Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα πνοή στην έννοια του κοινωνικού κράτους"
  • [02] "Ουσιαστική και δίκαιη ανακατομή του πλούτου"
  • [03] "Κοινή δράση των εργαζομένων"
  • [04] "Οι μικρότεροι πόροι"
  • [05] "Λιμάρωνται δικαιώματα»
  • [06] «Μια κοινά αποδεκτή λύση»
  • [07] Δριμύ ψύχος σ'όλη τη χώρα

  • [01] "Νέα πνοή στην έννοια του κοινωνικού κράτους"

    Την απόφασή του να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων με όποιο κόστος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι πόροι του "ασφαλιστικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών" θα προέλθουν από το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, από το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, και από το 10% των ποσών που εισπράττουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό αφορά σε κοινωνικούς πόρους και όχι σε αποθεματικά ταμείων: "Είναι ελάχιστη συνεισφορά στους αδύναμους του συστήματος και στη νέα γενιά. Είναι στοιχειώδης έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναπτύσσοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του Ασφαλιστικού στη χώρα μας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής θητείας, και ότι στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, είναι να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες και οι επείγουσες αλλαγές. Είναι χρέος μας, είπε ο κ. Καραμανλής, "να μην αφήσουμε το συντηρητισμό των λίγων να γίνει ανάχωμα στο συμφέρον των πολλών. Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα ολοένα και πιο δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει, που δεν θα επιβάλει σε κάποιους άλλους στο κοντινό μέλλον να κόψουν παροχές από τους πολλούς, ούτε να αφαιρέσουν υπηρεσίες από τη νέα γενιά". Τόνισε μάλιστα -υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών της ΝΔ- ότι "η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται, δεν σταματά".

    Συνέχισε, δε, λέγοντας: "Τη μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν τη διαπραγματεύομαι. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστεί το συμφέρον των πολλών σε κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να παραβλέψουμε τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι και νέες σε λίγα χρόνια εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα".

    Ασκώντας κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε ορισμένους κοινωνικούς φορείς, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η σκόπιμη υποτίμηση υπαρκτών προβλημάτων είναι συμπεριφορά υποκρισίας, ότι η αδράνεια είναι φυγόπονη επιλογή ανευθυνότητας, και ότι η αντίδραση σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι επιλογή κοινωνικής αδιαφορίας. "Συμμέτοχοι σε όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουμε" δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κανένα εφήμερο πολιτικό κόστος δεν μπορεί να υπερκεράσει το κόστος που θα πληρώσει η κοινωνία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος.

    "Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω, όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, το δρόμο που εγγυάται την ασφάλεια και τη σιγουριά για τους πολλούς, το δρόμο που οδηγεί σε συνεκτικότερη και δικαιότερη κοινωνία, το δρόμο που δικαιούνται οι νέοι και οι νέες, το δρόμο που συμφωνήσαμε με τους πολίτες" τόνισε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί επιτακτικό χρέος, και ανάγκη που προκύπτει από την πραγματικότητα τους χθες και από τις προβλέψεις για τις δημογραφικές προκλήσεις.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υπεύθυνη αντιμετώπιση του πολυκερματισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τα 155 ταμεία, που εποπτεύονται από πέντε διαφορετικά υπουργεία. Επισήμανε ακόμα ότι ενώ "σ' ένα υγιές αναδιανεμητικό σύστημα, η σχέση εργαζόμενων - συνταξιούχων είναι 4 προς 1, σήμερα, η σχέση αυτή, στη χώρα μας, είναι 1,75 προς 1".

    Σημαντική κρίνεται επίσης η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι θεμελιώδεις παράμετροι του Συστήματος δεν μεταβάλλονται: "Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται. "Ώριμα" συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου".

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του, λέγοντας ότι όλοι οφείλουμε να τολμήσουμε, να συμφωνήσουμε, να πραγματοποιήσουμε με ήπιο και δίκαιο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών. Όπως σημείωσε, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό αποτελούν απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων, "υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους στις νέες και στους και σε τελική ανάλυση υποχρέωση στην πατρίδα".

