Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο η Α.Παπαρήγα
  • [02] Στην Καβάλα ο Αλ.Τσίπρας
  • [03] Νέος γύρος συνομιλιών
  • [04] Επαφές για τη νέα κυβέρνηση
  • [05] Στα 101,43 δολάρια το πετρέλαιο
  • [06] Κόσμημα από πάγο

  • [01] Στον Πρόεδρο η Α.Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη "διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση" κρατικών αεροδρομίων κατέθεσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως αναφέρει η κα Παπαρήγα, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι ανήσυχοι από τις πληροφορίες για ιδιωτικοποίηση κρατικών αεροδρομίων με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό τους ή τη δημιουργία νέων ιδιωτικών αεροδρομίων, όπως επίσης και την παραχώρηση της Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας σε παρόχους ιδιώτες.

    Σύμφωνα με τη Γραμματέα του ΚΚΕ η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση πρώτα και κύρια των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας και Κω κι η λογική του κέρδους, θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμολογίων, σε άρνηση κάλυψης κοινωνικών αναγκών (κάλυψη νησιών - «άγονων» περιοχών - αεροδιακομιδή ασθενών - έρευνα και διάσωση κ.ά.) σε ανατροπές στα εργασιακά - εισοδηματικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μείωση των εγγυήσεων για την ασφάλεια των πτήσεων.

    Τονίζει εξ άλλου ότι ότι ο Εναέριος Χώρος και τα αεροδρόμια αποτελούν μέρος της εθνικής κυριαρχίας και σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.

    [02] Στην Καβάλα ο Αλ.Τσίπρας

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και αντιπροσωπεία του κόμματος από τους Λίτσα Αμμανατίδου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης, Γ. Χελάκη, μέλος ΚΠΕ και τον Δημ. Τζανακόπουλο, Γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ, θα επισκεφθούν σήμερα την Καβάλα.

    Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που γίνεται στην Καβάλα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ως καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα.

    Την πραγματοποίηση Πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου και την οργάνωση καμπάνιας για την ένταξη νέων μελών, συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στη συνεδρίασή της.

    Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις περιφερειακές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στην πανελλαδική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ελπίδες των πολιτών για μια ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας.

    Για το ασφαλιστικό, το οποίο επίσης συζητήθηκε στη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πρωτίστως οι νέοι, οι γυναίκες και οι διατάξεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    Τονίστηκε η ανάγκη για μια ακόμη αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων στην προσπάθεια, όπως αναφέρεται, συρρίκνωσης αυτονόητων κεκτημένων που ούτως ή άλλως υπολείπονται των αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η ένταση της καμπάνιας ενημέρωσης και η εξόρμηση σε εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα εκεί που «η γενιά των 400 και 600 ευρώ δουλεύει όλη την ημέρα, χωρίς δικαιώματα για ένα χαρτζιλίκι».

    [03] Νέος γύρος συνομιλιών

    Νέα πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου απηύθυνε στους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ειδικός διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "δεν αναμένεται να υπάρξει δημόσια δήλωση ή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες".

    Η τοποθέτηση της κυβέρνησης, δια του πρωθυπουργού, είναι σαφής στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες τάσσονται υπέρ του βέτο.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να υπεύθυνα και να κάνει χρήση, αν αυτό απαιτείται, όλων των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια της η χώρα, ενώ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, κατά της διπλής ονομασίας.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε την ερχόμενη Τετάρτη τους πολίτες σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκέντρωση για τη «διαφύλαξη του συνταγματικού ονόματος της χώρας», θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ σε πλατεία στο κέντρο των Σκοπίων.

    Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης θεωρούν ότι η τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κρύβει παγίδες για την ΠΓΔΜ. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η συγκέντρωση θα είναι ειρηνική.

    «Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από τη Βουδαπέστη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Φέρεντς Γκιούρτσανι.

    Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του προσεγγίζει την εκκρεμότητα της ονομασίας με «εποικοδομητικό τρόπο», στη βάση όμως των εθνικών της συμφερόντων και της «διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας».

