Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Αυστηρό μήνυμα στην ΠΓΔΜ"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Νέα σελίδα για τη χώρα"
  • [03] ΚΚΕ για τα αεροδρόμια
  • [04] "Αμεσα μέτρα στο ΥΠΠΟ"
  • [05] "Συμβούλιο αρχηγών για ΠΓΔΜ"
  • [06] Στους ρυθμούς της Αποκριάς
  • [07] Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  • [08] Ντέρμπι τίτλου

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Αυστηρό μήνυμα στην ΠΓΔΜ"

    Η Παιδεία είναι χώρος εθνικής συννενόησης και όχι μικροκομματικής αντιπαράθεσης τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χτίζουμε σήμερα το σχολείο του μέλλοντος με σειρά καινοτόμων μεταρρυθμίσεων, σύγχρονα βιβλία, παροχή φορητού υπολογιστή σε κάθε μαθητή, επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, δια βίου επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ήδη κατασκευάζονται 1200 νέα σχολεία σε όλη τη χώρα και ανακαινίζονται εκατοντάδες.

    Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εσείς λέτε λόγια κι εμείς κάνουμε έργα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στις δεσμεύσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για 5% στην Παιδεία και διανομή δωρεάν υπολογιστών στους μαθητές.

    Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση προχωρά "απαρέγκλιτα" στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για την Παιδεία, "όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί". Η μεταρρύθμιση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, "δεν εγκαταλείπεται, δεν σταματά, δεν αλλάζει".

    Σχολιάζοντας την κριτική για μείωση των δαπανών για την Παιδεία, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι στην τετραετία 1999 - 2003 δαπανήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ ενώ στην τετραετία 2004 - 2008 δαπανήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, "που σημαίνει σχεδόν διπλασιασμός".

    "Τέτοια μαθηματικά ξέρετε στο κόμμα σας;", ρώτησε ο κ.Καραμανλής τον κ. Παπανδρέου. Όσο για την πρόταση "ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή" είπε ότι "για πρώτη φορά αυτό γίνεται σήμερα πράξη".

    Ο Κ.Καραμανλής επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αμφισβητεί τα πάντα και ότι παρουσιάζει κοινές, κοινότυπες ευχές σαν προτάσεις, ενώ για τη στάση του απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είπε ότι όχι μόνο δεν την υποστήριξε, "αλλά αποφάσισε να υπονομεύσει ολόκληρη τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος".

    Εξ άλλου, ο κ.Καραμανλής ανέλυσε τις καινοτόμες δράσεις της κυβερνητικής πολιτικής για τον Έλληνα πολίτη της Ευρώπης και του Κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνονται η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, η ψηφιακή σύγκλιση, η γλωσσομάθεια και η ελληνοφωνία (με την εισαγωγή και την πιστοποίηση ξένων γλωσσών στα σχολεία, την ενίσχυση ελληνικών εδρών σε ξένα πανεπιστήμια και τη δημιουργία δικτύου ελληνικών σχολείων στα Βαλκάνια) και η σύνδεση της Παιδείας με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Ο πρωθυπουργός, επίσης, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ποινικοποίηση του διαδικτύου γιατί θέλει "ελεγχόμενη ενημέρωση", δήλωσε ότι η χώρα μας υποχρεούται να υιοθετήσει κανόνες για την καταπολέμηση αδικημάτων που συντελούνται στο ίντερνετ κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη

    Οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που σερφάρουν στο διαδίκτυο δεν είναι ψηφοφόροι ενός και μόνο κόμματος για να τους εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ουδεμία πρόθεση έχει η κυβέρνηση να μη στηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης στο διαδίκτυο. "Αυτό που υποχρεούται και η χώρα μας να κάνει, όπως και τόσες άλλες χώρες, είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της Συνθήκης της Βουδαπέστης, δηλαδή των ελαχίστων κανόνων για την καταπολέμηση ποινικών αδικημάτων κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη", τόνισε. Κάλεσε τέλος, τον κ. Παπανδρέου να μην μονοπωλεί ένα διεθνές αγαθό με εκατομμύρια χρήστες και να μην παραβλέπει το δικαίωμα στη υπεράσπιση των αξιών της ανθρώπινης υπόστασης, που "εξίσου όλοι δικαιούνται να απολαμβάνουν".

    Ευχές για την Μ.Γιαννάκου

    Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ευχές για αποκατάσταση της υγείας της πρώην υπουργού Εθνικής Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την περιπέτεια της υγείας της πρώην υπουργού κας Μαριέττας Γιαννάκου είπε ο κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι "όλοι έχουμε συγκλονιστεί". Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε από καρδιάς να υπάρξει η γρηγορότερη και πληρέστερη αποκατάσταση της υγείας της πρώην Υπουργού, σημειώνοντας ότι η κα Γιαννάκου "έδωσε πολλά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κι είναι η ώρα που οι κόποι της άρχισαν να αποδίδουν καρπούς για τις νέες και τους νέους μας".

    Ο πρωθυπουργός απάντησε, επίσης σε επίκαιρες ερωτήσεις της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Απάντηση στην Αλ.Παπαρήγα

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των εργαζομένων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Γενικής Γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι με τις προγραμματισμένες δράσεις της κυβέρνησης "δεν πρόκειται να ευνοήσουμε μονοπωλιακές καταστάσεις", ενώ τόνισε ότι "η απελευθέρωση των αγορών, ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, φέρνει καινούριες θέσεις εργασίας και βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", λέγοντας ότι ζητήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η διενέργεια έρευνας σε σχέση με τα παράπονα και τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου.

    "Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα εξαχθούν από την ΥΠΑ τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις δέουσες ενέργειες", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν καταργείται η ενιαία και δημόσια ΥΠΑ. "Δεν υπάρχει ιδιωτικός φορέας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο", είπε χαρακτηριστικά.

    Για δε τα θέματα εθνικού εναέριου χώρου και εθνικής ασφάλειας είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε εξαιτίας της αναβάθμισης των αεροδρομίων, ούτε εξαιτίας των ρυθμίσεων για τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό": "Το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την εθνική κυριαρχία. Σκοπός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού είναι η ασφαλής εναέρια κυκλοφορία και η βελτιστοποίηση της μεταφορικής ικανότητας".

    Επίσης, για το θέμα με τα νησιά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "τόσο η εθνική, όσο και η κοινοτική νομοθεσία διασφαλίζουν την απρόσκοπτη αεροπορική κάλυψή τους".

    Ειδικότερα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων είπε ότι "δεν σχεδιάζουμε πώληση αεροδρομίων, αλλά συνεργασίες με στόχο την αναβάθμισή τους. Στόχος είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να εξασφαλίσουμε περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες". Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό ακολουθούμε αυτονόητες πρακτικές που ισχύουν στα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης που έχουν διεθνή κίνηση, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης,της Βουδαπέστης, του Παρισιού.

    Μιλώντας για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στην Κρήτη, είπε ότι "προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός νέου διεθνούς αεροδρομίου. Είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, για την υλοποίηση του οποίου μελετώνται σύγχρονοι τρόποι χρηματοδότησης, με τη συνδρομή και ιδιωτικών κεφαλαίων".

    Απάντηση στον Αλ.Αλαβάνο

    Με βολές εναντίον εκείνων που «προωθούν ισοπεδωτικές αντιλήψεις και υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο προσδοκώντας κομματικά οφέλη», απάντησε ο κ. Καραμανλής στην κριτική του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τη στάση που τηρεί απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και σκανδάλων με επίκεντρο το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων, είναι στόχοι μείζονος σημασίας και είναι τουλάχιστον αντιφατικό να καταγγέλλεται η κυβέρνηση και ταυτοχρόνως να υπονομεύεται συστηματικά η προσπάθεια επίτευξης των στόχων αυτών».

