Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις

    Πολικό ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις επικρατούν σήμερα Δευτέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην Κρήτη, στην Εύβοια, στην Αττική και στις Κυκλάδες.

    Με δυσκολία και -σε πολλές περιπτώσεις- μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Αττική ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις ακόλουθες περιοχές : Λ. Πάρνηθος, Φυλής - Δερβενοχωρίων, Περιφερειακός Πεντέλης, Αγ. Μερκούριος Μαλακάσα.

    Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και έχει απαγορευτεί ο απόπλους από τους λιμένες Πειραιά Ραφήνας και Λαυρίου.

    Κανονικά και χωρίς αλυσίδες διεξάγεται από το μεσημέρι η κινηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην Αττική οδό και στον Περιφερειακό Υμηττού,

    Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Κρήτη στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας. 54 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο Ν. Χανίων, 26 στο Ν. Ηρακλείου 19 στο Ν. Λασιθίου, και 5 στο Ν. Ρεθύμνου.

    Επίσης 25 χωριά στο Ν. Ευβοίας, 15 στο Ν. Αργολίδας, 3 στο νομό Αρκαδίας, 9 στο Ν. Λακωνίας, 2 στο Ν. Βοιωτίας και 4 χωριά στο Ν. Κυκλάδων.

    Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε συνεχή ετοιμότητα και σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεμονωμένα περιστατικά στα οποία απαιτήθηκε η παροχή βοήθειας προς του πολίτες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

    Εφιστάται επίσης η προσοχή των πολιτών λόγω του παγετού και παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΛΑΣ και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου αυτό απαιτείται .

    Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά στις περιοχές : Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά από τα σχολεία του Δήμου μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

    Επίσης είναι κλειστά τα σχολεία στις περιοχές : Αρκαδία, Λακωνία, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Κυκλάδες, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.

    Με απόφαση του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού, μετά από εισήγηση των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια -τα οποία βρίσκονται στους 48 Δήμους ευθύνης της Νομαρχίας Αθηνών- θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη.

    Τα Πανεπιστήμια που είναι σήμερα κλειστά και δεν θα δώσουν εξεταστική, ούτε θα γίνουν μαθήματα είναι : το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πλειοψηφία των Τμημάτων του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, λόγω της κακοκαιρίας δεν λειτουργούν σήμερα, Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008, τα Πολιτικά, Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια που έχουν έδρα τις Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Θα λειτουργήσουν μόνο τα δικαστήρια για τα αυτόφωρα αδικήματα.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Πρ. Παυλόπουλο

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενημέρωσε για το σχεδιασμό και τις ενέργειες του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα κρίσεων, όπως αυτό της κακοκαιρίας, ο αρμόδιος Υπουργός των Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε ο Π. Παυλόπουλος, είναι ένα υπουργείο καθημερινότητας, που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές. Ηταν η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε το ενιαίο υπουργείο και αποδείχθηκε ότι η δημιουργία του ήταν πολύ χρήσιμη και κρίσιμη, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Π. Παυλόπουλος.

    Τόνισε ότι ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα ενιαίο κέντρο που έδωσε τη δυνατότητα να είναι γρήγορες οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν ικανοποιητική η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και πρόσθεσε ότι "το να βρισκόμαστε στο 2008 και να θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικό ότι αντιμετωπίζουμε τέτοιες κρίσεις, σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν γίνει προηγουμένως κάποια πράγματα, δηλαδή συγκρίνουμε τα σημερινά με ό,τι είχε συμβεί πριν από το 2004".

