Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Aπόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Άμεση απόσυρση νομοσχεδίου"
  • [03] "Σε ενιαίο αγώνα οι εργαζόμενοι"
  • [04] "Στο σκοτάδι η χώρα"
  • [05] Εκτροχιασμός τρένου

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Aπόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ηπιες και αναγκαίες χαρακτήρισε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά από τη δίωρη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Γ. Σουφλιάς τόνισε ότι "σε αυτό το πολύ μεγάλο θέμα για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπευθυνότητα και σύνεση και να μην ξεχνούν ότι οι ενέργειές τους από τις θέσεις που κατέχουν είναι να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όχι να στρέφονται εναντίον του".

    Ο υπουργός σημείωσε ακόμα πως όλοι παραδέχονται ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει σημαντικά προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν, σε πολύ λιγα χρόνια θα γίνουν αδιέξοδα.

    Πρόσθεσε δε ότι "και φαντάζομαι όλοι συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ποτέ δεν είναι ευχάριστη. Σας μιλώ από πρώτο χέρι. Στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε το 1990 αναγκάστηκα να πάρω πολύ οδυνηρά μέτρα για να σωθεί από κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν το ασφαλιστικό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας "όχι".

    Συνάντηση με Ι.Τραγάκη

    "Ως εκ της θέσεώς μου συναντιώμαστε με τον πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και βέβαια κυρίαρχο θέμα ήταν το ασφαλιστικό. Γνωρίζετε ότι είναι η κορυφαία επιλογή της Κυβέρνησης, των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος να μην τη στηρίξει".

    Τη δήλωση έκανε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κομματική πειθαρχία, ο Γ. Τραγάκης απάντησε πως "νομίζω ότι ήμουν σαφής".

    Σε ερώτηση πως εξηγείται το ότι στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους πολίτες θυσίες και, την ίδια ώρα, οι βουλευτές με προνομιακή σχέση, μόνο με οκτώ χρόνια, μπορούν να πάρουν σύνταξη, ο Γιάννης Τραγάκης απάντησε:

    "Τα τέσσερα χρόνια έγιναν οκτώ. Θα σας θυμίσω ότι από το 1952, χρειάζονταν 48 μήνες πλήρους βουλευτικής θητείας για να αποκτήσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τώρα οι 48 μήνες διπλασιάστηκαν και έγιναν 96. Και να μην ξεχνάτε ότι αυτό αφορά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διότι για να πάρει ένας Βουλευτής σύνταξη πρέπει να πάει στα 65".

    Θ.Ρουσόπουλος: «Είναι μείζων μεταρρύθμιση»

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ενόψει της ψήφισης του ν/σ για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι Γραμματέας της ΚΟ και πρόσθεσε ότι έχει απαντήσει για τα περί κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

    "Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μείζων μεταρρύθμιση. Νομίζω ότι απαντάει αυτό εμμέσως πλην σαφώς", πρόσθεσε.

    Για το πότε θα ψηφιστεί το ν/σ, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα ν/σ και δεν υπάρχει καμία λογική για διαδικασία εξπρές.

    Αναφερόμενος μετά από σχετική ερώτηση στο ασφαλιστικό των βουλευτών είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σε ερώτηση για τα τρία προεκλογικά "ΔΕΝ", ο κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ισχύουν απολύτως.

    Για όσους δε λένε ότι 2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θίγονται, ο εκπρόσωπος αφού σημείωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει το νούμερο, είπε ότι η μεταρρύθμιση αφορά όσους μπήκαν από το 1983 έως το 1993.

    "Η διαίρεση του αριθμού που μου είπατε σημαίνει ότι έχουμε κάθε χρόνο περίπου 200.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν υπολογίσουμε ότι σήμερα που ο πληθυσμός έχει αυξηθεί οι εργαζόμενοι που εντάσσονται κάθε χρόνο στον ιδιωτικό τομέα, αυτοί που τελειώνουν το λύκειο και τα πανεπιστήμια, δεν υπερβαίνουν τους 90.000 -100.000 είναι πραγματικά απορίας άξιον πως τη δεκαετία του '80 είχαμε 200.000 το χρόνο", συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις γίνονται προκειμένου να μη βουλιάξει το ασφαλιστικό σύστημα.