    Παραπέμποντας δε στη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών η οποία, ήδη, διεξάγεται, επανέλαβε ότι «οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι, θα λογοδοτήσουν».

    Για το διορισμό του Χρ. Ζαχόπουλου και στελεχών της ΝΔ σε επιτελικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές θέσεις ανατίθενται σε πολιτικά πρόσωπα», αλλά, σε αντίθεση με το παρελθόν, σειρά θέσεων ανατέθηκαν σε πρόσωπα μη προσκείμενα στη ΝΔ, ή παρέμειναν στους προκατόχους τους, οι οποίοι είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ.

    Ως μέτρα υπέρ της διαφάνειας, ο κ. Καραμανλής τόνισε τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    «Έχω πει πως ό,τι θέλετε μπορείτε να με ρωτήσετε, αλλά σε παιχνίδι εντυπώσεων δεν συμμετέχω», απάντησε ο πρωθυπουργός στις επικρίσεις του κ.Αλαβάνου για "αποποίηση ευθυνών" την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    «Δεν ισχυρίζομαι ότι όλες μας οι επιλογές ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά δεν δέχομαι όμως την απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων. Έχουν γίνει σημαντικά και τολμηρά βήματα για την εμπέδωση της διαφάνειας», τόνισε.

    «Όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Κι όμως κάποιοι επιλέγουν και προωθούν ισοπεδωτικές αντιλήψεις, κάποιοι υπηρετούν τη συντήρηση, την αδράνεια και την καθήλωση, κάποιοι καταφεύγουν σε πρακτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο, κάποιοι παίζουν ανεύθυνα με την αξιοπιστία της πολιτικής. Κάποιοι επενδύουν στο λαϊκισμό για κομματικά οφέλη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Συμφέρον του τόπου απαιτεί να εντοπίζονται να εξειδικεύονται τα νοσηρά φαινόμενα και όχι να γενικεύονται και να διαχέονται. Απαιτεί να στηρίζονται και όχι να υπονομεύονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις για το κράτος που θέλουν, που απαιτούν, οι έλληνες πολίτες. Η κατάκτηση κοινών στόχων δεν μπορεί να δυσχεραίνεται από προσπάθειες δημιουργίας σύγχυσης. Επιτέλους, δεν μπορεί κάποιοι να αμφισβητούν τα πάντα και αφβ ετέρου να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Απάντηση στον Γ.Καρατζαφέρη

    «Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τις αντιρρήσεις, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις της πάνω στο κείμενο που υπέβαλλε. Η σειρά εναλλακτικών ονομασιών που προτείνονται, δεν είναι ούτε εξαντλητική, ούτε δεσμευτική. Καθαρή, πρακτική, βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως «τίποτα απβ όσα είπαμε μέχρι σήμερα δεν αλλάζει - η λογική, οι επιδιώξεις ή το πλαίσιο. Η στρατηγική μας είναι γνωστή και δεδομένη. Οι επιμέρους χειρισμοί διαμορφώνονται κατόπιν ενδελεχούς εκτίμησης των πραγμάτων. Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη, αλλά αντίθετα, ανεβάζουμε την πίεση για λύση».

    «Η αδιαλλαξία του γειτονικού κράτους κλείνει το δρόμο στις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει τα μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντά της και δεν τα εγκαταλείπει. Ξέρουμε καλά τις αντιξοότητες, δεν ωφελεί, όμως, ούτε η κινδυνολογία, ούτε η σεναριολογία, ούτε η καλλιέργεια κλίματος εσωστρέφειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής αναφερόμενος στο ερώτημα του Γ. Καρατζαφέρη αν προτίθεται να θέσει την όποια συμφωνία υπό την κρίση του λαού σε δημοψήφισμα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, δεν είναι θεσμοί μειωμένης δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας, ούτε θεσμοί περιορισμένης ευθύνης. Το Σύνταγμά μας δεν κάνει διαβαθμίσεις νομιμοποίησης και ευθύνης. Είμαστε όλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού».

    «Δεν είναι λύση η μετακύληση ευθυνών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από την τόλμη των αποφάσεων που προσφέρουν στον τόπο και το μέλλον του. Πατριωτισμός δεν είναι τα εύκολα, τα μεγάλα, λόγια, που οδηγούν τελικά την πατρίδα σε πιο δύσκολες θέσεις. Πατριωτισμός είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες που απαιτούν οι περιστάσεις για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων. Και στο χρέος αυτό ανταποκρινόμαστε και με σύνεση και με τόλμη - και με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα και πάντως, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Δεν υπάρχει συμφωνία

    Καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το "χάσμα παραμένει" μεταξύ των δυο πλευρών, οι οποίες όμως εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση της διαδικασίας. Δεν ορίστηκε νέα συνάντηση και οι δυο πρέσβεις επιστρέφουν στις χώρες τους.

    Αυτά ήταν τα κύρια σημεία των δηλώσεων του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη σημερινή κοινή συνάντηση που είχε για δυο ώρες στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι η πρότασή του δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, ούτε έδωσε κάποιες νέες ιδέες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η μη επίλυση του ζητήματος θα έχει αρνητικές συνέπειες στην περιοχή.

    Οι "θέσεις είναι διαφορετικές" τόνισε, σημειώνοντας ότι "καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να πει ότι η πρότασή μου είναι η σωστή λύση, δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία".

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί του, επισημαίνοντας ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία νέας συνάντησης, "αλλά και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τη διαδικασία, την οποία θεωρούν πραγματικά σημαντική".

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι λύση του προβλήματος θα έχει όφελος για τις δυο χώρες και για την περιοχή, προσθέτοντας ότι με τη μη επίλυση "τα προβλήματα θα είναι σημαντικά".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε: "Είμαι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχω καμία δύναμη εδώ (γι' αυτό το θέμα), αλλά νομίζω ότι και στις δύο χώρες αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη από την επίτευξη κάποιου τύπου λύσης".

    Σε ερώτηση αν οι δυο πλευρές συμφωνούν σε κάτι, ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι συμφωνούν για "αμοιβαίο σεβασμό".

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι δεν έδωσε καμία νέα πρόταση, κανένα νέο έγγραφο, ενώ σε ερώτηση αν είναι "σωστός χρόνος" για αναβάθμιση των συζητήσεων σε υπουργικό επίπεδο, είπε ότι "οι δύο πρέσβεις είναι έμπειροι, πολύ σαφείς, έχουν την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεών τους και εξέφρασαν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους πολύ καλά", σημειώνοντας: "Δεν ζητώ αναβάθμιση, είναι μια πολιτική απόφαση".

    Σε ερώτηση αν επιθυμεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την κατάσταση δήλωσε ότι "όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες και άλλες χώρες, ειδικά ευρωπαϊκές που είναι φιλικές και στους δύο, πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν μαζί τους για το ζήτημα και να τους ωθήσουν να εξευρεθεί εποικοδομητικός τρόπος για λύση".

  • * Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ,ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο κ. Σέφερ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια,ενώ θα συναντηθεί και με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Νέα σελίδα για τη χώρα"

    "Η διαπραγματευτική θέση και ισχύς της Ελλάδας επί ΝΔ έχει διολισθήσει, στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και διεθνώς", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη διότι "χάσαμε τον λόγο που είχαμε για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (καθώς) ούτε τα εθνικά συμφέροντα υπερασπιστήκαμε, ούτε την πορεία της Τουρκίας καθοδηγήσαμε", ενώ την επέκρινε επίσης για "εγκατάλειψη του Ελσίνκι, που οδηγούσε σε λύσεις για την υφαλοκρηπίδα με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN", αλλά και για "εγκατάλειψη κάθε σκέψης άσκησης βέτο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "αφήσαμε αβοήθητα τα Βαλκάνια" και διαπίστωσε ότι "χάθηκε το τεράστιο κεκτημένο της ελληνικής προεδρίας (της ΕΕ) το 2003 και διολισθήσαμε στην επαναβαλκανοποίηση της περιοχής".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εγκαταλείψαμε τα Βαλκάνια στην πελατειακή λογική των ισχυρών", κάνοντας λόγο για "Ρώσους - προστάτες των Σέρβων και Αμερικανούς - προστάτες των Αλβανών", ενώ σε ό,τι αφορά την θέση της Ελλάδας την περιέγραψε ως "κομπάρσοι σε ένα έργο που γράφουν άλλοι".

