Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τελική μάχη για την προεδρία
  • [02] ΚΚΕ για πολιτικές εξελίξεις
  • [03] "Ανάγκη ενότητας της αριστεράς"
  • [04] "Δημοψήφισμα για το όνομα"
  • [05] ΄Ορκος... στη ρετσίνα
  • [06] Εκλέγεται ο διάδοχος του Φιντέλ

  • [01] Η τελική μάχη για την προεδρία

    Διεξάγονται από τις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το αξίωμα του προέδρου διεκδικούν ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ιωάννης Κασουλίδης, ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, του κόμματος της παραδοσιακής Δεξιάς, το οποίο , σύμφωνα με διακήρυξη του 1998, καλύπτει τον φιλελεύθερο χώρο.

    Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής ο κ. Κασουλίδης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,51% και ο κ. Χριστόφιας 33,29%, ενώ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 31,79% και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

    Οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι πρώτες από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Επίσης, είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Κύπρου, τις οποίες το ΑΚΕΛ διεκδικεί με δικό του υποψήφιο.

    Ο Δ. Χριστόφιας αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία, λόγω της στασιμότητας στο κυπριακό και της απροθυμίας, όπως υποστήριζε, του απερχόμενου Προέδρου για κινήσεις και πρωτοβουλίες. Το ίδιο του καταλογίζει και ο άλλος υποψήφιος, ο Ι. Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης έχει δηλώσει ότι, αν εκλεγεί Πρόεδρος, τη Δευτέρα θα πάει στην κατεχόμενη Κερύνεια για να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επίσης, ο κ. Χριστόφιας έχει εξαγγείλει ότι θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να διαπιστώσει,πού σκαλώνουν οι προσπάθειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Η σημερινή ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 5:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 13:00, ενώ, σε περίπτωση κατά την οποία θα παρατηρηθεί συνεχιζόμενη ροή ψηφοφόρων σε κάποιο κέντρο, ο προεδρεύων θα μπορεί να δώσει παράταση της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9:00 το βράδυ.

    Με βάση τον εκλογικό κατάλογο, θα ψηφίσουν 515.994 συνολικά ψηφοφόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 390 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν και 361 εγκλωβισμένοι καθώς και οι φυλακισμένοι.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης, εάν όλα κυλήσουν ομαλά τότε μέχρι τις 7:30 περίπου το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα και στις 10:00 περίπου το βράδυ θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στο στάδιο "Ελευθερία" της Λευκωσίας. Η εγκαθίδρυση του νέου Προέδρου θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου.

    Συνολικά, λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες 1.159 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 438 στην επαρχία Λευκωσίας συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους και για τους φυλακισμένους. Στην επαρχία Λεμεσού θα λειτουργήσουν 340 εκλογικά κέντρα, στην Αμμόχωστο 55, στη Λάρνακα 190 και στην Πάφο 134.

    [02] ΚΚΕ για πολιτικές εξελίξεις

    Σε εκδήλωση στο Περιστέρι με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ», θα μιλήσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Αμερικανική Πρεσβεία, στην Αθήνα, πραγματοποίησαν χθες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ λεκανοπεδίου Αττικής, με αφορμή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    "Το Κόσοβο είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών πολιτικών με την ιδιομορφία να αποτελεί αμερικανικό προτεκτοράτο με ευρωπαϊκό στρατό. Δεν είναι, όμως, τραγικός μόνο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αλλά και ιμπεριαλιστική ειρήνη, που κρατάει κλειστά τα στόματα των λαών", είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η Γ. Γραμματέας της Κ.Ε. του Κόμματος και κάλεσε την Κυβέρνηση "να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτοποίηση του Κοσόβου και να μην εγκρίνει εθνική συμμετοχή στο νέο στρατό κατοχής στην περιοχή".

