Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Συγκάλυψη σκανδάλου υποκλοπών"
  • [02] Συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας
  • [03] Κινητικότητα για το όνομα

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Συγκάλυψη σκανδάλου υποκλοπών"

    «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας που την καθιστά ευάλωτη, γιβ αυτό και είναι ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών - είτε απελευθερώνοντας το θεσμό του Πρωθυπουργού από τους εκβιαστές, είτε απελευθερώνοντας τους υπεύθυνους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό από τα καθήκοντά του».

    Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία με ψήφους 152 έναντι 140 καταψηφίστηκε από την Βουλή. Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κουκοδήμος, ενώ την υπερψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, η Δικαιοσύνη δεν κατέληξε σε απόδοση ευθυνών για την πολύκροτη υπόθεση, καθώς, «είτε χειραγωγήθηκε, είτε παραπλανήθηκε από την κυβέρνηση» και έγινε «πλυντήριο των αμαρτιών της πολιτικής της»:

    «Η πλήρης αποσιώπηση των ευθυνών της μεγαλύτερης υπόθεσης εθνικής ασφάλειας εκ μέρους της Δικαιοσύνης, είναι υπερεπαρκής λόγος για να γίνει Εξεταστική Επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η άρνησή σας για Εξεταστική Επιτροπή, είναι άρνηση της αλήθειας, της διαφάνειας, της αποκάλυψης - είναι ομολογία συγκάλυψης» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών.

    Πέραν της ανάγκης απόδοσης πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση αυτή, ο κος Παπανδρέου επικαλέστηκε και τέσσερις άλλους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή: Ο ένας είναι η προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, ο άλλος η αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας - η λειτουργία μιας Πολιτείας ευνομούμενης, η διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για έλλειψη επιχειρημάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για προσπάθεια να κρύψει τα εσωτερικά της προβλήματα.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, για την θέσπιση διάτρητου θεσμικού πλαισίου που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, επέρριψε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπερασπίστηκε στη Βουλή την (ξεχωριστή) πρόταση του κόμματός της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών.

    «Την χώρα δεν την κυβερνά, ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε η ΝΔ. Φτάσαμε να την κυβερνάνε και πάλι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες - και η κυβέρνηση γονατίζει ενώ δεν θα βπρεπε να γονατίζει» ανέφερε στην ομιλία του, ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Στην συζήτηση και λήψη απόφασης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπές για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ, λέγοντας μάλιστα πως πίσω από τις υποκλοπές βρίσκονται «οι μεγάλοι μας σύμμαχοι, οι Αμερικάνοι, που σήμερα μας επιβάλλουν μια ατιμωτική λύση για τα Σκόπια, αυτοί που βανδαλίζουν χρόνια τον ελληνικό λαό και μερικοί δείχνουν να το ευχαριστιούνται».

    [02] Συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας

    Συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας έχει σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και με τον πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή, ενώ το απόγευμα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Την άριστη σχέση και την στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας επιβεβαίωσαν κατά την πρώτη, επίσημη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πυκνώσουν την επικοινωνία και την συνεννόησή τους ενόψει της κινητικότητας που αναμένεται στο Κυπριακό εντός του έτους, αμφότεροι δε ανέδειξαν την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 ως αφετηρία για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Οι συνομιλίες πρέπει να στοχεύουν στην υλοποίηση της μοναδικής υπογεγραμμένης και από τις δύο κοινότητες συμφωνίας, αυτής της 8ης Ιουλίου. Εγώ θα τιμήσω την υπογραφή του προκατόχου μου, ελπίζω και ο κ. Ταλάτ να τιμήσει την δική του", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ΄ επανάληψη ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ισχύει πλέον και ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πρέπει να προβλέπει και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

    Αναφερόμενος στα εδάφη της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι απώτερος στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για "παράθυρο ευκαιρίας" εντός του 2008, ενώ -όπως και ο κ. Χριστόφιας- σημείωσε ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο για την προώθηση μιας λύσης και κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση.

    Οι κ.κ. Καραμανλής και Χριστόφιας διευκρίνισαν ότι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν θα γίνουν αποδεκτά, καθώς δεν βοηθούν την διαδικασία.

    Χαρακτηριστικά ο κ.Χριστόφιας έκανε λόγο για "πικρές εμπειρίες" του παρελθόντος.

