Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Δ.Χριστόφια
  • [02] "Οχι σε επιθετικά σχέδια"
  • [03] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας
  • [04] Προβολή Απολιθωμένου Δάσους
  • [05] "Ανησυχεί" η άνοδος του ευρώ
  • [06] Κρίσιμες αναμετρήσεις

  • [01] Συνέντευξη Δ.Χριστόφια

    Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιεί ο κ.Δ.Χριστόφιας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια.

    Ο συντονισμός Αθηνών -Λευκωσίας για τις επερχόμενες εξελίξεις στο κυπριακό είναι ο στόχος των συνομιλιών", δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Κύπρου στην προσπάθεια να αναβιώσει ένας διάλογος για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    Επίσης, προσθέτει, ότι ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε σχέση με την ΠΓΔΜ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποκαλύπτει ότι στην πρώτη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα τον ρωτήσει, ποιο είναι το εμπόδιο για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006. Η συνάντηση θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα και τοποθετείται μετά τις 15 Μαρτίου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος εκτιμά ότι:

    - Η επιστολή Ταλάτ προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών "προκαταλαμβάνει κάποια πράγματα".

    - Θα ήταν μεγάλο σφάλμα ένας απευθείας διάλογος μεταξύ του ίδιου και του κ. Ταλάτ, χωρίς την παρεμβολή μεσολαβητών, γιατί, όπως εξηγεί, το πλαίσιο για την αναζήτηση της λύσης του κυπριακού είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο γραφείο του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Μάικλ Μόλερ, δηλώνει ότι θέλει να είναι συγκρατημένος και επιφυλάσσεται να απαντήσει στο ερώτημα εάν με την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει η Αμμόχωστος να παραδοθεί από την τουρκική πλευρά στα Ηνωμένα Έθνη.

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του Κυπρίου προέδρου είναι το ακόλουθο:

    Ερώτηση: Πέρα από τον αυτονόητο συμβολισμό της επισκέψεώς σας στην Αθήνα, ποιος θα είναι ο στόχος των συνομιλιών σας με την ελληνική κυβέρνηση;

    Απάντηση: Η εκλογή νέου Προέδρου έχει προκαλέσει από μόνη της μια κινητικότητα. Θα συναντηθώ με τον κύριο Ταλάτ. Η πρώτη συνάντηση θα είναι διερευνητική. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη διάνοιξη της οδού Λήδρας και του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Υπάρχει ευρύτερα μια κινητικότητα από τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θέλω να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις επικείμενες εξελίξεις. Θα γίνει φιλική ανταλλαγή απόψεων και είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό μας στην προσπάθεια να αναβιώσει ένας διάλογος για υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Μπροστά μας είναι και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την οποία θα ανταλλάξουμε απόψεις. Βεβαίως, ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ και για τις εξελίξεις σε σχέση με τα Σκόπια. Δεν θα πάω στην Αθήνα για να κτίσω σχέσεις. Υπήρχε αγαστή συνεργασία και με τον τέως Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά και εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής είχα πολύ καλές σχέσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

    Ερώτηση: Θα τεθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα προχωρήσουν στο εξής Λευκωσία και Αθήνα;

    Απάντηση: Νομίζω ότι οι κατευθυντήριες γραμμές υπάρχουν. Χρειάζεται ενημέρωση και συντονισμός.

    Ερώτηση: Η συνάντησή σας με τον κ. Ταλάτ θα γίνει μετά την επιστροφή σας από τις Βρυξέλλες στα μέσα Μαρτίου;

    Απάντηση: Μάλιστα.

    Ερώτηση: Ποιο είναι το εμπόδιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006;

    Απάντηση: Αυτό θα ρωτήσω τον κ. Ταλάτ. Γι αυτό είπα ότι η πρώτη συνάντηση θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα. Στο κάτω - κάτω δεν υπάρχει άλλη συμφωνία, η οποία να έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη συμφωνία αυτή βρίσκονται οι υπογραφές του κ. Ταλάτ και του κ. Παπαδόπουλου. Εγώ τιμώ την υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου, ας τιμήσει και ο ίδιος την δική του υπογραφή. Ελπίζω ότι μέσα σε ένα κλίμα καλής θέλησης και αλληλοκατανόησης να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, που η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν για να προχωρήσει η συμφωνία αυτή.