    [04] Επαφές για τη νέα κυβέρνηση

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να προβεί στο σχηματισμό της κυβέρνησής του.

    Ο κ. Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι τελικές αποφάσεις για το υπουργικό του Συμβούλιο θα πρέπει να ληφθούν μέχρι την Παρασκευή, όταν θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση και θα αναλάβει τα καθήκοντά του, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τη συμμετοχή των δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

    Χθες είχε συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Καρογιάν και με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι η προεδρία της Βουλής και το υπουργείο Εξωτερικών "δόθηκαν" από τον πρόεδρο Χριστόφια στο Δημοκρατικό Κόμμα και ανέφερε ότι πρόκειται για υλοποίηση συμφωνίας και πως όλες οι λεπτομέρειες θα δοθούν στην ώρα τους. Σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος, το οποίο θα ασχοληθεί με τα πρόσωπα από το ΔΗΚΟ που θα αναλάβουν αξιώματα.

    Οι πρώτες κινήσεις του κ. Χριστόφια

    Την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία θα επισκεφθεί την Αθήνα ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

    Το χρόνο της επίσκεψη ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρέσβη της Ελλάδας Δημήτριο Ράλλη.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είχε και δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφώνησε να έχουν ''μια πρώτη διερευνητικής φύσεως συνάντηση'', η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί αφού αναλάβει τα καθήκοντά του και επανέλθει στην Κύπρο από τις επισκέψεις του.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, εκτός της Ελλάδος, θα μεταβεί επίσης στις Βρυξέλλες, για το εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Βρετανού πρεσβευτή ότι ούτε η χώρα του, ούτε η διεθνής κοινότητα θέλει να επιβάλει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, γιατί στις διάφορες επαφές του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους, αν πρόκειται να είναι βιώσιμη και λειτουργική και δίκαιη. "Χαίρομαι εάν το έχει εμπεδώσει αυτό η διεθνής κοινότητα" είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι η πρώτη του ενέργεια μετά την εκλογή του θα ήταν να διευθετήσει, μέσω του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάϊκλ Μόλλερ, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Από την πλευρά του, ο Τουρκύπριος ηγέτης δήλωσε σήμερα ότι η εκλογή νέου Προέδρου στην Κύπρο προσφέρει μια ευκαιρία για την επανεκκίνηση, πιθανόν και από τον Απρίλιο, των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού.

    "Μια νέα φάση των διαπραγματεύσεων είναι πιθανόν να αρχίσει περί τον Απρίλιο. Εχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε μια λύση προς το τέλος του έτους", δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επίσης, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου προσκλήθηκε στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Η πρόσκληση περιέχεται σε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, την οποία επέδωσε στον κ. Χριστόφια ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πήτερ Μίλετ. Ο χρόνος της επίσκεψης δεν καθορίστηκε, αλλά ο κ. Μίλετ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει σύντομα.

    Επιστολή του Τάσσου Παπαδόπουλου στον Κ. Καραμανλή

    Επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή απέστειλε στις 21 Φεβρουαρίου ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην επιστολή του ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία τους και αναφέρει:

    «Με την επικείμενη αποχώρησή μου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την καλή συνεργασία που είχαμε, για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που κάναμε και για τη φιλία μεταξύ μας που αναπτύξαμε.

    »Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και για την από μέρους σας στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας θέμα.

    »Αυτές οι προσπάθειες και αυτός ο αγώνας συνεχίζονται.

    »Και θα είμαι πάντα παρών, όπως παρών θα είστε και εσείς και ολόκληρος ο ελληνισμός.

    »Σας εύχομαι κάθε καλό».

