Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργίες για το ασφαλιστικό
  • [02] Κομμουνιστικά κόμματα και ΕΕ
  • [03] Θέλουν να γίνουν διάσημοι
  • [04] Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή

  • [01] Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Τη Δευτέρα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την Υπουργό Απασχόλης κ.Πετραλιά.

    Κατά τη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, δεκατρείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή, υπέβαλαν εκπρόθεσμη τροπολογία, με την οποία πρότειναν την παράταση μέχρι το 2013, της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, για τους υπαλλήλους των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, των οποίων η θέση καταργείται λόγω υπαγωγής των συνεταιρισμών σε προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό των προτεινόντων, από μια τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται να προκύψει επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το κόστος της οικονομικής εξυγίανσης των συνεταιρισμών έχει ήδη προϋπολογιστεί - ενώ και από την πρόσφατη συγχώνευση του κύριου κλάδου σύνταξης και του επικουρικού κλάδου των εν λόγω εργαζομένων, προέκυψε ωφέλεια για το ΙΚΑ, ποσού 15 εκατ. ευρώ.

    Γνωστοποιήθηκε πως αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν και εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους η υπουργός κ.Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, διατίθεται να δεχθεί παράταση της δυνατότητας αυτής μέχρι το 2010, εφόσον συμφωνούν με την πρόταση όλα τα κόμματα - αλλά όχι μέχρι και το 2013.

    Η υπουργός Απασχόλησης, διευκρίνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόταση που να ανατρέπει τον οικονομικό σχεδιασμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης - και στο πλαίσιο αυτό, απέρριψε και πρόταση του προκατόχου της, Βασίλη Μαγγίνα, να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης μετά τη συμπλήρωση 37ετίας, χωρίς το θεσπιζόμενο όριο ηλικίας των 58 ετών.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Συνεδριάζει σήμερα η ΓΕΝΟΠ προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον της απεργίας, ενώ συνεχίζει τις 24ωρες απεργίες.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, συνεχίζουν και σήμερα την απεργία, ενώ θα απέχουν από τις εργασίες τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Ανεφερόμενος στην απεργία των ΟΤΑ ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει την τελευταία τετραετία 25 αιτήματα που χρόνιζαν επί 17 χρόνια. «Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία για αποχή τους από το καθήκον τους απέναντι στους άλλους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο».

    Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη, αποφάσισαν νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές και δημοσιογράφοι. Δώδεκα επιστημονικοί φορείς, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίδρασή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών κλάδων δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν τον αγώνα κατά του νομοσχεδίου, που, όπως είπαν, "προοιωνίζεται δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο των επιστημόνων της χώρας".

    Για κατβ αρχήν αποδοχή από την κυβέρνηση του αιτήματος των εργαζομένων στον Τύπο περί συγχώνευσης ομοειδών κλάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα προβλήματα λύθηκαν, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ανακοινώνοντας συμμετοχή των δημοσιογράφων και παρεμφερών επαγγελμάτων στα ΜΜΕ, στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης, 19 Μαρτίου.

    Σε πενθήμερη πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα τους κατεβαίνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 21 του μηνός.

    Νέα σαρανταοκτάωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αποφάσισε η ΟΤΟΕ, καθώς και συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, 19/3.

    Συνάντηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με Κ.Παπούλια

    Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστα Μίχαλο.

    Μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης με τον κ.Παπούλια, μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και δήλωσε οπαδός του κοινωνικού κράτους, που θα αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα και θα εξισορροπεί τις αντιθέσεις.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ.Παναγόπουλος, ο κ.Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η κοινωνική σύγκρουση οδηγήσει σε ελάττωση της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η κοινωνική συνοχή στον τόπο μας είναι σε πολύ εύθραυστο σημείο και υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος τόνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο "διαλύει την κοινωνική ασφάλιση", υπογραμμίζοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και μετά την περίοδο που το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη Βουλή.

    Σε διάλογο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες, με τα προεδρεία των συνδικαλιστών, ανέφερε ότι προσβλέπει την επίλυση των προβλημάτων.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ίδρυση μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που θα ονομάζεται "Στήριξη" και στόχος της θα είναι, όπως είπε, η καταπολέμηση της φτώχειας.

    [02] Κομμουνιστικά κόμματα και ΕΕ

    Το ΚΚΕ φιλοξενεί σήμερα και αύριο τη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες-μέλη της ΕΕ, με θέμα: «Η νέα Ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος».

    Οι εργασίες της συνάντησης θα αρχίσουν με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στις 10.00 το πρωί.

    Οι θέσεις του ΚΚΕ έναντι της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της Γενικής Γραμματέως του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα με την ευκαιρία της συνάντησης που θα έχουν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα 23 κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η κ. Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική στα άλλα κόμματα, όχι μόνο για την ευρωπαική τους πολιτική, αλλά και σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.

