Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγετός και δριμύ ψύχος.Υφεση κακοκαιρίας
  • [02] Συνεργασία με υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης
  • [03] Συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Εντατικές διαβουλεύσεις
  • [05] Συνομιλιές για ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [06] Λουκάνικο 400 μέτρων
  • [07] Κήρυξαν την ανεξαρτησία

  • [01] Παγετός και δριμύ ψύχος.Υφεση κακοκαιρίας

    Πολικό ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις επικράτησαν τη Δευτέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην Κρήτη, στην Εύβοια, στην Αττική και στις Κυκλάδες.

    Κανονικά και χωρίς αλυσίδες διεξάγεται από το μεσημέρι της ίδιας μέρας η κινηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην Αττική οδό και στον Περιφερειακό Υμηττού.

    Οπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας με εξασθένηση των πολύ θυελλωδών βόρειων ανέμων στο Αιγαίο. Ισχυρός παγετός, ωστόσο, θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

    Τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας προοδευτικά αποκαθίστανται, προστίθεται στην ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία, εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά.

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν: στην Αττική (Αγ. Μερκούριος, Ιπποκράτειος Πολιτεία), στη νήσο Άνδρο (2 χωριά) στο Ν. Χανίων (5 χωριά), στο Ν. Ρεθύμνης (1 χωριό) , στο Ν. Ηρακλείου (14 χωριά) και στο Ν. Ευβοίας (4 χωριά).

    Εξάλλου, επετράπη ο απόπλους των πλοίων απ' όλα τα λιμάνια.

    Αποκαταστάθηκαν πλήρως οι λειτουργίες του ΗΣΑΠ και Αττικό Μετρό, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κυκλοφορούν κανονικά στο μεγαλύτερο δίκτυο του νομού.

    Μεμονωμένα περιστατικά για παροχή βοηθείας αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τον Κρατικό Μηχανισμό.

    Εφιστάται η προσοχή των πολιτών λόγω του παγετού που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων οι οδηγοί παρακαλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΛΑΣ και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου αυτό απαιτείται.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις νομαρχίες, κλειστά θα είναι την Τρίτη τα σχολεία της Αττικής (Νομαρχία Αθηνών, Ανατολική-Δυτική Αττική), του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, καθώς και στις Κυκλάδες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, θα παραμείνουν κλειστοί.

    Ανοίγουν όμως τα σχολεία σε Φωκίδα, Αργολίδα, Λακωνία, Μαγνησία και Αρκαδία, εκτός απο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στις περιοχές Αγ. Πέτρος, Καστρί, Πηγάδι και Πελέτα.

    Στην Κορινθία τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, εκτός από αυτά στην ορεινή Κορινθία.

    Στα Χανιά όλα τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, εκτός απο τους δήμους Σφακίων, Σελίνου, Κάνδανου και Πελεκάνου.

    Στο Ρέθυμνο κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία, εκτός απο το κέντρο της πόλης που θα είναι ανοιχτά. Στο Λασίθι θα είναι κλειστά μόνο στο Οροπέδιο και γύρω απ΄αυτό.

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Κλειστά: Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πάντειο, οι περισσότερες σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Γεωπονικό, το Οικονομικό και το Χαροκόπειο.

    Τέλος, θα είναι κλειστό το ΤΕΙ Αθήνας και ανοιχτό το ΤΕΙ Πειραιά.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Πρ.Παυλόπουλου

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενημέρωσε για το σχεδιασμό και τις ενέργειες του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα κρίσεων, όπως αυτό της κακοκαιρίας,ο αρμόδιος Υπουργός των Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε ο Π. Παυλόπουλος,είναι ένα υπουργείο καθημερινότητας, που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές. Ηταν η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε το ενιαίο υπουργείο και αποδείχθηκε ότι η δημιουργία του ήταν πολύ χρήσιμη και κρίσιμη,υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Π. Παυλόπουλος.

    Τόνισε ότι ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα ενιαίο κέντρο που έδωσε τη δυνατότητα να είναι γρήγορες οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν ικανοποιητική η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και πρόσθεσε ότι "το να βρισκόμαστε στο 2008 και να θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικό ότι αντιμετωπίζουμε τέτοιες κρίσεις, σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν γίνει προηγουμένως κάποια πράγματα, δηλαδή συγκρίνουμε τα σημερινά με ό,τι είχε συμβεί πριν από το 2004".

    "Σε αυτό είμαστε ικανοποιημένοι. Από κει και πέρα ένα κράτος προηγμένο, ένα κράτος σαν το δικό μας, θα έπρεπε αυτά τα πράγματα να θεωρεί ότι είναι συνήθη", είπε και πρόσθεσε ότι "αυτός είναι ο στόχος μας,δηλαδή από δω και πέρα να μην αποτελεί είδηση ότι λειτουργεί καλά το κράτος".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΕΛΑΣ,το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόνισε οτι μπορεί να πέρασε η κακοκαιρία, αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι από τον παγετό, σημειώνοντας ότι "το αποψινό βράδυ θα είναι δύσκολο και αύριο το πρωί επίσης θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αν θα είναι ανοιχτά τα σχολεία, ο υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε στις νομαρχίες που είναι αρμόδιες και επανέλαβε ότι τόσο οι πεζοί όσο και οι οδηγοί θα πρέπει να προσέξουν τον παγετό, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Απηύθυνε δε έκκληση στους οδηγούς να υπακούουν στις οδηγίες της Τροχαίας και να έχουν πάντα μαζί τους αλυσίδες.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι όσοι συμπολίτες μας με κινητικές ανάγκες ή με ανάγκη για αιμοκάθαρση χρειάζονται βοήθεια να επικοινωνούν με το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

    Τέλος, σε άλλες ερωτήσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και στις ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών.

