Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις
  • [02] Κύπρος: Κασουλίδης-Χριστόφιας στο Β' γύρο
  • [03] Κήρυξαν την ανεξαρτησία
  • [04] "Kοινωνικό κράτος"
  • [05] "Δίκαιη ανακατανομή πλούτου"
  • [06] "Κοινή δράση των εργαζομένων"
  • [07] "Οι μικρότεροι πόροι"
  • [08] "Λιμάρονται δικαιώματα"

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις

    Πολικό ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις επικρατούν σήμερα Δευτέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην Κρήτη, στην Εύβοια, στην Αττική και στις Κυκλάδες.

    Με δυσκολία και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Αττική ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις ακόλουθες περιοχές : Λ. Πάρνηθος, Φυλής - Δερβενοχωρίων, Περιφερειακός Πεντέλης, Περιφερειακός Υμηττού, Αγ. Μερκούριος Μαλακάσα.

    Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, και στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και έχει απαγορευτεί ο απόπλους από τους λιμένες Πειραιά Ραφήνας και Λαυρίου.

    Το Αττικό Μετρό κυκλοφορεί κανονικά έως τη Δ. Πλακεντίας και από εκεί μέχρι το Ελ. Βενιζέλος με δυσκολία. Δρομολόγια από τον Πειραιά μέχρι την Νέα Ιωνία πραγματοποιεί ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ κανονικά λειτουργεί το Τραμ.

    Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Κρήτη στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας. 54 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο Ν. Χανίων, 26 στο Ν. Ηρακλείου 19 στο Ν. Λασιθίου, και 5 στο Ν. Ρεθύμνου.

    Επίσης 25 χωριά στο Ν. Ευβοίας, 15 στο Ν. Αργολίδας, 3 στο νομό Αρκαδίας, 9 στο Ν. Λακωνίας, 2 στο Ν. Βοιωτίας και 4 χωριά στο Ν. Κυκλάδων.

    Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε συνεχή ετοιμότητα και σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεμονωμένα περιστατικά στα οποία απαιτήθηκε η παροχή βοήθειας προς του πολίτες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

    Εφιστάται επίσης η προσοχή των πολιτών λόγω του παγετού και παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΛΑΣ και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου αυτό απαιτείται

    Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά στις περιοχές : Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά από τα σχολεία του Δήμου μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δηλαδή περιλαμβάνονται οι περιοχές Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντης, Πέραμα, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Αμπελάκια, Αίγινα, Ύδρα, Πόρος , Μέθανα, Κύθηρα Τροιζηνία, Σπέτσες, Αγκίστρι.

    Επίσης θα είναι κλειστά τα σχολεία στις περιοχές : Αρκαδία, Λακωνία, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Κυκλάδες, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.

    Τα Πανεπιστήμια που θα είναι κλειστά και δεν θα δώσουν εξεταστική, ούτε θα γίνουν μαθήματα είναι : το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πλειοψηφία των Τμημάτων του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, λόγω της κακοκαιρίας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Δευτέρα,18 Φεβρουαρίου 2008, τα Πολιτικά, Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια που έχουν έδρα τις Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Θα λειτουργήσουν μόνο τα δικαστήρια για τα αυτόφωρα αδικήματα.

    Αττική:

    Μια από τις δυσκολότερες μέρες στην πρόσφατη ιστορία των αστικών συγκοινωνιών, είναι η σημερινή, καθώς το σύνολο σχεδόν των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχει ακινητοποιηθεί, εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που συνεχίζει και σήμερα να πλήττει την περιοχή της Αττικής.

    Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα παραμένουν όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, καθώς και τα τρόλεϊ, καθώς το χιόνι που συνέχιζε να πέφτει όλη τη νύχτα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, έχει παγώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίας, που το βράδυ έφτασαν και τους -6 βαθμούς. Ακινητοποιημένα είναι και οι συρμοί του Τραμ, ενώ ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος πηγαίνει μόνο από τον Πειραιά μέχρι την Ομόνοια. Τα μόνα μέσα που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι το Μετρό και ο Προαστιακός. Με μικροπροβλήματα εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

    Σε ότι αφορά το τις αεροπορικές συγκοινωνίες και εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, εξακολουθεί από χτες το απόγευμα να μη γίνονται εκτελούνται πτήσεις, όχι τόσο εξαιτίας του χιονιού και του πάγου, όσο κυρίως λόγω της χαμηλής ορατότητας, που είναι λιγότερη από 200 μέτρα, με αποτέλεσμα να μην ασφαλείς οι απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροσκαφών.

    Οι υπηρεσίες του αεροδρομίου συνέχιζαν όλο το βράδυ τις προσπάθειες εκχιονισμού και αποπαγοποίησης των διαδρόμων, αλλά η χαμηλή ορατότητα αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.

    Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 461 κινήσεις (απογειώσεις και προσγειώσεις), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εκτελεστεί, ενώ ήδη οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ήδη ματαιώσει τις 64.

    Καλό θα είναι το επιβατικό κοινό να μη μεταβαίνει στο αεροδρόμιο και να επικοινωνεί με την αεροπορική εταιρία που πρόκειται να ταξιδέψει.

    Μακεδονία-Θράκη

    Το απαγορευτικό εξακολουθεί να ισχύει για τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, ενώ κλειστό παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο νομό Πέλλας.

    Οι συνθήκες παγετού καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση των αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αρναίας μέσω του Χολομώντα.

    Αλυσίδες απαιτούνται και για την κίνηση των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Βαρβάρας-Ολυμπιάδος και Βαρβάρας - Νεοχωρίου.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά, μέσω του Βιτσίου και της Βίγλας.

    Ωστόσο, χωρίς αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών στο νομό Ημαθίας, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

    Στους -6 βαθμούς Κελσίου ήταν νωρίς το πρωί το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θερμοκρασία -7 βαθμών Κελσίου είχε η Κατερίνη.

    Στους -8 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στην Έδεσσα και στη Βέροια, με το θερμόμετρο στον Πολύγυρο να είναι στους -9 βαθμούς Κελσίου.

    Στους -10 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στο Κιλκίς και στις Σέρρες, ενώ στους -12 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στην Κοζάνη, στα Γρεβενά και στην Καστοριά.

    Στους -12 βαθμούς Κελσίου, έπεσε η θερμοκρασία στη Φλώρινα.

    Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, λόγω των συνθηκών παγετού κατά τις πρωινές ώρες σήμερα.

    Πελοπόννησος:

    Λιακάδα και τσουχτερό κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία σε όλους τους νομούς είναι υπό το μηδέν, τα πρωτεία κρατά η Τρίπολη με -9 βαθμούς αυτή την ώρα στο κέντρο της πόλης.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται λόγω του παγετού στα ορεινά των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας Κορινθίας και Λακωνίας.

    Αλυσίδες χρειάζονται στον δρόμο Σπάρτης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Πατρών.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, στη σήραγγα Αρτεμισίου και στην εθνική οδό από Τρίπολη προς Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη.

    Κλειστά είναι τα σχολεία σήμερα σε Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία.

    Ανοικτές είναι οι δικαστικές υπηρεσίες, αλλά δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις όλων των βαθμίδων της δικαιοσύνης στις δικαστικές υπηρεσίες που εδρεύουν στην Τρίπολη, την Σπάρτη και το Γύθειο.

    Κεντρική Ελλάδα:Σε ένταση βρίσκονται τα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Ελλάδα και ήδη τρία χωρία στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα. Πρόκειται για τα χωριά Αγία Σόφια, Γλυφάδα και Στρόφωνες. Ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού έχει κλείσει αφού η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην θέση Άγιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος από το μεσημέρι έχει ανοίξει και έχει κλείσει πολλές φορές.

    Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από χιόνι χωρίς όμως να διακοπεί η κυκλοφορία. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ρίχνοντας τόνους αλάτι. Από το 110 χλμ έως το 125 χλμ της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή του Μαρτίνου οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ χαμηλές και η διέλευση των οδηγών γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Στην περιοχή έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανημάτων τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο και της πυροσβεστικής. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται γερανοί της πυροσβεστικής για κάθε ενδεχόμενο ενώ «οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες» σύμφωνα με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Στερεάς Ελλάδας κ. Γιαννίκο που συντονίζει τις προσπάθειες στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όπως ο ίδιος δηλώνει « όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πόδι για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο?».

    Κατά μήκος του εθνικού δικτύου Αθηνών - Λαμίας δύσκολες συνθήκες επικρατούν από το 80-90 χλμ κοντά στην Θήβα, στο 142 χλμ στο ύψος των Λιβανάτων και από το 188 έως το 196 χλμ στο ύψος του Μώλου και της Αγίας Τριάδας. Ακόμα χιόνια μέσα στην εθνική οδό υπάρχουν από το 258 χλμ έως το 310 χλμ στους Αγίους Θεοδώρους στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Κατά μήκος της εθνικής οδού δεκάδες μηχανήματα δίνουν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό ενώ παράλληλα από τις 5 το απόγευμα διακόπηκε η κυκλοφορία των φορτηγών. Μόνο τα αυτοκίνητα που μετέφεραν πετρέλαιο και ευπαθή προϊόντα περνούσαν από τα μπλόκα των αστυνομικών κατά μήκος της εθνικής οδού και αυτά μετά από έλεγχο.

    Εξάλλου μόνο με αλυσίδες εξελίσσεται η κυκλοφορία από τη Λιβαδειά προς την Αράχωβα και από την Αράχωβα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στο νομό της Φθιώτιδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Άμφισσα και Λαμία προς Καρπενήσι.

    Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό της Ευρυτανίας όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο δρόμο από Καρπενήσι προς Φουρνά. Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη την Δυτική Φθιώτιδα και σε όλη την ορεινή Δωρίδα στον Νομό Φωκίδας.

    Ήπειρος: Παγετός σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων απόψε και η θερμοκρασία στην πόλη κατέβηκε στου -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά στους -15.

    Από την ηλιοφάνεια κατά την διάρκε3ια της ημέρας, έλιωσαν τα χιόνια και τα νερά στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, έχουν παγώσει δημιουργώντας παγίδες για πεζούς και αυτοκίνητα. Η συγκοινωνία στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, γίνεται με αλυσίδες, ενώ συνεχίζεται η ρίψη αλατιού για τον πάγο. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ακόμη και σε δρόμους που δεν υπάρχουν χιόνια, έχουν δημιουργηθεί παγίδες από τον πάγο.

    -Στο μεταξύ απόψε και για 20 περίπου λεπτά από τις 21.20, ολόκληρη η πόλη των Ιωαννίνων βυθίστηκε στο σκοτάδι από βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ, που αποκαταστάθηκε.

    ΘεσσαλίαΠολικό ψύχος με ηλιοφάνεια επικρατεί από σήμερα το πρωϊ σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων, ενώ το χιόνι που έπεσε χθες, κυρίως στον ορεινό όγκο έχει παγώσει κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Στην πόλη των Τρικάλων η θερμοκρασία σήμερα το πρωϊ έφτασε μέχρι και στους -4 βαθμούς, ενώ στα ορεινά αυτή άγγιξε και τους -8.

    Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων είναι ανοικτοί, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά στον ορεινό όγκο, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων κ. Ευάγγελος Μάμαλης.

    Ωστόσο χθες αργά το βράδυ συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και του αστυνομικού τμήματος Πύλης είχε αίσιο τέλος για τρεις πολίτες οι οποίοι στην περιοχή της Ελάτης είχαν χάσει τον προσανατολισμό ενώ και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη. Τελικά εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς είχαν μείνει για αρκετή σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ανάλογο σκηνικό με αυτό του νομού Τρικάλων επικρατεί και στο νομό Καρδίτσας. Το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό όγκο αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας το έχει παγώσει ο ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα η μετακίνηση με αυτοκίνητα να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

    Και στο νομό Καρδίτσας από σήμερα το πρωί επικρατεί λιακάδα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από -3 στην πόλη της Καρδίτσας μέχρι και -8 σε ορεινές περιοχές. Πάντως όπως μας ενημέρωσε η αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας αποκλεισμένα χωριά στο νομό Καρδίτσας δεν έχουν αναφερθεί, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, η θερμοκρασία στη λίμνη Πλαστήρα έφτασε στους -15 βαθμούς!

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομός Λάρισας το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό παρέμεινε ανοιχτό, καθώς επίσης και στο κομμάτι της ΠΑΘΕ που αντιστοιχεί στο νομό, καθώς τόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και η αντίστοιχη της Νομαρχίας Λάρισας, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση όλο το 24ωρο και αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που εμφανίζονται.

    Η χιονόπτωση δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, στη Λάρισα χιόνισε και χθες το βράδυ για λίγη ώρα, και το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα απο τους αρμόδιους στον παγετό, γι' αυτό και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή προς τους οδηγούς.

    Επίσης, για μετακίνηση σε ορεινές περιοχές κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

    Οσον αφορά ειδικότερα στα Τέμπη δεν έκλεισαν καθόλου, καθώς οι αλατιέρες έριχναν αλάτι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο, ενώ σε εκχιονισμό προχώρησαν και μηχανήματα του στρατού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για το λόγο αυτό και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται απο τα διόδια Μοσχοχωρίου μέχρι και το Βελεστίνο, όπου όμως κυκλοφορούν διαρκώς αλατιέρες.

    Κρήτη

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία στην Ανατολική Κρήτη και μάλιστα τα χιόνια το πρωί έφθασαν και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

    Παράλληλα, προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βλαβών.

    Το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης παραμένει ανοικτό.

    -Κλειστός είναι ο δρόμος Αφρατί - Βιάννος.

    -Εξάλλου, ο δρόμος Ηράκλειο - Αγ. Βαρβάρα ανοίγει σταδιακά αλλά η συνεχιζόμενη χιονόπτωση καθιστά την πρόσβαση δύσκολη και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    -Κλειστός επίσης είναι ο δρόμος από Κριτσά προς Οροπέδιο Καθαρού.

    Στο μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Συνεργεία της Περιφέρειας, των Νομαρχιών και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Η Περιφέρεια Κρήτης παρακαλεί τους οδηγούς να μην κυκλοφορούν στις παραπάνω περιοχές, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Στο μεταξύ Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν τα δέκα μποφόρ, κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια ενώ δεν έγιναν οι πρώτες πρωινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

    Τέλος με αποφάσεις των Νομαρχών Ηρακλείου και Λασιθίου δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη.

    Προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές

    Προβλήματα και στις αεροπορικές μεταφορές έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει σχεδόν όλοκληρη τη χώρα.

    Απο τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ματαιώθηκαν απο το πρωί οι πτήσεις απο Αθήνα για Αλεξανδρούπολη, 2 για Χανιά, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Ιωάννινα, Μήλο, Λέρο, Πάρο, Ρόδο, Ηράκλειο και Σάμο, καθώς και η πτήση Θεσσαλονίκη-Χανιά.

    Επίσης, η Aegean Airline ματαίωσε τις πτήσεις προς Σάμο, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και προς Χανιά λόγω του χιονιά και της χαμηλής ορατότητας.

    Σύμφωνα με την εταιρία αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν είναι οι πτήσεις οι πτήσεις απο Αθήνα προς Ιωάννινα, Μύκονο και Χανιά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [02] Κύπρος: Κασουλίδης-Χριστόφιας στο Β' γύρο

    Εντατικές διαβουλεύσεις άρχισαν οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης που αναδείχθηκαν νικητές στο χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών. Ο Ι. Κασουλίδης συγκέντρωσε το 33,51% των ψήφων και ο Δ. Χριστόφιας το 33,29%. Ο σημερινός πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος συγκέντρωσε το 31,79%. Οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι θα έχουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.

