Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία"

  • [01] "Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία"

    Καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το "χάσμα παραμένει" μεταξύ των δυο πλευρών, οι οποίες όμως εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση της διαδικασίας. Δεν ορίστηκε νέα συνάντηση και οι δυο πρέσβεις επιστρέφουν στις χώρες τους.

    Αυτά ήταν τα κύρια σημεία των δηλώσεων του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη σημερινή κοινή συνάντηση που είχε για δυο ώρες στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι η πρότασή του δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, ούτε έδωσε κάποιες νέες ιδέες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η μη επίλυση του ζητήματος θα έχει αρνητικές συνέπειες στην περιοχή.

    Οι "θέσεις είναι διαφορετικές" τόνισε, σημειώνοντας ότι "καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να πει ότι η πρότασή μου είναι η σωστή λύση, δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία".

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί του, επισημαίνοντας ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία νέας συνάντησης, "αλλά και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τη διαδικασία, την οποία θεωρούν πραγματικά σημαντική".

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι λύση του προβλήματος θα έχει όφελος για τις δυο χώρες και για την περιοχή, προσθέτοντας ότι με τη μη επίλυση "τα προβλήματα θα είναι σημαντικά".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε: "Είμαι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχω καμία δύναμη εδώ (γι' αυτό το θέμα), αλλά νομίζω ότι και στις δύο χώρες αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη από την επίτευξη κάποιου τύπου λύσης".

    Σε ερώτηση αν οι δυο πλευρές συμφωνούν σε κάτι, ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι συμφωνούν για "αμοιβαίο σεβασμό".

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι δεν έδωσε καμία νέα πρόταση, κανένα νέο έγγραφο, ενώ σε ερώτηση αν είναι "σωστός χρόνος" για αναβάθμιση των συζητήσεων σε υπουργικό επίπεδο, είπε ότι "οι δύο πρέσβεις είναι έμπειροι, πολύ σαφείς, έχουν την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεών τους και εξέφρασαν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους πολύ καλά", σημειώνοντας: "Δεν ζητώ αναβάθμιση, είναι μια πολιτική απόφαση".

    Σε ερώτηση αν επιθυμεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την κατάσταση δήλωσε ότι "όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες και άλλες χώρες, ειδικά ευρωπαϊκές που είναι φιλικές και στους δύο, πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν μαζί τους για το ζήτημα και να τους ωθήσουν να εξευρεθεί εποικοδομητικός τρόπος για λύση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 March 2008 - 21:30:10 UTC