Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας
  • [02] «Είμαστε μέρος του λαού που διαμαρτύρεται»
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"
  • [04] Απώλειες για τον Σαρκοζί

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη για θέματα αρμοδιότητάς του και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί είναι απόσταγμα και συνισταμένη των δύο πλευρών που συζήτησαν.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι ''οι απεργοί σκληραίνουν τη στάση τους'', ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε πως θα είχαν μια ανάλογη στάση από τη στιγμή που βλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει δίκιο και προχωρά. "Εγώ δεν τη χαρακτηρίζω πιο σκληρή τη στάση τους, αλλά θεωρώ ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο μια και την Πέμπτη ολοκληρώνεται η συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή βασίζεται στα συμπεράσματα ενός πολύμηνου διαλόγου και επειδή είναι μια ουσιαστική, πραγματική και συνετή ταυτόχρονα μεταρρύθμιση που αφορά τις μελλοντικές γενιές πρέπει να προχωρήσει ως έχει", τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο μέλλον σε κυβερνητικό επίπεδο, είπε ότι κατ' αρχήν το έχει απορρίψει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και επί πρακτικής βάσης δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Αμυνας είπε: "Μα τι συζητάμε τώρα; Τι θα γίνει μετά από τέσσερα χρόνια, το 2011; Το κουβεντιάζουμε τότε".

    Ανέφερε ακόμη ότι η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την πολιτική της ΝΔ και αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις μονάδες της διαφοράς από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει έξι και επτά.

    Σε ερώτηση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει πλήρως και ξεκάθαρα τις απόψεις της και από κει και πέρα οφείλει η άλλη πλευρά να κάνει τα βήματα που απαιτούνται για να συναντηθούμε, διαφορετικά θα έχει εκείνη την ευθύνη.

    Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα και αν υπάρχει αισιοδοξία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: "Εμείς πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, αλλά αυτό πλέον είναι θέμα της άλλης πλευράς, η οποία έχει και την απόλυτη ευθύνη".

    Τέλος, στην ερώτηση αν θα καταστραφούν παλαιά πυρομαχικά και στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν με όλες τις διαδικασίες ασφαλείας που απαιτούνται, καθώς τα ανθρώπινα λάθη μπορεί να κοστίσουν πάρα πολύ.

  • ** Το μεσημέρι, ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Πιρίνσκι.

  • ** Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκουφη (10:00) και στη συνέχεια (11:00), υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Μεταφορών.

    Νέος γύρος συνομιλιών για το όνομα

    Νέα συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη.

    Μήνυμα Κ.Καραμανλή προς το Σκόπια

    Αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν θα υπάρξει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    O πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, μια τέτοια λύση, καθαρή και πρακτική μπορεί να βάλει τέρμα σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία, κάτι που, όπως σημείωσε, αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το θέμα επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις ευρωαντλαντικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. "Μη λύση σημαίνει, μη πρόσκληση, δηλαδή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούν να χτιστούν συμμαχικές σχέσεις και σχέσεις αλληλεγγύης στη βάση εκκρεμοτήτων και διεμήνυσε: "Αυτή η θέση ισχύει σήμερα, θα ισχύσει και αύριο και θα ισχύει ως τη επίτευξη λύσης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή".

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα είπε: "Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόσχημα, ούτε ως άλλοθι για τη διαιώνιση ενός 17χρονου αδιεξόδου για μια δήθεν, ψευδεπίγραφη, συμβιβαστική διευθέτηση. Μία τέτοια προσέγγιση είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μία μεγάλη απόσταση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβη στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι τη συζήτηση και τόνισε ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

    Εγώ έκρινα σκόπιμο, είπε ο πρωθυπουργός, να συναντηθεί η υπουργός Εξωτερικών, αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας τέτοιες συναντήσεις δεν χρειάζεται άλλη απάντηση. Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι για τον ίδιο λόγο και ο ίδιος συναντήθηκε με εταίρους και συμμάχους, προσθέτοντας ότι αντάλλαξε χειραψία χθες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ και πως δεν θα είχε πρόβλημα αν του άνοιγε ο ίδιος συζήτηση, να του παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

    Ο κ.Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Κοσόβου, δήλωσε πως «επιθυμία της Ελλάδας, είναι να διασφαλιστεί η Νατοϊκή παρουσία (ΚFOR) και η παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης στην περιοχή του Κοσόβου».

