Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ
  • [02] «Παραμένουμε στις θέσεις μας»
  • [03] Αναγνωρίζουν το Κόσοβο

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ

    Η υπουργός των Εξωτερικών ενημέρωσε σήμερα για το σύνολο και το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών Νίμιτς για το θέμα της ΠΓΔΜ την κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση μπαίνει τώρα στην ουσία της και σημείωσε πως την ίδια ενημέρωση και για την διαπραγματευτική θέση της χώρας θα κάνει και προς τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συναντάται διαδοχικά σήμερα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Μάθιου Νίμιτς θα επιβάλει το όνομα ή όχι, η Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι "κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε μία χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Νίμιτς, του οποίου το ρόλο ιδιαίτερα εκτιμούμε, έχει έλθει με εντολή των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητής, στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση".

    Με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, συναντήθηκε, το πρωί για μισή ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την πρόταση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος βρίσκεται στα Ιωάννινα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι "το κείμενο (Νίμιτς) μελετάται από την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη" και τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δια της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εντός της ημέρας τους αρχηγούς των κομμάτων.

    "Είναι βέβαιο ότι ενημερώνοντας τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημερώνονται όλες οι πολιτικές τάσεις στο κοινοβούλιο, έτσι όπως εκφράστηκαν από τις τελευταίες εκλογές", συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν θα ενημερωθούν κι οι υπουργοί ανέφερε ότι η συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής σ' ένα μεγάλο μέρος της αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Όσο για το αν η κα Ντόρα Μπακογιάννη θα δώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου το κείμενο Νίμιτς απάντησε ότι η υπουργός των Εξωτερικών θα ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Σε ερώτηση αν εκπληρώνεται από την πρόταση Νίμιτς η προϋπόθεση για μία ονομασία, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, ενώ για το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις στην κοινή γνώμη από όσες διαρροές γίνονται προς τον τύπο δήλωσε ότι μπορεί να είναι λανθασμένα και όσα γράφονται.

    Για το πότε θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκπροσωπούν ουσιαστικά και το λαό.

    "Η κυβέρνηση, με την ευαισθησία που τη διακρίνει, ακολουθεί πολιτική η οποία οδηγεί στο να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων σε υψηλότατο επίπεδο γι' αυτά τα θέματα κι αυτή η ενημέρωση είναι άμεση σε όλα τα εθνικά θέματα όσο η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση", συμπλήρωσε.

    Σε άλλη ερώτηση για το περίγραμμα της πρότασης Νίμιτς επανέλαβε πως πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, που πρέπει να συζητηθεί με την εμπιστευτικότητα για την οποία έκανε λόγο ο ίδιος και η κα Μπακογιάννη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως χώρα.

    Ερωτηθείς αν θα ζητήσει εμπιστευτικότητα η κα Μπακογιάννη και από τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι αυτό είναι αυτονόητο.

    "Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι τέτοια θέματα οφείλει κανείς να τα χειριστεί με εμπιστευτικότητα προκειμένου να βοηθηθεί η ίδια η χώρα. Το εθνικό συμφέρον το επιβάλει. Δεν είναι κάποιου είδους άλλη λογική που διέπει αυτή την εμπιστευτικότητα", τόνισε.

    Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει την πολιορκία της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια και τα επεισόδια εις βάρος δημοσιογράφων, τα οποία, είπε, δεν βοηθούν στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

    Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τη χθεσινή του απάντηση στο ίδιο ερώτημα, ενώ σε άλλη ερώτηση αν ισχύει η προειδοποίηση για βέτο τόνισε πως "ό,τι έχουμε πει ισχύει".

    Τέλος απάντησε μονολεκτικά "όχι" όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος.

    H πρόταση για την ΠΓΔΜ

    Μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη παραλλαγή της δέσμης ιδεών που κατέθεσε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, υπέβαλε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση ονομασίας της ΠΓΔΜ, στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Βασιλάκη και Ντίμιτροφ.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από μια ώρα, αναμένει στο διάστημα των προσεχών δύο εβδομάδων τις αντιδράσεις των δύο κυβερνήσεων, ώστε με τις τελικές παρατηρήσεις να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος.

