Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητικότητα για το όνομα

  • [01] Κινητικότητα για το όνομα

    Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς συναντάται στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενόψει και της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ παρών είναι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Η συνάντηση διεξάγεται στο γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ.

    Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς σε ερώτηση για ποιο λόγο βρίσκεται στα Σκόπια, απάντησε: "Διότι μου αρέσει η πόλη". Σε άλλη ερώτηση, αν έρχεται κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας στα Σκόπια ή όχι, απάντησε: "Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι σχετικό".

    Το βράδυ ή αύριο το πρωί, ο κ.Νίμιτς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ.

    Κ.Καραμανλής: Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική

    Τη θέση της Ελλάδας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ερωτηθείς σχετικώς μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την έχουμε κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια γνωστή σε συμμάχους και σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM. Θέλουμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό, θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δεν βρεθεί λύση, με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ώστε να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης με μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα ούτε στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «ήταν η ελληνική πλευρά που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ με την παρουσία της ευρωπαϊκής αποστολής εκεί» και σημείωσε ότι «από κει και πέρα είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσει τι θα κάνει όσον αφορά την αναγνώριση ή όχι του τελικού, όπως λέγεται, καθεστώτος της περιοχής».

    Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το θέμα, δήλωσε ότι "η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση" και κάλεσε τα Σκόπια "να αφήσουν την αδιαλλαξία τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το λαό τους και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο οποίο θα μετάσχει την Πέμπτη "θα έχω ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις ελληνικές απόψεις".

    Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση απάντησε ότι "υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι". Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι απολύτως ξεκάθαρη: "Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας".

    Για τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει σήμερα ο Μ. Νίμιτς στα Σκόπια, η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι όντως θα υπάρξει επαφή με τη σκοπιανή πλευρά, όπως και με εμάς. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τόνισε.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει σήμερα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι (με τις οποίες κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να ξεκαθαρίσει αν τον ενδιαφέρει περισσότερο η σταθερότητα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ή στην περιοχή) έκανε λόγο για άκομψες δηλώσεις, τις οποίες, όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να σχολιάσει.

    "Η Ελλάδα στη διαδρομή της έχει αποδείξει με πράξεις ποιος ενδιαφέρεται και ποιος συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ -με αφορμή χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών- ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι ουδέποτε είπε η κυβέρνηση ότι χρονικός ορίζοντας είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    "Η κυβέρνηση είχε πει ότι όλο αυτό το χρόνο, αφού υπάρχει εντολή του ΟΗΕ προς τον κ. Νίμιτς και τον προηγούμενο διαπραγματευτή, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η Ελλάδα αποφασιστικά, εποικοδομητικά και ουσιαστικά συμβάλει στις διαπραγμάτευση αυτή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος", επεσήμανε ο κ. Αντώναρος.

    Σε παρεμφερή ερώτηση συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξευρεθεί μια λύση και η Ελλάδα προσέρχεται με εποικοδομητικό τρόπο σ' αυτή τη διαδικασία στην οποία συμμετέχει.

    Δηλώσεις Ο.Ρεν - Αμερικανοί βουλευτές επικρίνουν την ΠΓΔΜ

    Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας.

    Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν ερωτηθείς από δημοσιογράφο πώς σκέφτεται να αντιδράσει η Επιτροπή σε περίπτωση που η Ελλάδα προβάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, απάντησε ότι όπως είναι γνωστό οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με ομοφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί το βέτο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι αν το θέμα της ονομασίας δεν επιλυθεί θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

    Τη στιγμή που ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επισκέπτεται τα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη, εμφανίσθηκε στην εφημερίδα του αμερικανικού Κογκρέσου, The Hill, στην Ουάσιγκτον, καταχώριση με τα ονόματα 110 Αμερικανών βουλευτών που συγκηδεμονεύουν το ψήφισμα 356 το οποίο καλεί την ΠΓΔΜ να παύσει τις εχθρικές ενέργειες και την προπαγάνδα και να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την Ελλάδα για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

    «Τρία εκατομμύρια Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής είναι ευγνώμονες για την ηγετική στάση που έχουν επιδείξει τα παρακάτω μέλη του Κογκρέσου που έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα 356», τονίζεται στην καταχώριση στην οποία παρατίθενται τα ονόματα των νομοθετών και την υπογράφει η «Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων».

    Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

    Στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΛΑΟΣ, στο άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Γ.Καρατζαφέρη.

    Λίγο νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, με κεντρικούς ομιλητές τον μητροπολίτη Ανθιμο, τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Κώστα Ζουράρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 15:30:13 UTC