    Οι θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι «διαχρονικά γνωστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλης της περιοχής και ειδικότερα της Σερβίας.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται» και κατέληξε λέγοντας: «Θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους και με κύριο γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

    [02] «Είμαστε μέρος του λαού που διαμαρτύρεται»

    Την αγανάκτησή του για την πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλέβει τον εργαζόμενο, κοροϊδεύει και λοιδορεί το εργατικό κίνημα, που παλεύει για τα βασικά δικαιώματα του Έλληνα ασφαλισμένου». Και πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες αυτού που θα δημιουργήσει, ούτε καλύτερες υπηρεσίες θα είναι, ούτε καλύτερες συντάξεις, ούτε μία πιο ποιοτική ζωή».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους τονίζοντας ότι «εμείς, είμαστε μαζί, μέρος του λαού που διαμαρτύρεται».

    Ζήτησε για μια ακόμα φορά: «την απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ για το ασφαλιστικό» και πρόσθεσε, «έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις για το αύριο, για ένα δίκαιο, βιώσιμο, δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ο αγώνας των εργαζομένων να είναι και καλός και ενωτικός.

    Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η καταμέτρηση των ψήφων των συνέδρων του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των 150 αιρετών εκπροσώπων στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήμστος.

    Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης οι διαπιστευμένοι σύνεδροι ήταν 6.489, ψήφισαν 6.230 (96,1%) τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6.014 (96,53%) τα λευκά 3 και τα άκυρα 213.

    Ο τελικός κατάλογος αυτών που θα εκλεγούν στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των ποσοστώσεων που προβλέπονται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ήτοι: 20% νεοεκλεγόμενοι, 15% νέοι κάτω των 35 χρόνων, 40% γυναίκες, 7 απόδημοι και 3 πολίτες τρίτων χωρών.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Νιώτης στις περιπτώσεις των αποδήμων και των αλλοδαπών δεν θα ισχύσουν ποσοστώσεις.

    Επίσης σε ότι αφορά την ποσόστωση του 15% των νέων, η αναλογία ανδρών-γυναικών θα είναι 50%-50% και αυτό το ποσοστό θα αφαιρεθεί από το 40% των γυναικών.

    Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου σήμερα Δευτέρα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ενστάσεις, οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν δύο ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Μετά τη λήξη και της σημερινής ΄(Δευτέρα) συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί και ο τελικός κατάλογος των 150 αιρετών μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κατάλογος των πρώτων 150 αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον υπολογισμό των ποσοστώσεων , είναι ο ακόλουθος:

