Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις
  • [02] "Νέα πνοή στην έννοια του κοινωνικού κράτους"
  • [03] "Δίκαιη ανακατανομή πλούτου"
  • [04] "Κοινή δράση των εργαζομένων"
  • [05] "Οι μικρότεροι πόροι"
  • [06] "Λιμάρονται δικαιώματα»
  • [07] Αστρονομικό ποσό για σπάνιο βιολί
  • [08] Απονομή της Χρυσής Άρκτου

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις

    Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα χιονόπτωσης και οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται ότι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από αύριο στις 5 μμ έως τις 5 μμ της Κυριακής στην ΠΑΘΕ και την Εγνατία για να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

    Για τον ίδιο λόγο η Πολιτική Προστασία προτρέπει τους οδηγούς και άλλων οχημάτων να μην κυκλοφορούν αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΔΕΗ, καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Έκκληση γίνεται προς τους πολίτες, ώστε οι ευπαθείς ομάδες εξ' αυτών να παραμείνουν σπίτι τους, ενώ όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να ντύνονται με πολλά λεπτά ρούχα, αντί για ένα χοντρό.

    Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από αύριο στις 5 μμ έως τις 5 μμ της Κυριακής στην ΠΑΘΕ και την Εγνατία για να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

    Για τον ίδιο λόγο η Πολιτική Προστασία προτρέπει τους οδηγούς και άλλων οχημάτων να μην κυκλοφορούν αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΔΕΗ, καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Έκκληση γίνεται προς τους πολίτες, ώστε οι ευπαθείς ομάδες εξ' αυτών να παραμείνουν σπίτι τους, ενώ όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να ντύνονται με πολλά λεπτά ρούχα, αντί για ένα χοντρό.

    Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει σε όλη τη χώρα η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της ύστερα και από το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε απο την ΕΜΥ.

    Την Κυριακή οι θερμοκρασίες θα είναι εξαιρετικά χαμηλές και στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός (Η θερμοκρασία όλο το 24ωρο θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν).

    Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις:

    α) Το Σάββατο χιονοπτώσεις μέτριας εντάσεως θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, το Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας και την Εύβοια.

    β) Την Κυριακή χιονοπτώσεις, πιθανώς τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    γ) Ειδικότερα στην Αττική, χιονοπτώσεις πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν την Κυριακή.

    Οι άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα θα ενισχυθούν σταδιακά στα 7 με 8 μποφόρ και την Κυριακή στο Αιγαίο στα 9 μποφόρ.

    Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση και οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και αργότερα θα σταματήσουν και εκεί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι ο παγετός θα είναι πολύ ισχυρός κυρίως στα Ηπειρωτικά.

    Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    [02] "Νέα πνοή στην έννοια του κοινωνικού κράτους"

    Την απόφασή του να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων με όποιο κόστος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι πόροι του "ασφαλιστικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών" θα προέλθουν από το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, από το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, και από το 10% των ποσών που εισπράττουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό αφορά σε κοινωνικούς πόρους και όχι σε αποθεματικά ταμείων: "Είναι ελάχιστη συνεισφορά στους αδύναμους του συστήματος και στη νέα γενιά. Είναι στοιχειώδης έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναπτύσσοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του Ασφαλιστικού στη χώρα μας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής θητείας, και ότι στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, είναι να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες και οι επείγουσες αλλαγές. Είναι χρέος μας, είπε ο κ. Καραμανλής, "να μην αφήσουμε το συντηρητισμό των λίγων να γίνει ανάχωμα στο συμφέρον των πολλών. Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα ολοένα και πιο δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει, που δεν θα επιβάλει σε κάποιους άλλους στο κοντινό μέλλον να κόψουν παροχές από τους πολλούς, ούτε να αφαιρέσουν υπηρεσίες από τη νέα γενιά". Τόνισε μάλιστα -υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών της ΝΔ- ότι "η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται, δεν σταματά".

    Συνέχισε, δε, λέγοντας: "Τη μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν τη διαπραγματεύομαι. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστεί το συμφέρον των πολλών σε κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να παραβλέψουμε τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι και νέες σε λίγα χρόνια εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα".

    Ασκώντας κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε ορισμένους κοινωνικούς φορείς, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η σκόπιμη υποτίμηση υπαρκτών προβλημάτων είναι συμπεριφορά υποκρισίας, ότι η αδράνεια είναι φυγόπονη επιλογή ανευθυνότητας, και ότι η αντίδραση σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι επιλογή κοινωνικής αδιαφορίας. "Συμμέτοχοι σε όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουμε" δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κανένα εφήμερο πολιτικό κόστος δεν μπορεί να υπερκεράσει το κόστος που θα πληρώσει η κοινωνία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος.

    "Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω, όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, το δρόμο που εγγυάται την ασφάλεια και τη σιγουριά για τους πολλούς, το δρόμο που οδηγεί σε συνεκτικότερη και δικαιότερη κοινωνία, το δρόμο που δικαιούνται οι νέοι και οι νέες, το δρόμο που συμφωνήσαμε με τους πολίτες" τόνισε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί επιτακτικό χρέος, και ανάγκη που προκύπτει από την πραγματικότητα τους χθες και από τις προβλέψεις για τις δημογραφικές προκλήσεις.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υπεύθυνη αντιμετώπιση του πολυκερματισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τα 155 ταμεία, που εποπτεύονται από πέντε διαφορετικά υπουργεία. Επισήμανε ακόμα ότι ενώ "σ' ένα υγιές αναδιανεμητικό σύστημα, η σχέση εργαζόμενων - συνταξιούχων είναι 4 προς 1, σήμερα, η σχέση αυτή, στη χώρα μας, είναι 1,75 προς 1".

