην ποιότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [02] "Διαπλοκή και αδιαφάνεια"

    Επίθεση προς τη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επικαλούμενος, στην αρχή της ομιλίας του, τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τη διαφθορά και τον κίνδυνο υποταγής της πολιτικής στα οικονομικά συμφέροντα, έκανε λόγο για κυβέρνηση που "δεν αξίζει στην Ελλάδα", για κυβέρνηση που "υπηρετεί τη διαπλοκή, εκτρέφει τη διαφθορά και βασίζεται στην αδιαφάνεια".

    Επίσης,κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη και επεσήμανε ότι ενώ λέει "να έλθουν όλα στο φως στην πράξη στέλνει όλες τις υποθέσεις στο αρχείο" και "μετατρέπει τη Δικαιοσύνη σε πλυντήριο αμαρτιών της ΝΔ".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να έρθει στην κυβέρνηση όχι για να εξυπηρετήσει ισχυρά συμφέροντα και να μοιράσει πλούτο στους ημετέρους, αλλά για την ουσιαστική και δίκαιη ανακατονομή του πλούτου που παράγεται στη χώρα, ενώ έρχεται και για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι γι' αυτό φοβούνται και πριονίζουν το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ισοπεδώσουν τα πάντα λέγοντας ότι "όλοι ίδιοι είναι", αντίληψη που, όπως είπε, οδηγεί το λαό στην απάθεια και στην απογοήτευση και στην αποστροφή των νέων από την πολιτική.

    "Ποιόν βολεύει αυτή η αντίληψη";ρώτησε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ταυτόχρονα ότι αυτό βοηθά μόνο τους ισχυρούς, γιατί έτσι δεν έχουν απέναντί τους καμιά φωνή που να αντιστέκεται.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν το Κίνημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, αυτή πρέπει να είναι γιατί δεν άλλαξε την Ελλάδα ακόμα περισσότερο και τόνισε ότι δεν μας αξίζει η υποταγή,η γκρίνια, η μιζέρια και η άγονη διαμαρτυρία.

    Βολές Γ.Παπανδρέου στην Αριστερά

    "Δεν είμαστε η αριστερά που κολυμπά στα ρηχά νερά της αντιπολίτευσης, δεν είμαστε η αριστερά που αρνείται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και θέλει και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο, δεν είμαστε η αριστερά της ιστορικής φοβικότητας και της δογματικής ιδεολογικής περιχαράκωσης, δεν είμαστε η αριστερά που μετρά τα εκλογικά της ποσοστά την ώρα, που η ΝΔ νέμεται την εξουσία ανενόχλητη", τόνισε.

    Και υπογράμμισε ότι "είμαστε η αριστερά της δράσης και της πράξης που μπορεί και αλλάζει τα πράγματα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εν συντομία στην προγραμματική θέση του Κινήματος για "πράσινη ανάπτυξη", αναφερόμενος δε στη νεολαία τόνισε κατ'αρχήν ότι το νεολεΐστικο κίνημα αποτελεί το ελπιδοφόρο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ταυτόχρονα ενεργοποίηση, δραστηριοποίηση και συμμετοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου αποτιμώντας κριτικά το παρελθόν της νεολαίας ΠΑΣΟΚ μίλησε με σκληρά λόγια για τις ευθύνες των παλαιοτέρων,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις "σας διαπαιδαγωγήσαμε να υιοθετήσετε τις χειρότερες πλευρές των δικών μας κακών εαυτών",τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και αυτό σηματοδοτεί και η θέση του ιδίου ως επικεφαλής της ανασυγκρότησης της νεολαίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν θέλει να βλέπει τους νέους στα βουλευτικά γραφεία να ψάχνουν είτε για δουλειά, είτε για μια θέση στον ήλιο, είτε "πολύ χειρότερα για μια θέση στην Κεντρικη Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (του ΠΑΣΟΚ)". Και τόνισε ότι όλοι είναι ισότιμοι και μέρος του Κινήματος.

    Κάλεσε δε τους νέους "να πιάσουν το νήμα από το συνέδριο της Νεολαίας το Μάρτιο του 2007", είπε ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη θα οριστούν νέες διαδικασίες, θα εισηγηθεί εκπροσώπους νεολαίας στο συνέδριο, ενώ στο συνέδριο θα προτείνει και αλλαγή καταστατικού στο ΠΑΣΟΚ, ώστε οι νέοι να εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.

