Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [02] Κήρυξαν την ανεξαρτησία

  • [01] Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Ο νέος γύρος συνομιλιών, στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 3 μ.μ. στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα.

    Στις συνομιλίες θα παραστούν ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς και οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Πρέσβεις κ.κ. Α. Βασιλάκης και Ν. Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, κεκλεισμένων των θυρών, θα πραγματοποιήσει σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, ως φιλοξενούσα την εν λόγω συνάντηση.

    Το πρωί, η υπουργός Εξωτερικών είχε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες εξελίξεις για το Κόσοβο και τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τις αναμενόμενες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το βέτο είναι κοντά, η υπουργός Εξωτερικών είπε "είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Αφήστε να δούμε. Νομίζω ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα επιβάλλει να συζητάμε αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα και όταν είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να τα αναγγείλουμε".

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Έντονη κινητοποίηση της ομογένειας

    Έντονη, είναι η κινητοποίηση της πολυπληθούς ελληνοαμερικανικής ομογένειας στις ΗΠΑ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με δημοσιεύματα στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και άλλες δραστηριότητες, οι ομογενείς μας προσπαθούν να ενημερώσουν για μία ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό.

    Με αφορμή την επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα, δημοσιεύθηκε επιστολή στην εφημερίδα ?Washington Times? προς την Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κοντολίζα Ράις, στην οποία εκφράζεται η ξεκάθαρη θέση του Ελληνισμού της Αμερικής στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.. Την επιστολή συνυπέγραψαν ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. με την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο νυν πρόεδρος του Οργανισμού-ομπρέλα της Ομογένειας, κ. Μανώλης Βεληβασάκης, η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ. Νίνα Γκατζούλη, ο ιδρυτής καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), κ. Ευγένιος Ρωσσίδης και κ. Νίκος Λαρυγγάκης.

    «Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο εάν η προτεινόμενη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. δεν ικανοποιήσει την Ελληνική πλευρά», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις θέσεις που εξέφρασε η Υπουργός κ. Μπακογιάννη στην Αμερικανίδα ομόλογό της και στους Αμερικανούς αξιωματούχους και ως ομογένεια θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την προώθηση των θέσεων μας».

    Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας μετά την έκτακτη συνάντηση Ελληνο-Αμερικανών ηγετών και εκπροσώπων Αμερικανών πολιτικών στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, με σκοπό τον συντονισμό στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ, εν όψει της εξελισσόμενης διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Επρόκειτο για πρωτοβουλία του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α., κ. Θ. Σπυρόπουλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συνεργασία και τον συντονισμό της «Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής»,του «Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου», «A.HE.PA» και του «American Hellenic Institute» στην προσπάθεια κινητοποίησης της ομογένειας.

    Η επιστολή, μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:

    «Εκ μέρους των μελών, σε εθνικό επίπεδο, των οργανισμών που προσυπογράφουν την παρούσα, σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την αποτυχία της κυβερνήσεώς σας να επιληφθεί δεόντως το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. το οποίο σχετίζεται με τα συμφέροντά μας και μάλιστα με έναν σημαντικό μας σύμμαχο στην περιοχή των Βαλκανίων, την Ελλάδα.

    Οι Η.Π.Α. έχουν σημαντικά συμφέροντα στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προβολή των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή εξαρτάται σε εξαιρετικό βαθμό από τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, διακυβεύονται σημαντικά θέματα των Η.Π.Α. ενισχύοντας σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα διαδραματίζει υψίστης σημασίας ρόλο, καθώς έχει το πλεονέκτημα μεταξύ άλλων, της γεωγραφικής της θέσης, διαθέτοντας τη πιο σημαντική ναυτική βάση στην Μεσόγειο, με τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

    Ετησίως, πραγματοποιούνται χιλιάδες επισκέψεις Αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων στον κόλπο της Σούδας και στη διπλανή αεροπορική βάση.

    Η σταθερότητα στην περιοχή δεν είναι μόνον υψίστης σημασίας συνολικά για τα Αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών των Βαλκανίων.