    Θ.Ρουσόπουλος: Λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι όλος ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός κι η εκτέλεση των σχετικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία έγιναν από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών κι αυτό επέτρεψε την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία όλων των κρίσιμων φορέων.

    Πρόσθεσε ότι διευκολύνθηκε ο συντονιστικός ρόλος των κατά περίπτωση ΓΓ περιφέρειας και η άμεση επικοινωνία των λοιπών υπηρεσιών του δημοσίου με ένα ενιαίο κέντρο στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Ειδικότερα από την ΕΛΑΣ είπε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και διαταγές και εγκαίρως αναφέρθηκαν στοιχεία για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Επιπλέον ενεργοποιήθηκε σε 24ώρη λειτουργία το κέντρο επιχειρήσεων, η αίθουσα διαχείρισης κρίσεων και ανατέθηκε η εποπτεία των επιχειρήσεων επί τόπου σε κρίσιμες περιοχές στον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ στην Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο γενικό επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας για την Πελοπόννησο.

    Εξ άλλου, 24ωρη ήταν η παρουσία οχημάτων και τροχονόμων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και γίνονταν έλεγχοι για τη χρήση αλυσίδων και παροχή βοήθειας.

    «Δυστυχώς υπήρξαν ορισμένες παρεκτροπές από συμπολίτες μας και απευθύνω έκκληση να ακούν τους κανόνες που έχει οριοθετήσει η ΕΛΑΣ και η τροχαία», σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε πως στόχος ήταν να μείνει ανοικτό το εθνικό δίκτυο και να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός οδηγών.

    Ανέφερε ότι το γραφείο τύπου του Υπουργείου Εσωτεριών εξέδιδε συνεχώς οδηγίες και ότι στάλθηκαν πάνω από 40 sms σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ για τη γνωστοποίηση προβλημάτων.

    Σε ό,τι αφορά τη διϋπηρεσιακή συνεργασία υπήρξε επί τόπου συνεργασία γενικών αστυνομικών διευθυντών με γγ περιφέρειας και ΟΤΑ και έγγραφη ενημέρωση των φορέων ανά τρίωρο για την κατάσταση κυρίως στο οδικό δίκτυο.

    Επίσης βοηθήθηκαν πολίτες από την ΕΛΑΣ, άτομα με αναπηρία, νεφροπαθείς που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και συμμετοχή σε επιχειρήσεις διάσωσης.

    Στην Αττική η ΕΛΑΣ δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις και υπήρξε ανταπόκριση σε 452 εξ αυτών που κρίθηκαν σοβαρότερες. Από την περιφέρεια έγιναν 15950 κλήσεις και υπήρξε ανταπόκριση σε 74 εξ αυτών που κρίθηκαν σοβαρότερες ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ήταν κυρίως για ενημέρωση για το οδικό δίκτυο.

    «Στόχος για το επόμενο 24ωρο είναι να μείνει ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο με έντονη παρουσία αστυνομικών με περιπολικά με φάρους, συντονισμό και συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Από την πυροσβεστική ανέφερε ότι τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες και απεγκλωβίστηκαν 50 άτομα από μοναστήρια, 133 άτομα από ορεινούς όγκους, 125 άτομα από καταφύγια, 60 από χιονοδρομικά κέντρα και 8 βοσκοί. Επίσης 450 πολίτες μεταφέρθηκαν λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων τους, 280 βοηθήθηκαν για την τοποθέτηση αλυσίδων, 90 νεφροπαθείς μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση, 100 οχήματα ρυμουλκήθηκαν και 130 δέντρα κόπηκαν.

    Το Υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός λειτούργησαν απρόσκοπτα,το ΜΕΤΡΟ όλο το 24ωρο, ενώ στον ΗΣΑΠ από το πρωί σταδιακά αποκαταστάθηκε η λειτουργία του και στις 12.00 λειτούργησε πλήρως.

    Με εντολή του Υπουργού Μεταφορών ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει και τη νύχτα και το ΤΡΑΜ ξεπέρασε τα προβλήματά του και λειτουργεί από τις 09.30 το πρωί. Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλλευ ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει τοποθέτηση αλυσίδων γιατί είναι χαμηλοεπίπεδα, ενώ από τις 10.30 λειτουργούν οι γραμμές 1, 11, 6,8 και 12 των τρόλλευ.

    «Δεν έχει σημειωθεί κανέναν ατύχημα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοίνωσε ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλλευ από το 185.

    Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια είπε ότι επλήγη περισσότερο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο έμεινε ανοικτό μέχρι χθες το απόγευμα και στη συνέχεια οι πτήσεις που ήταν σε εξέλιξη πήγαν σε άλλα διεθνή αεροδρόμια. Το πρωί, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος δεν έγιναν κάποιες πτήσεις και πως παρ' ότι η ημέρα είναι δύσκολη υπολογίζεται ότι μέχρι το βράδυ η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί και συνέστησε στους πολίτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου 2103530000 για τις πτήσεις τους.

    Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το δίκτυο της ΔΕΗ είπε ότι γενικά αντεπεξέρχεται με ικανοποιητικό τρόπο, ότι δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα στους σταθμούς παραγωγής και στα κέντρα υψηλής τάσης. Είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς στη γραμμή Αλιβέρι-Άνδρος-Τήνος και πως μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης του καλωδίου έχει τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός παραγωγής της Άνδρου, ο οποίος όμως δεν επαρκεί για τις ανάγκες ταυτόχρονα και των δύο νησιών και γιβαυτό γίνονται εκ περιτροπής διακοπές.

    Σε ό,τι αφορά το δίκτυο διανομής ανέφερε τις περιοχές στην Αττική και την περιφέρεια όπου υπήρξαν προβλήματα.

    «Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να συγχαρώ τους παράγοντες της κρατικής μηχανής που λειτούργησαν με αυτοθυσία και πολλές φορές με έλλειψη ύπνου για 2 24ωρα για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας και έχει επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αναλογικά με αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη είπε πως σημαντικό είναι να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες και αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, σημείωσε ότι τα μεγάλα που διαπιστώναμε στο παρελθόν δεν διαπιστώθηκαν λόγω του προγραμματισμού στον οποίο είχε μπει η κρατική μηχανή.

    Σε ερώτηση για την κριτική που γίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός "γονάτισε" στο δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι σε ακραίες περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι θα υπήρχαν μικρά προβλήματα αλλά όλοι όσοι κινήθηκαν στο εθνικό δίκτυο θα διαπίστωσαν την ομαλή λειτουργία.

    «Υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένους οδικούς άξονες όπου κάποιοι συμπολίτες μας δεν φρόντισαν να ακολουθήσουν τους κανόνες της τροχαίας», συμπλήρωσε και ανέφερε ως παράδειγμα τον αποκλεισμό της Αττικής Οδού για μία ώρα και ένα τέταρτο, επειδή κάποιοι δεν χρησιμοποίησαν αλυσίδες. «Δεν σημαίνει ότι αυτή η μικρή ταλαιπωρία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα που παραπέμπουν στο παρελθόν», συμπλήρωσε και είπε ότι σε κάθε περίπτωση η κρατική μηχανή σε πολύ μεγάλο ποσοστό λειτούργησε και επανέλαβε τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης όπως και πολλών πολιτών, που άκουσε σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

    Μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι στη χώρα μας που είναι μεσογειακή δεν έχουμε λεωφορεία που παίρνουν αλυσίδες, όπως σε άλλες χώρες στις οποίες παρατηρεί κανείς συχνά τέτοια ακραία φαινόμενα.

    Κληθείς να τοποθετηθεί αν είναι δικαιολογία τα περί ακραίων καιρικών φαινομένων που ανέφερε η κυβέρνηση και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες είπε ότι ο δημοσιογράφος που ρώτησε αναφέρθηκε σε δοκιμασίες που όταν έφτασαν στα ακραία όριά τους είχαν άμεση αντιμετώπιση.

    Ερωτηθείς για το τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα της πρόληψης, είπε ότι υπήρχαν σε όλα τα σημεία μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ότι σταμάτησαν αυτοκίνητα που δεν είχαν αλυσίδες και αναρωτήθηκε αν υπήρχε πολίτης που δεν είχε ακούσει ότι θα είχαμε κακοκαιρία. «Δεν καταγγέλλω κανέναν. Απευθύνω πρόσκληση όλοι οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες της τροχαίας»,υπογράμμισε.

    ΠΑΣΟΚ: Οι πολίτες ταλαιπωρούνται

    "Ενώ οι πολίτες ταλαιπωρούνται βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια στην κυβερνητική παράταξη για να κόψουν την πίτα των ευθυνών τους", ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

    Ο κ.Ρόβλιας πρόσθεσε ότι "περιμένουμε από τους ίδιους να μας πουν σε ποιούς έπεσαν τα φλουριά και σε ποιούς το αλάτι, ίσως τότε να σταματήσει να θριαμβολογεί αναίτια και ο κ. Παυλόπουλος".

    Στην Πελοπόννησο την Τρίτη θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στην Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία, εκτός από τα σχολεία των δήμων Φενεού και Στυμφαλίας.

    Στην Αρκαδία θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία, εκτός από το νηπιαγωγείο Αγ. Πέτρου Κυνουρίας και τα δημοτικά σχολεία Καστρίου, Αγ. Πέτρου, Πηγαδίου και Πελετών, που θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση που εξέδωσε ο νομάρχης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

    Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι σχολές και τα τμήματα που λειτουργούν στην Τρίπολη θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ανακοινωθεί ποια ημέρα θα οριστεί για να εξεταστούν οι φοιτητές στο προγραμματισμένο για σήμερα μάθημα που θα έγραφαν.

    Από τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκληθεί ζημιές στα οπωροκηπευτικά και τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας και της Λακωνίας. Οι αγρότες φοβόνται ότι αν συνεχιστεί η παγωνιά τις επόμενες ημέρες, θα προκληθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αφού ο παγετός θα επηρεάσει εκτός απο τον καρπό και το φυτικό κεφάλαιο.

