Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Aπόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"
  • [02] Εκλογές στην Ισπανία
  • [03] Νικητής στο Ουαιόμινγκ ο Ομπάμα

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Aπόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Αρχίζει την προσεχή Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επίσης, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει την Τρίτη διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας.

    Ηπιες και αναγκαίες χαρακτήρισε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά από τη δίωρη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Γ. Σουφλιάς τόνισε ότι "σε αυτό το πολύ μεγάλο θέμα για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπευθυνότητα και σύνεση και να μην ξεχνούν ότι οι ενέργειές τους από τις θέσεις που κατέχουν είναι να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όχι να στρέφονται εναντίον του".

    Ο υπουργός σημείωσε ακόμα πως όλοι παραδέχονται ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει σημαντικά προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν, σε πολύ λιγα χρόνια θα γίνουν αδιέξοδα.

    Πρόσθεσε δε ότι "και φαντάζομαι όλοι συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ποτέ δεν είναι ευχάριστη. Σας μιλώ από πρώτο χέρι. Στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε το 1990 αναγκάστηκα να πάρω πολύ οδυνηρά μέτρα για να σωθεί από κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν το ασφαλιστικό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας "όχι".

    Συνάντηση με Ι.Τραγάκη

    "Ως εκ της θέσεώς μου συναντιώμαστε με τον πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και βέβαια κυρίαρχο θέμα ήταν το ασφαλιστικό. Γνωρίζετε ότι είναι η κορυφαία επιλογή της Κυβέρνησης, των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος να μην τη στηρίξει".

    Τη δήλωση έκανε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κομματική πειθαρχία, ο Γ. Τραγάκης απάντησε πως "νομίζω ότι ήμουν σαφής".

    Σε ερώτηση πως εξηγείται το ότι στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους πολίτες θυσίες και, την ίδια ώρα, οι βουλευτές με προνομιακή σχέση, μόνο με οκτώ χρόνια, μπορούν να πάρουν σύνταξη, ο Γιάννης Τραγάκης απάντησε:

    "Τα τέσσερα χρόνια έγιναν οκτώ. Θα σας θυμίσω ότι από το 1952, χρειάζονταν 48 μήνες πλήρους βουλευτικής θητείας για να αποκτήσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τώρα οι 48 μήνες διπλασιάστηκαν και έγιναν 96. Και να μην ξεχνάτε ότι αυτό αφορά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διότι για να πάρει ένας Βουλευτής σύνταξη πρέπει να πάει στα 65".

    Θ.Ρουσόπουλος: «Είναι μείζων μεταρρύθμιση»

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ενόψει της ψήφισης του ν/σ για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι Γραμματέας της ΚΟ και πρόσθεσε ότι έχει απαντήσει για τα περί κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

    "Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μείζων μεταρρύθμιση. Νομίζω ότι απαντάει αυτό εμμέσως πλην σαφώς", πρόσθεσε.

    Για το πότε θα ψηφιστεί το ν/σ, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα ν/σ και δεν υπάρχει καμία λογική για διαδικασία εξπρές.

    Αναφερόμενος μετά από σχετική ερώτηση στο ασφαλιστικό των βουλευτών είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σε ερώτηση για τα τρία προεκλογικά "ΔΕΝ", ο κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ισχύουν απολύτως.

    Για όσους δε λένε ότι 2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θίγονται, ο εκπρόσωπος αφού σημείωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει το νούμερο, είπε ότι η μεταρρύθμιση αφορά όσους μπήκαν από το 1983 έως το 1993.

    "Η διαίρεση του αριθμού που μου είπατε σημαίνει ότι έχουμε κάθε χρόνο περίπου 200.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν υπολογίσουμε ότι σήμερα που ο πληθυσμός έχει αυξηθεί οι εργαζόμενοι που εντάσσονται κάθε χρόνο στον ιδιωτικό τομέα, αυτοί που τελειώνουν το λύκειο και τα πανεπιστήμια, δεν υπερβαίνουν τους 90.000 -100.000 είναι πραγματικά απορίας άξιον πως τη δεκαετία του '80 είχαμε 200.000 το χρόνο", συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις γίνονται προκειμένου να μη βουλιάξει το ασφαλιστικό σύστημα.

