Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"
  • [02] Δημόσιος διάλογος
  • [03] Το σπήλαιο της Θεόπετρας

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν μπορεί να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει πρόσκληση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στην ίδια συμμαχία» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι «εάν πράγματι το γειτονικό κράτος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν θέλει πράγματι να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει στην πράξη να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικός σύμμαχος και εταίρος. Οφείλει να αποδείξει έμπρακτο σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλει να αποδείξει ότι πληροί όλα τα προαπαιτούμενα. Οφείλει να διανύσει την απόσταση που του αναλογεί για να συναντηθούμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας του».

    Αναφερόμενος στη διεξαγόμενη «δύσκολη και σύνθετη» διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής είπε ότι η αίσια έκβασή της θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής, θα δυναμώσει την προοπτική αναβάθμισης και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και θα συμβάλει στην πρόοδο της περιοχής.

    Για το θέμα της δημοσίευσης της πρότασης Νίμιτς στην εφημερίδα «Το Βήμα», και απαντώντας σε παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι "η κυβέρνηση έχει «πάρε δώσε» με τα μέσα ενημέρωσης αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη στα κόμματα", ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «το μόνο που δεν βοηθά η διαρροή αυτού του εγγράφου είναι την ελληνική κυβέρνηση στο δύσκολο αγώνα που δίνει». Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, είπε ότι «κι εσείς, ειδικά, ως πρώην και επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών, και με πολλές αντίστοιχες εμπειρίες διαρροών απορρήτων εγγράφων επί υπουργίας σας, οφείλετε να το γνωρίζετε και να το κατανοείτε καλά αυτό που λέω».

    "Η μάχη με την ακρίβεια είναι καθημερινή"

    Για πολιτική και κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μίλησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι "ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά". Η μάχη με την ακρίβεια είναι καθημερινή μάχη για μας, τόνισε ο κ. Κ.Καραμανλής απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για την ακρίβεια.

    Η ακρίβεια είναι από το πιο σοβαρα οικονομικα και κοινωνικά προβλήματα στον τόπο, με βαθιές ρίζες ενώ τροφοδοτείται από τις διεθνείς ανατιμήσεις και κυρίως την άνοδο του πετρελαίου, τόνισε.

    Η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων με έμφαση στην ενίσχυση ανταγωνισμού, την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων, ανέφερε ο κ. Κ.Καραμανλής.

    "Μιλάτε για μείωση εισοδημάτων και ως συνήθως λέτε ανακρίβειες" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στον κ. Γ. Παπανδρέου.

    "Δεν είπαμε και δεν λέμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τίποτα" τόνισε ο κ. Καραμανλής "αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις περιμένουμε. Δεν ωφελεί η διαστρέβλωση. H μάχη για την ακρίβεια είναι καθημερινή μάχη για εμάς".

  • ** Στις 14.00 o κ.Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με την υπουργό Απασχόλησης κ.Φ.Πετραλιά.

    Μέτρα για την ακρίβεια

    Σαρανταένα μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας υιοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις νομαρχίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, οι στόχοι των δράσεων θα είναι μετρήσιμοι με στόχο την λειτουργία μιας ελεύθερης και δίκαιης αγοράς, ενώ η εφαρμογή των δράσεων θα ξεκινήσει σταδιακά.

    Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει η δημοσιοποίηση «μαύρης λίστας» επιχειρήσεων, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπερβολή στις αυξήσεις προιόντων και υπηρεσιών, η σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελεγκτικού Έργου από την ενοποίηση των διευθύνσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στον τομέα Εμπορίου, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών για 50 προϊόντα και υπηρεσίες (μελλοντικά).

    Επίσης, καθιερώνεται προτεινόμενη «καλή» τιμή προϊόντων (ενδεικτική), υπαίθρια ενημέρωση των καταναλωτών ενώ αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στις κυρώσεις, και ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός. Ο κ.Φώλιας τόνισε οτι δεν πρόκειται να γίνει καμμία ανατίμηση από τον δημόσιο τομέα, που να μην δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία, ενώ, όπως είπε, θα ενισχυθούν οι ελεγκτικές αρχές. "Η ασυδοσία θα κοπεί φέτα φέτα μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [02] Δημόσιος διάλογος

    Την προσοχή της Πολιτείας εφιστά ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την αυξανόμενη παρουσία και συμμετοχή ανηλίκων σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος επισήμανε ότι οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προγραμματίζουν ημερίδα με εκπροσώπους ειδικών φορέων για την κατάθεση απόψεων, ενώ παράλληλα θα κληθούν σε δημόσιο διάλογο οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, τα συλλογικά όργανα και ιδιώτες, ώστε οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν να τύχουν της γενικότερης συναίνεσης και να καταστούν άμεσα εφαρμοστές.

    Ο Συνήγορος, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνηγόρου του Παιδιού, καλεί τους αρμόδιους παράγοντες - με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Επικρατείας και κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους της Βουλής, καθώς και το ΕΣΡ- "να συνεργαστούν για την επεξεργασία και ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις ψυχαγωγικές εκπομπές, καθόσον υφίσταται νομοθετικό κενό στο θέμα αυτό, δηλώνοντας παράλληλα και τη δική του διαθεσιμότητα συνεισφοράς στην κατεύθυνση αυτή". Επισημαίνει δε ότι "τα παιδιά και μάλιστα στην ευαίσθητη ηλικία πριν τη συμπλήρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συμμετάσχουν σε τηλεοπτικά προγράμματα και διαγωνισμούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες, γίνονται συχνά αναλώσιμες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων και μπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισμών, κρίσεων, προκρίσεων, επιτροπών και συνεντεύξεων, μιμούμενα πρότυπα και συμπεριφορές ενηλίκων ώστε να κερδίζουν τις εντυπώσεις".