    Απαντώντας, μετά το τέλος της συνάντησής τους, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικώς με το εάν Αθήνα και Λευκωσία δέχονται πιέσεις προκειμένου να αναγνωρίσουν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απήντησαν κατηγορηματικά αρνητικά, ενώ ο κ. Καραμανλής εξήγησε την ελληνική θέση τόσο για το Κόσοβο, όσο και για την διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    «Εγώ δεν αισθάνομαι πιέσεις από πουθενά. Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική και σε ό,τι αφορά τα Σκόπια. Ήδη την έχουμε κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια γνωστή σε συμμάχους, σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καθαρή πολιτική. Θέλουμε να πάμε σβ ένα συμβιβασμό. Θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δεν βρεθεί λύση - με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να ανταποκρίνεται να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης για μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση - τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά το Κόσοβο σημείωσε: « Το ίδιο - το ότι δεν αισθάνομαι από πουθενά πιέσεις - ισχύει και στο Κόσοβο. Στο Κόσοβο ήταν η ελληνική πλευρά που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την παρουσία της ευρωπαϊκής αποστολής εκεί. Από εκεί και πέρα, είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσει τι θα κάνει, σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του τελικού καθεστώτος της περιοχής».

    Ερωτηθείς εάν αυτό το διεθνές περιβάλλον διευκολύνει διαπραγματευτικά την Αθήνα και την Λευκωσία για την προώθηση επίλυσης του Κυπριακού, απάντησε: « Φυσικό είναι να τρέχουν οι διεθνείς εξελίξεις και μάλιστα σε μια περιοχή όπως είναι η ευρύτερη δική μας περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σε εθνικό επίπεδο, που είναι το Κυπριακό. Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για το Κυπριακό, είναι και παραμένει πάντα βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας».

    Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενο κατάληξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας σε «ειδική σχέση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιθανόν να οδηγήσει σε προώθηση από την πλευρά της Άγκυρας μιας λύσης «ταϊβανοποίησης» της Κύπρου ή συνομοσπονδίας, τόνισε ότι δεν επιθυμεί να κάνει προβλέψεις, επανάλαβε ότι η ελληνική θέση έναντι της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη και τόνισε ότι «σε τελική ανάλυση, είναι στο συμφέρον και της Τουρκίας, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας να δείξει μια πολύ εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό».

    Τα σχόλια περί πιέσεων απέρριψε και ο κ. Χριστόφιας, ενώ, αναφερόμενος στις θεωρίες περί «ταϊβανοποίησης» της Κύπρου ή επιλογών συνομοσπονδίας είπε ότι δεν συμφέρουν την ίδια την Τουρκία. Αφίστανται αυτές οι πολιτικές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και βεβαίως των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ίδιας της πορείας της Τουρκίας προς την Ένωση και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Κατά συνέπεια είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, συμφωνώ με τον κ. Πρωθυπουργό, να ακολουθήσει μία πολιτική διαλλακτική η οποία θα οδηγήσει στο τέλος της ημέρας σε λύση η οποία να βασίζεται και στις συμφωνίες κορυφής, αλλά και στα ψηφίσματα των Η.Ε. και στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου".

    Οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ.Χριστόφια, στην πρώτη επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Λίγο πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα, αλλά και "εντυπώσεις" από το χθεσινοβραδυνό δείπνο που παρέθεσε ο Κ. Παπούλιας στον κύπριο Πρόεδρο.

    Ο Δ. Χριστόφιας ευχαρίστησε για το δείπνο, λέγοντας ότι "με τιμάτε πολύ κ. Πρόεδρε, ευελπιστώ σύντομα να ανταποδώσω".

    Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στο Δ.Χριστόφια αντίγραφο του Κώδικα του Κλαύδιου Πτολεμαίου, από χειρόγραφο του 2ου μ.Χ αιώνα, το οποίο αποτελεί γεωγραφική αφήγηση του τότε γνωστού κόσμου. "Θα εμπλουτίσω τις ιστορικές μου γνώσεις μέσω της γεωγραφίας", είπε ο κ Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δώρισε στον κ.Παπούλια ένα ασημένιο καλάθι, το οποίο ο Κ. Παπούλιας παρέλαβε λέγοντας: "ελπίζω να είναι γεμάτο το καλάθι της νοικοκυράς".

    Ο Κ. Παπούλιας ρώτησε τον Κύπριο ομόλογό του πώς τα πέρασε χτες βράδυ στο δείπνο.

    "Με έχετε συγκινήσει κ. Πρόεδρε. Είχατε καλέσει όλον τον κόσμο", απάντησε ο κ Χριστόφιας, τονίζοντας ότι "με τιμάτε πολύ".

    "Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας", ανταπάντησε ο Ελληνας Πρόεδρος και ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να ανταποδώσει αυτή την τιμή "το συντομότερο δυνατόν" και πρόσθεσε "ευελπιστώ σε αναπτυσσόμενες, καλύτερες συνθήκες".

    Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

    Συνάντηση Χριστόφια-Σιούφα

    Στην περαιτέρω διεύρυνση και σύσφιξη των αδελφικών -όπως τόνισαν- σχέσεων, αλλά και στη συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών στη Βουλή, βρέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, μετά και την εκλογή του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας .

    «Σας διαβεβαιώνω ότι οι πρωτοβουλίες που μαζί ξεκινήσαμε θα έχουν συνέχεια. Και θέλω επίσης να βεβαιώσω όλους τους Κύπριους αδελφούς μας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος, όλοι οι Ελληνες και Ελληνίδες, είμαστε και θα είμαστε πάντα, κοντά στον κυπριακό λαό. Στηρίζουμε την προσπάθεια σας για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών ώστε να βρεθεί, το γρηγορότερο δυνατό λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της ΕΕ και θα γκρεμίζει το τελευταίο διαχωριστικό τείχος που απέμεινε στο ευρωπαϊκό έδαφος. Λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική. Γιατί μη λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν είναι λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σιούφας, ο οποίος συνεχάρη τον κ.Χριστόφια για την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των όσων έχουν από κοινού υπογραφεί από τα δύο Κοινοβούλια «είναι ένα ακόμη βήμα προς την σύσφιξη των πραγματικά στενών και αδελφικών σχέσεων της ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της δικής του προεδρίας, ο κ.Χριστόφιας έδωσε έμφαση στην υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    «Η προσπάθεια και της δικής μας προεδρίας είναι η επανένωση της Κύπρου, η απαλλαγή από την ξένη κατοχή, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πάντοτε λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Παράλληλα ευχήθηκε «το χέρι που φιλίας που τείνουμε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα να βρει τεταμένο χέρι, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και σε μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά και στο κύριο και το βασικό, την έναρξη των προσπαθειών υλοποίησης της μοναδικής συμφωνίας που υπάρχει αυτή την ώρα, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    «Εύχομαι και το έχω διαμηνύσει στον κ.Ταλάτ να τιμήσει τη δική του υπογραφή. Το έχει ανάγκη η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, να επανενωθεί ο τόπος, το έχει ανάγκη ολόκληρος ο κυπριακός λαός", τόνισε ο κ Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε:

    «Δεν βλέπω έτσι εύκολα τα πράγματα. Δεν είμαι αιθεροβάμων, υπάρχουν δυσκολίες πολλές, αλλά άμα το θέλουν οι Κύπριοι, πιστεύω ότι οι δυσκολίες μπορούν να υπερπηδηθούν».

    Συνάντηση Δ. Χριστόφια με Γ. Παπανδρέου

    "Του εύχομαι όλα τα καλά",τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Γ. Παπανδρέου (που συνοδευόταν απο τους Θόδωρο Πάγκαλο, Πάνο Μπεγλίτη, Δημήτρη Δρούτσα, Δημήτρη Δόλλη και Νίκο Αβραάμ) στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους "παλαιούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας" που έχει με το νέο πρόεδρο της Κύπρου και τόνισε πως θα έχει ο κ.Χριστόφιας την υποστήριξή του,τόσο με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,όσο και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον "αγώνα του για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως "το σχέδιο Ανάν είναι μέρος της ιστορίας, νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις ανοίγονται με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ".

    "Βεβαίως",πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου,"στην προοπτική της λύσης είναι απαραίτητη και η βούληση της Τουρκίας,διότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής μιας χώρας - μέλους της ΕΕ από μία υποψήφια χώρα".

    Στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέφερε στον πρόεδρο Χριστόφια ένα συμβολικό δώρο,που ήταν ένα γλυπτό μιας χειραψίας,ενώ ο κ. Χριστόφιας ανταπέδωσε το δώρο με μία πένα.

    Συνάντηση Δ. Χριστόφια με Αλ. Παπαρήγα

    "Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο Χριστόφια, τον οποίο εξάλλου γνωρίζουμε από παλιά, ότι μπορεί να υπολογίζει τη συμπαράσταση του ΚΚΕ προς τον κυπριακό λαό και τον πρόεδρό του για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού". Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ , Αλέκα Παπαρήγα, μετά από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Συνοδευόμενη από τους κ.κ. Ορέστη Κολοζώφ και Δημήτρη Κουτσούμπα, η κα Παπαρήγα επεσήμανε πως "βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και έχουμε τις ίδιες θέσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, όμως δεν εξαρτάται μόνο από τη σωστή στάση της Κυπριακής Προεδρίας η λύση του Κυπριακού". Η κα Παπαρήγα σημείωσε ακόμη ότι συζήτησε με τον πρόεδρο Χριστόφια και τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια κυρίως δε τις επιπτώσεις που προκαλεί "η δημιουργία του προτεκτοράτου στο Κόσοβο". Επ' αυτού η κα Παπαρήγα σημείωσε πως "αν ήταν κάτι για το οποίο θα είχε αξία να βγει στους δρόμους ο ελληνικός λαός, αυτό είναι η συνολική κατάσταση στα Βαλκάνια και όχι απομόνωση της ονοματολογίας που αποπροσανατολίζει".