    [05] Στα 101,43 δολάρια το πετρέλαιο

    Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης κατέγραψε νέο υψηλό ιστορικό ρεκόρ κλείνοντας στα 101,43 δολάρια το βαρέλι. Επίσης η τιμή του μπρέντ στην αγορά του Λονδίνου έκλεισε επίσης πάνω από τα 100 δολάρια, στα 100,03 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του "μαύρου χρυσού" εμπορευόταν στα τέλη του προηγούμενου έτους και για διάστημα ενός μηνός πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 3 Ιανουαρίου το αργό "έπιασε" και τα 100 δολάρια. Στη συνέχεια η ενίσχυση των φόβων σχετικά με ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ (τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο) οδήγησε στη σταδιακή μείωση των τιμών.

    Πριν λίγες ημέρες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενισχύθηκε εκ νέου, με το αργό να "κλείνει" στις 19 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη στα 100,10 δολάρια το βαρέλι.

    [06] Κόσμημα από πάγο

    Η μαγεία των καταρρακτών του Νιαγάρα προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η περιοχή είναι ίσως πιο εντυπωσιακή τον χειμώνα: ένα λαμπρό κόσμημα από πάγο θυμίζουν τα νερά που παραδίδονται στις πολικές θερμοκρασίες και η ομίχλη που δημιουργείται από τα παγωμένα νερά τυλίγει τα δέντρα σαν ένα αραχνοΰφαντο πανωφόρι από πάγο.

    Στο μαγευτικό αυτό τοπίο, εκατομμύρια λίτρα νερού κυλούν από τα βράχια κάθε δευτερόλεπτο, καθώς ο ποταμός Νιαγάρας πέφτει από ύψος 52 μέτρων στην καναδική πλευρά των συνόρων.

    Για τους επισκέπτες του χειμώνα, οι πολικές θερμοκρασίες στην περιοχή του Νιαγάρα έχουν και πλεονεκτήματα: Κατ΄ αρχήν δεν χρειάζεται να περιμένουν σε ατέλειωτες ουρές για να δουν τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Καναδικού Οργανισμού Τουρισμού, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τους καταρράκτες, αλλά οι περισσότεροι έρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Μάρτιο δεν γίνονται και οι βόλτες με τα σκάφη που πηγαίνουν τους τουρίστες μέχρι τους καταρράκτες.

    Όμως το μαγευτικό τοπίο στη διάρκεια του χειμώνα αποζημιώνει όσους επιλέξουν αυτή την εποχή για να επισκεφτούν τους καταρράκτες, ακόμα κι αν χάσουν τη βόλτα με τα σκάφη. Οι καταρράκτες πάγωσαν τελείως μόνο μία φορά τον τελευταίο αιώνα: τον Ιανουάριο του 1936, όταν τα 180 εκατομμύρια λίτρα νερού που πέφτουν από τα βράχια κάθε δευτερόλεπτο, μετατράπηκαν σε μία κουρτίνα από πάγο. Με δεδομένη την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη αυτό το φαινόμενο μάλλον δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Ωστόσο, στη διάρκεια του χειμώνα από τα νερά των καταρρακτών υψώνονται προς τον ουρανό παγωμένες νιφάδες, που ενώνονται στον αέρα και σχηματίζουν αλλόκοτα γλυπτά. Όταν οι ακτίνες του ήλιου χτυπήσουν τα γλυπτά αυτά, τα χρώματα του ουράνιου τόξου αντανακλώνται στους καταρράκτες και ο επισκέπτης είναι σαν να μπαίνει σε σκηνικό ταινίας φαντασίας.

    Πριν από 12.000 χρόνια, οι Ινδιάνοι αποκαλούσαν τους καταρράκτες "Onguiaahara", που σημαίνει «το κολοσσιαίο νερό». Οι ιστορίες και οι θρύλοι που συνοδεύουν τα νερά των καταρρακτών δεν έχουν τελειωμό.

    Για τους ενδιαφερόμενους, η εταιρία Air Canada συνδέει την Ευρώπη με το Τορόντο. Από εκεί, ο επισκέπτης ακολουθεί μία διαδρομή μήκους 130 χιλιομέτρων για να φτάσει στους καταρράκτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 February 2008 - 7:30:23 UTC