Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για τις αρκούδες

  • [01] Ερευνες για τις αρκούδες

    Τι το κοινό έχουν η "Κασσιόπη", ο "Ιων", η "Νέλλη", η "Μοναχή", ο "Πεθερός", η "Αλέκα" και ο "Τόμπιας" με τον παλαίμαχο "Μελή" και την νεαρή "Καλλιστώ"; Όλες τους είναι αρκούδες, από τις οποίες οι πρώτες επτά απέκτησαν πρόσφατα δορυφορικό ραδιοπομπό με την "βοήθεια" της ερευνητικής ομάδας της "Καλλιστώ" και προστέθηκαν στο δείγμα της περασμένης άνοιξης συναντώντας τον παλαίμαχο "Μελή" και την νεαρή "Καλλιστώ".

    Πρόκειται για τα αποτελέσματα της δεύτερης επιχείρησης ραδιοσήμανσης στον γηγενή πληθυσμό αρκούδας της Α. Πίνδου στον ν. Γρεβενών που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, από την ερευνητική ομάδα της "Καλλιστώ" με την συνδρομή και του αμερικάνου ειδικού Dr. John Beecham , αθροίζοντας συνολικά 13 αρκούδες με ραδιοπομπό.

    Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στα αντικείμενα του ειδικού ερευνητικού προγράμματος διετούς διάρκειας (2006-2008), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006, για την μελέτη της επίδρασης της όχλησης από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού στο τμήμα "Παναγιά-Γρεβενά" στις συνήθειες και τις μετακινήσεις των αρκούδων της περιοχής. Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί, σε ότι αφορά αρκούδες και λύκους, η περιβαλλοντική οργάνωση "Καλλιστώ". Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως, για να ερμηνεύσουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των αρκούδων λόγω της κατασκευής της Εγνατίας οδού στο τμήμα "Παναγιά-Γρεβενά", μήκους 36 χλμ.

    Στις αρκούδες δίνονται ονόματα με βάση είτε κάποια ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους είτε κάποιο συμβολισμό:

    Ο "Μελής" γιατί είχε αδυναμία στο μέλι και στα παρακείμενα μελίσσια.

    Ο "Πατσίνο", (από τον όνομα του ηθοποιού Al Patsino που έπαιξε στην γνωστή ταινία ο "Σημαδεμένος" - "Scarface") επειδή είχε ένα πολύ παλιό τραύμα στη μύτη του από πάλη με άλλα αρσενικά για την διεκδίκηση θηλυκού.

    Ο "Κουταλιανός" γιατί είναι η πιο μεγάλη και πιο εντυπωσιακή αρκούδα που έχει ραδιοσημανθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ζύγιζε 247 κιλά!

    Ο "Τετραδάκτυλος" γιατί στο δεξί του πόδι είχε 4 αντί για 5 δάκτυλα (ισως και αυτό από κάποιο παλιό τραύμα).

    Ο "Στρατηγός" διότι ήταν πολύ αυταρχικός αλλά και προς τιμήν του Κώστα Γάτη (κάτοικου Κηπουριού Γρεβενών που ακούει στο ίδιο παρατσούκλι). Σημειωτέον ότι η αρκούδα αυτή ραδιοσημάνθηκε σε ένα από τα χωράφια με βιολογική καλλιέργεια βίκου (τριφυλλιού) του Κώστα.

    Η μικρή "Καλλιστώ" προς τιμή της οργάνωσης με την οποία φαίνεται να έχει και την ίδια ηλικία.

    Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αρκούδες φαίνεται να επηρεάζονται αισθητά από τον θόρυβο της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ενώ ο διάδρομος του αυτοκινητοδρόμου άρχισε να λειτουργεί σαν τεχνητό εμπόδιο είτε τέμνοντας και διακόπτοντας τον ζωτικό χώρο των αρκούδων είτε δημιουργώντας ένα τεχνητό όριο. Επίσης, αυτό που ήδη διαφαίνεται είναι ότι αρκούδες που διασχίζουν την ζώνη κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν είτε κάποια από τα κατασκευασμένα υπόγεια περάσματα είτε τα υπερκείμενα τμήματα των σηράγγων.

    Ωστόσο ένα από τα ραδιοκολλάρα που διέθετε η ομάδα χρησιμοποιήθηκε για λίγο διαφορετικό σκοπό: τοποθετήθηκε στον "Πολύμυλο" έναν νεαρό αρσενικό αρκούδο που βρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο τραυματισμένος από διερχόμενο όχημα στον κόμβο του Πολύμυλου πάνω στην Εγνατία Οδό. Η παρακολούθηση του ζώου έδειξε το εξής συναρπαστικό: ενώ, μετά από προληπτική κτηνιατρική παρακολούθηση από του κτηνιάτρους της "Καλλιστώ", ο αρκούδος αφέθηκε σε μια απόμερη περιοχή στα ανατολικά του ν. Γρεβενών, μετά από μια μεγάλη περιπλάνηση που έφτασε μέχρι τις παρυφές της Β. Κάλντα, ο αρκούδος επανήλθε κοντά στην περιοχή όπου αρχικά είχε βρεθεί στον νομό Κοζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 March 2008 - 11:30:13 UTC