    Η καταμέτρηση των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές έφερε τη μεγάλη ανατροπή, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να περνά, μέχρι στιγμής, στο δεύτερο γύρο, με μικρή διαφορά από το δεύτερο Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μένει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης του δευτέρου γύρου την ερχόμενη Κυριακή.

    Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, έχει ως ακολούθως:

    Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 516.441

    Ψήφισαν 462.847 (89,62%)

    Αποχή 53.594 (10,38%)

    Έγκυρα 450.639 (97,36%)

    Άκυρα 7.798 ( 1,68%)

    Λευκά 4.410 ( 0,95%)

    Έλαβαν:

    Ιωάννης Κασουλίδης 150.996 (33,51%)

    Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 (33,29%)

    Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 (31,79%)

    Μάριος Ματσάκης 3.460 (0,77% )

    Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος) 1.092 (0,24%)

    Κώστας Θεμιστοκλέους 753 (0,17%)

    Ανδρέας Ευστρατίου 713 (0,16%)

    Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 (0,05%)

    Αναστάσης Μιχαήλ 117 (0,03%)

    Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, που υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από το Δημοκρατικό Συναγερμό και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, τους Ενωμένους Δημοκράτες και προσωπικότητες.

    Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ άρχισαν από απόψε να κάνουν ανοίγματα προς τα άλλα κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά τους όργανα.

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο που υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με εκλογική ισχύ γύρο στο 20% και η ΕΔΕΚ, με ποσοστό ανάμεσα στο 7-10%.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που επίσης υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αναμένεται να κινηθεί στην πλειοψηφία του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη, αφού προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και ένα ποσοστό του, που υπολογίζεται στο 38%, ψήφισε σήμερα τον Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με εκτιμήσεις για τον αποκλεισμό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και σενάρια για τον δεύετερο γύρο, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων.

    Αναλυτικά :

    Ο "ΠΟΛΙΤΗΣ" , ο οποίος έχει κύριο τίτλο "ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ", υποστηρίζει ότι "ο λαός καταψήφισε τον Τάσσο και την πολιτική του" και γράφει ότι "αλλάζει πλέον οριστικά το πολιτικό σκηνικό".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση "κατέδειξε ωρίμανση της πολιτικής ζωής". Γράφει επίσης ότι ολοκληρώθηκε ο μακροχρόνιος πολιτικός κύκλος, που άρχισε το 1960 και κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα του 2004". Ο "ΠΟΛΙΤΗΣ" εκτιμά ότι "ενισχύονται οι δύο (ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ) πόλοι με τρομερά διλήμματα για το χώρο του ιδιότυπου κυπριακού κέντρου".

    "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Πρώτος ο Κασουλίδης-Έχασε ο Τάσσος-Δεύτερος ο Χριστόφιας". Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη χθεσινή μέρα "Ιστορική Κυριακή", γιατί έκλεισε μια ιστορική περίοδος που άρχισε το 1960 με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τελείωσε χθες "με τον τελευταίο ?των μοϊκανών Τάσσο Παπαδόπουλο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι κύριοι Χριστόφιας και Κασουλίδης πρέπει να εξηγήσουν καθαρά στο λαό, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, "τις βασικές ομοιότητες και διαφορές τους τόσο στο κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση".

    "Η κάλπη έφερε τα πάνω κάτω" είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", ο οποίος γράφει ότι η εκλογική αναμέτρηση του πρώτου γύρου επιφύλαξε "ανατροπές και εκπλήξεις" και προσθέτει: "ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ενώ παρουσιαζόταν φαβορί, έμεινε εκτός κούρσας για το δεύτερο γύρο. Ο Ιωάννης Κασουλίδης από αουτσάϊντερ, έκοψε πρώτος το νήμα και ο Δημήτρης Χριστόφιας πήρε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο". Σύμφωνα με την εφημερίδα το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό γίγνεσθαι της Κύπρου και δημιουργεί εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα, κυρίως σε αυτό των κομματικών συνεργασιών.

    "Η ΧΑΡΑΥΓΗ" έχει κύριο τίτλο τη δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια "Υποκλίνομαι στο λαό". Γράφει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος έστειλε μήνυμα ενότητας για ένα ειρηνικό μέλλον και ότι έγιναν ολονύκτιες συσκέψεις των κομμάτων που στήριξαν Παπαδόπουλο.

    "ΗΑΛΗΘΕΙΑ" έχει κύριο τίτλο "ΕΝΟΤΗΤΑ- Ο Κυπριακός Ελληνισμός έκανε χθες την επιλογή του". Η εφημερίδα κάνει λόγο για "οργιώδες παρασκήνιο και σενάρια του δεύτερου γύρου". Υποστηρίζει επίσης ότι στο ΔΗΚΟ "υπάρχει ευδιάκριτη τάση για συνεργασία με Κασουλίδη, ενώ η ΕΔΕΚ κλίνει προς Χριστόφια, αλλά καταγράφονται αρνητικές αντανακλάσεις στη βάση του κόμματος".

    "ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ" προβάλει τη δήλωση Κασουλίδη "ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

    [03] Κήρυξαν την ανεξαρτησία

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία.

    Το κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου την οποία ανέγνωσε ο πρωθυπουργός του Χασίμ Θάτσι. Με αυτήν κηρύσσεται το Κόσοβο "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος".

    "Από αυτήν τη στιγμή, το Κόσοβο άλλαξε πολιτική θέση, είμαστε εφεξής ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζάκουπ Κρασνίκι στους βουλευτές, οι οποίοι είχαν ψηφίσει λίγο πριν δια βοής σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

    Τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ψήφισαν και οι 109 βουλευτές που ήταν παρόντες. Έντεκα βουλευτές μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής, ήταν απόντες.

    "Οι βουλευτές εξέφρασαν στις 17 Φεβρουαρίου την επιθυμία τους για την κήρυξη του Κοσόβου ως ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους", πρόσθεσε.

    Για το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Κοσόβου και το άνοιγμα ενός άλλου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων "ATA", λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου, στην οποία και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της περιοχής.

    "Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Κοσόβου, ως κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους", υπογράμμισε ο κ. Σεϊντίου.

    Σημείωσε δε πως από εδώ και στο εξής, το Κόσοβο θα επιταχύνει την ενταξιακή του διαδικασία στις ευρωατλαντικές δομές, με τη στήριξη των διεθνών του συμμάχων, που, όπως τόνισε, βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

    "Στόχος μας είναι το Κόσοβο και άλλες χώρες της περιοχής να βρεθούν στο απώγειο αυτών των ενταξιακών διαδικασιών πολύ σύντομα", πρόσθεσε ο κ. Σεϊντίου.

    Αντιδρούν στο Βελιγράδι

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να δώσει εντολή στον απεσταλμένο του στο Κόσοβο να ακυρώσει την πράξη ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου ως αντίθετη στην διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1999.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς κάλεσε τους διαπιστευμένους πρέσβεις των ξένων χωρών να τον επισκεφτούν για να τους ανακοινώσει τη θέση της Σερβίας για την διακήρυξη της ανεξαρτησίας που έλαβε η Βουλή του Κοσόβου. Ο κ. Γιέρεμιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει το Κόσοβο και διεμήνυσε ότι "όποια χώρα το αναγνωρίσει να μην υπολογίζει ότι θα έχει τις ίδιες σχέσεις που είχε μέχρι σήμερα με τη Σερβία".

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, καταδίκασε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου χαρακτηρίζοντάς το ψευδοκράτος, λίγα μόλις λεπτά αφότου επισημοποιήθηκε η απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία, με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της στην Πρίστινα.

    Οπως είπε ο Κοστούνιτσα, το Κόσοβο υποστηρίχθηκε παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες "ήσαν πρόθυμες να παραβιάσουν τη διεθνή νομιμότητα για τα δικά τους στρατιωτικά συμφέροντα".

