Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Aπόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"
  • [02] «Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου»
  • [03] Επίσκεψη Παπαρήγα στο "Αλεξάνδρα"
  • [04] Συνάντηση Τσίπρα-ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [05] Μέτρα για το τριήμερο
  • [06] Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • [07] Σε υψηλά επίπεδα το πετρέλαιο
  • [08] Επίθεση στην Ιερουσαλήμ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Aπόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά, θα έχει σήμερα στις 10.00 το πρωί,στο Μέγαρο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής. Στις 13.00 μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ κ. Ι.Τραγάκη.

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι κοινωνικά επιβεβλημένη, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση "πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο", σημειώνοντας ότι "όσο πιο πολύ αργήσουν, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αλλαγές".

    Στο ογκώδες νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατηρεί, ως σταθερές του ασφαλιστικού συστήματος, το δημόσιο, αναδιανεμητικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα του. Δεν μεταβάλλει τους θεμελιώδεις παράγοντες, όπως τα γενικά όρια ηλικίας, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τις εισφορές. Διατηρεί επίσης τον εγγυητικό ρόλο του κράτους.

    Το νομοσχέδιο θέτει μια μεταβατική περίοδο γενικά ως το 2013, προκειμένου να μειώσει τον αιφνιδιασμό των ασφαλισμένων. Περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες αλλαγών: α) Διοικητική αναδιάρθρωση, β) Στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις, γ) Θεσμικά μέτρα.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Διοικητική αναδιάρθρωση

    Οι υπαρκτοί σήμερα 155 ασφαλιστικοί φορείς μειώνονται, με τη μέθοδο των ενοποιήσεων, σε 13 φορείς, εκ των οποίων οι πέντε είναι κύριας ασφάλισης, οι έξι επικουρικής και οι δύο πρόνοιας. Οι 13 νέοι ασφαλιστικοί φορείς είναι: Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ , ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

    Β. Ασφαλιστικές Αλλαγές

    -Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ηλικία 58 χρονών, αυξάνει το όριο ηλικίας στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και όριο ηλικίας το 58ό, αυτό αυξάνει στο 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία Τύπου από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, θεσμοθετείται ως όριο ηλικίας το 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Αυταπασχολουμένων, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58ό έτος, αυτό αυξάνει στα 60 έτη με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, με όριο ηλικίας τα 55 έτη για πλήρη και τα 53 έτη για μειωμένη σύνταξη, αυτά αυξάνουν στα 57 έτη για πλήρη και στα 55 έτη για μειωμένη, με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς, πλην του ΟΓΑ, που συνταξιοδοτούνται με 37ετία ή 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τίθεται ως όριο το 58ό έτος από το 2013.

    Κίνητρα - Αντικίνητρα

    -Θεσμοθετείται ως κίνητρο η προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92 για παραμονή στην εργασία επί τρία έτη μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 60 χρόνων.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία μετά την 1/1/93 θεσμοθείται προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για παραμονή στην εργασία για τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 65 χρόνων.

    -Από 1/1/2009 θεσμοθετείται ως αντικίνητρο μείωση της σύνταξης κατά 6,5% ετησίως για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Μητέρες ανηλίκων

    -Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυταπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013.

    -Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010.

    -Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009.

    -Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.

    Σε αντιστάθμισμα για τα μέτρα αυτά, θεσμοθετείται για τις μητέρες αυξημένη άδεια μητρότητας και λοχείας και πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε ετών.

    Επικουρικές συντάξεις

    Το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγείται από τους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού ταμείου. Μεγαλύτερα ποσά τα οποία δίνονται, θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση.

    Ημερομίσθια για παροχές υγείας

    Αυξάνουν σταδιακά, ανά δέκα ημερομίσθια κατά έτος, τα ημερομίσθια που απαιτούνται για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τις παροχές σε είδος αυξάνουν από 50 σε 100, ενώ για τους οικοδόμους από 40 σε 80. Για τις παροχές σε χρήμα αυξάνουν από 100 σε 120, ενώ για τους οικοδόμους από 80 σε 100. Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009.

    Γ. Θεσμικά μέτρα

    Από την 1/6/2009 θεσμοθετείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που θα είναι υποχρεωτικός για κάθε εργαζόμενο σε όλες τις δοσοληψίες που θα έχουν να κάνουν με απασχόληση και ασφάλιση. Θεσμοθετούνται επίσης μεικτά κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή.

    Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η θεσμοθέτηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ.) Το ΑΚΑΓΕ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που προκύπτουν από την κατακράτηση του 10% όλων των κοινωνικών πόρων, του 4% των ετησίων εσόδων από το ΦΠΑ και του 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίοι θα παραμείνουν "κλειδωμένοι" μέχρι το 2019 με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης.

    Οσον αφορά το Ταμείο Τύπου, ενοποιούνται το ΤΣΠΕΑΘ, το ΤΑΙΣΥΤ, το ΤΑΤΑ και το ΤΣΕΥΠ, δηλαδή τα ταμεία των δημοσιογράφων και του προσωπικού εφημερίδων, περιοδικών και ηλεκτρονικών μέσων, των τεχνικών Τύπου και των εφημεριδοπωλών. Για την ίδρυση του Ταμείου αυτού, το νομοσχέδιο αφαιρεί το 10% του αγγελιοσήμου, που τα σωματεία του χώρου θεωρούν ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, δεν θίγει τον ΕΔΟΕΑΠ και επίσης αφήνει τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης στο ΙΚΑ.

    Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή

    "Το ασφαλιστικό παραμένει αναδιανεμητικό κι η ασφάλιση παραμένει ευθύνη του κράτους. Δεν εξαιρείται κανένα ταμείο, καμία ομάδα εργαζομένων. Βασικό κριτήριο στις ενοποιήσεις το ομοειδές των εργαζομένων. Η κινητή και ακίνητη περιουσία εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος παρουσιάζοντας στους πολιτικούς συντάκτες τους βασικούς άξονες του ν/σ για το ασφαλιστικό.

    Ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας αναπτύχθηκε απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά, με γραφειοκρατικά προβλήματα, εξαιτίας πολυδιάσπασης υπηρεσιών,δαιδαλώδη και αντιφατική νομοθεσία, Χαρακτήρισε σημαντική προσπάθεια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1992 και τόνισε ότι αυτή, η, σημερινή,ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να απαλειφθούν στρεβλώσεις, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή,να σταματήσουν οι ανισότητες και να σταματήσουν οι σπατάλες στις δαπάνες περίθαλψης.

    "Με αυτούς τους στόχους πιστεύουμε ότι θα αποδώσει το έργο αυτό, το οποίο ήταν τιτάνιο", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας λειτουργούν 155 φορείς και κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εκ των οποίων οι 133 είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης.

    Συμπλήρωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορήγησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με 14,6 δις ευρώ το 2007 και με 18 δις ευρώ το 2008, άρα υπήρξε αύξηση 22%, με τις συνολικές δαπάνες να φτάνουν τα 23,8δις ευρώ ή το 12,6% του ΑΕΠ.

    "Στα επόμενα χρόνια αν δεν άλλαζε κάτι, αυτές οι δαπάνες θα έφταναν στο 25% του ΑΕΠ,δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται για συντάξεις όλα τα ποσά που σήμερα δίνονται για υγεία,παιδεία και πολιτισμό,πράγμα που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους", τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα μιας γενναίας μεταρρύθμισης, η οποία, είπε, είναι ουσιαστική αλλά ήπια κι όλες οι ρυθμίσεις έχουν κοινούς παρανομαστές τη βιωσιμότητα του συστήματος και την αλληλεγγύη των γενεών.

    Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είπε ότι 133 ομοειδή ταμεία περιορίζονται σε 13.