    Γενηματά Φ, Ανδρουλάκης Ν, Μητρόπουλος Α, Πολυζωγόπουλος Χ, Μίχας Ι, Παναγιωτακόπουλος Γ, Τζουμάκας Σ, Κατσικαρέλης Ε, Αγγελούδης Σ, Μαδεμλής Ν, Θωμάς Φ, Οθωνας Ε, Κουκουλόπουλος Π, Σαλαγιάννης Ν, Σχοιναράκη Ε, Παπαιωάννου Μ, Κανελλόπουλος Λ, Σπυρόπουλος Ρ, Κϊτρου Μ, Οφίδης Α, Ασκούνης Κ, Καρύδης Δ, Δαμιανάκης Ε, Μπίστης Ν, Κουτρουμάνης Γ, Φελώνης Γ, Δανιηλίδης Σ, Ανωμερίτης Γ, Νεονάκης Μ,Σώκος Ε, Καστρινάκης Γ, Γιαννόπουλος Ν, Πρωτόπαπας Χ, Γαννακοπούλου Κ, Σαουλίδης Α, Κουρουμπλής Π, Βογανατζης Δ, Μϊχος Λ, Κότσακας Α, Χαλβατζόγλου Γ, Ζάρπαλας Σ, Μακρυπίδης Α, Οικονόμου Π, Τσιλίκης Σ, Γαζή Π, Λύτρας Ι, Αρσένη Μ, Σταυρακάκης Μ, Τσιμπίδα Β, Σπάθης Σ, Ζώγας Κ, Θεοχαρίδης Α, Κωνσταντινόπουλος Α, Μουτάφης Ε, Καλογεράκης Ζ, Νούσιος Β, Βούρος Ι, Αγατσα Α, Χαλάτση, Ε, Γράψα Ε, Λάμπρου Π, Κατσικόπουλος Δ, Τζελκέπης Μ, Λυμπερόπουλος Γ, Χατζόπουλος Α, Αλαμπάνος Δ, Αράπη Π, Παπαγεωργίου Α, Καμάς Π, Καλούδης Γ, Σπυρόπουλος Β, Κριθαρίδης Ν, Κωνσταντόπουλος Δ, Τζιόλας Ε, Τσολάκης Σ, Καραντώνης Θ, Σμυρλής Χ, Ιωάννου β, Πατρουλάκης Γ, Νικολάου Ι, Μιχελογιαννάκης Ι, Παρασύρης Φ, Πασβαντίδης Χ, Βισκαδούρος Γ, Κοσσυβάκη Ε, Ακριβούλη Ζ, Δαδούδης Π, Τριαντάφυλλος Κ, Χατζηδάκης Γ, Ζαφειρόπουλος Ι, Ράπτης Ι, Χατζημιχάλης Ν, Σακελλάρης Δ, Χαραλαμπίδης Κ, Αλεξανδρίδης Μ, Λόης Ε, Διαμαντοπούλου Α, Καπελέρης Ι, Κατσέλη Ν, Κίρκος Γ, Πιπεργιάς Δ, Τσόλιας Γ, Δολλης Δ, Φωτάκης Ι, Ανέστης Ε, Παλάντζας Λ, Αναγνωστοπούλου Μ, Ανδρέου Β, Κράλλης Γ, Κίτσιος Β, Κουκιαδάκης Ε, Ψαράκη Π, Ελενόπουλος Γ, Αντωνίου Η, Κοψαχείλης Ν, Παπαγεωργίου Μ, Αγγέλου Λ, Κουρκούτας Α, Ξενοκώστας Χ, Πετρίδης Γ, Κοκκινοβασίλης Χ, Ζερβάκη Μ, Αποστολόπουλος Α, Πάννας Α, Οικονόμου Α, Βλατής Ι, Δάλλα Σ, Θωμάς Γ, Πέππας Ι, Κοστανιάν Ε, Τάτσης Κ, Γερακούδη Κ, Αποστολίδης Λ, Σουλελές Χ, Βαγιάκος Η, Δρούζιας Χ, Παρασκευάς Ι, Κουκος Ε, Βυλλιώτη Β, Ναούμ Χ, Σταυράκη Ε, Αδαμόπουλος Ι, Ζώτος Σ, Αστρινάκης Μ, Χειβιδόπουλος Α, Κουρτίδης Λ, Καρδίμη Μ, Παπαντωνίου Κ, Λαπιδάκης Μ,Διαμαντής Κ.

    Γ.Παπανδρέου: Μεγάλες ανατροπές

    Μεγάλες ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κινήματος. Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ποια ακριβώς είναι η πρόταση συνεργασίας προς τα άλλα κόμματα της αριστεράς, ενώ ταυτίστηκε με το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ή τις προγραμματίζουν, υποσχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στο πλευρό τους και θα στηρίξει τους αγώνες τους.

    Ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε, όταν ανήγγειλε τις αποφάσεις του για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού στην κορυφή του Κινήματος, οι οποίες κινήθηκαν εκτός των αναμενομένων ακόμα και από στενούς του συνεργάτες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε ότι στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος θα κληθούν να μετέχουν νέα στελέχη, τα οποία δεν έχουν υπηρετήσει σε θέσεις υπουργών ή υφυπουργών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στελέχη όπως οι κ.κ. Βενιζέλος, Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδης, Παπουτσής, Πάγκαλος και πολλοί άλλοι δεν θα μετέχουν στη νέα σύνθεση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.

    Η αναγγελία του κ. Παπανδρέου έγινε δεκτή με θυελλώδη χειροκροτήματα από το σώμα των 7.000 συνέδρων και το κλίμα έγινε πανηγυρικό, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε στην εξέδρα τους "αντιπάλους" του για την ηγεσία του κόμματος, για να χαιρετήσουν μαζί, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

    Πάντως η απόφαση του κ. Παπανδρέου δεν αφήνει εκτός θέσεων και ρόλων τα πλέον επώνυμα στελέχη του Κινήματος, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει τα στελέχη αυτά στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με πολλούς τρόπους.

