Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργίες για το ασφαλιστικό
  • [02] Ημέρα του Καταναλωτή
  • [03] Προσάραξε τουριστικό πλοίο
  • [04] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

  • [01] Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Συνεχίζονται και σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιδρούν στις αλλαγές στην ασφάλιση.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστα Μίχαλο.

    Μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης με τον κ.Παπούλια, μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και δήλωσε οπαδός του κοινωνικού κράτους, που θα αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα και θα εξισορροπεί τις αντιθέσεις.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ.Παναγόπουλος, ο κ.Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η κοινωνική σύγκρουση οδηγήσει σε ελάττωση της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η κοινωνική συνοχή στον τόπο μας είναι σε πολύ εύθραυστο σημείο και υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος τόνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο "διαλύει την κοινωνική ασφάλιση", υπογραμμίζοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και μετά την περίοδο που το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη Βουλή.

    Σε διάλογο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες, με τα προεδρεία των συνδικαλιστών, ανέφερε ότι προσβλέπει την επίλυση των προβλημάτων.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ίδρυση μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που θα ονομάζεται "Στήριξη" και στόχος της θα είναι, όπως είπε, η καταπολέμηση της φτώχειας.

    Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Συνέχιση των κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και διαρκή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε αργά χθες το βράδυ το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Η πρόταση που τέθηκε από την πλευρά της ΔΑΚΕ προέβλεπε μία 24ωρη απεργία για σήμερα και νέα συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΚΚΕ εισηγήθηκαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες ως την ερχόμενη Τετάρτη.

    Για σήμερα, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το Μετρό που ζητούν να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ καταγγέλλουν την κατάργηση των κανονισμών προσωπικού στον ΗΣΑΠ και τις ασφαλιστικές διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών ταμείων.

    Για σήμερα και αύριο, 48ωρη απεργία για το ασφαλιστικό έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ και κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της απεργίας αυτής, θα συνεχιστεί και η απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Επίσης, σήμερα συνεχίζουν τις 48ωρες κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι και οι μηχανικοί του Δημοσίου.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας τους, αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και αποχή από τις εργασίες τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Παρά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, για τροπολογία στη Βουλή όσον αφορά το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών για μια κατηγορία των εργαζομένων στους Δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα, αποφάσισαν νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές και δημοσιογράφοι, με τους δικηγόρους να προειδοποιούν για πενθήμερη αποχή και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, να δηλώνουν κατ΄ αρχήν συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 19Μαρτίου.

    Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Υπερψήφιση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

    Τη Δευτέρα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Κατά τη σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, δεκατρείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή, υπέβαλαν εκπρόθεσμη τροπολογία, με την οποία πρότειναν την παράταση μέχρι το 2013, της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, για τους υπαλλήλους των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, των οποίων η θέση καταργείται λόγω υπαγωγής των συνεταιρισμών σε προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό των προτεινόντων, από μια τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται να προκύψει επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το κόστος της οικονομικής εξυγίανσης των συνεταιρισμών έχει ήδη προϋπολογιστεί - ενώ και από την πρόσφατη συγχώνευση του κύριου κλάδου σύνταξης και του επικουρικού κλάδου των εν λόγω εργαζομένων, προέκυψε ωφέλεια για το ΙΚΑ, ποσού 15 εκατ. ευρώ.

    Γνωστοποιήθηκε πως αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν και εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους η υπουργός κ.Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, διατίθεται να δεχθεί παράταση της δυνατότητας αυτής μέχρι το 2010, εφόσον συμφωνούν με την πρόταση όλα τα κόμματα - αλλά όχι μέχρι και το 2013.

    Η υπουργός Απασχόλησης, διευκρίνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόταση που να ανατρέπει τον οικονομικό σχεδιασμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης - και στο πλαίσιο αυτό, απέρριψε και πρόταση του προκατόχου της, Βασίλη Μαγγίνα, να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης μετά τη συμπλήρωση 37ετίας, χωρίς το θεσπιζόμενο όριο ηλικίας των 58 ετών.