    Ως προς το περιεχόμενο της νέας πρότασης αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε, ακόμη και να διευκρινίσει αν πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ονόματα, όπως ερωτήθηκε. Περιορίστηκε να πει ότι είναι μια συμβιβαστική πρόταση που δεν ικανοποιεί 100% καμία πλευρά, αλλά αν ειδωθεί στο σύνολό της μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

    «Γνωρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία στην πρότασή μου που θα είναι δύσκολα και για τις δύο πλευρές να τα αποδεχθούν, όπως και άλλα, πιο θετικά, αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς αυτή την πρόταση στο σύνολό της, είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Παρακάλεσα τους δύο πρέσβεις να παρουσιάσουν την πρότασή μου στις κυβερνήσεις τους ώστε να την μελετήσουν στο σύνολό της, περιλαμβανομένου του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Κατόπιν μπορούμε επί των παρατηρήσεων που θα έχουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος».

    «Είναι μια συμβιβαστική, δίκαιη, αξιοπρεπής πρόταση που μπορεί να δώσει κατά την άποψή μου λύση στο ζήτημα», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πολλά χρόνια στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

    «Ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια, ξέρω πόσο δύσκολο είναι, πόσο πολλές διαστάσεις έχει και διαπιστώνω ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών επιθυμούν ειλικρινώς την επίλυσή του», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ για το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμεσολάβησης μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου είπε ότι η εντολή του δεν έχει καταληκτική ημερομηνία και αν τα δύο μέρη το θέλουν είναι διαθέσιμος. Τόνισε πάντως ότι «τώρα είναι η ώρα για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος των χωρών και της σταθερότητας της περιοχής.

    Ερωτηθείς αν έχει λάβει υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι «έλαβα υπόψη μου τις ιστορικές ευαισθησίες και έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο να μιλούμε γι αυτό το θέμα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση «κοιτάει μπροστά», τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» και κατέληξε «πιστεύω ότι λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες όλων των λαών της περιοχής».

    Οι κ. Ντίμιτροφ και Βασιλάκης ήταν πιο φειδωλοί και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία και αναφερόμενος στην επόμενη κίνηση είπε «θα παρουσιάσω την πρόταση στη χώρα μου μαζί με τις διευκρινίσεις που λάβαμε από τον μεσολαβητή». «Γνωρίζω» πρόσθεσε «ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξετάσει την πρόταση με την οφειλόμενη προσοχή σε αυτή τη σημαντική στιγμή... θα την αναλύσει και θα εξετάσει όλες τις επιπτώσεις και θα πάρει τις αποφάσεις της».

    Ο κ. Βασιλάκης αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς είπε ότι πρόκειται για μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή της δέσμης ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και είναι δύσκολη και σύνθετη».

    Ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε και στην εισαγωγική ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, στην οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής θέσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, καλές οικονομικές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κ. Μπακογιάννη για το μήνυμα αυτό.

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    Μετά τη συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ελλάδα προσέρχεται έχοντας καθαρές θέσεις και ανοιχτές όλες τις δυνατότητές της».

    Σχετικά με τη συνάντηση είπε ότι επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις ενώ για την τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου είπε ότι πρόκειται για «μια πιο επεξεργασμένη πρόταση, την οποία μελετάμε».

    Η κα. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «εδώ και μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων και ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και ανακοίνωσε ότι ζήτησε ήδη να ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε.

  • ** Στο μεταξύ, συγκέντρωση διοργάνωσε χθες το απόγευμα η μη κυβερνητική οργάνωση "Οι Νέοι Γνωρίζουν" έξω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 νεαροί, παρατάχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, και επικράτησε σχετική ένταση. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν αργά το βράδυ.

    Θέματα οικονομίας στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Την κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σχετικά με την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εθνικού προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Σε δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η αξιολόγηση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις εκτιμήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι αναγνωρίζεται η πρόοδος που γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες,να εφαρμοστεί με απόλυτη συνέπεια ο προϋπολογισμός,να συνεχιστεί η προσπάθεια της φορολογικής μεταρρύθμισης με την ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα,την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση που έγινε στη φορολογία των ακινήτων και βεβαίως, την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

    Και τα τρία αυτά σημεία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ συμφώνησε με τις θέσεις που εξέφρασε η υπουργός των Εξωτερικών και αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των δήμων και τις αρμοδιότητες για τις οδούς που αποκλείστηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση.

    Ο υπουργός είπε ότι δεν άκουσε πολλά παράπονα και σημείωσε ότι ορισμένοι που ήταν υπεύθυνοι για ορισμένα πράγματα και δεν τα έκαναν, θέλησαν να κάνουν κριτική σε αυτούς που έκαναν όσα έπρεπε.