    Η συγκρότηση των νέων οργάνων στο κόμμα και τη Βουλή αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου "αρχίζει μια εβδομάδα μαχών και όλοι θα είμαστε στη μάχη, δίπλα στο λαό".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οδηγήθηκε στην απόφασή του βασιζόμενος στις αρχές της ενότητας, της ανανέωσης και της αξιοκρατίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ζήτησε από το σώμα των συνέδρων να επικυρώσει την απόφασή του, και οι σύνεδροι το έκαναν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

    Σχετικά με το θέμα των συνεργασιών και την πρότασή του προς τον ΣΥΝ, θέμα για το οποίο έγινε αρκετή συζήτηση στο Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο θέμα η αυτοδυναμία, από την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν αφίσταται, και άλλο η πρόθεσή του να πετύχει ευρύτερες συνεργασίες για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας.

    Κάλεσε τον ΣΥΝ να αποφασίσει αν θα πορευτεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της Αλλαγής ή θα επιλέξει "να κρύβεται πίσω από προφάσεις". Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη, την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, την ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο λαό, την ευρύτερη πολιτική συνεργασία και όλα αυτά "για να δώσει και κυβέρνηση Αλλαγής και δυναμική ανατροπής που έχει ανάγκη η χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου όρισε ως μοναδικό αντίπαλο τη ΝΔ και την κυβέρνησή της, ταυτιζόμενος με το σύνολο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των διεκδικήσεών τους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, προς τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους, χρησιμοποίησε το τρίπτυχο "Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε", το οποίο στην κομματική του διάσταση αποτελεί πρόσκληση για αυτοοργάνωση και στην κοινωνική, πρόσκληση για αντίδραση στις επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε και σε όσους πίστεψαν στη ΝΔ, για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν τους θεωρεί εχθρούς και ότι δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά τους ως "γαλάζια παιδιά", αλλά ως παιδιά του ελληνικού λαού και ζήτησε τη συστράτευσή τους, ως σύμμαχοι για μια δίκαιη και ευνομούμενη πολιτεία.

    Το σώμα του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στις ψηφοφορίες επί των Πολιτικών Θέσεων, του Καταστατικού και του Οικονομικού Απολογισμού για το διάστημα από το 7ο Συνέδριο (1/3/2005) ως τις 21/2/2008.

    Το 8ο Συνέδριο ψήφισε ομόφωνα υπέρ των Πολιτικών Θέσεων του ΠΑΣΟΚ και ανέθεσε στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος να συνθέσει σε ενιαίο κείμενο τις Πολιτικές Θέσεις και την εισηγητική ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Συνέδριο.

    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξαν 7 ψήφοι κατά, ενώ ομόφωνα ψηφίστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός.

    ΠΑΣΟΚ για είσοδο Ντόιτσε Τέλεκομ στον ΟΤΕ

    "Δυστυχώς, η προδιαγεγραμμένη πορεία εκποίησης του ΟΤΕ φαίνεται ότι προχωρά με την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης", επισημαίνεται σε κοινή δήλωση της υπεύθυνης οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη, της υπεύθυνης κοινωνικής πολιτικής, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του εισηγητή του ΚΤΕ Μεταφορών Επικοινωνιών, Χάρη Τσιόκα.

    "Η άνευ όρων διαφαινόμενη εξαγορά του εθνικού τηλεπικοινωνιακού μας οργανισμού από την Ντόιτσε Τέλεκομ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ είχε επίμονα εκφράσει. Η τροπολογία που είχαμε καταθέσει διασφάλιζε ότι το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα έπεφτε κάτω από 28%", αναφέρεται στη δήλωση, με την οποία επίσης, καλείται η κυβέρνηση "να δηλώσει ευθέως ότι δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, θα συνεχίσει το Ελληνικό Δημόσιο να ελέγχει την εταιρία και την διοίκησή της και επίσης να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε κινήσεις που θα τις πληρώσουν οι πολίτες με ψηλότερα τιμολόγια και χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες, αλλά και ο ΟΤΕ με απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού του και των δυνατοτήτων του για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη".

