Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας
  • [02] Κινητικότητα για το όνομα
  • [03] Τιμή στην Ελληνίδα αγρότισσα

  • [01] Συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας

    Συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας έχει σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και με τον πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή, ενώ το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Την άριστη σχέση και την στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας επιβεβαίωσαν κατά την πρώτη, επίσημη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πυκνώσουν την επικοινωνία και την συνεννόησή τους ενόψει της κινητικότητας που αναμένεται στο Κυπριακό εντός του έτους, αμφότεροι δε ανέδειξαν την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 ως αφετηρία για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Οι συνομιλίες πρέπει να στοχεύουν στην υλοποίηση της μοναδικής υπογεγραμμένης και από τις δύο κοινότητες συμφωνίας, αυτής της 8ης Ιουλίου. Εγώ θα τιμήσω την υπογραφή του προκατόχου μου, ελπίζω και ο κ. Ταλάτ να τιμήσει την δική του", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ΄ επανάληψη ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ισχύει πλέον και ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πρέπει να προβλέπει και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

    Αναφερόμενος στα εδάφη της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι απώτερος στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για "παράθυρο ευκαιρίας" εντός του 2008, ενώ -όπως και ο κ. Χριστόφιας- σημείωσε ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο για την προώθηση μιας λύσης και κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση.

    Οι κ.κ. Καραμανλής και Χριστόφιας διευκρίνισαν ότι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν θα γίνουν αποδεκτά, καθώς δεν βοηθούν την διαδικασία.

    Χαρακτηριστικά ο κ.Χριστόφιας έκανε λόγο για "πικρές εμπειρίες" του παρελθόντος.

    Οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ.Χριστόφια, στην πρώτη επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Λίγο πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα, αλλά και "εντυπώσεις" από το χθεσινοβραδυνό δείπνο που παρέθεσε ο Κ. Παπούλιας στον κύπριο Πρόεδρο.

    Ο Δ. Χριστόφιας ευχαρίστησε για το δείπνο, λέγοντας ότι "με τιμάτε πολύ κ. Πρόεδρε, ευελπιστώ σύντομα να ανταποδώσω".

    Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στο Δ.Χριστόφια αντίγραφο του Κώδικα του Κλαύδιου Πτολεμαίου, από χειρόγραφο του 2ου μ.Χ αιώνα, το οποίο αποτελεί γεωγραφική αφήγηση του τότε γνωστού κόσμου. "Θα εμπλουτίσω τις ιστορικές μου γνώσεις μέσω της γεωγραφίας", είπε ο κ Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δώρισε στον κ.Παπούλια ένα ασημένιο καλάθι, το οποίο ο Κ. Παπούλιας παρέλαβε λέγοντας: "ελπίζω να είναι γεμάτο το καλάθι της νοικοκυράς".

    Ο Κ. Παπούλιας ρώτησε τον Κύπριο ομόλογό του πώς τα πέρασε χτες βράδυ στο δείπνο.

    "Με έχετε συγκινήσει κ. Πρόεδρε. Είχατε καλέσει όλον τον κόσμο", απάντησε ο κ Χριστόφιας, τονίζοντας ότι "με τιμάτε πολύ".

    "Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας", ανταπάντησε ο Ελληνας Πρόεδρος και ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να ανταποδώσει αυτή την τιμή "το συντομότερο δυνατόν" και πρόσθεσε "ευελπιστώ σε αναπτυσσόμενες, καλύτερες συνθήκες".

    Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

    Συνάντηση Χριστόφια-Σιούφα

    Στην περαιτέρω διεύρυνση και σύσφιξη των αδελφικών -όπως τόνισαν- σχέσεων, αλλά και στη συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών στη Βουλή, βρέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, μετά και την εκλογή του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας .

    «Σας διαβεβαιώνω ότι οι πρωτοβουλίες που μαζί ξεκινήσαμε θα έχουν συνέχεια. Και θέλω επίσης να βεβαιώσω όλους τους Κύπριους αδελφούς μας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος, όλοι οι Ελληνες και Ελληνίδες, είμαστε και θα είμαστε πάντα, κοντά στον κυπριακό λαό. Στηρίζουμε την προσπάθεια σας για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών ώστε να βρεθεί, το γρηγορότερο δυνατό λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της ΕΕ και θα γκρεμίζει το τελευταίο διαχωριστικό τείχος που απέμεινε στο ευρωπαϊκό έδαφος. Λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική. Γιατί μη λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν είναι λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σιούφας, ο οποίος συνεχάρη τον κ.Χριστόφια για την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των όσων έχουν από κοινού υπογραφεί από τα δύο Κοινοβούλια «είναι ένα ακόμη βήμα προς την σύσφιξη των πραγματικά στενών και αδελφικών σχέσεων της ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της δικής του προεδρίας, ο κ.Χριστόφιας έδωσε έμφαση στην υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    «Η προσπάθεια και της δικής μας προεδρίας είναι η επανένωση της Κύπρου, η απαλλαγή από την ξένη κατοχή, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πάντοτε λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Παράλληλα ευχήθηκε «το χέρι που φιλίας που τείνουμε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα να βρει τεταμένο χέρι, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και σε μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά και στο κύριο και το βασικό, την έναρξη των προσπαθειών υλοποίησης της μοναδικής συμφωνίας που υπάρχει αυτή την ώρα, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    «Εύχομαι και το έχω διαμηνύσει στον κ.Ταλάτ να τιμήσει τη δική του υπογραφή. Το έχει ανάγκη η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, να επανενωθεί ο τόπος, το έχει ανάγκη ολόκληρος ο κυπριακός λαός", τόνισε ο κ Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε:

    «Δεν βλέπω έτσι εύκολα τα πράγματα. Δεν είμαι αιθεροβάμων, υπάρχουν δυσκολίες πολλές, αλλά άμα το θέλουν οι Κύπριοι, πιστεύω ότι οι δυσκολίες μπορούν να υπερπηδηθούν».

    [02] Κινητικότητα για το όνομα

    Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής κ.Μ.Νίμιτς, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενόψει και της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

    Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο κ. Μ. Νίμιτς θα έχει από κοινού συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Πιθανότατα, το βράδυ ή αύριο το πρωί, ο κ.Νίμιτς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνα διαπραγματευτή κ. Αδ.Βασιλάκη.

    "Η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το θέμα και κάλεσε τα Σκόπια "να αφήσουν την αδιαλλαξία τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το λαό τους και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο οποίο θα μετάσχει την Πέμπτη "θα έχω ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις ελληνικές απόψεις".

    Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση απάντησε ότι "υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι". Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι απολύτως ξεκάθαρη: "Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας".

    Για τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει σήμερα ο Μ. Νίμιτς στα Σκόπια, η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι όντως θα υπάρξει επαφή με τη σκοπιανή πλευρά, όπως και με εμάς. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει σήμερα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι (με τις οποίες κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να ξεκαθαρίσει αν τον ενδιαφέρει περισσότερο η σταθερότητα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ή στην περιοχή) έκανε λόγο για άκομψες δηλώσεις, τις οποίες, όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να σχολιάσει.

    "Η Ελλάδα στη διαδρομή της έχει αποδείξει με πράξεις ποιος ενδιαφέρεται και ποιος συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ -με αφορμή χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών- ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι ουδέποτε είπε η κυβέρνηση ότι χρονικός ορίζοντας είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    "Η κυβέρνηση είχε πει ότι όλο αυτό το χρόνο, αφού υπάρχει εντολή του ΟΗΕ προς τον κ. Νίμιτς και τον προηγούμενο διαπραγματευτή, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η Ελλάδα αποφασιστικά, εποικοδομητικά και ουσιαστικά συμβάλει στις διαπραγμάτευση αυτή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος", επεσήμανε ο κ. Αντώναρος.

    Σε παρεμφερή ερώτηση συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξευρεθεί μια λύση και η Ελλάδα προσέρχεται με εποικοδομητικό τρόπο σ' αυτή τη διαδικασία στην οποία συμμετέχει.

    Κ.Καραμανλής για την ΠΓΔΜ

    Αναζητούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης διαφορών, δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής.

    Εμείς κάναμε βήματα μπροστά και αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να κάνει και αυτή βήματα μπροστά, τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία των χωρών, αλλά η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κaι από το ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά, εφόσον η ΠΓΔΜ επιμένει στη στάση της. Η θέση μας είναι σαφής: μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Στις 7 το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΛΑΟΣ, στο άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Γ.Καρατζαφέρη.

    Λίγο νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, με κεντρικούς ομιλητές τον μητροπολίτη Ανθιμο, τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Κώστα Ζουράρι.

    [03] Τιμή στην Ελληνίδα αγρότισσα

    Ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στην ελληνίδα αγρότισσα, διεξήχθη στη Βουλή, στο πλαίσιο του εορτασμού στης Διεθνούς Ημέρας Γυναικών.

    Στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στο ρόλο της ελληνίδας αγρότισσας ως «κύριας δύναμης συνοχής της ελληνικής οικογένειας σε μια, φαινομενικά, ανδροκρατούμενη κοινωνία» και εξήρε τη συμβολή της στην οικονομική ζωή της υπαίθρου, τη συντήρηση και πρόοδο της οικογένειας και το λαϊκό πολιτισμό.