    Τέλος, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στη συμμετοχή της Ελλάδας στα πολυεθνικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στην περιοχή, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα 'πρεπε να δηλώσει την αντίθεσή της προς την ανεξαρτησία του Κοσόβου και να μην θέσει τη θέση της "ως αντάλλαγμα" στο πρόβλημα με το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση που αφορούσε το Κυπριακό η κα Παπαρήγα παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα και σημείωσε πως δεν είναι δυνατό "μια Τουρκία, μόνη της, να σέρνει το χορό".

    [03] Κινητικότητα για το όνομα

    Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

    Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ, διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι άκουσε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ότι αυτή τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Σε ερώτηση εάν το χάσμα παραμένει, ο κ. Νίμιτς απάντησε καταφατικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο έπειτα από τη σημερινή συνάντηση.

    Συμπλήρωσε ότι δεν κατέθεσε κάποια νέα πρόταση και είπε ακόμη ότι θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα ενημερώσει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    Κ.Καραμανλής: Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική

    Τη θέση της Ελλάδας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ερωτηθείς σχετικώς μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την έχουμε κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια γνωστή σε συμμάχους και σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM. Θέλουμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό, θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δεν βρεθεί λύση, με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ώστε να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης με μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα ούτε στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «ήταν η ελληνική πλευρά που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ με την παρουσία της ευρωπαϊκής αποστολής εκεί» και σημείωσε ότι «από κει και πέρα είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσει τι θα κάνει όσον αφορά την αναγνώριση ή όχι του τελικού, όπως λέγεται, καθεστώτος της περιοχής».

    Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το θέμα, δήλωσε ότι "η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση" και κάλεσε τα Σκόπια "να αφήσουν την αδιαλλαξία τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το λαό τους και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο οποίο θα μετάσχει την Πέμπτη "θα έχω ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις ελληνικές απόψεις".

    Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση απάντησε ότι "υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι". Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι απολύτως ξεκάθαρη: "Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας".

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει σήμερα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι (με τις οποίες κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να ξεκαθαρίσει αν τον ενδιαφέρει περισσότερο η σταθερότητα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ή στην περιοχή) έκανε λόγο για άκομψες δηλώσεις, τις οποίες, όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να σχολιάσει.

    "Η Ελλάδα στη διαδρομή της έχει αποδείξει με πράξεις ποιος ενδιαφέρεται και ποιος συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ -με αφορμή χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών- ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι ουδέποτε είπε η κυβέρνηση ότι χρονικός ορίζοντας είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    "Η κυβέρνηση είχε πει ότι όλο αυτό το χρόνο, αφού υπάρχει εντολή του ΟΗΕ προς τον κ. Νίμιτς και τον προηγούμενο διαπραγματευτή, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η Ελλάδα αποφασιστικά, εποικοδομητικά και ουσιαστικά συμβάλει στις διαπραγμάτευση αυτή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος", επεσήμανε ο κ. Αντώναρος.

    Σε παρεμφερή ερώτηση συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξευρεθεί μια λύση και η Ελλάδα προσέρχεται με εποικοδομητικό τρόπο σ' αυτή τη διαδικασία στην οποία συμμετέχει.

    Δηλώσεις Ο.Ρεν - Αμερικανοί βουλευτές επικρίνουν την ΠΓΔΜ

    Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας.

    Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν ερωτηθείς από δημοσιογράφο πώς σκέφτεται να αντιδράσει η Επιτροπή σε περίπτωση που η Ελλάδα προβάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, απάντησε ότι όπως είναι γνωστό οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με ομοφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί το βέτο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι αν το θέμα της ονομασίας δεν επιλυθεί θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

    Τη στιγμή που ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επισκέπτεται τα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη, εμφανίσθηκε στην εφημερίδα του αμερικανικού Κογκρέσου, The Hill, στην Ουάσιγκτον, καταχώριση με τα ονόματα 110 Αμερικανών βουλευτών που συγκηδεμονεύουν το ψήφισμα 356 το οποίο καλεί την ΠΓΔΜ να παύσει τις εχθρικές ενέργειες και την προπαγάνδα και να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την Ελλάδα για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

    «Τρία εκατομμύρια Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής είναι ευγνώμονες για την ηγετική στάση που έχουν επιδείξει τα παρακάτω μέλη του Κογκρέσου που έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα 356», τονίζεται στην καταχώριση στην οποία παρατίθενται τα ονόματα των νομοθετών και την υπογράφει η «Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων».

    Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη:

    Το συλλαλητήριο του ΛΑΟΣ, στο άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Γ.Καρατζαφέρη και

    η συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, με κεντρικούς ομιλητές τον μητροπολίτη Ανθιμο, τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Κώστα Ζουράρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 17:30:24 UTC