Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

  • [01] Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

    Οι Ρώσοι προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές κατά τις οποίες ο "εκλεκτός" του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται να εκλεγεί εύκολα.

    Το Σάββατο, ημέρα "προεκλογικής σιωπής", όπως επιβάλλει ο νόμος, που απαγορεύει τη διακίνηση οποιουδήποτε προπαγανδιστικού υλικού σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, καθώς και την απομάκρυνση κάθε οπτικής διαφήμισης των υποψηφίων πέρα από ακτίνα τουλάχιστον 50 μέτρων γύρω από τα εκλογικά τμήματα.

    Μόνον η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ), αρμόδια για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των εκλογών και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, κορύθωσε την εκστρατεία της έτσι ώστε να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, καθώς το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα θα μπορούσε να ενισχύσει την απάθεια των ψηφοφόρων.

    "Ψηφίζουμε για το μέλλον της χώρας", "2 Μαρτίου - η στιγμή της ευθύνης", "Οικογενειακώς στις εκλογές", ήταν είναι μερικά από τα συνθήματα, που επαναλαμβάνονταν, ενώ από την Παρασκευή εκατομμύρια ψηφοφόρων και μη έπαιρναν γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, που τους θύμιζαν ότι η ψήφος τους "είναι πολύτιμη για τη χώρα" και δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να την καταθέσουν.

    Παρά τον μικρό αριθμό των υποψηφίων και την υποτονική προεκλογική εκστρατεία, ο επικεφαλής της ρωσικής ΚΕΕ προέβλεπε αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όπου προσήλθε να ψηφίσει το 63,78 % του εκλογικού σώματος. Η αναμενόμενη τώρα συμμετοχή, κατά τον Βλαντίμιρ Τσούροφ, θα κινηθεί από 67 έως 72 %.

    Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή δεν θα πρέπει να είναι, κατά τον κ. Τσούροφ, "κάτω από το όριο αξιοπρέπειας του 60 % σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες" και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται να καταρριφθεί κάποιο "ολυμπιακό ρεκόρ" και κάλεσε τις κατά τόπους Αρχές και τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές να μην καταφεύγουν σε συναγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες, ούτε να χρησιμοποιούν παράνομες ή οριακά νόμιμες μεθόδους για να πετύχουν μεγαλύτερη συμμετοχή.

    Συνεχίζοντας τις σοβιετικές παραδόσεις, που ήθελαν τα εκλογικά τμήματα να ξεχειλίζουν την ημέρα των εκλογών από εκλεκτά προϊόντα διατροφής, ποιοτικό αλκοόλ και άλλα σχετικώς σπανίζοντα είδη ή να φιλοξενούν μικρές ορχήστρες για την ψυχαγωγία των ψηφοφόρων, πολλές τοπικές Αρχές διοργανώνουν λαχειοφόρους αγορές με δώρα και γέμισαν τους μπουφέδες των τμημάτων με προϊόντα και προπαντός σε χαμηλές "σοβιετικές" τιμές.

    Τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις οκτώ το πρωί ώς τις οκτώ το βράδυ (07:00 - 19:00 ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με τη ρωσική εκλογική νομοθεσία, η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει σε ορισμένες απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Ρωσίας ή κάποιες χώρες του εξωτερικού, ακόμη και μερικές ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε εγκαίρως οι σφραγισμένοι φάκελοι με τα αποτελέσματα να φθάσουν στις εφορευτικές Επιτροπές.

    Στην τελευταία πρόβλεψη του αποτελέσματος, που έδωσε στη δημοσιότητα το πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης, την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από επεξεργασία σειράς δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα, βέβαιος νικητής των εκλογών θεωρείται ο εκλεκτός του Β.Πούτιν, έως σήμερα πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προταθείς από το κυβερνητικό κόμμα της "Ενιαίας Ρωσίας", Ντμίτρι Μεντβιέντεφ με 72,9 %. Ακολουθεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 15 % και ο υπερεθνικιστής πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 10,9 %. Κλείνει τη λίστα ο άγνωστος, έως πρόσφατα στη Ρωσία, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1,1 %. Το όριο στατιστικού λάθους της έρευνας είναι 3,4 %.

    Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που αφορούν στις εκλογές:

  • Συνολικά 109 εκατομμύρια ρώσοι έχουν δικαίωμα ψήφου

  • Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα περίπου 96.300 εκλογικά τμήματα, ενώ πάνω από 350 εκλογικά τμήματα θα βρίσκονται στο εξωτερικό

  • Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κατά τον πρώτο γύρο για να μην χρειαστεί και δεύτερος, ενώ δεν υπάρχει όριο στο ποσοστό συμμετοχής.

  • Η Ρωσία έχει καλέσει 300 ξένους παρατηρητές για να εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία. Το κυριότερο ευρωπαϊκό Σώμα Παρατηρητών των Εκλογών, η "Υπηρεσία για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" (ODIHR), δεν θα συμμετάσχει. Ακύρωσε την αποστολή παρατηρητών της καθώς δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τη Ρωσία για το πόσες μέρες θα επιτρεπόταν στους παρατηρητές να μείνουν στη χώρα

  • Τα πρώτα έξιτ πολ θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 March 2008 - 23:30:11 UTC