    "Σε αυτό είμαστε ικανοποιημένοι. Από κει και πέρα ένα κράτος προηγμένο, ένα κράτος σαν το δικό μας, θα έπρεπε αυτά τα πράγματα να θεωρεί ότι είναι συνήθη", είπε και πρόσθεσε ότι "αυτός είναι ο στόχος μας,δηλαδή από δω και πέρα να μην αποτελεί είδηση ότι λειτουργεί καλά το κράτος".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόνισε οτι μπορεί να πέρασε η κακοκαιρία, αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι από τον παγετό, σημειώνοντας ότι "το αποψινό βράδυ θα είναι δύσκολο και αύριο το πρωί επίσης θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αν θα είναι ανοιχτά τα σχολεία, ο υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε στις νομαρχίες που είναι αρμόδιες και επανέλαβε ότι τόσο οι πεζοί όσο και οι οδηγοί θα πρέπει να προσέξουν τον παγετό, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Απηύθυνε δε έκκληση στους οδηγούς να υπακούουν στις οδηγίες της Τροχαίας και να έχουν πάντα μαζί τους αλυσίδες.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι όσοι συμπολίτες μας με κινητικές ανάγκες ή με ανάγκη για αιμοκάθαρση χρειάζονται βοήθεια να επικοινωνούν με το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

    Τέλος, σε άλλες ερωτήσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και στις ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών.

    Θ.Ρουσόπουλος: Η κρατική μηχανή λειτούργησε

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι όλος ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός κι η εκτέλεση των σχετικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία έγιναν από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών κι αυτό επέτρεψε την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία όλων των κρίσιμων φορέων.

    Πρόσθεσε ότι διευκολύνθηκε ο συντονιστικός ρόλος των κατά περίπτωση ΓΓ περιφέρειας και η άμεση επικοινωνία των λοιπών υπηρεσιών του δημοσίου με ένα ενιαίο κέντρο στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Ειδικότερα από την ΕΛΑΣ είπε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και διαταγές και εγκαίρως αναφέρθηκαν στοιχεία για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Επιπλέον ενεργοποιήθηκε σε 24ώρη λειτουργία το κέντρο επιχειρήσεων, η αίθουσα διαχείρισης κρίσεων και ανατέθηκε η εποπτεία των επιχειρήσεων επί τόπου σε κρίσιμες περιοχές στον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ στην Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο γενικό επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας για την Πελοπόννησο.

    Εξ άλλου, 24ωρη ήταν η παρουσία οχημάτων και τροχονόμων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και γίνονταν έλεγχοι για τη χρήση αλυσίδων και παροχή βοήθειας.

    «Δυστυχώς υπήρξαν ορισμένες παρεκτροπές από συμπολίτες μας και απευθύνω έκκληση να ακούν τους κανόνες που έχει οριοθετήσει η ΕΛΑΣ και η τροχαία», σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε πως στόχος ήταν να μείνει ανοικτό το εθνικό δίκτυο και να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός οδηγών.

    Ανέφερε ότι το γραφείο τύπου του Υπουργείου Εσωτεριών εξέδιδε συνεχώς οδηγίες και ότι στάλθηκαν πάνω από 40 sms σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ για τη γνωστοποίηση προβλημάτων.

    Σε ό,τι αφορά τη διϋπηρεσιακή συνεργασία υπήρξε επί τόπου συνεργασία γενικών αστυνομικών διευθυντών με γγ περιφέρειας και ΟΤΑ και έγγραφη ενημέρωση των φορέων ανά τρίωρο για την κατάσταση κυρίως στο οδικό δίκτυο.

    Επίσης βοηθήθηκαν πολίτες από την ΕΛΑΣ, άτομα με αναπηρία, νεφροπαθείς που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και συμμετοχή σε επιχειρήσεις διάσωσης.

    Στην Αττική η ΕΛΑΣ δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις και υπήρξε ανταπόκριση σε 452 εξ αυτών που κρίθηκαν σοβαρότερες. Από την περιφέρεια έγιναν 15950 κλήσεις και υπήρξε ανταπόκριση σε 74 εξ αυτών που κρίθηκαν σοβαρότερες ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ήταν κυρίως για ενημέρωση για το οδικό δίκτυο.

    «Στόχος για το επόμενο 24ωρο είναι να μείνει ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο με έντονη παρουσία αστυνομικών με περιπολικά με φάρους, συντονισμό και συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Από την πυροσβεστική ανέφερε ότι τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες και απεγκλωβίστηκαν 50 άτομα από μοναστήρια, 133 άτομα από ορεινούς όγκους, 125 άτομα από καταφύγια, 60 από χιονοδρομικά κέντρα και 8 βοσκοί. Επίσης 450 πολίτες μεταφέρθηκαν λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων τους, 280 βοηθήθηκαν για την τοποθέτηση αλυσίδων, 90 νεφροπαθείς μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση, 100 οχήματα ρυμουλκήθηκαν και 130 δέντρα κόπηκαν.