    Τέλος, θα λειτουργήσουν κανονικά τα δικαστήρια σε Αρκαδία και Λακωνία, που σήμερα ήταν κλειστά.

    Κρήτη

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία στην Ανατολική Κρήτη και μάλιστα τα χιόνια το πρωί έφθασαν και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

    Παράλληλα, προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βλαβών.

    Το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης παραμένει ανοικτό.

    -Κλειστός είναι ο δρόμος Αφρατί - Βιάννος.

    -Εξάλλου, ο δρόμος Ηράκλειο - Αγ. Βαρβάρα ανοίγει σταδιακά αλλά η συνεχιζόμενη χιονόπτωση καθιστά την πρόσβαση δύσκολη και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    -Κλειστός επίσης είναι ο δρόμος από Κριτσά προς Οροπέδιο Καθαρού.

    Στο μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Συνεργεία της Περιφέρειας, των Νομαρχιών και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Η Περιφέρεια Κρήτης παρακαλεί τους οδηγούς να μην κυκλοφορούν στις παραπάνω περιοχές, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Στο μεταξύ Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν τα δέκα μποφόρ, κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια ενώ δεν έγιναν οι πρώτες πρωινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

    Στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου επικεντρώνονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τη ΔΕΗ, χωρίς ρεύμα είναι 14 ορεινά χωριά των Χανίων και άλλα 10 του Ηρακλείου ενώ νωρίτερα ανέκυψαν προβλήματα και στα ορεινά του Λασιθίου τα οποία αποκαταστάθηκαν.

    Στις Κυκλάδες το βασικό πρόβλημα είναι η διακοπή της διασύνδεσης Άνδρου και Τήνου με υποβρύχιο καλώδιο, μέσω Εύβοιας, με το ηπειρωτικό δίκτυο. Χθες το βράδυ τέθηκε σε λειτουργία εφεδρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Άνδρο η οποία όμως δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών με αποτέλεσμα να γίνονται προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, και στα δύο νησιά.

    Διακοπές σημειώθηκαν επίσης σε περιοχές της Σύρου, Κύθνου και Μήλου.

    Στην Εύβοια τα προβλήματα εντοπίζονται σε ένα τμήμα της πόλης της Χαλκίδας και στο Βαθύ και στην Αττική σε Σαλαμίνα, Αγ.Μερκούριο και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

    [02] Συνεργασία με υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης

    Την απόφασή του να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων με όποιο κόστος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι πόροι του "ασφαλιστικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών" θα προέλθουν από το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, από το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, και από το 10% των ποσών που εισπράττουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό αφορά σε κοινωνικούς πόρους και όχι σε αποθεματικά ταμείων: "Είναι ελάχιστη συνεισφορά στους αδύναμους του συστήματος και στη νέα γενιά. Είναι στοιχειώδης έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναπτύσσοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του Ασφαλιστικού στη χώρα μας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής θητείας, και ότι στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, είναι να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες και οι επείγουσες αλλαγές. Είναι χρέος μας, είπε ο κ. Καραμανλής, "να μην αφήσουμε το συντηρητισμό των λίγων να γίνει ανάχωμα στο συμφέρον των πολλών. Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα ολοένα και πιο δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει, που δεν θα επιβάλει σε κάποιους άλλους στο κοντινό μέλλον να κόψουν παροχές από τους πολλούς, ούτε να αφαιρέσουν υπηρεσίες από τη νέα γενιά". Τόνισε μάλιστα -υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών της ΝΔ- ότι "η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται, δεν σταματά".

    Συνέχισε, δε, λέγοντας: "Τη μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν τη διαπραγματεύομαι. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστεί το συμφέρον των πολλών σε κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να παραβλέψουμε τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι και νέες σε λίγα χρόνια εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα".

    Ασκώντας κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε ορισμένους κοινωνικούς φορείς, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η σκόπιμη υποτίμηση υπαρκτών προβλημάτων είναι συμπεριφορά υποκρισίας, ότι η αδράνεια είναι φυγόπονη επιλογή ανευθυνότητας, και ότι η αντίδραση σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι επιλογή κοινωνικής αδιαφορίας. "Συμμέτοχοι σε όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουμε" δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κανένα εφήμερο πολιτικό κόστος δεν μπορεί να υπερκεράσει το κόστος που θα πληρώσει η κοινωνία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος.

    "Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω, όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, το δρόμο που εγγυάται την ασφάλεια και τη σιγουριά για τους πολλούς, το δρόμο που οδηγεί σε συνεκτικότερη και δικαιότερη κοινωνία, το δρόμο που δικαιούνται οι νέοι και οι νέες, το δρόμο που συμφωνήσαμε με τους πολίτες" τόνισε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί επιτακτικό χρέος, και ανάγκη που προκύπτει από την πραγματικότητα τους χθες και από τις προβλέψεις για τις δημογραφικές προκλήσεις.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υπεύθυνη αντιμετώπιση του πολυκερματισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τα 155 ταμεία, που εποπτεύονται από πέντε διαφορετικά υπουργεία. Επισήμανε ακόμα ότι ενώ "σ' ένα υγιές αναδιανεμητικό σύστημα, η σχέση εργαζόμενων - συνταξιούχων είναι 4 προς 1, σήμερα, η σχέση αυτή, στη χώρα μας, είναι 1,75 προς 1".

