Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης"
  • [02] Πανελλαδική σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Πολύνεκρη έκρηξη στα Τίρανα

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης"

    Μεγάλες ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κινήματος. Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ποια ακριβώς είναι η πρόταση συνεργασίας προς τα άλλα κόμματα της αριστεράς, ενώ ταυτίστηκε με το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ή τις προγραμματίζουν, υποσχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στο πλευρό τους και θα στηρίξει τους αγώνες τους.

    Ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε, όταν ανήγγειλε τις αποφάσεις του για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού στην κορυφή του Κινήματος, οι οποίες κινήθηκαν εκτός των αναμενομένων ακόμα και από στενούς του συνεργάτες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε ότι στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος θα κληθούν να μετέχουν νέα στελέχη, τα οποία δεν έχουν υπηρετήσει σε θέσεις υπουργών ή υφυπουργών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στελέχη όπως οι κ.κ. Βενιζέλος, Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδης, Παπουτσής, Πάγκαλος και πολλοί άλλοι δεν θα μετέχουν στη νέα σύνθεση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.

    Η αναγγελία του κ. Παπανδρέου έγινε δεκτή με θυελλώδη χειροκροτήματα από το σώμα των 7.000 συνέδρων και το κλίμα έγινε πανηγυρικό, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε στην εξέδρα τους "αντιπάλους" του για την ηγεσία του κόμματος, για να χαιρετήσουν μαζί, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

    Πάντως η απόφαση του κ. Παπανδρέου δεν αφήνει εκτός θέσεων και ρόλων τα πλέον επώνυμα στελέχη του Κινήματος, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει τα στελέχη αυτά στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με πολλούς τρόπους.

    Η συγκρότηση των νέων οργάνων στο κόμμα και τη Βουλή αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου "αρχίζει μια εβδομάδα μαχών και όλοι θα είμαστε στη μάχη, δίπλα στο λαό".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οδηγήθηκε στην απόφασή του βασιζόμενος στις αρχές της ενότητας, της ανανέωσης και της αξιοκρατίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ζήτησε από το σώμα των συνέδρων να επικυρώσει την απόφασή του, και οι σύνεδροι το έκαναν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

    Σχετικά με το θέμα των συνεργασιών και την πρότασή του προς τον ΣΥΝ, θέμα για το οποίο έγινε αρκετή συζήτηση στο Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο θέμα η αυτοδυναμία, από την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν αφίσταται, και άλλο η πρόθεσή του να πετύχει ευρύτερες συνεργασίες για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας.

    Κάλεσε τον ΣΥΝ να αποφασίσει αν θα πορευτεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της Αλλαγής ή θα επιλέξει "να κρύβεται πίσω από προφάσεις". Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη, την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, την ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο λαό, την ευρύτερη πολιτική συνεργασία και όλα αυτά "για να δώσει και κυβέρνηση Αλλαγής και δυναμική ανατροπής που έχει ανάγκη η χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου όρισε ως μοναδικό αντίπαλο τη ΝΔ και την κυβέρνησή της, ταυτιζόμενος με το σύνολο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των διεκδικήσεών τους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, προς τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους, χρησιμοποίησε το τρίπτυχο "Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε", το οποίο στην κομματική του διάσταση αποτελεί πρόσκληση για αυτοοργάνωση και στην κοινωνική, πρόσκληση για αντίδραση στις επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε και σε όσους πίστεψαν στη ΝΔ, για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν τους θεωρεί εχθρούς και ότι δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά τους ως "γαλάζια παιδιά", αλλά ως παιδιά του ελληνικού λαού και ζήτησε τη συστράτευσή τους, ως σύμμαχοι για μια δίκαιη και ευνομούμενη πολιτεία.

    Το σώμα του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στις ψηφοφορίες επί των Πολιτικών Θέσεων, του Καταστατικού και του Οικονομικού Απολογισμού για το διάστημα από το 7ο Συνέδριο (1/3/2005) ως τις 21/2/2008.

    Το 8ο Συνέδριο ψήφισε ομόφωνα υπέρ των Πολιτικών Θέσεων του ΠΑΣΟΚ και ανέθεσε στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος να συνθέσει σε ενιαίο κείμενο τις Πολιτικές Θέσεις και την εισηγητική ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Συνέδριο.

    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξαν 7 ψήφοι κατά, ενώ ομόφωνα ψηφίστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός.

    Από τις 9 το πρωί της Κυριακής ως τις 5 το απόγευμα θα διεξαχθούν, σε 60 κάλπες, οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες ολοκληρώνονται οι τετραήμερες εργασίες του 8ου Συνεδρίου του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης.

    Ο αριθμός των συνέδρων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για το Εθνικό Συμβούλιο ανέρχεται σε 486 άτομα και περιλαμβάνονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

    [02] Πανελλαδική σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

    Επικρίσεις εναντίον όσων διατυπώνουν την άποψη ότι η άνοδος που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "φούσκα" αλλά και επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται από παντού μία έντονη κριτική με δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά, όπως είπε: "μία προσπάθεια ψυχολογικού εφησυχασμού που επιχειρούν να κάνουν διάφοροι ανένταχτοι ανησυχούντες δημοσιολόγοι και μας λένε ή μάλλον λένε στους εαυτούς τους και στους ακόμα πιο ανήσυχους διαχειριστές τους καταρρέοντος πολιτικού συστήματος" που συμπυκνώνεται στην εκτίμηση ότι "επικοινωνιακό πυροτέχνημα είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και θα σβήσει" ή ότι "φούσκα είναι και θα σκάσει" για να απαντήσει ότι:

    "Φούσκα δεν είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις, τα περίφημα 3 "δεν" του κ. Καραμανλή. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις στους συμβασιούχους. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις για αξιοκρατία στη δικαιοσύνη. Φούσκα ήταν το χρηματιστήριο. Φούσκα ήταν τα δομημένα ομόλογα. Φούσκα είναι η διακυβέρνηση του τόπου από μία λαϊκή μειοψηφία που στηρίζεται από μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πολιτικό παράδοξο, ούτε φαινόμενο, αλλά όπως είπε "πολιτικό παράδοξο ήταν αυτό που ζούσαμε τόσα χρόνια".

