Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για το ασφαλιστικό
  • [02] Στη Θεσσαλονίκη η Α.Παπαρήγα
  • [03] "Επίθεση στο κοινωνικό κράτος"
  • [04] Επαγγέλματα που χάνονται
  • [05] Αύξηση των μεταναστών
  • [06] Σκληρή μάχη Ομπάμα-Κλίντον

  • [01] Συζήτηση για το ασφαλιστικό

    Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η συζήτηση συνεχίζεται επί της αρχής του νομοσχεδίου.

    Η αντιμετώπιση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως «σημαντικής και βαθιάς θεσμικής τομής», είναι το μόνο σημείο σύμπτωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, κατά την επί της αρχής συζήτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δοθεί άπλετος χρόνος στη συζήτηση του νομοσχεδίου - ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η επεξεργασία του πριν την ερχόμενη Τρίτη.

    Ακόμα αποφασίστηκε να κληθούν σήμερα στην Επιτροπή, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕ, της ΕΣΕΕ, του ΤΕΕ, της ΟΤΟΕ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του ΣΕΒ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και εκπρόσωποι των ιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ανέφερε πως η μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση: «έρχεται να αγγίξει τα καυτά πυορροούντα ζητήματα και έχει βάθος χρόνου ως προς τη λειτουργία της και την οικονομική της επιβίωση. Το νομοσχέδιο, είναι λειτουργικό, μπαίνει σε λειτουργία με βάση χρονοδιαγράμματα, δεν αιφνιδιάζει κανέναν - όλοι το περιμέναμε, όλοι το ξέραμε».

    Ο κος Μαρκόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων, τονίζοντας πως «συνδυάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων, με διοικητικά συμβούλια και άξιους προέδρους, με βάση προκηρύξεις υψηλών προσόντων - και με την κοινοβουλευτική σφραγίδα στο να μπορούμε να ελέγχουμε τη λειτουργία των ταμείων αλλά και τη λειτουργία των προεδρείων».

    Από κει και πέρα, κατά τον κο Μαρκόπουλο: «το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με την αύξηση των ορίων ηλικίας εκείνων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ούτε με τη μείωση κάποιας σύνταξης, ούτε με το ύψος των εισφορών. Υπάρχει προστασία της μητρότητας με μισό χρόνο πλασματικό από τη σύνταξη, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις γυναίκες που θα μείνουν μετά τον τοκετό στην εργασία, δυνητική παράταση της παραμονής της στο σπίτι επί εξάμηνο με αμοιβή την βασική μηνιαία αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ. Εισάγεται αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, με βάση τον οποίον ανιχνεύουμε και την εισφοροδιαφυγή. Συνιστάται Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα προκύψει από πολύ συγκεκριμένους πόρους και θα ενισχύεται και με το 10% των κοινωνικών πόρων και που συμπεριλαμβάνονται σε διάφορους λογαριασμούς».

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνώρισε τη θετική κατεύθυνση των μέτρων για τις λεχώνες, χαρακτηρίζοντάς τα ωστόσο, «ζάχαρη στο κινίνο τους» - καθώς το νομοσχέδιο δεν διέπεται όπως είπε, από οιαδήποτε άλλη γενική στόχευση, πλην της εισπρακτικής.

    «Το νομοσχέδιο συνιστά όντως βαθειά τομή, μόνο που γίνεται στον προγραμματισμό ζωής και οικογένειας - και στις τσέπες των ασφαλισμένων» ανέφερε η κα Χριστοφιλοπούλου. «Σκοπός του είναι, με αύξηση των ορίων ηλικίας και περικοπές δικαιωμάτων, να σωθούν χρήματα. Η κυβέρνηση απαξίωσε συνειδητά το ασφαλιστικό σύστημα, αφήνοντας την εισφοροδιαφυγή να διογκωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ, με απίστευτη κακοδιαχείριση των ταμείων, αύξηση των χρεών κατά 5,3 δισ. ευρώ και υπερδιπλασιασμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε.