    [02] "Ουσιαστική και δίκαιη ανακατομή του πλούτου"

    «Η κυβέρνηση έχει βυθίσει τη χώρα σε αδιέξοδο, θλίψη, συλλογική κατάθλιψη. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι μάταιο να περιμένουν έργο ή και βελτίωση - πόσο μάλλον μεταρρυθμίσεις, ή όραμα για τον τόπο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε προτάσεις αναδιανομής του εισοδήματος «ανάλογης με εκείνη που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1981, προσαρμοσμένης όμως στις σημερινές συνθήκες», προτείνοντας και την ασφάλιση των νοικοκυρών. Ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει να διαμορφώσει μέχρι τον Ιούνιο και κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, η οποία και θα γίνει νόμος του κράτους όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    «Ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού τέσσερα χρόνια μετά. Η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις, αλλά επιχειρεί αγωνιωδώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, να κρύψει κάτω από το χαλί τα σκάνδαλα της διαφθοράς που η ίδια παράγει και που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, μετά το σκάνδαλο των ομολόγων, η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι μηδενική και ως εκ τούτου αδυνατεί να συγκροτήσει πρόταση για το Ασφαλιστικό, που να συγκεντρώνει την συναίνεση των κοινωνικών εταίρων. Βασική της επιδίωξη είναι η δημιουργία και εμπέδωση μιας εικόνας κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου «να δράσει αυθαίρετα και ανενόχλητα, όπως έκανε με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ». Στην πραγματικότητα όμως, «όπως διαπίστωσε και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας», η κείμενη νομοθεσία, εφόσον εφαρμοστεί, αρκεί για τη στήριξη του συστήματος μέχρι το 2030. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι ικανή να χρηματοδοτήσει και μέτρα που αντανακλούν τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη μιας νέας εισοδηματικής αναδιανομής.

    «Κατηγορηθήκαμε, είπε, πως δώσαμε πολλά στους εργαζόμενους και επιβαρύναμε το σύστημα. Δεν δώσαμε πολλά, αλλά αυτά που με σοβαρότητα και αξιοπιστία μπορούσε να αντέξει το Ασφαλιστικό. Από το 1981 μετατρέψαμε σε ουσιαστικές συντάξεις τα βοηθήματα που έδιναν οι δικές σας κυβερνήσεις μέχρι τότε. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την τριμερή χρηματοδότηση στα ταμεία. Δώσαμε σύνταξη στον ανασφάλιστο, στην αγρότισσα, σε άτομα με αναπηρία. Μετατρέψαμε τον ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης με χρηματοδότηση από το κράτος. Δεν μειώσαμε την επικουρική σύνταξη, όπως προέβλεπαν οι δικοί σας νόμοι» υπενθύμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας στα παραπάνω και την «διόρθωση της πορείας μας μετά τις λεγόμενες προτάσεις Γιαννίτση».

    Ασκώντας κριτική στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτήρισε «μερεμέτια με ημερομηνία λήξεως τις εκλογές», για να υπολογίσει πως «η δραματική μείωση στις συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενες», θα επιφέρει στο ΙΚΑ μετά από 10-15 χρόνια, μονάχα όφελος 80 εκ. ευρώ ετησίως, «λιγότερα απβ όσα θα έπρεπε να επιστραφούν στο ΙΚΑ, κάθε χρόνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες, λιγότερα από την εισφοροδιαφυγή 2-3 μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος του ΙΚΑ, πολύ λιγότερα από τις ζημιές στα δομημένα ομόλογα».

    Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι εφικτό και αναγκαίο να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας για τη βεβαίωση και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, η παρουσίαση ενός πάγιου συστήματος εξόφλησης οφειλών στα ταμεία και η θέσπιση κινήτρων προς τους επιχειρηματίες να είναι φορολογικά εντάξει, προκειμένου να δοθεί σύνταξη στον αγρότη με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας και πρόωρη σύνταξη στα 60, να αυξηθεί η βασική σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι) και να αυξηθεί στα ίδια όρια η σύνταξη του ανασφάλιστου. «Η δέσμευσή μας αυτή, αφορά με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια και τη γυναίκα νοικοκυρά που δεν έχει σήμερα σύνταξη» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] "Κοινή δράση των εργαζομένων"

    Κάλεσμα στον λαό να «προλάβει να γκρεμίσει» τις πολιτικές που τον θέτουν στο περιθώριο γιατί θα τον οδηγήσουν στα χειρότερα, απηύθυνε από τη Βουλή, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα τους, με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση και την πρόνοια.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε "αντιδραστικές" τις μεταρρυθμίσει» της κυβέρνησης, μίλησε για αρπαγή των κατακτήσεων πολλών ετών των εργαζόμενων και πρόσθεσε πως η πολιτική αυτή στηρίζεται στη φιλοσοφία του «διαίρει και βασίλευε» ώστε να μην αναπτυχθεί η ταξική ενότητα και επειδή βολεύει το κεφαλαιουχικό σύστημα.