    Αναφερόμενος στην ΠΑΣΠ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή θα έχει δικό της καταστατικό, ενώ κάλεσε σε αποφασιστική μάχη στις φοιτητικές εκλογές, ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά, η συναλλαγή, η παθητικότητα και ορισμένες άσχημες πλευρές των διαδικασιών στο φοιτητικό κίνημα.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να αποστρέψουν το βλέμμα από συμφέροντα και ομαδούλες, αυθεντίες και πάτρωνες και μειοψηφίες που εκβιάζουν και εκβιάζονται, ενώ είπε ότι θα υπάρξουν και διαδικασίες ώστε να συμμετάσχουν νέοι του ΠΑΣΟΚ στην υπό δημιουργία σχολή στελεχών του Κινήματος.

    "Το αύριο είναι τώρα, το μέλλον είναι σήμερα, πάρτε το κόμμα στα χέρια σας, μην ασχολήστε με το ποιός είναι ποιανού, ασχοληθείτε με το πού πάει η χώρα και ανοίξτε δρόμους", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Μικροκομματισμός, επιθέσεις στο θεσμό της Δικαιοσύνης, όξυνση και ύβρεις, πλήρης απουσία προτάσεων πολιτικής. Το ρεπερτόριο του κ. Παπανδρέου είναι πια γνωστό. Δυστυχώς, σήμερα επέλεξε να το επαναλάβει μπροστά σε νέους ανθρώπους. Το μόνο που απέδειξε, για μια ακόμη φορά, είναι ότι ούτε αντιλαμβάνεται, ούτε μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες της νέας γενιάς».

    [03] "Αντιλαϊκή στρατηγική"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει αύριο το απόγευμα σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και η Αχτίδα Καλλιτεχνών, στο ξενοδοχείο «Παρκ», με θέμα: «Οι εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

    "Όσο κι αν ενοχλείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική με αυτή της ΝΔ, αυτά τα κόμματα είναι κόμματα του κεφαλαίου και δεν γίνεται να αλλάξουν. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να τους εγκαταλείψουν και τους δύο".

    Αυτά αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

    Και προσθέτει:

    "Σε ό,τι αφορά τη σχέση «αγάπης και μίσους», που αναπτύσσεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και αφορά το ρόλο τους στα «κεντροαριστερά» σενάρια, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού σε χρήσιμες για τη πλουτοκρατία λύσεις, το ΚΚΕ όχι μόνο δεν συμμετέχει, αλλά τα αντιπαλεύει".

    Εξ άλλου, σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση, όπως σημειώνει "Ζαχόπουλου - Κλαδά", το ΚΚΕ αναφέρει:

    "Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη να αναρωτιέται ποιος κοροϊδεύει ποιόν και σε αυτή την υπόθεση. Είναι βέβαιο ότι όλοι οι κρίκοι του συστήματος, από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση έως και τα ΜΜΕ, τον εμπαίζουν. Ανεξάρτητα πώς επιχειρεί καθένας να την αξιοποιήσει, όλοι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: Της συγκάλυψης των αιτιών και ουσιαστικών πλευρών του σκανδάλου, αλλά και στον αποπροσανατολισμό του λαού. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους: Τη διαφθορά δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν κόμματα συνυπεύθυνα για την αναπαραγωγή της, που γεννά η πολιτική τους. Χρειάζεται πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής και αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής, που μόνο ο λαός μπορεί να επιβάλλει. Απεγκλωβισμός τώρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία".

    [04] Βαρυχειμωνιά στη χώρα

    Εντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν σε όλη την Ελλάδα με θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

    Σε ό,τι αφορά τις εναέριες συγκοινωνίες, ακυρώθηκαν πτήσεις αεροσκαφών από Αθήνα προς Σητεία, Μήλο και Ιωάννινα, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στα αεροδρόμια προορισμού. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Πάρνηθα, στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και στους ορεινούς νομούς της Πελοποννήσου.

    Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους 8 με 9 και στο Αιγαίο πιθανώς 10 μποφόρ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του νότιου Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονόνερο ή χιόνι θα κάνει την εμφάνισή του στα ανατολικά ηπειρωτικά.

    Οι ισχυροί άνεμοι θα διατηρηθούν και αύριο στα ανατολικά και τοπικά θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 February 2008 - 5:30:18 UTC