Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Άμεση απόσυρση νομοσχεδίου"
  • [02] "Σε ενιαίο αγώνα οι εργαζόμενοι"
  • [03] "Στο σκοτάδι η χώρα"

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Άμεση απόσυρση νομοσχεδίου"

    Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "ντεμέκ μεταρρύθμιση" που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα.

    Επίσης έκανε λόγο και για ακρίβεια η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου ενώ μίλησε και για πανάκριβη "δήθεν δωρεάν παιδεία" η οποία επιβαρύνει κατά πολύ τις τσέπες των εργαζομένων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση και είπε ότι εκεί "μπορεί να σβήνουν κεριά αλλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έσβησαν και οι ελπίδες του ελληνικού λαού για μια νέα πορεία της χώρας". Τόνισε ότι η πορεία της ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι ένας συνεχής κατήφορος ο οποίος παρασύρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στην κρίση, απότοκο της οποίας θεώρησε και την πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με αυτό το Κίνημα περνά σε μία νέα φάση, είπε ότι υπήρξε κρίση η οποία "πόνεσε και δημιούργησε ρωγμές και πληγές", οι οποίες όμως, υπογράμμισε, ότι επουλώνονται. Και πρόσθεσε ότι στόχος και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας αυτοπεποίθησης για τον ελληνικό λαό καθώς, όπως είπε, η πολιτική της κυβέρνησης μαζί με την αδιαφάνεια και την παραγωγή σκανδάλων οδηγούν σε δημόσια κατάθλιψη και απαισιοδοξία και ένας από τους στόχους του Κινήματος είναι να αντιστρέψει το κλίμα απαισιοδοξίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις τομές στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει δεσμευθεί ώστε το Κίνημα να προχωρήσει σε τομές και υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ θα γίνουν αλλαγές. Και θα υπάρξει νέα ισχυρή ενότητα, ενώ απαντώντας στο αν διαχειρίστηκε σωστά τη νέα εντολή είπε ότι αυτή δεν είναι για τρεις μήνες.

    Αναφερόμενος στα βήματα εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την κρίση είπε ότι κύριος στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας αυτοπεποίθησης η οποία θα οικοδομηθεί βήμα-βήμα και με συστηματικό τρόπο.

    Ερωτηθείς για "εκκρεμότητες" σε θέματα διαφάνειας στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είμαι δικαστής, εγγυώμαι τη διαφάνεια και τις αξίες στο ΠΑΣΟΚ και επέκρινε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που αρνείται τη διαφάνεια και παράγει σκάνδαλα.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα πολιτική ενότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή απαιτεί να δουλέψουμε όλοι μαζί και τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν μοιράζουμε αξιώματα, αλλά δουλειά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν τον στηρίζουν τα στελέχη του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα καθενός σε ένα δημοκρατικό κόμμα να έχει τις απόψεις του. Επισήμανε ότι η μάχη της 11ης Νοεμβρίου δόθηκε και έκλεισε και υπογράμμισε ότι τώρα έχουμε να δώσουμε τη μάχη της Ελλάδας και θα τη δώσουμε όλοι μαζί.

    Σε ερώτηση αν το "εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι εφεύρημα κάποιων κέντρων" ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον κ.Σημίτη και την ενδεχόμενη απουσία του από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "τον σέβομαι πάντα, τον θέλουμε κοντά μας, αυτός αποφασίζει για τις προτεραιότητές του".

    Ερωτηθείς για τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα διαμορφώνει ευρύτερες συναινέσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα απαιτεί να αναδειχθεί πρώτο κόμμα αυτό που έχει εναλλακτική πολιτική για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενώ ανέφερε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Αλαβάνος θα προσκληθούν να μιλήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν "η συνταγή Τσίπρα είναι συνταγή επιτυχίας" είπε ότι δεν ψάχνουμε συνταγές και μαγικά ραβδιά αλλά ψάχνουμε πολιτικές, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει διάθεση του κόσμου για ανανέωση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές νέες δυνάμεις.

    Σε ερώτηση για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ επί συγκεκριμένων θεμάτων, αποκλειόμενης της κυβερνητικής συνεργασίας, σε περιπτώσεις όπως η εξωτερική πολιτική, η πάταξη της διαφθοράς και το ασφαλιστικό. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό, τόνισε ότι απάντηση δεν έλαβε και επέρριψε στον πρωθυπουργό την ευθύνη. "Ποτέ δεν ήθελα καρέκλες" είπε απαντώντας σε ερώτηση αν είναι υπό προθεσμία και τόνισε ότι είναι "αποφασισμένος να πετύχει το στόχο του όσο χρόνο και αν χρειάζεται".