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας "βρίσκεται μπλεγμένη σε παζάρια, χωρίς αρχές και ξεκάθαρους στόχους".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσόβου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα η Ευρώπη κι η Ελλάδα αποτελεί πλήγμα για όλη την περιοχή" και εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα διακόψει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο αστάθειας, την ίδια ώρα που η "επίσημη Ευρώπη νίπτει τας χείρας της".

    "Μονομερείς αναγνωρίσεις του Κοσσόβου, εκτός πλαισίου ΟΗΕ, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "κινείται στον αστερισμό της απραξίας και της υποχωρητικότητας".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η πορεία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, είπε ότι "είχαμε αποδείξει ότι μπορούσαμε να υψώσουμε την φωνή μας, ότι είμαστε ισχυροί και αξιόπιστοι γείτονες", ενώ χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία του 2003 ως "αφετηρία ελπίδας".

    Σε ό, τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε, πρώτον, ότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Ρωσία αναγνώρισε την γείτονα χώρα και ότι το ίδιο συνέβη με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πάλι επί κυβερνήσεως ΝΔ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δέχεται να διαπραγματευθεί διπλή ονομασία" και τόνισε την θέση του ΠΑΣΟΚ: "Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    "Κατανοώ την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για την πολιτική της κυβέρνησης, δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά σοβαρή εξωτερική πολιτική" είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Πρόσθεσε δε μιά φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι μιά ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, αλλά μιά ζημιά στα εθνικά θέματα είναι ιστορικά ανεπανόρθωτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο Κυπριακό κατ΄αρχήν απέστειλε εκ νέου τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως "θα είμαι στο πλευρό του και θα συμβάλλω στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ".

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να εργασθεί για τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπενθυμίζοντας, επιπλέον ότι το κόμμα του Ταλάτ είναι υποψήφιο για ένταξη στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε επίσης μήνυμα "στην άλλη πλευρά του Αιγαίου", λέγοντας πως "εμείς ανοίξαμε την πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία" και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτο στην θέση πως είναι "δικαίωμα της Τουρκίας να γίνει μέλος στην ΕΕ, αλλά είναι ταυτόχρονα και υποχρέωσή της να εκπληρώσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης".

    "Πρίν τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ήταν το πρότυπο της περιχής", είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για σήψη και διαφθορά που κυριαρχούν σήμερα και επικρίνοντας την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επιβράβευση του παραισιτισμού, μίλησε για οικονομία σε αδιέξοδο, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφελληνισμό της οικονομίας υπό τον μανδύα των ξένων επενδύσεων, πλήρη ασυδοσία στην αγορά, τη μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ κερδοφορία των τραπεζών και τόνισε ότι η ΝΔ την "ξέρει μόνο την πολιτική της κοινωνικά άδικης αναδιανομής του πλούτου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε "ενεργειακό σκουπιδότοπο της Ευρώπης", έκανε λόγο για "δίκαιη και δυναμική αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που απέτρεψαν τη συμφωνία με την RWE" και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη για να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε "μαύρο πρόβατο" από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά, αντίθετα να αναδειχθεί σε πρότυπο "πράσινης ανάπτυξης".

    "Το αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στην καρδιά της ανάπτυξης και αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ασφαλιστικό.

    "Η κρίση της πολιτικής εξουσίας, της Δικαιοσύνης των ΜΜΕ και των θεσμών είναι φυσική απόρροια της πολιτικής της ΝΔ", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ η υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής και η διαφάνεια αποτελούν υπόθεση χρέους και τιμής.

    "Δεν μας φοβίζει τίποτα, ούτε από το παρελθόν, ούτε από το παρόν. Οποιος έφταιξε να πληρώσει σε όποια παράταξη κι αν ανήκει. Τελεία και παύλα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην "υπόθεση Ζαχόπουλου" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αποδεικνύεται πως οι φίλοι του πρωθυπουργού μπορούν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο, οι βουλευτές μπορούν να γίνονται ταχυδρόμοι της συναλλαγής, τα χρήματα του λαού είναι ο θησαυρός ενός κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ο δρόμος για την προαγωγή περνά από την ταπείνωση".

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο "να επιδιώξει η κυβέρνηση να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση της νέας γενιάς στο Διαδίκτυο",προσθέτοντας, επιπλέον, ότι αυτό είναι και τεχνικά αδύνατο.

    "Το ΠΑΣΟΚ γίνεται και πάλι δύναμη ανατροπής και το συνέδριό μας είναι ένα βήμα για να πείσουμε τη νέα γενιά και τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα σελίδα για τη χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει και σήμερα τομές και τονίζοντας ότι "προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς νικητές και ηττημένους".

    "Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν προστατευόμενοι και πολύ περισσότερο εγώ. Δεν ζητώ από κανένα να με προστατεύσει, ζητώ από όλους να προστατεύσουν τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ (...). Και η πειθαρχία που ζητώ, δεν είναι πειθαρχία σε μένα, αλλά αφοσίωση στον κοινό μας στόχο", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε ότι το "Συνέδριο θα αποδειχθεί το κορυφαίο πολιτικό γεγονός για τον τόπο", καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα, μετά από το οποίο θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, ώστε να δημιουργηθεί η κοινωνική συμμαχία η οποία θα στηρίξει τις απαιτούμενες για τον τόπο αλλαγές.

    Γ. Παπανδρέου: "Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους"

    "Ένας επισκέπτης στη χώρα μας θα έφευγε με την εντύπωση ότι η μοναδική παραγωγή αυτής της κυβέρνησης είναι η διαφθορά και τα σκάνδαλα. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι αυτά τη απαξίωσης των δημοσίων αγαθών, όπως αυτό της Παιδείας" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε από το βήμα της Βουλής ευχές αλληλεγγύης και ανάρρωσης στην πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία και υποδομές και σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι "η διδακτική στήριξη των μαθητών καθυστέρησε φέτος κατά δύο μήνες και τριάντα χιλιάδες καθηγητές που την καλύπτουν, δεν πληρώνονται ακόμη και σήμερα".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για τα φροντιστήρια, προσθέτοντας ότι "αξιοποιούμε την εμπειρία μας και έχουμε βούληση για να δώσουμε λύσεις".

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα εξετάσεων και την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.

    "Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, θα ξέρει υπολογιστή, πληροφορική αλλά και μια ξένη γλώσσα, με πιστοποιητικά επάρκειας, χωρίς - το τονίζω - να χρειάζεται ιδιαίτερα και φροντιστήρια", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Όσο για τις συγκρίσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "σας έχει ψυλλιαστεί ο κόσμος" ότι απλά κρύβετε το δικό σας παρόν και την απουσία σας από το μέλλον. Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν, καθώς "το 49% των υποδομών στην παιδεία, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, υλοποιήθηκε στα 18 χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    Για το άρθρο 16 είπε ότι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δείχνουν εμμονή που "θυμίζει αυτόν που του έδειχναν τον ήλιο και αυτός κοιτούσε το δάχτυλο. Εσείς, έχετε κολλήσει τα μάτια σας στο δάχτυλο, που είναι το άρθρο 16. Εμείς, κοιτούμε τον ήλιο, που είναι η δημόσια εκπαίδευση".

