Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες με Κ. Ραις
  • [02] "Νεκροταφεία" CO2

  • [01] Συνομιλίες με Κ. Ραις

    Κατά την έξοδό της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις για 45 λεπτά και νωρίτερα με τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και τον τρίτο στην ιεραρχία, Νίκολας Μπερνς, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Είχα τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των Σκοπίων, ταυτόχρονα και για το θέμα του Κοσόβου και για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Ήταν μια ευκαιρία για ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, και ουσιαστική πιστεύω. Και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική. Από εκεί και πέρα η διαδικασία συνεχίζεται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αναμένουμε και τις προτάσεις του κ. Νίμιτς».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν έπεσε κανένα όνομα στο τραπέζι. Η ουσία έπεσε στο τραπέζι. Για την ουσία κουβεντιάζουμε». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν συζήτησε με την κα Ράις για τη συνάντηση που είχε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι πριν δυο ημέρες.

    Αποχωρώντας η Ελληνίδα υπ. Εξωτερικών δήλωσε «ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη», λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, και επανέλαβε ότι «ο δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μέσα από μια κοινά αποδεκτή λύση».

    Δηλώσεις Ν. Μπερνς

    Υποδεχόμενος την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς χαρακτήρισε την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών ως "πολύ καλή φίλη και σύμμαχο των ΗΠΑ και έναν από τους καλύτερους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης", τονίζοντας ότι στη διάρκεια της ημέρας, την οποία χαρακτήρισε "εκπληκτική", ο ίδιος θα παραθέσει γεύμα στην κ. Μπακογιάννη, η οποία στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και την ίδια την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν και υπολογίζουν στην Ελλάδα και θεωρούν ως πολύ σημαντική τη συμμαχία με τη χώρα μας. Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την ευαισθησία που έχουν οι Έλληνες για το συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη.

    Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι στις συζητήσεις της με την πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παρουσιάσει την θέση της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων και θα εξετάσει τις εξελίξεις στο Κόσοβο το οποίο, όπως είπε, θα απασχολήσει τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν, επίσης, τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι παρέστη στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Τομ Λάντος, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, που έφυγε από την ζωή πρόσφατα, τονίζοντας ότι είχε πολλές φορές συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα.

    Ερωτηθείσα για το θέμα του Κοσόβου, η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι όποια εξέλιξη υπάρξει στο συγκεκριμένο θέμα, δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο.

    [02] "Νεκροταφεία" CO2

    Υπόγεια "νεκροταφεία" διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ικανά να χωρέσουν πάνω από 10 δισ. τόνους του επιβλαβούς αερίου, που αλλιώς θα εκπέμπονταν στην ατμόσφαιρα, εκτιμάται ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε τουλάχιστον τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, σε βάθος άνω του 1 χιλιομέτρου από την επιφάνεια της γης.

    Οι δυνητικές "αποθήκες" CO2, που -με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα- εντοπίζονται στην πλειοψηφία τους στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας, έχουν μελετηθεί σε προκαταρκτικό στάδιο από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

    Συγκεκριμένα, οι δύο από τις πιθανές μεγάλες αποθήκες εντοπίζονται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας και πετρελαίου του Πρίνου, εκ των οποίων το πρώτο έχει εξαντληθεί και το δεύτερο οδεύει στο ίδιο σημείο. Οι ήδη υπάρχουσες κοιλότητες των δύο κοιτασμάτων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μόνιμες αποθήκες, εκτιμώμενης χωρητικότητας 5 εκατ. τόνων και 20 εκατ. τόνων CO2 αντίστοιχα.

    Υπάρχουν κι άλλα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (πχ, Επανομή και Κατάκωλο), που μπορούν να δεχτούν 10 εκατ. τόνους CO2 περίπου, αλλά λόγω του χαρακτήρα τους δεν προσμετρώνται στην ομάδα των τεσσάρων μεγάλων πιθανών αποθηκών. Περισσότερο πετρέλαιο και αέριο χάρη στο Co2; Με άλλα λόγια, "στις αποθήκες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υφίσταται συνολικά ένα δυναμικό της τάξης των 35 εκατ. τόνων C02?, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων του ΙΓΜΕ, Γεώργιος Χατζηγιάννης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δίκτυο διοξειδίου του άνθρακα "CO2NET".

    Μάλιστα, η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι, πέραν των ωφελειών για το περιβάλλον, η λειτουργία αποθηκών CO2 μπορεί να βοηθήσει στο να βγουν στην επιφάνεια και μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που "κρύβονται" σε όσα κοιτάσματα οδεύουν προς εξάντληση.