    Σημαντική κρίνεται επίσης η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι θεμελιώδεις παράμετροι του Συστήματος δεν μεταβάλλονται: "Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται. "Ώριμα" συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου".

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του, λέγοντας ότι όλοι οφείλουμε να τολμήσουμε, να συμφωνήσουμε, να πραγματοποιήσουμε με ήπιο και δίκαιο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών. Όπως σημείωσε, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό αποτελούν απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων, "υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους στις νέες και στους και σε τελική ανάλυση υποχρέωση στην πατρίδα".

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου είπε: "Εάν κυβερνούσατε ποτέ, θα οδηγούσατε σε πολύ λίγους μήνες τον τόπο στο πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο, όχι μόνο αυξήσεις δεν θα υπάρχουν, αλλά [θα υπάρχει] και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων" και υπογράμμισε ότι "ευτυχώς αυτό δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα ως προοπτική: Οι πολίτες ξέρουν καλά, κρίνουν και αξιολογούν. Με τέτοια πολιτική ποτέ δεν θα πείσετε τους Έλληνες να σας επιλέξουν ως κυβέρνηση".

    Ο κ.Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για "απόλυτη και διαρκή άρνηση σε όλα", επανέλαβε ότι προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες τον ψήφισε ο ελληνικός λαός, παρ' ότι γνωρίζει πως "έχουμε απέναντι δυνάμεις συντήρησης".

    "Αναλαμβάνω το κόστος", είπε ο κ. Κ. Καραμανλής και συνέχισε:

    "Το πιο εύκολο θα ήταν να πω ότι δε με νοιάζει ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε 15 χρόνια, που τα ταμεία θα καταρρεύσουν. Ας δει τότε εκείνος τι θα κάνει. Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να φοβηθώ και να υποχωρήσω, όπως έκανε η δική σας κυβέρνηση, που πήγε να λύσει το Ασφαλιστικό και έκανε πίσω, όταν είδε τις δυσκολίες", είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

    Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ "δεν φοβόμαστε και προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μας εμπιστεύονται οι πολίτες". Άλλοι, πρόσθεσε, "μπορούν να μείνουν και να εκπροσωπούν τις φοβικές δυνάμεις της συντήρησης".

    Επέκρινε δε όσους δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό με προσχηματικούς λόγους, πότε ζητώντας κατάθεση κυβερνητικών προτάσεων και πότε ζητώντας την απόσυρσή τους.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε τα αδιέξοδα που απειλούν τους πολλούς και τους οικονομικά ασθενέστερους. Η απόφαση μας να προχωρήσουμε είναι δεδομένη. Η απόφασή μας να τολμήσουμε πολιτικές για το κοινωνικό συμφέρον είναι αδιαπραγμάτευτη", είπε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος διεξοδικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία "σε αντίθεση" με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κοινωνία απαιτεί να έχουμε ως προτεραιότητα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον επικεφαλής της ΥπΕΕ και τη διαφάνεια.

    «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη πράξη ότι δεν χαρίζομαι σε κανένα, αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης», είπε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση «κάνατε πως δεν ακούτε και δεν ξέρετε από σκάνδαλα» ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης «παντού βλέπετε μόνο σκάνδαλα. Κινείστε πάντα στα άκρα. Πατάτε σε δυο βάρκες. Και γιβ αυτό συνηθέστατα αυτοβυθίζεστε».

    Σχολιάζοντας τις "δήθεν", όπως είπε, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια είπε ότι γίνονται την ίδια στιγμή που το βάζει "στα πόδια" από την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρωτίστως αφορά τη διαφάνεια: «Εγκαταλείπετε την αναθεώρηση για να ξεφύγετε από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και μετά ο τόπος. Είναι βαρύτατο ολίσθημα αυτό», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην «αναμετάδοση γενικεύσεων, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών και παραπολιτικών υπερβολών» είπε ότι «το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας δεν εξαρτάται από αυτά που κυριάρχησαν εδώ και δύο μήνες στο δημόσιο διάλογο. Εξαρτάται πρωτίστως από αυτά που σκόπιμα δεν συζητούνται, που δεν αναδεικνύονται και που δεν προβάλλονται».

    Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς, υπογράμμισε όμως ότι «η βασική αρχή "όλα στο φως" συνοδεύεται με χειροπιαστές πράξεις, ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και ότι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη». «Τίποτα δεν αποσιωπάται, τίποτε δεν κουκουλώνεται, κάθε υπόθεση δημοσιοποιείται» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: «Την αλήθεια αναζητούμε, την αλήθεια υπηρετούμε και αυτή είναι η απτή απόδειξη μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας που φέρνουμε. Δεν δέχομαι την παραποίηση της πραγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

    Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του είπε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στη συμφωνία που έχει συνάψει με τους πολίτες, ότι έχει και σχέδιο και όραμα για τον τόπο και κυρίως «η κυβέρνηση αυτή ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται, δεν κάνει εκπτώσεις, δεν κάνει συμψηφισμούς, δεν κάνει συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση αυτή έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή και τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

    Στο κλείσιμο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης (τριτολογία) ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κοινωνία απαιτεί να έχουμε ως προτεραιότητα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ απάντησε και στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον κ.Σπ. Κλαδά και τη διαφάνεια.