    Το κόμμα της - όπως είπε - δεν διαπραγματεύεται με εκείνους που φταίνε και σήμερα μιλάνε «με ωραία λόγια» για τη μητρότητα και τους νέους, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να παρεμποδίσουν όσα συμβαίνουν στους χώρους της εργασίας (το «ρατσισμό» στη δουλειά και την ανεργία), αποθαρρύνουν τους αγρότες από νέες καλλιέργειες και τους εκτοπίζουν από τη γη τους.

    Εκανε λόγο για αυθαίρετες πολιτικές που εκφράζονται με τους νόμους του παρελθόντος και του παρόντος, και ως παράδειγμα επικαλέστηκε την ενοποίηση Ταμείων για την οποία το κράτος, όπως είπε, δεν κατέβαλε ποτέ τις οφειλές του.

    «Ακούγοντας και τους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων, συγκράτησα την υποκρισία, το ψέμα, την αμνησία και την τρομοκρατία», είπε η κ. Παπαρήγα. «Εμείς θα πολεμήσουμε αυτή την ύπουλη πολιτική, γιατί γίνεται γκρέμισμα προς τα κάτω. Στόχος είναι να φτάσουμε στην εξατομίκευση της ασφάλισης, δημιουργείται αγορά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να γίνουν επενδυτές. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε στη Χιλή του Πινοσέτ, με σύμβουλο τον κ. Σπράο», συνόψισε η Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη πως το ΚΚΕ πιστεύει σε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με "καρδιά" το κεντρικό σύστημα και αμφισβήτησε πλήρως τα όσα λέγονται ότι «νοσεί το Ασφαλιστικό», αιτιολογώντας: «Νοσεί η πολιτική που εφαρμόζεται, το Ασφαλιστικό το άρμεξε ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος, οι κυβερνήσεις, του τα φόρτωσαν όλα». Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης τριών Ταμείων (εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) και κατά της ενοποίησης, τονίζοντας πως είναι αναχρονιστικοί οι διαχωρισμοί των επαγγελμάτων και απαράδεκτοι οι όροι που χρησιμοποιούνται για ευγενή και μη Ταμεία.

    Καταλήγοντας, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παγιδευτούν από την κινδυνολογία («πληρώστε για να μην έρθουν τα χειρότερα»), να μην συμβιβαστούν με τίποτα, να μην δεχθούν να εκφράζονται από «ηγεσίες που κοιτούν την κάλπη» και αν θα είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, και συμπλήρωσε: «Για μας, όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Καλούμε σε εγρήγορση για να γκρεμιστούν οι αντιεργατικοί νόμοι».

    [04] "Οι μικρότεροι πόροι"

    Τους μικρότερους πόρους για την κοινωνική πολιτική διαθέτει η χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

    Η Διεθνής Τράπεζα έχει τονίσει ότι οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν τα έντονα ασφαλιστικά προβλήματα είναι οι χώρες που επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από την φθηνή εργασία, υπογράμμισε ο κ.Αλαβάνος

    "Προχωράτε τις μεταρρυθμίσεις σας που υποτίθεται είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας" τόνισε ο κ.Αλαβάνος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε, "δεν πιστεύω πως είστε ένας μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός αλλά ένας φοβισμένος πρωθυπουργός".

    "Υπάρχει ένα κίνημα το οποίο μπορεί να ανατρέψει αυτή την πορεία να μην περάσουν αυτά τα σχέδια" υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος

    [05] "Λιμάρωνται δικαιώματα»

    "Λιμάρωνται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στην ασφάλεια" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Ο μέσος όρος σύνταξης στην Ευρώπη είναι 1.122 ευρώ και στην Ελλάδα 617 ευρώ, ανέφερε ο κ.Καρατζαφέρης.