    Σημαντική κρίνεται επίσης η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι θεμελιώδεις παράμετροι του Συστήματος δεν μεταβάλλονται: "Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται. "Ώριμα" συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου".

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του, λέγοντας ότι όλοι οφείλουμε να τολμήσουμε, να συμφωνήσουμε, να πραγματοποιήσουμε με ήπιο και δίκαιο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών. Όπως σημείωσε, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό αποτελούν απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων, "υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους στις νέες και στους και σε τελική ανάλυση υποχρέωση στην πατρίδα".

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου είπε: "Εάν κυβερνούσατε ποτέ, θα οδηγούσατε σε πολύ λίγους μήνες τον τόπο στο πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο, όχι μόνο αυξήσεις δεν θα υπάρχουν, αλλά [θα υπάρχει] και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων" και υπογράμμισε ότι "ευτυχώς αυτό δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα ως προοπτική: Οι πολίτες ξέρουν καλά, κρίνουν και αξιολογούν. Με τέτοια πολιτική ποτέ δεν θα πείσετε τους Έλληνες να σας επιλέξουν ως κυβέρνηση".

    Ο κ.Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για "απόλυτη και διαρκή άρνηση σε όλα", επανέλαβε ότι προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες τον ψήφισε ο ελληνικός λαός, παρ' ότι γνωρίζει πως "έχουμε απέναντι δυνάμεις συντήρησης".

    "Αναλαμβάνω το κόστος", είπε ο κ. Κ. Καραμανλής και συνέχισε:

    "Το πιο εύκολο θα ήταν να πω ότι δε με νοιάζει ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε 15 χρόνια, που τα ταμεία θα καταρρεύσουν. Ας δει τότε εκείνος τι θα κάνει. Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να φοβηθώ και να υποχωρήσω, όπως έκανε η δική σας κυβέρνηση, που πήγε να λύσει το Ασφαλιστικό και έκανε πίσω, όταν είδε τις δυσκολίες", είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

    Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ "δεν φοβόμαστε και προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μας εμπιστεύονται οι πολίτες". Άλλοι, πρόσθεσε, "μπορούν να μείνουν και να εκπροσωπούν τις φοβικές δυνάμεις της συντήρησης".

    Επέκρινε δε όσους δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό με προσχηματικούς λόγους, πότε ζητώντας κατάθεση κυβερνητικών προτάσεων και πότε ζητώντας την απόσυρσή τους.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε τα αδιέξοδα που απειλούν τους πολλούς και τους οικονομικά ασθενέστερους. Η απόφαση μας να προχωρήσουμε είναι δεδομένη. Η απόφασή μας να τολμήσουμε πολιτικές για το κοινωνικό συμφέρον είναι αδιαπραγμάτευτη", είπε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος διεξοδικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία "σε αντίθεση" με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κοινωνία απαιτεί να έχουμε ως προτεραιότητα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον επικεφαλής της ΥπΕΕ και τη διαφάνεια.

    «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη πράξη ότι δεν χαρίζομαι σε κανένα, αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης», είπε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση «κάνατε πως δεν ακούτε και δεν ξέρετε από σκάνδαλα» ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης «παντού βλέπετε μόνο σκάνδαλα. Κινείστε πάντα στα άκρα. Πατάτε σε δυο βάρκες. Και γιβ αυτό συνηθέστατα αυτοβυθίζεστε».

    Σχολιάζοντας τις "δήθεν", όπως είπε, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια είπε ότι γίνονται την ίδια στιγμή που το βάζει "στα πόδια" από την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρωτίστως αφορά τη διαφάνεια: «Εγκαταλείπετε την αναθεώρηση για να ξεφύγετε από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και μετά ο τόπος. Είναι βαρύτατο ολίσθημα αυτό», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην «αναμετάδοση γενικεύσεων, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών και παραπολιτικών υπερβολών» είπε ότι «το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας δεν εξαρτάται από αυτά που κυριάρχησαν εδώ και δύο μήνες στο δημόσιο διάλογο. Εξαρτάται πρωτίστως από αυτά που σκόπιμα δεν συζητούνται, που δεν αναδεικνύονται και που δεν προβάλλονται».

    Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς, υπογράμμισε όμως ότι «η βασική αρχή "όλα στο φως" συνοδεύεται με χειροπιαστές πράξεις, ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και ότι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη». «Τίποτα δεν αποσιωπάται, τίποτε δεν κουκουλώνεται, κάθε υπόθεση δημοσιοποιείται» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: «Την αλήθεια αναζητούμε, την αλήθεια υπηρετούμε και αυτή είναι η απτή απόδειξη μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας που φέρνουμε. Δεν δέχομαι την παραποίηση της πραγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

    Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του είπε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στη συμφωνία που έχει συνάψει με τους πολίτες, ότι έχει και σχέδιο και όραμα για τον τόπο και κυρίως «η κυβέρνηση αυτή ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται, δεν κάνει εκπτώσεις, δεν κάνει συμψηφισμούς, δεν κάνει συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση αυτή έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή και τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

    Στο κλείσιμο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης (τριτολογία) ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κοινωνία απαιτεί να έχουμε ως προτεραιότητα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ απάντησε και στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον κ.Σπ. Κλαδά και τη διαφάνεια.