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ.Αλαβάνος ζήτησε για μια ακόμη φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αλλά και την κατάργηση των νόμων του 1992 και του 2002 προσθέτοντας ότι αν δεν αποσυρθούν "θα αγωνιστούμε για την απόσυρση του κ.Καραμανλή και της ΝΔ".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας επίθεση κατά του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στρέφεται ιδιαίτερα εναντίον ευπαθών κατηγοριών του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι άνεργοι και οι ηλικιωμένοι, ενώ υπογράμμισε ότι αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει με κοινωνικούς φορείς τις δικές του προτάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της καθαριότητας, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι τα συνδικάτα τηρούν μετριοπαθή στάση και πρόσθεσε ότι αυτό που προκαλεί την ένταση και το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση.

    ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"

    Η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την περαιτέρω διεύρυνση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, η επεξεργασία μιάς προοδευτικής αριστερής λύσης και η επεξεργασία ενός πολιτικού σχεδίου καθώς και η πανελλαδική διαμόρφωση μιάς οργανωτικής δομής περιλαμβάνονται στο κείμενο που συμφωνήθηκε στην 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως επισημαίνεται στο ντοκουμέντο της Σύσκεψης η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αρχή μιας παραπέρα ουσιαστικής προσπάθειας μέσα από ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ελεύθερο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς να συζητήσει με συντροφικότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα το μέλλον της Αριστεράς και να προωθήσει παραπέρα τη συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστερής ριζοσπαστικής οικολογίας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο δικομματισμός παρουσιάζει έντονα σημάδια αποσταθεροποίησης και παρακμής, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας, μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων και διεργασιών, που τείνουν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.

    Σε αυτό το σκηνικό εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται ήδη, προεκλογικά και μετεκλογικά, και αποτελεί αναμφισβήτητα τη βασική αντιπολιτευτική, αντινεοφιλελεύθερη δύναμη, κατακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, αλλά και σημαντική σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τις λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται.

    Αποτιμώντας την θετική μετεκλογική πορεία, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις , ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδίδει "στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο λαός, και στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς, της μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου, ένα αριστερό, ριζοσπαστικό και αντινεοφιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας, πείστηκε από την συνολική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια παρουσίασε όλο αυτό το διάστημα".

    Με το ντοκουμέντο στης Σύσκεψης απορρίπτονται για μια ακόμη φορά τα κεντροαριστερά σενάρια , καθώς εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν αποτέλεσαν ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό, αντίθετα τον εδραίωσαν και για τον λόγο αυτό: "σήμερα είναι περίοδος όπου η Αριστερά, με σαφή οριοθέτηση απέναντι σε λογικές κεντροαριστεράς και συνδιαχείρισης του συστήματος, οφείλει να συγκροτήσει τον εαυτό της ως ισχυρή δύναμη πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ως πόλο επεξεργασίας και προβολής πειστικών εναλλακτικών προτάσεων ενταγμένων σ΄ ένα μακρόπνοο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο".

    Η Πανελλαδική Σύσκεψη αποφάσισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη στροφή στην κοινωνία και τα λαϊκά προβλήματα και επίσης σχεδιάζει:

    - Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών παραπέρα διεύρυνσης του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας και δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ηγεσίας του.

    - Την παραπέρα επεξεργασία μιας προοδευτικής αριστερής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας με τη συγκρότηση, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού

    - Το βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών με την παραπέρα διαμόρφωση ενός συνοπτικού πολιτικού σχεδίου, που θα επιβεβαιώνει τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Πολιτικό σχέδιο, που θα συνδέει, επίσης, την εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική του σοσιαλισμού που καταργεί την εκμετάλλευση και την καταπίεση, του σοσιαλισμού της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπου όλοι οι άνθρωποι διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τύχες τους συμφιλιωμένοι με τη φύση και το περιβάλλον.

