Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις
  • [02] Κήρυξαν την ανεξαρτησία

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις

    Πολικό ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις επικρατούν σήμερα Δευτέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην Κρήτη, στην Εύβοια, στην Αττική και στις Κυκλάδες.

    Με δυσκολία και -σε πολλές περιπτώσεις- μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Αττική ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις ακόλουθες περιοχές : Λ. Πάρνηθος, Φυλής - Δερβενοχωρίων, Περιφερειακός Πεντέλης, Αγ. Μερκούριος Μαλακάσα.

    Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και έχει απαγορευτεί ο απόπλους από τους λιμένες Πειραιά Ραφήνας και Λαυρίου.

    Κανονικά και χωρίς αλυσίδες διεξάγεται από το μεσημέρι η κινηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην Αττική οδό και στον Περιφερειακό Υμηττού,

    Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Κρήτη στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας. 54 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο Ν. Χανίων, 26 στο Ν. Ηρακλείου 19 στο Ν. Λασιθίου, και 5 στο Ν. Ρεθύμνου.

    Επίσης 25 χωριά στο Ν. Ευβοίας, 15 στο Ν. Αργολίδας, 3 στο νομό Αρκαδίας, 9 στο Ν. Λακωνίας, 2 στο Ν. Βοιωτίας και 4 χωριά στο Ν. Κυκλάδων.

    Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε συνεχή ετοιμότητα και σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεμονωμένα περιστατικά στα οποία απαιτήθηκε η παροχή βοήθειας προς του πολίτες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

    Εφιστάται επίσης η προσοχή των πολιτών λόγω του παγετού και παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΛΑΣ και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου αυτό απαιτείται .

    Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά στις περιοχές : Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά από τα σχολεία του Δήμου μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δηλαδή περιλαμβάνονται οι περιοχές Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντης, Πέραμα, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Αμπελάκια, Αίγινα, Ύδρα, Πόρος , Μέθανα, Κύθηρα Τροιζηνία, Σπέτσες, Αγκίστρι.

    Επίσης θα είναι κλειστά τα σχολεία στις περιοχές : Αρκαδία, Λακωνία, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Κυκλάδες, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.

    Τα Πανεπιστήμια που θα είναι κλειστά και δεν θα δώσουν εξεταστική, ούτε θα γίνουν μαθήματα είναι : το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πλειοψηφία των Τμημάτων του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, λόγω της κακοκαιρίας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Δευτέρα,18 Φεβρουαρίου 2008, τα Πολιτικά, Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια που έχουν έδρα τις Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Θα λειτουργήσουν μόνο τα δικαστήρια για τα αυτόφωρα αδικήματα.

    Αττική

    Μια από τις δυσκολότερες μέρες στην πρόσφατη ιστορία των αστικών συγκοινωνιών, είναι η σημερινή, καθώς το σύνολο σχεδόν των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είχε ακινητοποιηθεί, εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που συνεχίζει και σήμερα να πλήττει την περιοχή της Αττικής.

    Δειλά-δειλά άρχισαν από τις 11 το πρωί να βγαίνουν στην κυκλοφορία τα πρώτα λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς σταμάτησε η χιονόπτωση και με την παρέμβαση των φορέων του κρατικού μηχανισμού η κατάσταση στους κεντρικούς κυρίως δρόμους, ομαλοποιείται σταδιακά.

    Κανονικά λειτουργούν το Μετρό, ο Προαστιακός και ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Κανονικά εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια του Τραμ και του ΟΣΕ.

    Σε ότι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ξεκίνησαν στις 11 το πρωί να λειτουργούν οι γραμμές Α3, 229, 227, Α10 και 024, ενώ στα τρόλεϊ ξεκίνησαν τα δρομολόγια στις γραμμές 1, 6 και 11.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό το Μετρό θα λειτουργήσει και απόψε, όπως και χτες, καθβ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό, καθώς το βράδυ λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και του παγετού που θα σημειωθούν δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να έχει ματαιωθεί η πλειονότητα των πτήσεων. Συγκεκριμένα, από τις 461 προγραμματισμένες για σήμερα κινήσεις αεροσκαφών, οι 150 έχουν ματαιωθεί, ενώ από το πρωί έχουν γίνει λιγότερες από 20 κινήσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν έκλεισε κανένα αεροδρόμιο σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των χιονοπτώσεων και του παγετού. Τέσσερις διεθνείς αερολιμένες, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίστηκαν ως εναλλακτικοί αερολιμένες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε περίπτωση που το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αντιμετώπιζε πρόβλημα λόγω χαμηλής ορατότητας ή πυκνής χιονόπτωσης.

    Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσγειώθηκαν 19 αεροσκάφη που είχαν προορισμό την Αθήνα και στο «Ι. Καποδίστριας» 7. Μερίμνη των στελεχών της Υ.Π.Α. οι επιβάτες προωθήθηκαν σε ξενοδοχεία, και στη Κέρκυρα όσοι παρέμειναν στο αεροδρόμιο εφοδιάστηκαν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τροφή.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από τις αρχές του φθινοπώρου είχε μεριμνήσει για τον εφοδιασμό, με εκχιονιστικά μηχανήματα και άλλα μέσα, όλων των αεροδρομίων της χώρας, και με τον έγκαιρο και συντονισμένο προγραμματισμό, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, πέτυχε την πλήρη και άψογη επιχειρησιακή λειτουργία όλων των αερολιμένων.

    Μακεδονία-Θράκη

    Το απαγορευτικό εξακολουθεί να ισχύει για τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, ενώ κλειστό παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο νομό Πέλλας.

    Οι συνθήκες παγετού καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση των αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αρναίας μέσω του Χολομώντα.

    Αλυσίδες απαιτούνται και για την κίνηση των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Βαρβάρας-Ολυμπιάδος και Βαρβάρας - Νεοχωρίου.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά, μέσω του Βιτσίου και της Βίγλας.

    Ωστόσο, χωρίς αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών στο νομό Ημαθίας, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

    Στους -6 βαθμούς Κελσίου ήταν νωρίς το πρωί το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θερμοκρασία -7 βαθμών Κελσίου είχε η Κατερίνη.

    Στους -8 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στην Έδεσσα και στη Βέροια, με το θερμόμετρο στον Πολύγυρο να είναι στους -9 βαθμούς Κελσίου.

    Στους -10 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στο Κιλκίς και στις Σέρρες, ενώ στους -12 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στην Κοζάνη, στα Γρεβενά και στην Καστοριά.

    Στους -12 βαθμούς Κελσίου, έπεσε η θερμοκρασία στη Φλώρινα.

    Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, λόγω των συνθηκών παγετού κατά τις πρωινές ώρες σήμερα.

    Πελοπόννησος

    Λιακάδα και τσουχτερό κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία σε όλους τους νομούς είναι υπό το μηδέν, τα πρωτεία κρατά η Τρίπολη με -9 βαθμούς αυτή την ώρα στο κέντρο της πόλης.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται λόγω του παγετού στα ορεινά των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας Κορινθίας και Λακωνίας.

    Αλυσίδες χρειάζονται στον δρόμο Σπάρτης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Πατρών.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, στη σήραγγα Αρτεμισίου και στην εθνική οδό από Τρίπολη προς Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη.

    Κλειστά είναι τα σχολεία σήμερα σε Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία.

    Ανοικτές είναι οι δικαστικές υπηρεσίες, αλλά δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις όλων των βαθμίδων της δικαιοσύνης στις δικαστικές υπηρεσίες που εδρεύουν στην Τρίπολη, την Σπάρτη και το Γύθειο.

    Κεντρική Ελλάδα

    Σε ένταση βρίσκονται τα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Ελλάδα και ήδη τρία χωρία στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα. Πρόκειται για τα χωριά Αγία Σόφια, Γλυφάδα και Στρόφωνες. Ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού έχει κλείσει αφού η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην θέση Άγιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος από το μεσημέρι έχει ανοίξει και έχει κλείσει πολλές φορές.

    Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από χιόνι χωρίς όμως να διακοπεί η κυκλοφορία. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ρίχνοντας τόνους αλάτι. Από το 110 χλμ έως το 125 χλμ της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή του Μαρτίνου οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ χαμηλές και η διέλευση των οδηγών γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Στην περιοχή έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανημάτων τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο και της πυροσβεστικής. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται γερανοί της πυροσβεστικής για κάθε ενδεχόμενο ενώ «οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες» σύμφωνα με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Στερεάς Ελλάδας κ. Γιαννίκο που συντονίζει τις προσπάθειες στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όπως ο ίδιος δηλώνει « όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πόδι για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο?».