    «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη πράξη ότι δεν χαρίζομαι σε κανένα,αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης», είπε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση «κάνατε πως δεν ακούτε και δεν ξέρετε από σκάνδαλα» ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης «παντού βλέπετε μόνο σκάνδαλα. Κινείστε πάντα στα άκρα. Πατάτε σε δυο βάρκες. Και γιβ αυτό συνηθέστατα αυτοβυθίζεστε».

    Σχολιάζοντας τις "δήθεν" , όπως είπε, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια είπε ότι γίνονται την ίδια στιγμή που το βάζει «στα πόδια» από την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρωτίστως αφορά τη διαφάνεια: «Εγκαταλείπετε την αναθεώρηση για να ξεφύγετε από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και μετά ο τόπος. Είναι βαρύτατο ολίσθημα αυτό», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην «αναμετάδοση γενικεύσεων, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών και παραπολιτικών υπερβολών» είπε ότι «το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας δεν εξαρτάται από αυτά που κυριάρχησαν εδώ και δύο μήνες στο δημόσιο διάλογο.Εξαρτάται πρωτίστως από αυτά που σκόπιμα δεν συζητούνται, που δεν αναδεικνύονται και που δεν προβάλλονται».

    Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς, υπογράμμισε όμως ότι «η βασική αρχή "όλα στο φως" συνοδεύεται με χειροπιαστές πράξεις, ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και ότι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη". "Τίποτα δεν αποσιωπάται, τίποτε δεν κουκουλώνεται, κάθε υπόθεση δημοσιοποιείται» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: Την αλήθεια αναζητούμε, την αλήθεια υπηρετούμε και αυτή είναι η απτή απόδειξη μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας που φέρνουμε. Δεν δέχομαι την παραποίηση της πραγματικότητας,είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος,ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στη συμφωνία που έχει συνάψει με τους πολίτες, ότι έχει και σχέδιο και όραμα για τον τόπο και κυρίως «η κυβέρνηση αυτή ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται,δεν κάνει εκπτώσεις,δεν κάνει συμψηφισμούς,δεν κάνει συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση αυτή έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή και τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

    Παρέμβαση της υπουργού Απασχόλησης

    «Η κυβέρνηση άνοιξε το Ασφαλιστικό, όχι για να περιγράψει απλώς το πρόβλημα, αλλά για να οικοδομήσει, μαζί με όλους όσοι κατανοούν ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου, τη βάση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα απευθύνεται σε όλους», ανέφερε στην ομιλία της, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, είναι η ενοποίηση των ταμείων ομοειδών κλάδων, χωρίς επιβάρυνση των υγιών ταμείων με επιμερισμό προβλημάτων που δεν έχουν - αλλά και χωρίς εξαιρέσεις. Σε κάθε ενοποιημένο ταμείο, οι εντασσόμενοι φορείς και κλάδοι διατηρούν τα αποθεματικά τους και την περιουσία τους, αλλά υπό μία κεντρική διοίκηση και ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόσο για τον έλεγχο των εσόδων, όσο και για τον έλεγχο των δαπανών υγείας, είπε η υπουργός.

    Η κυβέρνηση προχωρά επίσης, σημείωσε, στη δημιουργία του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενών, στο οποίο θα εισρέει και το 10% του κοινωνικού πόρου. Με δεδομένο δε το αμετακίνητο του πλαισίου υπολογισμού των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των ορίων ηλικίας, οι ασφαλιστικές παρεμβάσεις επικεντρώνονται σε «κάποια ειδικά όρια ηλικίας και στη δημιουργία κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, με παράλληλη αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

    «Είναι προφανές πως δεν είναι ορθολογικό να θεωρείται απόμαχος ένας άνθρωπος πενήντα ετών, που βρίσκεται στην κορύφωση της δημιουργικότητάς του, με δεδομένο μάλιστα ότι σήμερα τα όρια ζωής έχουν παραταθεί. Είναι στρέβλωση που προκαλεί πολλαπλές παρενέργειες, τόσο στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και στην αγορά εργασίας», ανέφερε η κα Πετραλιά.

    Σημαντική παράμετρος είναι κι η έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης με υποχρεωτικό έναν αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί ως βάση δεδομένων για τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του εργαζομένου, όπως ανέφερε η υπουργός.

    Τέλος, η κα Φ. Πάλη - Πετραλιά αμφισβήτησε τα δεδομένα που επικαλέστηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου: «Από το 2000 είχανε να κατατεθούν ισολογισμοί στο ΙΚΑ. Το ΙΚΑ ουδέποτε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ είχε οργανικό πλεόνασμα. Το 2008, όμως, θα υπάρξει πλεόνασμα».

    Παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών

    «Κάθε χρόνο τα λειτουργικά ελλείμματα του ασφαλιστικού διευρύνονται, αλλά υπερκαλύπτονται από την επιχορήγηση του Προϋπολογισμού. Το λειτουργικό έλλειμμα, ωστόσο, την περίοδο 2000 - 2008 έχει διπλασιαστεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, φθάνοντας στο 5,1%. Αυτό το πρόβλημα κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ή να το ωραιοποιήσει», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    «Παρά τις καλές προθέσεις που υπήρχαν τα τελευταία 15 χρόνια, οι προσπάθειες για να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό και για αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, δεν έχουν ευοδωθεί. Το σύστημα παραμένει κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η κυβέρνηση ήταν απόλυτα συνεπής σχετικά με την υποχρέωσή της για χρηματοδότηση, υπερκαλύπτοντας τα ελλείμματα -το πρόβλημα, όμως, δεν λύνεται με τις επιχορηγήσεις: Δεν μπορεί το ολοένα διευρυνόμενο έλλειμμα των ταμείων, να επιβαρύνει όλο και περισσότερο τον Ελληνα φορολογούμενο. Είναι σαν να παίρνεις τα χρήματα από τη μία τσέπη και να τα πηγαίνεις στην άλλη».