    [02] Ημέρα του Καταναλωτή

    Η Ημέρα του Καταναλωτή γιορτάζεται στις 15 Μαρτίου και οι αρμόδιοι φορείς παραχώρησαν συνεντεύξεις Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών. "Τριήμερο ειδικών τιμών" διοργανώνουν εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

    Σημαντικό βήμα αναγνώρισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί η πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνήγορου του Καταναλωτή να αφιερώσει τον εορτασμό της 15ης Μαρτίου "Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή" στους καταναλωτές με αναπηρία όπως ανέφερε σε κοινή συνεντευξη τύπου της Αρχής και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο πρόεδρος της κ. Βαρδακαστάνης.

    "Η ενέργεια αυτή" όπως σχολιάστηκε από τους παρεβρισκόμενους "ανοίγει το δρόμο για τη σύναψη διευρυμένων κοινωνικών συμμαχιών, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενημερωμένης και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας, που θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία" ενώ επισημάνθηκε με έμφαση ότι η συμβολική αυτή κίνηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προωθεί νέα προσέγγιση για την αναπηρία, "που θέλει το άτομο με αναπηρία υποκείμενο δικαιωμάτων και όχι αντικείμενο οίκτου και ελέους και με βάση αυτή την προσέγγιση, το άτομο με αναπηρία συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία, δρα ως ενεργός πολίτης και ως καταναλωτής αγαθών και υπηρεσιών".

    Επισημάνθηκε ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει θέσει επανειλημμένα στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης το αίτημά της για θεσμική εκπροσώπησή της στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, με στόχο τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ως καταναλωτών.

    Ο σχεδιασμός μέτρων και δράσεων για την προστασία του καταναλωτή με αναπηρία επισημάθηκε ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι:

    - Τα άτομα με αναπηρία είναι καταρχήν καταναλωτές όχι μόνο ιατρικών και τεχνικών βοηθημάτων και υπηρεσιών αλλά του συνόλου των αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (ηλεκτρονικό εμπόριο).

    - Τα άτομα με αναπηρία, ως ευπαθής κοινωνική και οικονομική ομάδα του πληθυσμού, είναι μια καταναλωτική ομάδα ιδιαίτερα ευπρόσβλητη που χρειάζεται πρόσθετα και εξειδικευμένα μέτρα προστασίας.

    - Οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία αναπηρίας τους - αισθητηριακή, κινητική, νοητική, ψυχική - και κατά συνέπεια και τα μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές με αναπηρία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την ποικιλομορφία. Παραδείγματος χάρη, οι ετικέτες των προϊόντων να είναι και στη γραφή Braille για τα τυφλά άτομα ή τα εμπορικά καταστήματα να είναι προσβάσιμα (ράμπες, ανελκυστήρες ) για τα άτομα με κινητική αναπηρία κλπ.

    Συνεντεύξεις Τύπου έδωσαν επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης κ.Χρήστου Φώλια, καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Βλάχος για την κατάσταση στην αγορά.

    Δηλώσεις Χρ. Φώλια για τα μέτρα κατά της ακρίβειας και την απεργία στη ΔΕΗ

    Την βεβαιότητά του ότι όταν τα μέτρα μέτρα κατά της ακρίβειας, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Ανάπτυξης, εφαρμοστούν στην πλήρη τους έκταση, τότε μπορεί να είναι σίγουρος ο καταναλωτής πως ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι να υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.

    Ο κ.Φώλιας επισήμανε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται και κάθε 15 μέρες ανακοινώνεται η πρόοδος της υλοποίησής τους. "Και τα 41 μέτρα θα γίνουν πράξη. Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη σε αυτό", τόνισε, επισημαίνοντας πάντως ότι "η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς παρατηρούμε τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του πετρελαίου όλων των εποχών, παράλληλα με αυξήσεις στις πρώτες ύλες, τα σιτηρά κλπ" . Ο κ.Φώλιας επανέλαβε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ.Κοντοπυράκη ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης ήταν στα περυσινά επίπεδα, τότε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα ήταν σήμερα στο 3%.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ελληνικό εμπόριο,την επιχειρηματικότητα, τους Έλληνες που τολμούν και αναλαμβάνουν ρίσκα. "Αδικαιολόγητα κέρδη και αθέμιτες πρακτικές δεν έχουν θέση σε μια υγιή αγορά. Πρακτικές που νοθεύουν τον ανταγωνισμό δεν είναι ανεκτές", πρόσθεσε ο κ.Φώλιας.

