Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οχι στα κυβερνητικά μέτρα»
  • [02] Επαφές με κοινωνικούς φορείς

  • [01] «Οχι στα κυβερνητικά μέτρα»

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με την ομοσπονδία συλλόγων πολιτικής αεροπορίας και σε δηλώσεις της για το θέμα της «Ολυμπιακής» ανέφερε πως "επιταχύνονται οι διαδικασίες, για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αεροδρομίων της χώρας, που είναι φιλέτα, που συνεπάγεται ιδιωτικοποίηση και όλων των υπηρεσιών που παρέχονται και της ασφαλείας των πτήσεων".

    Έτσι, τόνισε "επιταχύνουμε κι εμείς την αντίδραση μας σε αυτό έγκλημα. Το κυρίως ζήτημα είναι να συνειδητοποιηθεί από ολόκληρο τον ελληνικό λαό ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση θα φέρει αυξήσεις στο κόστος της λειτουργίας των αεροδρομίων και στα εισιτήρια αλλά δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και σε αυτό που λέμε ασφάλεια πτήσεων, δεδομένου ότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις και εμπιστοσύνη, αφού τα πάντα για αυτούς έχουν σχέση με το κέρδος".

    Σχετικά δε με το ασφαλιστικό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

    «Αυτά που θα φέρει η κυβέρνηση, τα νέα μέτρα, είναι μέτρα τα οποία θα πλήξουν άμεσα όλους τους ασφαλισμένους και άμεσα και έμμεσα. Ιδιαίτερος στόχος είναι η νέα γενιά, τα ζευγάρια και η μητρότητα. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλώς η εξαγγελία μιας απεργίας. Mπροστά στην απεργία, αυτό που χρειάζεται είναι κάθε τόπος δουλειάς να μετατραπεί σε μια μεγάλη εστία δράσης, να στηρίξουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να πάρουν μέρος στην απεργία, να μην φοβηθούν την απόλυση και αυτό σημαίνει χιλιάδες απεργιακές επιτροπές έξω από τον ιδιωτικό τομέα".

    Ομιλία Αλ. Παπαρήγα για ΠΓΔΜ και Κόσοβο

    Τις θέσεις της υπέρ μιας ονομασίας, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό για την ονομασία της ΠΓΔΜ και κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου επανέλαβε απόψε, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ετοιμότητα, επαγρύπνηση και προετοιμασία αν χρειαστεί, για δύσκολες ημέρες και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί εθνικιστές "εκείνους που αναγορεύουν τον ελληνικό λαό και τον ελληνικό πολιτισμό ως περιούσιο και υπέρτατο, ξύνουν την γκλίτσα τους ακόμα και για επέκταση των συνόρων της χώρας, εκφράζουν σοβινιστικές, ρατσιστικές απόψεις, αντιμετωπίζουν περίπου ως εχθρούς ή ως υπαίτιους για την αύξηση της ανεργίας τους αλλοδαπούς εργάτες" και πρόσθεσε ότι "η απάντηση στον εθνικισμό δεν είναι βέβαια ο κοσμοπολιτισμός που εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και άρα την συμμόρφωση στις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες με σημαία τον μύθο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης".

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και οι πρωτοβουλίες Νιμιτς που υπαγορεύονται πιο ειδικά από τις ΗΠΑ, εντάσσονται στον σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για τα ενεργειακά ζητήματα, με αιχμή τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου - φυσικού αερίου, αλλά και την διαμάχη για την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι προκαλεί αγανάκτηση η υποκριτική ανησυχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, γιατί όπως διευκρίνισε, φθάσαμε ως εδώ γιατί προηγήθηκε και με την ελληνική στήριξη η μεθοδευμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ξεχνάμε την προκλητική παρέλαση των νατοϊκών στρατευμάτων στην Ελλάδα που έγινε η βάση τους για το μακελειό σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

    Καταλήγοντας η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι ανάγκη "να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του λαού, να δώσουμε δύναμη στις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος να πάρει η κάθε μια θέση δράσης και να συντονιστούν όσο γίνεται περισσότερες μεταξύ τους κατά κλάδο, κατά περιοχή, κατά πόλη. Να στηρίξουν κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες κινήματα η διαθέτοντας τα μέσα που έχουν για μια τέτοια αντίδραση, που θα φέρει στην πορεία ένα πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης".