    Ερώτηση: Άνοιγμα Λήδρας, Λιμνίτη πριν τη συνάντηση ή μετά;

    Απάντηση: Δεν θέλω να προκαταλάβω ο,τιδήποτε.

    Ερώτηση: Η επιστολή του κ. Ταλάτ προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προκαταλαμβάνει κάποια πράγματα;

    Απάντηση: Αν ισχύουν όσα λέγονται για το περιεχόμενό της, τότε ασφαλώς προκαταλαμβάνει κάποια πράγματα. Είναι ζητήματα, τα οποία θα συζητήσω με τον κ. Ταλάτ.

    Ερώτηση: Εσείς έχετε ζητήσει να δείτε τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών;

    Απάντηση: Στο παρόν στάδιο δεν θέλω να φορτώσω τα πράγματα με νέα αιτήματα. Ασφαλώς και θέλω να συναντήσω το ΓΓ, αλλά τώρα προτεραιότητα στην ατζέντα έχουν οι συναντήσεις με τον κ. Μολερ ενόψει της συνάντησης με τον κ. Ταλάτ.

    Ερώτηση: Δεδομένου ότι έχετε φιλικές σχέσεις με τον κ. Ταλάτ δεν θα μπορούσε να γίνει ένας απευθείας διάλογος μεταξύ σας χωρίς την παρεμβολή μεσολαβητών για τη λύση του Κυπριακού;

    Απάντηση: Το Κυπριακό βρίσκεται στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών. Θεωρώ ότι τα Η.Ε. αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα. Υπάρχει κατοχή. Η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν εγκρίνει σωρεία ψηφισμάτων. Επίσης, θέση μας είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρονται ενεργά για τη λύση του Κυπριακού και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ.Συνεπώς έχω την άποψη ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα να βγει το Κυπριακό από τη βάση του, η οποία είναι τα Η. Ε..

    Ερώτηση: Έχετε τονίσει ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Θα επιδιώξετε απευθείας συνάντηση με τον κ. Ερντογάν;

    Απάντηση: Θα το δούμε στην πορεία. Δεν το αποκλείω καθόλου, αλλά το αποκλείει ο κ. Ερντογάν.

    Ερώτηση: Εφόσον αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού η Αμμόχωστος θα πρέπει να παραδοθεί από την τουρκική πλευρά στα ΗΕ;

    Απάντηση: Νομίζω ότι προκαταλαμβάνουμε πολλά πράγματα. Δεν θα ήθελα πριν γίνει η πρώτη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ και πριν συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο να πω ο,τιδήποτε.Συνεπώς, θέλω να είμαι συγκρατημένος αυτή την ώρα για να πάμε όσο γίνεται καλύτερα.

    [02] "Οχι σε επιθετικά σχέδια"

    "ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι συνεργάτες και έχουν κοινό επιθετικό ρόλο στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην περιοχή", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφερόμενο στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη και του γγ του ΝΑΤΟ.

    "Οι τοποθετήσεις τόσο της υπουργού Εξωτερικών όσο και του ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν ότι πίσω απβ τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ενεργητικότερη στρατιωτική συμμετοχή στους στρατούς κατοχής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Ότι η συμμετοχή της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και επί κυβερνήσεων ΝΔ και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ γίνεται με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στο μοίρασμα της λείας από την εκμετάλλευση των λαών", τονίζει το ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε "επαγρύπνηση και σε εγρήγορση. Να απορρίψει και να αντισταθεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στα κοινά επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με κανένα αντάλλαγμα ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην αλλαγή των συνόρων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, σε πολέμους κατά των λαών. Καμιά αναγνώριση του Κοσόβου, καμιά συμμετοχή στις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής ΝΑΤΟ - ΕΕ".

    [03] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια θα γίνει δεκτός ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλ.Τσίπρας, στις 11.30 το πρωί.

    Τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση των Ταμείων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους των σωματείων των Τεχνικών της Ιδιωτικής Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εκπροσώπους των σωματείων των Τεχνικών της Ιδιωτικής Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου για αξιοπρεπείς μισθούς και για σταθερή, πλήρη και ασφαλισμένη απασχόληση στο χώρο τους, όπου η ελαστική κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία είναι κανόνας.

    Εμείς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, διαφωνούμε ριζικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων γιατί τη συνδυάζει με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μείωση των συντάξεων και με νέα ληστεία των αποθεματικών τους.

    Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός Ταμείου για όλους τους εργαζομένους στον Τύπο και τα ΜΜΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί, έχουν προσδιορίσει. Δηλαδή, με εξίσωση των δικαιωμάτων τους προς τα πάνω, με αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση, με διασφαλισμένα τα αποθεματικά και τους σημερινούς πόρους των Ταμείων.

    [04] Προβολή Απολιθωμένου Δάσους

    Το έτος 2008 έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνές Έτος για τον Πλανήτη Γη (International Year of Planet Earth), με σκοπό να προβάλει τη σημασία των Γεωεπιστημών στην αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

    Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποφάσισε να συμμετάσχει στην εξαιρετικά σημαντική αυτή διοργάνωση για τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη, με στόχο την προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο του Απολιθωμένου Δάσους και γενικότερα της μοναδικής φυσικής κληρονομιά της Λέσβου και του Αιγαίου.

    Η διακήρυξη του Διεθνούς Έτους του Πλανήτη Γη είναι μια πρωτοβουλία της UNESCO και της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών (IUGS) και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την πιο αποτελεσματική χρήση από την κοινωνία της γνώσης που έχει συσσωρευθεί από τη συνεχή έρευνα των περίπου 400.000 γεωεπιστημόνων του κόσμου.

    Στα πλαίσια του εορτασμού του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη, στον οποίο συμμετέχουν Κυβερνήσεις, Επιστημονικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί Φορείς, Μουσεία και Μη κυβερνητικές οργανώσεις, προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης και στη συνειδητοποίηση πως η συμβολή των Γεωεπιστημών είναι καθοριστική προκειμένου δημιουργηθούν υγιέστερες, ασφαλέστερες και πιο ευημερούσες κοινωνίες.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη 2008

    Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, προετοίμασε για το σκοπό αυτό ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που ως κύριο στόχο έχει την προβολή των φυσικών μνημείων της Λέσβου και του Αιγαίου, την ενημέρωση του κοινού και ειδικότερα των νέων σε θέματα που αφορούν εφαρμογές των γεωεπιστημών, την εξοικείωσή τους με αντικείμενα των γεωεπιστημών, την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ γεωεπιστημόνων.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων που προετοίμασε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιλαμβάνει:

    - Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

    Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, η οποία θα γιορταστεί παράλληλα σε όλα τα Γεωπάρκα της Ευρώπης, με στόχο την προβολή και ανάδειξη της μοναδικής γεωλογικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις - αφιερώματα σε καθένα από τα Γεωπάρκα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, οργάνωση περιηγήσεων στα υπαίθρια πάρκα Απολιθωμένου Δάσους, Σιγρίου και Πλάκας Σιγρίου, οργάνωση πεζοπορικών διαδρομών στο Απολιθωμένο Δάσος και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου και αναζήτηση των ηφαιστειακών πετρωμάτων, περιοδικές εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα.

    - Οργάνωση κύκλου διαλέξεων "ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΓΗΣ"

    Περιλαμβάνει οργάνωση διαλέξεων από διακεκριμένους Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων και προσωπικότητες σε θέματα Γεωεπιστημών.

    - Οργάνωση έκθεσης και σεμιναρίων σε θέματα σεισμικού κινδύνου

    Περιλαμβάνει την οργάνωση και παρουσίαση περιοδικής έκθεσης σε θέματα που αφορούν στον σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, και τη συμβολή των γεωεπιστημών στην αντιμετώπισή του. Η έκθεση θα παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2008 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.

    Επίσης, στα πλαίσια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου θα πραγματοποιηθεί σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους Επιστήμονες και Καθηγητές Πανεπιστημίων.