    Με αφορμή θέση του Γιώργου Σουφλιά ότι και ο ίδιος το '90 υποχρεώθηκε να πάρει επώδυνα μέτρα, ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι και η μεταρρύθμιση του '90 ήταν σημαντική κι αυτό έχει αναγνωριστεί κι από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από αναλογιστές του κ. Τάσου Γιαννίτση. Πρόσθεσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση του '90 έσωσε το ασφαλιστικό, αλλά έχουν περάσει 18 χρόνια και η σημερινή μεταρρύθμιση θα βοηθήσει ώστε το ασφαλιστικό να ζήσει για άλλα 20 χρόνια, ενδεχομένως δε τότε να χρειαστεί να γίνει κάτι αντίστοιχο, σημειώνοντας ότι η τάση στη χώρα μας είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ, δεδομένου ότι σήμερα η αναλογία εργαζομένων συνταξιούχων είναι 1,75 προς 1.

    "Οι αλλαγές, το έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι σε πολλές περιπτώσεις οδυνηρές. Αυτό δεν μπορεί παρά να το αναγνωρίσει κανένας", ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είχε πει στη Βουλή πως θα ήταν απλό ο ίδιος να σκεφτεί ότι το πρόβλημα θα αρχίσει μετά από 5-7-8 ή 10 χρόνια και ας ασχοληθεί ο τότε πρωθυπουργός.

    "Αυτό όμως δεν θα έδειχνε σε καμία περίπτωση συναίσθηση της ευθύνης, την οποία έχει η κυβέρνηση όταν επιλέγεται για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα" είπε και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει να διασωθεί το ασφαλιστικό, θα δημιουργήσει πιο μοντέρνες συνθήκες διοίκησης.

    Σε ερώτηση αν όπως μόλις είπε ότι μετά από 5 χρόνια μπορεί να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Κ. Καραμανλής, απάντησε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι μετά από λίγα χρόνια "θα μπορούσα να σκεφτώ ότι δεν θα είμαι εγώ πρωθυπουργός, άρα γιατί να ασχοληθώ". Και σημείωσε ότι το συμπέρασμα που έβγαλε ο δημοσιογράφος που ρώτησε δεν είναι μια καινούργια είδηση.

    "Σε κάθε περίπτωση, τον έχετε ακούσει και τον ίδιο τον κ. Καραμανλή να πιστεύει ότι στην πολιτική κανείς δεν είναι ισόβιος. Όπως και στη ζωή άλλωστε", τόνισε.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την αντίδραση των συντακτών του εργατικού ρεπορτάζ που διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν πήραν εξ αρχής όλο το κείμενο του ν/σ, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι φωτοτυπήθηκαν 23000 φωτοτυπίες - μετά από το αίτημα των δημοσιογράφων - αντί του cd που τους δόθηκε αμέσως στις 11.20 και του κειμένου της παρουσίασης του ν/σ των 120 σελίδων, που, επίσης, τους δόθηκε αμέσως. "Αντιοικολογικό, βέβαια, αλλά σεβαστό το αίτημα", συμπλήρωσε.

    Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι κοινωνικά επιβεβλημένη, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση "πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο", σημειώνοντας ότι "όσο πιο πολύ αργήσουν, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αλλαγές".

    Στο ογκώδες νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατηρεί, ως σταθερές του ασφαλιστικού συστήματος, το δημόσιο, αναδιανεμητικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα του. Δεν μεταβάλλει τους θεμελιώδεις παράγοντες, όπως τα γενικά όρια ηλικίας, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τις εισφορές. Διατηρεί επίσης τον εγγυητικό ρόλο του κράτους.

    Το νομοσχέδιο θέτει μια μεταβατική περίοδο γενικά ως το 2013, προκειμένου να μειώσει τον αιφνιδιασμό των ασφαλισμένων. Περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες αλλαγών: α) Διοικητική αναδιάρθρωση, β) Στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις, γ) Θεσμικά μέτρα.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Διοικητική αναδιάρθρωση

    Οι υπαρκτοί σήμερα 155 ασφαλιστικοί φορείς μειώνονται, με τη μέθοδο των ενοποιήσεων, σε 13 φορείς, εκ των οποίων οι πέντε είναι κύριας ασφάλισης, οι έξι επικουρικής και οι δύο πρόνοιας. Οι 13 νέοι ασφαλιστικοί φορείς είναι: Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ , ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

    Β. Ασφαλιστικές Αλλαγές

    -Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ηλικία 58 χρονών, αυξάνει το όριο ηλικίας στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και όριο ηλικίας το 58ό, αυτό αυξάνει στο 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία Τύπου από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, θεσμοθετείται ως όριο ηλικίας το 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Αυταπασχολουμένων, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58ό έτος, αυτό αυξάνει στα 60 έτη με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, με όριο ηλικίας τα 55 έτη για πλήρη και τα 53 έτη για μειωμένη σύνταξη, αυτά αυξάνουν στα 57 έτη για πλήρη και στα 55 έτη για μειωμένη, με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς, πλην του ΟΓΑ, που συνταξιοδοτούνται με 37ετία ή 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τίθεται ως όριο το 58ό έτος από το 2013.