    [02] Επαφές με κοινωνικούς φορείς

    Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι επαφές της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό.

    Δεν θίγεται κανένα από τα δικαιώματα των σημερινών και των αυριανών ασφαλισμένων στη ΔΕΗ, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά μετά τη σημερινή της συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η θωράκιση των συμφερόντων των σημερινών και των αυριανών εργαζομένων ταυτίζεται απόλυτα με τη λογική και την ειλικρίνεια, που είναι και η φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, από την οποία κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί.

    Η μεταρρύθμιση, σημείωσε, έχει ένα και μοναδικό στόχο, την εξίσωση προς τα πάνω, με απόλυτο σεβασμό προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπου υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς με το νόμο του 1999. "Δεσμεύτηκα", δήλωσε η κ. Πετραλιά, "στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ότι τίποτα δεν θα αλλάξει".

    Αντίθετα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν.Φωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αποφάσισε να τα βάλει με την κοινωνία", δήλωσε "κάθετη και ριζική διαφωνία" με τις ασφαλιστικές προτάσεις και ζήτησε από την κυβέρνηση "να αναθεωρήσει τη στάση της".

    Ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι η ΓΕΝΟΠ ζήτησε να εξαιρεθεί ο ασφαλιστικός της φορέας, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρωτοποριακό ταμείο που δεν είναι ελλειμματικό και απεναντίας έχει τεράστια περιουσία, αναγνωρισμένη από το κράτος και ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

    Δήλωσε επίσης ότι η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει κηρύξει για αύριο πανελλαδική στάση εργασίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση στις 7 το πρωΐ, στην είσοδο του κτιρίου της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, για να διαμαρτυρηθούν για το μνημόνιο που υπογράφει αύριο η διοίκηση της Επιχείρησης. Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για "αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες που θα παραδίδουν τη ΔΕΗ σε ξένες ή ακόμα και σε ελληνικές εταιρίες".

    Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ κ. Ρ.Ρίζος σημείωσε ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει κατατεθειμένα στην επιχείρηση 11 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στην επιχείρηση αλλά και την ίδια τη ΔΕΗ.

    Συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη με ΑΔΕΔΥ

    Σήμερα επίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ μετά τη συνάντηση, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

    Ο κ.Παπασπύρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εισοδηματική πολιτική δεν μπορεί να έχει ονομαστική απόκλειση από τον πληθωρισμό και ότι η ΑΔΕΔΥ ζητεί ριζική αναδιάρθρωση του μισθολογίου. Για μας, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο, αξιοκρατικό σύστημα αμοιβών. Η ΑΔΕΔΥ ζητεί νέο μισθολόγιο με κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ.

    ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας για την ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό στην αρμοδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων και κοινών αγωνιστικών εκδηλώσεων με τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

    Ακόμα η ΓΣΕΕ αποφάσισε την υποστήριξη απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα πραγματοποιήσουν οι ομοσπονδίες για το ασφαλιστικό, καθώς επίσης ειδικές πρωτοβουλίες μαζί με ομάδες εργαζομένων, που θεωρούν ότι πλήττονται από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις (ΒΑΕ, ενοποιήσεις ταμείων, ΓΕΝΟΠ, ΟΤΟΕ, ξενοδοχοϋπάλληλοι κλπ.), και το συντονισμό της δράσης των κινητοποιήσεων με την ΑΔΕΔΥ και τις ενώσεις επιστημόνων - εργαζομένων.

    Τις εξελίξεις, αλλά και τη συνέχεια της τακτικής των συνδικάτων, θα αποφασίσει έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ τα συνδικάτα καλούν παράλληλα τους εργοδότες να προσέλθουν με βελτιωμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση.

    Η ΓΣΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει την ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, την εξόφληση των οφειλών προς τα Ταμεία, τη βελτίωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2008 - 17:30:13 UTC