    "Σήμερα αυτή η πολιτική ισχύος πιστεύει ότι θριάμβευσε εγκαθιδρύοντας ένα ψευδοκράτος", συνέχισε.

    "Οσο υπάρχει ο σερβικός λαός, το Κόσοβο θα είναι Σερβία".

    Από την πλευρά του ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατέστησε σαφές ότι η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    "Η Σερβία, είπε, ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Σερβία αντέδρασε και θα αντιδράσει με όλα τα ειρηνικά, διπλωματικά και νομικά μέσα για να ακυρώσει αυτή την ενέργεια των θεσμών του Κοσόβου", είπε.

    Πως αντέδρασαν οι τρίτες χώρες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έλαβαν γνώσιν της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησής του να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται από τον ΟΗΕ για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το θέμα και συζητούν τα ζητήματα με τους ευρωπαίους εταίρους τους. Αναμένεται να εκδόσουμε σύντομα ανακοίνωση", δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Στην ίδια ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης του Κοσόβου να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός του.

    Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία, με την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του διεθνούς οργάνου.

    Αυτό μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απηύθυνε επισήμως το σχετικό αίτημα στον προεδρεύοντα του ΣΑ, δήλωσε πριν από λίγο στο πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ Μαρία Ζαχάροβα.

    Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έρχεται σε σύγκρουση με το ψήφισμα 1244, δήλωσε στο πρακτορείο η Μ.Ζαχάροβα, γιβ αυτό και πρέπει επειγόντως να συγκληθεί το ΣΑ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε σήμερα "ολες τις πλευρές" να επιδείξουν "ηρεμία και μετριοπάθεια" μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και υπογράμμισε την ανάγκη "να διατηρηθεί η ενότητα των Ευρωπαίων".

    Σε σχετική ανακοίνωση ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς και με τον επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Οι υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή έχει την ύψιστη προτεραιότητα", τονίζει.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου οι εκπρόσωποι των "μεγάλων" -- Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία -- αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το Κόσοβο με την ελπίδα ότι θα τους μιμηθούν και οι άλλοι εταίροι τους.

    Στη Ρώμη το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει τη θέση του για τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την αναξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αφού θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους άλλους Ευρωπαίους κατά την αυριανή σύνοδο των Βρυξελλών.

    "Καλούμε τις δύο πλευρές σε ύψιστη μετριοπάθεια, ώστε να περιορισθούν οι εντάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στη Μπρατισλάβα το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι "προς το παρόν δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τουΚοσόβου" προσθέτοντας ότι "μετά από εκτίμηση της κατάστασης θα αποφασίσει για την πολιτική της επί του θέματος".

    Για φρόνηση και αποφυγή της βίας κάνει λόγο και η ανακοίνωση του Βατικανού το οποίο ζητεί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές "να φροντίσουν να αποφύγουν τις ακραίες αντιδράσεις και τις βίαιες παρεκτροπές".

    Η Αλβανία χαιρετίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και θεωρεί την 17η Φεβρουαρίου ως ημέρα της αναγέννησής του, δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

    "Η 17η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της αναγέννησης του Κοσόβου έπειτα από τόσες θυσίες όλων αυτών που πολέμησαν για να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του έθνους", δήλωσε ο Μπερίσα, λίγα λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αλβανίας.

    Ανάμικτα συναισθήματα στην Πρίστινα

    Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, το κλίμα είναι ιδιαίτερα εορταστικό. Η αστυνομία απαγορεύει από το πρωί την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης για να μην προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Οι πανηγυρισμοί Αλβανών του Κοσόβου ξεκίνησαν ήδη από χθες το απόγευμα. Κάτοικοι της Πρίστινα βγήκαν με αυτοκίνητα χθες το βράδυ στους δρόμους της πόλης, κρατώντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

    Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Πρίστινα θα συνεχιστούν το βράδυ, στην πλατεία της Μητέρας Τερέζας, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω από 200.000 Αλβανοί. Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν περίπου τα μεσάνυχτα με τη ρίψη βεγγαλικών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

    Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα μεταξύ του σερβικού πληθυσμού του Κοσόβου, όπου επικρατεί σχετική «παγωμάρα».

    Υπουργοί και δεκάδες βουλευτές ήρθαν, σήμερα, στο Κόσοβο για να συμπαρασταθούν και να εμψυχώσουν το σερβικό πληθυσμό. Οι Σέρβοι πολιτικοί μοιράστηκαν σε ομάδες και επισκέπτονται το βόρειο τμήμα της Κόσοφσκα Μιτροβίτσα και τους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό και δυτικό Κόσοβο, όπου θα περάσουν τη μέρα με τους κατοίκους.

    [04] "Kοινωνικό κράτος"

    Την απόφασή του να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων με όποιο κόστος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι πόροι του "ασφαλιστικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών" θα προέλθουν από το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, από το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, και από το 10% των ποσών που εισπράττουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό αφορά σε κοινωνικούς πόρους και όχι σε αποθεματικά ταμείων: "Είναι ελάχιστη συνεισφορά στους αδύναμους του συστήματος και στη νέα γενιά. Είναι στοιχειώδης έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναπτύσσοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του Ασφαλιστικού στη χώρα μας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής θητείας, και ότι στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, είναι να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες και οι επείγουσες αλλαγές. Είναι χρέος μας, είπε ο κ. Καραμανλής, "να μην αφήσουμε το συντηρητισμό των λίγων να γίνει ανάχωμα στο συμφέρον των πολλών. Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα ολοένα και πιο δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει, που δεν θα επιβάλει σε κάποιους άλλους στο κοντινό μέλλον να κόψουν παροχές από τους πολλούς, ούτε να αφαιρέσουν υπηρεσίες από τη νέα γενιά". Τόνισε μάλιστα -υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών της ΝΔ- ότι "η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται, δεν σταματά".

    Συνέχισε, δε, λέγοντας: "Τη μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν τη διαπραγματεύομαι. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστεί το συμφέρον των πολλών σε κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να παραβλέψουμε τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι και νέες σε λίγα χρόνια εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα".

    Ασκώντας κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε ορισμένους κοινωνικούς φορείς, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η σκόπιμη υποτίμηση υπαρκτών προβλημάτων είναι συμπεριφορά υποκρισίας, ότι η αδράνεια είναι φυγόπονη επιλογή ανευθυνότητας, και ότι η αντίδραση σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι επιλογή κοινωνικής αδιαφορίας. "Συμμέτοχοι σε όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουμε" δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κανένα εφήμερο πολιτικό κόστος δεν μπορεί να υπερκεράσει το κόστος που θα πληρώσει η κοινωνία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος.

    "Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω, όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, το δρόμο που εγγυάται την ασφάλεια και τη σιγουριά για τους πολλούς, το δρόμο που οδηγεί σε συνεκτικότερη και δικαιότερη κοινωνία, το δρόμο που δικαιούνται οι νέοι και οι νέες, το δρόμο που συμφωνήσαμε με τους πολίτες" τόνισε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί επιτακτικό χρέος, και ανάγκη που προκύπτει από την πραγματικότητα τους χθες και από τις προβλέψεις για τις δημογραφικές προκλήσεις.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υπεύθυνη αντιμετώπιση του πολυκερματισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τα 155 ταμεία, που εποπτεύονται από πέντε διαφορετικά υπουργεία. Επισήμανε ακόμα ότι ενώ "σ' ένα υγιές αναδιανεμητικό σύστημα, η σχέση εργαζόμενων - συνταξιούχων είναι 4 προς 1, σήμερα, η σχέση αυτή, στη χώρα μας, είναι 1,75 προς 1".

    Σημαντική κρίνεται επίσης η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι θεμελιώδεις παράμετροι του Συστήματος δεν μεταβάλλονται: "Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται. "Ώριμα" συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου".