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την ποινικοποίηση του διαδικτύου. Η άρνησή σας για δωρεάν φορητούς υπολογιστές και δωρεάν διαδίκτυο στους μαθητές εξηγείται από το ενδιαφέρον σας για "ελεγχόμενη ενημέρωση, ελεγχόμενα μέσα, ελεγχόμενους εισαγγελείς" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Βλέπετε κάθε νέο με ηλεκτρονικό υπολογιστή ως έναν εν δυνάμει μπλόγκερ". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θεώρησε ως "απαράδεκτο" το νέο νομοσχέδιο για την "ποινικοποίηση του διαδικτύου" υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει απέναντί της τη νέα γενιά.

    [03] ΚΚΕ για τα αεροδρόμια

    Ο "εκσυγχρονισμός" των αεροδρομίων σημαίνει "ιδιωτικοποίηση" της χρήσης των μεγαλύτερων εξ αυτών, όπως της Ρόδου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Κω και της Θεσσαλονίκης, είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Οι πολυεθνικές ζητούν τα πέντε μεγάλα αεροδρόμια, τα εισοδήματα των οποίων σήμερα χρηματοδοτούν τη λειτουργία των μικρότερων και ιδίως αυτών που εξυπηρετούν την επικοινωνία των νησιών, ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Εκφράζοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κατάργησης της ΥΠΑ, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει να δημιουργήσει εννέα FIR σε όλη την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα θα ανήκει σε δύο από αυτά, ένα που περνά την Ιταλία και ένα την Ρουμανία. "Επηρεάζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και θα συρρικνωθεί το προσωπικό και θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις" είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι θα θιγεί ο εθνικός εναέριος χώρος και ότι θα επιταθεί η σύγχυση στον τομέα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

    Η κα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στη πρώην υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ για ΠΓΔΜ

    Οι φανερές και οι κρυφές τοποθετήσεις της αμερικανικής πρεσβείας, η θέση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις του Σολάνα, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν για μια φορά ακόμα ποιοι κρύβονται πίσω από το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και των νέων απειλών για τους λαούς των Βαλκανίων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί την "κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που συνεχίζουν, όπως και το 1992, να μη λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό".

    Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογες για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι ευθύνες τους μεγαλώνουν καθώς συνεχίζουν και στηρίζουν την αποστολή της ευρωενωσιακής κατοχικής δύναμης που ετοιμάζεται για το Κόσσοβο, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για την ΠΓΔΜ

    "Το όνομα της FYROM θα μπορούσε να λυθεί πολύ πιο απλά και εύκολα το 1992, χωρίς να σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν μόνο αδιέξοδα", τόνισε σε ομιλία της στην Πετρούπολη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η μια δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου», με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι εμπλέκεται στην Ελλάδα με το άρωμα των εκλογών. Εμπλέκεται με όλα τα σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και δεν μπορεί κανείς να ξέρει που θα καταλήξει".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε, αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της ότι "το ΚΚΕ διαμορφώνει την πολιτική του ανεξάρτητα από τις συγκυρίες και παραμένει σταθερό στη θέση του 1992, που είναι η μόνη ρεαλιστική σήμερα".

    [04] "Αμεσα μέτρα στο ΥΠΠΟ"

    "Αμεσα μέτρα για την κάθαρση στο Υπουργείο Πολιτισμού" ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "αποποίηση ευθυνών" την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    «Είδαμε το ίδιο τόνο και ύφος για μια σειρά μέτρα που έχετε πάρει, ενώ τίποτα δεν εφαρμόζεται. Εάν δεν κάνετε αυτοκριτική σβ αυτήν την ερώτηση, σβ αυτό το θέμα, πότε θα κάνετε;», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Αλαβάνος υπενθύμισε την άρνηση της ΝΔ και την απροθυμία, όπως είπε, του πρωθυπουργού να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για την πολιτεία του Χρήστου Ζαχόπουλου στο ΥΠΠΟ και σημείωσε ότι ο κ.Καραμανλήςεπικαλούμενος ότι δεν άσκησε στην πράξη τις αρμοδιότητές του ως υπουργός Πολιτισμού "δίνει ένα παράδειγμα παραβίασης του Συντάγματος" καθώς "το άρθρο 83 προβλέπει ότι κάθε υπουργός ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος».

    «Όταν παραδίδατε το υπουργείο Πολιτισμού κάνατε μια ομιλία για τα πεπραγμένα του υπουργείου και ήσασταν λαλίστατος. Σήμερα που είναι τα δύσκολα, προσπαθείτε να δραπετεύσετε», ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

    «Μας κάνετε μια παράθεση πραγμάτων που δήθεν κάνατε και νομίζετε πως θα αποφύγετε να μιλήσετε για τους εκβιασμούς, τα αλληλοκαρφώματα, τις αυτοκτονίες, τους μυστικούς λογαριασμούς, τα τραπέζια με τζόγο εκατομμύρια, τις συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών με μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε ζωντανά πια, μέσα από την τηλεόραση, με ποιον τρόπο γίνεται η διαπλοκή, με ποιόν τρόπο μπαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ μεγαλοεφοπλιστές, με ποιόν τρόπο γίνονται οι ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις και με ποιον τρόπο αγγίζουν όλβ αυτά το Μέγαρο Μαξίμου. Και πώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μπήκαν σβ αυτές τις διεργασίες, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πέπλος σιωπής».

    Ο κ. Αλαβάνος ξεκινώντας την ομιλία του ευχήθηκε -εκ μέρους του και εκ μέρους όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- να λήξει αίσια η περιπέτεια υγείας της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου για το ζήμα της ΠΓΔΜ

    Τη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπέρ μιας ενιαίας ονομασίας της ΠΓΔΜ, με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, διατύπωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, με δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών» η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο που οργανώνει τα Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ιων Δραγούμης» στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τη συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα, την ίδια μέρα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απάντησε: «Ας συγκριθούν τα συλλαλητήρια που θα γίνουν με αυτά στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και θα δείτε ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης, ο λαός της Μακεδονίας, πάντα με ενδιαφέρον για την ταυτότητα του είναι πιο σοφός, έχει πιο πλατείς ορίζοντες και ξέρει ότι με άλλους δρόμους βρίσκονται οι λύσεις».

    Σε ότι αφορά τη λειτουργία των ιστολογίων στο διαδίκτυο επισήμανε ότι «πρέπει να συνδυαστεί η ελεύθερη έκφραση, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση μέσα από το διαδίκτυο, με τον σεβασμό ορισμένων κανόνων ώστε να προστατευθεί ο πολίτης, τα προσωπικά δεδομένα του ακόμα και να προστατευθεί και από εκβιασμούς. Αυτό δεν γίνεται με νομοθετήματα, στα γρήγορα, που αποσκοπούν στον έλεγχο. Γίνεται με μια μεγάλη συζήτηση μέσα στην κοινωνία με διαδικασίες αυτοελέγχου όσων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο».

    Στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου, δημοκρατικού δημόσιου Πανεπιστημίου και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που συνδέονται με ξένα Πανεπιστήμια, μέσω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης και οι καθηγητές Λόης Λαμπριανίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος.

