Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα
  • [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου με βουλευτές
  • [03] Επαφές για τη νέα κυβέρνηση

  • [01] Νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι "είμαστε πλέον στο παρά πέντε για να ξεκινήσουμε -μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες- ένα πολύ πλούσιο μεταρρυθμιστικό και νομοθετικό έργο".

    Πρόκειται, όπως είπε, για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, το οποίο κατατίθεται τις αμέσως προσεχείς ώρες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, είπε ο υπουργός Υγείας, όλα είναι πλέον σε καλό δρόμο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο σεισμού κι αν υπάρχει κάποια ειδοποίηση στο Υπουργείο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: "Όχι δεν έχουμε κάποια τέτοια ειδοποίηση. Εξ άλλου, για πείτε, πότε ειδοποίησε ο σεισμός;".

    Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση ανέφερε ότι "το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων υγείας είναι σε διαρκή ετοιμότητα για κάθε τι που θα μπορούσε να προκύψει, είτε αυτό αφορά σε φυσικά φαινόμενα, είτε σε διαχείριση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την υγεία των Ελλήνων πολιτών".

    Τέλος σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια λεπτή περίοδο και πρόσθεσε ότι αξίζει να εμπιστευθούμε την ελληνική κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της αυτή την ώρα. "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πείσουμε τη χώρα μας να οδηγηθεί σε μια κατάσταση βαλκανοποίησης. Τι εννοώ με αυτό; Η ευρύτερη περιοχή μας έχει πολλές εστίες κρίσης. Μακριά, ωστόσο, όλα αυτά από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού, δημοκρατίας και εκείνο που προέχει είναι να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές εθνικής ανάπτυξης και προόδου επ' ωφελία της πατρίδας μας, αλλά και των γειτονικών χωρών, αναδεικνύοντας το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας. Και υπ' αυτή την έννοια οι χειρισμοί γίνονται με σύνεση, σοβαρότητα και το σημαντικότερο είναι ότι έχει διαμορφωθεί ένα πνεύμα συνεννόησης και ομοψυχίας, που τούτη την ώρα είναι απαραίτητο για τα περαιτέρω βήματα", συμπλήρωσε.

  • ** Αύριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα συνεδριάσουν διαδοχικά το ΚΥΣΕΑ (ώρα 10:00) για θέματα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών και η Κυβερνητική Επιτροπή (ώρα 11:00) για το εθνικό χωροταξικό σχέδιο.

    Στις 14.00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο.

    [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου με βουλευτές

    Συναντήσεις με τους βουλευτές της Α' και Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος κ.Γ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ψήφισε στις εκλογές, που έγιναν την Κυριακή σε όλη τη χώρα, για την ανάδειξη εκπροσώπων του συνεδρίου. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο της Δημοτικής Οργάνωσης Νέας Ερυθραίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι εκλογές "είναι νέα βήματα στην πορεία μας, αυτή την πορεία που ξεκινάμε. Μια νέα πορεία και ενότητας και ανανέωσης. Μια νέα πορεία που στόχος μας είναι να αλλάξει η ρότα της Ελλάδος που σήμερα βουλιάζει και να δώσουμε ξανά ελπίδα στον τόπο".

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την "απαξίωση" της δημόσιας εκπαίδευσης.

    Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ και επικρίνει την κυβέρνηση για άσκηση "μη πολιτικής" με συνέπεια την "απορύθμιση, την υποβάθμιση και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης".

    Συγκεκριμένα, ερωτά τον κ. Καραμανλή:

    1. Πως εξηγείται ότι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης είναι εξαιρετικά οξυμένη η κατάσταση σε όλα τα σημαντικά ζητήματα χρηματοδότησης, υποδομών, προσωπικού, διδακτικών βιβλίων και λοιπών βοηθημάτων, που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και

    2. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στάση της να ενδιαφερθεί εμπράκτως για τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών για την Παιδεία, οι οποίες στη χώρα μας είναι εξοντωτικές για κάθε οικογένεια;

    [03] Επαφές για τη νέα κυβέρνηση

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διεξάγει σήμερα εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να προβεί στο σχηματισμό της κυβέρνησής του.

    Ο κ. Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι τελικές αποφάσεις για το υπουργικό του Συμβούλιο θα πρέπει να ληφθούν μέχρι την Παρασκευή, όταν θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση και θα αναλάβει τα καθήκοντά του, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τη συμμετοχή των δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

    Σήμερα είχε συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Καρογιάν και με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι η προεδρία της Βουλής και το υπουργείο Εξωτερικών "δόθηκαν" από τον πρόεδρο Χριστόφια στο Δημοκρατικό Κόμμα και ανέφερε ότι πρόκειται για υλοποίηση συμφωνίας και πως όλες οι λεπτομέρειες θα δοθούν στην ώρα τους. Σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος, το οποίο θα ασχοληθεί με τα πρόσωπα από το ΔΗΚΟ που θα αναλάβουν αξιώματα.

    Οι πρώτες κινήσεις του κ. Χριστόφια

    Την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία θα επισκεφθεί την Αθήνα ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

    Το χρόνο της επίσκεψη ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρέσβη της Ελλάδας Δημήτριο Ράλλη.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είχε και δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφώνησε να έχουν ''μια πρώτη διερευνητικής φύσεως συνάντηση'', η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί αφού αναλάβει τα καθήκοντά του και επανέλθει στην Κύπρο από τις επισκέψεις του.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, εκτός της Ελλάδος, θα μεταβεί επίσης στις Βρυξέλλες, για το εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Βρετανού πρεσβευτή ότι ούτε η χώρα του, ούτε η διεθνής κοινότητα θέλει να επιβάλει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, γιατί στις διάφορες επαφές του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους, αν πρόκειται να είναι βιώσιμη και λειτουργική και δίκαιη. "Χαίρομαι εάν το έχει εμπεδώσει αυτό η διεθνής κοινότητα" είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι η πρώτη του ενέργεια μετά την εκλογή του θα ήταν να διευθετήσει, μέσω του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάϊκλ Μόλλερ, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Από την πλευρά του, ο Τουρκύπριος ηγέτης δήλωσε σήμερα ότι η εκλογή νέου Προέδρου στην Κύπρο προσφέρει μια ευκαιρία για την επανεκκίνηση, πιθανόν και από τον Απρίλιο, των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού.

    "Μια νέα φάση των διαπραγματεύσεων είναι πιθανόν να αρχίσει περί τον Απρίλιο. Εχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε μια λύση προς το τέλος του έτους", δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επίσης, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου προσκλήθηκε στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Η πρόσκληση περιέχεται σε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, την οποία επέδωσε στον κ. Χριστόφια ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πήτερ Μίλετ. Ο χρόνος της επίσκεψης δεν καθορίστηκε, αλλά ο κ. Μίλετ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει σύντομα.

    Επιστολή του Τάσσου Παπαδόπουλου στον Κ. Καραμανλή

    Επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή απέστειλε στις 21 Φεβρουαρίου ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην επιστολή του ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία τους και αναφέρει:

    «Με την επικείμενη αποχώρησή μου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την καλή συνεργασία που είχαμε, για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που κάναμε και για τη φιλία μεταξύ μας που αναπτύξαμε.

    »Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και για την από μέρους σας στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας θέμα.

    »Αυτές οι προσπάθειες και αυτός ο αγώνας συνεχίζονται.

    »Και θα είμαι πάντα παρών, όπως παρών θα είστε και εσείς και ολόκληρος ο ελληνισμός.

    »Σας εύχομαι κάθε καλό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 February 2008 - 13:30:15 UTC