    "Πρέπει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία για την ασφάλιση" τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Πρέπει "να βρούμε καινούρια περπατησιά. Θέλω να προτείνω μια εντελώς άλλη περπατησιά. Ακούμε διάφορά πράγματα που πριονίζουν τα κεκτημένα των εργαζομένων. Δεν άκουσα όμως τίποτα για εμάς τους βουλευτές. Σαράντα χρόνια δουλειάς για κάποιον άλλον για να πάρει σύνταξη και εμείς με 4 χρόνια εξασφαλίζουμε δικαίωμα σύνταξης" είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να "διαχωριστεί ο κλάδος της Υγείας από τη Σύνταξη" και πρόσθεσε "είναι τρελό να είναι η υγεία ενός εργαζομένου συνάρτηση της δουλειάς του".

    [06] «Μια κοινά αποδεκτή λύση»

    Κατά την έξοδό της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις για 45 λεπτά και νωρίτερα με τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και τον τρίτο στην ιεραρχία, Νίκολας Μπερνς, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Είχα τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των Σκοπίων, ταυτόχρονα και για το θέμα του Κοσόβου και για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Ήταν μια ευκαιρία για ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, και ουσιαστική πιστεύω. Και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική. Από εκεί και πέρα η διαδικασία συνεχίζεται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αναμένουμε και τις προτάσεις του κ. Νίμιτς».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν έπεσε κανένα όνομα στο τραπέζι. Η ουσία έπεσε στο τραπέζι. Για την ουσία κουβεντιάζουμε». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν συζήτησε με την κα Ράις για τη συνάντηση που είχε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι πριν δυο ημέρες.

    Αποχωρώντας η Ελληνίδα υπ. Εξωτερικών δήλωσε «ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη», λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, και επανέλαβε ότι «ο δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μέσα από μια κοινά αποδεκτή λύση».

    Δηλώσεις Ν. Μπερνς

    Υποδεχόμενος την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς χαρακτήρισε την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών ως "πολύ καλή φίλη και σύμμαχο των ΗΠΑ και έναν από τους καλύτερους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης", τονίζοντας ότι στη διάρκεια της ημέρας, την οποία χαρακτήρισε "εκπληκτική", ο ίδιος θα παραθέσει γεύμα στην κ. Μπακογιάννη, η οποία στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και την ίδια την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν και υπολογίζουν στην Ελλάδα και θεωρούν ως πολύ σημαντική τη συμμαχία με τη χώρα μας. Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την ευαισθησία που έχουν οι Έλληνες για το συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη.

    Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι στις συζητήσεις της με την πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παρουσιάσει την θέση της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων και θα εξετάσει τις εξελίξεις στο Κόσοβο το οποίο, όπως είπε, θα απασχολήσει τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν, επίσης, τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι παρέστη στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Τομ Λάντος, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, που έφυγε από την ζωή πρόσφατα, τονίζοντας ότι είχε πολλές φορές συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα.

    Ερωτηθείσα για το θέμα του Κοσόβου, η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι όποια εξέλιξη υπάρξει στο συγκεκριμένο θέμα, δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο.

    [07] Δριμύ ψύχος σ'όλη τη χώρα

    Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει σε όλη τη χώρα η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της ύστερα και από το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε απο την ΕΜΥ.

    Την Κυριακή οι θερμοκρασίες θα είναι εξαιρετικά χαμηλές και στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός (Η θερμοκρασία όλο το 24ωρο θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν).

    Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις:

    α) Το Σάββατο χιονοπτώσεις μέτριας εντάσεως θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, το Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας και την Εύβοια.

    β) Την Κυριακή χιονοπτώσεις, πιθανώς τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    γ) Ειδικότερα στην Αττική, χιονοπτώσεις πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν την Κυριακή.

    Οι άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα θα ενισχυθούν σταδιακά στα 7 με 8 μποφόρ και την Κυριακή στο Αιγαίο στα 9 μποφόρ.

    Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση και οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και αργότερα θα σταματήσουν και εκεί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι ο παγετός θα είναι πολύ ισχυρός κυρίως στα Ηπειρωτικά.

    Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 February 2008 - 11:30:23 UTC