Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Αυστηρό μήνυμα στην ΠΓΔΜ"
  • [02] Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Αυστηρό μήνυμα στην ΠΓΔΜ"

    Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στις 11:15 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο κ. Σέφερ στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ θα συναντηθεί και με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τις αντιρρήσεις, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις της πάνω στο κείμενο που υπέβαλλε. Η σειρά εναλλακτικών ονομασιών που προτείνονται, δεν είναι ούτε εξαντλητική, ούτε δεσμευτική. Καθαρή, πρακτική, βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση», ανέφερε την Πρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως «τίποτα απβ όσα είπαμε μέχρι σήμερα δεν αλλάζει - η λογική, οι επιδιώξεις ή το πλαίσιο. Η στρατηγική μας είναι γνωστή και δεδομένη. Οι επιμέρους χειρισμοί διαμορφώνονται κατόπιν ενδελεχούς εκτίμησης των πραγμάτων. Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη, αλλά αντίθετα, ανεβάζουμε την πίεση για λύση».

    «Η αδιαλλαξία του γειτονικού κράτους κλείνει το δρόμο στις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει τα μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντά της και δεν τα εγκαταλείπει. Ξέρουμε καλά τις αντιξοότητες, δεν ωφελεί, όμως, ούτε η κινδυνολογία, ούτε η σεναριολογία, ούτε η καλλιέργεια κλίματος εσωστρέφειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής αναφερόμενος στο ερώτημα του Γ. Καρατζαφέρη αν προτίθεται να θέσει την όποια συμφωνία υπό την κρίση του λαού σε δημοψήφισμα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, δεν είναι θεσμοί μειωμένης δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας, ούτε θεσμοί περιορισμένης ευθύνης. Το Σύνταγμά μας δεν κάνει διαβαθμίσεις νομιμοποίησης και ευθύνης. Είμαστε όλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού».

    «Δεν είναι λύση η μετακύληση ευθυνών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από την τόλμη των αποφάσεων που προσφέρουν στον τόπο και το μέλλον του. Πατριωτισμός δεν είναι τα εύκολα, τα μεγάλα, λόγια, που οδηγούν τελικά την πατρίδα σε πιο δύσκολες θέσεις. Πατριωτισμός είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες που απαιτούν οι περιστάσεις για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων. Και στο χρέος αυτό ανταποκρινόμαστε και με σύνεση και με τόλμη - και με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα και πάντως, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Δεν υπάρχει συμφωνία

    Καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το "χάσμα παραμένει" μεταξύ των δυο πλευρών, οι οποίες όμως εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση της διαδικασίας. Δεν ορίστηκε νέα συνάντηση και οι δυο πρέσβεις επιστρέφουν στις χώρες τους.

    Αυτά ήταν τα κύρια σημεία των δηλώσεων του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη κοινή συνάντηση που είχε το Σάββατο για δυο ώρες στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι η πρότασή του δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, ούτε έδωσε κάποιες νέες ιδέες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η μη επίλυση του ζητήματος θα έχει αρνητικές συνέπειες στην περιοχή.

    Οι "θέσεις είναι διαφορετικές" τόνισε, σημειώνοντας ότι "καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να πει ότι η πρότασή μου είναι η σωστή λύση, δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία".

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί του, επισημαίνοντας ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία νέας συνάντησης, "αλλά και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τη διαδικασία, την οποία θεωρούν πραγματικά σημαντική".

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι λύση του προβλήματος θα έχει όφελος για τις δυο χώρες και για την περιοχή, προσθέτοντας ότι με τη μη επίλυση "τα προβλήματα θα είναι σημαντικά".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε: "Είμαι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχω καμία δύναμη εδώ (γι' αυτό το θέμα), αλλά νομίζω ότι και στις δύο χώρες αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη από την επίτευξη κάποιου τύπου λύσης".

    Σε ερώτηση αν οι δυο πλευρές συμφωνούν σε κάτι, ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι συμφωνούν για "αμοιβαίο σεβασμό".