    Στο οργανωτικό επίπεδο αποφασίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών, αλλά και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση χρειάζονται:

    - Τοπικές Νομαρχιακές Συνελεύσεις, που θα λειτουργούν πολιτικά, θα συνέρχονται στην έδρα κάθε Νομού και σε κάθε Δήμο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Θεσσαλονίκη τακτικά ανά 2μηνο και έκτακτα κάθε φορά που θα χρειασθεί, θα εξασφαλίζουν την πιο πλατιά συμμετοχή των πολιτών και θα καταπιάνονται όχι μόνο με τα γενικά πολιτικά ζητήματα, αλλά και με κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή.

    - Οι Τοπικές Συνελεύσεις ορίζουν πλατιές Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Νομαρχιακού επιπέδου, αλλά και Επαρχιακού επιπέδου, όπου το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες (π.χ. νησιά) οι οποίες, με τη σύνθεσή τους, καλύπτουν τις βασικότερες πόλεις του Νομού ή της Επαρχείου και συνέρχονται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Μεριμνούν, επίσης, για τη συγκρότηση σε κάθε πόλη ακόμη και χωριά του Νομού και Επαρχείου, αντίστοιχων Συνελεύσεων και Συντονιστικών Επιτροπών.

    - Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, συγκροτούν ολιγομελείς Γραμματείες σε τοπική βάση, που θα εξασφαλίζουν πλουραλιστική έκφραση συνιστωσών και ανένταχτων, συνεδριάζουν τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, προγραμματίζουν τη συνεχή και τακτική λειτουργία των Συνελεύσεων και αποτελούν βασικούς κρίκους της πανελλαδικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτούν επίσης θεματικές Επιτροπές για κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή τους (π.χ. για ζητήματα περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας, ασφάλισης, εργασιακά κλπ).

    - Στην ίδια βάση, συγκροτούνται και Κλαδικές Συνελεύσεις, Συντονιστικές Επιτροπές και Γραμματείες.

    - Οι Τοπικές και Κλαδικές Συνελεύσεις αποτελούν βασικά κύτταρα που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο.

    - Σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί μια φορά τον χρόνο Πανελλαδική Σύσκεψη, με Απολογιστικό και Προγραμματικό περιεχόμενο. Η επόμενη Πανελλαδική Σύσκεψη θα συγκληθεί μέχρι το τέλος του 2008, με έμφαση στο βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση προγραμματικού πλαισίου, που θα αποτελεί δεσμευτική βάση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Με ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν, επίσης, να συγκαλούνται, όταν χρειάζεται, θεματικά Πανελλαδικά Σώματα με τη συμμετοχή των μελών των Γραμματειών των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Κεντρικών και Κλαδικών οργάνων, για τη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής σε συγκεκριμένα θέματα.

    - Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολιγομελές ευέλικτο όργανο και συγκροτείται με συμμετοχή εκπροσώπων των Συνιστωσών και ανένταχτων. Η Γραμματεία συγκαλείται μία τουλάχιστον φορά ανά εβδομάδα και έκτακτα όταν χρειάζεται και οι αποφάσεις της δημοσιεύονται στο site του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της Γραμματείας, συγκροτούνται, με ευθύνη της, βοηθητικές Επιτροπές, όπως Επιτροπές Οργανωτικής δουλειάς, Οικονομική, Επεξεργασίας πολιτικής και Τεκμηρίωσης, κοινωνικών κινημάτων κ.ά.

    - Ειδικότερα η Γραμματεία μεριμνά για τη δημιουργία Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με υπεύθυνο Τύπου, που θα εξασφαλίζει πλουραλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. (Τα ιδιωτικά ή και δημόσια κανάλια δεν μπορούν να επιλέγουν ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ).

    - Η Γραμματεία καλείται να εξετάσει τη συγκρότηση Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, πανελλαδικής σύνθεσης στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συνιστωσών και των ανένταχτων, αλλά θα εκπροσωπούνται και βασικές Τοπικές και Κλαδικές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Η Γραμματεία καλείται, επίσης, να προωθήσει τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων (εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ΕΒΕ, αγροτιάς κλπ) και θεματικές Επιτροπές για θέματα Υγείας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Γυναικών, Νεολαίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.

    - Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κρίκος της πολιτικής παρέμβασης μας, χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή σχέση με την Κεντρική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή:

    - Η Γραμματεία φροντίζει για την έκδοση μηνιαίου περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρητικού - ενημερωτικού - πολιτικού, το οποίο θα διευθύνεται από συντακτική ομάδα.