    Κίνητρα - Αντικίνητρα

    -Θεσμοθετείται ως κίνητρο η προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92 για παραμονή στην εργασία επί τρία έτη μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 60 χρόνων.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία μετά την 1/1/93 θεσμοθείται προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για παραμονή στην εργασία για τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 65 χρόνων.

    -Από 1/1/2009 θεσμοθετείται ως αντικίνητρο μείωση της σύνταξης κατά 6,5% ετησίως για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Μητέρες ανηλίκων

    -Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυταπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013.

    -Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010.

    -Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009.

    -Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.

    Σε αντιστάθμισμα για τα μέτρα αυτά, θεσμοθετείται για τις μητέρες αυξημένη άδεια μητρότητας και λοχείας και πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε ετών.

    Επικουρικές συντάξεις

    Το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγείται από τους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού ταμείου. Μεγαλύτερα ποσά τα οποία δίνονται, θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση.

    Ημερομίσθια για παροχές υγείας

    Αυξάνουν σταδιακά, ανά δέκα ημερομίσθια κατά έτος, τα ημερομίσθια που απαιτούνται για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τις παροχές σε είδος αυξάνουν από 50 σε 100, ενώ για τους οικοδόμους από 40 σε 80. Για τις παροχές σε χρήμα αυξάνουν από 100 σε 120, ενώ για τους οικοδόμους από 80 σε 100. Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009.

    Γ. Θεσμικά μέτρα

    Από την 1/6/2009 θεσμοθετείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που θα είναι υποχρεωτικός για κάθε εργαζόμενο σε όλες τις δοσοληψίες που θα έχουν να κάνουν με απασχόληση και ασφάλιση. Θεσμοθετούνται επίσης μεικτά κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή.

    Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η θεσμοθέτηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ.) Το ΑΚΑΓΕ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που προκύπτουν από την κατακράτηση του 10% όλων των κοινωνικών πόρων, του 4% των ετησίων εσόδων από το ΦΠΑ και του 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίοι θα παραμείνουν "κλειδωμένοι" μέχρι το 2019 με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης.

    Οσον αφορά το Ταμείο Τύπου, ενοποιούνται το ΤΣΠΕΑΘ, το ΤΑΙΣΥΤ, το ΤΑΤΑ και το ΤΣΕΥΠ, δηλαδή τα ταμεία των δημοσιογράφων και του προσωπικού εφημερίδων, περιοδικών και ηλεκτρονικών μέσων, των τεχνικών Τύπου και των εφημεριδοπωλών. Για την ίδρυση του Ταμείου αυτού, το νομοσχέδιο αφαιρεί το 10% του αγγελιοσήμου, που τα σωματεία του χώρου θεωρούν ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, δεν θίγει τον ΕΔΟΕΑΠ και επίσης αφήνει τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης στο ΙΚΑ.

    Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε η τελική μορφή του νομοσχεδίου.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

    "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Άμεση απόσυρση νομοσχεδίου"

    Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "ντεμέκ μεταρρύθμιση" που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα.