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι δεν έδωσε καμία νέα πρόταση, κανένα νέο έγγραφο, ενώ σε ερώτηση αν είναι "σωστός χρόνος" για αναβάθμιση των συζητήσεων σε υπουργικό επίπεδο, είπε ότι "οι δύο πρέσβεις είναι έμπειροι, πολύ σαφείς, έχουν την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεών τους και εξέφρασαν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους πολύ καλά", σημειώνοντας: "Δεν ζητώ αναβάθμιση, είναι μια πολιτική απόφαση".

    Σε ερώτηση αν επιθυμεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την κατάσταση δήλωσε ότι "όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες και άλλες χώρες, ειδικά ευρωπαϊκές που είναι φιλικές και στους δύο, πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν μαζί τους για το ζήτημα και να τους ωθήσουν να εξευρεθεί εποικοδομητικός τρόπος για λύση".

    Απάντηση στον Γ.Παπανδρέου

    Η Παιδεία είναι χώρος εθνικής συννενόησης και όχι μικροκομματικής αντιπαράθεσης τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χτίζουμε σήμερα το σχολείο του μέλλοντος με σειρά καινοτόμων μεταρρυθμίσεων, σύγχρονα βιβλία, παροχή φορητού υπολογιστή σε κάθε μαθητή, επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, δια βίου επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ήδη κατασκευάζονται 1200 νέα σχολεία σε όλη τη χώρα και ανακαινίζονται εκατοντάδες.

    Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εσείς λέτε λόγια κι εμείς κάνουμε έργα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στις δεσμεύσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για 5% στην Παιδεία και διανομή δωρεάν υπολογιστών στους μαθητές.

    Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση προχωρά "απαρέγκλιτα" στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για την Παιδεία, "όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί". Η μεταρρύθμιση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, "δεν εγκαταλείπεται, δεν σταματά, δεν αλλάζει".

    Σχολιάζοντας την κριτική για μείωση των δαπανών για την Παιδεία, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι στην τετραετία 1999 - 2003 δαπανήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ ενώ στην τετραετία 2004 - 2008 δαπανήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, "που σημαίνει σχεδόν διπλασιασμός".

    "Τέτοια μαθηματικά ξέρετε στο κόμμα σας;", ρώτησε ο κ.Καραμανλής τον κ. Παπανδρέου. Όσο για την πρόταση "ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή" είπε ότι "για πρώτη φορά αυτό γίνεται σήμερα πράξη".

    Ο Κ.Καραμανλής επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αμφισβητεί τα πάντα και ότι παρουσιάζει κοινές, κοινότυπες ευχές σαν προτάσεις, ενώ για τη στάση του απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είπε ότι όχι μόνο δεν την υποστήριξε, "αλλά αποφάσισε να υπονομεύσει ολόκληρη τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος".

    Εξ άλλου, ο κ.Καραμανλής ανέλυσε τις καινοτόμες δράσεις της κυβερνητικής πολιτικής για τον Έλληνα πολίτη της Ευρώπης και του Κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνονται η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, η ψηφιακή σύγκλιση, η γλωσσομάθεια και η ελληνοφωνία (με την εισαγωγή και την πιστοποίηση ξένων γλωσσών στα σχολεία, την ενίσχυση ελληνικών εδρών σε ξένα πανεπιστήμια και τη δημιουργία δικτύου ελληνικών σχολείων στα Βαλκάνια) και η σύνδεση της Παιδείας με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Ο πρωθυπουργός, επίσης, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ποινικοποίηση του διαδικτύου γιατί θέλει "ελεγχόμενη ενημέρωση", δήλωσε ότι η χώρα μας υποχρεούται να υιοθετήσει κανόνες για την καταπολέμηση αδικημάτων που συντελούνται στο ίντερνετ κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη

    Οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που σερφάρουν στο διαδίκτυο δεν είναι ψηφοφόροι ενός και μόνο κόμματος για να τους εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ουδεμία πρόθεση έχει η κυβέρνηση να μη στηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης στο διαδίκτυο. "Αυτό που υποχρεούται και η χώρα μας να κάνει, όπως και τόσες άλλες χώρες, είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της Συνθήκης της Βουδαπέστης, δηλαδή των ελαχίστων κανόνων για την καταπολέμηση ποινικών αδικημάτων κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη", τόνισε. Κάλεσε τέλος, τον κ. Παπανδρέου να μην μονοπωλεί ένα διεθνές αγαθό με εκατομμύρια χρήστες και να μην παραβλέπει το δικαίωμα στη υπεράσπιση των αξιών της ανθρώπινης υπόστασης, που "εξίσου όλοι δικαιούνται να απολαμβάνουν".