    «Διάλογος έγινε επί μακρόν. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση που θα κάνει το ασφαλιστικό σύστημα, πιο βιώσιμο και πιο κοινωνικά δίκαιο. Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τους νέους και την ίδια ευθύνη πρέπει να επιδείξουν όλοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Αλογοσκούφης.

    [03] "Δίκαιη ανακατανομή πλούτου"

    «Η κυβέρνηση έχει βυθίσει τη χώρα σε αδιέξοδο, θλίψη, συλλογική κατάθλιψη. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι μάταιο να περιμένουν έργο ή και βελτίωση - πόσο μάλλον μεταρρυθμίσεις, ή όραμα για τον τόπο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε προτάσεις αναδιανομής του εισοδήματος «ανάλογης με εκείνη που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1981, προσαρμοσμένης όμως στις σημερινές συνθήκες», προτείνοντας και την ασφάλιση των νοικοκυρών. Ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει να διαμορφώσει μέχρι τον Ιούνιο και κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, η οποία και θα γίνει νόμος του κράτους όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    «Ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού τέσσερα χρόνια μετά. Η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις, αλλά επιχειρεί αγωνιωδώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, να κρύψει κάτω από το χαλί τα σκάνδαλα της διαφθοράς που η ίδια παράγει και που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, μετά το σκάνδαλο των ομολόγων, η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι μηδενική και ως εκ τούτου αδυνατεί να συγκροτήσει πρόταση για το Ασφαλιστικό, που να συγκεντρώνει την συναίνεση των κοινωνικών εταίρων. Βασική της επιδίωξη είναι η δημιουργία και εμπέδωση μιας εικόνας κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου «να δράσει αυθαίρετα και ανενόχλητα, όπως έκανε με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ». Στην πραγματικότητα όμως, «όπως διαπίστωσε και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας», η κείμενη νομοθεσία, εφόσον εφαρμοστεί, αρκεί για τη στήριξη του συστήματος μέχρι το 2030. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι ικανή να χρηματοδοτήσει και μέτρα που αντανακλούν τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη μιας νέας εισοδηματικής αναδιανομής.

    «Κατηγορηθήκαμε, είπε, πως δώσαμε πολλά στους εργαζόμενους και επιβαρύναμε το σύστημα. Δεν δώσαμε πολλά, αλλά αυτά που με σοβαρότητα και αξιοπιστία μπορούσε να αντέξει το Ασφαλιστικό. Από το 1981 μετατρέψαμε σε ουσιαστικές συντάξεις τα βοηθήματα που έδιναν οι δικές σας κυβερνήσεις μέχρι τότε. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την τριμερή χρηματοδότηση στα ταμεία. Δώσαμε σύνταξη στον ανασφάλιστο, στην αγρότισσα, σε άτομα με αναπηρία. Μετατρέψαμε τον ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης με χρηματοδότηση από το κράτος. Δεν μειώσαμε την επικουρική σύνταξη, όπως προέβλεπαν οι δικοί σας νόμοι» υπενθύμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας στα παραπάνω και την «διόρθωση της πορείας μας μετά τις λεγόμενες προτάσεις Γιαννίτση».

    Ασκώντας κριτική στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτήρισε «μερεμέτια με ημερομηνία λήξεως τις εκλογές», για να υπολογίσει πως «η δραματική μείωση στις συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενες», θα επιφέρει στο ΙΚΑ μετά από 10-15 χρόνια, μονάχα όφελος 80 εκ. ευρώ ετησίως, «λιγότερα απβ όσα θα έπρεπε να επιστραφούν στο ΙΚΑ, κάθε χρόνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες, λιγότερα από την εισφοροδιαφυγή 2-3 μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος του ΙΚΑ, πολύ λιγότερα από τις ζημιές στα δομημένα ομόλογα».

    Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι εφικτό και αναγκαίο να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας για τη βεβαίωση και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, η παρουσίαση ενός πάγιου συστήματος εξόφλησης οφειλών στα ταμεία και η θέσπιση κινήτρων προς τους επιχειρηματίες να είναι φορολογικά εντάξει, προκειμένου να δοθεί σύνταξη στον αγρότη με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας και πρόωρη σύνταξη στα 60, να αυξηθεί η βασική σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι) και να αυξηθεί στα ίδια όρια η σύνταξη του ανασφάλιστου. «Η δέσμευσή μας αυτή, αφορά με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια και τη γυναίκα νοικοκυρά που δεν έχει σήμερα σύνταξη» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δευτερολογίας του στους "συναγωνιστές της άλλης αριστεράς". «Είναι εύκολη η ισοπεδωτική κριτική. Είναι δουλειά που μπορεί να κάνει ο κάθε σχολιαστής στα παράθυρα και οδηγεί σε μιζέρια, εκτός αν συνοδεύεται με προτάσεις για την εξουσία. Είμαστε υπερήφανοι για τις αλλαγές που κάναμε, κατοχυρώνοντας βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε από το πουθενά - είναι μέρος του λαϊκού κινήματος κι εξέφρασε οράματα και διεκδικήσεις γενεών. Η ισοπέδωση αυτών των κατακτήσεων είναι και ισοπέδωση των αγώνων του Έλληνα και της Ελληνίδας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:

    «Εμείς δεν περιμένουμε τη δεύτερη παρουσία, ή την κομμουνιστική επανάσταση. Ο λαός θέλει ανατροπή αυτής της νεοσυντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης».