    Η Α. Παπαρήγα μίλησε για έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων στα Βαλκάνια προκειμένου να αποτραπεί, όπως είπε, το κλίμα πολέμου, που καλλιεργούν οι μεγάλες δυνάμεις στο όνομα των αντιλαϊκών συμφερόντων τους ενώ, αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, εξαπολύοντας επίθεση στη Κυβέρνηση, η οποία, όπως ισχυρίσθηκε, "ψεύδεται για την άσκηση βέτο στο θέμα της ονομασίας, επειδή "παίζει το δικό της παιχνίδι με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.".

    Λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι και με κεντρικό σύνθημα "άρνηση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ", ξεκίνησε η πορεία των συγκεντρωμένων προς τα γραφεία της Ε.Ε. και την Αμερικανική Πρεσβεία. Έξω από το κτίριο της Πρεσβείας, οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες.

    [03] "Ανάγκη ενότητας της αριστεράς"

    Ο Ν. Χουντής επανεξελέγη Γραμματέας του ΣΥΝ για δεύτερη συνεχή θητεία, από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Κατά την ψηφοφορία ο κ. Χουντής συγκέντρωσε 88 ψήφους ενώ υπήρξαν 37 λευκά.

    Επίσης εξελέγη η νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που αποτελείται από 15 μέλη.

    Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκλέχθηκαν οι:

    1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    2. ΚΑΡΙΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    3. ΚΟΡΟΝΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ

    4. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    5. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

    6. ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    7. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

    8. ΜΑΡΜΑΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    9. ΜΠΑΓΕΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    10. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    11. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΗ

    12. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    13. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    14. ΤΣΑΚΟΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

    15. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

    Ομιλία Αλ.Τσίπρα στην ΚΠΕ

    Ο κ. Τσίπρας στην εισηγητική του ομιλία, στη σύνοδο της ΚΠΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της σε μεγάλα θέματα που ήδη έχουν τεθεί στο αρχείο, όπως οι υποθέσεις των υποκλοπών και των Πακιστανών, ενώ μιλώντας για την υπόθεση Ζίμενς εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αρνούνται να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την διαπλοκή.

    Τόνισε ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ενότητα της αριστεράς ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ακρίβεια η οποία όπως είπε οφείλεται στη δράση των καρτέλ και επίσης αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για διακαίωση των θέσεων του ΣΥΝ.

    Κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να παραιτηθεί από κάθε σκέψη ανταλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την αναγνώριση του Κοσόβου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θέλουμε δίπλα μας την εκκλησία και χαρακτήρισε ως ενθαρρυντική αλλαγή τη στάση της εκκλησίας με το νέο Αρχιεπίσκοπο, καθώς όπως είπε δεν είδαμε προτροπές για συλλαλητήρια στο θέμα της ΠΓΔΜ ενώ με θετικά λόγια μίλησε και για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τονίζοντας ιδιαίτερα τις οικολογικές ευαισθησίες χαρακτηρίζοντάς τον ως "πράσινο Πατριάρχη" .

    Επίσκεψη Αλέκου Αλαβάνου στην Τουρκία

    Με την επίσκεψή του στο Φανάρι και τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ολοκλήρωσε χθες το ταξίδι του στην Τουρκία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Ως «παλαιό» και «σεβαστό» γνώριμο της Αριστεράς, προσφώνησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας παλιός και σεβαστός γνωστός στην ελληνική αριστερά και στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», είπε ο κ. Αλαβάνος και αναφέρθηκε στις «μεγάλες προσπάθειες είχαν γίνει για να είναι παρών και να απευθυνθεί με ομιλία του, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    «Σήμερα με την παρουσία μας εδώ θέλαμε να υπογραμμίσουμε την σημασία που αποδίδουμε στον θεσμό του Πατριαρχείου,», συνέχισε ο κ. Αλαβάνος και υπογράμμισε «την ανάγκη να αναγνωρισθεί η οικουμενικότητα του, την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η σχολή της Χάλκης και να απαλλαγεί το Πατριαρχείο από τις εκδηλώσεις βίας που προέρχονται από εθνικιστικές πλευρές».

