Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργίες για το ασφαλιστικό
  • [02] "Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ"
  • [03] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Μαθήματα ανθρωπιάς
  • [05] "Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει"
  • [06] Η ζωή του... σε δημοπρασία

  • [01] Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Με νέες απεργίες αντιδρούν τα συνδικάτα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετάσχουν μηχανικοί, νομικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο συμμετέχει στην απεργία, δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

    Συνεχίζουν την απεργία τους και σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στην αυριανή απεργία, ενώ έχουν νεκρώσει και τα δικαστήρια, καθώς οι νομικοί και οι δικαστικοί επιμελητές απέχουν από τα καθήκοντά τους εως και την Παρασκευή.Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στη ΔΕΗ έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις μέχρι και αύριο.

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για σήμερα ο ΗΣΑΠ και το Μετρό, ενώ αύριο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, θα λειτουργήσουν από τις 10:30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό αρχίζουν από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, επαναλαμβανόμενες δίωρες απεργίες. Στο τριήμερο αυτό θα πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς.

    Αύριο, επίσης όλα τα λεωφορεία και το Τραμ θα ακινητοποιηθούν, ενώ τα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι λεωφορειακές γραμμές Express που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, θα απεργήσουν από ώρα 04:25 (πρωί 19ης Μαρτίου 2008) μέχρι ώρα 24:00 (βράδυ 19ης Μαρτίου 2008).

    Ανατροπή του προγράμματος δρομολογίων του ΟΣΕ επέρχεται από σήμερα έως και την Πέμπτη, εξαιτίας των δύο 24ωρων απεργιών που έχουν εξαγγείλει για σήμερα και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, οι οποίοι παράλληλα θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, για το Ασφαλιστικό.

    Έτσι, το τριήμερο αυτό, δηλαδή 18, 19 και 20 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως ''Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών''.

    Καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 16.00 έως τις 20.00, κατά την αυριανή τετράωρη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ματαιώσεις και αλλαγές προγραμματίζονται από Ολυμπιακές Αερογραμμές και Aegean και για την υπόλοιπη ημέρα.

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) όλων των βαθμίδων (οι δάσκαλοι με 48ωρη απεργία),με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

    Επίσης, αύριο θα είναι κλειστά τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι οποίοι αντιτίθενται στη διάλυση του Ταμείου τους και στην ένταξή τους στον ΟΑΕΕ. Προβλήματα θα υπάρξουν και στα λιμάνια λόγω της 5ωρης στάσης εργασίας των λιμενεργατών.

    Συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

    Με αντιπαράθεση επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το Ασφαλιστικό άρχισε χθες στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

    Κοιτάμε το λαό στα μάτια, προχωρούμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση και αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά. Σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Παπουτσή ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, η κ. Πετραλιά είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκχωρεί σε κανένα τον τίτλο των υπερασπιστών των εργαζομένων. Εγκάλεσε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής ότι δεν έκανε τίποτα επί 20 χρόνια για την ωρολογιακή βόμβα στην οποία κάθονταν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Εμείς πρόσθεσε, έχουμε νωπή τη λαϊκή εντολή, και ως υπεύθυνη κυβέρνηση τού λέμε ότι προχωρούμε και ότι αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης, εκτιμώντας ωστόσο ότι πολιτικό κόστος δεν υπάρχει εάν κοιτάς το λαό στα μάτια.

    Εξάλλου, η κ. Πάλλη-Πετραλιά δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης ότι δεν έγινε κοινωνικός διάλογος, καθώς, όπως σημείωσε, είδε όλους τους φορείς οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και στις επιτροπές της Βουλής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση ημέρας κοινοβουλευτικού ελέγχου (Δευτέρα) για νομοθετικό έργο, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το οποίοι «οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους», υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος και ότι δεν υπάρχει έκθεση της ΟΚΕ και προανήγγειλε την κατάργηση των ρυθμίσεων της ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κρύπτεται πίσω από ακραίες πράξεις δικαστών.

    Για σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει μια ώρα νωρίτερα και να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και την κατάργηση των προηγούμενων «αντιασφαλιστικών» νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ουδείς βουλευτής μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο αγνοώντας τη βούληση του λαού, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε πει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις, ότι θα ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης ότι θα καταργηθούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Ο διάλογος ήταν ελάχιστος και τυπικός είπε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Β. Αποστολάτος, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι υπέρ των πολλών αλλά υπέρ των λίγων.

    Το ΠΑΣΟΚ έβλεπε τα χρέη των ταμείων να σωρεύονται επί 20 χρόνια και κώφευε, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος. Επέκρινε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κόπτεται για τη γενιά των 700 ευρώ όταν γνωρίζει πως σε 20 χρόνια δεν θα έπαιρναν συντάξεις.