    Με αφορμή θέση του Γιώργου Σουφλιά ότι και ο ίδιος το '90 υποχρεώθηκε να πάρει επώδυνα μέτρα, ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι και η μεταρρύθμιση του '90 ήταν σημαντική κι αυτό έχει αναγνωριστεί κι από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από αναλογιστές του κ. Τάσου Γιαννίτση. Πρόσθεσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση του '90 έσωσε το ασφαλιστικό, αλλά έχουν περάσει 18 χρόνια και η σημερινή μεταρρύθμιση θα βοηθήσει ώστε το ασφαλιστικό να ζήσει για άλλα 20 χρόνια, ενδεχομένως δε τότε να χρειαστεί να γίνει κάτι αντίστοιχο, σημειώνοντας ότι η τάση στη χώρα μας είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ, δεδομένου ότι σήμερα η αναλογία εργαζομένων συνταξιούχων είναι 1,75 προς 1.

    "Οι αλλαγές, το έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι σε πολλές περιπτώσεις οδυνηρές. Αυτό δεν μπορεί παρά να το αναγνωρίσει κανένας", ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είχε πει στη Βουλή πως θα ήταν απλό ο ίδιος να σκεφτεί ότι το πρόβλημα θα αρχίσει μετά από 5-7-8 ή 10 χρόνια και ας ασχοληθεί ο τότε πρωθυπουργός.

    "Αυτό όμως δεν θα έδειχνε σε καμία περίπτωση συναίσθηση της ευθύνης, την οποία έχει η κυβέρνηση όταν επιλέγεται για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα" είπε και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει να διασωθεί το ασφαλιστικό, θα δημιουργήσει πιο μοντέρνες συνθήκες διοίκησης.

    Σε ερώτηση αν όπως μόλις είπε ότι μετά από 5 χρόνια μπορεί να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Κ. Καραμανλής, απάντησε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι μετά από λίγα χρόνια "θα μπορούσα να σκεφτώ ότι δεν θα είμαι εγώ πρωθυπουργός, άρα γιατί να ασχοληθώ". Και σημείωσε ότι το συμπέρασμα που έβγαλε ο δημοσιογράφος που ρώτησε δεν είναι μια καινούργια είδηση.

    "Σε κάθε περίπτωση, τον έχετε ακούσει και τον ίδιο τον κ. Καραμανλή να πιστεύει ότι στην πολιτική κανείς δεν είναι ισόβιος. Όπως και στη ζωή άλλωστε", τόνισε.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την αντίδραση των συντακτών του εργατικού ρεπορτάζ που διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν πήραν εξ αρχής όλο το κείμενο του ν/σ, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι φωτοτυπήθηκαν 23000 φωτοτυπίες - μετά από το αίτημα των δημοσιογράφων - αντί του cd που τους δόθηκε αμέσως στις 11.20 και του κειμένου της παρουσίασης του ν/σ των 120 σελίδων, που, επίσης, τους δόθηκε αμέσως. "Αντιοικολογικό, βέβαια, αλλά σεβαστό το αίτημα", συμπλήρωσε.

    Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι κοινωνικά επιβεβλημένη, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση "πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο", σημειώνοντας ότι "όσο πιο πολύ αργήσουν, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αλλαγές".

    Στο ογκώδες νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατηρεί, ως σταθερές του ασφαλιστικού συστήματος, το δημόσιο, αναδιανεμητικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα του. Δεν μεταβάλλει τους θεμελιώδεις παράγοντες, όπως τα γενικά όρια ηλικίας, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τις εισφορές. Διατηρεί επίσης τον εγγυητικό ρόλο του κράτους.

    Το νομοσχέδιο θέτει μια μεταβατική περίοδο γενικά ως το 2013, προκειμένου να μειώσει τον αιφνιδιασμό των ασφαλισμένων. Περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες αλλαγών: α) Διοικητική αναδιάρθρωση, β) Στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις, γ) Θεσμικά μέτρα.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Διοικητική αναδιάρθρωση

    Οι υπαρκτοί σήμερα 155 ασφαλιστικοί φορείς μειώνονται, με τη μέθοδο των ενοποιήσεων, σε 13 φορείς, εκ των οποίων οι πέντε είναι κύριας ασφάλισης, οι έξι επικουρικής και οι δύο πρόνοιας. Οι 13 νέοι ασφαλιστικοί φορείς είναι: Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ , ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

    Β. Ασφαλιστικές Αλλαγές

    -Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ηλικία 58 χρονών, αυξάνει το όριο ηλικίας στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και όριο ηλικίας το 58ό, αυτό αυξάνει στο 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία Τύπου από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, θεσμοθετείται ως όριο ηλικίας το 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Αυταπασχολουμένων, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58ό έτος, αυτό αυξάνει στα 60 έτη με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, με όριο ηλικίας τα 55 έτη για πλήρη και τα 53 έτη για μειωμένη σύνταξη, αυτά αυξάνουν στα 57 έτη για πλήρη και στα 55 έτη για μειωμένη, με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς, πλην του ΟΓΑ, που συνταξιοδοτούνται με 37ετία ή 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τίθεται ως όριο το 58ό έτος από το 2013.

