Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό
  • [02] Στην τελική ευθεία του συνεδρίου το ΠΑΣΟΚ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    Αρχίζει αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο θα έχει αύριο στις 11.00 ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη.

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο κ.Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

    "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Συνέντευξη Φάνης Πάλλη-Πετραλία

    Δριμεία επίθεση στους συνδικαλιστές της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΔΕΗ εξαπολύει η υπουργός Απασχόλησης, κα.Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε συνέντευξή της στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής".

    Η υπουργός κάνει λόγο για κατάχρηση της δύναμης που διαθέτουν οι συνδικαλιστές, τους αποδίδει βαθύτατα αντικοινωνική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις απαιτήσεις τους.

    Η κα. Πετραλιά υπεραμύνεται της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία, όπως τονίζει , δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και είναι προσανατολισμένη στην άρση των στρεβλώσεων και των αδικιών του υφιστάμενου συστήματος.

    Διευκρινίζει ακόμη ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν στις μητέρες με ανήλικα τέκνα θα είναι απολύτως δεσμευτικές και για τους εργοδότες.

    [02] Στην τελική ευθεία του συνεδρίου το ΠΑΣΟΚ

    Σε τροχιά συνεδρίου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ καθώς την Πέμπτη 13 Μαρτίου αρχίζουν οι εργασίες.

    Με το συνέδριο το Κίνημα περνά σε μία νέα φάση, ανέφερε ο κ.Γ.Παπανδρέου. Υπήρξε κρίση η οποία "πόνεσε και δημιούργησε ρωγμές και πληγές", οι οποίες όμως, υπογράμμισε, ότι επουλώνονται. Και πρόσθεσε ότι στόχος και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας αυτοπεποίθησης για τον ελληνικό λαό καθώς, όπως είπε, η πολιτική της κυβέρνησης μαζί με την αδιαφάνεια και την παραγωγή σκανδάλων οδηγούν σε δημόσια κατάθλιψη και απαισιοδοξία και ένας από τους στόχους του Κινήματος είναι να αντιστρέψει το κλίμα απαισιοδοξίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις τομές στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει δεσμευθεί ώστε το Κίνημα να προχωρήσει σε τομές και υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ θα γίνουν αλλαγές. Και θα υπάρξει νέα ισχυρή ενότητα, ενώ απαντώντας στο αν διαχειρίστηκε σωστά τη νέα εντολή είπε ότι αυτή δεν είναι για τρεις μήνες.

    Αναφερόμενος στα βήματα εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την κρίση είπε ότι κύριος στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας αυτοπεποίθησης η οποία θα οικοδομηθεί βήμα-βήμα και με συστηματικό τρόπο.

    Ερωτηθείς για "εκκρεμότητες" σε θέματα διαφάνειας στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είμαι δικαστής, εγγυώμαι τη διαφάνεια και τις αξίες στο ΠΑΣΟΚ και επέκρινε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που αρνείται τη διαφάνεια και παράγει σκάνδαλα.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα πολιτική ενότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή απαιτεί να δουλέψουμε όλοι μαζί και τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν μοιράζουμε αξιώματα, αλλά δουλειά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν τον στηρίζουν τα στελέχη του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα καθενός σε ένα δημοκρατικό κόμμα να έχει τις απόψεις του. Επισήμανε ότι η μάχη της 11ης Νοεμβρίου δόθηκε και έκλεισε και υπογράμμισε ότι τώρα έχουμε να δώσουμε τη μάχη της Ελλάδας και θα τη δώσουμε όλοι μαζί.

    Σε ερώτηση αν το "εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι εφεύρημα κάποιων κέντρων" ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον κ.Σημίτη και την ενδεχόμενη απουσία του από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "τον σέβομαι πάντα, τον θέλουμε κοντά μας, αυτός αποφασίζει για τις προτεραιότητές του".

    Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "ντεμέκ μεταρρύθμιση" που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα.

    Επίσης έκανε λόγο και για ακρίβεια η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου ενώ μίλησε και για πανάκριβη "δήθεν δωρεάν παιδεία" η οποία επιβαρύνει κατά πολύ τις τσέπες των εργαζομένων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση και είπε ότι εκεί "μπορεί να σβήνουν κεριά αλλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έσβησαν και οι ελπίδες του ελληνικού λαού για μια νέα πορεία της χώρας". Τόνισε ότι η πορεία της ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι ένας συνεχής κατήφορος ο οποίος παρασύρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στην κρίση, απότοκο της οποίας θεώρησε και την πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

    Ερωτηθείς για τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα διαμορφώνει ευρύτερες συναινέσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα απαιτεί να αναδειχθεί πρώτο κόμμα αυτό που έχει εναλλακτική πολιτική για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενώ ανέφερε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Αλαβάνος θα προσκληθούν να μιλήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν "η συνταγή Τσίπρα είναι συνταγή επιτυχίας" είπε ότι δεν ψάχνουμε συνταγές και μαγικά ραβδιά αλλά ψάχνουμε πολιτικές, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει διάθεση του κόσμου για ανανέωση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές νέες δυνάμεις.