    Επίσης έκανε λόγο και για ακρίβεια η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου ενώ μίλησε και για πανάκριβη "δήθεν δωρεάν παιδεία" η οποία επιβαρύνει κατά πολύ τις τσέπες των εργαζομένων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση και είπε ότι εκεί "μπορεί να σβήνουν κεριά αλλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έσβησαν και οι ελπίδες του ελληνικού λαού για μια νέα πορεία της χώρας". Τόνισε ότι η πορεία της ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι ένας συνεχής κατήφορος ο οποίος παρασύρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στην κρίση, απότοκο της οποίας θεώρησε και την πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με αυτό το Κίνημα περνά σε μία νέα φάση, είπε ότι υπήρξε κρίση η οποία "πόνεσε και δημιούργησε ρωγμές και πληγές", οι οποίες όμως, υπογράμμισε, ότι επουλώνονται. Και πρόσθεσε ότι στόχος και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας αυτοπεποίθησης για τον ελληνικό λαό καθώς, όπως είπε, η πολιτική της κυβέρνησης μαζί με την αδιαφάνεια και την παραγωγή σκανδάλων οδηγούν σε δημόσια κατάθλιψη και απαισιοδοξία και ένας από τους στόχους του Κινήματος είναι να αντιστρέψει το κλίμα απαισιοδοξίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις τομές στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει δεσμευθεί ώστε το Κίνημα να προχωρήσει σε τομές και υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ θα γίνουν αλλαγές. Και θα υπάρξει νέα ισχυρή ενότητα, ενώ απαντώντας στο αν διαχειρίστηκε σωστά τη νέα εντολή είπε ότι αυτή δεν είναι για τρεις μήνες.

    Αναφερόμενος στα βήματα εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την κρίση είπε ότι κύριος στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας αυτοπεποίθησης η οποία θα οικοδομηθεί βήμα-βήμα και με συστηματικό τρόπο.

    Ερωτηθείς για "εκκρεμότητες" σε θέματα διαφάνειας στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είμαι δικαστής, εγγυώμαι τη διαφάνεια και τις αξίες στο ΠΑΣΟΚ και επέκρινε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που αρνείται τη διαφάνεια και παράγει σκάνδαλα.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα πολιτική ενότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή απαιτεί να δουλέψουμε όλοι μαζί και τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν μοιράζουμε αξιώματα, αλλά δουλειά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν τον στηρίζουν τα στελέχη του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα καθενός σε ένα δημοκρατικό κόμμα να έχει τις απόψεις του. Επισήμανε ότι η μάχη της 11ης Νοεμβρίου δόθηκε και έκλεισε και υπογράμμισε ότι τώρα έχουμε να δώσουμε τη μάχη της Ελλάδας και θα τη δώσουμε όλοι μαζί.

    Σε ερώτηση αν το "εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι εφεύρημα κάποιων κέντρων" ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον κ.Σημίτη και την ενδεχόμενη απουσία του από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "τον σέβομαι πάντα, τον θέλουμε κοντά μας, αυτός αποφασίζει για τις προτεραιότητές του".

    Ερωτηθείς για τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα διαμορφώνει ευρύτερες συναινέσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα απαιτεί να αναδειχθεί πρώτο κόμμα αυτό που έχει εναλλακτική πολιτική για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενώ ανέφερε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Αλαβάνος θα προσκληθούν να μιλήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν "η συνταγή Τσίπρα είναι συνταγή επιτυχίας" είπε ότι δεν ψάχνουμε συνταγές και μαγικά ραβδιά αλλά ψάχνουμε πολιτικές, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει διάθεση του κόσμου για ανανέωση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές νέες δυνάμεις.

    Σε ερώτηση για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ επί συγκεκριμένων θεμάτων, αποκλειόμενης της κυβερνητικής συνεργασίας, σε περιπτώσεις όπως η εξωτερική πολιτική, η πάταξη της διαφθοράς και το ασφαλιστικό. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό, τόνισε ότι απάντηση δεν έλαβε και επέρριψε στον πρωθυπουργό την ευθύνη. "Ποτέ δεν ήθελα καρέκλες" είπε απαντώντας σε ερώτηση αν είναι υπό προθεσμία και τόνισε ότι είναι "αποφασισμένος να πετύχει το στόχο του όσο χρόνο και αν χρειάζεται".

    Τον δικομματισμό και τον διπολισμό αφορούσε η επόμενη ερώτηση στην οποία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάθε κόμμα ζητά τη μεγαλύτερη υποστήριξη του λαού και στόχος είναι να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα και να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ενώ απαντώντας και πάλι σε ερώτηση περί διαρροών στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πορεία του Κινήματος το οποίο πέρασε εσωτερική δοκιμασία είναι ανοδική και το πρώτο βήμα θα γίνει στο συνέδριο.

    Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και αυτό να γίνει Ένωση Κέντρου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοδευτική εναλλακτική πολιτική. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε πάρει και αυτό θα κάνουμε και στο Συνέδριο" τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει Ένωση Κέντρου γιατί οικοδομεί την ενότητά του στη βάση πολιτικών θέσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του και στην επέτειο θανάτου της Μελίνας Μερκούρη και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ρήση της Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι "δεν αρέσουμε πλέον", είπε ότι θα πάρουμε την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και θα αρέσουμε από το έργο μας.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι κοινοκτημοσύνη του ελληνικού λαού" είπε απαντώντας σε ερώτηση περί ιδιοκτησίας στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας και πάλι ότι η σημερινή Ελλάδα είναι γονατισμένη από τη Νέα Δημοκρατία και "θα την ξανασηκώσουμε στα πόδια της".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με τους εκδότες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν έχω προσωπικά με κανέναν, θέλω ανεξάρτητα ΜΜΕ και σχέσεις σεβασμού ΜΜΕ-πολιτικής και όχι χειραγώγηση".

    Ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό της διπλής ονομασίας και για γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος ενώ εκτίμησε ότι το Κόσοβο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Επίσης είπε ότι ελπίζει πως σύντομα θα χρειαστεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ έκανε λόγο για διπλωματικές ήττες όταν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Κίνα και η Ρωσία αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και τούτο έπραξαν και οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, χαιρέτισε την σημερινή θέση της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, υιοθέτησε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επισήμανε ότι το Κίνημα δεν απεμπολεί την κριτική του για όσα προηγήθηκαν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε αποστολές στο Κόσοβο είπε ότι ποτέ δεν θεώρησε τις δυνάμεις αυτές ως δυνάμεις κατοχής και τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές αποστολές.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απεργία της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λοιδορήσει τον εργαζόμενο και το συνδικαλιστικό κίνημα, έκανε λόγο για "διακόπτη" που κατεβάζει η κυβέρνηση και ρέουν δισεκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι είμαστε κοντά στον εργαζόμενο που έχει δικαίωμα να αντιδράσει σε όλα αυτά.

    Επίσης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα με δείτε και σε συλλαλητήρια και σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται την αυτονομία του εργατικού κινήματος και δεν ταυτίζεται πάντα με τις διεκδικήσεις κάθε συνδικάτου και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ξεπουλά τα κερδοφόρα φιλέτα και χρεώνεται το Δημόσιο τα προβληματικά.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό o κ. Παπανδρέου είπε ότι ο λαός βαρέθηκε να συζητάμε για το παρελθόν τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για την πορεία της χώρας και υπογράμμισε ότι: "ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ για το αύριο και όχι για το χθες. Ερωτηθείς αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπει να καταρρέει η χώρα και πρόσθεσε: "όλα στην ώρα τους. Μπορεί να έρθει και αυτή η στιγμή".

    Ερωτηθείς πως θα χαρακτήριζε ο ίδιος την πορεία του, είπε ότι απαιτείται βαθιά τομή στην αντίληψή μας και υπογράμμισε ότι πήρα ένα εκατομμύριο "δαχτυλίδια" το 2004 και εκατοντάδες χιλιάδες μετά, "το δαχτυλίδι το πήρα από τον ελληνικό λαό και από κανέναν άλλο". Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα εκδώσει εφημερίδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι προς συζήτηση στο συνέδριο και επανέλαβε τη θέση του ότι ζητάμε καθαρή σχέση ΜΜΕ και κομμάτων, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την δική του εικόνα στις δημοσκοπήσεις είπε ότι λαμβάνουμε όλα τα μηνύματα και τα αξιολογούμε όμως δεν καθορίζουμε την πορεία μας με τις διακυμάνσεις των δημοσκοπήσεων.

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το Κυπριακό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα είμαι κοντά στο Δημήτρη Χριστόφια ενώ θα συμβάλλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    «Απέναντι σε μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πολιτική της Κυβέρνησης για να αντιμετωπισθούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παπανδρέου αντιπαρέθεσε και πάλι γενικόλογες εκθέσεις ιδεών», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου.

    [03] "Σε ενιαίο αγώνα οι εργαζόμενοι"

    Την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί στα «Αγωνιστικά Κούλουμα» που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της «Δράσης για την Πάρνηθα».Η εκδήλωση θα γίνει στη Λ. Πάρνηθος, στο ύψος της 16ης στάσης.

    «Υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΔΕΗ και δεν μας ενοχλούν οι διακοπές ρεύματος γιατί γίνονται για το Ασφαλιστικό, δήλωσε η κ.Αλ.Παπαρήγα.

