Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Δ.Χριστόφια

  • [01] Συνέντευξη Δ.Χριστόφια

    Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιεί ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Απόψε θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας για τον κ.Χριστόφια και αύριο θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την πολιτική ηγεσία.

    Η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Ο συντονισμός Αθηνών -Λευκωσίας για τις επερχόμενες εξελίξεις στο κυπριακό είναι ο στόχος των συνομιλιών", δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Κύπρου στην προσπάθεια να αναβιώσει ένας διάλογος για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    Επίσης, προσθέτει, ότι ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε σχέση με την ΠΓΔΜ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποκαλύπτει ότι στην πρώτη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα τον ρωτήσει, ποιο είναι το εμπόδιο για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006. Η συνάντηση θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα και τοποθετείται μετά τις 15 Μαρτίου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος εκτιμά ότι:

    - Η επιστολή Ταλάτ προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών "προκαταλαμβάνει κάποια πράγματα".

    - Θα ήταν μεγάλο σφάλμα ένας απευθείας διάλογος μεταξύ του ίδιου και του κ. Ταλάτ, χωρίς την παρεμβολή μεσολαβητών, γιατί, όπως εξηγεί, το πλαίσιο για την αναζήτηση της λύσης του κυπριακού είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο γραφείο του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Μάικλ Μόλερ, δηλώνει ότι θέλει να είναι συγκρατημένος και επιφυλάσσεται να απαντήσει στο ερώτημα εάν με την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει η Αμμόχωστος να παραδοθεί από την τουρκική πλευρά στα Ηνωμένα Έθνη.

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του Κυπρίου προέδρου είναι το ακόλουθο:

    Ερώτηση: Πέρα από τον αυτονόητο συμβολισμό της επισκέψεώς σας στην Αθήνα, ποιος θα είναι ο στόχος των συνομιλιών σας με την ελληνική κυβέρνηση;

    Απάντηση: Η εκλογή νέου Προέδρου έχει προκαλέσει από μόνη της μια κινητικότητα. Θα συναντηθώ με τον κύριο Ταλάτ. Η πρώτη συνάντηση θα είναι διερευνητική. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη διάνοιξη της οδού Λήδρας και του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Υπάρχει ευρύτερα μια κινητικότητα από τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θέλω να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις επικείμενες εξελίξεις. Θα γίνει φιλική ανταλλαγή απόψεων και είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό μας στην προσπάθεια να αναβιώσει ένας διάλογος για υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Μπροστά μας είναι και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την οποία θα ανταλλάξουμε απόψεις. Βεβαίως, ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ και για τις εξελίξεις σε σχέση με τα Σκόπια. Δεν θα πάω στην Αθήνα για να κτίσω σχέσεις. Υπήρχε αγαστή συνεργασία και με τον τέως Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά και εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής είχα πολύ καλές σχέσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

    Ερώτηση: Θα τεθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα προχωρήσουν στο εξής Λευκωσία και Αθήνα;

    Απάντηση: Νομίζω ότι οι κατευθυντήριες γραμμές υπάρχουν. Χρειάζεται ενημέρωση και συντονισμός.

    Ερώτηση: Η συνάντησή σας με τον κ. Ταλάτ θα γίνει μετά την επιστροφή σας από τις Βρυξέλλες στα μέσα Μαρτίου;

    Απάντηση: Μάλιστα.

    Ερώτηση: Ποιο είναι το εμπόδιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006;

    Απάντηση: Αυτό θα ρωτήσω τον κ. Ταλάτ. Γι αυτό είπα ότι η πρώτη συνάντηση θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα. Στο κάτω - κάτω δεν υπάρχει άλλη συμφωνία, η οποία να έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη συμφωνία αυτή βρίσκονται οι υπογραφές του κ. Ταλάτ και του κ. Παπαδόπουλου. Εγώ τιμώ την υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου, ας τιμήσει και ο ίδιος την δική του υπογραφή. Ελπίζω ότι μέσα σε ένα κλίμα καλής θέλησης και αλληλοκατανόησης να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, που η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν για να προχωρήσει η συμφωνία αυτή.

    Ερώτηση: Άνοιγμα Λήδρας, Λιμνίτη πριν τη συνάντηση ή μετά;

    Απάντηση: Δεν θέλω να προκαταλάβω ο,τιδήποτε.

    Ερώτηση: Η επιστολή του κ. Ταλάτ προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προκαταλαμβάνει κάποια πράγματα;

    Απάντηση: Αν ισχύουν όσα λέγονται για το περιεχόμενό της, τότε ασφαλώς προκαταλαμβάνει κάποια πράγματα. Είναι ζητήματα, τα οποία θα συζητήσω με τον κ. Ταλάτ.

    Ερώτηση: Εσείς έχετε ζητήσει να δείτε τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών;

    Απάντηση: Στο παρόν στάδιο δεν θέλω να φορτώσω τα πράγματα με νέα αιτήματα. Ασφαλώς και θέλω να συναντήσω το ΓΓ, αλλά τώρα προτεραιότητα στην ατζέντα έχουν οι συναντήσεις με τον κ. Μολερ ενόψει της συνάντησης με τον κ. Ταλάτ.

    Ερώτηση: Δεδομένου ότι έχετε φιλικές σχέσεις με τον κ. Ταλάτ δεν θα μπορούσε να γίνει ένας απευθείας διάλογος μεταξύ σας χωρίς την παρεμβολή μεσολαβητών για τη λύση του Κυπριακού;

    Απάντηση: Το Κυπριακό βρίσκεται στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών. Θεωρώ ότι τα Η.Ε. αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα. Υπάρχει κατοχή. Η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν εγκρίνει σωρεία ψηφισμάτων. Επίσης, θέση μας είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρονται ενεργά για τη λύση του Κυπριακού και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ.Συνεπώς έχω την άποψη ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα να βγει το Κυπριακό από τη βάση του, η οποία είναι τα Η. Ε..

    Ερώτηση: Έχετε τονίσει ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Θα επιδιώξετε απευθείας συνάντηση με τον κ. Ερντογάν;

    Απάντηση: Θα το δούμε στην πορεία. Δεν το αποκλείω καθόλου, αλλά το αποκλείει ο κ. Ερντογάν.

    Ερώτηση: Εφόσον αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού η Αμμόχωστος θα πρέπει να παραδοθεί από την τουρκική πλευρά στα ΗΕ;

    Απάντηση: Νομίζω ότι προκαταλαμβάνουμε πολλά πράγματα. Δεν θα ήθελα πριν γίνει η πρώτη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ και πριν συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο να πω ο,τιδήποτε.Συνεπώς, θέλω να είμαι συγκρατημένος αυτή την ώρα για να πάμε όσο γίνεται καλύτερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2008 - 15:30:12 UTC