    Κατά μήκος του εθνικού δικτύου Αθηνών - Λαμίας δύσκολες συνθήκες επικρατούν από το 80-90 χλμ κοντά στην Θήβα, στο 142 χλμ στο ύψος των Λιβανάτων και από το 188 έως το 196 χλμ στο ύψος του Μώλου και της Αγίας Τριάδας. Ακόμα χιόνια μέσα στην εθνική οδό υπάρχουν από το 258 χλμ έως το 310 χλμ στους Αγίους Θεοδώρους στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Κατά μήκος της εθνικής οδού δεκάδες μηχανήματα δίνουν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό ενώ παράλληλα από τις 5 το απόγευμα διακόπηκε η κυκλοφορία των φορτηγών. Μόνο τα αυτοκίνητα που μετέφεραν πετρέλαιο και ευπαθή προϊόντα περνούσαν από τα μπλόκα των αστυνομικών κατά μήκος της εθνικής οδού και αυτά μετά από έλεγχο.

    Εξάλλου μόνο με αλυσίδες εξελίσσεται η κυκλοφορία από τη Λιβαδειά προς την Αράχωβα και από την Αράχωβα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στο νομό της Φθιώτιδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Άμφισσα και Λαμία προς Καρπενήσι.

    Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό της Ευρυτανίας όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο δρόμο από Καρπενήσι προς Φουρνά. Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη την Δυτική Φθιώτιδα και σε όλη την ορεινή Δωρίδα στον Νομό Φωκίδας.

    Ήπειρος

    Παγετός σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων απόψε και η θερμοκρασία στην πόλη κατέβηκε στου -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά στους -15.

    Από την ηλιοφάνεια κατά την διάρκε3ια της ημέρας, έλιωσαν τα χιόνια και τα νερά στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, έχουν παγώσει δημιουργώντας παγίδες για πεζούς και αυτοκίνητα. Η συγκοινωνία στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, γίνεται με αλυσίδες, ενώ συνεχίζεται η ρίψη αλατιού για τον πάγο. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ακόμη και σε δρόμους που δεν υπάρχουν χιόνια, έχουν δημιουργηθεί παγίδες από τον πάγο.

    -Στο μεταξύ απόψε και για 20 περίπου λεπτά από τις 21.20, ολόκληρη η πόλη των Ιωαννίνων βυθίστηκε στο σκοτάδι από βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ, που αποκαταστάθηκε.

    Θεσσαλία

    Πολικό ψύχος με ηλιοφάνεια επικρατεί από σήμερα το πρωϊ σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων, ενώ το χιόνι που έπεσε χθες, κυρίως στον ορεινό όγκο έχει παγώσει κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Στην πόλη των Τρικάλων η θερμοκρασία σήμερα το πρωϊ έφτασε μέχρι και στους -4 βαθμούς, ενώ στα ορεινά αυτή άγγιξε και τους -8.

    Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων είναι ανοικτοί, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά στον ορεινό όγκο, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων κ. Ευάγγελος Μάμαλης.

    Ωστόσο χθες αργά το βράδυ συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και του αστυνομικού τμήματος Πύλης είχε αίσιο τέλος για τρεις πολίτες οι οποίοι στην περιοχή της Ελάτης είχαν χάσει τον προσανατολισμό ενώ και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη. Τελικά εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς είχαν μείνει για αρκετή σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ανάλογο σκηνικό με αυτό του νομού Τρικάλων επικρατεί και στο νομό Καρδίτσας. Το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό όγκο αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας το έχει παγώσει ο ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα η μετακίνηση με αυτοκίνητα να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

    Και στο νομό Καρδίτσας από σήμερα το πρωί επικρατεί λιακάδα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από -3 στην πόλη της Καρδίτσας μέχρι και -8 σε ορεινές περιοχές. Πάντως όπως μας ενημέρωσε η αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας αποκλεισμένα χωριά στο νομό Καρδίτσας δεν έχουν αναφερθεί, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, η θερμοκρασία στη λίμνη Πλαστήρα έφτασε στους -15 βαθμούς!

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομός Λάρισας το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό παρέμεινε ανοιχτό, καθώς επίσης και στο κομμάτι της ΠΑΘΕ που αντιστοιχεί στο νομό, καθώς τόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και η αντίστοιχη της Νομαρχίας Λάρισας, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση όλο το 24ωρο και αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που εμφανίζονται.