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του, λέγοντας ότι όλοι οφείλουμε να τολμήσουμε, να συμφωνήσουμε, να πραγματοποιήσουμε με ήπιο και δίκαιο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών. Όπως σημείωσε, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό αποτελούν απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων, "υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους στις νέες και στους και σε τελική ανάλυση υποχρέωση στην πατρίδα".

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου είπε: "Εάν κυβερνούσατε ποτέ, θα οδηγούσατε σε πολύ λίγους μήνες τον τόπο στο πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο, όχι μόνο αυξήσεις δεν θα υπάρχουν, αλλά [θα υπάρχει] και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων" και υπογράμμισε ότι "ευτυχώς αυτό δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα ως προοπτική: Οι πολίτες ξέρουν καλά, κρίνουν και αξιολογούν. Με τέτοια πολιτική ποτέ δεν θα πείσετε τους Έλληνες να σας επιλέξουν ως κυβέρνηση".

    Ο κ.Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για "απόλυτη και διαρκή άρνηση σε όλα", επανέλαβε ότι προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες τον ψήφισε ο ελληνικός λαός, παρ' ότι γνωρίζει πως "έχουμε απέναντι δυνάμεις συντήρησης".

    "Αναλαμβάνω το κόστος", είπε ο κ. Κ. Καραμανλής και συνέχισε:

    "Το πιο εύκολο θα ήταν να πω ότι δε με νοιάζει ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε 15 χρόνια, που τα ταμεία θα καταρρεύσουν. Ας δει τότε εκείνος τι θα κάνει. Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να φοβηθώ και να υποχωρήσω, όπως έκανε η δική σας κυβέρνηση, που πήγε να λύσει το Ασφαλιστικό και έκανε πίσω, όταν είδε τις δυσκολίες", είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

    Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ "δεν φοβόμαστε και προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μας εμπιστεύονται οι πολίτες". Άλλοι, πρόσθεσε, "μπορούν να μείνουν και να εκπροσωπούν τις φοβικές δυνάμεις της συντήρησης".

    Επέκρινε δε όσους δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό με προσχηματικούς λόγους, πότε ζητώντας κατάθεση κυβερνητικών προτάσεων και πότε ζητώντας την απόσυρσή τους.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε τα αδιέξοδα που απειλούν τους πολλούς και τους οικονομικά ασθενέστερους. Η απόφαση μας να προχωρήσουμε είναι δεδομένη. Η απόφασή μας να τολμήσουμε πολιτικές για το κοινωνικό συμφέρον είναι αδιαπραγμάτευτη", είπε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος διεξοδικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία "σε αντίθεση" με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κοινωνία απαιτεί να έχουμε ως προτεραιότητα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον επικεφαλής της ΥπΕΕ και τη διαφάνεια.

    «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη πράξη ότι δεν χαρίζομαι σε κανένα, αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης», είπε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση «κάνατε πως δεν ακούτε και δεν ξέρετε από σκάνδαλα» ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης «παντού βλέπετε μόνο σκάνδαλα. Κινείστε πάντα στα άκρα. Πατάτε σε δυο βάρκες. Και γιβ αυτό συνηθέστατα αυτοβυθίζεστε».

    Σχολιάζοντας τις "δήθεν", όπως είπε, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια είπε ότι γίνονται την ίδια στιγμή που το βάζει "στα πόδια" από την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρωτίστως αφορά τη διαφάνεια: «Εγκαταλείπετε την αναθεώρηση για να ξεφύγετε από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και μετά ο τόπος. Είναι βαρύτατο ολίσθημα αυτό», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην «αναμετάδοση γενικεύσεων, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών και παραπολιτικών υπερβολών» είπε ότι «το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας δεν εξαρτάται από αυτά που κυριάρχησαν εδώ και δύο μήνες στο δημόσιο διάλογο. Εξαρτάται πρωτίστως από αυτά που σκόπιμα δεν συζητούνται, που δεν αναδεικνύονται και που δεν προβάλλονται».

    Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς, υπογράμμισε όμως ότι «η βασική αρχή "όλα στο φως" συνοδεύεται με χειροπιαστές πράξεις, ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και ότι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη». «Τίποτα δεν αποσιωπάται, τίποτε δεν κουκουλώνεται, κάθε υπόθεση δημοσιοποιείται» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: «Την αλήθεια αναζητούμε, την αλήθεια υπηρετούμε και αυτή είναι η απτή απόδειξη μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας που φέρνουμε. Δεν δέχομαι την παραποίηση της πραγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

    Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του είπε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στη συμφωνία που έχει συνάψει με τους πολίτες, ότι έχει και σχέδιο και όραμα για τον τόπο και κυρίως «η κυβέρνηση αυτή ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται, δεν κάνει εκπτώσεις, δεν κάνει συμψηφισμούς, δεν κάνει συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση αυτή έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή και τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

    Στο κλείσιμο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης (τριτολογία) ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κοινωνία απαιτεί να έχουμε ως προτεραιότητα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ απάντησε και στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον κ.Σπ. Κλαδά και τη διαφάνεια.

    «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη πράξη ότι δεν χαρίζομαι σε κανένα,αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης», είπε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση «κάνατε πως δεν ακούτε και δεν ξέρετε από σκάνδαλα» ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης «παντού βλέπετε μόνο σκάνδαλα. Κινείστε πάντα στα άκρα. Πατάτε σε δυο βάρκες. Και γιβ αυτό συνηθέστατα αυτοβυθίζεστε».

    Σχολιάζοντας τις "δήθεν" , όπως είπε, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια είπε ότι γίνονται την ίδια στιγμή που το βάζει «στα πόδια» από την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρωτίστως αφορά τη διαφάνεια: «Εγκαταλείπετε την αναθεώρηση για να ξεφύγετε από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και μετά ο τόπος. Είναι βαρύτατο ολίσθημα αυτό», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην «αναμετάδοση γενικεύσεων, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών και παραπολιτικών υπερβολών» είπε ότι «το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας δεν εξαρτάται από αυτά που κυριάρχησαν εδώ και δύο μήνες στο δημόσιο διάλογο.Εξαρτάται πρωτίστως από αυτά που σκόπιμα δεν συζητούνται, που δεν αναδεικνύονται και που δεν προβάλλονται».

    Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς, υπογράμμισε όμως ότι «η βασική αρχή "όλα στο φως" συνοδεύεται με χειροπιαστές πράξεις, ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και ότι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη". "Τίποτα δεν αποσιωπάται, τίποτε δεν κουκουλώνεται, κάθε υπόθεση δημοσιοποιείται» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: Την αλήθεια αναζητούμε, την αλήθεια υπηρετούμε και αυτή είναι η απτή απόδειξη μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας που φέρνουμε. Δεν δέχομαι την παραποίηση της πραγματικότητας,είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος,ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στη συμφωνία που έχει συνάψει με τους πολίτες, ότι έχει και σχέδιο και όραμα για τον τόπο και κυρίως «η κυβέρνηση αυτή ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται,δεν κάνει εκπτώσεις,δεν κάνει συμψηφισμούς,δεν κάνει συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση αυτή έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή και τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

    Τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου.

    Πέντε λεπτά πριν από τις 11 ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, έφθασε στον καθεδρικό ναό, όπου τον υποδέχθηκε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, του αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικά αγήματα, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Λίγο πριν την είσοδο του νέου Αρχιεπισκόπου στο ναό έφθασε στη Μητρόπολη Αθηνών και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Ιερώνυμο, στον οποίο, στο μεταξύ, είχε παραδοθεί η αρχιεπισκοπική πατερίτσα.

    Μόλις μπήκε στο ναό, αναγνώσθηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή του, από τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Μισιακούλη, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, και άρχισε η ακολουθία της ενθρόνισης.

    Η πρώτη προσφώνηση προς τον αρχιεπίσκοπο ήταν από τον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ.