    Η κ. Παπαρήγα, στις δηλώσεις της, κατέστησε σαφές πως η στάση που έχουν τα πολιτικά κόμματα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής πολιτική συμμαχία με το ΚΚΕ.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι το να διατυπώνει κάποιος την ιδέα του ευρωσκεπτικισμού, δεν φτάνει. Το να μιλάς απλά για μια άλλη Ευρώπη, είναι παγίδα και αυταπάτη. Μόνο η προοπτική ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει λύσεις στους λαούς της, παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα διευκρίνισε ότι το πλαίσιο συμμαχίας στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει το ΚΚΕ, στηρίζεται στην εναντίωση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, καθώς και στο στόχο της λαϊκής εξουσίας. Στο πνεύμα αυτό, κάλεσε όσα κόμματα δεν κοροϊδεύουν, όπως είπε, τον λαό, να αποκηρύξουν ανοιχτά, ως πρώτο βήμα, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η εγχώρια αστική τάξη προτιμά τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και, αν δεν "περπατήσει" το σενάριο αυτό, το σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει υπερπροβολή του Συνασπισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε προϊόν για να πωληθεί, πρέπει να μπει στη βιτρίνα.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικό που γίνεται πιο δεξιό. Χαρακτήρισε επίσης καθαρή, συνειδητή προβοκάτσια από ορισμένα κανάλια τον ισχυρισμό, όπως είπε, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι για να μην φανεί ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος πήρε αποστάσεις από τον αγώνα τους, προσπαθούν να βάλουν μέσα και το ΚΚΕ.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ άσκησε κριτική και στην ευρωπαϊκή πολιτική του Συνασπισμού, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός της ότι η ΕΕ δεν αλλάζει και κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για αλλαγή της ΕΕ, τασσόμενη υπέρ της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κ. Παπαρήγα ήταν έντονα επικριτική και κατά της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της βίζας για τους Ελληνες που θέλουν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΓΓ του ΚΚΕ έκανε λόγο για νέο τρομονόμο, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι επειδή η ίδια δεν θέλει να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ βάζει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν διμερή συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία "κατάπτυστη".

    Τέλος, αναφερόμενη ονομαστικά στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, παρατήρησε ότι οι αγώνες δεν γίνονται με τους ρεφορμιστές. Διότι, πρόσθεσε, δεν μπορείς το 2008 να διαπραγματεύεσαι πόσα θα χάσεις, όταν οι εργαζόμενοι έχουν χάσει τόσες κατακτήσεις. Έτσι, κατέληξε, δεν ασκείται ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση.

    [03] Θέλουν να γίνουν διάσημοι

    Η έμμονη ιδέα των νέων να μοιάσουν με διασημότητες καταστρέφει την ακαδημαϊκή πορεία τους, σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Δασκάλων και Καθηγητών (ATL) της Βρετανίας.

    Πολλοί μαθητές δεν εμπνέονται πλέον από τους στόχους μιας ακαδημαϊκής καριέρας και προσπαθούν να αντιγράψουν αστέρες από τον χώρο του αθλητισμού και του θεάματος, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας. Τα δύο τρίτα των δασκάλων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι μαθητές τους προσπαθούν να μιμηθούν τους αστέρες των γηπέδων, ενώ πάνω από τους μισούς μαθητές θα ήθελαν να γίνουν αστέρες της ποπ.

    Από τις διαδημότητες της εποχής μας που εμπνέουν τα παιδιά στη Βρετανία, εκείνοι που ασκούν μεγαλύτερη γοητεία είναι ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

    Πολλοί δάσκαλοι δηλώνουν ότι οι μαθητές τους απλά "θέλουν να γίνουν διάσημοι για να είναι διάσημοι".

    Για να το πετύχουν αυτό, τα παιδιά ντύνονται ή συμπεριφέρονται σαν τους διάσημους αστέρες που τους εμπνέουν. Χαρακτηριστικότερες είναι οι περιπτώσεις κοριτσιών, που ντύνονται "με τρόπο που δεν αρμόζει" στην ηλικία τους, ή είναι προκλητικός.

    "Δεν μας εκπλήσσει η επιρροή της κουλτούρας των διάσημων στα σχολεία- αντανακλά την τρέχουσα εμμονή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με τις διασημότητες και την επιρροή της κουλτούρας αυτής στο σύνολο της κοινωνίας", δήλωσε η γενική γραμματέας της ATL, Μέρι Μπάουστεντ. Επισήμανε πάντως ότι "οι διάσημοι μπορούν να ασκήσουν θετική επιρροή στους μαθητές", ενεργοποιώντας τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες τους για το μέλλον.

    "Ωστόσο, η κουλτούρα των διασημοτήτων μπορεί να διαιωνίσει την αίσθηση ότι το καθεστώς αυτών των ατόμων είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα και να ενισχύσει την πεποίθηση ότι οι άλλες προοπτικές καριέρες δεν αξίζουν", επισήμανε η Μπάουστεντ.

    Μετά το ζεύγος Μπέκαμ, οι διασημότητες που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Βρετανούς μαθητές είναι ο ποδοσφαιριστής της Τσέλσι, Φρανκ Λαμπάρντ και η ηθοποιός Κίρα Νάιτλι.

    [04] Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι αποχωρεί από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή μετά την "τελευταία σύνοδο κορυφής" στην οποία συμμετέχει, καθώς είναι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

    "Αυτή είναι η τελευταία μου σύνοδος", είπε ο 68χρονος Πρόντι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2009.

    Ο Πρόντι είχε ήδη ανακοινώσει, στις 10 Μαρτίου, ότι αποχωρεί και από την πολιτική ζωή της Ιταλίας. "Εγκαταλείπω την πολιτική. Το μέλλον μου είναι αίθριο. Ο κόσμος είναι γεμάτος με ευκαιρίες", εξήγησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει διεθνή καριέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 March 2008 - 7:30:22 UTC