    «Τα δύο από τα τρία «δεν» του Πρωθυπουργού, φαγωθήκανε. Ακόμα και οι ενοποιήσεις των ταμείων για τις οποίες θα μπορούσαμε να βρούμε κοινές συνισταμένες, έρχονται να τσουβαλιάσουν τομείς άσχετους μεταξύ τους. Δεν υπάρχει ενιαία λογική, δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες. Το μόνο που θέλετε, είναι να πάρετε τα αποθεματικά τους?» σημείωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για «βαθειά αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, που καρατομεί παραδόσεις και δικαιώματα και γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο».

    «Ακούσαμε και σήμερα τα ίδια ψεύτικα μεγάλα λόγια που επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι απέναντι στους εργαζόμενους, όπως ακούγαμε στο παρελθόν με τους νόμους Σιούφα, Ρέππα, Γιαννίτση. Σε όλες τις αντιασφαλιστικές επιθέσεις, λεγόταν ότι το σύστημα θα καλυφθεί για 30 χρόνια - και μετά από δυο χρόνια, νεότερες ρυθμίσεις απεδείκνυαν ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό, αλλά πρόβλημα πολιτικής. Τα καλλωπιστικά επιχειρήματα, δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης και των στελεχών της, να υπερασπίσουν επί της ουσίας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» ανέφερε ο κος Μαυρίκος.

    Τέλος, ο αγορητής του ΚΚΕ, πρότεινε να καταργηθεί η συνταξιοδότηση των βουλευτών και να αντβ αυτής, να συνεχίζει ο κάθε βουλευτής να ασφαλίζεται στον φορέα που ήταν ασφαλισμένος πριν την εκλογή του.

    Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο «θα αποτελέσει Βατερλό για την κυβέρνηση, όπως απετέλεσε και το αντίστοιχο νομοσχέδιο Γιαννίτση για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» καθώς, «άνθρωποι που είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, θα δουν τις ασφαλιστικές τους παροχές τους να μειώνονται».

    «Το νομοσχέδιο δεν υπαγορεύεται από ανάγκες αντιμετώπισης χρηματικών προβλημάτων του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Επιβάλλεται από κύκλους της ελληνικής μεγαλοεπιχειρηματικής τάξης και από τα διευθυντήρια της Ε.Ε., ΔΝΤ, και ΟΟΣΑ - για δημοσιονομικούς λόγους, για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, για να περάσουν τα αποθεματικά των ταμείων στον τζόγο και για να κατευθυνθούν μαζικά οι πολίτες στη ληστεία των ιδιωτικών εταιρειών» ανέφερε ο κος Λαφαζάνης.

    Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε εξάλλου, πως η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών από το 4% των εισφορών του ΦΠΑ και με πόρους από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αποτελέσει άλλοθι για αύξηση και του ίδιου του ΦΠΑ και για την «εκποίηση της Ελλάδας». Διέκρινε δε, ότι εγκυμονείται εξίσωση των ασφαλιστικών παροχών προς τα κάτω, με υποβιβασμό της σύνταξης του ΙΚΑ στην κατώτερη εθνική σύνταξη».

    Τέλος, ο αγορητής του ΛΑΟΣ, Βαΐτσης Αποστολάτος, υπήρξε επίσης επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως οι άνθρωποι που πληρώνουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, «είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ίδιοι που είχαν πληρώσει και τις προηγούμενες».

    «Οι χαμηλοσυνταξιούχοι την πληρώνουν χωρίς να γίνεται τίποτα για να διορθωθούν οι αδικίες. Δεν δίνετε ελπίδα, ούτε κίνητρο στους νέους για να δουλέψουν. Αναλογιστείτε τι έπεται: 5 χρόνια περισσότερη δουλειά για τις γυναίκες, 45% μείωση των συντάξεων, κατώτερο όριο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια. Θα έπρεπε να επανεξεταστούν πολλά σημεία, κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες. Και όμως, η ελληνίδα γυναίκα, η πιο άνεργη στην Ευρώπη και η πιο χαμηλόμισθη, διεκδικεί και απαιτεί μια πιο επαγγελματική και πιο οικογενειακή ζωή. Όχι μέτρα δέσμευσής της στο σπίτι, όπως αυτά που της προσφέρονται» ανέφερε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

    Όσο για την ενοποίηση των ταμείων, ο αγορητής του ΛΑΟΣ σημείωσε: «Θέλετε περισσότερα έσοδα, αλλά δεν αποτελεί λύση να παίρνουμε χρήματα από ένα υγιές ταμείο για ένα που έχει πρόβλημα, πίσω από τη μάσκα της ενοποίησης. Είναι λογικό να εξοργίζονται εκείνοι που βγαίνουν χαμένοι».