    Παρέμβαση Α.Τσίπρα στην Σύσκεψη

    Επικρίσεις εναντίον όσων διατυπώνουν την άποψη ότι η άνοδος που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "φούσκα" αλλά και επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται από παντού μία έντονη κριτική με δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά, όπως είπε: "μία προσπάθεια ψυχολογικού εφησυχασμού που επιχειρούν να κάνουν διάφοροι ανένταχτοι ανησυχούντες δημοσιολόγοι και μας λένε ή μάλλον λένε στους εαυτούς τους και στους ακόμα πιο ανήσυχους διαχειριστές τους καταρρέοντος πολιτικού συστήματος" που συμπυκνώνεται στην εκτίμηση ότι "επικοινωνιακό πυροτέχνημα είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και θα σβήσει" ή ότι "φούσκα είναι και θα σκάσει" για να απαντήσει ότι:

    "Φούσκα δεν είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις, τα περίφημα 3 "δεν" του κ. Καραμανλή. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις στους συμβασιούχους. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις για αξιοκρατία στη δικαιοσύνη. Φούσκα ήταν το χρηματιστήριο. Φούσκα ήταν τα δομημένα ομόλογα. Φούσκα είναι η διακυβέρνηση του τόπου από μία λαϊκή μειοψηφία που στηρίζεται από μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πολιτικό παράδοξο, ούτε φαινόμενο, αλλά όπως είπε "πολιτικό παράδοξο ήταν αυτό που ζούσαμε τόσα χρόνια".

    Ο δεύτερος άξονας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αφορά την προσπάθεια να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προγραμματικές θέσεις για να απαντήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προτάσεις για ανασφάλιστη εργασία, γιατί δεν προτείνει μείωση συντάξεων, γιατί δεν χρησιμοποιεί όρους όπως ευελιξία, ανταγωνιστικότητα, γιατί δεν προτείνει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Στην εκτενή κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι έφυγε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βαθιά προβληματισμένος, γιατί όπως είπε, πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα με τόσο μεγάλη και σημαντική ιστορία που τη σεβόμαστε, ένα κόμμα που ενέπνευσε στο παρελθόν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, ένα κόμμα που αφουγκράστηκε τη βαθιά επιθυμία του λαού για ριζοσπαστικές αλλαγές και που ακόμη και σήμερα έχει στις τάξεις του αγωνιστές, να μην παίρνει χαμπάρι τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω του.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έξω η κοινωνία βράζει, έξω χαλάει ο τόπος, έξω οι συσχετισμοί ανατρέπονται, έξω ο συναινετικός δικομματισμός καταρρέει και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λες και γίνεται σε θερμοκήπιο, λες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί σε μία γυάλα αποστειρωμένη, ψάχνει να ανακτήσει τη χαμένη αυτοδυναμία του, ενώ απαντώντας και πάλι στο θέμα της συνεργασίας είπε: "Αγαπητοί φίλοι και φίλες του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική σας προσφορά, αλλά δεν θα πάρουμε".

    Για την πώληση στη Deutsche Telecom του ποσοστού της MIG στον ΟΤΕ

    "Η θετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πώληση του ποσοστού στον ΟΤΕ της Marfin προς την Deutsche Telecom επιβεβαιώνει ότι αυτή η πώληση γίνεται σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση προκειμένου να κερδοσκοπήσει η Marfin και κυρίως να παραδοθεί στη συνέχεια ο έλεγχος και το "μάνατζμεντ" του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

    "Η απαράδεκτη αυτή κυβερνητική μεθόδευση, που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση μιας στρατηγικής επιχείρησης όπως ο ΟΤΕ, συνιστά μείζον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό έγκλημα σε βάρος της χώρας αλλά και της εθνικής ασφάλειας. Το μεθοδευμένο παιχνίδι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα συναντήσει την αντίθεση και αντίσταση σύσσωμου του ελληνικού λαού. Η πώληση της Ελλάδας, που πάει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να περάσει", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.