    Επεσήμανε ότι δημιουργούνται 5 φορείς κύριας ασφάλισης, δίνοντας διευκρινίσεις ποιοι είναι αυτοί, 6 φορείς επικουρικής ασφάλισης, διευκρινίζοντας επίσης ποιοι είναι και ταμεία πρόνοιας.

    "Το νομοσχέδιο είναι αναλυτικό και λεπτομερές στις ρυθμίσεις του ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμο, χωρίς να απαιτείται έκδοση κανονιστικών πράξεων", συμπλήρωσε και παράλληλα είπε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι διοικητικές αυτές μεταβολές να διευθετούνται χωροταξικά, οι εργαζόμενοι στα ταμεία να διατηρούν τη μισθολογική και ιεραρχική τους εξέλιξη και να υπάρχει συνεχής έλεγχος εφαρμογής της μεταρρύθμισης με τις κατάλληλες προσαρμογές όπου χρειαστεί.

    Σημείωσε ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις ξεκινούν μετά από μια 5ετία, είναι σταδιακές και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες.

    Συγκεκριμένα είπε ότι δίνονται αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, η οποία, όμως, διατηρείται, κίνητρα για παραμονή στην εργασία, διατήρηση των προνομίων για αναπηρία και υποστήριξη αναπήρων τέκνων, μέτρα για τις μητέρες, δημιουργία του Ασφαλιστικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, προστασία της μητρότητας με επιπλέον 6μηνη άδεια στις μητέρες, οι οποίες θα πληρώνονται με το βασικό μισθό, έλεγχος της φοροδιαφυγής με την υποχρεωτική απόκτηση του μοναδικού αριθμού ασφαλισμένου.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των βουλευτών,ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι στο ν/σ υπάρχει ρύθμιση με την οποία διπλασιάζεται ο χρόνος κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 4 στα 8 χρόνια και με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους στην ηλικία, ενώ η ρύθμιση προσεγγίζει ρυθμίσεις άλλων κοινοβουλίων στην ΕΕ.

    Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι οι βουλευτές που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να πάρουν και δεύτερη σύνταξη από άλλο ταμείο αυτό παραμένει εφικτό, γιατί, όπως τόνισε, θα ήταν άδικο να υπάρξει τέτοια εξαίρεση συγκεκριμένα για τους βουλευτές, ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για άλλους και σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση που να αφορά δημάρχους ή κοινοτάρχες.

    Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση, στο ύψος των συντάξεων και αν πιέζονται προς τα κάτω,υπενθύμισε ότι από 1.1.2008 έχει αυξηθεί το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις του ΟΓΑ και αφού είπε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι σημαντικό, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, επανέλαβε ότι αν δεν ληφθούν τώρα πρόνοιες τέτοιου είδους το ποσοστό το ΑΕΠ για τις συντάξεις θα στραφεί εναντίον της υγείας,της Παιδείας και άλλων παροχών.

    Σε ότι αφορά τα τρία "ΔΕΝ" σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από την αρχή ότι δεν θα αλλάξει τα γενικά όρια ηλικίας και σημείωσε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι κάποιος στα 38,40 ή 45 έτη θα βγαίνει στη σύνταξη.

    Για τα περιθώρια μεταβολών του ν/σ στη Βουλή,ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως είναι βέβαιο ότι και στις επιτροπές και στην ολομέλεια ανταλλάσσονται απόψεις.

    "Αν υπάρχει κάτι το οποίο να θεωρήσουμε ότι από λάθος δεν περιελήφθη ή είναι δίκαιο και πρέπει να περιληφθεί, να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα έχει ανοικτά τα αυτιά της για να κάνει αυτό που πρέπει",επεσήμανε.

    Για το πότε θα εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού τόνισε ότι ο νόμος για τις διοικήσεις των ταμείων που έφερε η κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων, διατηρείται, σημείωσε ότι υπάρχουν πρόνοιες που θα εφαρμοστούν από το 2009 και άλλες από το 2013.

    "Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ θα εφαρμοστεί ο νόμος",συμπλήρωσε και στη συνέχεια ρωτήθηκε για το λόγο που δεν δόθηκε όλο το ν/σ στους εργατικούς συντάκτες το πρωί.

    Είπε ότι το ν/σ έχει 353 σελίδες και η κα Πετραλιά έδωσε ένα πρώτο κείμενο 122 σελίδων όπου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιγράφεται με απλό και κατανοητό τρόπο.

    Παράλληλα σημείωσε ότι δόθηκε cd που περιείχε όλο το ν/σ και στη συνέχεια βγήκαν φωτοτυπίες 150 αντιγράφων των 353 σελίδων.

    Σε ό,τι αφορά η χρηματοδότηση του ασφαλιστικου από το κράτος, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος απάντησε πως το κράτος είναι εγγυητής ενώ κληθείς να σχολιάσει τη θετική αντίδραση του ΣΕΒ, είπε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο όπως δεν είχε κάνει και όταν ο ΣΕΒ είχε στραφεί απέναντι και τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται όλους τους φορείς.

    Ερωτηθείς για ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα τον ΕΔΟΕΑΠ είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα, ενώ για το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών έκανε λόγο για ριζοσπαστική ιδέα που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου.

    Μετά από ερώτηση πως θα χρηματοδοτηθεί κι από επιχειρηματίες, αφού τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει νέες συνθήκες,είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται από το δημόσιο προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, από το οποίο ένα ποσοστό θα πηγαίνει στο ταμείο.

    Σε επόμενη ερώτηση αν θα οδηγηθούμε και σε αύξηση του ΦΠΑ, αφού είπε ότι το ερώτημα έχει υποβληθεί επανειλημμένα, τόνισε ότι η απάντηση έχει δοθεί στην πράξη.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Θ. Πάγκαλου με την οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "Λαζόπουλο της πολιτικής", απάντησε λέγοντας "καλό μεσημέρι".

    Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του χθες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

    "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] «Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου»

    Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "ντεμέκ μεταρρύθμιση" που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα.

    Επίσης έκανε λόγο και για ακρίβεια η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου ενώ μίλησε και για πανάκριβη "δήθεν δωρεάν παιδεία" η οποία επιβαρύνει κατά πολύ τις τσέπες των εργαζομένων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση και είπε ότι εκεί "μπορεί να σβήνουν κεριά αλλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έσβησαν και οι ελπίδες του ελληνικού λαού για μια νέα πορεία της χώρας". Τόνισε ότι η πορεία της ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι ένας συνεχής κατήφορος ο οποίος παρασύρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στην κρίση, απότοκο της οποίας θεώρησε και την πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με αυτό το Κίνημα περνά σε μία νέα φάση, είπε ότι υπήρξε κρίση η οποία "πόνεσε και δημιούργησε ρωγμές και πληγές", οι οποίες όμως, υπογράμμισε, ότι επουλώνονται. Και πρόσθεσε ότι στόχος και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας αυτοπεποίθησης για τον ελληνικό λαό καθώς, όπως είπε, η πολιτική της κυβέρνησης μαζί με την αδιαφάνεια και την παραγωγή σκανδάλων οδηγούν σε δημόσια κατάθλιψη και απαισιοδοξία και ένας από τους στόχους του Κινήματος είναι να αντιστρέψει το κλίμα απαισιοδοξίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις τομές στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει δεσμευθεί ώστε το Κίνημα να προχωρήσει σε τομές και υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ θα γίνουν αλλαγές. Και θα υπάρξει νέα ισχυρή ενότητα, ενώ απαντώντας στο αν διαχειρίστηκε σωστά τη νέα εντολή είπε ότι αυτή δεν είναι για τρεις μήνες.

    Αναφερόμενος στα βήματα εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την κρίση είπε ότι κύριος στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας αυτοπεποίθησης η οποία θα οικοδομηθεί βήμα-βήμα και με συστηματικό τρόπο.