    [05] "Συμβούλιο αρχηγών για ΠΓΔΜ"

    Ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις εθνικές συνέπειες των αποφάσεών του, παρατηγούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε ερώτησή του για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ρωτούσε δε αν σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ή υπόψη του λαού με δημοψήφισμα.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε διακήρυξη του "Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας" του 1944, όπου γινόταν λόγος για «ενοποίηση της Μακεδονίας που διαίρεσαν οι ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων» - ενώ επιστρέφοντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν, υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ότι «αυτή η χώρα θέλει να πάρει όλη τη Μακεδονία», αλλά και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο "Μακεδονία" υπό οιαδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

    «Το πιστεύετε αυτό κε Παπανδρέου; Το έχει πει ο πατέρας σας κατά λέξη. Όπως και το δάκρυ, του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή που το έχουμε απεμπολήσει», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπενθύμισε και δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού (το 1995) όπου ζητούσε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να χρησιμοποιήσει τελικά μια φράση του Γιώργου Γεννηματά προκειμένου να ρωτήσει «γιατί γαλβανίζαμε το λαό - για να υποχωρήσουμε;».

    «Είμαστε υπάκουες θεραπαινίδες των αμερικανών. Πιστεύετε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Είναι αναγκαία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αυτά τα οποία πιστεύατε και λέγατε εσείς το 1995 γιατί δεν τα κάνετε σήμερα; Βλέπω υποχώρηση, έκπτωση, βλέπω συμβιβασμό» τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης.

    [06] Στους ρυθμούς της Αποκριάς

    Ημέρες γλεντιού, μεταμφίεσης και ξενοιασιάς είναι για τους περισσότερους η Αποκριά. Χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν σε όλη τη χώρα, ενώ τα κύρια «συστατικά» που απαιτούνται αυτές τις ημέρες είναι μπόλικο κέφι, ζωντάνια, τραγούδι και χορός.

    Αθήνα

    Τα Σαββατοκύριακα 1 -2 και 8 - 9 Μαρτίου το κέφι θα "ανάψει" πάλι στο Θησείο με ένα μουσικό παζλ για όλα τα γούστα, με latin, jazz, soul, disco, αλλά και πολλή ελληνική μουσική.

    Αλλά και στα δρομάκια της Πλάκας djβs, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και καρναβαλιστές θα γιορτάζουν και θα ξεφαντώνουν σε ένα μεγάλο Αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι.

    Για δύο Κυριακές, στις 2 Μαρτίου στο Ζάππειο και στις 9 Μαρτίου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά της πόλης, με ένα μεγάλο σκηνικό - τρενάκι που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα σε κάθε βαγόνι. Τα δρώμενα όμως δε θα περιορίζονται μόνο μέσα στα βαγόνια. Στον εξωτερικό χώρο, γαϊτανάκι, διαγωνισμοί χορού και καραόκε, κλόουν, μπαλονοκατασκευές, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους.

    Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απβ όλη την Ελλάδα.

    Φέτος, το πέταγμα του χαρταετού θα είναι διαφορετικό. Τέσσερα θέματα από τους πρωτότυπους εικαστικούς χαρταετούς, που παρουσιάζονται στην έκθεση της ΄Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», θα δώσουν άλλη διάσταση στο πατροπαράδοτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Τα τέσσερα αυτά θέματα θα εκτυπωθούν σε 2.000 αντίτυπα, τα οποία θα μοιραστούν στο κοινό που θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο του Φιλοπάππου.

    Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναιών θα δώσουν το δικό τους "παρών" στις γιορτές της Αποκριάς, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό. Η συμφωνική Ορχήστρα Mπιγκ Μπαντ, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, και οι "Ντε Στιλ" θα σκορπίσουν τις μελωδικές τους νότες στο Θησείο, το Γκάζι, την Πλατεία Ψυρρή, το Ζάππειο και την Πλάκα.

    Βόρεια Ελλάδα

    Στη Βόρεια Ελλάδα έχει προγραμματιστεί και φέτος πλήθος εκδηλώσεων με παρελάσεις αρμάτων και αναβίωση εθίμων.

    ΞΑΝΘΗ

    Το πιο δημοφιλές καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Ξάνθη. Επίκεντρο της γιορτής είναι η πλατεία της πόλης. Οι εκδηλώσεις διαρκούν αρκετές ημέρες με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου σε μία παραδοσιακή και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα γίνεται το «Κάψιμο του Τζάρου», με τη δύση του ήλιου, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο σε ένα σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καίγονταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

    Την ίδια ημέρα, στις 9 Μαρτίου, θα προηγηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης, όπου τα άρματα και οι χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

    Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ξάνθης, καθβ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς, ξεφαντώνουν σε έντονους ρυθμούς διασκέδασης και κεφιού, ενώ η πόλη δεν δείχνει να θυσιάζει το φυσικό κάλλος και την αρχοντιά της στο βωμό της σύγχρονης ζωής. Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στη Ξάνθη και η Παιδοκαρναβαλούπολη, στις 3, 4 και 5 Μαρτίου. Πρόκειται για μία φανταστική πόλη του καρναβαλιού όπου κάτοικοι της είναι οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων.

    ΝΑΟΥΣΑ

    Στη Νάουσα, η παράδοση και η σάτιρα είναι τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και φέτος στα έθιμα της πόλης με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει μεταξύ άλλων φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.

    Το ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενιτσάρων. Επίσης, θα διοργανωθούν δύο διαγωνισμοί: «Καλύτερης αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού» και «Καλύτερης καρναβαλικής μεταμφίεσης» με βραβεύσεις.

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Στην Καστοριά, το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους σύλλογοι με τη συνδρομή του δήμου Καστοριάς, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες». Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χάλκινα), και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και εδέσματα όπως χαλβάς, για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα, για να καούν οι ψύλλοι όπως λέγανε οι παλαιότεροι.

    Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο «χάσκαρης». Στην άκρη ενός κλώστη (ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίτες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Τον κλώστη κρατά ο γεροντότερος της οικογένειας και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν».

    Η παράδοση λέει πως το Σαρανταήμερο νηστείας κλείνει το στόμα με αυγό και ανοίγει με αυγό μετά την Ανάσταση. Στο τέλος του εθίμου καίγεται η κλωστή και ο οικογενειάρχης φωνάζει «σιτάρι- σιτάρι- σιτάρι», ή κάποιο άλλο προϊόν που καλλιεργούσαν, πράγμα που συμβολίζει την καλή σοδειά για όλη την χρονιά.

    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στη Θεσσαλονίκη ο κεντρικός δήμος προγραμματίζει για την Καθαρά Δευτέρα πλήθος εκδηλώσεων. Ξεχωρίζει η συγκέντρωση των θεσσαλονικέων, το πρωί της 10ης Μαρτίου, στο άλσος του Σέιχ Σου, όπου θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα, όπως λαγάνες και χαλβάδες, καθώς επίσης χαρταετοί που στη συνέχεια θα «στολίσουν» τον ουρανό. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμη μουσικοχορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα.

    Επίσης, την ίδια μέρα, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας οι κάτοικοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, μασκαράδες και ξυλοπόδαρους. Στους παρευρισκομένους θα προσφερθούν από το δήμο λαγάνες, χαλβάς, φασόλια, ελιές, ταραμάς και χαρταετοί.

    Στο δήμο Νεάπολης οι εκδηλώσεις, που ξεκίνήσαν την Τσικνοπέμπτη με συναυλία στην πλατεία Ειρήνης, θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν διάθεση χαλβά και λαγάνας. Ξεχωρίζει η συναυλία της Μαριώς στις 6 Μαρτίου στην πλατεία Ειρήνης και η αποκριάτικη πομπή, την επόμενη μέρα, στους κεντρικούς δρόμους του δήμου

    Τριήμερο που θα περιλαμβάνει κυνήγι με κρυμμένο θησαυρό, τριάντα καβαλάρηδες, δεκαπέντε μαζορέτες, καυτές βραζιλιάνες, πρωτόγονους, πειρατές της θάλασσας και συναυλία με τους Locomondo προετοιμάζει ο Δήμος Θερμαϊκού 8-10 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το παιγνίδι «Ψάξτε το θησαυρό» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη περιοχή της Θεσσαλονίκης με χρηματικά έπαθλα και ταξίδια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Την Κυριακή 9 Μαρτίου θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών και στους Νέους Επιβάτες θα αναβιώσει το έθιμο της Τζαμάλας. Πρόκειται για ένα μεγάλο άρμα που αναπαριστά κάτι μεταξύ αλόγου και καμήλας.

