Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δημιουργία ρεύματος ανατροπής"
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό
  • [03] "Αμοιβαία αποδεκτή λύση"
  • [04] "Οξύνεται το υδατικό πρόβλημα"
  • [05] Σφοδρή κακοκαιρία
  • [06] Μια ανάσα από τα 108 δολάρια

  • [01] "Δημιουργία ρεύματος ανατροπής"

    Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί αύριο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η κ.Αλ.Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, θα συναντηθεί με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - οι θέσεις του ΚΚΕ».

    Δηλώσεις Αλ.Παπαρήγα

    "Η μόνη ελπίδα είναι να δημιουργηθούν μόνιμες εστίες αντίστασης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα που να τα ανατρέψει όλα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε εμείς", τόνισε η κ. Αλ.Παπαρήγα χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πάρνηθα, για τα Κούλουμα.

    "Όταν βρίσκεται κανείς σε αυτό τον χώρο θυμάται βεβαίως και την αδικοχαμένη Πάρνηθα, θυμάται το έγκλημα που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, εγώ τουλάχιστον, σκέφτομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων, να έχουν ελεύθερο χρόνο για αναψυχή και ταυτόχρονα να έχουν μια καλή οικονομική κατάσταση.

    Γιατί ο ελεύθερος χρόνος απαιτεί και χρήμα. Σήμερα οι εργαζόμενοι ούτε ελεύθερο χρόνο έχουν, ούτε χρήματα. Ανασφάλεια νοιώθουν και απελπισία για το μέλλον", τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [02] ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό θα παρουσιάσει το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου η ΚΟ του κόμματος.

    Η δυναμική του Συνασπισμού οφείλεται στο ότι δεν ταυτίζεται με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τόνισε σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

    Εκπροσωπούμε, επισημαίνει, τον βαθύ πόθο της κοινωνίας για αλλαγή. Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και πολύ πιθανό να τα ξεπερνάμε όλο και περισσότερο. Ο κ.Τσίπρας, θεωρεί επίσης θετικό να μη προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και υπογραμμίζει ότι η ψήφος στην Αριστερά δεν σημαίνει ακυβερνησία.

    Συνάντηση Α.Τσίπρα με προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης γιατί ακολουθεί "επιθετική πολιτική που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι", διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

    Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και πρόσθεσε ότι αυτή η τακτική, όμως, δεν θα περάσει, διότι ο κόσμος αναγνωρίζει πια ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πλήξει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι είναι ένας αγώνας και για λογαριασμό αυτών των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν, που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και πρόσθεσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι "ένας αγώνας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κεκτημένων όλης της κοινωνίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Τσίπρας είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπαμε ότι τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρεύμα στους νέους ανθρώπους. Με τις κινητοποιήσεις, με τους αγώνες που γίνονται και όπως λένε πολλοί με την επίθεση της κυβέρνησης σε πολλά κεκτημένα βλέπουμε ότι ο ΣΥΝ απευθύνεται πλέον και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε επίσης ότι ακριβώς επειδή έχει ρεύμα στην κοινωνία η προοπτική της αντίστασης, έχει ρεύμα κι η δική μας πολιτική παρουσία, έχει ρεύμα και ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

    Στην ερώτηση αν συμμερίζεται τα σενάρια για συνεργασία με στόχο να υπάρξει κυβέρνηση, ο κ. Α. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει τέτοια σενάρια και σημείωσε ότι αντίθετα υπάρχουν σενάρια για τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των κοινωνικών ομάδων, που αντιστέκονται για να μην περάσει αυτή η επιθετική κυβερνητική πολιτική.

    Σχετικά με τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,ο κ.Τσίπρας είπε ότι με βάση όσα του είπαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, "εδώ υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική απάτη. Διότι η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να εφαρμόσει μέσα στην κοινωνία αυτή τη λογική της αντίθεσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, επιχειρεί να κλείνει το ρεύμα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ αυτό δεν είναι αναγκαίο".

    Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε με μια άλλη τακτική, όπως έχει προτείνει κι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να έχουμε ελάχιστες έως και καθόλου διακοπές ρεύματος.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διερευνηθεί το κατά πόσο η διοίκηση της ΔΕΗ με αυτή την τακτική της και προκειμένου να φέρει την κοινωνία σε αντίθεση με τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, κλείνει τους διακόπτες δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στους καταναλωτές και σε όλη την κοινωνία.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν.Φωτόπουλος δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν κατεβάζουν τους διακόπτες οι εργαζόμενοι. Αυτό, πρόσθεσε, είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ.

    [03] "Αμοιβαία αποδεκτή λύση"

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενημέρωσε τους ομολόγους της για τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στη Σερβία και στο Κόσοβο.

    Η υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε πως επανέλαβε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ όσα είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης ως προς την οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 2 και 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Επίσης, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση των Σκοπίων να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την ίδια θετική διάθεση που επιδεικνύει η Ελλάδα.

    Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στις συνομιλίες που γίνονται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει όλους τους εταίρους και συμμάχους της που θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία είναι μια διαδικασία η οποία, καταρχήν, διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα μέσω του Διαμεσολαβητή των Η.Ε. Μάθιου Νίμιτς.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Σερβία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε η χώρα να λάβει θετικό μήνυμα για το ευρωπαϊκό της μέλλον και ότι όλες οι χώρες της ΕΕ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν την πορεία της προς την ΕΕ. Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία θα τονώσουν την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ακόμη, η Ελληνίδα υπουργός επανέλαβε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπογράψει με τη Σερβία το Σύμφωνο Σταθερότητας και Συνεργασίας, τονίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο να τιμωρείται μια δημοκρατική χώρα «για τις αμαρτίες που διέπραξε στο παρελθόν, κατά την περίοδο μιας δικτατορίας».

    Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, το Συμβούλιο των Υπουργών εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στην περιοχή και συμφώνησε ως προς την παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης εκεί. Από την πλευρά της, η Ελληνίδα υπουργός, ανέφερε στους ομολόγους της ότι η Ελλάδα επιθυμεί εντονότερη την παρουσία των Η.Ε., «με την έννοια ότι κάθε κίνηση την οποία θα κάνουμε στην περιοχή του Κοσόβου, να είναι εναρμονισμένη με το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (VISA) των Ελλήνων ταξιδιωτών προς τις ΗΠΑ, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη λεγόμενη διαδικασία «Visa waiver», κατά την οποία διενεργούνται συνομιλίες με τις ΗΠΑ, προκειμένου να καταργηθεί η VISA για τους Έλληνες. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει κοινοτική θέση με γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ, οι πολίτες των οποίων δεν χρειάζονται Visa για τις ΗΠΑ, είχαν κάνει συμφωνία σε διμερές επίπεδο και το ίδιο κάνει η Ελλάδα.

    [04] "Οξύνεται το υδατικό πρόβλημα"

    «Το μεγαλύτερο τμήμα των υδροφορέων της Θεσσαλίας, με εξαίρεση λίγες μόνο περιοχές, βρίσκεται κάτω από καθεστώς υπερεκμετάλλευσης. Το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης είναι πιο έντονο στην Ανατολική Θεσσαλία. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε η συστηματική ταπείνωση της στάθμης από χρόνο σε χρόνο. Η ένταση της εκμετάλλευσης και ο χρόνος κατά τον οποίο άρχισε η απότομη πτώση της στάθμης των υπόγειων υδροφοριών χωρίς περαιτέρω αναπλήρωση διαφέρουν τοπικά. Οι αντλήσεις πάντως έχουν οδηγήσει σε ένα επίσης σοβαρότατο πρόβλημα, αυτό της υφαλμύρινσης στις παράκτιες περιοχές». Αυτά αναφέρει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Νικήτας Μυλόπουλος.