    Ο Γ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι πριν από το 2006 υπήρχε πλήρης σύγχυση για τις αρμοδιότητες και το 2006 ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο ξεκαθαρίστηκαν οι αρμοδιότητες για τις οδούς. Ορισμένοι πήγαν στην περιφέρεια, άλλοι έμειναν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ από τις περιφέρειες μοιράστηκαν σε νομαρχίες και δήμους.

    Ήταν, λοιπόν σε όλους γνωστό από πολύ καιρό για ποιους δρόμους ήταν υπεύθυνοι, ποιοι έπρεπε να μεριμνήσουν για τη χρηματοδότηση, για το αλάτι και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν για να αντιμετωπίσουν το θέμα της κακοκαιρίας, είπε.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ, είπε ο κ.Σουφλιάς, έδωσε τη μάχη του, ήταν πλήρως οργανωμένο και πέτυχε να κρατήσει ανοιχτή την εθνική οδό και τους κύριους δρόμους της Αττικής, για τους οποίους ήταν υπεύθυνο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν έχει παράπονα για τη χρηματοδότηση από τον Γ. Αλογοσκούφη, ήταν αρνητικός, λέγοντας: "όχι, το ΠΕΧΩΔΕ, όχι. Τώρα αν έχουν οι δήμοι ή οι νομαρχίες αυτό είναι δικό τους θέμα. Άλλωστε, ποτέ το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν χρηματοδοτούσε -και δεν χρηματοδοτεί- τους Δήμους και τις Νομαρχίες για θέματα συντήρησης και λειτουργίας των δρόμων. Εξ άλλου, με τις αποφάσεις που βγάλαμε και καθορίσαμε τις αρμοδιότητες, δεν προσθέσαμε περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και τους Νομάρχες. Αντίθετα, το ΥΠΕΧΩΔΕ πήρε περισσότερους δρόμους στην ευθύνη του, απβ ό,τι είχε παλαιότερα".

  • ** Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την αίθουσα "Παναγής Παπαληγούρας" στο Υπουργείο Οικονομίας.

    [02] «Παραμένουμε στις θέσεις μας»

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

    Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση σε δηλώσεις του στη συνέχεια ανέφερε ότι η κα Μπακογιάννη παρέθεσε πολλά στοιχεία ώστε να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει την άποψή του.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Θ.Πάγκαλος είπε ότι η πρόταση Νίμιτς είναι διατυπωμένη σε έγγραφο μικρής εκτάσεως με περιοριστική μορφή, δηλαδή όχι λεπτομερειακή, το δε εν λόγω έγγραφο δεν είναι τελικό, αλλά προς συζήτηση.

    Είπε επίσης ότι η Υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει σημαντικές αντιπροτάσεις και τροποποιήσεις, "δεν ξέρω πως θα τις χαρακτηρίσει η ίδια".

    "Εμείς έχουμε τις θέσεις μας που προήλθαν χθες από το Πολιτικό μας Συμβούλιο και παραμένουμε σε αυτές", τόνισε ο Θ. Πάγκαλος.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσσόβου, ο Θ. Πάγκαλος διαπίστωσε δυσμενέστατη εξέλιξη διότι, όπως είπε, στη σερβική περιοχή, όπου έχουν μεταφερθεί - μετά από πράξεις εθνικής εκκαθάρισης στις οποίες έχει προβεί η αλβανική πλειοψηφία- Σέρβοι από άλλα μέρη,υπάρχει ένα κοινό σύνορο με τη Σερβία. Και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ και να ελέγξει το σύνορο ή όπως το ονομάζει κανείς, είπε. Θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν δεσμενέστατη εξέλιξη για την ομαλή πορεία των σχέσεων των κοινοτήτων στην περιοχή και θεωρούμε ότι η Ελλάδα, η οποία μετέχει στο ΝΑΤΟ και κατά σύμπτωση επειδή τμήμα των δυνάμεών μας που βρίσκεται στο Κόσοβο είναι σε αυτή την περιοχή, ακριβώς πρέπει να αναλάβει μία έντονη και αποτελεσματική πρωτοβουλία ώστε τα σύνορα μεταξύ του τμήματος του Κοσόβου που κατοικείται από Σέρβους, δηλαδή η περιοχή Μιτροβίτσα και της υπόλοιπης Σερβίας, να παραμείνουν ανοιχτά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είδαν το κείμενο της πρότασης Νίμιτς, σε άλλη δε ερώτηση αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση συζητά θέμα διπλής ονομασίας - ενώ το ΠΑΣΟΚ την απορρίπτει και μιλά για βέτο - είπε ότι "δεν τα λέμε έτσι απλά τα πράγματα, γνωρίζετε τις θέσεις μας".