    Με κινητοποιήσεις αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι

    H ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα έχουν εξαγγείλει για σήμερα, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μμ. Θα ακινητοποιηθούν για τρεις ώρες όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Επίσης, τροποποιήσεις των δρομολογίων των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιριών (Ολυμπιακές Αερογραμμές - Aegean Airlines) επέρχονται, λόγω της συμμετοχής της ΟΣΠΑ στην τρίωρη στάση εργασίας. Ακόμη, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ανακοίνωσε ότι λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στην τρίωρη στάση εργασίας θα υπάρξουν αλλαγές στην κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών.

    Σήμερα και αύριο πραγματοποιούν 48ωρη απεργία δικηγόροι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές, γιατροί και φαρμακοποιοί και συνεχίζουν Πέμπτη και Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες.

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε μετρό και ΗΣΑΠ.

    Οι απεργίες θα κορυφωθούν την επόμενη Τετάρτη, 19 του μηνός, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

    Αύριο τα συνδικάτα θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Η ΓΣΕΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις με στόχο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "νομοθετεί σε βάρος των αδυνάμων του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή σε βάρος των γυναικών και των νέων". Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών", που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι σε βάρος του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, ενώ προειδοποίησε ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρείται να κρυφτεί το μεγάλο κρατικό χρέος προς τα ταμεία, που υπερβαίνει κατά πολύ τα 12 δισ. ευρώ.

    [02] Στη Θεσσαλονίκη η Α.Παπαρήγα

    Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η κ.Αλ.Παπαρήγα θα παραχωρήσει στις 11.00 συνέντευξη Τύπου, θα συναντηθεί με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - οι θέσεις του ΚΚΕ».

    "Οι σαφείς απειλές που εξαπολύουν υπουργοί της κυβέρνησης, για επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και των ΟΤΑ, πρέπει να προσκρούσουν στην αποφασιστικότητα των απεργών, στην αλληλεγγύη και τον αγωνιστικό ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων και της αντιλαϊκής πολιτικής", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    "Η απαγόρευση της απεργίας των εργατών, με όποια δικαιολογία κι αν επιχειρείται, είναι πράξη τρομοκρατική και παράνομη. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να απαντούν με ανυπακοή, με κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της πάλης τους.

    Κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ με ενιαίο μέτωπο επιτίθενται κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και κατά του δικαιώματος της απεργίας. Ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση και των εργαζομένων για σύγχρονα δικαιώματα, για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, για να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ", καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.

    Δηλώσεις Αλ.Παπαρήγα

    "Η μόνη ελπίδα είναι να δημιουργηθούν μόνιμες εστίες αντίστασης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα που να τα ανατρέψει όλα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε εμείς", τόνισε η κ. Αλ.Παπαρήγα χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πάρνηθα, για τα Κούλουμα.

    "Όταν βρίσκεται κανείς σε αυτό τον χώρο θυμάται βεβαίως και την αδικοχαμένη Πάρνηθα, θυμάται το έγκλημα που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, εγώ τουλάχιστον, σκέφτομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων, να έχουν ελεύθερο χρόνο για αναψυχή και ταυτόχρονα να έχουν μια καλή οικονομική κατάσταση.