    Ερωτηθείς για "εκκρεμότητες" σε θέματα διαφάνειας στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είμαι δικαστής, εγγυώμαι τη διαφάνεια και τις αξίες στο ΠΑΣΟΚ και επέκρινε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που αρνείται τη διαφάνεια και παράγει σκάνδαλα.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα πολιτική ενότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή απαιτεί να δουλέψουμε όλοι μαζί και τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν μοιράζουμε αξιώματα, αλλά δουλειά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν τον στηρίζουν τα στελέχη του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα καθενός σε ένα δημοκρατικό κόμμα να έχει τις απόψεις του. Επισήμανε ότι η μάχη της 11ης Νοεμβρίου δόθηκε και έκλεισε και υπογράμμισε ότι τώρα έχουμε να δώσουμε τη μάχη της Ελλάδας και θα τη δώσουμε όλοι μαζί.

    Σε ερώτηση αν το "εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι εφεύρημα κάποιων κέντρων" ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον κ.Σημίτη και την ενδεχόμενη απουσία του από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "τον σέβομαι πάντα, τον θέλουμε κοντά μας, αυτός αποφασίζει για τις προτεραιότητές του".

    Ερωτηθείς για τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα διαμορφώνει ευρύτερες συναινέσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα απαιτεί να αναδειχθεί πρώτο κόμμα αυτό που έχει εναλλακτική πολιτική για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενώ ανέφερε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Αλαβάνος θα προσκληθούν να μιλήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν "η συνταγή Τσίπρα είναι συνταγή επιτυχίας" είπε ότι δεν ψάχνουμε συνταγές και μαγικά ραβδιά αλλά ψάχνουμε πολιτικές, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει διάθεση του κόσμου για ανανέωση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές νέες δυνάμεις.

    Σε ερώτηση για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ επί συγκεκριμένων θεμάτων, αποκλειόμενης της κυβερνητικής συνεργασίας, σε περιπτώσεις όπως η εξωτερική πολιτική, η πάταξη της διαφθοράς και το ασφαλιστικό. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό, τόνισε ότι απάντηση δεν έλαβε και επέρριψε στον πρωθυπουργό την ευθύνη. "Ποτέ δεν ήθελα καρέκλες" είπε απαντώντας σε ερώτηση αν είναι υπό προθεσμία και τόνισε ότι είναι "αποφασισμένος να πετύχει το στόχο του όσο χρόνο και αν χρειάζεται".

    Τον δικομματισμό και τον διπολισμό αφορούσε η επόμενη ερώτηση στην οποία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάθε κόμμα ζητά τη μεγαλύτερη υποστήριξη του λαού και στόχος είναι να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα και να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ενώ απαντώντας και πάλι σε ερώτηση περί διαρροών στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πορεία του Κινήματος το οποίο πέρασε εσωτερική δοκιμασία είναι ανοδική και το πρώτο βήμα θα γίνει στο συνέδριο.

    Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και αυτό να γίνει Ένωση Κέντρου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοδευτική εναλλακτική πολιτική. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε πάρει και αυτό θα κάνουμε και στο Συνέδριο" τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει Ένωση Κέντρου γιατί οικοδομεί την ενότητά του στη βάση πολιτικών θέσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του και στην επέτειο θανάτου της Μελίνας Μερκούρη και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ρήση της Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι "δεν αρέσουμε πλέον", είπε ότι θα πάρουμε την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και θα αρέσουμε από το έργο μας.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι κοινοκτημοσύνη του ελληνικού λαού" είπε απαντώντας σε ερώτηση περί ιδιοκτησίας στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας και πάλι ότι η σημερινή Ελλάδα είναι γονατισμένη από τη Νέα Δημοκρατία και "θα την ξανασηκώσουμε στα πόδια της".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με τους εκδότες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν έχω προσωπικά με κανέναν, θέλω ανεξάρτητα ΜΜΕ και σχέσεις σεβασμού ΜΜΕ-πολιτικής και όχι χειραγώγηση".

    Ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό της διπλής ονομασίας και για γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος ενώ εκτίμησε ότι το Κόσοβο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Επίσης είπε ότι ελπίζει πως σύντομα θα χρειαστεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ έκανε λόγο για διπλωματικές ήττες όταν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Κίνα και η Ρωσία αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και τούτο έπραξαν και οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, χαιρέτισε την σημερινή θέση της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, υιοθέτησε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επισήμανε ότι το Κίνημα δεν απεμπολεί την κριτική του για όσα προηγήθηκαν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε αποστολές στο Κόσοβο είπε ότι ποτέ δεν θεώρησε τις δυνάμεις αυτές ως δυνάμεις κατοχής και τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές αποστολές.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απεργία της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λοιδορήσει τον εργαζόμενο και το συνδικαλιστικό κίνημα, έκανε λόγο για "διακόπτη" που κατεβάζει η κυβέρνηση και ρέουν δισεκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι είμαστε κοντά στον εργαζόμενο που έχει δικαίωμα να αντιδράσει σε όλα αυτά.

    Επίσης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα με δείτε και σε συλλαλητήρια και σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται την αυτονομία του εργατικού κινήματος και δεν ταυτίζεται πάντα με τις διεκδικήσεις κάθε συνδικάτου και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ξεπουλά τα κερδοφόρα φιλέτα και χρεώνεται το Δημόσιο τα προβληματικά.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό o κ. Παπανδρέου είπε ότι ο λαός βαρέθηκε να συζητάμε για το παρελθόν τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για την πορεία της χώρας και υπογράμμισε ότι: "ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ για το αύριο και όχι για το χθες. Ερωτηθείς αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπει να καταρρέει η χώρα και πρόσθεσε: "όλα στην ώρα τους. Μπορεί να έρθει και αυτή η στιγμή".

    Ερωτηθείς πως θα χαρακτήριζε ο ίδιος την πορεία του, είπε ότι απαιτείται βαθιά τομή στην αντίληψή μας και υπογράμμισε ότι πήρα ένα εκατομμύριο "δαχτυλίδια" το 2004 και εκατοντάδες χιλιάδες μετά, "το δαχτυλίδι το πήρα από τον ελληνικό λαό και από κανέναν άλλο". Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα εκδώσει εφημερίδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι προς συζήτηση στο συνέδριο και επανέλαβε τη θέση του ότι ζητάμε καθαρή σχέση ΜΜΕ και κομμάτων, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την δική του εικόνα στις δημοσκοπήσεις είπε ότι λαμβάνουμε όλα τα μηνύματα και τα αξιολογούμε όμως δεν καθορίζουμε την πορεία μας με τις διακυμάνσεις των δημοσκοπήσεων.

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το Κυπριακό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα είμαι κοντά στο Δημήτρη Χριστόφια ενώ θα συμβάλλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    «Απέναντι σε μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πολιτική της Κυβέρνησης για να αντιμετωπισθούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παπανδρέου αντιπαρέθεσε και πάλι γενικόλογες εκθέσεις ιδεών», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου.

    [03] Επίσκεψη Παπαρήγα στο "Αλεξάνδρα"

    Το νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" επισκέπτεται σήμερα στις 11 το πρωί,η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

    Τα ΤΕΙ Αθήνας επισκέφθηκε χθές η η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και το συμβούλιο των ΤΕΙ Αθήνας και στη συνέχεια μίλησε σε εκδήλωση, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής των ΤΕΙ, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης του για το Ασφαλιστικό, έχουν στόχο τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος και ότι θα θίξουν μόνο ορισμένες ειδικές κατηγορίες προνομιούχων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με το ασφαλιστικό και προσθέτει ότι "τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι η συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που απαιτεί το κεφάλαιο. Θα θίγουν όλους τους εργαζόμενους, και πρώτα απβ όλα τις γυναίκες και τους νέους".

