Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»

  • [01] «Κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»

    Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην περιφερειακή συνδιάσκεψη ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΠΑΣΟΚ στην Αλεξανδρούπολη.

    Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο βασικός στόχος μιας πολιτικής, τις ρίζες της οποίας μάλιστα ανίχνευσε στο βαλκανικό όραμα του Ρήγα Φεραίου, είναι ότι αντί οι λαοί να είναι σε αντίθεση μεταξύ τους και ακόμα χειρότερα, πιόνια άλλων, θα μπορούσαν να συμβιώσουν ειρηνικά και με ανάπτυξη, βασιζόμενοι σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών, το οποίο ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι "μας έδωσε η ΕΕ".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, είπε ότι ο στόχος μας ήταν αρχές, κανόνες και αξίες και η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής πολυπολιτισμικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου: "αποδεχθήκαμε το αντίθετο από ό,τι έπρεπε για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη" ενώ ειδικά για τα Βαλκάνια είπε ότι δεν υπάρχει χώρα εθνικώς και θρησκευτικώς αμιγής, και έθεσε το ερώτημα: "θα αρχίσουμε να διαιρούμε τις χώρες με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία και την καταγωγή;" και πρόσθεσε, επίσης ένα ερώτημα, αναφερόμενος στην Κύπρο: "να διαιρέσουμε άραγε την Κύπρο και μάλιστα με στρατιωτική επέμβαση;".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν τα Βαλκάνια να πορεύονται βάση αρχών, ενώ τόνισε ότι εάν οι μειονότητες γίνουν αντιληπτές ως Δούρειος Ίππος για την ακεραιότητα μιας χώρας, τότε το πληρώνουν πριν απ' όλα οι ίδιες.

    "Σεβασμός στα σύνορα και στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα", είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι εμείς δεν πιστεύουμε τις διαχωριστικές γραμμές. Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "είπαμε ναι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέμε ναι στην ένταξη της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ , την εδαφική ακεραιότητά της Ελλάδας και της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην ίδια την Τουρκία".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της εισόδου της ΠΓΔΜ όπως εξάλλου και όλων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί βασικό πλαίσιο για να επιλυθούν προβλήματα, απευθυνόμενος όμως στη γείτονα χώρα και πάλι, είπε ότι πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες επεκτατικών βλέψεων και χρήση ονομασίας που να υποθάλπει επεκτατικές βλέψεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εάν είχε ακολουθηθεί "ο οδικός χάρτης του Ελσίνκι" θα μπορούσε να είχε επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία το 2004-2005, ενώ θα μπορούσε να είχε δρομολογηθεί σοβαρή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό αν δεν είχαμε εγκαταλείψει το βέτο.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε και πάλι την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες του και θα συμβάλλει για δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Επίσης είπε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής της οποίας είναι πρόεδρος μπορεί και θέλει να συμβάλλει με τη διπλωματία της κοινωνίας των πολιτών και των κομμάτων, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του Ταλάτ είναι υποψήφιο για ένταξη στην ΣΔ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τον Οκτώβριο του 1992 είχαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον πρωθυπουργό να διαφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών και με την Κίνα και τη Ρωσία τότε να αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε επίσης ότι και πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι ΗΠΑ αυτή τη φορά αναγνώρισαν την γείτονα χώρα με το συνταγματικό της όνομα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στο ενδιάμεσο υπήρξε η πολύ αποτελεσματική και δυναμική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου, που κατέληξε στην ενδιάμεση συμφωνία, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων αλλαγές των αλυτρωτικών διακηρύξεων στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αλλαγή σημαίας και αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

    Αναφερόμενος στο θέμα της σημαίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Δεν έχουμε πρόβλημα να αξιοποιούμε τα σύμβολα του ελληνισμού. Εμείς θέλουμε τα σύμβολα του ελληνισμού να χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο. Όχι όμως με αλυτρωτικές διαθέσεις, με στόχο εδαφικές διεκδικήσεις. Γι αυτό είχαμε διαφωνήσει και καταφέραμε να εγκαταλείψουν την σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μετά από δεκάδες γύρους συνομιλιών το 2000 ήμασταν κοντά σε λύση αμοιβαία αποδεκτή, η οποία απέκλειε διπλή ονομασία, όμως ο εμφύλιος που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ δημιούργησε άλλη κατάσταση. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το 2004 παραδώσαμε ως κεκτημένο την γεωγραφική ονομασία και τον αποκλεισμό διπλού ονόματος αλλά από τότε η κατάσταση μπήκε στον αυτόματο πιλότο. Τον Μάρτιο του 2004 είπα στον πρωθυπουργό ότι θα είμαστε κοντά σας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον Απρίλιο του 2004 μετά "από τη σφαλιάρα των ΗΠΑ " ζήτησα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και το Νοέμβριο του 2005, μετά τη διπλωματική διολίσθηση πάλι με τις επιστολές Νίμιτς κατέθεσα στη Βουλή έξι σημεία τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αν δεν υπάρξει λύση στο όνομα, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς ποτέ δεν θα επιδιώξουμε μικροκομματικά οφέλη με την εξωτερική πολιτική". Επίσης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το 2006 κατέθεσε στον πρωθυπουργό γραπτή πρόταση για συνολικό σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι σε όλες τις πρωτοβουλίες του δεν έλαβε απαντήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ έθεσε την εθνική κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας που συνίσταται σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι διπλή ονομασία, και βέτο σε περίπτωση αδιεξόδου, χαιρέτησε την υιοθέτηση αυτής της γραμμής από τον πρωθυπουργό και είπε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αν η ίδια σθεναρά υποστηρίξει όσα είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει ώστε να αποσταλεί το μήνυμα στην Ουάσιγκτον για πιέσεις στα Σκόπια και όχι στην Αθήνα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της περιοχής τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να γίνει αιχμή του δόρατος για άλλη αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σε ότι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είχαμε εργαστεί γι αυτόν, όμως θα πρέπει να μην υπάρξουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παράλληλα με την ανάπτυξη του αγωγού να υπάρξει και εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου περιβαλλοντικής προστασίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κίνημα είναι αντίθετο στην αδειοτότηση των χρυσωρυχείων του Έβρου και της Ροδόπης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε θέματα δημοκρατίας τονίζοντας ότι αυτή απαξιώνεται και περνά κρίση και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει με αποκέντρωση, νέο φορολογικό σύστημα και σχεδιασμό και οργάνωση από τις περιφέρειες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις τελευταίες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και είπε ότι μέσα από ένα θολό τοπίο αναδεικνύονται εκβιαστές και εκβιαζόμενοι μεταξύ κυβέρνησης - ΜΜΕ και θεσμών και τόνισε ότι μια χώρα δεν μπορεί να κυβερνιέται έτσι.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν λίγοι και ισχυροί οι οποίοι φοβούνται το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι πολίτες είναι οι φυσικοί του σύμμαχοι και υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος και ζητά στήριξη για να αλλάξει η Ελλάδα με μπροστάρη το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με το συνέδριο ολοκληρώνεται ο κύκλος προβληματισμού του ΠΑΣΟΚ και το κίνημα θα ανταποκριθεί σε αυτό που ζητά ο λαός, δηλαδή ένα νέο ΠΑΣΟΚ αξιών το οποίο με κέφι, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

    "Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζουμε τους θανάτους των Παλαιστινίων στην Γάζα και τις ακρότητες απ' όπου κι αν προέρχονται και καλούμε την επιστροφή στο διάλογο καθώς και τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και την κυβέρνηση να μην μένουν απαθείς στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή" είπε τέλος ο Γ. Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 March 2008 - 21:30:15 UTC