    Το Υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός λειτούργησαν απρόσκοπτα, το ΜΕΤΡΟ όλο το 24ωρο, ενώ στον ΗΣΑΠ από το πρωί σταδιακά αποκαταστάθηκε η λειτουργία του και στις 12.00 λειτούργησε πλήρως.

    Με εντολή του Υπουργού Μεταφορών ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει και τη νύχτα και το ΤΡΑΜ ξεπέρασε τα προβλήματά του και λειτουργεί από τις 09.30 το πρωί. Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλευ ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει τοποθέτηση αλυσίδων γιατί είναι χαμηλοεπίπεδα, ενώ από τις 10.30 λειτουργούν οι γραμμές 1, 11, 6,8 και 12 των τρόλευ.

    «Δεν έχει σημειωθεί κανέναν ατύχημα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοίνωσε ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλλευ από το 185.

    Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια είπε ότι επλήγη περισσότερο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο έμεινε ανοικτό μέχρι χθες το απόγευμα και στη συνέχεια οι πτήσεις που ήταν σε εξέλιξη πήγαν σε άλλα διεθνή αεροδρόμια. Το πρωί, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος δεν έγιναν κάποιες πτήσεις και πως παρ' ότι η ημέρα είναι δύσκολη υπολογίζεται ότι μέχρι το βράδυ η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί και συνέστησε στους πολίτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου 2103530000 για τις πτήσεις τους.

    Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το δίκτυο της ΔΕΗ είπε ότι γενικά αντεπεξέρχεται με ικανοποιητικό τρόπο, ότι δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα στους σταθμούς παραγωγής και στα κέντρα υψηλής τάσης. Είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς στη γραμμή Αλιβέρι-Άνδρος-Τήνος και πως μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης του καλωδίου έχει τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός παραγωγής της Άνδρου, ο οποίος όμως δεν επαρκεί για τις ανάγκες ταυτόχρονα και των δύο νησιών και γιβαυτό γίνονται εκ περιτροπής διακοπές.

    Σε ό,τι αφορά το δίκτυο διανομής ανέφερε τις περιοχές στην Αττική και την περιφέρεια όπου υπήρξαν προβλήματα.

    «Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να συγχαρώ τους παράγοντες της κρατικής μηχανής που λειτούργησαν με αυτοθυσία και πολλές φορές με έλλειψη ύπνου για 2 24ωρα για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας και έχει επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αναλογικά με αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη είπε πως σημαντικό είναι να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες και αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, σημείωσε ότι τα μεγάλα που διαπιστώναμε στο παρελθόν δεν διαπιστώθηκαν λόγω του προγραμματισμού στον οποίο είχε μπει η κρατική μηχανή.

    Σε ερώτηση για την κριτική που γίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός "γονάτισε" στο δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι σε ακραίες περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι θα υπήρχαν μικρά προβλήματα αλλά όλοι όσοι κινήθηκαν στο εθνικό δίκτυο θα διαπίστωσαν την ομαλή λειτουργία.

    «Υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένους οδικούς άξονες όπου κάποιοι συμπολίτες μας δεν φρόντισαν να ακολουθήσουν τους κανόνες της τροχαίας», συμπλήρωσε και ανέφερε ως παράδειγμα τον αποκλεισμό της Αττικής Οδού για μία ώρα και ένα τέταρτο, επειδή κάποιοι δεν χρησιμοποίησαν αλυσίδες. «Δεν σημαίνει ότι αυτή η μικρή ταλαιπωρία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα που παραπέμπουν στο παρελθόν», συμπλήρωσε και είπε ότι σε κάθε περίπτωση η κρατική μηχανή σε πολύ μεγάλο ποσοστό λειτούργησε και επανέλαβε τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης όπως και πολλών πολιτών, που άκουσε σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

    Μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι στη χώρα μας που είναι μεσογειακή δεν έχουμε λεωφορεία που παίρνουν αλυσίδες, όπως σε άλλες χώρες στις οποίες παρατηρεί κανείς συχνά τέτοια ακραία φαινόμενα.