    Β· Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια ευρεία διαβούλευση για την αγορά των καυσίμων, με στόχο μέσα από μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση να συμφωνηθεί το πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή προστασία του καταναλωτή από μεγάλες ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε σχετική επιστολή στον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ κ. Αντρις Πίμπαλγκς.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίταξης των εργαζομένων με αφορμή τις διακοπές ρεύματος στην ΔΕΗ, ο κ.Φώλιας είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. "Δεν μας έχει απασχολήσει. Εκείνο όμως που μπορώ να πω είναι ότι είναι υποχρέωση το αγαθό της ενέργειας να παρέχεται χωρίς καμία διακοπή σε όλους τους καταναλωτές", προσθέτοντας ότι "ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι ως πού φτάνουν τα δικά τους δικαιώματα και πού αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, διότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία υπάρχουν και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κυρίως υπάρχει ισοπολιτεία".

    "Τριήμερο ειδικών τιμών"

    Με κεντρικό μήνυμα "Μην πηγαίνεις στα τυφλά" συμμετέχει φέτος η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου.

    Η ΕΣΕΕ πραγματοποιεί τριήμερο ειδικών τιμών από σήμερα ως και το Σάββατο 15 Μαρτίου 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επιχειρήσεις θα προσφέρουν τα εμπορεύματά τους σε μειωμένες τιμές. Αυτή η κίνηση, όπως τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, αποτελεί την ελάχιστη δυνατή συνεισφορά προς το καταναλωτικό κοινό, το οποίο καλείται να συγκρίνει τιμές, να ψάξει για την καλύτερη ποιότητα και να αποφασίσει τι πραγματικά το συμφέρει να αγοράσει, όπως σημείωσαν οι έμποροι.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, αλλά και του τριήμερου των ειδικών τιμών, η ΕΣΕΕ έχει ήδη διανείμει ενημερωτική αφίσα σε όλη την Ελλάδα, η οποία θα αναρτηθεί στις προθήκες των εμπορικών καταστημάτων με ευθύνη των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων. Το κεντρικό μήνυμα της αφίσας είναι «Μην πηγαίνεις στα τυφλά» και η ΕΣΕΕ καλεί τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στον εορτασμό και να ακολουθήσουν την πρακτική των μειωμένων τιμών ως ελάχιστη συνεισφορά προς τον καταναλωτή.

    Συγχρόνως καλεί τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν το «τριήμερο ειδικών τιμών» και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους μήνυμα.

    [03] Προσάραξε τουριστικό πλοίο

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το απόγευμα η μετεπιβίβαση σε παραπλέοντα σκάφη των 278 επιβατών του τουριστικού πλοίου "Γεωργής", το οποίο προσάραξε, το μεσημέρι, στη νησίδα "Πλατιά", βόρεια του Πόρου.

    Οι επιβάτες μεταφέρονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στη συνέχεια οι επιβάτες -όλοι αλλοδαποί- μερίμνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Υδραϊκή Ναυτική Εταιρία" του Παναγιώτη Δρακόπουλου θα μεταφερθούν με τα πλοία της γραμμής στον Πειραιά.

    Το τουριστικό επιβατηγό πλοίο είχε σε ισχύ όλα τα ναυτιλιακά του έγγραφα, καθώς επίσης και το Πιστοποιητικό Ασφάλειας, το οποίο και του δίνει το δικαίωμα πλόων.

    Ανάμεσα στους επιβάτες, είναι, σύμφωνα με τον κατάλογο επιβατών, 56 Ρώσοι, 163 Ιάπωνες και 58 Αμερικανοί.

    [04] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

    Νέο ρεκόρ σημειώνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα το απόγευμα, ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο.

    Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση 1,01 δολάρια και στις 17:15 ώρα Ελλάδος βρισκόταν στα 110,93 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πιάσει και τα 111 δολάρια το βαρέλι.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου Απριλίου, είχε ανέλθει στα 107,88 δολάρια ανά βαρέλι, για να υποχωρήσει ελάχιστα στη συνέχεια, στα 107,77 δολάρια το βαρέλι.

    Το ευρώ στα 1,558 δολάρια

    Σε νέο ιστορικό επίπεδο υποχώρησε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ, καταρρίπτοντας παράλληλα και το φράγμα των 100 γεν. Το ευρώ διαπραγματευόταν μεταξύ των 1,5523 - 1,5624 δολαρίων, ενώ το απόγευμα υποχώρησε ελαφρώς στα 1,558 δολ. από το επίπεδο των 1,5551 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε σήμερα το μεσημέρι στα 1,5577 δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 March 2008 - 17:30:24 UTC