    Σε άλλη ερώτηση για περαιτέρω διευκρινήσεις επί της προτάσεως Νίμιτς είπε ότι "η πρόταση Νίμιτς είναι όπως την περιέγραψε η υπουργός Εξωτερικών".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να χαμηλώσει τον πήχυ στη διαπραγμάτευση από εκεί ψηλά που τον είχε πριν πάρει τις προτάσεις Νίμιτς, ο Θ. Πάγκαλος αφού είπε ότι δεν γνωρίζει τι είναι ψηλός και τι χαμηλός πήχυς, υπογράμμισε ότι "θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που μόλις τώρα άρχισε να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό είναι συμφέρον για τη χώρα".

    [03] Αναγνωρίζουν το Κόσοβο

    Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ψήφισε χθες τους πρώτους νόμους του ανεξάρτητου κράτους, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός υπουργείου Εξωτερικών, δύο ημέρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του που αναγνωρίστηκε επίσημα από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Αυστρία.

    Η ψηφοφορία ήταν ηλεκτρονική και μεταδόθηκε από την τηλεόραση και υπέρ ψήφισαν 84 βουλευτές, δύο κατά ενώ υπήρχαν και δύο αποχές.

    Το υπουργείο Εξωτερικών "θα δημιουργήσει ένα νέο θεσμό στο Κόσοβο και θα βοηθήσει στην σύναψη σχέσεων με φιλικές χώρες και στην ανάπτυξη της οικονομίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι προς τους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

    Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία και άλλες χώρες αναγνώρισαν ήδη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ πολλές δηλώνουν ότι προτίθενται να το αναγνωρίσουν άμεσα. Η Σερβία δηλώνει ότι "δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας" , ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα.

    Η αυστριακή κυβέρνηση αναγνώρισε σήμερα, όπως προβλεπόταν, την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ.

    Η επίσημη αναγνώριση του νέου κράτους από την Αυστρία θα γίνει "την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάιντς Φίσερ επιστρέψει από την Αφρική όπου βρίσκεται σήμερα", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπρούνο Άιγκνερ.

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ έσπευσε -πάντως- να διαβεβαιώσει τη Σερβία ότι η χώρα του θα την βοηθήσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης σήμερα να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται ότι ο πρόεδρος Κέλερ θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου στην Πρίστινα.

    Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Τανζανία δήλωσε πως "σύντομα θα συνάψουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το έθνος του Κοσόβου".

    Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την αμερικανίδα ομόλογό του για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη διεθνή σταθερότητα η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Κατά τη συνομιλία που έγινε "με αμερικανική πρωτοβουλία", σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική πλευρά επανέλαβε "τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των μονομερών ενεργειών της Πρίστινας" και "υπογράμμισε τον κίνδυνο των συνεπειών του βήματος αυτού, που εγκυμονεί την καταστροφή των θεμελίων της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η απόρριψη της επιθυμίας του λαού του Κοσόβου για ανεξαρτησία θα σήμαινε "ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση και κινδύνους" από ό,τι η αναγνώρισή της.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε το Κόσοβο ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σειντίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η Φινλανδία και η Δανία προτίθενται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο σκανδιναβικών κρατών.

    Παράλληλα και η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί "αναπόφευκτη κατάληξη" , δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο οποίος είχε ανακοινώσει από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα θα απευθυνθεί σήμερα το απόγευμα στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, πριν από την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Κόσοβο. Η επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν, "με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο" την ανεξαρτησία του Κοσόβου "μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ και διευκρίνισε ότι η Σουηδία θα προχωρήσει στην αναγνώριση "εντός αυτού του χρονικού διαστήματος".

    Αντίθετα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί "δεν υπάρχει διεθνής νομική βάση" για κάτι τέτοιο, όμως δεν θα αποσύρει τους Ισπανούς στρατιώτες που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) στην περιοχή.

    "Παράνομη πράξη" χαρακτήρισε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, τονίζοντας πως το Βουκουρέστι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει και κάλεσε σε συνομιλίες τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σήμερα το απόγευμα, ώστε να καθοριστεί μια κοινή θέση της χώρας.

    Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ροτσεν δήλωσε ότι η χώρα του "θα αναγνωρίσει το Κόσοβο όταν εκτιμήσει ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια".

    Η Σλοβακία δεν πρόκειται "επί του παρόντος" να κάνει την αναγνώριση του Κοσόβου, "θα επανεκτιμήσει, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών, τις εξελίξεις, όπως θα έχουν διαμορφωθεί επιτόπου", ανέφερε από την πλευρά του ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Γιάν Κούμπις.

