Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα του Καταναλωτή
  • [02] Προσάραξε τουριστικό πλοίο
  • [03] Στα ύψη παραμένει το πετρέλαιο

  • [01] Ημέρα του Καταναλωτή

    Η Ημέρα του Καταναλωτή γιορτάζεται στις 15 Μαρτίου και οι αρμόδιοι φορείς παραχώρησαν συνεντεύξεις τύπουγια την ενημέρωση των πολιτών. "Τριήμερο ειδικών τιμών" διοργανώνουν εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

    Σημαντικό βήμα αναγνώρισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί η πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνήγορου του Καταναλωτή να αφιερώσει τον εορτασμό της 15ης Μαρτίου "Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή" στους καταναλωτές με αναπηρία όπως ανέφερε σε κοινή συνεντευξη τύπου της Αρχής και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο πρόεδρος της κ. Βαρδακαστάνης.

    "Η ενέργεια αυτή" όπως σχολιάστηκε από τους παρεβρισκόμενους "ανοίγει το δρόμο για τη σύναψη διευρυμένων κοινωνικών συμμαχιών, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενημερωμένης και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας, που θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία" ενώ επισημάνθηκε με έμφαση ότι η συμβολική αυτή κίνηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προωθεί νέα προσέγγιση για την αναπηρία, "που θέλει το άτομο με αναπηρία υποκείμενο δικαιωμάτων και όχι αντικείμενο οίκτου και ελέους και με βάση αυτή την προσέγγιση, το άτομο με αναπηρία συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία, δρα ως ενεργός πολίτης και ως καταναλωτής αγαθών και υπηρεσιών".

    Επισημάνθηκε ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει θέσει επανειλημμένα στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης το αίτημά της για θεσμική εκπροσώπησή της στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, με στόχο τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ως καταναλωτών.

    Ο σχεδιασμός μέτρων και δράσεων για την προστασία του καταναλωτή με αναπηρία επισημάθηκε ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι:

    - Τα άτομα με αναπηρία είναι καταρχήν καταναλωτές όχι μόνο ιατρικών και τεχνικών βοηθημάτων και υπηρεσιών αλλά του συνόλου των αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (ηλεκτρονικό εμπόριο).

    - Τα άτομα με αναπηρία, ως ευπαθής κοινωνική και οικονομική ομάδα του πληθυσμού, είναι μια καταναλωτική ομάδα ιδιαίτερα ευπρόσβλητη που χρειάζεται πρόσθετα και εξειδικευμένα μέτρα προστασίας.

    - Οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία αναπηρίας τους - αισθητηριακή, κινητική, νοητική, ψυχική - και κατά συνέπεια και τα μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές με αναπηρία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την ποικιλομορφία. Παραδείγματος χάρη, οι ετικέτες των προϊόντων να είναι και στη γραφή Braille για τα τυφλά άτομα ή τα εμπορικά καταστήματα να είναι προσβάσιμα (ράμπες, ανελκυστήρες ) για τα άτομα με κινητική αναπηρία κλπ.

    Συνεντεύξεις Τύπου έδωσαν επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης κ.Χρήστου Φώλια, καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Βλάχος για την κατάσταση στην αγορά.

    "Τριήμερο ειδικών τιμών"

    Με κεντρικό μήνυμα "Μην πηγαίνεις στα τυφλά" συμμετέχει φέτος η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου.

    Η ΕΣΕΕ πραγματοποιεί τριήμερο ειδικών τιμών από σήμερα ως και το Σάββατο 15 Μαρτίου 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επιχειρήσεις θα προσφέρουν τα εμπορεύματά τους σε μειωμένες τιμές. Αυτή η κίνηση, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αποτελεί την ελάχιστη δυνατή συνεισφορά προς το καταναλωτικό κοινό, το οποίο καλείται να συγκρίνει τιμές, να ψάξει για την καλύτερη ποιότητα και να αποφασίσει τι πραγματικά το συμφέρει να αγοράσει, όπως σημείωσαν οι έμποροι.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, αλλά και του τριήμερου των ειδικών τιμών, η ΕΣΕΕ έχει ήδη διανείμει ενημερωτική αφίσα σε όλη την Ελλάδα, η οποία θα αναρτηθεί στις προθήκες των εμπορικών καταστημάτων με ευθύνη των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων. Το κεντρικό μήνυμα της αφίσας είναι «Μην πηγαίνεις στα τυφλά» και η ΕΣΕΕ καλεί τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στον εορτασμό και να ακολουθήσουν την πρακτική των μειωμένων τιμών ως ελάχιστη συνεισφορά προς τον καταναλωτή.

    Συγχρόνως καλεί τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν το «τριήμερο ειδικών τιμών» και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους μήνυμα.

    [02] Προσάραξε τουριστικό πλοίο

    Προσάραξε αργά το μεσημέρι στη νησίδα "Πλατιά", που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Πόρου, το μικρό ελληνικό επιβατηγό-τουριστικό πλοίο "Γεωργής", το οποίο με 280 επιβάτες πραγματοποιούσε ημερήσια κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

    Ήδη, έσπευσαν στην περιοχή της προσάραξης σκάφη του Λιμενικού Σώματος και παραπλέοντα σκάφη. Επίσης, έχουν σπεύσει στην περιοχή, τέσσερα ναρκαλιευτικά, ένα αεροσκάφος C-130, τρία ελικόπτερα "Σικόρσκι", τέσσερα "Σούπερ Πούμα" και μία τορπιλάκατος, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια αν χρειασθεί.

    Το πλοίο "Γεωργής", που προσάραξε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, είχε αποπλεύσει το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τα νησιά Αίγινα, Υδρα, και Πόρο, ενώ αργά το βράδυ θα επέστρεφε στον Πειραιά.

    [03] Στα ύψη παραμένει το πετρέλαιο

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν σήμερα τόσο η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, ανερχόμενη στα 110,70 δολάρια το βαρέλι, όσο και του μπρεντ στα 106,80 δολάρια, μετά τη νέα πτώση του δολαρίου τόσο σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, όσο και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών έναντι του γεν.

    Η είδηση για επικείμενη ρευστοποίηση από τον όμιλο Calryle του fund ενυπόθηκων ομολόγων Carlyle Capital Corp. τροφοδότησε εκ νέου ανησυχίες για τα επίπεδα ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα και πυροδότησε ισχυρές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τα 1,56 δολάρια ανά ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,5626 δολάρια και κάτω από τα 100 γεν για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 1995, εξασθενώντας έως και στα 99,77 γεν ανά δολάριο.

    "Είναι το αμερικανικό δολάριο, είναι η κερδοσκοπία, είναι οι γεωπολιτικοί παράγοντες. Ο συνδυασμός των τριών επισκιάζει τα θεμελιώδη δεδομένα της προσφοράς και ζήτησης", τόνισε ο Πίτερ Μαγκουάιρ της Commodity Warrants Australia.

    Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν σήμερα μετά τη χθεσινή πτώση που κατέγραψαν, στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού σημείωσαν, την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαρτίου, μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση κατά 6,2 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 57 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 110,49 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 106,58 δολάρια, κερδίζοντας 31 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 March 2008 - 15:30:19 UTC