    Ευχές για την Μ.Γιαννάκου

    Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ευχές για αποκατάσταση της υγείας της πρώην υπουργού Εθνικής Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την περιπέτεια της υγείας της πρώην υπουργού κας Μαριέττας Γιαννάκου είπε ο κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι "όλοι έχουμε συγκλονιστεί". Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε από καρδιάς να υπάρξει η γρηγορότερη και πληρέστερη αποκατάσταση της υγείας της πρώην Υπουργού, σημειώνοντας ότι η κα Γιαννάκου "έδωσε πολλά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κι είναι η ώρα που οι κόποι της άρχισαν να αποδίδουν καρπούς για τις νέες και τους νέους μας".

    Ο πρωθυπουργός απάντησε, επίσης σε επίκαιρες ερωτήσεις της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Απάντηση στην Αλ.Παπαρήγα

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των εργαζομένων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Γενικής Γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι με τις προγραμματισμένες δράσεις της κυβέρνησης "δεν πρόκειται να ευνοήσουμε μονοπωλιακές καταστάσεις", ενώ τόνισε ότι "η απελευθέρωση των αγορών, ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, φέρνει καινούριες θέσεις εργασίας και βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", λέγοντας ότι ζητήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η διενέργεια έρευνας σε σχέση με τα παράπονα και τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου.

    "Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα εξαχθούν από την ΥΠΑ τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις δέουσες ενέργειες", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν καταργείται η ενιαία και δημόσια ΥΠΑ. "Δεν υπάρχει ιδιωτικός φορέας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο", είπε χαρακτηριστικά.

    Για δε τα θέματα εθνικού εναέριου χώρου και εθνικής ασφάλειας είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε εξαιτίας της αναβάθμισης των αεροδρομίων, ούτε εξαιτίας των ρυθμίσεων για τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό": "Το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την εθνική κυριαρχία. Σκοπός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού είναι η ασφαλής εναέρια κυκλοφορία και η βελτιστοποίηση της μεταφορικής ικανότητας".

    Επίσης, για το θέμα με τα νησιά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "τόσο η εθνική, όσο και η κοινοτική νομοθεσία διασφαλίζουν την απρόσκοπτη αεροπορική κάλυψή τους".

    Ειδικότερα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων είπε ότι "δεν σχεδιάζουμε πώληση αεροδρομίων, αλλά συνεργασίες με στόχο την αναβάθμισή τους. Στόχος είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να εξασφαλίσουμε περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες". Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό ακολουθούμε αυτονόητες πρακτικές που ισχύουν στα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης που έχουν διεθνή κίνηση, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης,της Βουδαπέστης, του Παρισιού.

    Μιλώντας για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στην Κρήτη, είπε ότι "προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός νέου διεθνούς αεροδρομίου. Είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, για την υλοποίηση του οποίου μελετώνται σύγχρονοι τρόποι χρηματοδότησης, με τη συνδρομή και ιδιωτικών κεφαλαίων".

    Απάντηση στον Αλ.Αλαβάνο

    Με βολές εναντίον εκείνων που «προωθούν ισοπεδωτικές αντιλήψεις και υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο προσδοκώντας κομματικά οφέλη», απάντησε ο κ. Καραμανλής στην κριτική του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τη στάση που τηρεί απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και σκανδάλων με επίκεντρο το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων, είναι στόχοι μείζονος σημασίας και είναι τουλάχιστον αντιφατικό να καταγγέλλεται η κυβέρνηση και ταυτοχρόνως να υπονομεύεται συστηματικά η προσπάθεια επίτευξης των στόχων αυτών».

    Παραπέμποντας δε στη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών η οποία, ήδη, διεξάγεται, επανέλαβε ότι «οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι, θα λογοδοτήσουν».