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε "πανεργατικό - παλλαϊκό ξεσηκωμό για σύγχρονα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις συντάξεις".

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια καθώς και την αντίθεσή της στην πολιτική του ΝΑΤΟ.

    Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα στο θέμα του Κοσόβου "που υπάρχουν προϋποθέσεις να ανάψει η φωτιά του πολέμου", είπε ότι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την ελληνική στάση, τάχθηκε υπέρ του βέτο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν αρκεί.

    Ειδικότερα η κ. Παπαρήγα δήλωσε: "Τσακώνεται η κυβέρνηση ότι «σηκώνει κεφάλι», θα βάλει βέτο κλπ, δεν λέμε, να το βάλει. Αλλά για να πιάσει το βέτο πρέπει να έχεις γενικότερη πολιτική αντίθεσης με το ΝΑΤΟ. Γιατί, αν από τη μια ενισχύεις το ΝΑΤΟ και, όπως λέει η κα Μπακογιάννη, εμείς είμαστε 55 χρόνια φίλοι και σύμμαχοι όλα σας τα έχουμε δώσει, όταν βάζει το βέτο δεν είναι τίποτα άλλο παρά: Δώσε μου το όνομα, για να σου δώσω ανταλλάγματα αλλού. Θα έπρεπε να πει: Αποσύρω τα στρατεύματα από το Κόσοβο, τη Βοσνία κλπ. Αλλά το αντίθετο θα κάνει. Θα πει δώστε μου το όνομα και θα στείλω περισσότερα".

    [04] Συνάντηση Τσίπρα-ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τους εργαζόμενους,θα έχει σήμερα στις 10.00 το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Την πλήρη αντίθεσή του στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας στους εργαζόμενους του εργοστασίου Σνέντερ Ελέκτρικ στα Οινόφυτα.

    Ο κ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο της εν λόγω βιομηχανίας λέγοντας ότι είναι μία βιομηχανία ιδιωτική, που "τηρεί αρκετούς από τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ζει σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες".

    Μιλώντας για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, για το ασφαλιστικό, είναι αλλαγές που πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Έναν ιδιωτικό τομέα όπου γνωρίζουμε όλοι καλά τις συνθήκες. Είναι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με την απειλή της απόλυσης, της ανεργίας, της ελαστικής απασχόλησης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τους εργαζόμενους να συναντηθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και των διεκδικήσεων, για να μην περάσουν αυτές οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, για να επιβληθεί μια εναλλακτική πολιτική αντίληψη, που θα υπερασπίζεται την κοινωνία και την εργασία.

    ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την κυβέρνηση: "έστω και την ύστατη στιγμή, να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς και ρυθμίσεις της που πλήττουν ευρύτατες κατηγορίες πολιτών, ασφαλιστικά δικαιώματα και ταμεία και κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά" και διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην προσπάθεια αντίστασης και αποτροπής και θα συνεχίσει την έντονη κοινοβουλευτική της δραστηριότητα στο θέμα του Ασφαλιστικού.

    Σε ότι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων που παρουσίασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στις κατασκευαστικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό είναι ένας πλασματικός τρόπος για να διορθωθεί «στα γρήγορα» η κρίση του νερού. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνοεί τις επανειλημμένες αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ, και επιμένει στην εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο που δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τη βιωσιμότητά του ούτε τη περιβαλλοντική του κατοχύρωση (βλ. άρθρο 24 του Συντάγματος) και ήδη έχει απορροφήσει τεράστιες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της Θεσσαλίας, αν αξιοποιούνταν σε ήπιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας.

    Επίσης η Κ.Ο. θεωρεί κορυφαίο ζήτημα το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι από τους 19 φορείς που συμμετέχουν στο ΕΣΧΠ, οι σημαντικότεροι σε αντιπροσωπευτικότητα και οι έχοντες μεγαλύτερη συνάφεια με το θέμα, εξέφρασαν αντίθετη γνώμη με τις πολιτικές επιλογές του Σχεδίου.

    Τέλος, σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση «περί συμβιωτικών σχέσεων» η Κ.Ο. αποφάσισε να ζητήσει άμεση ενημέρωση, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση της ότι όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που θα αφορούν τα ετερόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να ισχύουν και για τα ομοφυλόφιλα.

    [05] Μέτρα για το τριήμερο

    Ενόψει της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας την περίοδο της Καθαράς Δευτέρας, η Τροχαία λαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε συνδυασμό με τον έλεγχο της παραβατικής συμπεριφοράς των οδηγών.

    Οπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμοστούν, περιλαμβάνονται:

    - Κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και του δευτερεύοντος Εθνικού δικτύου Ρίου - Αντίρριου - Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης - Σερρών, Θεσσαλονίκης - Καστοριάς, Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας, Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας θα υπάρχει συνεχής παρουσία περιπολικών οχημάτων, κυρίως στα σημεία που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη ατυχημάτων.

    - Στο αστικό δίκτυο και στους χώρους των αγορών-εμπορικών κέντρων, σταθμών λεωφορείων, τρένων, λιμανιών, οδικών κόμβων, ρυθμιστές πεζοί τροχονόμοι και περιπολίες οχημάτων θα διευκολύνουν το επιβατικό κοινό με τη συνδρομή υπηρεσιακών γερανών για τη μεταφορά οχημάτων, όπου απαιτηθεί.

    - Πεζοί τροχονόμοι θα παρέχουν πληροφορίες και θα διευκολύνουν την κυκλοφορία των διερχόμενων.

    -Ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας θα υπερίπτανται στους άξονες Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των μέτρων και επιτήρηση της κυκλοφορίας.

    - Στο σχεδιασμό για τη μετακίνηση των εκδρομέων με ασφάλεια σε όλο το οδικό δίκτυο, θα συμμετέχουν όλες οι κατά τόπους Υπηρεσίες Τροχαίας καθώς και τα Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, οι ειδικές ομάδες ελέγχου, συμβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, με σκοπό τη διευκόλυνση και επιτήρηση της κυκλοφορίας, την παροχή βοήθειας και πληροφοριών, την επισήμανση και βεβαίωση των επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε ατυχήματα, ενώ τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, που παρατηρείται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, θα πυκνώσουν τα συνεργεία ελέγχου μέθης.

    - Στην περιοχή του Μαλιακού, λόγω συνεχιζόμενων έργων διάνοιξης της Εθνικής Οδού και στο τμήμα από τη χ/θ 195 έως τη χ/θ 214 η κίνηση των αυτοκινήτων από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας θα γίνεται σε μονό στοίχο ανά κατεύθυνση, ελλείψει παράπλευρων οδών.

    Για την κυκλοφοριακή κατάσταση της περιοχής του Μαλιακού, οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα : 22310-100, 22310-56800, 22350-31701, 22310-93900.

    - Κατά την έξοδο των εκδρομέων και σε περίπτωση καθυστερήσεων, όσοι οδηγοί κατευθύνονται προς Δυτική Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Τρίκαλα, Γρεβενά, Καρδίτσα μπορούν να επιλέγουν την εναλλακτική διαδρομή Κάστρο Βοιωτίας - Ορχομενός - Τιθορέα - Αμφίκλεια - Μπράλος - Δαμάστα - Ηράκλεια - Μοσχοχώρι - Λαμία.

    - Κατά την επιστροφή και εφόσον παρατηρηθεί μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων για τα προερχόμενα από Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ευρυτανία στην Π.Ε.Ο. Λαμίας - Αθηνών μέσω Δαμάστας - Μοσχοχωρίου - Ηράκλειας - Μπράλου - Αμφίκλειας - Τιθορέας - Ορχομενού - Κάστρου Βοιωτίας.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί από τους οδηγούς κατά τη διέλευση από σημεία των εθνικών δρόμων όπου παρατηρείται αυξημένη συχνότητα τροχαίων, κυρίως θανατηφόρων, ατυχημάτων. Προτείνεται οι οδηγοί να επιλέξουν για την κίνησή τους ημέρες και ώρες με μικρότερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, όπως είναι οι πρωινές ώρες της Παρασκευής, Κυριακής και Δευτέρας.