    «Η ελληνική κοινωνία τιμά την ελληνίδα αγρότισσα σε όλους της τις ρόλους. Τιμά την αγρότισσα μάνα,τη σύζυγο, την αδελφή, τη γυναίκα της υπαίθρου, για τη δημιουργική συνεισφορά της στην εξέλιξη της κοινωνίας μας, στη στήριξη των παραδόσεών μας, αλλά και την πρόοδο της πατρίδας μας. Η Βουλή των Ελλήνων σκοπεύει να τοποθετήσει δύο αντίγραφα του Μνημείου για την ελληνίδα μάνα που βρίσκεται στον περίβολό της, σε περιοχές της Ελλάδας, με συμβολισμό για την αγρότισσα. Η ελληνίδα αγρότισσα υπήρξε και παραμένει η ψυχή της ελληνικής οικογένειας. Την τιμούμε, την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε», ανέφερε ο κος Σιούφας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταθερή βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κατάστασης της ελληνίδας στην ύπαιθρο, από την εποχή που θεσπίστηκε ο ΟΓΑ κι ο θεσμός του αγροτικού γιατρού τη δεκαετία του β50 (επί Κ. Καραμανλή, όπως υπενθύμισε) μέχρι σήμερα - και επισκόπησε την κυβερνητική πολιτική για την αγρότισσα, σημειώνοντας πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα αγροτικής οικιακής οικονομίας, στη στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών και την προώθηση έργων κοινωνικών υποδομών στην ύπαιθρο.

    «Το 80% του Δβ ΚΠΣ διοχετεύεται στην Περιφέρεια. Μόνο για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης δίνονται 4 δις ευρώ κι επιδοτήσεις που φθάνουν τα 18 δις ευρώ. Αναπτύσσεται νέα στρατηγική ώστε να γίνει ο αγρότης σύγχρονος επιχειρηματίας στη γη του. Εφαρμόζουμε πολιτικές για να διευκολυνθεί η αγρότισσα στο ρόλο της, ως συζύγου και επιχειρηματία. Αυξάνουμε τον αριθμό των ολοήμερων σχολείων, στηρίζουμε τις μονογονεϊκές οικογένειες μέσω του εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής. Η ευρυζωνικότητα και οι εφαρμογές της στην τηλεϊατρική αναπτύσσονται, αναβαθμίζονται οι μονάδες υγείας στην Περιφέρεια. Τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με το παρελθόν, οι αγρότες έχουν μειωμένα επιτόκια κατά 40%, αυξημένη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου κατά 75%, επιδότηση επιτοκίου μέχρι 70%, αύξηση κατά 2100 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για τα αγροτικά νοικοκυριά, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 330 ευρώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων,ο κος Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα διεθνώς, ιδιαίτερα στις εμπόλεμες ζώνες και στις έντονες διακρίσεις που βιώνει σε βάρος της, παρά τα άλματα προόδου που έχουν γίνει σε σχέση με το παρελθόν.

    «Οι ελληνίδες αγρότισσες ζουν σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό πατριαρχική, ιεραρχική, εξουσιαστική. Αντιμετωπίζουν διακρίσεις από την πολύ μικρή τους ηλικία. Απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι Ελληνίδες, μόλις το 1952 - όμως μόλις το 1983 επί ΠΑΣΟΚ απέκτησαν ίσα ατομικά και οικογενειακά δικαιώματα με τους άνδρες».

    «Ο ρόλος της αγρότισσας είναι καθοριστικός, αν θέλουμε να πάμε σε μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που είναι απαραίτητη - της ποιότητας του προϊόντος, της αγροτικής ανάπτυξης με το πράσινο χρώμα, της σύνδεσής της με τις υπηρεσίες τουρισμού, υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αναπτύσσοντας τη φαντασία, την τόλμη, την επιχειρηματικότητα, μέσα από την ισότιμη γυναικεία δράση και την υποστήριξή τους σβ αυτόν τον τομέα», ανέφερε ο κος Παπανδρέου. Επανέλαβε δε την πρόταση του κόμματός του για βασική σύνταξη του αγρότη στα 550 ευρώ και 950 ευρώ το ζευγάρι, με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας και πρόωρη σύνταξη στα 60, αλλά κι επέκταση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών στον αγροτικό τομέα. «Γιβ αυτό διαφωνούμε και με την πολιτική της ΝΔ στο ασφαλιστικό, που καταργεί πρόνοιες για τις γυναίκες», σημείωσε.