    Η χιονόπτωση δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, στη Λάρισα χιόνισε και χθες το βράδυ για λίγη ώρα, και το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα απο τους αρμόδιους στον παγετό, γι' αυτό και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή προς τους οδηγούς.

    Επίσης, για μετακίνηση σε ορεινές περιοχές κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

    Οσον αφορά ειδικότερα στα Τέμπη δεν έκλεισαν καθόλου, καθώς οι αλατιέρες έριχναν αλάτι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο, ενώ σε εκχιονισμό προχώρησαν και μηχανήματα του στρατού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για το λόγο αυτό και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται απο τα διόδια Μοσχοχωρίου μέχρι και το Βελεστίνο, όπου όμως κυκλοφορούν διαρκώς αλατιέρες.

    Κρήτη

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία στην Ανατολική Κρήτη και μάλιστα τα χιόνια το πρωί έφθασαν και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

    Παράλληλα, προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βλαβών.

    Το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης παραμένει ανοικτό.

    -Κλειστός είναι ο δρόμος Αφρατί - Βιάννος.

    -Εξάλλου, ο δρόμος Ηράκλειο - Αγ. Βαρβάρα ανοίγει σταδιακά αλλά η συνεχιζόμενη χιονόπτωση καθιστά την πρόσβαση δύσκολη και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    -Κλειστός επίσης είναι ο δρόμος από Κριτσά προς Οροπέδιο Καθαρού.

    Στο μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Συνεργεία της Περιφέρειας, των Νομαρχιών και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Η Περιφέρεια Κρήτης παρακαλεί τους οδηγούς να μην κυκλοφορούν στις παραπάνω περιοχές, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Στο μεταξύ Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν τα δέκα μποφόρ, κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια ενώ δεν έγιναν οι πρώτες πρωινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

    Τέλος με αποφάσεις των Νομαρχών Ηρακλείου και Λασιθίου δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη.

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

    Στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου επικεντρώνονται σήμερα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τη ΔΕΗ, χωρίς ρεύμα είναι 14 ορεινά χωριά των Χανίων και άλλα 10 του Ηρακλείου ενώ νωρίτερα ανέκυψαν προβλήματα και στα ορεινά του Λασιθίου τα οποία αποκαταστάθηκαν.

    Στις Κυκλάδες το βασικό πρόβλημα είναι η διακοπή της διασύνδεσης Άνδρου και Τήνου με υποβρύχιο καλώδιο, μέσω Εύβοιας, με το ηπειρωτικό δίκτυο. Χθες το βράδυ τέθηκε σε λειτουργία εφεδρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Άνδρο η οποία όμως δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών με αποτέλεσμα να γίνονται προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, και στα δύο νησιά.

    Διακοπές γίνονται επίσης σε περιοχές της Σύρου, Κύθνου και Μήλου.

    Στην Εύβοια τα προβλήματα εντοπίζονται σε ένα τμήμα της πόλης της Χαλκίδας και στο Βαθύ και στην Αττική σε Σαλαμίνα, Αγ.Μερκούριο και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

    [02] Κήρυξαν την ανεξαρτησία

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία.

    Το κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου την οποία ανέγνωσε ο πρωθυπουργός του Χασίμ Θάτσι. Με αυτήν κηρύσσεται το Κόσοβο "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος".

    "Από αυτήν τη στιγμή, το Κόσοβο άλλαξε πολιτική θέση, είμαστε εφεξής ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζάκουπ Κρασνίκι στους βουλευτές, οι οποίοι είχαν ψηφίσει λίγο πριν δια βοής σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

    Τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ψήφισαν και οι 109 βουλευτές που ήταν παρόντες. Έντεκα βουλευτές μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής, ήταν απόντες.

    "Οι βουλευτές εξέφρασαν στις 17 Φεβρουαρίου την επιθυμία τους για την κήρυξη του Κοσόβου ως ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους", πρόσθεσε.

    Για το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Κοσόβου και το άνοιγμα ενός άλλου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων "ATA", λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου, στην οποία και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της περιοχής.

    "Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Κοσόβου, ως κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους", υπογράμμισε ο κ. Σεϊντίου.