    "Εκτιμάμε την κατάσταση" δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών στην Οτάβα Αντρέ Λιμαγί, ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Καναδά στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η ουγγρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου -χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι θέλει να ζημιωθούν οι σχέσεις Βουδαπέστης-Βελιγραδίου- ανέφερε στη Βουδαπέστη η υπουργός των Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κίνγκα Γκέντς, μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο MTI.

    Επίσης, οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία , που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1991, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κόσοβο, ανέφεραν αξιωματούχοι των τριών αυτών χωρών.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισαν επίσης η Αυστραλία, η Ταϊβάν και η Σενεγάλη, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, επισημαίνοντας πως είναι ένα πλεονέκτημα για τον μουσουλμανικό κόσμο.

    Τέλος, Η Κροατία απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία και για την προστασία της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του, σημειώνοντας ότι η απόφασή της όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας θα ευθυγραμμιστεί με αυτήν της ΕΕ.

    «Η Σερβία θα αγωνιστεί με διπλωματικά μέσα»

    "Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας", τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας, με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση αυτή δεν έφερε καμία νέα εξέλιξη και οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: "μόνο με το άνοιγμα και όχι με την απομόνωση και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο Κόσοβο".

    "Θα χρησιμοποιήσουμε νέες στρατηγικές και θα ψάξουμε για νέες λύσεις και δεν θα παραδοθούμε ποτέ", υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών έχει ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια, επειδή ήταν ξεκάθαρο πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν θα τύχει της στήριξης όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Τάντιτς απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολίτες της Σερβίας για ηρεμία και κάλεσε τους πολιτικούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και καθιστούν δύσκολη την υπεράσπιση του Κοσόβου.

    Στο Κόσοβο ο Χαβιέρ Σολάνα

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα επισκέφθηκε χθες την Πρίστινα και ήταν ο πρώτος ανώτερος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στο Κόσοβο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

    "Η ΕΕ και το Κόσοβο είναι καλοί φίλοι" δήλωσε από την Πρίστινα ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας και κάλεσε του Κοσοβάρους "να μετατρέψουν σε θετική την ενέργειά τους, ώστε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η κοινωνία τους".

    Επισήμανε, επίσης, ότι η αποστολή ανδρών από την ΕΕ , που θα "συνοδέψουν" τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας του Κόσοβου, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, αλλά όταν φτάσει εκεί θα βρίσκεται "παντού" στο έδαφος της νεοσύστατης χώρας.

    Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε με τον κοσοβάρο πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντιου.

    Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι η ΕΕ "θα είναι παρούσα" στο Κόσοβο και θα το βοηθήσει "οικονομικά".

    Ο πρόεδρος του Κόσοβου του δήλωσε ότι "εχει λάβει ισχυρές εγγυήσεις για μελλοντική υποστήριξη, ώστε το Κόσοβο να εκπληρώσει τους στόχους του να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ".

    Την ίδια ώρα χίλιοι περίπου σπουδαστές διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, την διαιρεμένη πόλη του βορείου Κοσόβου, στην οποία πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του νέου κράτους των Κοσοβάρων.

    Οι σπουδαστές της Μιτρόβιτσα έχουν αποφασίσει να διαδηλώνουν καθημερινά στις 12.44 , σε μία συμβολική αναφορά της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ελήφθη στο τέλος του πολέμου 1998-1999 και προβλέπει ότι το Κόσοβο παραμένει στην σερβική κυριαρχία.

    Στη Βοσνία πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν αύριο Πέμπτη μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα των Σερβοβοσνίων Μπάνια Λούκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Η διαδήλωση της Μπάνια Λούκα θα συμπέσει με παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώντεται για τον ίδιο λόγο στο Βελιγράδι και αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Τη διαδήλωση στο Βελιγράδι διοργανώνουν η σερβική κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Παιδείας, κ. Ζόραν Λόντσαρ, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση αυτή, ενώ το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) ανακοίνωσε πως όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση θα φροντίσουν για τη μεταφορά των υποστηρικτών τους από διάφορα μέρη της σερβικής επικράτειας, στο Βελιγράδι.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, ωστόσο, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, διαφωνεί με τη διοργάνωση της διαδήλωσης μέσω πολιτικών κομμάτων, λέγοντας πως το Κόσοβο δεν αφορά μόνο τα κόμματα.

    Ανακοίνωση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 February 2008 - 15:30:24 UTC