    Η Ελλάδα αποτελεί κατά πολύ το πιο σταθερό κράτος, πολιτικά και οικονομικά, στα Βαλκάνια και ο μεγαλύτερος επενδυτής με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η π.Γ.Δ.Μ. εξακολουθεί να προκαλεί την Ελλάδα, σφετεριζόμενη κομμάτι της ιστορίας, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια είναι Ελληνικό και αρνείται να διαπραγματευθεί με καλή πίστη στο θέμα της ονομασίας της. Δυστυχώς, ενέργειες όπως η διαστρέβλωση των γεωγραφικών χαρτών, η ονομασία του αεροδρομίου της «Μέγας Αλέξανδρος», ρεβιζιονιστικά σχολικά εγχειρίδια και εμπρηστικές δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων της κυβέρνησής της, ενθαρρύνει τις νέες γενεές της π.Γ.Δ.Μ. να καλλιεργούν εχθρικά αισθήματα έναντι της Ελλάδας. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη, συστηματική κυβερνητική της πολιτική θα εμποδίσει την προσχώρηση της π.Γ.Δ.Μ. στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και αρνητικές συνέπειες στα συμφέροντα των Η.Π.Α.

    Επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι πάνω από 100 μέλη του Κογκρέσου έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει το ψήφισμα 356, το οποίο καλεί την π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει «τις εχθρικές δραστηριότητες ή την προπαγάνδα» εναντίον της Ελλάδας.

    Εν όψει της συναντήσεώς σας με την Ελληνίδα ομόλογό σας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία γνωρίζουμε ότι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα αποτελέσει το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. και το πως η διαιώνιση της εκκρεμότητάς αυτής απειλεί την επικείμενη αναμενόμενη αίτηση ένταξής του κράτους στο ΝΑΤΟ. Από την εμφάνιση του ζητήματος αυτού το 1991 με 1992, η Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον μόνιμης ονομασίας για το γειτονικό κράτος η οποία να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία/ Μακεδονικό. Οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν την ένταξη της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα προφανώς προβάλει αντιρρήσεις στην ένταξή της χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο, εάν χρειασθεί όπως έχει κάθε δικαίωμα να πράξει.

    Η άμεση διευθέτηση του θέματος της ονομασίας, με τρόπο που να είναι αποδεκτός από την Ελλάδα, θα επιτρέψει στον ισχυρότερο σύμμαχο των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ένταξή της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και τελικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το διαβατήριο της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα.

    Συνεπώς, σας απευθύνουμε έκκληση, με την παράκληση να ασκήσετε την επιρροή σας στην π.Γ.Δ.Μ. και να της επιβάλλετε να διαπραγματευθεί με καλή πίστη με την Ελλάδα για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της, η οποία και θα την διαφοροποιεί ως κράτος από την Μακεδονία που αποτελεί το βόρειο Διαμέρισμα της Ελλάδας και της Ελληνικής του ιστορίας. Επιπλέον να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε η π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει άμεσα την αλυτρωτική της προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, η οποία και παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, όπως καταγράφεται στο άρθρο 7 παράγραφο 1 της εν λόγω Συμφωνίας, η οποία υπογράφθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 μεταξύ της π.Γ.Δ.Μ. και της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός τρόπος να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Απευθυνόμαστε σε εσάς, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και για την υποστήριξη του μακροχρόνιου συμμάχου μας, της Ελλάδας, η οποία και αποτελεί τον πιο σπουδαίο στρατηγικά εταίρο και το κράτος-κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή».

    [02] Κήρυξαν την ανεξαρτησία

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου την οποία ανέγνωσε ο πρωθυπουργός του Χασίμ Θάτσι. Με αυτήν κηρύσσεται το Κόσοβο "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος".

    Τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ψήφισαν και οι 109 βουλευτές που ήταν παρόντες. Έντεκα βουλευτές μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής, ήταν απόντες.

    Για το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Κοσόβου και το άνοιγμα ενός άλλου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων "ATA", λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου, στην οποία και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της περιοχής.

    Σημείωσε δε πως από εδώ και στο εξής, το Κόσοβο θα επιταχύνει την ενταξιακή του διαδικασία στις ευρωατλαντικές δομές, με τη στήριξη των διεθνών του συμμάχων, που, όπως τόνισε, βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

    Ανακοίνωση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Η διακήρυξη αυτή θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο στην ανακοίνωση από πολλές χώρες, ανάμεσα τους οι τέσσερις "μεγάλες"--Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία--της πρόθεσής τους να αναγνωρίσουν το νέο κράτος που προήλθε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι δηλώσεις τους γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα με την αμερικανική αναγνώριση, που ήταν αναμενόμενη αφότου ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε ότι οι Κοσοβάροι είναι "τώρα ανεξάρτητοι".