    Κληθείς να τοποθετηθεί αν είναι δικαιολογία τα περί ακραίων καιρικών φαινομένων που ανέφερε η κυβέρνηση και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες είπε ότι ο δημοσιογράφος που ρώτησε αναφέρθηκε σε δοκιμασίες που όταν έφτασαν στα ακραία όριά τους είχαν άμεση αντιμετώπιση.

    Ερωτηθείς για το τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα της πρόληψης, είπε ότι υπήρχαν σε όλα τα σημεία μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ότι σταμάτησαν αυτοκίνητα που δεν είχαν αλυσίδες και αναρωτήθηκε αν υπήρχε πολίτης που δεν είχε ακούσει ότι θα είχαμε κακοκαιρία. «Δεν καταγγέλλω κανέναν. Απευθύνω πρόσκληση όλοι οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες της τροχαίας», υπογράμμισε.

    Αττική

    Μια από τις δυσκολότερες μέρες στην πρόσφατη ιστορία των αστικών συγκοινωνιών, είναι η σημερινή, καθώς το σύνολο σχεδόν των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είχε ακινητοποιηθεί, εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που συνεχίζει και σήμερα να πλήττει την περιοχή της Αττικής.

    Δειλά-δειλά άρχισαν από τις 11 το πρωί να βγαίνουν στην κυκλοφορία τα πρώτα λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς σταμάτησε η χιονόπτωση και με την παρέμβαση των φορέων του κρατικού μηχανισμού η κατάσταση στους κεντρικούς κυρίως δρόμους, ομαλοποιείται σταδιακά.

    Κανονικά λειτουργούν το Μετρό, ο Προαστιακός και ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Κανονικά εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια του Τραμ και του ΟΣΕ.

    Σε ότι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ξεκίνησαν στις 11 το πρωί να λειτουργούν οι γραμμές Α3, 229, 227, Α10 και 024, ενώ στα τρόλεϊ ξεκίνησαν τα δρομολόγια στις γραμμές 1, 6 και 11.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό το Μετρό και ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει και απόψε, όπως και χτες, καθβ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό, καθώς το βράδυ λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και του παγετού που θα σημειωθούν δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να έχει ματαιωθεί η πλειονότητα των πτήσεων. Συγκεκριμένα, από τις 461 προγραμματισμένες για σήμερα κινήσεις αεροσκαφών, οι 150 έχουν ματαιωθεί, ενώ από το πρωί έχουν γίνει λιγότερες από 20 κινήσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν έκλεισε κανένα αεροδρόμιο σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των χιονοπτώσεων και του παγετού. Τέσσερις διεθνείς αερολιμένες, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίστηκαν ως εναλλακτικοί αερολιμένες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε περίπτωση που το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αντιμετώπιζε πρόβλημα λόγω χαμηλής ορατότητας ή πυκνής χιονόπτωσης.

    Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσγειώθηκαν 19 αεροσκάφη που είχαν προορισμό την Αθήνα και στο «Ι. Καποδίστριας» 7. Μερίμνη των στελεχών της Υ.Π.Α. οι επιβάτες προωθήθηκαν σε ξενοδοχεία, και στη Κέρκυρα όσοι παρέμειναν στο αεροδρόμιο εφοδιάστηκαν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τροφή.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από τις αρχές του φθινοπώρου είχε μεριμνήσει για τον εφοδιασμό, με εκχιονιστικά μηχανήματα και άλλα μέσα, όλων των αεροδρομίων της χώρας, και με τον έγκαιρο και συντονισμένο προγραμματισμό, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, πέτυχε την πλήρη και άψογη επιχειρησιακή λειτουργία όλων των αερολιμένων.

    Μακεδονία-Θράκη

    Το απαγορευτικό εξακολουθεί να ισχύει για τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, ενώ κλειστό παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο νομό Πέλλας.