    Επιστρέφοντας στην κριτική του προς τη ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η κυβέρνηση ασχολείται και πάλι με το παρελθόν - αυτή τη φορά όμως, με το δικό της, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα:

    «Σήμερα έχετε το δικό σας χθες, των υποκλοπών, των κουμπάρων, των ομολόγων, των dvd. Εμείς τα βάλαμε αυτά στην ατζέντα της χώρας; Το ΚΚΕ; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς βάλατε τη χώρα σβ αυτόν το βούρκο της σήψης και της διαφθοράς. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για ασφαλιστικό, παιδεία, οικονομία. Ζητήσαμε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια έξοδο από το τέλμα κι εσείς αρνηθήκατε», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    «Δεν μπορεί να είστε αξιόπιστος, κε Καραμανλή, όταν δεν τολμάτε να διώξετε τον κ. Κλαδά, όταν δεν τολμάτε να δημοσιεύσετε τις επιστολές Τατούλη. Είστε έρμαιο των δικών σας συναλλαγών. Όμηρος συνεργατών ενοχικών. Πώς θα βάλετε τάξη στη χώρα, όταν δεν μπορείτε να βάλετε τάξη στα του οίκου σας;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου.

    [04] "Κοινή δράση των εργαζομένων"

    Κάλεσμα στον λαό να «προλάβει να γκρεμίσει» τις πολιτικές που τον θέτουν στο περιθώριο γιατί θα τον οδηγήσουν στα χειρότερα, απηύθυνε από τη Βουλή, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα τους, με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση και την πρόνοια.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε "αντιδραστικές" τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, μίλησε για αρπαγή των κατακτήσεων πολλών ετών των εργαζόμενων και πρόσθεσε πως η πολιτική αυτή στηρίζεται στη φιλοσοφία του «διαίρει και βασίλευε» ώστε να μην αναπτυχθεί η ταξική ενότητα και επειδή βολεύει το κεφαλαιουχικό σύστημα.

    Το κόμμα της - όπως είπε - δεν διαπραγματεύεται με εκείνους που φταίνε και σήμερα μιλάνε «με ωραία λόγια» για τη μητρότητα και τους νέους, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να παρεμποδίσουν όσα συμβαίνουν στους χώρους της εργασίας (το «ρατσισμό» στη δουλειά και την ανεργία), αποθαρρύνουν τους αγρότες από νέες καλλιέργειες και τους εκτοπίζουν από τη γη τους.

    Εκανε λόγο για αυθαίρετες πολιτικές που εκφράζονται με τους νόμους του παρελθόντος και του παρόντος, και ως παράδειγμα επικαλέστηκε την ενοποίηση Ταμείων για την οποία το κράτος, όπως είπε, δεν κατέβαλε ποτέ τις οφειλές του.

    «Ακούγοντας και τους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων, συγκράτησα την υποκρισία, το ψέμα, την αμνησία και την τρομοκρατία», είπε η κ. Παπαρήγα. «Εμείς θα πολεμήσουμε αυτή την ύπουλη πολιτική, γιατί γίνεται γκρέμισμα προς τα κάτω. Στόχος είναι να φτάσουμε στην εξατομίκευση της ασφάλισης, δημιουργείται αγορά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να γίνουν επενδυτές. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε στη Χιλή του Πινοσέτ, με σύμβουλο τον κ. Σπράο», συνόψισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη πως το ΚΚΕ πιστεύει σε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με "καρδιά" το κεντρικό σύστημα και αμφισβήτησε πλήρως τα όσα λέγονται ότι «νοσεί το Ασφαλιστικό», αιτιολογώντας: «Νοσεί η πολιτική που εφαρμόζεται, το Ασφαλιστικό το άρμεξε ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος, οι κυβερνήσεις, του τα φόρτωσαν όλα». Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης τριών Ταμείων (εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) και κατά της ενοποίησης, τονίζοντας πως είναι αναχρονιστικοί οι διαχωρισμοί των επαγγελμάτων και απαράδεκτοι οι όροι που χρησιμοποιούνται για ευγενή και μη Ταμεία.

    Καταλήγοντας, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παγιδευτούν από την κινδυνολογία («πληρώστε για να μην έρθουν τα χειρότερα»), να μην συμβιβαστούν με τίποτα, να μην δεχθούν να εκφράζονται από «ηγεσίες που κοιτούν την κάλπη» και αν θα είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, και συμπλήρωσε: «Για μας, όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Καλούμε σε εγρήγορση για να γκρεμιστούν οι αντιεργατικοί νόμοι».

    Η δευτερολογία της κας Παπαρήγα εξελίχθηκε σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.

    Η δε κα Παπαρήγα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υιοθέτηση της ίδιας πολιτικής με αυτή του παρελθόντος».

    Με αιχμή τα όσα είπε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι «εμείς δεν περιμένουμε την Δευτέρα Παρουσία, ούτε την Κομμουνιστική Επανάσταση», η κα Παπαρήγα αφού απευθύνθηκε στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας «χρησιμοποιείτε χιλιοειπωμένα και πολύ παλιά τσιτάτα», απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε στα παράθυρα. Είμαστε έξω από τους τόπους δουλειάς και ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους. Πηγαίνουμε περιοδείες και δίνουμε εκεί τις μάχες μας. Δεν κάνουμε σποτάκια. Γιατί να ξέρετε, η εξαθλίωση οδηγεί στο συμβιβασμό κι εμείς αγωνιζόμαστε να πειστούν οι εργαζόμενοι, να μην μπουν στα εργοστάσια, να μην σπάσουν. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε το χέρι στην πλάτη των εργαζόμενων. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εσείς τελευταία πιστεύετε σε έναν άλλο σοσιαλισμό που είναι και της μόδας».

