Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης
  • [02] "Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται"

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης

    Θέματα Δικαιοσύνης εξετάζει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Νωρίτερα, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να επιλέξει το νέο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε ότι στη θέση του αρχηγού επελέγη ο πρώτος υπαρχηγός κ. Ρεντζεπέρης Θεόδωρος, ο οποίος όπως είπε, θα ξεκινήσει τη θητεία του στην τελετή που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα.

    Ο νυν αρχηγός κ. Σιωνίδης τερματίζει εδώ τη θητεία του και του απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού του Λιμενικού, είπε ο κ. Βουλγαράκης.

    Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθες ο κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας μετά τη συνάντηση σε σχετικές ερωτήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επίταξης, λέγοντας ότι "μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πάντοτε να κοιτάζει όλες τις παραμέτρους, οι οποίες θωρακίζουν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών".

    Ο Π. Παυλόπουλος αναφερόμενος στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ είπε ότι το ασφαλιστικό δεν θίγει σε τίποτα απολύτως ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους που ανήκουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και σημείωσε ότι "στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν".

    Σε άλλη ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι αποφάσεις είναι διαφορετικές, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι "η κυβέρνηση, όπως είναι υποχρεωμένη, άλλωστε, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Πιστεύω, όμως, ότι θα το καταλάβουν πρώτα οι εργαζόμενοι και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλη απόφαση".

    Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν κάνει κακό στην εικόνα της κυβέρνησης η αναταραχή στον συνδικαλιστικό και εργασιακό χώρο, είπε ότι "δεν μπορεί να λειτουργεί μια κυβέρνηση παίρνοντας αποφάσεις με το κριτήριο αν της κάνει καλό ή κακό στην εικόνα. Μια κυβέρνηση οφείλει πάντοτε να δρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

    Ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει σήμερα το ασφαλιστικό και να το μεταθέσει για το μέλλον, αλλά δεν υπολογίζει "πολιτικό κόστος". Ανέφερε ότι πρόκειται για δίκαιο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει το χρέος της απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, στην κοινωνία, τις επόμενες γενιές,ώστε να θωρακίσει το ασφαλιστικό σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι αναφαίρετο και προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά πρόσθεσε ότι όσοι απεργούν οφείλουν να ασκούν τα δικαιώματά τους, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον.

    "Δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, συντεχνιακές αντιλήψεις να υπερακοντίζουν το δημόσιο συμφέρον", υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Ο Π.Παυλόπουλος ενημέρωσε, όπως είπε, τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που θα υποστηρίξει στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη οφείλει να διαμορφώσει μηχανισμούς που θα θωρακίζουν τα εξωτερικά της σύνορα, κυρίως για θέματα λαθρομετανάστευσης και για την αναχαίτιση των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων.

    Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κέντρα, αναφέροντας πως το κέντρο που, ήδη, υπάρχει στον Πειραιά μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων. Αυτή η προσπάθεια από την πλευρά της ΕΕ, είπε, έχει τη στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν αβεβαιότητες αναφορικά με την εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά και πρόβλημα διεθνούς πληθωρισμού, που προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ανατιμήσεις που γίνονται στο πετρέλαιο και στις πρώτες ύλες καθώς και στις τιμές των τροφίμων. Κι αυτό βεβαίως έχει επηρεάσει και την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ, τόνισε.

    Ο Γ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, ο δρόμος για την Ευρώπη είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να γίνει η Ευρωπαϊκή οικονομία ακόμη πιο ανταγωνιστική και βεβαίως, όπως υπογράμμισε, "να φροντίσουμε όλοι στην Ευρώπη κι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι κι οι κυβερνήσεις ώστε το πρόβλημα του πληθωρισμού να μην εξελιχθεί σε μόνιμο πρόβλημα".

    Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, αλλά είναι ιερό και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να απολαμβάνει των βασικών υπηρεσιών που δικαιούται. Και νομίζω ότι θα πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις να γίνονται με σεβασμό και στο Σύνταγμα και στους νόμους".

    [02] "Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται"

    Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε για συζήτηση η κυβέρνηση δεν διορθώνεται αλλά καταγγέλλεται και καταψηφίζεται, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ και υπογράμμισε πως αν περάσει στη Βουλή τότε, θα πρέπει από την επομένη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής του.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν όλοι μαζί χωρίς καμία διάκριση και όχι ο κάθε κλάδος για το δικό του ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά την απεργία της ΔΕΗ είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το ταμείο της ΔΕΗ που διαμορφώθηκε με νομοσχέδιο το οποίο ψήφισαν στη βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ θα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας απέναντι στους εργαζόμενους, είτε αυτή είναι δυσάρεστη είτε είναι ευχάριστη και σημείωσε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί το ΚΚΕ ακόμα και στις προβλέψεις που έχει κάνει.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνει επίταξη των απεργών η γγ του ΚΚΕ κατήγγειλε μια τέτοια ενέργεια.

    Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις η κα Παπαρήγα είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν την τάση να αποσκιρτήσουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ότι κερδίζει έδαφος η πεποίθηση ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία.

    Ταυτόχρονα όμως κάλεσε τους εργαζόμενους να προσέχουν αυτό που έρχεται από τη γωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί και εκεί μπορεί να επιφυλάσσονται εκπλήξεις.

    Παρατήρησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για αλλαγή του σκηνικού όμως αλλαγή του σκηνικού σημαίνει σκηνοθεσία με το ίδιο έργο και τα σενάρια που υπάρχουν, όπως υπογράμμισε, είναι ή μια κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ, ή ως εφεδρεία κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

    Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν από υποκατάστατα λύσεων. Δεν χρειάζεται τόνισε, ούτε υποκατάστατο της ΝΔ ούτε υποκατάστατα του ΠΑΣΟΚ.

    Η κα Παπαρήγα είπε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι κερδισμένο από τις δημοσκοπήσεις και δεν βλέπει την πολιτική ως ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο μπορεί να κερδίσει το αουτσάιντερ. Παρατήρησε ακόμα πως ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δεν γίνεται με χάπενινγκ και τρικ.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια είπε ότι το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων δεν έχει αξία, διότι είναι για εσωτερική κατανάλωση. Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από το Κόσοβο, το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές του κόσμου, τόνισε.

    Η γγ του ΚΚΕ, που σήμερα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί στη συνέχεια με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - οι θέσεις του ΚΚΕ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2008 - 11:30:17 UTC