    Οδηγίες ασφαλούς οδήγησης

    Β· Μην πίνετε όταν σκοπεύετε να οδηγήσετε.

    Β· Με τη μεγάλη ταχύτητα και το αντικανονικό προσπέρασμα βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή σας.

    Β· Η χρήση ζώνης ασφαλείας, παιδικών καθισμάτων και προστατευτικού κράνους μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τις δυσμενείς επιπτώσεις σε ένα ατύχημα.

    Β· Η πολύωρη οδήγηση, η αϋπνία και η χρήση διεγερτικών σκευασμάτων οδηγούν σε ατυχήματα.

    Β· Μη χρησιμοποιείτε το κινητό την ώρα της οδήγησης.

    Β· Οι συνεπιβάτες να μην απασχολούν τον οδηγό.

    Β· Η υπερφόρτωση προκαλεί μηχανική κόπωση στο αυτοκίνητο και επιβαρύνει την ασφαλή συμπεριφορά του.

    Β· Ο τεχνικός έλεγχος του αυτοκινήτου αποτελεί προτεραιότητα πριν από κάθε ταξίδι.

    Β· Η λωρίδα έκτακτης ανάγκης δεν παραβιάζεται πλην της περίπτωσης βλάβης του οχήματος ή άλλης αιτίας αναγκαστικής ακινητοποίησης.

    Β· Απαραίτητος ο εφοδιασμός και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις περιπτώσεις που επικρατήσει παγετός ή χιονόπτωση.

    Β· Η συνεργασία με τους τροχονόμους και η τήρηση των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αποτελούν την ασπίδα της οδικής προστασίας.

    Στους ρυθμούς της Αποκριάς

    Ημέρες γλεντιού, μεταμφίεσης και ξενοιασιάς είναι για τους περισσότερους η Αποκριά. Χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν σε όλη τη χώρα, ενώ τα κύρια «συστατικά» που απαιτούνται αυτές τις ημέρες είναι μπόλικο κέφι, ζωντάνια, τραγούδι και χορός.

    Η αποκριά, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, αφού μεταμφιέσεις εμφανίζονται γύρω στο 2000 π.Χ. στην Ασία. Στον ελλαδικό χώρο εξαπλώνεται η Διονυσιακή λατρεία από την Αρχαϊκή εποχή και μετά, με διάφορες γιορτές όπως τα Βάκχεια, Κώμοι, Λήναια, Ανθεστήρια. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Διονύσου, οι αρχαίοι Αθηναίοι πάνω στα κάρα, μεταμφιεσμένοι και σκωπτικοί, έκριναν τους πολιτικούς ηγέτες τους. Κάποια στοιχεία τους έχουν παραμείνει αναλλοίωτα με το πέρασμα των χρόνων και τα συναντούμε και σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταμφιέσεις, οι χοροί και η οινοποσία.

    Στον χριστιανισμό, οι Απόκριες (αποχή από το κρέας) συμβόλισαν την περίοδο ξεφαντώματος πριν από την 40ημερη περίοδο ενδοσκόπησης και νηστείας που συνιστά η Σαρακοστή. Και σε αυτή τη μετάβαση από το πολιτικό (της Αρχαιότητας) στο προσωπικό (του Χριστιανισμού) σκοπός είναι η ψυχική και σωματική προετοιμασία για την αναπαράσταση και βίωση των Θείων Παθών, την κάθαρση που έρχεται στη συνέχεια με το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης?

    Σε πιο πρόσφατες εποχές, οι μεταμφιέσεις κυριαρχούσαν όχι μόνο στο Βυζάντιο, όπου η απόκρια έπαιρνε πάνδημο χαρακτήρα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και σε άλλους λαούς. Ο μεταμφιεζόμενος άλλοτε έπαιρνε μαγική δύναμη για να τη χρησιμοποιήσει για το καλό της παραγωγής και άλλοτε για να ξεγελάσει τα επιβλαβή πνεύματα.

    Ωστόσο η συνήθεια αυτή, ήδη από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, βρήκε αντίθετη την εκκλησία που έβλεπε σε αυτές τις εκδηλώσεις τη συνέχιση των ειδωλολατρικών εθίμων. Παρβ όλες όμως τις απαγορεύσεις, οι γιορτές αυτές επιβίωσαν κάτι που ανάγκασε την εκκλησία κατά τα τέλη του 7ου αιώνα να ασχοληθεί με αυτή τη συνήθεια των Βυζαντινών.

    Κύρια στοιχεία της Αποκριάς είναι το κέφι, η ευτυχία, οι αστεϊσμοί και προπαντός οι μεταμφιέσεις. Στοιχεία που της δίνουν έναν εντελώς ιδιαίτερο τόνο και τη διαφοροποιούν ουσιαστικά από τις άλλες μέρες του χρόνου.

    Ο παραδοσιακός εορτασμός της Αποκριάς κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή, την Κυριακή της Τυροφάγου, που λέγεται και Τρανή Αποκριά.

    Κι αν στις προηγούμενες δεκαετίες φιλικές παρέες περιτριγύριζαν στους δρόμους και τραγουδούσαν, το αυθόρμητο γλέντι έχει πλέον αντικαταστήσει η οργάνωση εκδηλώσεων από δήμους σε όλη την Ελλάδα.

    Αθήνα

    Κυριακή της Απόκρεω η σημερινή και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις βρίσκονται στο απόγειό τους. Ο δήμος Αθηναίων γιορτάζει σε Θησείο, Πλάκα και Ζάππειο, ενώ ο δήμος Μοσχάτου ολοκληρώνει σήμερα το μεσημέρι τις εκδηλώσεις του με τη μεγάλη παρέλαση.

    Μουσική λάτιν διαχέεται στα στενάκια της Πλάκας, τον παραδοσιακό αποκριάτικο προορισμό της Αθήνας, ενώ ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι και ταχυδακτυλουργοί διασκεδάζουν όσους αποφάσισαν και φέτος να ντυθούν μασκαράδες, να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Να «ξεδώσουν» εντέλει, αφού από την αρχαιότητα -οπότε ξεκινά το έθιμο με τη μορφή λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμή του θεού Διονύσου- σκοπός είναι η εκτόνωση.

    Στον δήμο Αθηναίων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει οργανώσει για το απόγευμα (18.00-22.00) στον πεζόδρομο του Θησείου, δυο συναυλίες με επιλογές γνωστών τραγουδιών από σύγχρονους συνθέτες, όπως Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Λοϊζο, Μούτση, Ξαρχάκο, Κραουνάκη και παλαιότερους, όπως Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Βαμβακάρη και Καλδάρα.

    Στο χώρο του Ζάππειου (όπου οι εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια είναι παραδοσιακά αφιερωμένες στα παιδιά) η σημερινή ημέρα, προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς, είναι αφιερωμένη στη μεγάλη γιορτή των μικρών μασκαράδων.

    Οι εορτασμοί με τα μουσικά σύνολα του δήμου Αθηναίων θα συνεχισθούν τα απογεύματα όλη την εβδομάδα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα: στο Γκάζι (Δευτέρα 3 Μαρτίου), το Θησείο (Τρίτη), το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Πέμπτη 6 Μαρτίου), στο Βαρβάκειο (Σάββατο) και την Πλατεία Ψυρή (Κυριακή 9 Μαρτίου).

    Το ερχόμενο Σάββατο 8 Μαρτίου, η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλία το πρωϊ (11.30 -13.00) στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο. Στον ίδιο χώρο το απόγευμα (18.00 - 22.00) θα δοθεί θεατρική, μουσική παράσταση και συναυλία από τη Λατίνα ερμηνεύτρια Μάρτα Μορελεόν και το συγκρότημά της.