    Η απάντηση αυτή της κας Παπαρήγα, όσο και η έκφρασή της πως «μετά το 1993 μείνατε ήσυχοι στο ΠΑΣΟΚ», προκάλεσε αντιδράσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος ανταπαντούσε από το έδρανό του στην Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κι ακούστηκε να λέει πως το ΚΚΕ πρόσφερε την συνεργασία του το 1989.

    «Δεν πρόκειται να ενισχύετε εσείς την Δεξιά πολιτική κι εμείς να σας μπαλώνουμε τις τρύπες», είπε η κυρία Παπαρήγα και ρώτησε:

    «Γιατί δεν ψηφίσατε το σχέδιο νόμου του ΚΚΕ να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα Ταμεία; Ήταν κι αυτό κομμουνιστικό; Ήταν της τρίτης παρουσίας;».

    Η αντιπαράθεση, όμως, συνεχίστηκε, καθώς ο θόρυβος συνεχιζόταν και η κα Παπαρήγα είπε:

    «Έχει τελειώσει το πανηγύρι. Εμείς δεν χαράζουμε πολιτική με τις κάλπες και τις δημοσκοπήσεις. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα είμαστε και εμείς» και πρόσθεσε ότι «ακούγονται επιχειρήματα πέμπτης φάλαγγας».

    «Με ακούτε; Μην πάτε σε επιχειρήματα της πέμπτης φάλαγγας. Δέχομαι την διακοπή, αλλά δεν δέχομαι τέτοια επιχειρήματα», είπε και όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φώναξαν ξανά, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σταμάτησε την αντιπαράθεση, λέγοντας:

    «Εμείς κρατηθήκαμε όρθιοι. Θα μας φοβήσετε εσείς τώρα με αυτά τα περί ανίερων συμμαχιών και με τέτοια κόλπα; Να μην με ρωτήσετε τίποτα. Ορίστε μας πλέον».

    Η κα Παπαρήγα τόνισε τέλος πως δεν ήταν οι εργαζόμενοι εκείνοι που άδειασαν τα Ταμεία και δεν μπορεί να πληρώνουν εκείνοι.

    «Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε», είπε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ δεν θα δεχθεί καμία απόφαση ευρωδικαστηρίου, που να ισοπεδώνει τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, λέγοντας: «Πιστεύουμε στην κοινωνική κι όχι τη βιολογική ισότητα».

    [05] "Οι μικρότεροι πόροι"

    Να δει τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις των πολιτών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

    Τους μικρότερους πόρους για την κοινωνική πολιτική διαθέτει η χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως η Διεθνής Τράπεζα έχει τονίσει ότι οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν τα έντονα ασφαλιστικά προβλήματα είναι οι χώρες που επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από την φθηνή εργασία.

    "Αποσύρετε αυτά τα μέτρα. Δείτε τις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να αλλάξετε και πάλι τον εκλογικό νόμο. Θα πρέπει από 50 να γίνουν 70 οι βουλευτές" (για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος) τόνισε ο κ. Α. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι "ο δικομματισμός είναι στο κύκνειο άσμα του".

    Ο Α.Αλαβάνος, που άρχισε την ομιλία του ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων "απέναντι στο επερχόμενο πολικό ψύχος", τόνισε ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό γίνεται με τη Βουλή ζωσμένη από τα ΜΑΤ, εικόνα που, όπως είπε, δείχνει που πάνε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν είναι μεταρρυθμιστής αλλά ένας "φοβισμένος πρωθυπουργός", που δεν αναφέρθηκε σε ζητήματα, όπως της εξομοίωσης στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών. Η μη αναφορά σε τέτοια ζητήματα "σημαίνει ότι υπάρχει κίνημα που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος στους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ψέμα η δημογραφική γήρανση, καθώς αυτή υπεραντισταθμίζεται από την αύξηση της παραγωγικότητας, ότι είναι ψέμα η έλλειψη πόρων για κοινωνική ασφάλιση, όταν το κεφάλαιο στην Ελλάδα φορολογείται λιγότερο από ό,τι στην Ευρώπη και ότι είναι ψέμα η ανάγκη συμμετοχής των αποθεματικών των υγιών ταμείων, όταν δεν υπάρχει έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.

    "Έχετε ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, βάλτε οικονομικούς ελεγκτές στις μεγάλοεπιχειρήσεις, στους μεγάλους κομματικούς φίλους που υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική", τόνισε ο Α.Αλαβάνος.

    Όσο για τους πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο κ. Α. Αλαβάνος είπε ότι το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις είναι "μίζα" από το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και ότι το 4% από το ΦΠΑ θυμίζει "λογική Μέρκελ", η οποία αύξησε το ΦΠΑ κατά 3%, στο όνομα της εξασφάλισης πόρων για τα ταμεία.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, επίσης, κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι ανταγωνίζεται την κυβέρνηση σε ιδέες, όπως αυτή του "κουμπαρά" αλληλεγγύης εργαζομένων, επισήμανε δε ότι άρχισε να υλοποιείται από φέτος η πρόβλεψη νόμου του ΠΑΣΟΚ για μείωση συντάξεων στο Δημόσιο.