    - Έκθεση "Παλαιοντολογικά ευρήματα στο Αιγαίο" - Οργάνωση περιοδικής έκθεσης με θέμα τα δεινοθήρια του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου και την παρουσία προβοσκιδωτών στον Ελλαδικό χώρο

    Με αφορμή το μοναδικό εύρημα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Δεινοθηρίο, και τη σημασία του, θα οργανωθεί περιοδική έκθεση κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος- Οκτώβριος 2008 με θέμα τα δεινοθήρια, την εξέλιξη και την παρουσία των προβοσκιδωτών στον ελληνικό χώρο.

    Παράλληλα θα διοργανωθεί ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά που θα συνοδεύει την έκθεση.

    - Διεθνής Ημέρα Μουσείων - Μάιος 2008

    Θα οργανωθεί ειδική εκδήλωση για τον εκπαιδευτικό ρόλο των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στην κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης του Πλανήτη μας.

    - ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ 2008 - Καλοκαιρινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

    Στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων "Γιορτές της Γης" που υλοποιεί κάθε χρόνο το Μουσείο, και ειδικά για τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη 2008, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2008.

    - Διοργάνωση Διεθνούς Μεταπτυχιακού Σχολείου με θέμα "Γεωδιατήρηση και Γεωπάρκα: Ερμηνεία γεωμνημείων και Επικοινωνία" (Geoconservation and Geoparks: Interpretation and Communication)

    Tο Διεθνές Σχολείο θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2008 και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες στις Γεωεπιστήμες από πολλές χώρες του κόσμου που ασχολούνται με θέματα ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών γεωμνημείων και λειτουργίας γεωπάρκων

    - Παρουσίαση Μελέτης Θαλάσσιου Πάρκου Δυτικής Λέσβου που περιλαμβάνει το υποθαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους

    Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την παρουσίαση της μελέτης Θαλάσσιου Πάρκου Δυτικής Λέσβου του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και την οργάνωση έκθεσης στις εγκαταστάσεις του Μουσείο στο Σίγρι με θέμα τα σημαντικότερα ευρήματα από το υποθαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.

    [05] "Ανησυχεί" η άνοδος του ευρώ

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν χθες βράδυ την ανησυχία τους για τη ραγδαία ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου και κάλεσαν έμμεσα τις ΗΠΑ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματός τους.

    «Είμαστε ανήσυχοι για την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών», τόνισε ο πρόεδρος της Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από τη σύνοδο της ομάδος στις Βρυξέλλες.

    «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι ισοτιμίες συναλλάγματος θα πρέπει νβ αντανακλούν τα βασικά οικονομικά δεδομένα, και πως η υπερβολική αστάθεια, όπως κι οι άτακτες κινήσεις των ισοτιμιών δεν είναι ευεργετικές για την οικονομία», τόνισε ο ίδιος, αναγιγνώσκοντας το ανακοινωθέν των υπουργών.

    «Είχαμε εντοπίσει στις πρόσφατες δηλώσεις των αμερικανικών αρχών την σημαίνουσα φράση πως ένα ισχυρό δολάριο είναι προς όφελος των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

    Ο υπαινιγμός αυτός ήταν ένας εύσχημος τρόπος να πεισθεί η Ουάσιγκτον να τηρήσει τις υποσχέσεις της γιβ ανατίμηση του δολαρίου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επαναπαύονται στην συνεχή κάθοδό του, η οποία υποστηρίζει τις εξαγωγές σε μία στιγμή όπου η αμερικανική οικονομία έχει διολισθήσει σε μία βαθιά ύφεση.

    Παράλληλα, ο Γιούνκερ κάλεσε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) να μειώσει τις τιμές του μαύρου χρυσού, τη στιγμή που το καρτέλ πιέζει τις τιμές προς τα πάνω.

    «Πιστεύουμε πως οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα», τόνισε ο Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σαουδάραβα υπευθύνου , κατά τον οποίο το κατώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, κατβ αυτόν, ώφειλε να είναι 60 με 70 δολάρια/βαρέλι. «Να μειώσουν αμέσως την τιμή», προέτρεψε ο Γιούνκερ.