    «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη πράξη ότι δεν χαρίζομαι σε κανένα,αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης», είπε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση «κάνατε πως δεν ακούτε και δεν ξέρετε από σκάνδαλα» ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης «παντού βλέπετε μόνο σκάνδαλα. Κινείστε πάντα στα άκρα. Πατάτε σε δυο βάρκες. Και γιβ αυτό συνηθέστατα αυτοβυθίζεστε».

    Σχολιάζοντας τις "δήθεν" , όπως είπε, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια είπε ότι γίνονται την ίδια στιγμή που το βάζει «στα πόδια» από την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρωτίστως αφορά τη διαφάνεια: «Εγκαταλείπετε την αναθεώρηση για να ξεφύγετε από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και μετά ο τόπος. Είναι βαρύτατο ολίσθημα αυτό», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην «αναμετάδοση γενικεύσεων, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών και παραπολιτικών υπερβολών» είπε ότι «το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας δεν εξαρτάται από αυτά που κυριάρχησαν εδώ και δύο μήνες στο δημόσιο διάλογο.Εξαρτάται πρωτίστως από αυτά που σκόπιμα δεν συζητούνται, που δεν αναδεικνύονται και που δεν προβάλλονται».

    Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς, υπογράμμισε όμως ότι «η βασική αρχή "όλα στο φως" συνοδεύεται με χειροπιαστές πράξεις, ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και ότι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη". "Τίποτα δεν αποσιωπάται, τίποτε δεν κουκουλώνεται, κάθε υπόθεση δημοσιοποιείται» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: Την αλήθεια αναζητούμε, την αλήθεια υπηρετούμε και αυτή είναι η απτή απόδειξη μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας που φέρνουμε. Δεν δέχομαι την παραποίηση της πραγματικότητας,είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος,ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στη συμφωνία που έχει συνάψει με τους πολίτες, ότι έχει και σχέδιο και όραμα για τον τόπο και κυρίως «η κυβέρνηση αυτή ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται,δεν κάνει εκπτώσεις,δεν κάνει συμψηφισμούς,δεν κάνει συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση αυτή έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή και τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

    [03] Συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ

    Η τρέχουσα επικαιρότητα, η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι διεθνείς εξελίξεις συζητήθηκαν στο πολιτικό και συντονιστικό όργανο του κινήματος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίσης επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία ερωτάται τι στοχεύει να πράξει για τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών και την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

    Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την πορεία του κινήματος, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα συντεταγμένης πορείας του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα λέγονται από τα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον τόπο και το οποίο αποσαφηνίζεται από την στάση καθενός.

    Στη συνεδρίαση υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση του οργάνου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει κατ' αρχήν τη θέση του ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί πως δεν διαθέτουν στρατηγική, ενώ διακατέχονται και από μικροκομματική αντίληψη.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιλέγει τη στάση "αφήνεις τα προβλήματα αν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις", με αποτέλεσμα να παράγονται τετελεσμένα και κρίσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος σε προηγούμενους χειρισμούς της για μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το βασικό μέτοχο, τη διαφθορά και την απογραφή και την επιτήρηση, έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς με αποτέλεσμα να αδυνατίζει συνολικά η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στο θέμα της ΠΓΔΜ, λόγω των χειρισμών της και της πολιτικής της, ενώ έκανε και χαρακτηριστική αναφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Σαμαρά που δημιούργησαν το ζήτημα.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ, Κροατίας και Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της υπουργού Εξωτερικών, ενώ θεωρεί ως αποκαλυπτική των αμερικανικών προθέσεων την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ για την οποία εκτιμά ότι συνιστά "ουσιαστικά ψυχρολουσία" για την κυβέρνηση, αφού οι ΗΠΑ έκαναν σαφή την πρόθεσή τους για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για διπλή χρήση.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά επίσης ότι "εδώ που έφτασε η κατάσταση" είναι επιβεβλημένη η χρήση του βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστώνει την κυβέρνηση με έλλειμμα στρατηγικής και σχεδιασμού σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έθεσαν πρώτη φορά του θέμα του ονόματος το 1993 και αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα το 2004. Επίσης, επικρίνει την κυβέρνηση για τη συναίνεσή της ώστε να αποκτήσει η ΠΓΔΜ καθεστώς υπό ένταξη στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2005, τη μη αξιοποίηση των εξελίξεων στο Κόσοβο, την αδυναμία καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 καθώς και σοβαρά λάθη στις εκτιμήσεις της στάσης της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Υπέρ του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και του νομιμοποιητικού ρόλου του ΟΗΕ στην ειρηνική επίλυση περιφερειακών προβλημάτων τάσσεται το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες της μονομερούς αναγνώρισης αυτής της ανεξαρτησίας και επισημαίνει "τη διγλωσσία της κυβέρνησης" στο θέμα αυτό.

    [04] Εντατικές διαβουλεύσεις

    Εντατικές διαβουλεύσεις άρχισαν οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης που αναδείχθηκαν νικητές στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο Ι. Κασουλίδης συγκέντρωσε το 33,51% των ψήφων και ο Δ. Χριστόφιας το 33,29%. Ο σημερινός πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος συγκέντρωσε το 31,79%. Οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι θα έχουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.

    Η καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές έφερε τη μεγάλη ανατροπή, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να περνά, μέχρι στιγμής, στο δεύτερο γύρο, με μικρή διαφορά από το δεύτερο Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μένει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης του δευτέρου γύρου την ερχόμενη Κυριακή.

    Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, έχει ως ακολούθως:

    Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 516.441

    Ψήφισαν 462.847 (89,62%)

    Αποχή 53.594 (10,38%)

    Έγκυρα 450.639 (97,36%)

    Άκυρα 7.798 ( 1,68%)

    Λευκά 4.410 ( 0,95%)

    Έλαβαν:

    Ιωάννης Κασουλίδης 150.996 (33,51%)

    Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 (33,29%)

    Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 (31,79%)

    Μάριος Ματσάκης 3.460 (0,77% )

    Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος) 1.092 (0,24%)

    Κώστας Θεμιστοκλέους 753 (0,17%)

    Ανδρέας Ευστρατίου 713 (0,16%)

    Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 (0,05%)

    Αναστάσης Μιχαήλ 117 (0,03%)

    Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, που υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από το Δημοκρατικό Συναγερμό και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, τους Ενωμένους Δημοκράτες και προσωπικότητες.

    Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ άρχισαν από απόψε να κάνουν ανοίγματα προς τα άλλα κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά τους όργανα.

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο που υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με εκλογική ισχύ γύρο στο 20% και η ΕΔΕΚ, με ποσοστό ανάμεσα στο 7-10%.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που επίσης υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αναμένεται να κινηθεί στην πλειοψηφία του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη, αφού προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και ένα ποσοστό του, που υπολογίζεται στο 38%, ψήφισε σήμερα τον Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με εκτιμήσεις για τον αποκλεισμό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και σενάρια για τον δεύετερο γύρο, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων.

    Αναλυτικά :

    Ο "ΠΟΛΙΤΗΣ" , ο οποίος έχει κύριο τίτλο "ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ", υποστηρίζει ότι "ο λαός καταψήφισε τον Τάσσο και την πολιτική του" και γράφει ότι "αλλάζει πλέον οριστικά το πολιτικό σκηνικό".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση "κατέδειξε ωρίμανση της πολιτικής ζωής". Γράφει επίσης ότι ολοκληρώθηκε ο μακροχρόνιος πολιτικός κύκλος, που άρχισε το 1960 και κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα του 2004". Ο "ΠΟΛΙΤΗΣ" εκτιμά ότι "ενισχύονται οι δύο (ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ) πόλοι με τρομερά διλήμματα για το χώρο του ιδιότυπου κυπριακού κέντρου".

    "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Πρώτος ο Κασουλίδης-Έχασε ο Τάσσος-Δεύτερος ο Χριστόφιας". Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη χθεσινή μέρα "Ιστορική Κυριακή", γιατί έκλεισε μια ιστορική περίοδος που άρχισε το 1960 με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τελείωσε χθες "με τον τελευταίο ?των μοϊκανών Τάσσο Παπαδόπουλο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι κύριοι Χριστόφιας και Κασουλίδης πρέπει να εξηγήσουν καθαρά στο λαό, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, "τις βασικές ομοιότητες και διαφορές τους τόσο στο κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση".

    "Η κάλπη έφερε τα πάνω κάτω" είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", ο οποίος γράφει ότι η εκλογική αναμέτρηση του πρώτου γύρου επιφύλαξε "ανατροπές και εκπλήξεις" και προσθέτει: "ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ενώ παρουσιαζόταν φαβορί, έμεινε εκτός κούρσας για το δεύτερο γύρο. Ο Ιωάννης Κασουλίδης από αουτσάϊντερ, έκοψε πρώτος το νήμα και ο Δημήτρης Χριστόφιας πήρε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο". Σύμφωνα με την εφημερίδα το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό γίγνεσθαι της Κύπρου και δημιουργεί εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα, κυρίως σε αυτό των κομματικών συνεργασιών.

    "Η ΧΑΡΑΥΓΗ" έχει κύριο τίτλο τη δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια "Υποκλίνομαι στο λαό". Γράφει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος έστειλε μήνυμα ενότητας για ένα ειρηνικό μέλλον και ότι έγιναν ολονύκτιες συσκέψεις των κομμάτων που στήριξαν Παπαδόπουλο.

    "ΗΑΛΗΘΕΙΑ" έχει κύριο τίτλο "ΕΝΟΤΗΤΑ- Ο Κυπριακός Ελληνισμός έκανε χθες την επιλογή του". Η εφημερίδα κάνει λόγο για "οργιώδες παρασκήνιο και σενάρια του δεύτερου γύρου". Υποστηρίζει επίσης ότι στο ΔΗΚΟ "υπάρχει ευδιάκριτη τάση για συνεργασία με Κασουλίδη, ενώ η ΕΔΕΚ κλίνει προς Χριστόφια, αλλά καταγράφονται αρνητικές αντανακλάσεις στη βάση του κόμματος".

    "ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ" προβάλει τη δήλωση Κασουλίδη "ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

    [05] Συνομιλιές για ονομασία της ΠΓΔΜ

    Ο νέος γύρος συνομιλιών, στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 3 μ.μ. στο Υπουργείο Εξωτερικών,στην Αθήνα.

    Στις συνομιλίες θα παραστούν ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς και οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Πρέσβεις κ.κ. Α. Βασιλάκης και Ν. Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, κεκλεισμένων των θυρών, θα πραγματοποιήσει σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, ως φιλοξενούσα την εν λόγω συνάντηση.