    Στη δευτερολογία του ο κ.Αλαβάνος ζήτησε απαντήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με την επερχόμενη "βαριά μετεωρολογική κατάσταση" και το ενδεχόμενο εφαρμογής του "δόγματος Μέρκελ" για αύξηση του ΦΠΑ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση είναι "κυβέρνηση τουριστών" που δεν ξέρει τι έγινε με το Ασφαλιστικό και που δεν ζητά την εφαρμογή των δικών της νόμων, όπως αυτός που υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα ταμεία, ότι είναι κυβέρνηση ρατσιστών ενάντια στη νεολαία που θα πληγεί - όπως εκτίμησε- από τα νέα ασφαλιστικά μέτρα, ότι είναι κυβέρνηση ψευδομένων διότι μιλά για δημογραφικό, όταν οι νέοι είναι άνεργοι ή δουλεύουν στα στέιτζ χωρίς ασφάλιση και ότι είναι κυβέρνηση τυφλών διότι τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία δεν φορολογεί, ισούνται με το 5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ζητούν οι φοιτητές για την παιδεία.

    Σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι μετράνε οι πράξεις και όχι οι χαρακτηρισμοί, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα έφτασε σε δημόσιες επιχειρήσεις η εγκύκλιος της ΝΔ για την εφαρμογή νόμου του 2002 για μείωση συντάξεων από το 80% του μισθού του τελευταίου έτους στο 70% του μισθού της τελευταίας πενταετίας.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθούν, εκτός πλαισίου δικομματισμού, σε ένα μεγάλο Συνασπισμό, που θα σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

    Απευθυνόμενος δε στην κα Παπαρήγα, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν παλέψει για το εργατικό κίνημα, η ψυχή τους χαμογελάει με όλες αυτές τις εξελίξεις.

    [06] "Λιμάρονται δικαιώματα»

    "Λιμάρονται κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Ο μέσος όρος σύνταξης στην Ευρώπη είναι 1.122 ευρώ και στην Ελλάδα 617 ευρώ, ανέφερε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, καταλόγισε στην κυβέρνηση "πολιτική ημίμετρων" και στην αντιπολίτευση ευθύνες για την διάλυση υγιών και μεγάλων Ταμείων και μίλησε για την αναγκαιότητα "μιας άλλης περπατησιάς" αφού - όπως είπε - η σημερινή πολιτική μπορεί να περιγραφεί με τρεις λέξεις "λιγότερα, μεταγενέστερα, ακριβότερα".

    Αφού πρότεινε την αποδέσμευση του εργάσιμου χρόνου από την παροχή υπηρεσιών Υγείας και ζήτησε την πρόσβαση όλων ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι και έχουν ένσημα, ο κ.Καρατζαφέρης ζήτησε την αύξηση των συντάξεων στο επίπεδο του μέσου όρου των λοιπών κρατών - μελών της Ε.Ε.

    Χαρακτήρισε άδικη τη συνταξιοδότηση των βουλευτών στα τέσσερα χρόνια θητείας, απέναντι ειδικά σε εκείνους που έχουν δουλέψει 40 χρόνια. Είπε δε πως το κόστος νοσηλείας για δύο μήνες φτάνει τα ποσό σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο για εννέα χρόνια (επικαλέστηκε στο σημείο αυτό την δίμηνη νοσηλεία του Χρ. Ζαχόπουλου, που έφτασε -όπως είπε- τα 75.000 ευρώ).

    Ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε να «ξεφύγουμε από το καθεστώς των ενσήμων» χαρακτηρίζοντάς το "ταξικό μέτρο", τη δημιουργία ενός Ταμείου Ασφάλισης στο οποίο θα αποδοθεί το 2% του ΑΕΠ, τη δημιουργία ενός Κεφαλαίου για την Υγεία για το οποίο θα εισπράττεται ένα ειδικό τέλος επί του τζίρου των επιχειρήσεων και την ίδρυση Τράπεζας Εργαζόμενων που θα καταφέρει να πάρει το 2,5 δις. ευρώ από το μερίδιο αγοράς κι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα τριών συντάξεων (μίας εθνικά βιώσιμης, μιας κατβ αναλογία των φορολογικών δηλώσεων και μιας από το μέρισμα της τράπεζας).

    «Να ξεφύγουμε από το ανακάτεμα της τράπουλας που γίνεται σήμερα και έχουμε μόνο χαμένους», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπεξαίρεση, όταν μιλά για την πρακράτηση του 10% επί του κοινωνικού πόρου και αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πως δεν αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνουν οι εισφορές, λέγοντας πως μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι «από μια απλή αποκρυπτογράφηση».

    Ζήτησε ακόμη να δοθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης το 10% από όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν και να αξιοποιηθούν τα "λιμνάζονται χρήματα", πρόταση που - όπως είπε - διατύπωσε ήδη στην ΕΕ και αναμένει θετική απάντηση.

    «Με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και «αφιερώνοντας ένα τραγουδάκι στον πρωθυπουργό», κατέληξε «γιατί η νύχτα θα είναι πράγματι μεγάλη και σκληρή».

    Στη δευτερολογία του ο κ.Καρατζαφέρης ανέφερε: «Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός της χώρας κατά κεραία δεν είναι διεφθαρμένος» προσθέτοντας όμως πως θεωρεί ότι η διαφθορά «έχει αρχίσει και κατακλύζει το περιβάλλον σας. Και όποιος συνυπάρχει και συλλειτουργεί με τη διαφθορά, κινδυνεύει να αλλοιωθεί»..

    Ο κ.Καρατζαφέρης κατήγγειλε πως «ο πρόεδρος της AEGEAN έχει ένα κότερο που φιλοξενεί ενίοτε και υπουργούς και ισχυρούς της πολιτικής, ακόμα και τον κ. Επίτροπο που κόβει τα πόδια της Ολυμπιακής», σημειώνοντας πάντως πως για την Ολυμπιακή φταίει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η εταιρεία ζημιώθηκε από την αλλαγή αεροδρομίου.

    Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολίασε λέγοντας πως «πληρώνει ο λαός το ακριβότερο φάρμακο στην Ευρώπη για να πάρει ο Παναθηναϊκός έναν καλό παίκτη για το μπάσκετ» και κατήγγειλε πως «στο ΥΕΘΑ έχουμε τελευταία πολλές αναθέσεις, ενώ παλιά κατηγορούσαμε το ΠΑΣΟΚ ότι καθυστέρησε τα ολυμπιακά έργα για να μην πάει σε διαγωνισμούς».

    «Οι μεγάλοι λαθρέμποροι πετρελαίου είναι αυτοί με τους οποίους κάνετε ρεβεγιόν, αλλά φοβάστε να τους πιάσετε, όπως συνέβαινε και επί Παπουτσή, όταν διώχνονταν οι λιμενικοί για να μην γίνουν συλλήψεις», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Όσο για το ασφαλιστικό, «δεν μπορούμε να μιλάμε αορίστως, αν δεν δίνουμε οι ίδιοι το σωστό παράδειγμα. Πείτε κε Πρωθυπουργέ στους υπουργούς σας να κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση, αν έχουν ανασφάλιστους ή όχι - θα βρεθείτε προ εκπλήξεως: Τρεις στο σπίτι δυο στο σκάφος».

    [07] Αστρονομικό ποσό για σπάνιο βιολί

    Ρώσος επιχειρηματίας πλήρωσε αστρονομικό ποσό για ένα σπάνιο βιολί του 18ου αιώνα, με το οποίο δεν είχε δοθεί καμιά συναυλία τουλάχιστον τα τελευταία 70 χρόνια. Ο Μαξίμ Βικτόροφ αγόρασε το έργο του δεξιοτέχνη κατασκευαστή εγχόρδων Γκουαρνέρι σε τιμή "αρκετά υψηλότερη" των 3,54 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν για αντίστοιχο μουσικό όργανο σε παλαιότερη δημοπρασία.

    Ο Βικτόροφ αγόρασε το βιολί σε κατ΄ιδίαν συνάντηση και δεν αποκάλυψε την τιμή. To βιολί χρονολογείται το 1741 και επί 15 χρόνια ήταν στην κατοχή του βέλγου συνθέτη Henri Vieuxtemps. Βρετανίδα τσελίστρια παρουσίασε το βιολί και το δοξάρι στον Τύπο κάνοντας μια σύντομη επίδειξη της μουσικής που" γεννούν" και τα δύο μαζί.

    Ο ρώσος επιχειρηματίας είπε ότι ο βιρτουόζος Pinchas Ζukerman θα ερμηνεύσει με το βιολί αυτό έργα των Μπαχ και Μότσαρτ στο Κρατικό Ωδείο της Μόσχας στις 22 Μαρτίου.

    "Ελπίζω το βιολί αυτό να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες που θα το κρατήσουν στα χέρια τους, όπως συνέβη με τον πρώτο κάτοχό του Vieuxtemps που συνέθεσε αριστουργήματα", τόνισε.

    Έγχορδα του Γκουαρνέρι θεωρούνται εφάμιλλα με εκείνα του διάσημου σύγχρόνου του, Αντόνιο Στραντιβάρι. Το ποσό των 3,54 εκατομμυρίων δολαρίων για μουσικό όργανο καταβλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2006, για ένα βιολί "Hammer" του 1708 του Στραντιβάρι.

    Η τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για ένα "Baron Heath" βιολί του 1743 του Γκουαρνέρι ήταν 1,12 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Σόθμπις στο Λονδίνο το 1988.

    [08] Απονομή της Χρυσής Άρκτου

    Σήμερα το βράδυ απονέμονται η Χρυσή Αρκτος και τα υπόλοιπα βραβεία του του 58ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, από την 6μελή επιτροπή με πρόεδρο το δικό μας, Κώστα Γαβρά.

    Δυο είναι τα βασικά φαβορί για το βραβείο της Χρυσής Αρκτου, η αγγλική κωμωδία "Ανέμελη" του Μάικλ Λι και η αμερικανική επική περιπέτεια "Θα χυθεί αίμα" του Πολ Τόμας Αντερσον, με τους δυο πρωταγωνιστές των ταινιών αυτών, τη Σάλι Χόκινς στην ταινία του Μάικλ Λι και τον Ντάνιελ Ντέι Λούις στην ταινία του Αντερσον να διεκδικούν τα βραβεία ερμηνείας.

    Το φριχτό έγκλημα του δάσους του Κατίν, όπου οι σοβιετικοί έθαψαν σε ομαδικούς τάφους τους 15.000 Πολωνούς αξιωματικούς που εκτέλεσαν εν ψυχρώ, τον Μάρτιο του 1940, με εντολή του ίδιου του Στάλιν - μόλις το 1990 οι σοβιετικοί θα παραδεχτούν την αλήθεια - έγκλημα που απέδωσαν στους Ναζί, ασχολείται στην ταινία του "Κατίν" ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα.

    Χθές προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού, η πολωνική ταινία "Κατίν" του Πολωνού Αντρέι Βάιντα και το ιστορικό δράμα "Η άλλη Μπολέιν" του Τζάστιν Τσάντγουικ, που αναφέρεται στη σχέση του Ερρίκου του 8ου με τις δυο αδερφές Μπολέιν, την Αννα και τη Μαίρη Μπολέιν, που τις ερμηνεύουν οι Νάταλι Πόρτμαν και Σκάρλετ Γιόχανσον, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο για να παρουσιάσουν την ταινία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 February 2008 - 9:30:25 UTC