Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πορεία προς το Συνέδριο
  • [02] Νέο ιστορικό ρεκόρ το πετρέλαιο

  • [01] Η πορεία προς το Συνέδριο

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η πορεία προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στην σημερινή, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, συνεδρίαση του Πολιτικού και Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

    Τα ποινικά αδικήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια, όπου κι αν αυτά εκδηλώνονται, ήταν η άποψη που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε ότι αφορά το θέμα των ιστολογίων (blogs).

    Σε ότι αφορά το θέμα των συλλαλητηρίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική», ότι κατανοείται η «αντίδραση του κόσμου στην πολιτική αυτή», αλλά τονίστηκε παράλληλα πως η «χώρα έχει ανάγκη από σοβαρή εξωτερική πολιτική και σωστούς χειρισμούς και όχι συλλαλητήρια».

    Στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού και Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν και τα θέματα της ΔΕΗ, όπου εκφράστηκε η αντίθεση του κινήματος στην λειτουργία εργοστασίων με λιθάνθρακα. Συζητήθηκε επίσης η επίκαιρη επερώτηση του κ. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για θέματα Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης.

    Πέραν των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η πορεία προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της φάσης της ανάδειξης αντιπροσώπων για το Συνέδριο.

    Τρίτη διαπίστωση ήταν η αναγκαιότητα αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος και κατβ επέκταση της πολιτικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται όλα τα όργανα του Κινήματος να λογοδοτούν στα όργανα που τα εξέλεξαν, και ταυτόχρονα η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ «στην βάση», με αιρετές νομαρχιακές επιτροπές.

    Οι περιφερειακές οργανώσεις του Κινήματος θα διατηρηθούν με την συμμετοχή σε αυτές των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών.

    Στο ΠΑΣΟΚ επίσης υπάρχει συναίνεση στην «διεύρυνση των ασυμβιβάστων μεταξύ άμεσης διαχείρισης και κομματικής ιδιότητας», καθώς και για την συμμετοχή της νεολαίας, κάτω των 35 ετών, σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κινήματος με ποσοστό 15%. Διατηρείται επίσης το ποσοστό 40% για την εκπροσώπηση των γυναικών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ότι αφορά το Εθνικό Συμβούλιο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση για την διατήρηση του μικτού του χαρακτήρα με 150 αιρετά και 149 θεσμικά μέλη. Επίσης η πρόταση για ότι αφορά το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι να είναι μικρότερο, 11-15 άτομα, ενώ σε αυτό θα συμμετέχει και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα εκλέγει τον γραμματέα του, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, ενώ ο γραμματέας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο θα δημιουργεί μια επιτροπή η οποία θα εποπτεύει τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

    Η διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ως έχει, με το Εθνικό Συμβούλιο μετά την εκλογή του να ορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της εκλογής αυτής. Επιπλέον υπάρχει η πρόταση να συμπεριληφθεί στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ η θέση, ότι από την ημέρα προκήρυξης εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την εκλογή του το ανώτερο χρονικό διάστημα θα είναι 30 ημέρες.

    Μια άλλη πρόταση αφορά την περίληψη στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ της θέσης ότι στην διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κρατικές ή κυβερνητικές θέσεις θα μπορεί να συμμετέχει το 1/4 των μελών του Πολιτικού του Συμβουλίου και το 1/3 των μελών του Εθνικού του Συμβουλίου.

    Οι προαναφερθείσες προτάσεις θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, την Παρασκευή, ενώ στην συνέχεια η Επιτροπή θα διαμορφώσει την τελική πρόταση προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

    [02] Νέο ιστορικό ρεκόρ το πετρέλαιο

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, εκτινασσόμενη στα 102,08 δολάρια, καθώς το δολάριο εξασθένησε σημαντικά έναντι των κύριων ανταγωνιστών του, λόγω προσδοκιών για νέο γύρο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Παράλληλα, και η τιμή του αργού τύπου μπρεντ σημείωσε, σήμερα, νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας, προς στιγμήν, τα 100,53 δολάρια το βαρέλι.

    Η Barclays Capital αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τη μέση τιμή του αργού το 2008 στα 97,7 δολάρια το βαρέλι, από 87,4 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως. Προς το παρόν, η μέση τιμή του αμερικανικού αργού έχει, φέτος, διαμορφωθεί στα 93,78 δολάρια, σε σχέση με τη μέση τιμή των 72,30 δολαρίων το 2007.

    Υπολογισμοί τους οποίους έκανε το πρακτορείο Ρόιτερ, αποδεικνύουν την ευθεία σχέση της εκτίναξης της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού με την εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και το ιαπωνικό νόμισμα.

    Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σε δολάρια έχει σημειώσει αύξηση κατά 65,99% (102,08 δολάρια το βαρέλι σήμερα, έναντι 61,46 δολαρίων το βαρέλι στις 27 Φεβρουαρίου του 2007).

    Αντιστοίχως, η ίδια τιμή σε ευρώ έχει αυξηθεί κατά 46,54%, στα 68,50 ευρώ το βαρέλι, με ισοτιμία των ευρώ/δολαρίου στα 1,50 δολάρια ανά ευρώ σήμερα, έναντι 46,41 ευρώ το βαρέλι στις 27 Φεβρουαρίου του 2007 με ισοτιμία 1,3240 δολάρια ανά ευρώ.

    Σε γεν, τέλος, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έχει αυξηθεί κατά 50,61%, σε ετήσια βάση, στα 10.923 γεν το βαρέλι σήμερα, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων στα 107 γεν ανά δολάριο, έναντι 7.248 γεν το βαρέλι στις 27 Φεβρουαρίου του 2007, με ισοτιμία 117,93 γεν ανά δολάριο τότε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 February 2008 - 19:30:44 UTC