    Γιατί ο ελεύθερος χρόνος απαιτεί και χρήμα. Σήμερα οι εργαζόμενοι ούτε ελεύθερο χρόνο έχουν, ούτε χρήματα. Ανασφάλεια νοιώθουν και απελπισία για το μέλλον", τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [03] "Επίθεση στο κοινωνικό κράτος"

    Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του νομοσχεδίου.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος συνόψισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε δέκα σημεία, με βάση το περιεχόμενο του ασφαλστικού νομοσχεδίου ως εξής:

    1. Τόνισε ότι το σκηνικό δείχνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδομήσει το ασφαλιστικό σύστημα κι ότι με την πολιτική της κινείται αντίθετα με την κοινωνία.

    2. Με το ασφαλιστικό πραγματοποιείται επίθεση σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά κι όσοι εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    3. Γίνεται γενική επίθεση ενάντια στο κοινωνικό κράτος.

    4. Αποδομείται ο δημόσιος χώρος και χαρακτήρισε "λάδωμα" την καταβολή του 10% απο τους πόρους που εισπράττονται από αποκρατικοποιήσεις για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

    5. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λειτουργήσει, γιατί είναι ένα σύστημα αλαλούμ που θα προκαλέσει χάος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών".

    6. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη μεγάλη αναταραχή που προκαλείται στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

    7. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης και επέκρινε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά ότι λειτουργεί ως κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

    8. Σημείωσε ότι η παράταξή του θα αναδείξει την αλλη λύση που προτείνει για το ασφαλιστικό και ανακοίνωσε ότι αύριο σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραστεί -με δικό της πανό - στη διαδήλωση των εργαζομένων και την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί δημόσια συνεδρίαση της ΚΟ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και κοινωνικών φορέων, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

    9. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αλληλεγγύη των γενεών, την αναδιανομή του πλούτου, την αύξηση της απασχόλησης και την πάταξη της εισφοδιαφυγής για την αύξηση των πόρων των ταμείων και

    10. Επεσήμανε πως η ΝΔ είναι μια κυβέρνηση που δεν αξίζει για τη χώρα και τόνισε ότι είναι ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό ο κύκλος της. Υποστήριξε δε ότι είναι δυνατόν μέσα απ΄αυτές τις εξελίξεις να αναδειχθεί μια νέα πλειοψηφία, με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Αλέκος Αλαβάνος προέβλεψε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα έχει μεγάλο κόστος, όπως είχε και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι ότι αργά ή γρήγορα η ΝΔ θα χάσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ακόμη ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις, ενώ σημείωσε ότι στους δρόμους συναντιούνται οπαδοί όλων των κομμάτων.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε παρέμβασή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εισήγαγε το νομοσχέδιο με διαδικασίες κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος και την κατηγόρησε λέγοντας ότι εχει εξευτελίσει την έννοια της μεταρρύθμισης. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι είναι ένα σφαγείο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Επίσης, σε δική του παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η ανάπτυξη, η συλλογική αποταμίευση κι η διεύρυνση της φορολογικής βάση και σημείωσε ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν πιέσεις εις βάρος της δημόσιας ασφάλισης κι η δημιουργία κινήτρων υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης.

    Τέλος ο κ. Δραγασάκης προέβλεψε ότι η αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 - προκειμένου να αποκτήσει κάποιος βιβλιάριο υγείας - θα αυξήσει κατά πολύ τους Ελληνες πολίτες που δεν θα έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    [04] Επαγγέλματα που χάνονται

    Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Μηνιαία Εφημερίδα "Πυξίδα Της Πόλης", εγκαινιάζουν σήμερα τις εκδηλώσεις με τίτλο "Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που χάνονται και στα Χανιά".

    Με αφορμή τις φωτογραφίες του Χανιώτη δημοσιογράφου - ερευνητή Μιχάλη Γρηγοράκη, από το αρχείο των "Χανιώτικων Νέων", καθώς και τις φωτογραφίες του φωτογράφου Θεοφάνη Μανουσάκη επιχειρείται ένα ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο.

    Στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από επαγγελματίες εγκαταλείπουν δραστηριότητες κουβαλώντας μαζί τους τις ιστορίες τόσο του επαγγέλματος όσο και της ζωής. Η καταγραφή αυτής της διαδρομής επιδιώκεται μέσα από αυτήν την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Στόχος, πέραν της καταγραφής, η ελάχιστη συμβολή σ' ένα προβληματισμό για το "Σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο έχουν μέλλον τα χαρακτηριζόμενα ως παραδοσιακά επαγγέλματα" στην σημερινή κοινωνία. Σκέψεις και δράσεις για την δυνατότητα ένταξης κάποιων από τα επαγγέλματα σε ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κόσμο των επαγγελμάτων. Πρόκειται για είκοσι δύο καταγραφές με τον κινηματογραφικό φακό επαγγελμάτων και επαγγελματιών που φθίνουν σε όλη την Ελλάδα. Θα προβληθούν οι ταινίες των: Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, Σταύρου Ψυλλάκη, Θοδωρή Παπαδουλάκη, Νίκου Γιαννόπουλου, Χρήστου Μπάρμπα, Βασίλη Κατσίκη, Νίκου Ζαπατίνα, Γ. Καμαρίνου - Δ. Περγάλη,Βασίλη Μάρου και Νίκου Αναγνωστόπουλου.

    Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα πραγματοποιείται με την συμπαράσταση των σκηνοθετών και τη συνεργασία του μουσείου κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Μαρτίου 2008 και θα πραγματοποιούνται καθημερινά και Σαββατοκύριακα από τις 10:00 - 20:00.

    Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και παράλληλες εκδηλώσεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    Παρασκευή 14 Μαρτίου

    ''Η Τέχνη της Τυπογραφίας''

    Η υπεύθυνη του Μουσείου Τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" Έλια Κουμή μας βοηθά να γνωρίσουμε την τέχνη της παραδοσιακής τυπογραφίας. Να δούμε, να ακούσουμε αλλά και να τυπώσουμε. Την ιδια ημέρα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ ''Σινεματζής'' του Βασίλη Κατσίκη παραγωγής 1997 και διάρκειας 29'.46".

    Κυριακή 16 Μαρτίου

    ''Κινηματογραφώντας Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που χάνονται''

    Οι ερευνητές Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη και ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο στην έρευνα και καταγραφή Επαγγελμάτων και Δραστηριοτήτων που Χάνονται. Την βραδιά αυτή θα μοιραστούν την εμπειρία της διαδρομής τους αυτής με την παράλληλη προβολή υλικού από τα αρχεία τους. Συντονίζει ο Μάνος Πετράκης, Κοινωνιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης.

    Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Μαρτίου

    Ντοκιμαντέρ: ''Ο κρητικος αργαλειός''

    Διάρκειας 27'.22'', από το αρχείο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη παραγωγή 1993 της ΕΤ-1.

    ''Επαγγέλματα σε μια μικρή κωμόπολη'' του Σταυρού Ψυλλάκη παραγωγής 1996.

    Τετάρτη 19 Μαρτίου

    ''Η Τέχνη της Τυπογραφίας''

    Πέμπτη 20 Μαρτίου

    ''Ένας πλούτος που Χάνεται?''

    Ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης μας ταξιδεύει σ΄ένα κόσμο που χάνεται μαζί με τις δραστηριότητες του. Εργαλεία, ορολογίες, φράσεις και εκφράσεις που φθίνουν όντας συνδεμένες με ένα επάγγελμα. Ένας ακόμα πλούτος που χάνεται?

    Ντοκιμαντέρ: ''Το Κρητικό μαχαίρι'' διάρκειας 29'.40'' από το αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη παραγωγή ΕΤ-1 του 1993.

    Παρασκευή 21 Μαρτίου

    ''Η τέχνη της βιβλιοδεσίας''

    Tα Xανιά έχουν να επιδείξουν μια πλούσια παράδοση στη βιβλιοδεσία. Oι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί και οι καθηγητές μα και πλήθος βιβλιόφιλων έτρεχαν στους βιβλιοδέτες, για να σώσουν από τη φθορά τα βιβλία τους. Αποτέλεσμα και προπολεμικά και μεταπολεμικά ν' ανθεί η τέχνη της βιβλιοδεσίας..."