    Την Κυριακή 9 Μαρτίου και πάλι στην Ηρακλειδών, το πρωϊ (11.30-13.00) ο πεζόδρομος θα ηχήσει οπερέτες και τραγούδια της εποχής του μεσοπολέμου από τη Χορωδία και Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως. Το απόγευμα (18.00-22.00) θα δοθεί θεατρική μουσική παράσταση, ενώ η γνωστή δημοτική σύμβουλος Υβέτ Τζάρβις (πρώην τραγουδίστρια) θα παρουσιάσει χορευτικές επιλογές του διεθνούς ρεπερτορίου των δεκαετιών 1970-1990.

    Την ίδια μέρα, η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Αποκριάτικο τρενάκι θα φιλοξενήσει εκπλήξεις για τα παιδιά στα βαγόνια του. Ταχυδακτυλουργοί, παιχνίδια ερωτήσεων με τη συμμετοχή των παιδιών και θεατρική παράσταση από ηθοποιούς-παιδαγωγούς αναμένεται να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη ημέρα ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Στον ανοικτό χώρο του Ζαππείου θα εξελίσσονται διάφορα δρώμενα με καραόκε, ανιματέρ, ζογκλέρ και μπαλονοκατασκευές.

    Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευθεί από το παραδοσιακά γλέντι.

    Βόρεια Ελλάδα

    Στη Βόρεια Ελλάδα έχει προγραμματιστεί και φέτος πλήθος εκδηλώσεων με παρελάσεις αρμάτων και αναβίωση εθίμων.

    ΞΑΝΘΗ

    Το πιο δημοφιλές καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Ξάνθη. Επίκεντρο της γιορτής είναι η πλατεία της πόλης. Οι εκδηλώσεις διαρκούν αρκετές ημέρες με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου σε μία παραδοσιακή και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα γίνεται το «Κάψιμο του Τζάρου», με τη δύση του ήλιου, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο σε ένα σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καίγονταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

    Την ίδια ημέρα, στις 9 Μαρτίου, θα προηγηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης, όπου τα άρματα και οι χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

    Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ξάνθης, καθβ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς, ξεφαντώνουν σε έντονους ρυθμούς διασκέδασης και κεφιού, ενώ η πόλη δεν δείχνει να θυσιάζει το φυσικό κάλλος και την αρχοντιά της στο βωμό της σύγχρονης ζωής. Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στη Ξάνθη και η Παιδοκαρναβαλούπολη, στις 3, 4 και 5 Μαρτίου. Πρόκειται για μία φανταστική πόλη του καρναβαλιού όπου κάτοικοι της είναι οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων.

    ΝΑΟΥΣΑ

    Στη Νάουσα, η παράδοση και η σάτιρα είναι τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και φέτος στα έθιμα της πόλης με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει μεταξύ άλλων φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.

    Το ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενιτσάρων. Επίσης, θα διοργανωθούν δύο διαγωνισμοί: «Καλύτερης αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού» και «Καλύτερης καρναβαλικής μεταμφίεσης» με βραβεύσεις.

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Στην Καστοριά, το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους σύλλογοι με τη συνδρομή του δήμου Καστοριάς, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες». Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χάλκινα), και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και εδέσματα όπως χαλβάς, για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα, για να καούν οι ψύλλοι όπως λέγανε οι παλαιότεροι.

    Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο «χάσκαρης». Στην άκρη ενός κλώστη (ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίτες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Τον κλώστη κρατά ο γεροντότερος της οικογένειας και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν».

    Η παράδοση λέει πως το Σαρανταήμερο νηστείας κλείνει το στόμα με αυγό και ανοίγει με αυγό μετά την Ανάσταση. Στο τέλος του εθίμου καίγεται η κλωστή και ο οικογενειάρχης φωνάζει «σιτάρι- σιτάρι- σιτάρι», ή κάποιο άλλο προϊόν που καλλιεργούσαν, πράγμα που συμβολίζει την καλή σοδειά για όλη την χρονιά.

    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στη Θεσσαλονίκη ο κεντρικός δήμος προγραμματίζει για την Καθαρά Δευτέρα πλήθος εκδηλώσεων. Ξεχωρίζει η συγκέντρωση των θεσσαλονικέων, το πρωί της 10ης Μαρτίου, στο άλσος του Σέιχ Σου, όπου θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα, όπως λαγάνες και χαλβάδες, καθώς επίσης χαρταετοί που στη συνέχεια θα «στολίσουν» τον ουρανό. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμη μουσικοχορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα.

    Επίσης, την ίδια μέρα, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας οι κάτοικοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, μασκαράδες και ξυλοπόδαρους. Στους παρευρισκομένους θα προσφερθούν από το δήμο λαγάνες, χαλβάς, φασόλια, ελιές, ταραμάς και χαρταετοί.

    Στο δήμο Νεάπολης οι εκδηλώσεις, που ξεκίνήσαν την Τσικνοπέμπτη με συναυλία στην πλατεία Ειρήνης, θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν διάθεση χαλβά και λαγάνας. Ξεχωρίζει η συναυλία της Μαριώς στις 6 Μαρτίου στην πλατεία Ειρήνης και η αποκριάτικη πομπή, την επόμενη μέρα, στους κεντρικούς δρόμους του δήμου

    Τριήμερο που θα περιλαμβάνει κυνήγι με κρυμμένο θησαυρό, τριάντα καβαλάρηδες, δεκαπέντε μαζορέτες, καυτές βραζιλιάνες, πρωτόγονους, πειρατές της θάλασσας και συναυλία με τους Locomondo προετοιμάζει ο Δήμος Θερμαϊκού 8-10 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το παιγνίδι «Ψάξτε το θησαυρό» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη περιοχή της Θεσσαλονίκης με χρηματικά έπαθλα και ταξίδια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Την Κυριακή 9 Μαρτίου θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών και στους Νέους Επιβάτες θα αναβιώσει το έθιμο της Τζαμάλας. Πρόκειται για ένα μεγάλο άρμα που αναπαριστά κάτι μεταξύ αλόγου και καμήλας.

    Στο δήμο Ελευθερίου - Κορδελιού την Κυριακή, 2 Μαρτίου, θα αναβιώσει στην πλατεία Σμύρνης το αποκριάτικο έθιμο "Κλαδάρια" με τα χάλκινα της Κοζάνης, ενώ για τις 6 του ίδιου μήνα έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο πάρτι από το τμήμα Αργεντίνικου Τάγκο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου.

    Στο δήμο Πυλαίας η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικους χορούς για παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, ενώ ειδικά για φέτος η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση δεν θα γίνει ανήμερα της Κυριακής της Αποκριάς αλλά μία Κυριακή νωρίτερα, στις 2 Μαρτίου. Στην παρέλαση θα συμμετέχουν δεκάδες καρναβαλιστές.

    Ο δήμος Εχεδώρου διοργανώνει για 14η συνεχή χρονιά εκδηλώσεις για τις απόκριες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσική, χορό, τραγούδι, μεταμφιέσεις, δρώμενα και παραδοσιακά κούλουμα.

    Εξάλλου, στο Φράγμα Θέρμης θα γιορταστεί από τον δήμο η Καθαρά Δευτέρα με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.

    ΣΕΡΡΕΣ

    Στο νομό Σερρών την παράσταση κλέβουν οι οργανωμένες παρελάσεις αρμάτων και μασκαράδων που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στους δήμους Σιδηροκάστρου, Σκοτούσας, Νιγρίτας και Ροδολίβους. Ωστόσο το καρναβάλι στην περιοχή είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά. Κυρίαρχα στοιχεία αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα και η σάτιρα, η οποία συνδέεται άμεσα με τα τοπικά δρώμενα.

