Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενεργή συμμετοχή πολιτών"
  • [02] Αποκριάτικες εκδηλώσεις
  • [03] Φονικές πλημμύρες

  • [01] "Ενεργή συμμετοχή πολιτών"

    Ένα τεράστιο «ριάλιτι σόου» χαρακτήρισε την πολιτική ζωή της χώρας ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας, από την Καβάλα όπου βρέθηκε για το συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα.

    Ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι στις μέρες μας οι πολίτες έχουν και κρίση και άποψη, ενώ χαρακτήρισε ως στόχο την "ανατροπή ενός συναινετικού δικομματισμού". Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη φημολογούμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη κινητοποίησης του λαού προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να ανατραπούν σχεδιασμοί που στοχεύουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συμπλήρωσε: «εμείς θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή γιατί πιστεύουμε πως αν είναι να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα, θα αλλάξει με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

    «Οι επιδιώξεις της ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «έχουν να κάνουν με τις προθέσεις της κυβέρνησης, να ξεπουλήσει τον ενεργειακό πλούτο σε μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα και ταυτόχρονα να μη δώσει δεκάρα για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τη στιγμή που σε όλες τις χώρες της Ευρώπης προχωράνε σε προγράμματα απεξάρτησης από τα στερεά καύσιμα, τη στιγμή που υπάρχουν διεθνείς συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος, η χώρα μας φαίνεται να μη δίνει λογαριασμό σε όλα αυτά».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είπε ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα λογαριάζοντας όμως, όπως σημείωσε, «χωρίς το ξενοδόχο γιατί η κοινωνία πια δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε πριν από λίγα χρόνια».

    «Οι πολίτες», υπογράμμισε, «δεν είναι πολίτες του καναπέ, του εφησυχασμού και της αδιαφορίας. Είναι αποφασισμένοι να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και κανείς δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει. Και ας λέει ο πρόεδρος της ΔΕΗ πως η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα είναι σαν το αέριο που πίνουμε στην πορτοκαλάδα. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα θα δημιουργήσει τεράστιες αλλαγές στο οικοσύστημα».

    Σχολιάζοντας, τέλος, το συλλαλητήριο της Καβάλας είπε ότι «το ηχηρό μήνυμα των χιλιάδων πολιτών απευθυνόταν προς μια κυβέρνηση που το τελευταίο διάστημα είναι όχι μόνο απλά κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας αλλά κυβέρνηση σε πανικό που προσπαθεί να κρύψει τις ανικανότητές της, τα σκάνδαλα που η ίδια δημιούργησε προωθώντας μια πολιτική ατζέντα ιδιαίτερα σκληρή».

    Ηράκλειο-Επίσκεψη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Αλ. Αλαβάνου

    Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, όπου είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Ενιαίο Σύλλογο των Εργαζομένων, το Σωματείο των Ειδικευομένων και την Επιτροπή των Γιατρών.

    "Η εικόνα που έχουμε και από το Βενιζέλειο είναι η εικόνα που υπάρχει σε όλο το νοσοκομειακό τομέα της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε :Έχουμε νοσοκομεία στην πραγματικότητα υπό διωγμό. Νομίζω ότι τα προβλήματα και εδώ είναι ακραία και τα προβλήματα αυτά τα πληρώνουν και οι καταναλωτές των υπηρεσιών υγείας, οι απλοί πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτόν τον τομέα. Το κύριο ζήτημα, είναι το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Έχουμε ένα νοσοκομείο -όπως εύστοχα ειπώθηκε από κάποιον γιατρό- των 2/3, δηλαδή το 1/3 των θέσεων του οργανογράμματος της δεκαετίας του β80 είναι ακάλυπτο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερεντατική δουλειά, την μη ανανέωση του προσωπικού, τη γήρανση του προσωπικού, την ηρωική δράση που απαιτείται από τους γιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου να λειτουργήσει το Νοσοκομείο. Από κει και πέρα- πρόσθεσε- σωρεύονται και ζητήματα υποδομών, ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου, ζητήματα εξοικονόμησης πόρων, τα οποία δείχνουν την πλήρη κατάρρευση της πολιτικής υγείας της ΝΔ".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνένωση των ΚΤΕΛ, ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τη θεση του για ενιαίο ΚΤΕΛ στην Κρήτη, προσθέτοντας ότι όποιες διαφορές και αν υπάρχουν, μπορούν με διαπραγματεύσεις να επιλυθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    "Από κει και πέρα, είπε, δεν μένουμε μόνο εκεί. Σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να ζητήσουμε -και να καλέσουμε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή στο σύνολο του Ν/Σ για την Οδική Ασφάλεια, εφόσον περάσει η τροπολογία σε σχέση με τα ΚΤΕΛ, δηλαδή η τροπολογία Μητσοτάκη. Χρειάζεται 15 βουλευτές για να το ζητήσουμε. Εμείς έχουμε 14 βουλευτές. Θέλω να ελπίζω συνέχισε ο κ. Αλαβάνος ότι από αυτούς τους επαναστάτες βουλευτές της ανατολικής Κρήτης των δύο μεγάλων κομμάτων, κάποιοι θα συνυπογράψουν και με αυτήν την έννοια «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα".