    Η βιβλιοδέτης Βιβή Τριανταφύλλου μας ταξιδεύει στον κόσμο της βιβλιοδεσίας. Μας μεταφέρει την εμπειρία της αλλά και μας εμπλέκει στη διαδικασία?

    Ντοκιμαντέρ: ''Το Κρητικό κοπανέλι'' διάρκειας 28' : 52''από το αρχείο του Γιώργου και της Ηρως Σγουράκη, παραγωγή ΕΤ1 1993.

    Κυριακή 23 Μαρτίου

    ''Ο Καραγκιόζης γραμματικός''

    Ο Καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης μας ταξιδεύει με τον γραμματικό του σ΄ένα κόσμο εργασίας μακρινό?

    Και αμέσως μετά

    ''Τα επαγγέλματα ? μέσα από το τραγούδι''

    Πως είδε το ελληνικό τραγούδι τα παραδοσιακά επαγγέλματα; Με αυτό το θέμα καταπιανόμαστε μουσικά την Κυριακή 23 Μαρτίου. Από το Ρεμπέτικο στο λαϊκό τραγούδι και φυσικά την Κρητική Μουσική. Επιμέλεια: Γιώργος Βαβουλές.

    Τετάρτη 26 Μαρτίου

    ''Με τον πηλό στα χέρια''

    Η τέχνη της αγγειοπλαστικής μετράει αιώνες. Η Κρήτη στο πέρασμα του χρόνου έχει να επιδείξει μεγάλους αγγειοπλάστες. Είτε χρηστικά είτε καλλιτεχνικά ο πηλός έχει ιδιαίτερη θέση στην Κρήτη. Περισσότερα στον χώρο της έκθεσης από τους κεραμίστες Ασπασία Βασιλικάκη και Μαθιό Λιοδάκη.

    Ντοκιμαντέρ: ''Από χώμα'' διάρκειας 22.14 του Νίκου Αναγνωστόπουλου και του Κέντρου μελέτης νεότερης αρχιτεκτονικής.

    Πέμπτη 27 Μαρτίου

    ''Γλυκά και ?παραδοσιακά''

    Ένας παλιός της Χανιώτικης ζαχαροπλαστικής, ο Βασίλης Ταμπακόπουλος, αναλαμβάνει να μας οδηγήσει σε κόσμους? γλυκούς, αγνούς και παραδοσιακούς.

    Ντοκιμαντέρ: ''Παλιός φούρνος και παγοποιείο'' διάρκειας 29'.22" του Νίκου Ζαπατίνα 1997.

    Παρασκευή 28 Μαρτίου

    ''Επαγγέλματα σε άσπρο - μαύρο''

    Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα επαγγέλματα που απαθανατίστηκαν στις ταινίες του παλιού -ασπρόμαυρου- ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Μαλανδράκης.

    Ντοκιμαντέρ: Αποσπάσματα από τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο.

    ''Οι Επαγγελματίες πάνε σχολείο?''

    Κατά τη διάρκεια του 20ημερου της έκθεσης ερευνητές - μελετητές του θέματος θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν σε μαθητές στοιχεία από ένα κόσμο που φθίνει.

    [05] Αύξηση των μεταναστών

    Ο αριθμός των μονίμων κατοίκων της Γερμανίας που είναι μετανάστες ή γόνοι μεταναστών αυξήθηκε στα 15,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη.

    Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι μετανάστες κι οι απόγονοί τους αποτελούν το 18,4% του πληθυσμού της Γερμανίας, που έφθανε τα 82,4 εκατομμύρια το 2006, τελευταία χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε δημογραφική απογραφή.

    Σύμφωνα με καταμέτρηση στη λεγόμενη μικροσκοπική κλίμακα που διεξήχθη το 2006, ο αριθμός των κατοίκων της Γερμανίας που είναι είτε μετανάστες είτε απόγονοι μεταναστών αυξήθηκε κατά 130.000 από την προηγούμενη χρονιά, όταν ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είχε μειωθεί κατά 100.000.