    Στο δήμο Ελευθερίου - Κορδελιού την Κυριακή, 2 Μαρτίου, θα αναβιώσει στην πλατεία Σμύρνης το αποκριάτικο έθιμο "Κλαδάρια" με τα χάλκινα της Κοζάνης, ενώ για τις 6 του ίδιου μήνα έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο πάρτι από το τμήμα Αργεντίνικου Τάγκο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου.

    Στο δήμο Πυλαίας η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικους χορούς για παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, ενώ ειδικά για φέτος η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση δεν θα γίνει ανήμερα της Κυριακής της Αποκριάς αλλά μία Κυριακή νωρίτερα, στις 2 Μαρτίου. Στην παρέλαση θα συμμετέχουν δεκάδες καρναβαλιστές.

    Ο δήμος Εχεδώρου διοργανώνει για 14η συνεχή χρονιά εκδηλώσεις για τις απόκριες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσική, χορό, τραγούδι, μεταμφιέσεις, δρώμενα και παραδοσιακά κούλουμα.

    Εξάλλου, στο Φράγμα Θέρμης θα γιορταστεί από τον δήμο η Καθαρά Δευτέρα με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.

    ΣΕΡΡΕΣ

    Στο νομό Σερρών την παράσταση κλέβουν οι οργανωμένες παρελάσεις αρμάτων και μασκαράδων που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στους δήμους Σιδηροκάστρου, Σκοτούσας, Νιγρίτας και Ροδολίβους. Ωστόσο το καρναβάλι στην περιοχή είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά. Κυρίαρχα στοιχεία αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα και η σάτιρα, η οποία συνδέεται άμεσα με τα τοπικά δρώμενα.

    Στην Πρώτη Σερρών την τελευταία Κυριακή της Τυροφάγου, αναβιώνει το έθιμο της ?Ντερβένας? (Πυρολατρείας). Το έθιμο ξεκινά περίπου δύο μήνες πριν, με την συγκέντρωση πουρναριών από κάθε συνοικία ξεχωριστά. Στόχος αποτελεί το ποια συνοικία θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ?Ντερβένα?.

    Την Δευτέρα της Τυρινής αναβιώνει στην Αγία Ελένη του δήμου Σκουτάρεως το έθιμο του Καλόγερου. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν μόνο άνδρες με κορυφαίο πρόσωπο του δρώμενου τον ?Καλόγερο?, ο οποίος είναι ντυμένος με προβιές, νεροκολοκύθα στο κεφάλι του, και πιπεριές στην κορυφή του. Συνοδεύεται από τον ?βασιλιά?, και από συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και όλοι μαζί χτυπάνε τις πόρτες του χωριού.

    ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

    Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 28 Φεβρουαρίου με ομάδες καρναβαλιστών που υποδέχονται την αποκριά στο «πλατάνι του Κουρού» με μεζέδες και κρασί δωρεάν για όλους. Ακολουθούν τις επόμενες μέρες συναυλίες, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και κατασκευών και θεατρικές παραστάσεις.

    Την Κυριακή της Τυροφάγου διοργανώνεται μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στον κεντρικό δρόμο του Πολυγύρου ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Γερακινής θα προσφέρει νηστίσιμους μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες στην περιοχή.

    ΣΟΧΟΣ

    Το παραδοσιακό στοιχείο έχει το καρναβάλι και στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου την Καθαρά Δευτέρα εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες.

    Το Σάββατο, 9 Μαρτίου, θα αναβιώσουν τα έθιμα «Ρούμπα» και «Ζαπούς». Στο πρώτο έθιμο γίνεται η μεταφορά του νυφικού από τους συγγενείς του γαμπρού στο σπίτι της νύφης με ζουρνάδες και νταούλια. Καθένας συγγενής του γαμπρού δωρίζει χρήματα στη νύφη και τη συνοδεύει στο χορό. Στο δεύτερο έθιμο, ανάβουν μεγάλες φωτιές σε κάθε γειτονιά του χωριού για να «καούν οι ψύλλοι» και να εξαγνιστεί η φύση.

    Στις 10 Μαρτίου, την Καθαρά Δευτέρα, θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης «Προσταβάνι». Οι νεότεροι επισκέπτονται τους γεροντότερους και φιλώντας τους το χέρι τους προσφέρανε ένα πορτοκάλι λέγοντας «συγχωρεμένα». Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθουν στη νηστεία της Σαρακοστής.

    ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

    Στην Κρύα Βρύση οι εκδηλώσεις θα έχουν φέτος επετειακό χαρακτήρα καθώς γιορτάζονται 20 χρόνια καρναβαλιού και θα είναι πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά. Η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Μαρτίου, στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης. Τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, στις 7 και 8 του ίδιου μήνα, ο πεζόδρομος της πόλης θα «πλημμυρίσει» από κλόουν και ξυλοπόδαρους για τα παιδιά, από χορευτικά σόου με μαζορέτες, ενώ θα διοργανωθούν συναυλίες χιπ χοπ, ελληνικού και ξένου ροκ.

    ΚΟΖΑΝΗ

    Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, και κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, 9 Μαρτίου, με παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων και με το άναμμα των φανών το βράδυ της ίδιας μέρας. Για ένα δωδεκαήμερο η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται με ήχους χάλκινων, ενώ τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο.

    Από την Τσικνοπέμπτη και μετά διοργανώνονται παιδικοί φανοί, ένας κάθε μέρα. Οι μικροί μασκαράδες συμμετέχουν στον παιδικό φανό χορεύοντας γύρω από τη φωτιά, τραγουδώντας και παίζοντας παιχνίδια με κρυμμένους θησαυρούς. Παράλληλα στο Δημοτικό Αναψυκτήριο διοργανώνονται παιδικοί χοροί με μουσική, χορό, ποδοβολητό και παλέματα! Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008 διοργανώνονται τα Sourd Games από τις 11:00 το πρωί έως το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στην κεντρική πλατεία και στους πεζόδρομους . Στο παιχνίδι μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές ηλικίας 11-18 ετών που θα αποτελούν ομάδες 15-25 ατόμων, ως σχολεία, τάξεις, παρέες, γειτονιές κ.λ.π. και ρίχνονται στο στίβο της ευγενικής άμιλλας, για να αναδειχθούν τα πιο γερά σιουρδουντάμαρα. Η ιστορία της Αποκριάς Η αποκριά, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, αφού μεταμφιέσεις εμφανίζονται γύρω στο 2000 π.Χ. στην Ασία. Στον ελλαδικό χώρο εξαπλώνεται η Διονυσιακή λατρεία από την Αρχαϊκή εποχή και μετά, με διάφορες γιορτές όπως τα Βάκχεια, Κώμοι, Λήναια, Ανθεστήρια. Κάποια στοιχεία τους έχουν παραμείνει αναλλοίωτα με το πέρασμα των χρόνων και τα συναντούμε και σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταμφιέσεις, οι χοροί και η οινοποσία.

    Σε πιο πρόσφατες εποχές, οι μεταμφιέσεις κυριαρχούσαν όχι μόνο στο Βυζάντιο, όπου η απόκρια έπαιρνε πάνδημο χαρακτήρα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και σε άλλους λαούς. Ο μεταμφιεζόμενος άλλοτε έπαιρνε μαγική δύναμη για να τη χρησιμοποιήσει για το καλό της παραγωγής και άλλοτε για να ξεγελάσει τα επιβλαβή πνεύματα.