    Σε ερώτηση για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ επί συγκεκριμένων θεμάτων, αποκλειόμενης της κυβερνητικής συνεργασίας, σε περιπτώσεις όπως η εξωτερική πολιτική, η πάταξη της διαφθοράς και το ασφαλιστικό. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό, τόνισε ότι απάντηση δεν έλαβε και επέρριψε στον πρωθυπουργό την ευθύνη. "Ποτέ δεν ήθελα καρέκλες" είπε απαντώντας σε ερώτηση αν είναι υπό προθεσμία και τόνισε ότι είναι "αποφασισμένος να πετύχει το στόχο του όσο χρόνο και αν χρειάζεται".

    Τον δικομματισμό και τον διπολισμό αφορούσε η επόμενη ερώτηση στην οποία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάθε κόμμα ζητά τη μεγαλύτερη υποστήριξη του λαού και στόχος είναι να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα και να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ενώ απαντώντας και πάλι σε ερώτηση περί διαρροών στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πορεία του Κινήματος το οποίο πέρασε εσωτερική δοκιμασία είναι ανοδική και το πρώτο βήμα θα γίνει στο συνέδριο.

    Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και αυτό να γίνει Ένωση Κέντρου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοδευτική εναλλακτική πολιτική. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε πάρει και αυτό θα κάνουμε και στο Συνέδριο" τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει Ένωση Κέντρου γιατί οικοδομεί την ενότητά του στη βάση πολιτικών θέσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του και στην επέτειο θανάτου της Μελίνας Μερκούρη και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ρήση της Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι "δεν αρέσουμε πλέον", είπε ότι θα πάρουμε την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και θα αρέσουμε από το έργο μας.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι κοινοκτημοσύνη του ελληνικού λαού" είπε απαντώντας σε ερώτηση περί ιδιοκτησίας στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας και πάλι ότι η σημερινή Ελλάδα είναι γονατισμένη από τη Νέα Δημοκρατία και "θα την ξανασηκώσουμε στα πόδια της".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με τους εκδότες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν έχω προσωπικά με κανέναν, θέλω ανεξάρτητα ΜΜΕ και σχέσεις σεβασμού ΜΜΕ-πολιτικής και όχι χειραγώγηση".

    Ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό της διπλής ονομασίας και για γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος ενώ εκτίμησε ότι το Κόσοβο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Επίσης είπε ότι ελπίζει πως σύντομα θα χρειαστεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ έκανε λόγο για διπλωματικές ήττες όταν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Κίνα και η Ρωσία αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και τούτο έπραξαν και οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, χαιρέτισε την σημερινή θέση της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, υιοθέτησε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επισήμανε ότι το Κίνημα δεν απεμπολεί την κριτική του για όσα προηγήθηκαν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε αποστολές στο Κόσοβο είπε ότι ποτέ δεν θεώρησε τις δυνάμεις αυτές ως δυνάμεις κατοχής και τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές αποστολές.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απεργία της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λοιδορήσει τον εργαζόμενο και το συνδικαλιστικό κίνημα, έκανε λόγο για "διακόπτη" που κατεβάζει η κυβέρνηση και ρέουν δισεκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι είμαστε κοντά στον εργαζόμενο που έχει δικαίωμα να αντιδράσει σε όλα αυτά.

    Επίσης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα με δείτε και σε συλλαλητήρια και σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται την αυτονομία του εργατικού κινήματος και δεν ταυτίζεται πάντα με τις διεκδικήσεις κάθε συνδικάτου και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ξεπουλά τα κερδοφόρα φιλέτα και χρεώνεται το Δημόσιο τα προβληματικά.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό o κ. Παπανδρέου είπε ότι ο λαός βαρέθηκε να συζητάμε για το παρελθόν τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για την πορεία της χώρας και υπογράμμισε ότι: "ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ για το αύριο και όχι για το χθες. Ερωτηθείς αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπει να καταρρέει η χώρα και πρόσθεσε: "όλα στην ώρα τους. Μπορεί να έρθει και αυτή η στιγμή".

    Ερωτηθείς πως θα χαρακτήριζε ο ίδιος την πορεία του, είπε ότι απαιτείται βαθιά τομή στην αντίληψή μας και υπογράμμισε ότι πήρα ένα εκατομμύριο "δαχτυλίδια" το 2004 και εκατοντάδες χιλιάδες μετά, "το δαχτυλίδι το πήρα από τον ελληνικό λαό και από κανέναν άλλο". Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα εκδώσει εφημερίδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι προς συζήτηση στο συνέδριο και επανέλαβε τη θέση του ότι ζητάμε καθαρή σχέση ΜΜΕ και κομμάτων, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την δική του εικόνα στις δημοσκοπήσεις είπε ότι λαμβάνουμε όλα τα μηνύματα και τα αξιολογούμε όμως δεν καθορίζουμε την πορεία μας με τις διακυμάνσεις των δημοσκοπήσεων.

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το Κυπριακό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα είμαι κοντά στο Δημήτρη Χριστόφια ενώ θα συμβάλλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    «Απέναντι σε μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πολιτική της Κυβέρνησης για να αντιμετωπισθούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παπανδρέου αντιπαρέθεσε και πάλι γενικόλογες εκθέσεις ιδεών», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 March 2008 - 5:30:19 UTC