    «Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ασφαλώς εμπόδια στον δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε», είπε ο κ. Αλαβάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    [04] "Δημοψήφισμα για το όνομα"

    Να θέσει άμεσα βέτο η ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να γίνει δημοψήφισμα αν οι πολίτες τάσσονται υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση, που οι πολίτες ψηφίσουν "όχι", τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    [05] ΄Ορκος... στη ρετσίνα

    Ορκο «τα ήθη και έθιμα των Λεχριτών με ζήλο να τηρήσουν, την κάνουλα και το κρασί μες ΄την καρδιά να κλείσουν» θα δώσουν την Κυριακή του Ασώτου τα? νέα μέλη του Συλλόγου Λεχριτών Θεσσαλονίκης «Ο Διόνυσος», στην καθιερωμένη συνάντησή τους.

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου, Γιάννη Σαμαρόπουλο, όλα τα μέλη θα βρίσκονται στις 24 Φεβρουαρίου στο κέντρο «Αντίθετο», στο 4ο χιλιόμετρο της οδού Χαριλάου- Θέρμης, «χωρίς την παρουσία συζύγων», όπως υπογραμμίζει και με στόχο την ?κρασοκατάνυξη και το άφθονο γέλιο.

    «Την προηγούμενη μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα βρεθούμε στην πλατεία Αριστοτέλους συμμετέχοντας στη γιορτή που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Θα στήσουμε στην πλατεία μια ζωντανή ταβέρνα με ζωντανή μουσική, σουβλάκια, και κρασιά» λέει ο κ.Σαμαρόπουλος.

    Το εορταστικό? τριήμερο των Λεχριτών θα «κλείσει» την Τσικνοπέμπτη με ένα ακόμα γλέντι σε νυχτερινό κέντρο, παρουσία όμως και των συζύγων τους!

    Ο Σύλλογος Λεχριτών που αριθμεί περίπου 550 μέλη, χρονολογείται από το 1925 και συνεστήθη από βετεράνους του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας καθώς και από Κωνσταντινοπολίτες. Αρχικά είχε το όνομα «Μποέμ» που στα γαλλικά σημαίνει γλεντζέδες αλλά επειδή, στη συνέχεια, δεν τους ταίριαζε ο ξενόφερτος τίτλος, αποφάσισαν να τον αλλάξουν σε Λεχρίτη από το ένζυμο που προκαλεί τη βράση της ρετσίνας ακόμη και από το κουνουπάκι που ζει και πεθαίνει γύρω από την κάνουλα του βαρελιού. Ετσι, προς άρση της παρεξηγημένης ερμηνείας, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Συλλόγου, «ο Λεχρίτης είναι ένα άτομο που μπορεί να προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, να έχει σχέση με την εκλεκτή ρετσίνα, να είναι πότης, όχι μέθυσος και να έχει χιούμορ».

    [06] Εκλέγεται ο διάδοχος του Φιντέλ

    Έπειτα από μισό αιώνα η Κούβα αλλάζει σήμερα σελίδα καθώς η νέα Εθνοσυνέλευση καλείται να εκλέξει το διάδοχο του Φιντέλ Κάστρο, τη βαριά κληρονομιά του οποίου πιστεύεται ότι θα επωμιστεί ο αδελφός του, Ραούλ, το μεγάλο φαβορί για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο 81χρονος Κάστρο ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, επικαλούμενος την εύθραστη υγεία του, ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία. Πριν από 19 μήνες, μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, είχε παραδώσει ήδη τα ηνία της εξουσίας στον 76χρονο Ραούλ.

    Ο Ραούλ Κάστρο, που είναι πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας και υπουργός Άμυνας από το 1959 έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές (αν και "όχι εντυπωσιακές", όπως προειδοποίησε) προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία που ταλανίζεται από τη γραφειοκρατία και το σκληρό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

    Ο σημαντικότερος αντίπαλός του είναι ο γιατρό Κάρλος Λάγκε, 56 ετών, ένας από τους πέντε αντιπροέδρους του Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος ασκεί "ντε φάκτο" καθήκοντα πρωθυπουργού.

    Οι 614 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσουν, κεκλεισμένων των θυρών, στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 February 2008 - 7:30:18 UTC