    Ο δεύτερος άξονας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αφορά την προσπάθεια να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προγραμματικές θέσεις για να απαντήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προτάσεις για ανασφάλιστη εργασία, γιατί δεν προτείνει μείωση συντάξεων, γιατί δεν χρησιμοποιεί όρους όπως ευελιξία, ανταγωνιστικότητα, γιατί δεν προτείνει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Στην εκτενή κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι έφυγε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βαθιά προβληματισμένος, γιατί όπως είπε, πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα με τόσο μεγάλη και σημαντική ιστορία που τη σεβόμαστε, ένα κόμμα που ενέπνευσε στο παρελθόν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, ένα κόμμα που αφουγκράστηκε τη βαθιά επιθυμία του λαού για ριζοσπαστικές αλλαγές και που ακόμη και σήμερα έχει στις τάξεις του αγωνιστές, να μην παίρνει χαμπάρι τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω του.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έξω η κοινωνία βράζει, έξω χαλάει ο τόπος, έξω οι συσχετισμοί ανατρέπονται, έξω ο συναινετικός δικομματισμός καταρρέει και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λες και γίνεται σε θερμοκήπιο, λες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί σε μία γυάλα αποστειρωμένη, ψάχνει να ανακτήσει τη χαμένη αυτοδυναμία του, ενώ απαντώντας και πάλι στο θέμα της συνεργασίας είπε: "Αγαπητοί φίλοι και φίλες του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική σας προσφορά, αλλά δεν θα πάρουμε".

    [03] Πολύνεκρη έκρηξη στα Τίρανα

    Διασώστες ανακάλυψαν και πέμπτο νεκρό στην περιοχή της στρατιωτικής αποθήκης κοντά στα Τίρανα όπου σημειώθηκε σειρά εκρήξεων, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

    "Ανακαλύφθηκε και πέμπτο πτώμα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τζουέλα Μετσάνι.

    Ο υπουργός Υγείας Ναρντ Ντόκα δήλωσε πως ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 200, από τους οποίους οι 12 σοβαρά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

    "Υπάρχουν ακόμη τμήματα της εγκατάστασης που δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο, οι εκρήξεις συνεχίζονται και η έντασή τους είναι πολύ ισχυρή", είπε.

    Η εκπρόσωπος διευκρίνισε πως 110 άνθρωποι βρίσκονταν στην εγκατάσταση τη στιγμή της έκρηξης. Άνθρωποι τραυματίστηκαν έξω από την εγκατάσταση αυτή.

    Επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, η Μετσάνι διευκρίνισε ότι "ανάμεσα στις δύο πρώτες εκρήξεις μεσολάβησαν δέκα λεπτά. Πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να επωφεληθούν από το διάστημα αυτό για να εγκαταλείψουν την περιοχή".

    "Οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να ταυτοποιήσουν τα πρόσωπα που βρίσκονταν επιτόπου τη στιγμή της πρώτης έκρηξης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη διότι οι εκρήξεις συνεχίζονται", πρόσθεσε.

    Η Μετσάνι δήλωσε επίσης ότι τα σωστικά συνεργίεα απομάκρυναν σώους από την περιοχή 25 κατοίκους, οι οποίοι "κατέφυγαν σε ένα μπούνκερ από την εποχή της κομουνιστικής περιόδου".

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στην περιοχή του χωριού Γκέρντετς, κοντά στην περιοχή Βόρα, δώδεκα χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων.

    Σειρά εκρήξεων συνέχισαν να ακούγονται λίγο-πολύ κατά τακτικά διαστήματα περισσότερο από επτά ώρες μετά την πρώτη έκρηξη.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Καραμανλή - Σ. Μπερίσα

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη γειτονική χώρα. Ο κ. Καραμανλής είπε στον κ. Μπερίσα ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη να προσφέρει βοήθεια εάν χρειάζεται. Ο κ. Μπερίσα απάντησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία τραυματιών σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες στα αρμόδια υπουργεία εφόσον ζητηθεί βοήθεια να διευκολύνουν και να προσφέρουν τα απαραίτητα μέσα.

    Ελληνική βοήθεια στα Τίρανα

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αεροσκάφος C 130 της πολεμικής μας αεροπορίας απογειώνεται απόψε για την Αλβανία μεταφέροντας φιάλες αίματος, ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό προς συνδρομή στις αλβανικές αρχές με αφορμή το δυστύχημα στο σε στρατιωτική αποθήκη κοντά στα Τίρανα.

    Παράλληλα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα το στρατιωτικό νοσοκομείο Αργυροκάστρου και τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας για συνδρομή και για υποδοχή τραυματιών εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αλβανικές αρχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 March 2008 - 21:30:18 UTC