    Στην Πρώτη Σερρών την τελευταία Κυριακή της Τυροφάγου, αναβιώνει το έθιμο της ?Ντερβένας? (Πυρολατρείας). Το έθιμο ξεκινά περίπου δύο μήνες πριν, με την συγκέντρωση πουρναριών από κάθε συνοικία ξεχωριστά. Στόχος αποτελεί το ποια συνοικία θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ?Ντερβένα?.

    Την Δευτέρα της Τυρινής αναβιώνει στην Αγία Ελένη του δήμου Σκουτάρεως το έθιμο του Καλόγερου. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν μόνο άνδρες με κορυφαίο πρόσωπο του δρώμενου τον ?Καλόγερο?, ο οποίος είναι ντυμένος με προβιές, νεροκολοκύθα στο κεφάλι του, και πιπεριές στην κορυφή του. Συνοδεύεται από τον ?βασιλιά?, και από συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και όλοι μαζί χτυπάνε τις πόρτες του χωριού.

    ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

    Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 28 Φεβρουαρίου με ομάδες καρναβαλιστών που υποδέχονται την αποκριά στο «πλατάνι του Κουρού» με μεζέδες και κρασί δωρεάν για όλους. Ακολουθούν τις επόμενες μέρες συναυλίες, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και κατασκευών και θεατρικές παραστάσεις.

    Την Κυριακή της Τυροφάγου διοργανώνεται μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στον κεντρικό δρόμο του Πολυγύρου ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Γερακινής θα προσφέρει νηστίσιμους μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες στην περιοχή.

    ΣΟΧΟΣ

    Το παραδοσιακό στοιχείο έχει το καρναβάλι και στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου την Καθαρά Δευτέρα εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες.

    Το Σάββατο, 9 Μαρτίου, θα αναβιώσουν τα έθιμα «Ρούμπα» και «Ζαπούς». Στο πρώτο έθιμο γίνεται η μεταφορά του νυφικού από τους συγγενείς του γαμπρού στο σπίτι της νύφης με ζουρνάδες και νταούλια. Καθένας συγγενής του γαμπρού δωρίζει χρήματα στη νύφη και τη συνοδεύει στο χορό. Στο δεύτερο έθιμο, ανάβουν μεγάλες φωτιές σε κάθε γειτονιά του χωριού για να «καούν οι ψύλλοι» και να εξαγνιστεί η φύση.

    Στις 10 Μαρτίου, την Καθαρά Δευτέρα, θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης «Προσταβάνι». Οι νεότεροι επισκέπτονται τους γεροντότερους και φιλώντας τους το χέρι τους προσφέρανε ένα πορτοκάλι λέγοντας «συγχωρεμένα». Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθουν στη νηστεία της Σαρακοστής.

    ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

    Στην Κρύα Βρύση οι εκδηλώσεις θα έχουν φέτος επετειακό χαρακτήρα καθώς γιορτάζονται 20 χρόνια καρναβαλιού και θα είναι πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά. Η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Μαρτίου, στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης. Τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, στις 7 και 8 του ίδιου μήνα, ο πεζόδρομος της πόλης θα «πλημμυρίσει» από κλόουν και ξυλοπόδαρους για τα παιδιά, από χορευτικά σόου με μαζορέτες, ενώ θα διοργανωθούν συναυλίες χιπ χοπ, ελληνικού και ξένου ροκ.

    ΚΟΖΑΝΗ

    Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, και κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, 9 Μαρτίου, με παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων και με το άναμμα των φανών το βράδυ της ίδιας μέρας. Για ένα δωδεκαήμερο η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται με ήχους χάλκινων, ενώ τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο.

    Από την Τσικνοπέμπτη και μετά διοργανώνονται παιδικοί φανοί, ένας κάθε μέρα. Οι μικροί μασκαράδες συμμετέχουν στον παιδικό φανό χορεύοντας γύρω από τη φωτιά, τραγουδώντας και παίζοντας παιχνίδια με κρυμμένους θησαυρούς. Παράλληλα στο Δημοτικό Αναψυκτήριο διοργανώνονται παιδικοί χοροί με μουσική, χορό, ποδοβολητό και παλέματα! Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008 διοργανώνονται τα Sourd Games από τις 11:00 το πρωί έως το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στην κεντρική πλατεία και στους πεζόδρομους . Στο παιχνίδι μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές ηλικίας 11-18 ετών που θα αποτελούν ομάδες 15-25 ατόμων, ως σχολεία, τάξεις, παρέες, γειτονιές κ.λ.π. και ρίχνονται στο στίβο της ευγενικής άμιλλας, για να αναδειχθούν τα πιο γερά σιουρδουντάμαρα.

    ΤΡΙΚΑΛΑ

    Τρελό αποκριάτικο ξεφάντωμα με πολλές εκπλήξεις υπόσχονται οι δήμοι Καλαμπάκας και Οιχαλίας για τις Απόκριες σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ανακοίνωσαν. Στο δήμο Καλαμπάκας οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 6 Μαρτίου και συνεχίζονται όλη την εβδομάδα. Την Κυριακή 9 Μαρτίου το 2ο κυνήγι θησαυρού για τους μικρούς φίλους ξεκινά, ενώ οι μεγάλοι φίλοι συνεχίζουν να ψάχνουν το θησαυρό φθάνοντας την αγωνία στο κατακόρυφο. Ο Μπάρμπα Γιάννης Κανατάς συναντά τους Ξυλοπόδαρους, ενώ οι νύφες, οι γαμπροί και τα συμπεθέρια ανταμώνουν με τους μάγους και τους ζογκλέρ και όλοι μαζί διασκεδάζουν σε μια μεγάλη παρέα σπάζοντας λαΐνια και πλέκοντας το γαϊτανάκι σε μια ξεκαρδιστική ατμόσφαιρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Το μεσημέρι τα παραδοσιακά δρώμενα μεταφέρονται στο δημοτικό διαμέρισμα Διάβας, στον Άγιο Θόδωρο, στον Άγιο Κωνσταντίνο χορεύουν όλοι παραδοσιακά στην Εκκλησία της Παναγίας, πολύχρωμα βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό της πόλης με σχέδια. Την Καθαρά Δευτέρα, παραδοσιακά κούλουμα στην "Τζέρτζη" και στα Δημοτικά Διαμερίσματα με φασολάδα, λαγάνα και κρασί.

    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στο Δήμο Οιχαλίας για το φετινό Καρναβάλι, το οποίο υπόσχεται περισσότερο κέφι και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας και θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Οιχαλίας όπου θα προσφέρονται παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση των αρμάτων με την εμφάνιση για μια ακόμη χρονιά χορευτών από την Βραζιλία. Την παρέλαση θα ανοίξει η Φιλαρμονική του Δήμου Οιχαλίας όπου τριάντα (30) νεαρά παιδιά θα παρουσιάσουν ένα θαυμάσιο πρόγραμμα.

    Παράλληλα έμπρειροι καρναβαλιστές της Καστοριάς θα δώσουν ένα ιδιαίτερο τόνο και στις φετινές εκδηλώσεις. Με την ορχήστρα τους "Χάλκινα της Καστοριάς" και την έμφυτη χορευτική τους δεινότητα θα συμπαρασύρουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο χορό στην κεντρική πλατεία.

    Κρήτη

    Tο καρναβάλι του Ρεθύμνου είναι αυτό που αναμφισβήτητα αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αποκριάτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη, ωστόσο δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται και στο νομό Χανίων.

    Στην αποκαλούμενη " νύφη" του Λυβικού την Παλαιόχωρα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Πελεκάνου και φορείς της περιοχής οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου και αρμάτων.,το Σάββατο 8 Μαρτίου.