    Ωστόσο η συνήθεια αυτή, ήδη από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, βρήκε αντίθετη την εκκλησία που έβλεπε σε αυτές τις εκδηλώσεις τη συνέχιση των ειδωλολατρικών εθίμων. Παρβ όλες όμως τις απαγορεύσεις, οι γιορτές αυτές επιβίωσαν κάτι που ανάγκασε την εκκλησία κατά τα τέλη του 7ου αιώνα να ασχοληθεί με αυτή τη συνήθεια των Βυζαντινών.

    Κύρια στοιχεία της Αποκριάς είναι το κέφι, η ευτυχία, οι αστεϊσμοί και προπαντός οι μεταμφιέσεις. Στοιχεία που της δίνουν έναν εντελώς ιδιαίτερο τόνο και τη διαφοροποιούν ουσιαστικά από τις άλλες μέρες του χρόνου.

    Ο παραδοσιακός εορτασμός της Αποκριάς κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή, την Κυριακή της Τυροφάγου, που λέγεται και Τρανή Αποκριά.

    ΤΡΙΚΑΛΑ

    Τρελό αποκριάτικο ξεφάντωμα με πολλές εκπλήξεις υπόσχονται οι δήμοι Καλαμπάκας και Οιχαλίας για τις Απόκριες σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ανακοίνωσαν. Στο δήμο Καλαμπάκας οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 6 Μαρτίου και συνεχίζονται όλη την εβδομάδα. Την Κυριακή 9 Μαρτίου το 2ο κυνήγι θησαυρού για τους μικρούς φίλους ξεκινά, ενώ οι μεγάλοι φίλοι συνεχίζουν να ψάχνουν το θησαυρό φθάνοντας την αγωνία στο κατακόρυφο. Ο Μπάρμπα Γιάννης Κανατάς συναντά τους Ξυλοπόδαρους, ενώ οι νύφες, οι γαμπροί και τα συμπεθέρια ανταμώνουν με τους μάγους και τους ζογκλέρ και όλοι μαζί διασκεδάζουν σε μια μεγάλη παρέα σπάζοντας λαΐνια και πλέκοντας το γαϊτανάκι σε μια ξεκαρδιστική ατμόσφαιρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Το μεσημέρι τα παραδοσιακά δρώμενα μεταφέρονται στο δημοτικό διαμέρισμα Διάβας, στον Άγιο Θόδωρο, στον Άγιο Κωνσταντίνο χορεύουν όλοι παραδοσιακά στην Εκκλησία της Παναγίας, πολύχρωμα βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό της πόλης με σχέδια. Την Καθαρά Δευτέρα, παραδοσιακά κούλουμα στην "Τζέρτζη" και στα Δημοτικά Διαμερίσματα με φασολάδα, λαγάνα και κρασί.

    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στο Δήμο Οιχαλίας για το φετινό Καρναβάλι, το οποίο υπόσχεται περισσότερο κέφι και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας και θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Οιχαλίας όπου θα προσφέρονται παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση των αρμάτων με την εμφάνιση για μια ακόμη χρονιά χορευτών από την Βραζιλία. Την παρέλαση θα ανοίξει η Φιλαρμονική του Δήμου Οιχαλίας όπου τριάντα (30) νεαρά παιδιά θα παρουσιάσουν ένα θαυμάσιο πρόγραμμα.

    Παράλληλα έμπρειροι καρναβαλιστές της Καστοριάς θα δώσουν ένα ιδιαίτερο τόνο και στις φετινές εκδηλώσεις. Με την ορχήστρα τους "Χάλκινα της Καστοριάς" και την έμφυτη χορευτική τους δεινότητα θα συμπαρασύρουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο χορό στην κεντρική πλατεία.

    ΚΡΗΤΗ

    Tο καρναβάλι του Ρεθύμνου είναι αυτό που αναμφισβήτητα αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αποκριάτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη, ωστόσο δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται και στο νομό Χανίων.

    Στην αποκαλούμενη " νύφη" του Λυβικού την Παλαιόχωρα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Πελεκάνου και φορείς της περιοχής οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου και αρμάτων.,το Σάββατο 8 Μαρτίου.

    Οι οργανωτές την Κυριακή 9 Μαρτίου, προγραμματίζουν μια ακόμα γιορτή με πυροτεχνήματα και πολλές εκπλήξεις ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία του Γραμμένου οργανώνουν εκδήλωση για την σαρακοστή και πέταγμα χαρταετών.

    Αποτελεί άλλωστε παράδοση για το νομό Χανίων το συγκεκριμένο καρναβάλι που ξεκίνησε το 1985 και από τότε διοργανώνεται συνεχώς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι άρματα καρναβαλιστες και εκατοντάδες πολίτες θα δώσουν και φέτος το παρών στην γιορτή.

    Η κατάληξη αυτού του καρναβαλιού είναι η βράβευση του καλύτερου άρματος και το γλέντι μέχρι πρωίας.

    Εκτός από την Παλαιόχωρα εκδηλώσεις για τον βασιλιά καρνάβαλο οργανώνονται την Κυριακή 9 Μαρτίου στις Καλύβες του δήμου Άρμενων στην Κίσαμο.και το Ακρωτήρι.

    Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 το καρναβάλι της Σούδας ήταν το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν άλλο χαρακτήρα και χρώμα.

    Για φέτος έχει προγραμματισθεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου επίδειξη κατασκευης χαρταετού από μέλη του ΚΑΠΗ Σούδας στο δημοτικό σχολείο Τσικαλαριών ενώ το Σάββατο 8 Μαρτίου οργανώνεται αποκριάτικος χορός στην λέσχη της ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού.

    Την Καθαρά Δευτέρα στο φρούριο Κούλε στην αρχαία Απτέρα οργανώνεται πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

    Στην πόλη των Χανίων ο Δήμος σε συνεργασία με την Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων.

    Το Σάββατο 8 Μαρτίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς θα δοθεί συναυλία με την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

    Το ίδιο βράδυ στο παλιό Τελωνείο οργανώνεται πάρτυ μεταμφιεσμένων , και την Κυριακή το πρωί στον ίδιο χώρο παιδικό πάρτυ.

    Το μεσημέρι της Κυριακής οργανώνεται το κυνήγι του θησαυρού, ενώ την Καθαρά Δευτέρα προγραμματίζεται στο πάρκο του Αγίου Ματθαίου παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

    [07] Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

    Οι Ρώσοι προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές κατά τις οποίες ο "εκλεκτός" του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται να εκλεγεί εύκολα.

    Το Σάββατο, ημέρα "προεκλογικής σιωπής", όπως επιβάλλει ο νόμος, που απαγορεύει τη διακίνηση οποιουδήποτε προπαγανδιστικού υλικού σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, καθώς και την απομάκρυνση κάθε οπτικής διαφήμισης των υποψηφίων πέρα από ακτίνα τουλάχιστον 50 μέτρων γύρω από τα εκλογικά τμήματα.

    Μόνον η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ), αρμόδια για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των εκλογών και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, κορύθωσε την εκστρατεία της έτσι ώστε να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, καθώς το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα θα μπορούσε να ενισχύσει την απάθεια των ψηφοφόρων.

    "Ψηφίζουμε για το μέλλον της χώρας", "2 Μαρτίου - η στιγμή της ευθύνης", "Οικογενειακώς στις εκλογές", ήταν είναι μερικά από τα συνθήματα, που επαναλαμβάνονταν, ενώ από την Παρασκευή εκατομμύρια ψηφοφόρων και μη έπαιρναν γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, που τους θύμιζαν ότι η ψήφος τους "είναι πολύτιμη για τη χώρα" και δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να την καταθέσουν.