    Συγκεκριμένα, κατά την εξόρυξη του πετρελαίου, υπάρχει ένα ποσοστό που παραμένει στον ταμιευτήρα μετά τη χρήση συμβατικών μεθόδων. Ένα μέρος του παραμένοντος πετρελαίου μπορεί να αποληφθεί με τη μέθοδο της Βελτιωμένης Απόληψης (EOR) που χρησιμοποιεί την εισπίεση αερίων για να το φέρει στην επιφάνεια. Ένα τέτοιο αέριο είναι και το CO2, το οποίο όμως παραμένει στον ταμιευτήρα, με συνέπεια να υπάρχουν δύο οφέλη -περιβαλλοντικό και οικονομικό.

    "Η μέθοδος αυτή εξετάστηκε να εφαρμοστεί και στο κοίτασμα του Πρίνου, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν υπήρχαν διαθέσιμες ποσότητες CO2 σε προσιτή τιμή", επισημαίνει ο κ.Χατζηγιάννης. Σε βάθος άνω του 1 χλμ. Μια δεύτερη κατηγορία δυνητικών αποθηκών -που είναι και η μεγαλύτερη- αφορά τους αλμυρούς-υφάλμυρους υδροφορείς, δηλαδή πετρώματα γεμάτα με αλμυρό νερό, σε μεγάλα βάθη από την επιφάνεια της γης (άνω των 1.000 μέτρων). Μέχρι σήμερα έχει εκτιμηθεί το δυναμικό τέτοιων υδροφορέων στις εξής περιοχές: στην ιζηματογενή λεκάνη του Πρίνου, την ανατολική λεκάνη Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού Κόλπου και τη Μεσελληνική Αύλακα (που τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή από την Καρδίτσα ως τα σύνορα με την Αλβανία). Το δυναμικό αποθήκευσης C02 των "αποθηκών" αυτών εκτιμήθηκε σε 10 δισ. τόνους.

    Συνοψίζοντας, οι τέσσερις περιοχές αποθήκες είναι αυτές του Πρίνου, της Νότιας Καβάλας, της ανατολικής λεκάνης Θεσσαλονίκης και της Μεσελληνικής Αύλακας. Για να γίνει σαφές το μέγεθος των αποθηκών, αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνολικές εκπομπές CO2 στην Ελλάδα (από όλες τις πηγές) ανήλθαν το 2005 σε 120 εκατ. τόνους περίπου. "Από αυτές, μόνο περίπου 71 εκατ. τόνων αποδίδονται σε μεγάλες πηγές εκπομπών, όπως ατμοηλεκτρικοί σταθμοί (ΑΗΣ), τσιμεντοβιομηχανία, διϋλιστήρια , χαλυβουργεία, κ.ά. από τις οποίες μπορούν να διαχωριστεί το CO2 και να αποθηκευτεί. ΄Ετσι, θεωρητικά το σύνολο των εκπομπών CO2 από μεγάλες πηγές (δηλ. πάνω από 100 εκατ. τόνοι ετησίως) μπορούν να αποθηκευτούν για 80 χρόνια εκπομπών στις γνωστές αποθήκες. Στην πράξη, βέβαια, τα χρόνια είναι λιγότερα λόγω αποστάσεων πηγών εκπομπών από αποθήκες, κόστους", εξηγεί ο κ.Χατζηγιάννης. Αδιαπέρατο γεωλογικό ...καπάκι Πώς, όμως, διασφαλίζεται ότι το αποθηκευμένο CO2 δεν θα διαρρεύσει με κάποιον τρόπο από τις αποθήκες, μολύνοντας, π.χ., τον υδροφόρο ορίζοντα; Επιστήμη, εμπειρία και στατιστική "φωτογραφίζουν" απειροελάχιστο κίνδυνο για ένα τέτοιο σενάριο.

    Oι αποθήκες όπου θα εισαχθεί το CO2 αποτελούν γεωλογικούς ταμιευτήρες, που μελετώνται πολύ καλά και πρέπει να καλύπτονται από πρακτικά αδιαπέρατο καπάκι-πέτρωμα. Σε ανάλογες περιπτώσεις προσωρινής αποθήκευσης του φυσικού αερίου σε υπεδαφικές αποθήκες, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές περιπτώσεις διαφυγής και μόλυνσης των νερών.

    "Η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές εξασφαλίζεται από την εξονυχιστική διερεύνηση της αποθήκης, την άριστη κατασκευή των γεωτρήσεων εισπίεσης CO2 και τη συνεχή παρακολούθηση της θέσης και πορείας του CO2 στην αποθήκη με γεωφυσικές και άμεσες μεθόδους", διευκρινίζει ο κ.Χατζηγιάννης.

