Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση για την ειρήνη
  • [02] Εκρηξη σε κτίριο του ΟΗΕ
  • [03] Φεράρι..."μαϊμούδες"

  • [01] Συνάντηση για την ειρήνη

    Διήμερη συνάντηση των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Μάρτη 2008 στη Θεσσαλονίκη, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)

    Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι 12 οργανώσεων από 10 χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία και Ουκρανία), καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Θα παρουσιαστούν επίσης εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές σε θέματα, όπως:

    α) Ο διαμελισμός των Βαλκανίων και η δημιουργία προτεκτοράτων, η απόσχιση του Κοσόβου,

    β) Οι επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στην περιοχή, ο ρόλος των ξένων βάσεων, στρατηγικών και στρατευμάτων,

    γ) Οι αγωγοί υδρογονανθράκων και τα ενεργειακά προβλήματα, η ξένη επέμβαση και εξάρτηση στα Βαλκάνια.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, «στη σημερινή πολύ κρίσιμη στιγμή, για τους λαούς και τα κράτη της Βαλκανικής, τα Κινήματα Ειρήνης της περιοχής μας θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις κι εμπειρίες, για να σχεδιάσουν τις απαραίτητες κοινές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στην κατεύθυνση της αναχαίτισης της ξένης επέμβασης και της οικοδόμησης σχέσεων ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών».

    [02] Εκρηξη σε κτίριο του ΟΗΕ

    Έκρηξη σημειώθηκε χθες στο σερβικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, στο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο οχήματα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονταν σε ένα συγκρότημα όπου στεγάζεται η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές του ΟΗΕ.

    Επί τόπου έσπευσαν Πορτογάλοι στρατιώτες της νατοϊκής δύναμης που απέκλεισαν το χώρο προκειμένου να ελεγχθεί από ειδικούς ερευνητές του ΟΗΕ.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου είπε ότι παραμένει άγνωστο αν είχε τοποθετηθεί κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από τα οχήματα ή αν οι δράστες εκτόξευσαν τη βόμβα από απόσταση.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "απολύτως αντίθετες" με το διαμελισμό του Κοσόβου, "είτε ντε φάκτο είτε διά της βίας", δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξη τύπου.

    "Είμαστε απολύτως αντίθετοι στο διαμελισμό του Κοσόβου. Και η πλειονότητα των χωρών δεν θα υπερασπιστεί αυτού του είδους τα πράγματα", τόνισε.

    Ο Μπερνς αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις που έκανε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει διαμελισμός του Κοσόβου. "Είπε ότι δεν θα εγκρίναμε και δεν θα ανεχόμασταν καμία κίνηση προς το διαμελισμό, είτε αυτός ήταν ντε φάκτο, είτε δια της βίας (...) είτε ντε γιούρε. Δεν θα τον υποστηρίζαμε", κατέληξε.

    Δεν θα υπάρξει διαίρεση του Κοσόβου, διαβεβαίωσε και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στο Κόσοβο Πιέτερ Φάιθ από τη Βιένη, μόνο προνομιακοί δεσμοί ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου.

    "Το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι προβλέπει την αποκέντρωση με τη δημιουργία νέων δημοτικών συμβουλίων προς όφελος των σερβικών κοινοτήτων, όμως δεν θα υπάρξει διαίρεση της χώρας, δεν προβλέπεται", σημείωσε.

    Παράλληλα ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς κατηγόρησε τις βαλκανικές χώρες, που αναγνώρισαν ή σκοπεύουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ότι προδίδουν την περιφερειακή αλληλεγγύη για να ταχθούν στο πλευρό των ΗΠΑ και της Δύσης.

    Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας προειδοποίησε εξάλλου τις χώρες των Βαλκανίων ότι θα έχουν "να υποστούν της συνέπειες μιας παράλογης επιλογής", αυτής που θα υποχρεώσει τη Σερβία να "επιλέξει ανάμεσα στο Κόσοβο και την Ευρώπη". "Στο τέλος τέλος εσείς φέρατε τον εαυτό σας στη θέση να επιλέξετε μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου", σημείωσε.

    [03] Φεράρι..."μαϊμούδες"

    Μέχρι σήμερα οι Ιταλοί ήταν εξοικιωμένοι με τις τσάντες Γκούτσι "μαϊμούδες" ή τα πλαστά ρολόγια Ρόλεξ που κυκλοφορούσαν στη αγορά.

    Από σήμερα θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους και τη νέα "μόδα", τις πλαστές Φεράρι που μόλις κυκλοφόρησαν.

    Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα, που κατηγορούνται ότι συναρμολογούσαν με ανταλλακτικά άλλων εταιριών δήθεν Φεράρι και μάλιστα στο κλασικό κόκκινο χρώμα τις οποίες πουλούσαν σε πελάτες που όμως γνώριζαν τι αγόραζαν.

    Κάποιες από τις μαϊμούδες Φεράρι πωλούνταν έναντι 20.000 ευρώ, δηλαδή στο ένα δέκατο της τιμής μιας αυθεντικής Φεράρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 February 2008 - 7:30:12 UTC