    Παρά τον μικρό αριθμό των υποψηφίων και την υποτονική προεκλογική εκστρατεία, ο επικεφαλής της ρωσικής ΚΕΕ προέβλεπε αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όπου προσήλθε να ψηφίσει το 63,78 % του εκλογικού σώματος. Η αναμενόμενη τώρα συμμετοχή, κατά τον Βλαντίμιρ Τσούροφ, θα κινηθεί από 67 έως 72 %.

    Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή δεν θα πρέπει να είναι, κατά τον κ. Τσούροφ, "κάτω από το όριο αξιοπρέπειας του 60 % σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες" και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται να καταρριφθεί κάποιο "ολυμπιακό ρεκόρ" και κάλεσε τις κατά τόπους Αρχές και τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές να μην καταφεύγουν σε συναγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες, ούτε να χρησιμοποιούν παράνομες ή οριακά νόμιμες μεθόδους για να πετύχουν μεγαλύτερη συμμετοχή.

    Συνεχίζοντας τις σοβιετικές παραδόσεις, που ήθελαν τα εκλογικά τμήματα να ξεχειλίζουν την ημέρα των εκλογών από εκλεκτά προϊόντα διατροφής, ποιοτικό αλκοόλ και άλλα σχετικώς σπανίζοντα είδη ή να φιλοξενούν μικρές ορχήστρες για την ψυχαγωγία των ψηφοφόρων, πολλές τοπικές Αρχές διοργανώνουν λαχειοφόρους αγορές με δώρα και γέμισαν τους μπουφέδες των τμημάτων με προϊόντα και προπαντός σε χαμηλές "σοβιετικές" τιμές.

    Τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις οκτώ το πρωί ώς τις οκτώ το βράδυ (07:00 - 19:00 ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με τη ρωσική εκλογική νομοθεσία, η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει σε ορισμένες απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Ρωσίας ή κάποιες χώρες του εξωτερικού, ακόμη και μερικές ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε εγκαίρως οι σφραγισμένοι φάκελοι με τα αποτελέσματα να φθάσουν στις εφορευτικές Επιτροπές.

    Στην τελευταία πρόβλεψη του αποτελέσματος, που έδωσε στη δημοσιότητα το πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης, την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από επεξεργασία σειράς δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα, βέβαιος νικητής των εκλογών θεωρείται ο εκλεκτός του Β.Πούτιν, έως σήμερα πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προταθείς από το κυβερνητικό κόμμα της "Ενιαίας Ρωσίας", Ντμίτρι Μεντβιέντεφ με 72,9 %. Ακολουθεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 15 % και ο υπερεθνικιστής πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 10,9 %. Κλείνει τη λίστα ο άγνωστος, έως πρόσφατα στη Ρωσία, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1,1 %. Το όριο στατιστικού λάθους της έρευνας είναι 3,4 %.

    Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που αφορούν στις εκλογές:

  • Συνολικά 109 εκατομμύρια ρώσοι έχουν δικαίωμα ψήφου

  • Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα περίπου 96.300 εκλογικά τμήματα, ενώ πάνω από 350 εκλογικά τμήματα θα βρίσκονται στο εξωτερικό

  • Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κατά τον πρώτο γύρο για να μην χρειαστεί και δεύτερος, ενώ δεν υπάρχει όριο στο ποσοστό συμμετοχής.

  • Η Ρωσία έχει καλέσει 300 ξένους παρατηρητές για να εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία. Το κυριότερο ευρωπαϊκό Σώμα Παρατηρητών των Εκλογών, η "Υπηρεσία για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" (ODIHR), δεν θα συμμετάσχει. Ακύρωσε την αποστολή παρατηρητών της καθώς δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τη Ρωσία για το πόσες μέρες θα επιτρεπόταν στους παρατηρητές να μείνουν στη χώρα

  • Τα πρώτα έξιτ πολ θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

    [08] Ντέρμπι τίτλου

    Ένα από τα τελευταία της χαρτιά παίζει σήμερα η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να επιστρέψει δυναμικά στο παιχνίδι της κατάκτησης του τίτλου. Αυτό δεν το κρύβει κανείς στην Ένωση, ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές, που γνωρίζουν πολυ καλά ότι μόνο με νίκη επί των "πρασίνων" θα μπορούν να ελπίζουν πως θα "κόψουν πρώτοι το νήμα". Ο αγώνας γινεται στο ΟΑΚΑ και θα μεταδοθεί στις 7 μμ από το Σούπερ Σπορ.

    Μετά την προπόνηση, πριν από την οποία προηγήθηκε αγιασμός, ο Γκουστάβο Μαντούκα μίλησε για τον αγώνα της Κυριακής: "Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να μπούμε στο γήπεδο σαν πραγματικοί πολεμιστές και να τα δώσουμε όλα για τη νίκη", τόνισε μεταξύ άλλων ο Βραζιλιάνος επιθετικός και συνέχισε: "Πράγματι, πιστεύω ότι μία ήττα θα μας βγάλει εκτός στόχου και θα χάσουμε το πρωτάθλημα. Βλέπετε, θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η διαφορά και απομένουν λίγα παιχνίδια για να καλυφθεί. Αν νικήσουμε, όμως, όλα θα είναι ανοικτά".

    Σύμφωνα με τον ακραίο επιθετικό, η ομάδα δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα λάθη που έκανε στο πρώτο ματς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας: "Είχαμε μπει πολύ άσχημα στο ματς και δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι, με αποτέλεσμα να χάνουμε 2-0 στο πρώτο τέταρτο. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί την Κυριακή. Τα ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι ιδιαίτερα διεκδικήσιμα και κάθε λάθος κοστίζει ακριβά".

    Ο Μαντούκα έκλεισε τις δηλώσεις του με μία υπόσχεση προς τον κόσμο: "Πρέπει να ξέρουν πως είμαστε ενωμένοι και θα δώσουμε όλοι μας το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας για να φύγουμε από αυτό το ντέρμπι με τους βαθμούς της νίκης που τόσο χρειαζόμαστε".

    Η προετοιμασία της Ένωσης ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα, με το Νίκο Κωστένογλου να παίρνει στην αποστολή 21 παίκτες.

    Πρόκειται για τους: Μορέτο, Μάχο, Αρουαμπαρένα, Ράμος, Δέλλα, Παπασταθόπουλο, Λαγό, Μπούρμπο, Ζεράλντο, Καφέ, Ενσαλίβα, Γεωργέα, Ζήκο, Ζούλιο Σέζαρ, Ριβάλντο, Τόζερ, Μαντούκα, Εντίνιο, Καλόν, Λυμπερόπουλο και Μπλάνκο.

    Χωρίς τον φορμαρισμένο Αντρέας Ιβανσιτς θα παραταχθεί εναντίον της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός. Ο Αυστριακός μέσος δεν κατάφερε να βγάλει το σημερινό πρόγραμμα, με συνέπεια να μην τον συμπεριλάβει στην αποστολή ο Ζοζέ Πεσέιρο. Αντίθετα, για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε ο Μανούτσο Γκονσάλβες, ο οποίος αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με τους "πράσινους".

    Μετά την προπόνηση ο Πορτογάλος τεχνικός ανακοίνωσε την αποστολή, από την οποία, εκτός του Ιβανσιτς, απουσιάζουν και οι Καρνέζης, Λεοντίου, Ρομέρο, Δάρλας, Φύσσας και Δημούτσος. Ο Πεσέιρο επέλεξε τους: Γκαλίνοβιτς, Μάλαρζ, Βύντρα, Μόρις, Νίλσον, Σέριτς, Σπυρόπουλος, Γκούμας, Σαριέγκι, Μάτος, Τζιόλης, Καραγκούνης, Νίνης, Εντόι, Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος, Μανούτσο, Πόστιγκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 March 2008 - 7:30:28 UTC