    Οι οργανωτές την Κυριακή 9 Μαρτίου, προγραμματίζουν μια ακόμα γιορτή με πυροτεχνήματα και πολλές εκπλήξεις ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία του Γραμμένου οργανώνουν εκδήλωση για την σαρακοστή και πέταγμα χαρταετών.

    Αποτελεί άλλωστε παράδοση για το νομό Χανίων το συγκεκριμένο καρναβάλι που ξεκίνησε το 1985 και από τότε διοργανώνεται συνεχώς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι άρματα καρναβαλιστες και εκατοντάδες πολίτες θα δώσουν και φέτος το παρών στην γιορτή.

    Η κατάληξη αυτού του καρναβαλιού είναι η βράβευση του καλύτερου άρματος και το γλέντι μέχρι πρωίας.

    Εκτός από την Παλαιόχωρα εκδηλώσεις για τον βασιλιά καρνάβαλο οργανώνονται την Κυριακή 9 Μαρτίου στις Καλύβες του δήμου Άρμενων στην Κίσαμο.και το Ακρωτήρι.

    Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 το καρναβάλι της Σούδας ήταν το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν άλλο χαρακτήρα και χρώμα.

    Για φέτος έχει προγραμματισθεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου επίδειξη κατασκευης χαρταετού από μέλη του ΚΑΠΗ Σούδας στο δημοτικό σχολείο Τσικαλαριών ενώ το Σάββατο 8 Μαρτίου οργανώνεται αποκριάτικος χορός στην λέσχη της ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού.

    Την Καθαρά Δευτέρα στο φρούριο Κούλε στην αρχαία Απτέρα οργανώνεται πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

    Στην πόλη των Χανίων ο Δήμος σε συνεργασία με την Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων.

    Το Σάββατο 8 Μαρτίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς θα δοθεί συναυλία με την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

    Το ίδιο βράδυ στο παλιό Τελωνείο οργανώνεται πάρτυ μεταμφιεσμένων , και την Κυριακή το πρωί στον ίδιο χώρο παιδικό πάρτυ.

    Το μεσημέρι της Κυριακής οργανώνεται το κυνήγι του θησαυρού, ενώ την Καθαρά Δευτέρα προγραμματίζεται στο πάρκο του Αγίου Ματθαίου παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

    [06] Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, το Σάββατο 8 Μαρτίου, που φέτος έχει θέμα «Επενδύοντας στις Γυναίκες και τα Κορίτσια», η UNICEF επισημαίνει πως η επένδυση στις γυναίκες και τα κορίτσια και συγκεκριμένα η εκπαίδευση των κοριτσιών, η κατάργηση των διακρίσεων και των αναχρονιστικών και βλαπτικών παραδόσεων, η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη διακυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τη UNICEF οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο είναι ποικίλες :

    Β· Εγκλήματα «τιμής»: Αν και διαφέρουν από λαό σε λαό, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη βία και συχνά το φόνο. Οι επιθέσεις με οξύ και οι πυρπολήσεις είναι συνήθεις. Για παράδειγμα στο Πακιστάν υπολογίζεται πως συμβαίνουν 1.000 τέτοια εγκλήματα τιμής κάθε χρόνο.

    Β· «Εγκλήματα για την προίκα»: Στην Ινδία υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 25.000 γυναίκες δολοφονούνται ή παραμορφώνονται για οικονομικές διαφορές των οικογενειών.

    Β· Ο βιασμός ως όπλο στους πολέμους: Μια συνήθης πρακτική σε όλες τις σύγχρονες συρράξεις. Στη γενοκτονία της Ρουάντα του 1994 τουλάχιστον 500.000 γυναίκες βιάσθηκαν και κακοποιήθηκαν βάναυσα.

    Β· Οι γάμοι των κοριτσιών σε πρώιμη ηλικία: Στην Ασία το 1 στα 2 κορίτσια παντρεύονται πριν τα 18 (9,7 εκατομμύρια κορίτσια). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αφρική είναι 42% και στη Λατινική Αμερική 29%.

    Β· Η «επιλογή» του φύλου των παιδιών πριν από τη γέννηση: Η UNICEF εκτιμά πως 1 εκατομμύριο θηλυκά βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας τέτοιων πρακτικών προγεννητικής επιλογής, ή ακόμα και μετά τη γέννησή τους, από βρεφοκτονία. Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα στην Ινδία σε μερικές περιοχές αναλογούν 861 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες.

    Β· Ανισότητα στην εκπαίδευση: Το 1 στα 5 κορίτσια παγκοσμίως που ξεκινούν το δημοτικό σχολείο δεν το τελειώνουν, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 6 εκατομμύρια λιγότερα κορίτσια στο σχολείο από ότι αγόρια παγκοσμίως.

    Β· Στέρηση βασικών δικαιωμάτων έκφρασης και συμμετοχής: Σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία οι γυναίκες γενικά απαγορεύεται να ψηφίσουν ή να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα, να οδηγούν οχήματα ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Σε άλλες χώρες δεν έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα σε ιδιοκτησία και κληρονομιά.

    Β· Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα αυτής της απαράδεκτης πρακτικής κατά κύριο λόγο σε αρκετές Αφρικανικές χώρες.

    [07] Σε υψηλά επίπεδα το πετρέλαιο

    Ανοδικά,αλλά κάτω από τα 106 δολάρια το βαρέλι, κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία,λόγω των ανησυχιών για την τροφοδοσία της αγοράς και την συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου.

    Η τιμή του ελαφρού αργού στην αγορά της Σιγκαπούρης κατέγραφε το πρωί άνοδο κατά 13 σεντς στα 105,60 δολάρια το βαρέλι,για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου.

    Αυξημένη κατά 8 σεντς ,στα 102,69 δολάρια ήταν και η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας.

    Στην αγορά της Νέας Υόρκης,η τιμή του ελαφρού αργού είχε κλείσει χθες στα 105,47 δολάρια το βαρέλι αφού έφτασε μια ανάσα από τα 106 δολάρια,και στο Λονδίνο το Μπρεντ στα 102,61 δολάρια.

    "Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν καθώς το δολάριο έχει πέσει στο κατώτερο επίπεδο σε σχέση με το ευρώ" εκτιμά ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της εταιρίας Purvin και

    Gertz."Οι τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών ανεβαίνουν καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να επενδύσουν σε πιό σίγουρα πράγματα από το χρηματιστήριο" πρόσθεσε.

    Η ισοτιμια του δολαρίου έναντι του ευρω έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την κυκλοφορία του ευρωπαικού νομίσματος το 1999.

    [08] Επίθεση στην Ιερουσαλήμ

    Σε κατάσταση συναγερμού, ειδικά στην Ιερουσαλήμ, βρίσκεται η ισραηλινή αστυνομία μετά την επίθεση χθες Πέμπτη εναντίον Σχολής μελέτης του Ταλμούδ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ μαθητών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δέκα, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

    "Συγκεντρώσαμε μεγάλες δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κατοίκων", τόνισε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ααρόν Φράνκο.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως η αστυνομία βρίσκεται "σε κατάσταση γενικού συναγερμού" σε όλη τη χώρα και πως τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για το φόβο νέων επιθέσεων, αλλά και για την πιθανότητα να υπάρχουν αντίποινα από ισραηλινούς εξτρεμιστές.

    Στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας, η αστυνομία απαγόρευσε στους άντρες Παλαιστίνιους κάτω των 45 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ.

    Τα θύματα της επίθεσης στη συνοικία Κιριάτ Μοσέ είναι μαθητές ηλικίας 15 και 16 ετών.

    Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης, ένας Παλαιστίνιος κάτοικος του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών. Σύμφωνα με τον Φράνκο, μπήκε στη σχολή με ένα πακέτο από το οποίο έβγαλε ένα αυτόματο όπλο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των νεαρών μαθητών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 March 2008 - 7:30:30 UTC