    Τα δύο τρίτα των ανθρώπων αυτών είναι μετανάστες που έφθασαν στη Γερμανία μετά το 1950, ενώ το υπόλοιπο εν τρίτο είναι απόγονοί τους. Περίπου το 50% έλαβαν τη Γερμανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

    Περίπου το 59,5% των μεταναστών έφθασαν στη Γερμανία από άλλες ευρωπαϊκές χώρας, κι ένας στους τέσσερις από άλλες χώρες-μέλη της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Με ποσοστό 14,2% επί του συνόλου, οι Τούρκοι αποτελούν την πλειοψηφία των μεταναστών στη Γερμανία, ακολουθούμενοι από τους Ρώσους (8,4%), τους Πολωνούς (6,9%) και τους Ιταλούς (4,1%).

    [06] Σκληρή μάχη Ομπάμα-Κλίντον

    Την 29η νίκη του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών απέσπασε στην πολιτεία του Μισσισίπι ο γερουσιαστής του Ιλλινόι Μπάρακ Ομπάμα, λαμβάνοντας το 54% των ψήφων έναντι 44% της Χίλαρι Κλίντον,με καταμετρημένο το 50% των ψήφων .

    Οι 33 εκλέκτορες της πολιτείας μοιραζονται αναλογικά στους δύο μονομάχους.

    Μετά τη νίκη του αυτή,ο Ομπάμα διαθέτει 1606 εκλέκτορες για το συνέδριο των Δημοκρατικών και η Χίλαρι Κλίντον 1484. Για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούνται 2.025 εκλέκτορες.

    Ο 46χρονος Ομπάμα,ο μοναδικός μαύρος γερουσιαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες,απέσπασε μάλιστα το 91% των ψήφων των μαύρων,σύμφωνα με το CNN.Αντίθετα,το 69% των λευκών ανδρών ψηφοφόρων της πολιτείας και το 74% των λευκών γυναικών ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον,όπως επίσης και το 56% των εκλογέων άνω των 65%.

    Ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι ότι οι οπαδοί της Κλίντον σε ποσοστό 72% δηλώνουν ότι "δεν θα είναι ικανοποιημένοι " αν ο Ομπάμα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ,ενώ το 55% των ψηφοφόρων του Ομπάμα δηλώνουν το ίδιο για την Χίλαρι Κλίντον,σύμφωνα με το CNN.

    "Θέλω να πώ ότι αν η κ.Κλίντον εξασφαλιζε το χρίσμα θα την υποστήριζα,αλλά δεν νομίζω ότι το επιτελείο της κ.Κλίντον θα είχε την ίδια προσέγγιση" τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στο CNN μετά τη νίκη του.

    Η αναμέτρηση ωστόσο σημαδεύτηκε από μία έντονη πολεμική των δύο στρατοπέδων στο θέμα του ρατσισμού.H συνεργάτις της κ.Κλίντον και πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζέραλντιν Φεράρο άφησε να εννοηθεί μιλώντας σε εφημερίδα της Καλιφόρνιας ότι ο Ομπάμα προηγείται επειδή είναι μαύρος. "Αν ο Ομπάμα ήταν λευκός δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα,όπως επίσης αν ήταν γυναίκα.Είναι σε αυτή τη θέση επειδή είναι αυτός που είναι",τόνισε η Φεράρο.

    Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε πάντως ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις της Φεράρο,η οποία ανήκει στο οικονομικό επιτελείο της.

    Από την πλευρά του,ο Ομπάμα τόνισε ότι οι απόψεις της Φεράρο "δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό κόμμα"...."Οποιος γνωρίζει την ιστορία αυτής της χώρας ξέρει ότι τέτοιες απόψεις είναι γελοίες " σημείωσε ο γερουσιαστής του Ιλλινόι.

    Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα ,Ντέιβιντ Αξελροντ ζήτησε πάντως να απομακρυνθεί η Φεράρο από το επιτελείο της Χίλαρι.

    Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση των δύο μομομάχων είναι στις 22 Απριλίου στην Πενσυλβάνια όπου θα κριθούν 158 εκλέκτορες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2008 - 7:30:25 UTC