Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι μικρότεροι πόροι"
  • [02] "Λιμάρονται δικαιώματα»

  • [01] "Οι μικρότεροι πόροι"

    Να δει τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις των πολιτών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

    Τους μικρότερους πόρους για την κοινωνική πολιτική διαθέτει η χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως η Διεθνής Τράπεζα έχει τονίσει ότι οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν τα έντονα ασφαλιστικά προβλήματα είναι οι χώρες που επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από την φθηνή εργασία.

    "Αποσύρετε αυτά τα μέτρα. Δείτε τις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να αλλάξετε και πάλι τον εκλογικό νόμο. Θα πρέπει από 50 να γίνουν 70 οι βουλευτές" (για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος) τόνισε ο κ. Α. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι "ο δικομματισμός είναι στο κύκνειο άσμα του".

    Ο Α.Αλαβάνος, που άρχισε την ομιλία του ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων "απέναντι στο επερχόμενο πολικό ψύχος", τόνισε ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό γίνεται με τη Βουλή ζωσμένη από τα ΜΑΤ, εικόνα που, όπως είπε, δείχνει που πάνε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν είναι μεταρρυθμιστής αλλά ένας "φοβισμένος πρωθυπουργός", που δεν αναφέρθηκε σε ζητήματα, όπως της εξομοίωσης στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών. Η μη αναφορά σε τέτοια ζητήματα "σημαίνει ότι υπάρχει κίνημα που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος στους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ψέμα η δημογραφική γήρανση, καθώς αυτή υπεραντισταθμίζεται από την αύξηση της παραγωγικότητας, ότι είναι ψέμα η έλλειψη πόρων για κοινωνική ασφάλιση, όταν το κεφάλαιο στην Ελλάδα φορολογείται λιγότερο από ό,τι στην Ευρώπη και ότι είναι ψέμα η ανάγκη συμμετοχής των αποθεματικών των υγιών ταμείων, όταν δεν υπάρχει έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.

    "Έχετε ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, βάλτε οικονομικούς ελεγκτές στις μεγάλοεπιχειρήσεις, στους μεγάλους κομματικούς φίλους που υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική", τόνισε ο Α.Αλαβάνος.

    Όσο για τους πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο κ. Α. Αλαβάνος είπε ότι το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις είναι "μίζα" από το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και ότι το 4% από το ΦΠΑ θυμίζει "λογική Μέρκελ", η οποία αύξησε το ΦΠΑ κατά 3%, στο όνομα της εξασφάλισης πόρων για τα ταμεία.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, επίσης, κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι ανταγωνίζεται την κυβέρνηση σε ιδέες, όπως αυτή του "κουμπαρά" αλληλεγγύης εργαζομένων, επισήμανε δε ότι άρχισε να υλοποιείται από φέτος η πρόβλεψη νόμου του ΠΑΣΟΚ για μείωση συντάξεων στο Δημόσιο.

    [02] "Λιμάρονται δικαιώματα»

    "Λιμάρωνται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στην ασφάλεια" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Ο μέσος όρος σύνταξης στην Ευρώπη είναι 1.122 ευρώ και στην Ελλάδα 617 ευρώ, ανέφερε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, καταλόγισε στην κυβέρνηση "πολιτική ημίμετρων" και στην αντιπολίτευση ευθύνες για την διάλυση υγιών και μεγάλων Ταμείων και μίλησε για την αναγκαιότητα "μιας άλλης περπατησιάς" αφού - όπως είπε - η σημερινή πολιτική μπορεί να περιγραφεί με τρεις λέξεις "λιγότερα, μεταγενέστερα, ακριβότερα".

    Αφού πρότεινε την αποδέσμευση του εργάσιμου χρόνου από την παροχή υπηρεσιών Υγείας και ζήτησε την πρόσβαση όλων ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι και έχουν ένσημα, ο κ.Καρατζαφέρης ζήτησε την αύξηση των συντάξεων στο επίπεδο του μέσου όρου των λοιπών κρατών - μελών της Ε.Ε.

    Χαρακτήρισε άδικη τη συνταξιοδότηση των βουλευτών στα τέσσερα χρόνια θητείας, απέναντι ειδικά σε εκείνους που έχουν δουλέψει 40 χρόνια. Είπε δε πως το κόστος νοσηλείας για δύο μήνες φτάνει τα ποσό σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο για εννέα χρόνια (επικαλέστηκε στο σημείο αυτό την δίμηνη νοσηλεία του Χρ. Ζαχόπουλου, που έφτασε -όπως είπε- τα 75.000 ευρώ).

    Ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε να «ξεφύγουμε από το καθεστώς των ενσήμων» χαρακτηρίζοντάς το "ταξικό μέτρο", τη δημιουργία ενός Ταμείου Ασφάλισης στο οποίο θα αποδοθεί το 2% του ΑΕΠ, τη δημιουργία ενός Κεφαλαίου για την Υγεία για το οποίο θα εισπράττεται ένα ειδικό τέλος επί του τζίρου των επιχειρήσεων και την ίδρυση Τράπεζας Εργαζόμενων που θα καταφέρει να πάρει το 2,5 δις. ευρώ από το μερίδιο αγοράς κι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα τριών συντάξεων (μίας εθνικά βιώσιμης, μιας κατβ αναλογία των φορολογικών δηλώσεων και μιας από το μέρισμα της τράπεζας).

    «Να ξεφύγουμε από το ανακάτεμα της τράπουλας που γίνεται σήμερα και έχουμε μόνο χαμένους», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπεξαίρεση, όταν μιλά για την πρακράτηση του 10% επί του κοινωνικού πόρου και αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πως δεν αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνουν οι εισφορές, λέγοντας πως μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι «από μια απλή αποκρυπτογράφηση».

    Ζήτησε ακόμη να δοθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης το 10% από όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν και να αξιοποιηθούν τα "λιμνάζονται χρήματα", πρόταση που - όπως είπε - διατύπωσε ήδη στην ΕΕ και αναμένει θετική απάντηση.

    «Με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και «αφιερώνοντας ένα τραγουδάκι στον πρωθυπουργό», κατέληξε «γιατί η νύχτα θα είναι πράγματι μεγάλη και σκληρή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 February 2008 - 13:30:13 UTC