    Οι συνθήκες παγετού καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση των αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αρναίας μέσω του Χολομώντα.

    Αλυσίδες απαιτούνται και για την κίνηση των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Βαρβάρας-Ολυμπιάδος και Βαρβάρας - Νεοχωρίου.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά, μέσω του Βιτσίου και της Βίγλας.

    Ωστόσο, χωρίς αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών στο νομό Ημαθίας, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

    Στους -6 βαθμούς Κελσίου ήταν νωρίς το πρωί το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θερμοκρασία -7 βαθμών Κελσίου είχε η Κατερίνη.

    Στους -8 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στην Έδεσσα και στη Βέροια, με το θερμόμετρο στον Πολύγυρο να είναι στους -9 βαθμούς Κελσίου.

    Στους -10 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στο Κιλκίς και στις Σέρρες, ενώ στους -12 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στην Κοζάνη, στα Γρεβενά και στην Καστοριά.

    Στους -12 βαθμούς Κελσίου, έπεσε η θερμοκρασία στη Φλώρινα.

    Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, λόγω των συνθηκών παγετού κατά τις πρωινές ώρες σήμερα.

    Πελοπόννησος

    Λιακάδα επικρατεί σήμερα σε όλη την Πελοπόννησο. Ανοιχτοί είναι όλοι οι δρόμοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όλων των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εχει όμως τσουχτερό κρύο και το θερμόμετρο το μεσημέρι στο κέντρο της Τρίπολης έδειχνε μόλις έναν βαθμό Κελσίου.

    Από τις 12 σήμερα το μεσημέρι αποφασίστηκε η άρση της προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και έτσι αυτά κυκλοφορούν κανονικά σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λεβίδι-Νεμέα, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος που οδηγεί από Καρδαρά προς το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνας στο Μαίναλο. Κλειστός εξακολουθεί να είναι και ο δρόμος από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που θα κινηθούν από και προς τα Καλάβρυτα μέσω Αιγίου, Διακοπτού και Χαλανδρίτσας.

    Συνιστάται στους προτιθέμενους να χρησιμοποιήσουν το ορεινό οδικό δίκτυο, πριν την εκκίνησή τους να ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί και να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, διότι τις βραδινές ώρες αναμένεται να υπάρξει παγετός.

    Τέλος, ανοικτές είναι οι πορθμειακές γραμμές Πάτρας - Κεφαλονιάς, Κυλλήνης - Ζακύνθου και Κυλλήνης - Κεφαλονιάς.

    Τα σχολεία σήμερα είναι κλειστά σε Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία.

    Αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στην Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία, εκτός από τα σχολεία των δήμων Φενεού και Στυμφαλίας.

    Στην Αρκαδία, αύριο, θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία, εκτός από το νηπιαγωγείο Αγ. Πέτρου Κυνουρίας και τα δημοτικά σχολεία Καστρίου, Αγ. Πέτρου, Πηγαδίου και Πελετών, που θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση που εξέδωσε ο νομάρχης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

    Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι σχολές και τα τμήματα που λειτουργούν στην Τρίπολη και παρέμειναν σήμερα κλειστά, αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ανακοινωθεί ποια ημέρα θα οριστεί για να εξεταστούν οι φοιτητές στο προγραμματισμένο για σήμερα μάθημα που θα έγραφαν.

    Από τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκληθεί ζημιές στα οπωροκηπευτικά και τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας και της Λακωνίας. Οι αγρότες φοβόνται ότι αν συνεχιστεί η παγωνιά τις επόμενες ημέρες, θα προκληθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αφού ο παγετός θα επηρεάσει εκτός απο τον καρπό και το φυτικό κεφάλαιο.

    Τέλος, αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα δικαστήρια σε Αρκαδία και Λακωνία, που σήμερα ήταν κλειστά.

    Κεντρική Ελλάδα

    Σε ένταση βρίσκονται τα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Ελλάδα και ήδη τρία χωρία στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα. Πρόκειται για τα χωριά Αγία Σόφια, Γλυφάδα και Στρόφωνες. Ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού έχει κλείσει αφού η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην θέση Άγιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος από το μεσημέρι έχει ανοίξει και έχει κλείσει πολλές φορές.

    Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από χιόνι χωρίς όμως να διακοπεί η κυκλοφορία. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ρίχνοντας τόνους αλάτι. Από το 110 χλμ έως το 125 χλμ της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή του Μαρτίνου οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ χαμηλές και η διέλευση των οδηγών γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Στην περιοχή έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανημάτων τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο και της πυροσβεστικής. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται γερανοί της πυροσβεστικής για κάθε ενδεχόμενο ενώ «οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες» σύμφωνα με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Στερεάς Ελλάδας κ. Γιαννίκο που συντονίζει τις προσπάθειες στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όπως ο ίδιος δηλώνει « όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πόδι για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο?».

    Κατά μήκος του εθνικού δικτύου Αθηνών - Λαμίας δύσκολες συνθήκες επικρατούν από το 80-90 χλμ κοντά στην Θήβα, στο 142 χλμ στο ύψος των Λιβανάτων και από το 188 έως το 196 χλμ στο ύψος του Μώλου και της Αγίας Τριάδας. Ακόμα χιόνια μέσα στην εθνική οδό υπάρχουν από το 258 χλμ έως το 310 χλμ στους Αγίους Θεοδώρους στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Κατά μήκος της εθνικής οδού δεκάδες μηχανήματα δίνουν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό ενώ παράλληλα από τις 5 το απόγευμα διακόπηκε η κυκλοφορία των φορτηγών. Μόνο τα αυτοκίνητα που μετέφεραν πετρέλαιο και ευπαθή προϊόντα περνούσαν από τα μπλόκα των αστυνομικών κατά μήκος της εθνικής οδού και αυτά μετά από έλεγχο.

    Εξάλλου μόνο με αλυσίδες εξελίσσεται η κυκλοφορία από τη Λιβαδειά προς την Αράχωβα και από την Αράχωβα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στο νομό της Φθιώτιδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Άμφισσα και Λαμία προς Καρπενήσι.

    Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό της Ευρυτανίας όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο δρόμο από Καρπενήσι προς Φουρνά. Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη την Δυτική Φθιώτιδα και σε όλη την ορεινή Δωρίδα στον Νομό Φωκίδας.

    Ήπειρος

    Παγετός σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων απόψε και η θερμοκρασία στην πόλη κατέβηκε στου -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά στους -15.

    Από την ηλιοφάνεια κατά την διάρκε3ια της ημέρας, έλιωσαν τα χιόνια και τα νερά στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, έχουν παγώσει δημιουργώντας παγίδες για πεζούς και αυτοκίνητα. Η συγκοινωνία στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, γίνεται με αλυσίδες, ενώ συνεχίζεται η ρίψη αλατιού για τον πάγο. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ακόμη και σε δρόμους που δεν υπάρχουν χιόνια, έχουν δημιουργηθεί παγίδες από τον πάγο.

    -Στο μεταξύ απόψε και για 20 περίπου λεπτά από τις 21.20, ολόκληρη η πόλη των Ιωαννίνων βυθίστηκε στο σκοτάδι από βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ, που αποκαταστάθηκε.

    Θεσσαλία

    Πολικό ψύχος με ηλιοφάνεια επικρατεί από σήμερα το πρωϊ σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων, ενώ το χιόνι που έπεσε χθες, κυρίως στον ορεινό όγκο έχει παγώσει κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Στην πόλη των Τρικάλων η θερμοκρασία σήμερα το πρωϊ έφτασε μέχρι και στους -4 βαθμούς, ενώ στα ορεινά αυτή άγγιξε και τους -8.

    Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων είναι ανοικτοί, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά στον ορεινό όγκο, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων κ. Ευάγγελος Μάμαλης.