    Τον δικομματισμό και τον διπολισμό αφορούσε η επόμενη ερώτηση στην οποία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάθε κόμμα ζητά τη μεγαλύτερη υποστήριξη του λαού και στόχος είναι να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα και να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ενώ απαντώντας και πάλι σε ερώτηση περί διαρροών στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πορεία του Κινήματος το οποίο πέρασε εσωτερική δοκιμασία είναι ανοδική και το πρώτο βήμα θα γίνει στο συνέδριο.

    Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και αυτό να γίνει Ένωση Κέντρου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοδευτική εναλλακτική πολιτική. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε πάρει και αυτό θα κάνουμε και στο Συνέδριο" τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει Ένωση Κέντρου γιατί οικοδομεί την ενότητά του στη βάση πολιτικών θέσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του και στην επέτειο θανάτου της Μελίνας Μερκούρη και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ρήση της Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι "δεν αρέσουμε πλέον", είπε ότι θα πάρουμε την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και θα αρέσουμε από το έργο μας.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι κοινοκτημοσύνη του ελληνικού λαού" είπε απαντώντας σε ερώτηση περί ιδιοκτησίας στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας και πάλι ότι η σημερινή Ελλάδα είναι γονατισμένη από τη Νέα Δημοκρατία και "θα την ξανασηκώσουμε στα πόδια της".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με τους εκδότες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν έχω προσωπικά με κανέναν, θέλω ανεξάρτητα ΜΜΕ και σχέσεις σεβασμού ΜΜΕ-πολιτικής και όχι χειραγώγηση".

    Ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό της διπλής ονομασίας και για γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος ενώ εκτίμησε ότι το Κόσοβο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Επίσης είπε ότι ελπίζει πως σύντομα θα χρειαστεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ έκανε λόγο για διπλωματικές ήττες όταν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Κίνα και η Ρωσία αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και τούτο έπραξαν και οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, χαιρέτισε την σημερινή θέση της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, υιοθέτησε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επισήμανε ότι το Κίνημα δεν απεμπολεί την κριτική του για όσα προηγήθηκαν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε αποστολές στο Κόσοβο είπε ότι ποτέ δεν θεώρησε τις δυνάμεις αυτές ως δυνάμεις κατοχής και τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές αποστολές.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απεργία της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λοιδορήσει τον εργαζόμενο και το συνδικαλιστικό κίνημα, έκανε λόγο για "διακόπτη" που κατεβάζει η κυβέρνηση και ρέουν δισεκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι είμαστε κοντά στον εργαζόμενο που έχει δικαίωμα να αντιδράσει σε όλα αυτά.

    Επίσης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα με δείτε και σε συλλαλητήρια και σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται την αυτονομία του εργατικού κινήματος και δεν ταυτίζεται πάντα με τις διεκδικήσεις κάθε συνδικάτου και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ξεπουλά τα κερδοφόρα φιλέτα και χρεώνεται το Δημόσιο τα προβληματικά.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό o κ. Παπανδρέου είπε ότι ο λαός βαρέθηκε να συζητάμε για το παρελθόν τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για την πορεία της χώρας και υπογράμμισε ότι: "ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ για το αύριο και όχι για το χθες. Ερωτηθείς αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπει να καταρρέει η χώρα και πρόσθεσε: "όλα στην ώρα τους. Μπορεί να έρθει και αυτή η στιγμή".

    Ερωτηθείς πως θα χαρακτήριζε ο ίδιος την πορεία του, είπε ότι απαιτείται βαθιά τομή στην αντίληψή μας και υπογράμμισε ότι πήρα ένα εκατομμύριο "δαχτυλίδια" το 2004 και εκατοντάδες χιλιάδες μετά, "το δαχτυλίδι το πήρα από τον ελληνικό λαό και από κανέναν άλλο". Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα εκδώσει εφημερίδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι προς συζήτηση στο συνέδριο και επανέλαβε τη θέση του ότι ζητάμε καθαρή σχέση ΜΜΕ και κομμάτων, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την δική του εικόνα στις δημοσκοπήσεις είπε ότι λαμβάνουμε όλα τα μηνύματα και τα αξιολογούμε όμως δεν καθορίζουμε την πορεία μας με τις διακυμάνσεις των δημοσκοπήσεων.

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το Κυπριακό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα είμαι κοντά στο Δημήτρη Χριστόφια ενώ θα συμβάλλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    «Απέναντι σε μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πολιτική της Κυβέρνησης για να αντιμετωπισθούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παπανδρέου αντιπαρέθεσε και πάλι γενικόλογες εκθέσεις ιδεών», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου.