    [04] Απώλειες για τον Σαρκοζί

    H Aριστερά ενίσχυσε την κυριαρχία της στους δήμους και τις περιφέρειες της Γαλλίας επιτυγχάνοντας ευρεία νίκη στο χθεσινό δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών και εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στις περιφέρειες. Ενα αποτέλεσμα που ώθησε τον Νικολά Σαρκοζί να προχωρήσει σε αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της προεδρίας.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών δειχνουν ότι η εκτελεστική εξουσία στη χώρα ελέγχεται από τη Δεξιά, αλλά οι περιφέρειες από την Αριστερά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν τον έλεγχο 20 μεγάλων πόλεων από το κεντροδεξιό κόμμα UMP του Νικολά Σαρκοζί, σε μιά αναμέτρηση που χαρακτηριστηκε ως το πρώτο εκλογικό τεστ για τον γάλλο πρόεδρο.

    Σε επίπεδο μεγάλων δήμων (ανω των 200.000 κατοίκων) σημαντικά ήταν επίσης τα κέρδη για τους Σοσιαλιστές, που απέσπασαν από τη Δεξιά την Τουλούζη και το Στρασβούργο και διατήρησαν τον έλεγχο άλλων έξι, μεταξύ τω οποίων και του Παρισιού. Η Δεξιά διατήρησε τον έλεγχο της Μασσαλίας, του Μπορντό και της Νίκαιας.

    Η Αριστερά διαθέτει επίσης την πλειοψηφία στις πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων εξασφαλίζοντας 25 δήμους έναντι 12 της Δεξιάς. Πριν τις εκλογές η Αριστερά είχε 16 δήμους και η Δεξιά 21.

    "Οπως και να κοιτάξετε τα αποτελέσματα, συνιστούν μια μεγάλη νίκη για την Αριστερά" εκτιμά ο Ζερόμ Ζαφ , αναλυτής του ινστιτούτου Cecop.

    "O πρόεδρος πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί τους 11 τελευταίους μήνες" υποστήριξε ο σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά Ολάντ.

    Παρά την επιτυχία της σε τοπικό επίπεδο πάντως, η Αριστερά δεν φαίνεται ικανή να αμφισβητήσει την εξουσία της Δεξιάς σε πανεθνικό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Μετά το 1988 και την επανεκλογή του Φρανσουά Μιτεράν το Σοσιαλιστικό κόμμα είχε τρεις συνεχόμενες εκλογικές ήττες στις προεδρικές εκλογές.

    Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε μάλιστα πως "δεν θα ήταν συνετό να συναγάγουμε μαθήματα σε εθνικό επίπεδο" και πρόσθεσε: "Κάθε κοινότητα, κάθε επαρχία παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και η σημασία των τοπικών διακυβευμάτων και η χαμηλή συμμετοχή δεν βοηθούν".

    "Η ψήφος των Γάλλων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κομματικών εκτιμήσεων. Ας μην τα ανακατεύουμε όλα", τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός.

    Ανασχηματισμός του επιτελείου της προεδρίας

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζ, προχώρησε σε αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της προεδρίας, μετά την ήττα του κόμματός του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών την Κυριακή.

    Η θέση του εκπροσώπου, που κατείχε μέχρι σήμερα ο Νταβίντ Μαρτινόν, καταργείται. Ο Μαρτινόν ενδέχεται να διοριστεί γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες.

    Επίσημοι εκπρόσωποι της προεδρίας αναλαμβάνουν πλέον δύο στενοί συνεργάτες του Σαρκοζί, ο Κλοντ Γκεάν, ο οποίος θεωρείται "δεξί χέρι" του προέδρου, και ο Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ, διπλωματικός σύμβουλος. Η προεδρία θα αποκτήσει στο εξής και ένα "πολιτικό πόλο" υπεύθυνη για τον οποίο θα είναι η σύμβουλος του Σαρκοζί, πρώην δημοσιογράφος Κατρίν Πεγκάρ.

    Η απόφαση να αναλάβουν επίσημοι εκπρόσωποι οι Γκεάν και Λεβίτ στοχεύει να τερματίσει την "παραφωνία" που παρατηρήθηκε τελευταία λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων που έκαναν διάφοροι σύμβουλοι της προεδρίας.

    Μεταξύ των δύο γύρων ο Σαρκοζί είχε διαβεβαιώσει ότι "θα ελάμβανε υπόψη του" το αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πώς θα γινόταν αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2008 - 17:30:30 UTC