    Αλλά το σύνθημα της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ξέρετε ποιο είναι; Δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας. Είδα εγώ τα πανό χθες πηγαίνοντας στα ΤΕΙ: «Σας χαρίζουμε το ΙΚΑ σας». Με συγχωρείτε, είναι αυτός αγώνας, για να γίνει ενιαίος αγώνας με τους εργατοϋπαλλήλους; Δηλαδή εμείς οι υπόλοιποι που είμαστε στο ΙΚΑ; Έτσι θα πάμε; Το δικό μας ταμείο;

    Εμείς δεν θέλουμε να χάσουν κατακτήσεις οι ΔΕΗτζήδες ή οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν έχουν κάποιες κατακτήσεις, κάποιες κατηγορίες. Και για αυτό είμαστε κατά της ενοποίησης που πάει προς τα κάτω. Αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος, δεν θα χωριστούμε τώρα σε ευγενή και μη ευγενή ταμεία.

    Τώρα ή δίνουμε όλοι την μάχη σαν μια γροθιά, ή αν αρχίσει κλάδος -κλάδος, είναι διάσπαση. Δεν είναι διάσπαση το να συσπειρώνονται τα ταξικά σωματεία, απέναντι σε τέτοιες ηγεσίες.

    Σήμερα το πρωί, τους άκουγα: «Εμείς δεν γινόμαστε ΙΚΑ».

    Αντί να βγουν και να πούνε καλούμε και τους εργατοϋπαλλήλους του ΙΚΑ, να διεκδικήσουμε, «όχι στην ενοποίηση των ταμείων», έτσι όπως τα κάνουν, αλλά ίσα δικαιώματα παντού.

    Όχι άλλες υπηρεσίες ή άλλα να ισχύουν για την μητρότητα σε ένα κλάδο και άλλα στον άλλο. Η μητρότητα είναι ίδια. Αυτό το κίνημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

    Παπαρήγα για το ασφαλιστικό

    Απαράδεκτο και καταδικαστέο στη συνείδηση των εργαζομένων χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της προς τους εργαζομένους στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα".

    Η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κατοχυρώνει και γενικεύει την εφαρμογή των πρότερων σχετικών νόμων Σιούφα και Ρέππα, παράλληλα δε προσθέτει και βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

    Οπως είπε η κα Παπαρήγα, με το νομοσχέδιο αυξάνεται το όριο της συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια (με το ν. Ρέππα ήταν 67) ενώ αποθαρρύνει κάθε πρόθεση για νωρίτερη συνταξιοδότηση, αφού δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

    Τόνισε ότι οδηγεί σε οπισθοδρόμηση αφού μειώνει τις επικουρικές συντάξεις, ανακατεύει και εξισώνει προς τα κάτω τα Ταμεία χωρίς να διασφαλίζει τα αποθεματικά, παρά την παράταση ζωής που σημειώνεται.

    Τέλος, το χαρακτήρισε "μητροκτόνο" αφού ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης σε 2-5-7 χρόνια αναλόγως για τις μητέρες ανηλίκων.

    Η επιλογή του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", όπως διευκρίνισε η Γραμματέας του ΚΚΕ, έγινε με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες, για τις οποίες η κοινωνική ανισότητα διαπλέκεται και με τη φυλετική. Εκτός τεκνοποίησης, πρόσθεσε, στην οποία καταφεύγουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες σε μεγάλη ηλικία, υπάρχουν νοσήματα που τις πλήττουν περισσότερο, όπως τα μυοσκελετικά και η αρθρίτιδα (δεύτερη νόσος στην Ευρώπη).

    Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι εργαζόμενοι έθεσαν βασικά εργατικά προβλήματα, για τα οποία η κα Παπαρήγα είπε ότι θα καταθέσει ειδικό υπόμνημα στη Βουλή.

    Στη συνέχεια ανέφερε τις θέσεις του ΚΚΕ, για την υγεία (μόνο δωρεάν και για όλους με βάση της την πρόληψη από τα πλήρως οργανωμένα κέντρα υγείας), την παιδεία και την ασφάλιση (με τους μισθούς όχι κάτω των 1.400 ευρώ μικτά και σύνταξη στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες).

    Τέλος, προέτρεψε τους εργαζόμενους σε ταξική πάλη με ενιαίο μέτωπο κατά των μονοπωλίων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επιχειρείται ανακάτεμα του πολιτικού σκηνικού, προκειμένου να εγκλωβιστεί ο λαός στις υποτιθέμενες, όπως είπε, αλλαγές και να αναστείλει τις αντιδράσεις του.