    [02] "Σε ενιαίο αγώνα οι εργαζόμενοι"

    Την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί στα «Αγωνιστικά Κούλουμα» που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της «Δράσης για την Πάρνηθα».Η εκδήλωση θα γίνει στη Λ. Πάρνηθος, στο ύψος της 16ης στάσης.

    Την υποστήριξή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ επανέλαβε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τηλεοπτική της παρέμβαση (στη ΝΕΤ).

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι επειδή άκουσε κάποιες νύξεις που έγιναν για την παρέμβαση της για το θέμα της απεργίας της ΔΕΗ,επανέλαβε τη δήλωσή της ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη Επιχείρηση και τόνισε πως το κόμμα δεν ενοχλείται από τις διακοπές ρεύματος,γιατί γίνονται για το Ασφαλιστικό.

    Στην ίδια δήλωσή της η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε:

    "Εμείς δεν θέλουμε να χάσουν κατακτήσεις οι ΔΕΗτζήδες ή οι δημόσιοι υπάλληλοι, για αυτό είμαστε κατά της ενοποίησης που τα πάει προς τα κάτω. Έκανα κριτική στα πανώ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,της ομοσπονδίας,οι οποίοι με τον τρόπο που προβάλλουν το θέμα λένε εμείς έχουμε ένα καλό ταμείο "δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας". Δεν βοηθούν, δηλαδή,στην κοινή δράση με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Αυτή ήταν η κριτική. Δηλαδή,να μην διαχωριστεί ο αγώνας αυτών που είναι στα λεγόμενα ευγενή ταμεία -εμείς δεν το λέμε έτσι -και στους υπόλοιπους. Πρέπει να ενωθούν όλοι,όχι κάθε κλάδος να παλεύει ξεχωριστά το δικό του".

    Απευθυνόμενη σε εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ η κα Παπαρήγα είπε:

    "Πρέπει να βοηθήσετε να σας καταλάβουν και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο ΙΚΑ,να μην περάσει η προπαγάνδα,να δοθεί ο αγώνας ενιαία.Ήταν μια κριτική που έκανα και δεν είχε σχέση ούτε με τις μορφές πάλης,ούτε με τα δίκαια αιτήματα σας".

    Δήλωση κ.Παπαρήγα για Ασφαλιστικό

    "Αυτό το νομοσχέδιο «τέρας» πρέπει να συναντήσει αντίστοιχη αντίσταση με όλες τις μορφές πάλης από όλους του εργαζόμενους. Με όλες τις μορφές πάλης και όσο πιο ανεβασμένες χρειάζεται", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερομένη στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικο.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "θεωρούμε, όμως, ότι όλοι οι κλάδοι και όλοι τομείς απασχόλησης πρέπει να συναντηθούν σε ενιαία, κοινά αιτήματα ούτως ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να φανεί το κοινό συμφέρον όλων των εργαζομένων από αυτή την κοινή πάλη".

    Το θέμα, συμπληρωσε, δεν είναι κάθε κλάδος να δει μόνο τον εαυτό του. Βεβαίως κάθε κλάδος θα έχει τα αιτήματα του, μα ταυτόχρονα πρέπει να συναντηθούν όλοι σε ενιαίο αγώνα. Αυτή είναι η βασική μας θέση για τα χαρακτηριστικά του αγώνα, τόνισε.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε σήμερα με το εθνικό συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και σε δήλωσή της τόνισε:

    "Εμείς υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε στο αίτημα τους, το ζήτημα αυτό να βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά κυρίως να τεθεί ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους αυτά που χρωστάει η γερμανική κυβέρνηση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα χρωστάει στο λαό".

    Αναφερόμαστε, είπε, και στο δάνειο της Κατοχής και στις αποζημιώσεις και στην επιστροφή αρχαίων που πήραν οι Γερμανοί παράνομα και τα μετέφεραν στην Γερμανία.

    Εμείς, συμπληρωσε η κα Παπαρήγα, δεν θεωρούμε ότι με το χρόνο μπορεί παραγραφεί το αδίκημα,τα αδικήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει με σαφήνεια θέση μπροστά στον ελληνικό λαό και στην ίδια την επιτροπή, που έχει το φορτίο να κρατά το ζήτημα ζωντανό, τόνισε.

    [03] "Στο σκοτάδι η χώρα"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία του κόμματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,συναντήθηκαν με την Ένωση Αφρικανών Γυναικών και με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών που συμμετέχουν στην Καμπάνια «Όχι στον ρατσισμό από Κούνια».

