Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα "βιώσιμης κινητικότητας"
  • [02] Κρίσιμες αναμετρήσεις

  • [01] Μέτρα "βιώσιμης κινητικότητας"

    Οι ανάγκες στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες αναπτύσσονται στην Κρήτη με αλματώδη ρυθμό. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των υπηρεσιών του μεταφορικού τομέα, η ραγδαία επέκταση των συγκοινωνιών και η αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως δημιουργούν ένα "εκρηκτικό πεδίο" με πολλαπλές επιπτώσεις. Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη του δημόσιου χώρου από την κυριαρχία των αυτοκινήτων και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξαρτώνται άμεσα από τον ορθολογικό σχεδιασμό των μεταφορών - συγκοινωνιών και την εφαρμογή "Βιώσιμης Κινητικότητας".

    Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης στηρίζει και προωθεί την εφαρμογή μέτρων "βιώσιμης κινητικότητας" στα πλαίσια μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας "παροχής νέων υπηρεσιών κινητικότητας" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (e-tream). Τα πρώτα "εργαλεία" (ειδικά ενημερωτικά έντυπα κλπ.) έχουν ήδη διανεμηθεί σε "στοχευμένες" ομάδες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Οργανισμούς Συγκοινωνιών, Υπηρεσίες κλπ.).

    Η εφαρμογή της "βιώσιμης κινητικότητας" έχει εμφανή θετικά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι άνετες, ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (καυσίμων) και η προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς, η εξασφάλιση "βιώσιμων πόλεων" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη "βιώσιμη κινητικότητα".

    Η δομή ενός ολοκληρωμένου συστήματος "βιώσιμης κινητικότητας" προϋποθέτει α) κατάλληλες υποδομές, β) οργανωτικά μέτρα, γ) πληροφόρηση και δ) συνοδευτικά μέτρα (π.χ. περιβαλλοντικά μέτρα). Τα βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν τη σταδιακή μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων (ειδικά στα κέντρα των πόλεων), την ενθάρρυνση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία προϋποθέσεων ασφαλούς μετακίνησης των πεζών, την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο, συλλογική χρήση αυτοκινήτου κλπ.), την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών, την προμήθεια οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον κλπ.

    [02] Κρίσιμες αναμετρήσεις

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος εν όψει των εφετινών προεδρικών εκλογών, συγκρούστηκαν με σφοδρότητα χθες Τρίτη στην χαρακτηρισθείσα ως κρίσιμη τηλεμαχία τους, ανταλλάσσοντας κατηγορίες περί ψευδών υποσχέσεων σε ζητήματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το εμπόριο, οι διεθνείς σχέσεις και άλλα ζητήματα.

    Η Κλίντον, που χρειάζεται νίκες σε Οχάιο και Τέξας για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της να πάρει το χρίσμα μετά τις 11 συνεχόμενες νίκες του Ομπάμα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αντίπαλό της εξ αρχής στη συζήτηση, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλήβελαντ στο Οχάιο, με τον Ομπάμα να ανταπαντά επανειλημμένως.

    Η συζήτηση ήταν οξύτερη στους τόνους από την προηγούμενη στο Τέξας, πάντως λιγότερο επικεντρωμένη σε προσωπικά ζητήματα.

    "Θα έπρεπε να κάνουμε έναν καλό διάλογο με χρήση σωστών πληροφοριών, όχι ψευδών, παραπλανητικών και αφερέγγυων στοιχείων, ειδικά για κάτι τόσο σημαντικό όσο το εάν θα επιτύχουμε ποιότητα και προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους", είπε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.

    Ο Ομπάμα, γερουσιαστής εκλεγμένος στο Ιλινόι, απάντησε κατηγορώντας την Κλίντον ότι παρουσιάζει παραπλανητική εικόνα όσον αφορά το σχέδιό της για την υγεία, που επικριτές της υποστηρίζουν ότι μπορεί να σημάνει ότι 15 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ δε θα διαθέτουν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι θέλει να μειώσει τα κόστη της περίθαλψης, να καταστήσει την κάλυψη πιο προσιτή και κατηγόρησε την Κλίντον ότι θέλει να δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στους χαμηλόμισθους Αμερικανούς. Η Κλίντον, είπε, "εξαπολύει μόνιμα επιθέσεις εναντίον μας. . .και δεν έχουμε παραπονεθεί γιβαυτό διότι καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η φύση της εκστρατείας της".

    Η Κλίντον διέψευσε ότι τασσόταν εξ αρχής υπέρ της NAFTA, όπως έχει δηλώσει ο Ομπάμα, όμως ο αντίπαλός της επέμεινε τονίζοντας ότι στην εκστρατεία της για να εκλεγεί γερουσιαστής, την είχε παρουσιάσει ως "θετική για τη Νέα Υόρκη και την Αμερική".

    "Πρέπει να διορθώσουμε τη NAFTA", είπε.

    Η Κλίντον είπε ότι ο Ομπάμα, που τάσσεται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, είχε το πλεονέκτημα ότι δεν είχε εκλεγεί στη Γερουσία το 2002 και δεν είχε βρεθεί προ της ανάγκης να ψηφίσει για το θέμα. "Δεν είχε ευθύνη", δήλωσε. Ο Ομπάμα ανταπάντησε ότι η ψήφος δημιουργεί αμφιβολίες για την κρίση της Κλίντον, καθώς "διευκόλυνε και κατέστησε δυνατή" την απόφαση του Προέδρου Μπους να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράκ.

    Η Κλίντον είπε ότι δε θα ψήφιζε ποτέ "ναι" εάν γνώριζε ότι ο Μπους θα παρέκαμπτε την διπλωματία και θα εξαπέλυσε έναν "προληπτικό πόλεμο".

    Η Κλίντον εξαπέλυσε επίθεση στον αντίπαλό της για το ότι έχει πει πως θα διέτασσε επίθεση "εναντίον του Πακιστάν", ενώ τον κατηγόρησε ότι θέλει να "συναντηθεί με ορισμένους από τους χειρότερους δικτάτορες του κόσμου χωρίς όρους". Ο Ομπάμα απάντησε λέγοντας ότι αυτό που υποστήριξε ήταν πως εάν υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για το ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται στη χώρα αυτή και το Ισλαμαμπάντ δεν μπορούσε να αναλάβει δράση εναντίον του, "θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς".

    Η Κλίντον, που υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα καταρτισμένη από τον Ομπάμα σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, δυσκολεύθηκε να θυμηθεί το όνομα του νέου Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποκαλώντας τον "Μεντβέντεφ, κάτι" και περιοριζόμενη να πει ότι είναι ο υποψήφιος που είχε "προεπιλέξει ο [πρώην πρόεδρος, Βλαντίμιρ] Πούτιν".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 February 2008 - 9:30:13 UTC