    [04] "Στο σκοτάδι η χώρα"

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης γιατί ακολουθεί "επιθετική πολιτική που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι", διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

    Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και πρόσθεσε ότι αυτή η τακτική, όμως, δεν θα περάσει, διότι ο κόσμος αναγνωρίζει πια ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πλήξει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι είναι ένας αγώνας και για λογαριασμό αυτών των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν, που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και πρόσθεσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι "ένας αγώνας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κεκτημένων όλης της κοινωνίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Τσίπρας είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπαμε ότι τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρεύμα στους νέους ανθρώπους. Με τις κινητοποιήσεις, με τους αγώνες που γίνονται και όπως λένε πολλοί με την επίθεση της κυβέρνησης σε πολλά κεκτημένα βλέπουμε ότι ο ΣΥΝ απευθύνεται πλέον και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε επίσης ότι ακριβώς επειδή έχει ρεύμα στην κοινωνία η προοπτική της αντίστασης, έχει ρεύμα κι η δική μας πολιτική παρουσία, έχει ρεύμα και ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

    Στην ερώτηση αν συμμερίζεται τα σενάρια για συνεργασία με στόχο να υπάρξει κυβέρνηση, ο κ. Α. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει τέτοια σενάρια και σημείωσε ότι αντίθετα υπάρχουν σενάρια για τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των κοινωνικών ομάδων, που αντιστέκονται για να μην περάσει αυτή η επιθετική κυβερνητική πολιτική.

    Σχετικά με τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,ο κ.Τσίπρας είπε ότι με βάση όσα του είπαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, "εδώ υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική απάτη. Διότι η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να εφαρμόσει μέσα στην κοινωνία αυτή τη λογική της αντίθεσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, επιχειρεί να κλείνει το ρεύμα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ αυτό δεν είναι αναγκαίο".

    Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε με μια άλλη τακτική, όπως έχει προτείνει κι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να έχουμε ελάχιστες έως και καθόλου διακοπές ρεύματος.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διερευνηθεί το κατά πόσο η διοίκηση της ΔΕΗ με αυτή την τακτική της και προκειμένου να φέρει την κοινωνία σε αντίθεση με τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, κλείνει τους διακόπτες δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στους καταναλωτές και σε όλη την κοινωνία.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν.Φωτόπουλος δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν κατεβάζουν τους διακόπτες οι εργαζόμενοι. Αυτό, πρόσθεσε, είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ.

    Η ΠΓ του ΣΥΝ για το ασφαλιστικό

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στη συνεδρίασή της συζήτησε "το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από την προκλητική στάση της κυβέρνησης" καθώς "η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση, ως προς το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αλλά κυρίως ως προς το περιεχόμενο του, συνιστά επί της ουσίας κοινοβουλευτική εκτροπή".

    Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, η κυβέρνηση "υποθηκεύει την κοινωνική ασφάλιση βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά".

    Η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει πως για το κόμμα και για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ "η μάχη για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα το επόμενο διάστημα".

    "Δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλες και όλους τους εργαζόμενους, μαζί με όλους εκείνους τους πολίτες που συνεχίζουν να πιστεύουν στη νίκη του αγώνα για τα αυτονόητα δικαιώματα μας. Με τη δύναμη του δίκιου μας, όπως έγινε και με το άρθρο 16, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση θα μας βρει στους δρόμους. Πιστεύουμε πως θα βγούμε νικητές στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αξιοπρέπεια", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ.

    Επίσης, στη συνεδρίαση της η Π.Γ. συζήτησε τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων των μελών της. Κατέληξε σε μια πρώτη πρόταση κι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρίασή της. Στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι προτάσεις για τις αρμοδιότητες των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και τα όποια νέα όργανα, επιτροπές ή ομάδες δουλειάς αποφασισθούν.

    [05] Εκτροχιασμός τρένου

    Τουλάχιστον 23 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, από τον εκτροχιασμό στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα κοντά στις δικαστικές φυλακές Λάρισας, τριών βαγονιών επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.

    Αμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και όλοι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα αίτια του εκτροχιασμού πιθανόν να οφείλονται σε λάθος κλειδιών που σημαίνει ότι το τρένο αντί να συνεχίσει ευθεία μπήκε σε παρακαμπτήριες γραμμές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 March 2008 - 5:30:31 UTC