    Σημείωσε δε πως από εδώ και στο εξής, το Κόσοβο θα επιταχύνει την ενταξιακή του διαδικασία στις ευρωατλαντικές δομές, με τη στήριξη των διεθνών του συμμάχων, που, όπως τόνισε, βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

    "Στόχος μας είναι το Κόσοβο και άλλες χώρες της περιοχής να βρεθούν στο απώγειο αυτών των ενταξιακών διαδικασιών πολύ σύντομα", πρόσθεσε ο κ. Σεϊντίου.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Επτά δυτικές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, επομένως η ασφάλεια και σταθερότητά του θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

    Οπως εξήγησε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Τζον Σόερς, καμμία χώρα δεν υποστήριξε το αίτημα της Ρωσίας για ακύρωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμφωνήσει για τα περαιτέρω, αλλά αυτό το αδιέξοδο ήταν φανερό εδώ και πολλούς μήνες", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου και Κροατίας, που ανέγνωσε ο βέλγος πρεσβευτής Γιόχαν Βέρμπεκε.

    "Τα σημερινά γεγονότα... αποτελούν την κατάληξη μιας διαδικασίας, η οποία εξάντλησε όλα τα περιθώρια στην αναζήτηση μιας έκβασης που θα ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων", τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία συνεκλήθη με αίτημα της Ρωσίας, ύστερα από την πανηγυρική κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πριν από λίγες ώρες στην Πρίστινα.

    Από την πλευρά, του γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας ή από δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Καλώ όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή", είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

    Ο γενικός γραμματέας είπε ακόμα ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει της απόφασης 1244 του Σουμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δίνει στον ΟΗΕ την εξουσία να διοικεί το Κόσοβο, "υπό το φως των εξελισσόμενων περιστάσεων".

    Η Ρωσία κάλεσε τον Μπαν να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου άκυρη. Ο Μπαν δεν έκανε λόγο για παράνομη πράξη της Πρίστινας, αλλά δεν είπε και τίποτα άλλο, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Αντιδρούν στο Βελιγράδι

    Το σερβικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνέλθει σήμερα για να εγκρίνει την πράξη "ακύρωσης" από τη σερβική κυβέρνηση της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    "Το κοινοβούλιο της Σερβίας θα επικυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης για την ακύρωση των παράνομων πράξεων των προσωρινών αρχών του Κοσόβου για την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας", αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα διεξαχθεί στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος).

    Επειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο του Κοσόβου χθες, τόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όσο και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσαν ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο.

    Την περασμένη εβδομάδα η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να "ακυρώσει" εκ των προτέρων την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, διότι "αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβικής Δημοκρατίας".

    Η "ακύρωση" αυτή είναι συμβολικού χαρακτήρα και έχει ως στόχο να επισημάνει ότι το Βελιγράδι δεν παραιτείται από την κυριαρχία του επί του Κοσόβου.

    Την κυριαρχία της Σερβίας επί του Κοσόβου και την εδαφική της ακεραιότητα εγγυώνται "το σερβικό σύνταγμα, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο", ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση.

    Η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου "αποτελεί βίαιη και μονομερή απόσχιση τμήματος του εδάφους της Σερβίας και κατά συνέπεια δεν έχει ισχύ και είναι ως μη γενομένη", σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.

    Η απόφαση 1244, υιοθετήθηκε τον Ιούνιο 1999 στο τέλος του πολέμου του Κοσόβου και παρέχει στο Κόσοβο ουσιαστική αυτονομία υπό σερβική κυριαρχία, ενώ αναθέτει στον ΟΗΕ εντολή για τη διοίκηση της επαρχίας.

    Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να θεωρήσει "ανίσχυρη και ως μη γενομένη" την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη στο Κόσοβο της ευρωπαϊκής αποστολής επιτήρησης της διαδικασίας ανεξαρτησίας.

    "Η απόφαση αυτή στερείται νομικής βάσης και δεν επισύρει καμία υποχρέωση εκ μέρους της Σερβίας προς την ΕΕ", επεσήμανε η σερβική κυβέρνηση.

    Πως αντέδρασαν οι τρίτες χώρες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έλαβαν γνώσιν της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησής του να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται από τον ΟΗΕ για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το θέμα και συζητούν τα ζητήματα με τους ευρωπαίους εταίρους τους. Αναμένεται να εκδόσουμε σύντομα ανακοίνωση", δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Στην ίδια ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης του Κοσόβου να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός του.

    Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ρωσία, με την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του διεθνούς οργάνου.