    Επίσης, η αρχή σημειώνει ότι "τα παιδιά καλούνται συχνά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη σεξουαλική τους ωρίμαση", ενώ προσθέτει ότι "τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλούν ψυχική και σωματική εξάντληση".

    [03] Το σπήλαιο της Θεόπετρας

    Ποιά μορφή θα έχει το σπήλαιο της Θεόπετρας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Μάιο; Τι επιβεβαιώνουν μέχρι τώρα οι ανασκαφές στο σπήλαιο; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά η αρχαιολόγος κ. Nίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Υπουργείου Πολιτισμού, παραχωρώντας συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    -Η ιστορία αλλά και η προϊστορία της Θεσσαλίας αρχίζει από τη Θεόπετρα;

    -«Ναι από τη Θεόπετρα αρχίζει η ιστορία και η προϊστορία της Θεσσαλίας».

    -Τι επιβεβαιώνουν οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας;

    -«Οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας ήρθαν να επιβεβαιώσουν την προς τα πίσω άρρηκτη συνέχεια του Νεολιθικού πολιτισμού με την παρουσία της Μεσολιθικής περιόδου για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, αλλά και τη σύνδεση της τελευταίας με τις προγενέστερες βαθμίδες, την Ανώτερη και τη Μέση Παλαιολιθική, και να αποδείξουν με τα σχετικά ευρήματα πως και η καθιέρωση της καλλιέργειας και η κεραμική τεχνολογία υπήρξαν το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χιλιετιών που μετέτρεψαν το άγριο σε καλλιεργημένο και τον πηλό σε κεραμική. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαμε τυχεροί ότι με τις επιπλέον ανασκαφικές εργασίες που απαιτήθηκαν για τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ ευνοήθηκε ιδιαίτερα η Μεσολιθική περίοδος, καθώς αποκαλύφθηκαν σε διάφορα τμήματα του σπηλαίου νέα κατάλοιπα εστιών φωτιάς αυτής ακριβώς της περιόδου, η οποία αποδεικνύεται πολύ δραστήρια και παραγωγική, αφού και το κλίμα είχε βελτιωθεί και οι άνθρωποι φαίνεται πως είχαν πλέον την απαιτούμενη εμπειρία για να οδηγηθούν σταδιακά και στην καλλιέργεια και λίγο αργότερα και στην κεραμική τεχνολογία.

    Η τελευταία (νεότερη) περίοδος χρήσης του σπηλαίου είναι η Νεολιθική, αν και ήδη έχουν πλέον τότε αναπτυχθεί μια σειρά υπαίθριων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλία, μερικές εκ των οποίων κοντά στη Θεόπετρα, ώστε η χρήση του σπηλαίου από τον άνθρωπο κατά την περίοδο αυτή είναι πιθανό να έχει διαφορετικό χαρακτήρα, π.χ. περισσότερο συμβολικό ίσως, αφού εδώ έχουν βρεθεί και αντικείμενα που αντανακλούν υψηλό κοινωνικό status, μερικά από τα οποία φαίνεται να είναι βαλκανικής προέλευσης ως αποτέλεσμα ανταλλαγών σε πρώτο ή δεύτερο επίπεδο, που πάντως αποδεικνύουν ευρύ δίκτυο διακίνησης προϊόντων όχι πρώτης ανάγκης, τα οποία θεωρείται ότι υποδηλώνουν κοινωνικές διαφοροποιήσεις εντός του οικισμού αλλά και μεταξύ των διαφόρων οικισμών όπου ελάμβαναν χώρα τέτοιου είδους ανταλλαγές».

    -Πώς θα είναι εφικτή η ανάβαση των επισκεπτών;

    -«Καταρχήν να πω πως οι εργασίες ολοκληρώνονται στο τέλος Μαϊου. Για την ανάβαση των επισκεπτών στο σπήλαιο δημιουργούνται τώρα στη θέση του σημερινού μονοπατιού πρόσβασης κλίμακα με βελτιωμένες κλίσεις σε σχέση με τις φυσικές σημερινές. Διατηρείται το φυσικό βραχώδες τοπίο, ενώ θα αποκατασταθεί πλήρως και η φυσική βλάστηση με την ολοκλήρωση των έργων. Επίσης θα έχει ράμπα πρόσβασης με ήπιες κλίσεις στην οποία θα μπορούν να κινούνται και αμαξίδια για άτομα με ειδικές ανάγκες που θα καταλήγουν στο σπήλαιο με ειδικό ανοιχτό αναβατόριο. (Η δυνατότητα πρόσβασης και ατόμων με ειδικές ανάγκες στο σπήλαιο προβλημάτισε σοβαρά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα όμως από την πολύ επιτυχημένη εφαρμογή ανάλογης λύσης στην Ακρόπολη των Αθηνών έχουμε πειστεί ότι για τα άτομα αυτά κάθε τέτοια δυνατότητα που τους παρέχεται εκτιμάται πολύ και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση)».

    -Πώς θα είναι το εσωτερικό του σπηλαίου;

    -«Στο εσωτερικό του σπηλαίου θα υπάρχει διάδρομος κυκλοφορίας που θα περιτρέχει όλο το σπήλαιο με μια πορεία περίπου περιμετρική. Θα είναι επίπεδος (με τις απαραίτητες μικρές κλίσεις) και θα έχει προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο διάδρομος δεν θα εφάπτεται του δαπέδου αλλά θα παραμείνει εναέριος, εδραζόμενος σε μικρές βάσεις από σκυρόδεμα. Ο επισκέπτης θα κινείται σε μικρή απόσταση πάνω από τα αρχαιολογικά σκάμματα ώστε να μπορεί να βλέπει τα κατά χώραν διατηρημένα ευρήματα»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 February 2008 - 11:30:16 UTC