    Ωστόσο χθες αργά το βράδυ συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και του αστυνομικού τμήματος Πύλης είχε αίσιο τέλος για τρεις πολίτες οι οποίοι στην περιοχή της Ελάτης είχαν χάσει τον προσανατολισμό ενώ και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη. Τελικά εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς είχαν μείνει για αρκετή σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ανάλογο σκηνικό με αυτό του νομού Τρικάλων επικρατεί και στο νομό Καρδίτσας. Το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό όγκο αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας το έχει παγώσει ο ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα η μετακίνηση με αυτοκίνητα να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

    Και στο νομό Καρδίτσας από σήμερα το πρωί επικρατεί λιακάδα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από -3 στην πόλη της Καρδίτσας μέχρι και -8 σε ορεινές περιοχές. Πάντως όπως μας ενημέρωσε η αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας αποκλεισμένα χωριά στο νομό Καρδίτσας δεν έχουν αναφερθεί, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, η θερμοκρασία στη λίμνη Πλαστήρα έφτασε στους -15 βαθμούς!

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομός Λάρισας το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό παρέμεινε ανοιχτό, καθώς επίσης και στο κομμάτι της ΠΑΘΕ που αντιστοιχεί στο νομό, καθώς τόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και η αντίστοιχη της Νομαρχίας Λάρισας, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση όλο το 24ωρο και αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που εμφανίζονται.

    Η χιονόπτωση δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, στη Λάρισα χιόνισε και χθες το βράδυ για λίγη ώρα, και το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα απο τους αρμόδιους στον παγετό, γι' αυτό και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή προς τους οδηγούς.

    Επίσης, για μετακίνηση σε ορεινές περιοχές κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

    Οσον αφορά ειδικότερα στα Τέμπη δεν έκλεισαν καθόλου, καθώς οι αλατιέρες έριχναν αλάτι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο, ενώ σε εκχιονισμό προχώρησαν και μηχανήματα του στρατού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για το λόγο αυτό και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται απο τα διόδια Μοσχοχωρίου μέχρι και το Βελεστίνο, όπου όμως κυκλοφορούν διαρκώς αλατιέρες.

    Κρήτη

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία στην Ανατολική Κρήτη και μάλιστα τα χιόνια το πρωί έφθασαν και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

    Παράλληλα, προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βλαβών.

    Το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης παραμένει ανοικτό.

    -Κλειστός είναι ο δρόμος Αφρατί - Βιάννος.

    -Εξάλλου, ο δρόμος Ηράκλειο - Αγ. Βαρβάρα ανοίγει σταδιακά αλλά η συνεχιζόμενη χιονόπτωση καθιστά την πρόσβαση δύσκολη και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    -Κλειστός επίσης είναι ο δρόμος από Κριτσά προς Οροπέδιο Καθαρού.

    Στο μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Συνεργεία της Περιφέρειας, των Νομαρχιών και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Η Περιφέρεια Κρήτης παρακαλεί τους οδηγούς να μην κυκλοφορούν στις παραπάνω περιοχές, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Στο μεταξύ Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν τα δέκα μποφόρ, κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια ενώ δεν έγιναν οι πρώτες πρωινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

    Τέλος με αποφάσεις των Νομαρχών Ηρακλείου και Λασιθίου δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη.

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

    Στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου επικεντρώνονται σήμερα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τη ΔΕΗ, χωρίς ρεύμα είναι 14 ορεινά χωριά των Χανίων και άλλα 10 του Ηρακλείου ενώ νωρίτερα ανέκυψαν προβλήματα και στα ορεινά του Λασιθίου τα οποία αποκαταστάθηκαν.

    Στις Κυκλάδες το βασικό πρόβλημα είναι η διακοπή της διασύνδεσης Άνδρου και Τήνου με υποβρύχιο καλώδιο, μέσω Εύβοιας, με το ηπειρωτικό δίκτυο. Χθες το βράδυ τέθηκε σε λειτουργία εφεδρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Άνδρο η οποία όμως δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών με αποτέλεσμα να γίνονται προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, και στα δύο νησιά.

    Διακοπές γίνονται επίσης σε περιοχές της Σύρου, Κύθνου και Μήλου.

    Στην Εύβοια τα προβλήματα εντοπίζονται σε ένα τμήμα της πόλης της Χαλκίδας και στο Βαθύ και στην Αττική σε Σαλαμίνα, Αγ.Μερκούριο και Ιπποκράτειο Πολιτεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 February 2008 - 13:30:16 UTC