Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα θα έχει ο πρωθυπουργός στις 9.30 το πρωί. Το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον υπουργό Αιγαίου Β.Βουλγαράκη.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    "Στόχος μας είναι μια λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση, στον ρεαλισμό και την εθνική αξιοπρέπεια", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο θέμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    "Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση και γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκουμε στις διαπραγματεύσεις" τόνισε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές, έχουν "κόκκινες γραμμές".

    Οι παραπάνω δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης της προς το Μαρόκο, όπου η κ. Μπακογιάννη πραγματοποιεί από αύριο επίσκεψη εργασίας. Αύριο το βράδυ θα μεταβεί στην Αλγερία και ακολούθως στην Τυνησία, με την οποία ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψή της στην περιοχή.

    Στις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία των χωρών θα συζητηθούν διμερή θέματα, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και ενεργειακά, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θέμα της Μεσογειακής Ένωσης, η οποία εισέρχεται σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φάση με τη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι.

    Ομιλία Κ.Καραμανλή στη Βουλή

    "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση", προειδοποίησε την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για άσκηση βέτο.

    «Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν μπορεί να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει πρόσκληση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στην ίδια συμμαχία» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι «εάν πράγματι το γειτονικό κράτος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν θέλει πράγματι να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει στην πράξη να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικός σύμμαχος και εταίρος. Οφείλει να αποδείξει έμπρακτο σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλει να αποδείξει ότι πληροί όλα τα προαπαιτούμενα. Οφείλει να διανύσει την απόσταση που του αναλογεί για να συναντηθούμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας του».

    Αναφερόμενος στη διεξαγόμενη «δύσκολη και σύνθετη» διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής είπε ότι η αίσια έκβασή της θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής, θα δυναμώσει την προοπτική αναβάθμισης και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και θα συμβάλει στην πρόοδο της περιοχής.

    Για το θέμα της δημοσίευσης της πρότασης Νίμιτς στην εφημερίδα «Το Βήμα», και απαντώντας σε παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι "η κυβέρνηση έχει «πάρε δώσε» με τα μέσα ενημέρωσης αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη στα κόμματα", ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «το μόνο που δεν βοηθά η διαρροή αυτού του εγγράφου είναι την ελληνική κυβέρνηση στο δύσκολο αγώνα που δίνει». Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, είπε ότι «κι εσείς, ειδικά, ως πρώην και επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών, και με πολλές αντίστοιχες εμπειρίες διαρροών απορρήτων εγγράφων επί υπουργίας σας, οφείλετε να το γνωρίζετε και να το κατανοείτε καλά αυτό που λέω».

    Ο κ.Καραμανλής, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ.Καρατζαφέρη ότι "και στο Κόσοβο και στην Κύπρο υπήρξε εισβολή" τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στο ζήτημα του Κοσόβου και την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας»

    Η κατάσταση στο Κόσοβο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, είπε ο κ. Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Στην Κύπρο υπήρξε έξωθεν εισβολή και υπάρχει συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, με μαζικές διαδηλώσεις το 2003, αντέδρασαν στην πολιτική της ηγεσίας τους, σύμφωνα με την οποία «η μη λύση αποτελούσε λύση». Οι Έλληνες υποστηρίζουμε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να βρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Να επανενωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ένταξής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

    Για το θέμα του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός είπε ότι γνώμονας της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας κι ότι «οι καλύτερες λύσεις δεν προκύπτουν από μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα», αλλά μέσα από αμοιβαία αποδεκτές ρυθμίσεις.

    «Δεν χαιρόμαστε με τις εξελίξεις, δεν χαιρόμαστε με το να ανεμίζουν αμερικανικές σημαίες στο Κόσοβο, ή ρωσικές στη Σερβία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πατριωτισμός είναι κτήμα όλων των Ελλήνων, αλλά «δεν μπορεί να συγχέεται με το λαϊκισμό και δεν μπορεί να ταυτίζεται με ακρότητες». Ο πατριωτισμός, πρόσθεσε, δεν είναι στις κορώνες που, για λίγο, μπορεί να ακούγονται ευχάριστα, αλλά, σε βάθος χρόνου, κάνουν εθνική ζημιά.

    Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ παρουσία και του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Στη συνάντηση καθορίστηκε η θέση της χώρας για την πρόταση σχετικά με την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, που υπέβαλε πριν μερικές ημέρες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε: "Η μακεδονική θέση καθορίστηκε. Όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση. Η Μακεδονία συνεχίζει να συμμετέχει στην διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν μπορώ να σας ανακοινώσω λεπτομέρειες, διότι η συμφωνία αναφέρει ότι οι θέσεις πρέπει να ειπωθούν στον ίδιο τον μεσολαβητή. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, δομημένες θέσεις υπέρ και κατά, καθώς και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να ανοίξουν νέα συζήτηση στη διαδικασία".

    Δήλωση Θ.Ρουσόπουλου

    Εντελώς ανυπόστατα χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δημοσιεύματα που "αναφέρονται σε δήθεν διάσταση απόψεων εντός της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων". Αναλυτικά, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

    «Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν διάσταση απόψεων εντός της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων είναι εντελώς ανυπόστατα, αλλά και δε βοηθούν στη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας. Η πολιτική μας στο θέμα των Σκοπίων είναι ενιαία και οι θέσεις μας ξεκάθαρες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2008 - 5:30:11 UTC