    Προσφωνήσεις απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ μέρους της Βουλής ο πρόεδρός της Δημήτρης Σιούφας, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και εκ μέρους του Κλήρου της αρχιεπισκοπής ο πρωτοσύγκελλος Θωμάς Συνοδινός, ενω ο αρχιεπίσκοπος προβλέπεται να μιλήσει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και στον επιβατήριο λόγο του θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τη διοίκηση της Εκκλησίας. Τέλος, ο νέος αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί εν πομπή στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο.

    [05] "Δίκαιη ανακατανομή πλούτου"

    «Η κυβέρνηση έχει βυθίσει τη χώρα σε αδιέξοδο, θλίψη, συλλογική κατάθλιψη. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι μάταιο να περιμένουν έργο ή και βελτίωση - πόσο μάλλον μεταρρυθμίσεις, ή όραμα για τον τόπο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε προτάσεις αναδιανομής του εισοδήματος «ανάλογης με εκείνη που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1981, προσαρμοσμένης όμως στις σημερινές συνθήκες», προτείνοντας και την ασφάλιση των νοικοκυρών. Ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει να διαμορφώσει μέχρι τον Ιούνιο και κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, η οποία και θα γίνει νόμος του κράτους όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    «Ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού τέσσερα χρόνια μετά. Η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις, αλλά επιχειρεί αγωνιωδώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, να κρύψει κάτω από το χαλί τα σκάνδαλα της διαφθοράς που η ίδια παράγει και που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, μετά το σκάνδαλο των ομολόγων, η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι μηδενική και ως εκ τούτου αδυνατεί να συγκροτήσει πρόταση για το Ασφαλιστικό, που να συγκεντρώνει την συναίνεση των κοινωνικών εταίρων. Βασική της επιδίωξη είναι η δημιουργία και εμπέδωση μιας εικόνας κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου «να δράσει αυθαίρετα και ανενόχλητα, όπως έκανε με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ». Στην πραγματικότητα όμως, «όπως διαπίστωσε και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας», η κείμενη νομοθεσία, εφόσον εφαρμοστεί, αρκεί για τη στήριξη του συστήματος μέχρι το 2030. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι ικανή να χρηματοδοτήσει και μέτρα που αντανακλούν τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη μιας νέας εισοδηματικής αναδιανομής.

    «Κατηγορηθήκαμε, είπε, πως δώσαμε πολλά στους εργαζόμενους και επιβαρύναμε το σύστημα. Δεν δώσαμε πολλά, αλλά αυτά που με σοβαρότητα και αξιοπιστία μπορούσε να αντέξει το Ασφαλιστικό. Από το 1981 μετατρέψαμε σε ουσιαστικές συντάξεις τα βοηθήματα που έδιναν οι δικές σας κυβερνήσεις μέχρι τότε. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την τριμερή χρηματοδότηση στα ταμεία. Δώσαμε σύνταξη στον ανασφάλιστο, στην αγρότισσα, σε άτομα με αναπηρία. Μετατρέψαμε τον ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης με χρηματοδότηση από το κράτος. Δεν μειώσαμε την επικουρική σύνταξη, όπως προέβλεπαν οι δικοί σας νόμοι» υπενθύμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας στα παραπάνω και την «διόρθωση της πορείας μας μετά τις λεγόμενες προτάσεις Γιαννίτση».

    Ασκώντας κριτική στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτήρισε «μερεμέτια με ημερομηνία λήξεως τις εκλογές», για να υπολογίσει πως «η δραματική μείωση στις συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενες», θα επιφέρει στο ΙΚΑ μετά από 10-15 χρόνια, μονάχα όφελος 80 εκ. ευρώ ετησίως, «λιγότερα απβ όσα θα έπρεπε να επιστραφούν στο ΙΚΑ, κάθε χρόνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες, λιγότερα από την εισφοροδιαφυγή 2-3 μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος του ΙΚΑ, πολύ λιγότερα από τις ζημιές στα δομημένα ομόλογα».

    Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι εφικτό και αναγκαίο να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας για τη βεβαίωση και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, η παρουσίαση ενός πάγιου συστήματος εξόφλησης οφειλών στα ταμεία και η θέσπιση κινήτρων προς τους επιχειρηματίες να είναι φορολογικά εντάξει, προκειμένου να δοθεί σύνταξη στον αγρότη με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας και πρόωρη σύνταξη στα 60, να αυξηθεί η βασική σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι) και να αυξηθεί στα ίδια όρια η σύνταξη του ανασφάλιστου. «Η δέσμευσή μας αυτή, αφορά με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια και τη γυναίκα νοικοκυρά που δεν έχει σήμερα σύνταξη» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δευτερολογίας του στους "συναγωνιστές της άλλης αριστεράς". «Είναι εύκολη η ισοπεδωτική κριτική. Είναι δουλειά που μπορεί να κάνει ο κάθε σχολιαστής στα παράθυρα και οδηγεί σε μιζέρια, εκτός αν συνοδεύεται με προτάσεις για την εξουσία. Είμαστε υπερήφανοι για τις αλλαγές που κάναμε, κατοχυρώνοντας βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε από το πουθενά - είναι μέρος του λαϊκού κινήματος κι εξέφρασε οράματα και διεκδικήσεις γενεών. Η ισοπέδωση αυτών των κατακτήσεων είναι και ισοπέδωση των αγώνων του Έλληνα και της Ελληνίδας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:

    «Εμείς δεν περιμένουμε τη δεύτερη παρουσία, ή την κομμουνιστική επανάσταση. Ο λαός θέλει ανατροπή αυτής της νεοσυντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης».

    Επιστρέφοντας στην κριτική του προς τη ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η κυβέρνηση ασχολείται και πάλι με το παρελθόν - αυτή τη φορά όμως, με το δικό της, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα:

    «Σήμερα έχετε το δικό σας χθες, των υποκλοπών, των κουμπάρων, των ομολόγων, των dvd. Εμείς τα βάλαμε αυτά στην ατζέντα της χώρας; Το ΚΚΕ; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς βάλατε τη χώρα σβ αυτόν το βούρκο της σήψης και της διαφθοράς. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για ασφαλιστικό, παιδεία, οικονομία. Ζητήσαμε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια έξοδο από το τέλμα κι εσείς αρνηθήκατε», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    «Δεν μπορεί να είστε αξιόπιστος, κε Καραμανλή, όταν δεν τολμάτε να διώξετε τον κ. Κλαδά, όταν δεν τολμάτε να δημοσιεύσετε τις επιστολές Τατούλη. Είστε έρμαιο των δικών σας συναλλαγών. Όμηρος συνεργατών ενοχικών. Πώς θα βάλετε τάξη στη χώρα, όταν δεν μπορείτε να βάλετε τάξη στα του οίκου σας;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου.

    [06] "Κοινή δράση των εργαζομένων"

    Κάλεσμα στον λαό να «προλάβει να γκρεμίσει» τις πολιτικές που τον θέτουν στο περιθώριο γιατί θα τον οδηγήσουν στα χειρότερα, απηύθυνε από τη Βουλή, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα τους, με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση και την πρόνοια.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε "αντιδραστικές" τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, μίλησε για αρπαγή των κατακτήσεων πολλών ετών των εργαζόμενων και πρόσθεσε πως η πολιτική αυτή στηρίζεται στη φιλοσοφία του «διαίρει και βασίλευε» ώστε να μην αναπτυχθεί η ταξική ενότητα και επειδή βολεύει το κεφαλαιουχικό σύστημα.

    Το κόμμα της - όπως είπε - δεν διαπραγματεύεται με εκείνους που φταίνε και σήμερα μιλάνε «με ωραία λόγια» για τη μητρότητα και τους νέους, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να παρεμποδίσουν όσα συμβαίνουν στους χώρους της εργασίας (το «ρατσισμό» στη δουλειά και την ανεργία), αποθαρρύνουν τους αγρότες από νέες καλλιέργειες και τους εκτοπίζουν από τη γη τους.