    Άλλωστε, ερωτηθείς αν η υψηλή σεισμικότητα της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία τέτοιων αποθηκών, είναι σαφής: "Η σεισμικότητα της περιοχής όπου υπάρχουν οι κατάλληλες αποθήκες CO2 είναι μια σημαντική παράμετρος που μελετάται σε όλες τις περιπτώσεις. Από την εμπειρία της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου ο κίνδυνος αυτός είναι ελάχιστος". Ζητούνται μεγάλοι επενδυτές Για να φτάσει, βέβαια, το CO2 μέχρι τις αποθήκες του, χρειάζεται να προηγηθεί μια διαδικασία: πρώτον, το επιβλαβές αέριο "δεσμεύεται" μέσω ειδικών μεμβρανών και "αμινών", που το χωρίζουν από άλλα στοιχεία της ατμόσφαιρας. Ακολούθως, εισάγεται σε ειδικούς αγωγούς, που το μεταφέρουν στις αποθήκες, όπου εισπιέζεται, αποθηκεύεται και παρακολουθείται διαρκώς. Σήμερα, το συνολικό κόστος αποθήκευσης είναι περίπου 60 ευρώ/ τόνο CO2, με καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, λόγω βελτίωσης της τεχνολογίας διαχωρισμού.

    Πόσο ακριβή είναι, λοιπόν, η αποθήκευση; Με απλά λόγια, το κόστος είναι αρκετά υψηλό και μόνο μεγάλες εταιρίες μπορούν να το αναλάβουν. ΄Ηδη, σε μερικές εφαρμογές που υπάρχουν σήμερα, το κόστος έχουν αναλάβει μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών (Statoil BP) και ηλεκτροπαραγωγής (π.χ. Vattenfall). "Αντίστοιχα στη χώρα μας το κόστος μπορεί να αναληφθεί από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, κ.α. Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 20% (σε σχέση με το 1995) το 2020 είναι αναγκαίο να δοθούν κίνητρα στις εταιρίες. Πέραν αυτών το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει και τη μελέτη τόσο των γεωλογικών ταμιευτήρων - αποθηκών στη χώρα όσο και την έρευνα βελτίωσης της τεχνολογίας διαχωρισμού CO2", υπογραμμίζει ο κ.Χατζηγιάννης. Το ...άλογο του Θεού Οντιν και η "καθαρή" ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη Στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας, κοντά στα σύνορα Νορβηγίας- Μ.Βρετανίας, το εγγύς μέλλον είναι ήδη παρόν: στη νορβηγική θαλάσσια περιοχή Sleipner- που πήρε το όνομά της από το μυθικό οκτάποδο άλογο του Θεού 'Οντιν- λειτουργεί το μοναδικό ενεργό ευρωπαϊκό έργο γεωλογικής αποθήκευσης CO2. Εκεί, η εταιρία Statoil εισπιέζει CO2 σε αλμυρό υδροφορέα. Το CO2 είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας φυσικού αερίου που εξορύσσεται στην περιοχή.

    Κατά τα λοιπά, ένα έργο βελτιωμένης απόληψης (EOR, όπως εξηγήθηκε παραπάνω) υπάρχει στην υποθαλάσσια περιοχή της Ολλανδίας, ενώ στην Πολωνία λειτουργεί project απόληψης μεθανίου από στρώματα άνθρακα. Εξάλλου, υπό εγκατάσταση βρίσκονται δύο ακόμη έργα, στο Ketzin Γερμανίας και στη Βόρεια Νορβηγία.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της εταιρίας Vattenfall, η οποία εγκαθιστά πειραματική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με αποθήκευση του CO2 με καύσιμο λιγνίτη, ισχύος 30MW στο Βερολίνο. Η εταιρία σχυρίζεται ότι σε περίπου 10 χρόνια θα είναι σε θέση να παράγει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη (με μηδενικές εκπομπές CO2).

    Οι χώρες της Ε.Ε. που πρωτοστατούν στη Γεωλογική Αποθήκευση είναι: Γερμανία, Νορβηγία, Αγγλία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία. Εχοντας αντιληφθεί τα οφέλη από την όλη διαδικασία, η ΕΕ ετοιμάζει οδηγία για το θέμα και έχει αποδεχθεί την αποθήκευση ως εναλλακτική λύση για τη μείωση εκπομπών CO2. Και στα Βαλκάνια Κι αν η δυτική και βόρεια Ευρώπη έχουν το προβάδισμα στις προσπάθειες για γεωλογική αποθήκευση, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις "ευλογίες" πάντα της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον κ.Χατζηγιάννη, στο πλαίσιο κοινοτικού έργου, το ΙΓΜΕ έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, σε συνεργασία με τοπικούς επιστημονικούς φορείς, την εκτίμηση του δυναμικού αποθήκευσης πΓΔΜ και Αλβανίας. Στο ίδιο έργο συμμετέχουν και: Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία. Η χρήση των ΑΠΕ θα βάλει λουκέτο στις αποθήκες Το δυναμικό των αποθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να δεχθεί τις εκπομπές CO2 για περισσότερα από 100 χρόνια λειτουργίας των πηγών των εκπομπών.

    Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, που ασχολείται με τις κλιματικές αλλαγές, η τεχνολογία της «Γεωλογικής Αποθήκευσης» θεωρείται ως μία μεταβατική φάση μέχρι την αξιοποίηση σε μεγάλη κλίμακα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση του CO2. Μέχρι τότε όμως...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 February 2008 - 23:30:11 UTC