Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες για το κυπριακό

  • [01] Συνομιλίες για το κυπριακό

    Συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας έχει σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στις 9.45 συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια, ενώ αυτή την ώρα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή.

    Το απόγευμα, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ.Χριστόφια, στην πρώτη επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Λίγο πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα, αλλά και "εντυπώσεις" από το χθεσινοβραδυνό δείπνο που παρέθεσε ο Κ. Παπούλιας στον κύπριο Πρόεδρο.

    Ο Δ. Χριστόφιας ευχαρίστησε για το δείπνο, λέγοντας ότι "με τιμάτε πολύ κ. Πρόεδρε, ευελπιστώ σύντομα να ανταποδώσω".

    Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στο Δ.Χριστόφια αντίγραφο του Κώδικα του Κλαύδιου Πτολεμαίου, από χειρόγραφο του 2ου μ.Χ αιώνα, το οποίο αποτελεί γεωγραφική αφήγηση του τότε γνωστού κόσμου. "Θα εμπλουτίσω τις ιστορικές μου γνώσεις μέσω της γεωγραφίας", είπε ο κ Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δώρισε στον κ.Παπούλια ένα ασημένιο καλάθι, το οποίο ο Κ. Παπούλιας παρέλαβε λέγοντας: "ελπίζω να είναι γεμάτο το καλάθι της νοικοκυράς".

    Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ο Δ. Χριστόφιας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    "Όλοι εδώ θέλουμε από καρδιάς να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Για να δούμε σύντομα μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρο με όλους τους κατοίκους της να ευημερούν", ανέφερε ο κ. Κ.Παπούλιας -προσφωνώντας τον "αγαπητό φίλο", στο επίσημο δείπνο του παρέθεσε χθες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- και τόνισε:

    "Η παρουσία εδώ της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας υποδηλώνει ακριβώς την ενότητα του ελληνικού λαού και την βούλησή του να είναι δίπλα σας στην προσπάθεια για μόνιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αναλαμβάνετε το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καιρούς που εξακολουθούν να είναι δύσκολοι.Πιστεύουμε όμως ότι είναι πια καιρός να τερματισθεί η απαράδεκτη κατάσταση κατοχής κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τουρκία, για να πέσει το τελευταίο τείχος που χωρίζει ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και θα πρέπει να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό. Προσβλέπουμε σε μία λύση του Κυπριακού χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, βιώσιμη και λειτουργική που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση στρατού κατοχής και εποίκων, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σε μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που θα σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα κατοχυρώνει απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πλαίσιο της οποίας η λειτουργία του Κυπριακού κράτους θα είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς παρεμβάσεις ή επιδιαιτησίες ξένων. Η Κύπρος έχει αντέξει πολλές δοκιμασίες. Το φρόνημα του Κυπριακού λαού για επανένωση του νησιού και μια ευημερούσα Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει και δεν πρόκειται να καμφθεί. Ιδίως σήμερα που η Κύπρος έχει επιτύχει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και να μετέχει των απαράβατων αρχών και αξιών της".

    Η λύση του Κυπριακού επιβάλλεται να εξευρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, όπως άλλωστε είναι η θέση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην αντιφώνησή του στο δείπνο, που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα έχει τεταμένο το χέρι προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες του και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ.

    Εξέφρασε την ελπίδα να βρει ανταπόκριση και καλή θέληση ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν σκληρά από κοινού για τη λύση του Κυπριακού, με αφετηρία τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι ο κύριος λόγος που διεκδίκησε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η αγωνία του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    "Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, η οποία να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού", υπογράμμισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 11:30:11 UTC