    "Οι γυναίκες σήμερα δέχονται μια πολύ μεγάλη επίθεση. Η μοίρα έλαχε να τη δέχονται από μια γυναίκα Υπουργό. Και βλέπουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να συρρικνώνονται. Αυτή η επίθεση απέναντι στις γυναίκες, πρέπει να απαντηθεί με αγώνες, γιατί με αγώνες κερδήθηκαν όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι η 8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι μια ημέρα γιορτής και πρόσθεσε ότι είναι μια ημέρα που μας θυμίζει ότι όσα δικαιώματα κερδήθηκαν, κατακτήθηκαν με αγώνες. Γιβ αυτό σήμερα βρισκόμαστε εδώ και συνομιλούμε με γυναίκες μετανάστριες,με την πιο ευάλωτη κοινωνική κατηγορία, με γυναίκες που δουλεύουν στα σπίτια μας δίχως ασφάλιση, που χρειάζονται πια περισσότερα ένσημα από τα 50, χρειάζονται 100 ένσημα για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με γυναίκες που γεννάνε παιδιά που δεν έχουν «χαρτιά», τόνισε.

    Συνάντηση Α.Τσίπρα με προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης γιατί ακολουθεί "επιθετική πολιτική που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι", διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

    Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και πρόσθεσε ότι αυτή η τακτική, όμως, δεν θα περάσει, διότι ο κόσμος αναγνωρίζει πια ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πλήξει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι είναι ένας αγώνας και για λογαριασμό αυτών των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν, που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και πρόσθεσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι "ένας αγώνας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κεκτημένων όλης της κοινωνίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Τσίπρας είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπαμε ότι τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρεύμα στους νέους ανθρώπους. Με τις κινητοποιήσεις, με τους αγώνες που γίνονται και όπως λένε πολλοί με την επίθεση της κυβέρνησης σε πολλά κεκτημένα βλέπουμε ότι ο ΣΥΝ απευθύνεται πλέον και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε επίσης ότι ακριβώς επειδή έχει ρεύμα στην κοινωνία η προοπτική της αντίστασης, έχει ρεύμα κι η δική μας πολιτική παρουσία, έχει ρεύμα και ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

    Στην ερώτηση αν συμμερίζεται τα σενάρια για συνεργασία με στόχο να υπάρξει κυβέρνηση, ο κ. Α. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει τέτοια σενάρια και σημείωσε ότι αντίθετα υπάρχουν σενάρια για τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των κοινωνικών ομάδων, που αντιστέκονται για να μην περάσει αυτή η επιθετική κυβερνητική πολιτική.

    Σχετικά με τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,ο κ.Τσίπρας είπε ότι με βάση όσα του είπαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, "εδώ υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική απάτη. Διότι η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να εφαρμόσει μέσα στην κοινωνία αυτή τη λογική της αντίθεσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, επιχειρεί να κλείνει το ρεύμα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ αυτό δεν είναι αναγκαίο".

    Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε με μια άλλη τακτική, όπως έχει προτείνει κι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να έχουμε ελάχιστες έως και καθόλου διακοπές ρεύματος.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διερευνηθεί το κατά πόσο η διοίκηση της ΔΕΗ με αυτή την τακτική της και προκειμένου να φέρει την κοινωνία σε αντίθεση με τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, κλείνει τους διακόπτες δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στους καταναλωτές και σε όλη την κοινωνία.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν.Φωτόπουλος δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν κατεβάζουν τους διακόπτες οι εργαζόμενοι. Αυτό, πρόσθεσε, είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ.

    Η ΠΓ του ΣΥΝ για το ασφαλιστικό

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στη συνεδρίασή της συζήτησε "το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από την προκλητική στάση της κυβέρνησης" καθώς "η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση, ως προς το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αλλά κυρίως ως προς το περιεχόμενο του, συνιστά επί της ουσίας κοινοβουλευτική εκτροπή".

    Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, η κυβέρνηση "υποθηκεύει την κοινωνική ασφάλιση βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά".

    Η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει πως για το κόμμα και για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ "η μάχη για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα το επόμενο διάστημα".

    "Δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλες και όλους τους εργαζόμενους, μαζί με όλους εκείνους τους πολίτες που συνεχίζουν να πιστεύουν στη νίκη του αγώνα για τα αυτονόητα δικαιώματα μας. Με τη δύναμη του δίκιου μας, όπως έγινε και με το άρθρο 16, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση θα μας βρει στους δρόμους. Πιστεύουμε πως θα βγούμε νικητές στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αξιοπρέπεια", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ.

    Επίσης, στη συνεδρίαση της η Π.Γ. συζήτησε τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων των μελών της. Κατέληξε σε μια πρώτη πρόταση κι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρίασή της. Στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι προτάσεις για τις αρμοδιότητες των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και τα όποια νέα όργανα, επιτροπές ή ομάδες δουλειάς αποφασισθούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 March 2008 - 11:30:24 UTC