    Για το διορισμό του Χρ. Ζαχόπουλου και στελεχών της ΝΔ σε επιτελικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές θέσεις ανατίθενται σε πολιτικά πρόσωπα», αλλά, σε αντίθεση με το παρελθόν, σειρά θέσεων ανατέθηκαν σε πρόσωπα μη προσκείμενα στη ΝΔ, ή παρέμειναν στους προκατόχους τους, οι οποίοι είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ.

    Ως μέτρα υπέρ της διαφάνειας, ο κ. Καραμανλής τόνισε τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    «Έχω πει πως ό,τι θέλετε μπορείτε να με ρωτήσετε, αλλά σε παιχνίδι εντυπώσεων δεν συμμετέχω», απάντησε ο πρωθυπουργός στις επικρίσεις του κ.Αλαβάνου για "αποποίηση ευθυνών" την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    «Δεν ισχυρίζομαι ότι όλες μας οι επιλογές ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά δεν δέχομαι όμως την απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων. Έχουν γίνει σημαντικά και τολμηρά βήματα για την εμπέδωση της διαφάνειας», τόνισε.

    «Όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Κι όμως κάποιοι επιλέγουν και προωθούν ισοπεδωτικές αντιλήψεις, κάποιοι υπηρετούν τη συντήρηση, την αδράνεια και την καθήλωση, κάποιοι καταφεύγουν σε πρακτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο, κάποιοι παίζουν ανεύθυνα με την αξιοπιστία της πολιτικής. Κάποιοι επενδύουν στο λαϊκισμό για κομματικά οφέλη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Συμφέρον του τόπου απαιτεί να εντοπίζονται να εξειδικεύονται τα νοσηρά φαινόμενα και όχι να γενικεύονται και να διαχέονται. Απαιτεί να στηρίζονται και όχι να υπονομεύονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις για το κράτος που θέλουν, που απαιτούν, οι έλληνες πολίτες. Η κατάκτηση κοινών στόχων δεν μπορεί να δυσχεραίνεται από προσπάθειες δημιουργίας σύγχυσης. Επιτέλους, δεν μπορεί κάποιοι να αμφισβητούν τα πάντα και αφβ ετέρου να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    [02] Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

    Οι Ρώσοι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχο του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο "εκλεκτός" του προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

    Ο Μενβέντεφ προηγείται με 68,2% των ψήφων έπειτα από την καταμέτρηση στο 50,1% των εκλογικών τμημάτων, ανέφερε η επιτροπή. Ακολουθούν, ο ηγέτης του ρωσικού Κομουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που συγκεντρώνει ποσοστό 18,5%, ο υπερεθνικιστής πρόεδρος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος(LDPR) Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 10,6% και ο -μάλλον άγνωστος στο κοινό και υποστηρικτής της ένταξης της Ρωσίας στην ΕΕ- πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1,3%.

    Η επίσημη ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας θα γίνει στις 7 Μαίου.

    Η προσέλευση στις κάλπες στις 7 μ.μ. ώρα Μόσχας (6 μ.μ, ώρα Ελλάδας) ήταν 64,23%, Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι αναμένει πως η συμμετοχή στις εκλογές θα φθάσει περίπου το 67%.

    Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια για παραβιάσεις που φέρεται να έγιναν στις προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας. "Έχουμε στοιχεία για νοθεία των εκλογών και θα πάμε στο δικαστήριο", δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ σύμφωνα με το Τας.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε για λίγο στη σκηνή μιας συναυλίας ροκ στην Κόκκινη Πλατεία στο πλάι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμευόμενος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να συνεχίσει την πολιτική του μέντορά του.

    "Μπορούμε να συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχουμε κάθε ευκαιρία να το κάνουμε", είπε ο Μεντβέντεφ, που φορούσε παντελόνι τζιν και δερμάτινο σακάκι, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

    "Οι εκλογές έγιναν. Ο υποψήφιός μας Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ έχει άνετο προβάδισμα... Οι εκλογές διεξήχθησαν αυστηρά σύμφωνα με το σύνταγμα", είπε ο Πούτιν που φορούσε επίσημο μαύρο παντελόνι στη συναυλία του αγαπημένου συγκροτήματος του επικεφαλής του Κρεμλίνου, Λιούμπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 March 2008 - 23:30:13 UTC