    [06] Λουκάνικο 400 μέτρων

    Ένα λουκάνικο μήκους 400 μέτρων θα ψηθεί την Τσικνοπέμπτη στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου. Την ιδέα για την κατασκευή και το ψήσιμο του μεγαλύτερου λουκάνικου είχε ο δήμος και βρήκε σύμφωνους τους ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων.

    Για το σκοπό αυτό, το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου θα στηθεί στην πλατεία του Διδυμοτείχου ένας μεγάλος αριθμός ψησταριών. Το λουκάνικο αφού τεμαχιστεί, θα τσικνιστεί και στη συνέχεια θα μοιραστεί δωρεάν σε κατοίκους και επισκέπτες που θα θελήσουν να γευτούν τον μεζέ.

    Παράλληλα όμως στην πλατεία της πόλης θα στηθεί ένα αποκριάτικο γλέντι με χορό, τραγούδι, κλόουν, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ καθώς και θεατρική παράσταση με θέμα προσαρμοσμένο στην αποκριά.

    [07] Κήρυξαν την ανεξαρτησία

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία.

    Το κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου την οποία ανέγνωσε ο πρωθυπουργός του Χασίμ Θάτσι. Με αυτήν κηρύσσεται το Κόσοβο "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος".

    "Από αυτήν τη στιγμή, το Κόσοβο άλλαξε πολιτική θέση, είμαστε εφεξής ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζάκουπ Κρασνίκι στους βουλευτές, οι οποίοι είχαν ψηφίσει λίγο πριν δια βοής σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

    Τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ψήφισαν και οι 109 βουλευτές που ήταν παρόντες. Έντεκα βουλευτές μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής, ήταν απόντες.

    "Οι βουλευτές εξέφρασαν στις 17 Φεβρουαρίου την επιθυμία τους για την κήρυξη του Κοσόβου ως ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους", πρόσθεσε.

    Για το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Κοσόβου και το άνοιγμα ενός άλλου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων "ATA", λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου, στην οποία και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της περιοχής.

    "Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Κοσόβου, ως κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους", υπογράμμισε ο κ. Σεϊντίου.

    Σημείωσε δε πως από εδώ και στο εξής, το Κόσοβο θα επιταχύνει την ενταξιακή του διαδικασία στις ευρωατλαντικές δομές, με τη στήριξη των διεθνών του συμμάχων, που, όπως τόνισε, βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

    "Στόχος μας είναι το Κόσοβο και άλλες χώρες της περιοχής να βρεθούν στο απώγειο αυτών των ενταξιακών διαδικασιών πολύ σύντομα", πρόσθεσε ο κ. Σεϊντίου.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Επτά δυτικές χώρες ανακοίνωσαν στα Ηνωμένα Εθνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, επομένως η ασφάλεια και σταθερότητά του θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

    Οπως εξήγησε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Τζον Σόερς, καμμία χώρα δεν υποστήριξε το αίτημα της Ρωσίας για ακύρωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμφωνήσει για τα περαιτέρω, αλλά αυτό το αδιέξοδο ήταν φανερό εδώ και πολλούς μήνες", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου και Κροατίας, που ανέγνωσε ο βέλγος πρεσβευτής Γιόχαν Βέρμπεκε.

    "Τα σημερινά γεγονότα... αποτελούν την κατάληξη μιας διαδικασίας, η οποία εξάντλησε όλα τα περιθώρια στην αναζήτηση μιας έκβασης που θα ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων", τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία συνεκλήθη με αίτημα της Ρωσίας, ύστερα από την πανηγυρική κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πριν από λίγες ώρες στην Πρίστινα.

    Από την πλευρά, του γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας ή από δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Καλώ όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή", είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

    Ο γενικός γραμματέας είπε ακόμα ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει της απόφασης 1244 του Σουμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δίνει στον ΟΗΕ την εξουσία να διοικεί το Κόσοβο, "υπό το φως των εξελισσόμενων περιστάσεων".

    Η Ρωσία κάλεσε τον Μπαν να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου άκυρη. Ο Μπαν δεν έκανε λόγο για παράνομη πράξη της Πρίστινας, αλλά δεν είπε και τίποτα άλλο, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Ανακοίνωση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Η διακήρυξη αυτή θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο στην ανακοίνωση από πολλές χώρες, ανάμεσα τους οι τέσσερις "μεγάλες"--Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία--της πρόθεσής τους να αναγνωρίσουν το νέο κράτος που προήλθε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι δηλώσεις τους γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα με την αμερικανική αναγνώριση, που ήταν αναμενόμενη αφότου ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε ότι οι Κοσοβάροι είναι "τώρα ανεξάρτητοι".

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

    Επίσημη αναγνώριση από ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν σήμερα επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    "Συγχαίρουμε τον λαό του Κοσόβου σε αυτή την ιστορική επέτειο", προσθέτει η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση της.

    Οι ΗΠΑ και το Κόσοβο "θα συνάψουν διπλωματικές σχέσεις" που θα "επαναβεβαιώσουν τους ειδικούς δεσμούς φιλίας" ανάμεσα στις δυο χώρες, διευκρινίζει στην ανακοίνωση της η Ράις που βρισκόταν σήμερα στην Κένυα, μετά από αίτημα του προέδρου Τζόρτζ Μπούς που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές περιοδεία στην Αφρική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 February 2008 - 7:30:29 UTC