    -Τα όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για δύσκολο καλοκαίρι, όσον αφορά τα φαινόμενα λειψυδρίας πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα; Ποια τμήματα του θεσσαλικού διαμερίσματος θα αντιμετωπίσουν πιστεύετε σημαντικό πρόβλημα;

    -«Το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως μία οικολογική καταστροφή με σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το μονίμως ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, αφού για πολλά χρόνια στη Θεσσαλία καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού από όσες εισρέουν στο πλαίσιο του ετήσιου υδρολογικού κύκλου. Αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο, εκτός από τα ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα, που με τη μορφή της βροχής και του χιονιού εισρέουν στη Θεσσαλία τροφοδοτώντας τα επιφανειακά υδατορεύματα και τους υπόγειους υδροφορείς, εξαντλούνται και τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, που αποτελούν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής. Η μείωση της παροχής του Πηνειού ποταμού και η δραματική πτώση της στάθμης του υπόγειου ορίζοντα αποτελούν κορυφαίες εκδηλώσεις του γεγονότος ότι κάθε χρόνο, ένα σημαντικό τμήμα του μόνιμου φυσικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί, εξαντλείται λόγω των αυξημένων αγροτικών κυρίως δραστηριοτήτων.

    Εάν τα παραπάνω περιγράφουν μία μόνιμη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς το πώς οξύνεται το πρόβλημα στις υδρολογικά ξηρές χρονιές. Το υδατικό πρόβλημα που ούτως ή άλλως υφίσταται σε όλες τις πεδινές λεκάνες της Θεσσαλίας, (Πηνειού αλλά και Κάρλας) θα οξυνθεί. Εντονότερα θα είναι φυσικά τα προβλήματα στις περιοχές που υδρεύονται και αρδεύονται από επιφανειακούς ταμιευτήρες, όπου το πρόβλημα της ανομβρίας είναι πιο άμεσο και οξύ. Στις περιοχές των γεωτρήσεων, το ήδη εντονότατο πρόβλημα της πτώσης στάθμης του υπόγειου νερού (που κατά τόπους φτάνει και τα 200 μέτρα!!) θα οξυνθεί επίσης, αλλά με μία σχετική καθυστέρηση. Βέβαια, στις τελευταίες περιοχές δεν πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα της ποιότητας του νερού, που είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη».

    -Μπορείτε να κάνετε μια περιγραφή της όλης εικόνας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον θεσσαλικό κάμπο όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα; Τι πρέπει να κάνουμε;

    -«Από πρόσφατη μελέτη που έχει εκπονήσει η ερευνητική μας ομάδα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα στον κάμπο, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα των υδροφορέων της Θεσσαλίας, με εξαίρεση λίγες μόνο περιοχές, βρίσκεται κάτω από καθεστώς υπερεκμετάλλευσης. Το πρόβλημα αυτό της υπερεκμετάλλευσης είναι πιο έντονο στην Ανατολική Θεσσαλία. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε η συστηματική ταπείνωση της στάθμης από χρόνο σε χρόνο. Η ένταση της εκμετάλλευσης και ο χρόνος κατά τον οποίο άρχισε η απότομη πτώση της στάθμης των υπόγειων υδροφοριών χωρίς περαιτέρω αναπλήρωση διαφέρουν τοπικά. Οι αντλήσεις πάντως έχουν οδηγήσει σε ένα επίσης σοβαρότατο πρόβλημα, αυτό της υφαλμύρινσης στις παράκτιες περιοχές,

    Με δεδομένη λοιπόν αυτήν τη δραματική εικόνα των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, το ζητούμενο σήμερα είναι ή άμεση αλλαγή της υδατικής πολιτικής στην περιοχή».

    -Ποιες νέες δράσεις πρέπει να αναδειχθούν;

    «Οι νέες δράσεις θα πρέπει να κινούνται πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • την εξοικονόμηση του χρησιμοποιούμενου νερού (ειδικότερα στον αγροτικό τομέα εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης της ζήτησης του νερού, που περιλαμβάνουν -εκτός των άλλων- και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών άρδευσης αλλά και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με τη σταδιακή μετατροπή τους από υδροβόρες σε ξηρικές καλλιέργειες)

  • τη βιώσιμη αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων

  • την αύξηση της αποδοτικότητας των υδραυλικών έργων και

  • την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί το υδατικό σύστημα.».