    Εκανε λόγο για αυθαίρετες πολιτικές που εκφράζονται με τους νόμους του παρελθόντος και του παρόντος, και ως παράδειγμα επικαλέστηκε την ενοποίηση Ταμείων για την οποία το κράτος, όπως είπε, δεν κατέβαλε ποτέ τις οφειλές του.

    «Ακούγοντας και τους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων, συγκράτησα την υποκρισία, το ψέμα, την αμνησία και την τρομοκρατία», είπε η κ. Παπαρήγα. «Εμείς θα πολεμήσουμε αυτή την ύπουλη πολιτική, γιατί γίνεται γκρέμισμα προς τα κάτω. Στόχος είναι να φτάσουμε στην εξατομίκευση της ασφάλισης, δημιουργείται αγορά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να γίνουν επενδυτές. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε στη Χιλή του Πινοσέτ, με σύμβουλο τον κ. Σπράο», συνόψισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη πως το ΚΚΕ πιστεύει σε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με "καρδιά" το κεντρικό σύστημα και αμφισβήτησε πλήρως τα όσα λέγονται ότι «νοσεί το Ασφαλιστικό», αιτιολογώντας: «Νοσεί η πολιτική που εφαρμόζεται, το Ασφαλιστικό το άρμεξε ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος, οι κυβερνήσεις, του τα φόρτωσαν όλα». Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης τριών Ταμείων (εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) και κατά της ενοποίησης, τονίζοντας πως είναι αναχρονιστικοί οι διαχωρισμοί των επαγγελμάτων και απαράδεκτοι οι όροι που χρησιμοποιούνται για ευγενή και μη Ταμεία.

    Καταλήγοντας, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παγιδευτούν από την κινδυνολογία («πληρώστε για να μην έρθουν τα χειρότερα»), να μην συμβιβαστούν με τίποτα, να μην δεχθούν να εκφράζονται από «ηγεσίες που κοιτούν την κάλπη» και αν θα είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, και συμπλήρωσε: «Για μας, όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Καλούμε σε εγρήγορση για να γκρεμιστούν οι αντιεργατικοί νόμοι».

    Η δευτερολογία της κας Παπαρήγα εξελίχθηκε σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.

    Η δε κα Παπαρήγα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υιοθέτηση της ίδιας πολιτικής με αυτή του παρελθόντος».

    Με αιχμή τα όσα είπε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι «εμείς δεν περιμένουμε την Δευτέρα Παρουσία, ούτε την Κομμουνιστική Επανάσταση», η κα Παπαρήγα αφού απευθύνθηκε στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας «χρησιμοποιείτε χιλιοειπωμένα και πολύ παλιά τσιτάτα», απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε στα παράθυρα. Είμαστε έξω από τους τόπους δουλειάς και ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους. Πηγαίνουμε περιοδείες και δίνουμε εκεί τις μάχες μας. Δεν κάνουμε σποτάκια. Γιατί να ξέρετε, η εξαθλίωση οδηγεί στο συμβιβασμό κι εμείς αγωνιζόμαστε να πειστούν οι εργαζόμενοι, να μην μπουν στα εργοστάσια, να μην σπάσουν. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε το χέρι στην πλάτη των εργαζόμενων. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εσείς τελευταία πιστεύετε σε έναν άλλο σοσιαλισμό που είναι και της μόδας».

    Η απάντηση αυτή της κας Παπαρήγα, όσο και η έκφρασή της πως «μετά το 1993 μείνατε ήσυχοι στο ΠΑΣΟΚ», προκάλεσε αντιδράσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος ανταπαντούσε από το έδρανό του στην Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κι ακούστηκε να λέει πως το ΚΚΕ πρόσφερε την συνεργασία του το 1989.

    «Δεν πρόκειται να ενισχύετε εσείς την Δεξιά πολιτική κι εμείς να σας μπαλώνουμε τις τρύπες», είπε η κυρία Παπαρήγα και ρώτησε:

    «Γιατί δεν ψηφίσατε το σχέδιο νόμου του ΚΚΕ να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα Ταμεία; Ήταν κι αυτό κομμουνιστικό; Ήταν της τρίτης παρουσίας;».

    Η αντιπαράθεση, όμως, συνεχίστηκε, καθώς ο θόρυβος συνεχιζόταν και η κα Παπαρήγα είπε:

    «Έχει τελειώσει το πανηγύρι. Εμείς δεν χαράζουμε πολιτική με τις κάλπες και τις δημοσκοπήσεις. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα είμαστε και εμείς» και πρόσθεσε ότι «ακούγονται επιχειρήματα πέμπτης φάλαγγας».

    «Με ακούτε; Μην πάτε σε επιχειρήματα της πέμπτης φάλαγγας. Δέχομαι την διακοπή, αλλά δεν δέχομαι τέτοια επιχειρήματα», είπε και όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φώναξαν ξανά, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σταμάτησε την αντιπαράθεση, λέγοντας:

    «Εμείς κρατηθήκαμε όρθιοι. Θα μας φοβήσετε εσείς τώρα με αυτά τα περί ανίερων συμμαχιών και με τέτοια κόλπα; Να μην με ρωτήσετε τίποτα. Ορίστε μας πλέον».

    Η κα Παπαρήγα τόνισε τέλος πως δεν ήταν οι εργαζόμενοι εκείνοι που άδειασαν τα Ταμεία και δεν μπορεί να πληρώνουν εκείνοι.

    «Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε», είπε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ δεν θα δεχθεί καμία απόφαση ευρωδικαστηρίου, που να ισοπεδώνει τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, λέγοντας: «Πιστεύουμε στην κοινωνική κι όχι τη βιολογική ισότητα».

    [07] "Οι μικρότεροι πόροι"

    Να δει τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις των πολιτών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

    Τους μικρότερους πόρους για την κοινωνική πολιτική διαθέτει η χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως η Διεθνής Τράπεζα έχει τονίσει ότι οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν τα έντονα ασφαλιστικά προβλήματα είναι οι χώρες που επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από την φθηνή εργασία.

    "Αποσύρετε αυτά τα μέτρα. Δείτε τις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να αλλάξετε και πάλι τον εκλογικό νόμο. Θα πρέπει από 50 να γίνουν 70 οι βουλευτές" (για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος) τόνισε ο κ. Α. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι "ο δικομματισμός είναι στο κύκνειο άσμα του".

    Ο Α.Αλαβάνος, που άρχισε την ομιλία του ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων "απέναντι στο επερχόμενο πολικό ψύχος", τόνισε ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό γίνεται με τη Βουλή ζωσμένη από τα ΜΑΤ, εικόνα που, όπως είπε, δείχνει που πάνε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν είναι μεταρρυθμιστής αλλά ένας "φοβισμένος πρωθυπουργός", που δεν αναφέρθηκε σε ζητήματα, όπως της εξομοίωσης στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών. Η μη αναφορά σε τέτοια ζητήματα "σημαίνει ότι υπάρχει κίνημα που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος στους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ψέμα η δημογραφική γήρανση, καθώς αυτή υπεραντισταθμίζεται από την αύξηση της παραγωγικότητας, ότι είναι ψέμα η έλλειψη πόρων για κοινωνική ασφάλιση, όταν το κεφάλαιο στην Ελλάδα φορολογείται λιγότερο από ό,τι στην Ευρώπη και ότι είναι ψέμα η ανάγκη συμμετοχής των αποθεματικών των υγιών ταμείων, όταν δεν υπάρχει έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.

    "Έχετε ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, βάλτε οικονομικούς ελεγκτές στις μεγάλοεπιχειρήσεις, στους μεγάλους κομματικούς φίλους που υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική", τόνισε ο Α.Αλαβάνος.