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Επτά δυτικές χώρες ανακοίνωσαν στα Ηνωμένα Εθνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, επομένως η ασφάλεια και σταθερότητά του θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

    Οπως εξήγησε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Τζον Σόερς, καμία χώρα δεν υποστήριξε το αίτημα της Ρωσίας για ακύρωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμφωνήσει για τα περαιτέρω, αλλά αυτό το αδιέξοδο ήταν φανερό εδώ και πολλούς μήνες", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου και Κροατίας, που ανέγνωσε ο βέλγος πρεσβευτής Γιόχαν Βέρμπεκε.

    "Τα σημερινά γεγονότα... αποτελούν την κατάληξη μιας διαδικασίας, η οποία εξάντλησε όλα τα περιθώρια στην αναζήτηση μιας έκβασης που θα ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων", τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία συνεκλήθη με αίτημα της Ρωσίας, ύστερα από την πανηγυρική κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πριν από λίγες ώρες στην Πρίστινα.

    Από την πλευρά, του γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας ή από δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Καλώ όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή", είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

    Ο γενικός γραμματέας είπε ακόμα ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει της απόφασης 1244 του Σουμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δίνει στον ΟΗΕ την εξουσία να διοικεί το Κόσοβο, "υπό το φως των εξελισσόμενων περιστάσεων".

    Η Ρωσία κάλεσε τον Μπαν να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου άκυρη. Ο Μπαν δεν έκανε λόγο για παράνομη πράξη της Πρίστινας, αλλά δεν είπε και τίποτα άλλο, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Επίσημη αναγνώριση από ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    "Συγχαίρουμε τον λαό του Κοσόβου σε αυτή την ιστορική επέτειο", προσθέτει η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση της.

    "Η ιστορία θα αποδείξει ότι αυτή ήταν η σωστή κίνηση για την ειρήνη στα Βαλκάνια", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Τανζανία. "Σύντομα θα συνάψουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το έθνος του Κοσόβου", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την αμερικανίδα ομόλογό του για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη διεθνή σταθερότητα η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Επαναλάβαμε τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των ενεργειών της Πρίστινα ως προς την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Κοντολίζα Ράις με τον Σεργκέι Λαβρόφ. "Υπογραμμίσαμε τους κινδύνους που προέρχονται από αυτές τις ενέργειες, για τη διεθνή τάξη και τη σταθερότητα οι οποίες έχουν θεμελιωθεί εδώ και δεκάδες χρόνια", λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η απόρριψη της επιθυμίας του λαού του Κοσόβου για ανεξαρτησία θα σήμαινε "ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση και κινδύνους" από ό,τι η αναγνώρισή της.

    "Δεν ισχυρίζομαι ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πιστεύω ότι οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι εάν είχαμε προσπαθήσει να πνίξουμε την επιθυμία για ανεξαρτησία", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισε επίσημα και η Αυστραλία και πρόσθεσε ότι αναμένει πως το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες.

    "Η Αυστραλία σέβεται την απόφαση του λαού του Κοσόβου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ, διευκρινίζοντας ότι τώρα η χώρα του θα επιδιώξει να αποκτήσει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Πρίστινα.

    Την ικανοποίησή του για την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου εξέφρασε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, επισημαίνοντας πως είναι ένα πλεονέκτημα για τον μουσουλμανικό κόσμο.

    "Εκτιμάμε την κατάσταση" δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών στην Οτάβα Αντρέ Λιμαγί, ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Καναδά στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    «Η Σερβία θα αγωνιστεί με διπλωματικά μέσα»

    "Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας", τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας, σήμερα, με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση αυτή δεν έφερε καμία νέα εξέλιξη και οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: "μόνο με το άνοιγμα και όχι με την απομόνωση και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο Κόσοβο".

    "Θα χρησιμοποιήσουμε νέες στρατηγικές και θα ψάξουμε για νέες λύσεις και δεν θα παραδοθούμε ποτέ", υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών έχει ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια, επειδή ήταν ξεκάθαρο πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν θα τύχει της στήριξης όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Τάντιτς απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολίτες της Σερβίας για ηρεμία και κάλεσε τους πολιτικούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και καθιστούν δύσκολη την υπεράσπιση του Κοσόβου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 February 2008 - 11:30:13 UTC