    Κίνητρα - Αντικίνητρα

    -Θεσμοθετείται ως κίνητρο η προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92 για παραμονή στην εργασία επί τρία έτη μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 60 χρόνων.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία μετά την 1/1/93 θεσμοθείται προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για παραμονή στην εργασία για τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 65 χρόνων.

    -Από 1/1/2009 θεσμοθετείται ως αντικίνητρο μείωση της σύνταξης κατά 6,5% ετησίως για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Μητέρες ανηλίκων

    -Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυταπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013.

    -Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010.

    -Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009.

    -Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.

    Σε αντιστάθμισμα για τα μέτρα αυτά, θεσμοθετείται για τις μητέρες αυξημένη άδεια μητρότητας και λοχείας και πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε ετών.

    Επικουρικές συντάξεις

    Το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγείται από τους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού ταμείου. Μεγαλύτερα ποσά τα οποία δίνονται, θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση.

    Ημερομίσθια για παροχές υγείας

    Αυξάνουν σταδιακά, ανά δέκα ημερομίσθια κατά έτος, τα ημερομίσθια που απαιτούνται για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τις παροχές σε είδος αυξάνουν από 50 σε 100, ενώ για τους οικοδόμους από 40 σε 80. Για τις παροχές σε χρήμα αυξάνουν από 100 σε 120, ενώ για τους οικοδόμους από 80 σε 100. Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009.

    Γ. Θεσμικά μέτρα

    Από την 1/6/2009 θεσμοθετείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που θα είναι υποχρεωτικός για κάθε εργαζόμενο σε όλες τις δοσοληψίες που θα έχουν να κάνουν με απασχόληση και ασφάλιση. Θεσμοθετούνται επίσης μεικτά κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή.

    Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η θεσμοθέτηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ.) Το ΑΚΑΓΕ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που προκύπτουν από την κατακράτηση του 10% όλων των κοινωνικών πόρων, του 4% των ετησίων εσόδων από το ΦΠΑ και του 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίοι θα παραμείνουν "κλειδωμένοι" μέχρι το 2019 με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης.

    Οσον αφορά το Ταμείο Τύπου, ενοποιούνται το ΤΣΠΕΑΘ, το ΤΑΙΣΥΤ, το ΤΑΤΑ και το ΤΣΕΥΠ, δηλαδή τα ταμεία των δημοσιογράφων και του προσωπικού εφημερίδων, περιοδικών και ηλεκτρονικών μέσων, των τεχνικών Τύπου και των εφημεριδοπωλών. Για την ίδρυση του Ταμείου αυτού, το νομοσχέδιο αφαιρεί το 10% του αγγελιοσήμου, που τα σωματεία του χώρου θεωρούν ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, δεν θίγει τον ΕΔΟΕΑΠ και επίσης αφήνει τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης στο ΙΚΑ.

    Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε η τελική μορφή του νομοσχεδίου.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

    "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Συνέντευξη κα.Φάνη Πάλλη-Πετραλία

    Δριμεία επίθεση στους συνδικαλιστές της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΔΕΗ εξαπολύει η υπουργός Απασχόλησης, κα.Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε συνέντευξή της στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής".

    Η υπουργός κάνει λόγο για κατάχρηση της δύναμης που διαθέτουν οι συνδικαλιστές, τους αποδίδει βαθύτατα αντικοινωνική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις απαιτήσεις τους.

    Η κα. Πετραλιά υπεραμύνεται της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία, όπως τονίζει , δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και είναι προσανατολισμένη στην άρση των στρεβλώσεων και των αδικιών του υφιστάμενου συστήματος.

    Διευκρινίζει ακόμη ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν στις μητέρες με ανήλικα τέκνα θα είναι απολύτως δεσμευτικές και για τους εργοδότες.