    Όσο για τους πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο κ. Α. Αλαβάνος είπε ότι το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις είναι "μίζα" από το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και ότι το 4% από το ΦΠΑ θυμίζει "λογική Μέρκελ", η οποία αύξησε το ΦΠΑ κατά 3%, στο όνομα της εξασφάλισης πόρων για τα ταμεία.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, επίσης, κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι ανταγωνίζεται την κυβέρνηση σε ιδέες, όπως αυτή του "κουμπαρά" αλληλεγγύης εργαζομένων, επισήμανε δε ότι άρχισε να υλοποιείται από φέτος η πρόβλεψη νόμου του ΠΑΣΟΚ για μείωση συντάξεων στο Δημόσιο.

    Στη δευτερολογία του ο κ.Αλαβάνος ζήτησε απαντήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με την επερχόμενη "βαριά μετεωρολογική κατάσταση" και το ενδεχόμενο εφαρμογής του "δόγματος Μέρκελ" για αύξηση του ΦΠΑ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση είναι "κυβέρνηση τουριστών" που δεν ξέρει τι έγινε με το Ασφαλιστικό και που δεν ζητά την εφαρμογή των δικών της νόμων, όπως αυτός που υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα ταμεία, ότι είναι κυβέρνηση ρατσιστών ενάντια στη νεολαία που θα πληγεί - όπως εκτίμησε- από τα νέα ασφαλιστικά μέτρα, ότι είναι κυβέρνηση ψευδομένων διότι μιλά για δημογραφικό, όταν οι νέοι είναι άνεργοι ή δουλεύουν στα στέιτζ χωρίς ασφάλιση και ότι είναι κυβέρνηση τυφλών διότι τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία δεν φορολογεί, ισούνται με το 5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ζητούν οι φοιτητές για την παιδεία.

    Σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι μετράνε οι πράξεις και όχι οι χαρακτηρισμοί, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα έφτασε σε δημόσιες επιχειρήσεις η εγκύκλιος της ΝΔ για την εφαρμογή νόμου του 2002 για μείωση συντάξεων από το 80% του μισθού του τελευταίου έτους στο 70% του μισθού της τελευταίας πενταετίας.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθούν, εκτός πλαισίου δικομματισμού, σε ένα μεγάλο Συνασπισμό, που θα σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

    Απευθυνόμενος δε στην κα Παπαρήγα, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν παλέψει για το εργατικό κίνημα, η ψυχή τους χαμογελάει με όλες αυτές τις εξελίξεις.

    [08] "Λιμάρονται δικαιώματα"

    "Λιμάρονται κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Ο μέσος όρος σύνταξης στην Ευρώπη είναι 1.122 ευρώ και στην Ελλάδα 617 ευρώ, ανέφερε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, καταλόγισε στην κυβέρνηση "πολιτική ημίμετρων" και στην αντιπολίτευση ευθύνες για την διάλυση υγιών και μεγάλων Ταμείων και μίλησε για την αναγκαιότητα "μιας άλλης περπατησιάς" αφού - όπως είπε - η σημερινή πολιτική μπορεί να περιγραφεί με τρεις λέξεις "λιγότερα, μεταγενέστερα, ακριβότερα".

    Αφού πρότεινε την αποδέσμευση του εργάσιμου χρόνου από την παροχή υπηρεσιών Υγείας και ζήτησε την πρόσβαση όλων ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι και έχουν ένσημα, ο κ.Καρατζαφέρης ζήτησε την αύξηση των συντάξεων στο επίπεδο του μέσου όρου των λοιπών κρατών - μελών της Ε.Ε.

    Χαρακτήρισε άδικη τη συνταξιοδότηση των βουλευτών στα τέσσερα χρόνια θητείας, απέναντι ειδικά σε εκείνους που έχουν δουλέψει 40 χρόνια. Είπε δε πως το κόστος νοσηλείας για δύο μήνες φτάνει τα ποσό σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο για εννέα χρόνια (επικαλέστηκε στο σημείο αυτό την δίμηνη νοσηλεία του Χρ. Ζαχόπουλου, που έφτασε -όπως είπε- τα 75.000 ευρώ).

    Ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε να «ξεφύγουμε από το καθεστώς των ενσήμων» χαρακτηρίζοντάς το "ταξικό μέτρο", τη δημιουργία ενός Ταμείου Ασφάλισης στο οποίο θα αποδοθεί το 2% του ΑΕΠ, τη δημιουργία ενός Κεφαλαίου για την Υγεία για το οποίο θα εισπράττεται ένα ειδικό τέλος επί του τζίρου των επιχειρήσεων και την ίδρυση Τράπεζας Εργαζόμενων που θα καταφέρει να πάρει το 2,5 δις. ευρώ από το μερίδιο αγοράς κι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα τριών συντάξεων (μίας εθνικά βιώσιμης, μιας κατβ αναλογία των φορολογικών δηλώσεων και μιας από το μέρισμα της τράπεζας).

    «Να ξεφύγουμε από το ανακάτεμα της τράπουλας που γίνεται σήμερα και έχουμε μόνο χαμένους», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπεξαίρεση, όταν μιλά για την πρακράτηση του 10% επί του κοινωνικού πόρου και αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πως δεν αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνουν οι εισφορές, λέγοντας πως μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι «από μια απλή αποκρυπτογράφηση».

    Ζήτησε ακόμη να δοθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης το 10% από όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν και να αξιοποιηθούν τα "λιμνάζονται χρήματα", πρόταση που - όπως είπε - διατύπωσε ήδη στην ΕΕ και αναμένει θετική απάντηση.

    «Με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και «αφιερώνοντας ένα τραγουδάκι στον πρωθυπουργό», κατέληξε «γιατί η νύχτα θα είναι πράγματι μεγάλη και σκληρή».

    Στη δευτερολογία του ο κ.Καρατζαφέρης ανέφερε: «Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός της χώρας κατά κεραία δεν είναι διεφθαρμένος» προσθέτοντας όμως πως θεωρεί ότι η διαφθορά «έχει αρχίσει και κατακλύζει το περιβάλλον σας. Και όποιος συνυπάρχει και συλλειτουργεί με τη διαφθορά, κινδυνεύει να αλλοιωθεί»..

    Ο κ.Καρατζαφέρης κατήγγειλε πως «ο πρόεδρος της AEGEAN έχει ένα κότερο που φιλοξενεί ενίοτε και υπουργούς και ισχυρούς της πολιτικής, ακόμα και τον κ. Επίτροπο που κόβει τα πόδια της Ολυμπιακής», σημειώνοντας πάντως πως για την Ολυμπιακή φταίει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η εταιρεία ζημιώθηκε από την αλλαγή αεροδρομίου.

    Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολίασε λέγοντας πως «πληρώνει ο λαός το ακριβότερο φάρμακο στην Ευρώπη για να πάρει ο Παναθηναϊκός έναν καλό παίκτη για το μπάσκετ» και κατήγγειλε πως «στο ΥΕΘΑ έχουμε τελευταία πολλές αναθέσεις, ενώ παλιά κατηγορούσαμε το ΠΑΣΟΚ ότι καθυστέρησε τα ολυμπιακά έργα για να μην πάει σε διαγωνισμούς».

    «Οι μεγάλοι λαθρέμποροι πετρελαίου είναι αυτοί με τους οποίους κάνετε ρεβεγιόν, αλλά φοβάστε να τους πιάσετε, όπως συνέβαινε και επί Παπουτσή, όταν διώχνονταν οι λιμενικοί για να μην γίνουν συλλήψεις», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Όσο για το ασφαλιστικό, «δεν μπορούμε να μιλάμε αορίστως, αν δεν δίνουμε οι ίδιοι το σωστό παράδειγμα. Πείτε κε Πρωθυπουργέ στους υπουργούς σας να κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση, αν έχουν ανασφάλιστους ή όχι - θα βρεθείτε προ εκπλήξεως: Τρεις στο σπίτι δυο στο σκάφος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 February 2008 - 9:30:29 UTC