    Αυτό μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απηύθυνε επισήμως το σχετικό αίτημα στον προεδρεύοντα του ΣΑ, δήλωσε πριν από λίγο στο πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ Μαρία Ζαχάροβα.

    Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έρχεται σε σύγκρουση με το ψήφισμα 1244, δήλωσε χθες στο πρακτορείο η Μ.Ζαχάροβα, γιβ αυτό και πρέπει επειγόντως να συγκληθεί το ΣΑ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε "ολες τις πλευρές" να επιδείξουν "ηρεμία και μετριοπάθεια" μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και υπογράμμισε την ανάγκη "να διατηρηθεί η ενότητα των Ευρωπαίων".

    Σε σχετική ανακοίνωση ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς και με τον επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Οι υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή έχει την ύψιστη προτεραιότητα", τονίζει.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου οι εκπρόσωποι των "μεγάλων" -- Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία -- αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το Κόσοβο με την ελπίδα ότι θα τους μιμηθούν και οι άλλοι εταίροι τους.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν θα λάβει ακόμη απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου καθώς η κύρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι κοινή δράση για το Κόσοβο.

    "Η Γερμανία δεν θα λάβει απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου σήμερα. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας επί της οποίας κάθε χώρα μέλος να μπορεί να ενεργήσει", δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ στο Foreign Press Association της Γερμανίας.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν φιλικές σχέσεις τόσο με το Βελιγράδι , όσο και με την Πρίστινα.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκουν την κατά το δυνατόν ευρύτερη ενότητα, διότι η πολιτική ενότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί "σημαντικό μήνυμα" για το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών στην αυστριακή τηλεόραση πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Η Αυστρία, πρόσθεσε ότι η Αυστρία δεν θα βρίσκεται ούτε στην πρωτοπορία, ούτε στην οπισθοφυλακή στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Στη Ρώμη το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει τη θέση του για τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την αναξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αφού θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους άλλους Ευρωπαίους κατά την σύνοδο των Βρυξελλών.

    "Καλούμε τις δύο πλευρές σε ύψιστη μετριοπάθεια, ώστε να περιορισθούν οι εντάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στη Μπρατισλάβα το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι "προς το παρόν δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τουΚοσόβου" προσθέτοντας ότι "μετά από εκτίμηση της κατάστασης θα αποφασίσει για την πολιτική της επί του θέματος".

    Για φρόνηση και αποφυγή της βίας κάνει λόγο και η ανακοίνωση του Βατικανού το οποίο ζητεί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές "να φροντίσουν να αποφύγουν τις ακραίες αντιδράσεις και τις βίαιες παρεκτροπές".

    Η Αλβανία χαιρετίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και θεωρεί την 17η Φεβρουαρίου ως ημέρα της αναγέννησής του, δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

    "Η 17η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της αναγέννησης του Κοσόβου έπειτα από τόσες θυσίες όλων αυτών που πολέμησαν για να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του έθνους", δήλωσε ο Μπερίσα, λίγα λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αλβανίας.

    Ανάμικτα συναισθήματα στην Πρίστινα

    Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, το κλίμα είναι ιδιαίτερα εορταστικό. Η αστυνομία απαγορεύει από το πρωί την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης για να μην προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Οι πανηγυρισμοί Αλβανών του Κοσόβου ξεκίνησαν ήδη από χθες το απόγευμα. Κάτοικοι της Πρίστινα βγήκαν με αυτοκίνητα χθες το βράδυ στους δρόμους της πόλης, κρατώντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

    Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Πρίστινα θα συνεχιστούν το βράδυ, στην πλατεία της Μητέρας Τερέζας, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω από 200.000 Αλβανοί. Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν περίπου τα μεσάνυχτα με τη ρίψη βεγγαλικών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

    Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα μεταξύ του σερβικού πληθυσμού του Κοσόβου, όπου επικρατεί σχετική «παγωμάρα».

    Υπουργοί και δεκάδες βουλευτές ήρθαν, σήμερα, στο Κόσοβο για να συμπαρασταθούν και να εμψυχώσουν το σερβικό πληθυσμό. Οι Σέρβοι πολιτικοί μοιράστηκαν σε ομάδες και επισκέπτονται το βόρειο τμήμα της Κόσοφσκα Μιτροβίτσα και τους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό και δυτικό Κόσοβο, όπου θα περάσουν τη μέρα με τους κατοίκους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 February 2008 - 11:30:17 UTC