    [02] Εκλογές στην Ισπανία

    Οι ψηφοφόροι στην Ισπανία, όπου εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα πένθους μετά τη δολοφονία στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στην ΕΤΑ, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες θα κριθεί εάν θα διατηρήσει την εξουσία ο σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ή θα σημειωθεί επάνοδος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) προηγείται με τέσσερις μονάδες του αντίπαλου Λαϊκού Κόμματος (PP). Ωστόσο με το ποσοστό αυτό οι σοσιαλιστές δεν καταλαμβάνουν απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

    Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας διεκδικούν συνήθως την ψήφο 20 έως 25 εκατομμυρίων Ισπανών. Οι οικολόγοι, οι κομμουνιστές και τα εθνικιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών μοιράζονται το υπόλοιπο των ψήφων.

    Σχεδόν 35,1 εκατομμύρια Ισπανοί αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους 350 βουλευτές του κοινοβουλίου τους και μέρος της Γερουσίας (τις 208 έδρες σε σύνολο 264).

    Περιφερειακές εκλογές διεξάγονται επίσης στην Ανδαλουσία (νότια Ισπανία), προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία).

    Τα εκλογικά τμήματα θ΄ανοίξουν στις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδος). Την ώρα αυτή τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα θα ανακοινώσουν το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων εξόδου από τα εκλογικά τμήματα. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται ν΄ανακοινωθούν στη διάρκεια της νύχτας.

    Η ψυχρή εκτέλεση την Παρασκευή στη Χώρα των Βάσκων ενός πρώην δημοτικού συμβούλου, του σοσιαλιστή Ησαΐας Καράσκο, τερμάτισε βίαια την προεκλογική εκστρατεία. Η επίθεση αυτή, για την οποία δεν έγινε ανάληψη ευθύνης αλλά αποδόθηκε στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων που κάλεσαν τους ψηφοφόρους να απαντήσουν μετέχοντας μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

    Ο 42χρονος Καράσκο πυροβολήθηκε πισώπλατα, στον αυχένα την ώρα που έβγαινε μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του, από το σπίτι τους στη μικρή πόλη Μοντραγκόν της Χώρας των Βάσκων. Απεβίωσε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η δολοφονία αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών, αντίθετα με αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2004, όταν οι επιθέσεις ισλαμιστών στη Μαδρίτη (με 191 νεκρούς) τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ώθησαν στην νίκη έκπληξη του τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θαπατέρο.

    Ο Θαπατέρο ζητώντας "ευρεία νίκη" αύξησε τις εκκλήσεις για κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματός του, οι οποίοι κατά παράδοση ακολουθούν μια τάση αποχής από την ψηφοφορία σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος.

    Ο Μαριάνο Ραχόι, από την πλευρά του, απευθύνθηκε σε όσους απογοητεύτηκαν από τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση, επικαλούμενος την εντεινόμενη ανησυχία των Ισπανών απέναντι στους βραδείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και της "ανεξέλεγκτης", όπως τονίζει μετανάστευσης, ζητώντας να υπερψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα.

    [03] Νικητής στο Ουαιόμινγκ ο Ομπάμα

    Ο γερουσιαστής του Ιλλινόι, Μπαράκ Ομπάμα , υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών , κέρδισε το βράδυ του Σαββάτου --σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το CNN-- το Ουαϊόμινγκ, μια αραιοκατοικημένη πολιτεία με μισό εκατομμύριο κατοίκους .

    Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων ο 46χρονος γερουσιαστής λαμβάνει το 58% έναντι της αντιπάλου του, πρώην πρώτης κυρίας, Χίλαρι Κλίντον, 60 χρόνων που συγκέντρωσε ποσοστό 41%, και έτσι παίρνει μια νέα ώθηση η προεκλογική εκστρατεία του μετά από τις ήττες που υπέστη στο Οχάιο και το Τέξας.

    Ωστόσο ο κ. Ομπάμα , παρά το γεγονός ότι προηγείται της κ. Κλίντον είναι ακόμα πολύ μακριά από το στόχο της συγκέντρωσης των 2,025 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να πάρει το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου με αντίπαλο τον σίγουρο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν.

    Τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και η κ. Κλίντον εστιάζουν τώρα όλες τις δυνάμεις τους στην αναμέτρηση στο Μισσισίππη που θα διεξαχθεί την Τρίτη και στην Πενσυλβάνια που θα γίνει στις 22 Απριλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 March 2008 - 9:30:25 UTC