    [05] Σφοδρή κακοκαιρία

    Η κακοκαιρία που έπληξε τη νότια Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων και προκάλεσε τη βύθιση ενός αλιευτικού σκάφους στο Κανάλι, ενώ τα κύματα παρέσυραν ένα φορτηγό πλοίο που προσάραξε στις γαλλικές ακτές.

    Η καταιγίδα, που άρχισε αργά χθες το βράδυ, ξερίζωσε δέντρα και πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης και προκάλεσε αρκετές ζημιές στις παραθαλάσσιες πόλεις.

    Οι γαλλικές λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χθες το βράδυ ένας 26χρονος έπεσε στη θάλασσα, όταν η μικρή βάρκα στην οποία επέβαινε ανετράπη από ένα μεγάλο κύμα, στο λιμάνι Ρελέκ-Κεριόν, κοντά στη Βρέστη. Ο νεαρός βρέθηκε πνιγμένος σήμερα το πρωί. Άλλος ένας άνδρας που βρισκόταν στη βάρκα διασώθηκε εγκαίρως.

    Σκοτώθηκε επίσης μία γυναίκα όταν πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έπεσε ένα μεγάλο κλαδί δέντρου, που το έσπασαν οι θυελλώδεις άνεμοι. Το δυστύχημα αυτό έγινε στο Σεν Ντενί λε Φερμάν, στη Νορμανδία.

    Λόγω της θαλασσοταραχής βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στις βόρειες ακτές της Βρετάνης, όπου φυσούσαν άνεμοι με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα. Το πενταμελές πλήρωμα διασώθηκε από παραπλέοντα σκάφη.

    Το ολλανδικό εμπορικό πλοίο "Άρτεμις", παρασύρθηκε εξάλλου στα ρηχά, στο τουριστικό θέρετρο Λες Σαμπλς ντ΄Ολόν. Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη ρυμούλκηση του πλοίου στην ανοικτή θάλασσα.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και στη νότια Βρετανία, όπου ξεριζώθηκαν δέντρα, έγιναν καταστροφές σε στέγες σπιτιών και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να μείνουν χωρίς ρεύμα 10.000 σπίτια.

    Η βρετανική ακτοφυλακή χρειάστηκε επίσης να επέμβει για να βοηθήσει ένα δεξαμενόπλοιο που παρασύρθηκε από τους ανέμους ανοικτά του νησιού Γουάιτ. Το πλοίο ρουμουλκήθηκε στο Σάουθαμπτον.

    Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι λόγω της κακοκαιρίας ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις αεροσκαφών και προκλήθηκαν προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στη διάρκεια της νύχτας.

    [06] Μια ανάσα από τα 108 δολάρια

    Μιαν ανάσα κάτω από τα 108 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του αμερικανικού αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Το αμερικανικό αργό έκλεισε με άνοδο 2,75 δολαρίων, στα 107,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών είχε φτάσει μέχρι τα 108,21 δολάρια.

    Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έκλεισε στα 104,16 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο κατά 1,78 δολάρια.

    Στην αγορά της Σιγκαπούρης ,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε το πρωί κατά 19 σεντς στα 107,71 δολάρια

    Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε επίσης κατά 11 σεντς στα 104,05 δολάρια.

    Οι αναλυτές αποδίδουν το "ράλι" στις τιμές του πετρελαίου στην πτώση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων,στην διατήρηση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και στην εξασθένηση του δολαρίου,που ωθεί τους επενδυτές στην αγορά του "μαύρου χρυσού" για την εξασφάλιση κερδών.

    "Το πετρέλαιο αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα καταφύγιο για τους επενδυτές ,καθώς οι τιμές κινούνται ανοδικά" εκτιμά ο αναλυτής Μαρκ Περβάν της τράπεζας ANZ της Αυστραλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 March 2008 - 7:30:23 UTC