    [02] Αποκριάτικες εκδηλώσεις

    Ξεκινάει σήμερα, Τσικνοπέμπτη, το γλέντι της Αποκριάς το οποίο θα κορυφωθεί την Καθαρή Δευτέρα.

    Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις τσίκνα (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για μια ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς καθώς η 40ημερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει.

    Η Τσικνοπέμπτη ανοίγει ουσιαστικά ένα δεκαήμερο που τελειώνει με την Καθαρά Δευτέρα. Στη διάρκεια αυτών των δέκα ημερών επιτρέπεται η κρεατοφαγία και η διασκέδαση και τούτο γιατί, μετά την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινά η Σαρακοστή που περιλαμβάνει αυστηρή νηστεία και προσευχή με στόχο τη ψυχική και σωματική προετοιμασία των πιστών για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

    Στην Αθήνα το γλέντι ξεκινάει το μεσημέρι με πολλή μουσική και εδέσματα στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ το βράδυ μεταφέρεται στον πεζόδρομο της Αδριανού στο Θησείο και σε συνεργασία με το Athenaeum θα γίνουμε νοσταλγοί της παλιάς Αθήνας με το χορό μεταμφιεσμένων «Παλιά και σημερινή Αθήνα μας».

    Στη Θεσσαλονίκη ο κεντρικός δήμος, υπόσχεται ξέφρενο γλέντι Τσικνοπέμπτης στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Και στα Χανιά η Τσικνοπέμπτη είναι μια παραδοσιακή, γιορτή που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι η ημέρα που τρώγεται κυρίως κρέας, χρειάζεται απαραίτητα καλή παρέα και φυσικά καλό κρασί. Τα προϊόντα αυτά βρίσκονται εν αφθονία στην Κρήτη οι παρέες σμίγουνε και στήνονται τα γλέντια.

    Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ομάδες καρναβαλιστών υποδέχονται την αποκριά στο «πλατάνι του Κουρού» με μεζέδες και κρασί δωρεάν για όλους.

    Ο εορτασμός της Αποκριάς στην Αθήνα

    Τα Σαββατοκύριακα 1 -2 και 8 - 9 Μαρτίου το κέφι θα "ανάψει" στο Θησείο με ένα μουσικό παζλ για όλα τα γούστα, με latin, jazz, soul, disco, αλλά και πολλή ελληνική μουσική. Αλλά και στα δρομάκια της Πλάκας djβs, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και καρναβαλιστές θα γιορτάζουν και θα ξεφαντώνουν σε ένα μεγάλο Αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι.

    Για δύο Κυριακές, στις 2 Μαρτίου στο Ζάππειο και στις 9 Μαρτίου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά της πόλης, με ένα μεγάλο σκηνικό - τρενάκι που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα σε κάθε βαγόνι. Τα δρώμενα όμως δε θα περιορίζονται μόνο μέσα στα βαγόνια. Στον εξωτερικό χώρο, γαϊτανάκι, διαγωνισμοί χορού και καραόκε, κλόουν, μπαλονοκατασκευές, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους.

    Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απβ όλη την Ελλάδα.

    Φέτος, το πέταγμα του χαρταετού θα είναι διαφορετικό. Τέσσερα θέματα από τους πρωτότυπους εικαστικούς χαρταετούς, που παρουσιάζονται στην έκθεση της ΄Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», θα δώσουν άλλη διάσταση στο πατροπαράδοτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Τα τέσσερα αυτά θέματα θα εκτυπωθούν σε 2.000 αντίτυπα, τα οποία θα μοιραστούν στο κοινό που θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο του Φιλοπάππου.

    Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναιών θα δώσουν το δικό τους "παρών" στις γιορτές της Αποκριάς, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό. Η συμφωνική Ορχήστρα Mπιγκ Μπαντ, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, και οι "Ντε Στιλ" θα σκορπίσουν τις μελωδικές τους νότες στο Θησείο, το Γκάζι, την Πλατεία Ψυρρή, το Ζάππειο και την Πλάκα.

    [03] Φονικές πλημμύρες

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που σαρώνουν τις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες από την περασμένη εβδομάδα, έχουν προκαλέσει το θάνατο 45 ανθρώπων και έχουν πλήξει 900.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στη Μανίλα.

    Συνολικά 45 θάνατοι καταγράφηκαν σε έξι επαρχίες της χερσονήσου Μπικόλ και 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έπληξαν 137 πόλεις από την περασμένη εβδομάδα και 873.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 February 2008 - 7:30:16 UTC