    [06] Κρίσιμες αναμετρήσεις

    Κρίσιμες εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών διεξάγονται σήμερα σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες με την Χίλαρι Κλίντον να κερδίζει έδαφος έναντι του Μπάρακ Ομπάμα στο Οχάιο ,σύμφωνα με δημοσκόπηση του Zogby που δημοσιεύεται στην Χιούστον Κρόνικλ.

    Η Χίλαρι Κλίντον αύξησε το ποσοστό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο Οχάιο και φαίνεται να εξασφαλίζει το 44% όσο ακριβώς και ο Μπάρακ Ομπάμα.

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης προηγείται επίσης στο Τέξας με 47% έναντι 44% του Ομπάμα,ανατρέποντας το προβάδισμα των τριών ποσοστιαίων μονάδων που είχε χθες ο γερουσιαστής του Ιλλινόι.

    Η Χίλαρι Κλίντον είχε εξαπολύσει σφοδρή επιθεση τις τελευταίες ημέρες στον Ομπάμα,αναφορικά με την ετοιμότητά του να αναλάβει ως πρόεδρος και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων,αλλά και την ειλικρίνειά του να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών ανταλλαγών στη βόρεια Αμερική.

    Η Χίλαρι Κλίντον προσπαθεί με τηλεοπτικές διαφημίσεις να δείξει την απειρία του Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Σε ένα τηλεοπτικό σποτ της Κλίντον φαίνονται κάποια παιδιά να κοιμούνται και στη συνέχεια τα ρωτούν ποιόν υποψήφιο θέλουν στον Λευκό Οίκο όταν το τηλέφωνο χτυπά στις 3 το πρωί.

    Μέσα σε λιγες ώρες το επιτελείο του Ομπάμα απάντησε με ανάλογη τηλεοπτική διαφήμιση που δείχνει επίσης κάποια παιδιά να κοιμούνται και να τους υποβάλουν στη συνέχεια το ίδιο ερωτημα: Τι απαντούν; Θέλουμε κάποιον στον Λευκό Οίκο που να μην έχει ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ,λένε τα παιδιά -κάτι που είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον το 2002.

    H επίθεση αυτή φαίνεται να ενίσχυσε την απήχηση της Κλίντον ,ιδιαίτερα στους άνδρες ψηφοφόρους και ειδικότερα στους λευκούς και τους ισπανόφωνους,όπως εκτιμά ο αναλυτής Τζον Ζόγκμπι."Τα κέρδη της προέρχονται κυρίως από τους άνδρες ψηφοφόρους" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Η νέα δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων,που στο Οχάιο φτάνει το 8% από 6% που ηταν χθες και στο Τέξας στο 7% από 6%.

    "Η αύξηση του αριθμού των αναποφάσιστων είναι σε βάρος του Ομπάμα" λέει ο Ζόγκμπι .

    Εκτός από τις μεγάλες πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο που δίνουν 334 εκλέκτορες, προκριματικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Ρόουντ Άιλαντ και το Βερμόντ,που δίνουν αντίστοιχα 21 και 15 εκλέκτορες .

    Ο Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 1392 εκλέκτορες έναντι 1279 για την Κλίντον. Για να εξασφαλίσει κάποιος από τους δύο το χρίσμα χρειάζεται 2025 εκλέκτορες. Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα ,τέιβιντ Πλαφ, εκτιμά μάλιστα ότι αν η Κλίντον δεν κερδίσει στο Τέξας και το Οχάιο με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων "θα είναι σχεδόν αδύνατον" να ανατρέψει την κατάσταση.

    Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν ελπίζει ότι θα αναδειχθεί νικητής στο Οχάιο και στο Τέξας και να αποσπάσει τους εκλέκτορες που του υπολείπονται, θέτοντας εκτός κούρσας τον πρώην κυβερνήτη του Άρκανσο, Μάικ Χάκαμπι. Ο Μακέιν προηγείται με διψήφιο ποσοστό του Χάκαμπι -στο Οχάιο με 57% έναντι 29%,στο Τέξας με 57% έναντι 29%


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2008 - 7:30:24 UTC