    Τις πολιτικές της ΕΕ για την αγρότισσα και την εργάτρια γης, αλλά και τις κυβέρνησης, επέκρινε στην παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την διαφωνία του κόμματός της απέναντι στην ειδική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και την κυβέρνηση και η οποία, είπε, έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνεται η κοινωνική βάση που δανείζεται από τράπεζες. «Τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς, η ΚΑΠ και η πολιτική του δεύτερου πυλώνα δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση για την αγρότισσα, ούτε να ανακόψουν την συγκέντρωση γης στους λίγους» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    «Οι 130 αγροτικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί που υπάρχουν, είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και οι περισσότεροι έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες με κάπως πιο αυξημένο εισόδημα», είπε.

    «Εκτός από τις αγρότισσες, στην ύπαιθρο ζουν κι εργάτριες γης, οι οποίες δεν καταγράφονται σχεδόν σε καμία στατιστική. Όπως στα αστικά κέντρα έτσι και στην ύπαιθρο αναπαράγονται οι φυλετικές προκαταλήψεις, διαπλέκεται η ανισότητα και η ταξική εκμετάλλευση και καταρρίπτεται η κοινωνική ισονομία με βάση κάποια βιολογικά χαρακτηριστικά, που, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική διάσταση», ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ καταλήγοντας στην ομιλία της ζήτησε την συνταξιοδότηση των αγροτισσών στα 55 χρόνια και των αγροτών στα 60, τον διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και την απαλλαγή των αγροτών από τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Μέτρα από την πολιτεία και κίνητρα ώστε να «δημιουργηθεί» πλέον μια νέα γενιά αγροτισσών και να επιστρέψει η γυναίκα στην ύπαιθρο, ζήτησε από την Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καταθέτοντας στα πρακτικά, έγγραφο της ΕΕ που δείχνει ότι την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα το αγροτικό εισόδημα μειώνεται κατά 15%, ενώ στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται κατά 25%.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε τιμή στις γυναίκες της υπαίθρου της αγρότισσες και τις εργάτριες γης, λέγοντας πως «στήριξαν την οικογένεια, τα παιδιά και τους συζύγους τους, στήριξαν την ελληνική αγροτική οικονομία», αλλά τίμησε και τις μετανάστριες στη χώρα μας «που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες στα δικά μας χώματα που αγαπάμε» και ζήτησε η ελληνική νομοθεσία να λάβει μέτρα για τις γυναίκες αυτές.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος διαπίστωσε πως «τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας διαπιστώνονται στην Περιφέρεια» για να σημειώσει πως «η αγρότισσα είναι είδος υπό εξαφάνιση». Πρότεινε δε «να δούμε τα ειδικά χαρακτηριστικά των γυναικών στην Περιφέρεια και να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε το θηλυκό μυαλό σε μεγάλη κλίμακα, όχι μεμονωμένα - να πάρουμε μέτρα, ώστε όταν γεννάει η αγρότισσα, να μην κλείνεται στο σκοτάδι, να φέρουμε το κοινωνικό κράτος στην ύπαιθρο».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επέλεξε, όπως είπε, μια συναισθηματική ομιλία για την περίσταση: «Μια γυναίκα μας γεννά, μια γυναίκα μας βυζαίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Πάγκαλο να βυζαίνει ένα παιδί. Μια γυναίκα είναι το λιμάνι σβ ένα σπίτι - ενίοτε και περισσότερες. Μια γυναίκα είναι η κεντρική μας αναφορά. Όλες οι ωραίες έννοιες της ζωής είναι γένους θηλυκού».

    Ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε ότι η εορτή της 8ης Μαρτίου θεσπίστηκε από το Λένιν ύστερα από πρόταση της Αλεξάνδρας Κολλοντάι, σε ανάμνηση των αγώνων των αμερικανών εργατριών κλωστοϋφαντουργίας. «Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν έχουμε τέτοιους αγώνες, γιατί δεν έχουμε πλέον κλωστοϋφαντουργίες», σημείωσε. Πρότεινε δε την θέσπιση εθνικής σύνταξης ισότιμης για όλη την Ελλάδα που να περιλαμβάνει και τους αγρότες.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπογράμμισε τις «ταξικές διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες της πόλης και της υπαίθρου», επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «δίνει στην αγρότισσα μηνιαία σύνταξη όσο χρειάζεται μια Αθηναία για να πάει για χτένισμα στον «Άγγελο» στο Κολωνάκι. Πρέπει να δούμε το πώς θα ανεβάσουμε τη γυναίκα αγρότισσα. Γιατί, ποιο είναι το αποτέλεσμα μετά από 30-40 χρόνια: Να κάνει στον άνδρα αγρότη τέσσερα παιδιά, να οργώνει τα χωράφια - και να εμφανίζεται μετά η Ρωσίδα και η Ουκρανέζα, να παίρνει τα λεφτά και φεύγει», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 13:30:24 UTC