    Την κατάθεση αιτήματος διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, και την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από την κατβ άρθρον συζήτηση προανήγγειλε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σκεφθούν ούτε για ένα λεπτό ότι κοστίζουν στο κράτος, αλλά να διεκδικήσουν την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών ρυθμίσεων, είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία προέβλεψε ότι το τρέχον νομοσχέδιο θα ακολουθήσουν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Η γραμματέας του ΚΚΕ επανέλαβε τη στήριξη του κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, άσκησε ωστόσο κριτική στους κλάδους που μάχονται μόνο «για τον εαυτούλη τους».

    Δεν μας πείθει κανένα επιχείρημα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιό της. Είναι «ψέμα, μπλόφα, αναστροφή πραγματικότητας» διότι δεν έχουμε τη λογική ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι έξοδο», υπογράμμισε η γραμματέας του ΚΚΕ.

    Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην ποντάρει στο ότι θα ξεχαστούν οι ρυθμίσεις της. Οι αντιδράσεις θα εκδηλωθούν σωρευτικά είπε η κ. Παπαρήγα. Όσο για τις ενοποιήσεις είπε ότι είναι «μεγάλη μπλόφα» καθώς έτσι «μπορείτε να βάλετε καλύτερα χέρι» στα ενοποιημένα ταμεία.

    Ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται να υποστεί το κόστος της σύγκρουσης με την κοινωνία διότι το προτιμά από την πολιτική σήψη και την αδράνειά της. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τυφλές ταξικές επιλογές οι οποίες είναι και «περιττές, τόσο δημοσιονομικά όσο και αναλογιστικά». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το «όφελος» από τη διάταξη για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα θα είναι κάτω από 50 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «δεν ανοίγεις τέτοια μέτωπα, παρά μόνο για να εξυπηρετήσεις μια υστεροβουλία που είναι ορατή». Προέβλεψε επίσης ότι η «εικονική» ενοποίηση των ταμείων θα οδηγήσει σε χάος και σε μια ατέλειωτη σειρά δικών, καθώς οι επιμέρους ομάδες θα διεκδικούν τις καλύτερες παροχές άλλης ομάδας στο ίδιο ενοποιημένο ταμείο.

    Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για αναξιοπιστία επειδή διατήρησε νόμους της ΝΔ που υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει, αλλά και προτάσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατέθεσε ο βουλευτής της συμπολίτευσης Ι. Μανώλης. Αναφερόμενος στη μείωση των επικουρικών συντάξεων ο βουλευτής Αργολίδας είπε ότι είναι λάθος του κράτους να μπει στις επικουρικές διότι θα υποχρεωθεί στο μέλλον να τις στηρίξει. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει η πρόβλεψη για σύνταξη με 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες, όπως είπε, δεν θα σταματήσουν λόγω των απεργοσπαστικών μηχανισμών της κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης ότι την ευθύνη για τα σκουπίδια και τις διακοπές ρεύματος έχει η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, η οποία χρησιμοποιεί την «πολιτική του διαίρει και βασίλευε».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιάς είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά τη σύγκρουση με όλη την κοινωνία, και ότι χρησιμοποιεί με προκλητικό τρόπο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της που αποτελεί «δώρο» του εκλογικού νόμου. Λειτουργείτε με βάση τη νεοφιλελεύθερη λογική της απόρριψης του δημόσιου τομέα και της παράδοση των πάντων στην ιδιωτική πρωτοβουλία είπε ο κ. Μπανιάς.

    Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες, έστω μικρές αλλαγές, στο ν/σ για το ασφαλιστικό είπε πως έχει απαντήσει στο συγκεκριμένα ερώτημα δύο τρεις φορές από την ημέρα που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις, που θα είναι βεβαίως στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν θα πει όχι.

    Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι υπάρχει κοινωνική συμμαχία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων διαφωνούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το βέβαιο είναι ότι κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το ασφαλιστικό να μη βουλιάξει στο μέλλον. "Αυτή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να μη βουλιάξει το ασφαλιστικό ώστε να είναι σίγουρες οι επόμενες γενιές ότι θα έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές καλύψεις με τις προηγούμενες γενιές," συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απεργίες υποκινούνται από οργανωμένες συντεχνίες, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει από την ημέρα που συζητήθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην κυβερνητική επιτροπή. Υπενθύμισε συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού στην οποία είπε: "Γνωρίζω ότι δεν θα είμαι ευχάριστος, αλλά προτιμώ να είμαι στον τόπο μου χρήσιμος με αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση". Σε ότι αφορά το γεγονός ότι το 58% των πολιτών, σύμφωνα με μετρήσεις, διαφωνούν και ερωτηθείς "αν η κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα με δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών και με αστυνομική βία", είπε ότι μόνος γνώμονας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα που φουντώνουν. Υπενθύμισε φράση του πρωθυπουργού στη Βουλή: "Θα ήταν εύκολο να πω "τι με νοιάζει εμένα ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε λίγα χρόνια από τώρα. Ας έρθει εκείνος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είναι υπαρκτά" και ανέφερε ότι δεν θα ήταν αυτή σοβαρή στάση εκλεγμένου πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά πως θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε να απευθύνουν το ερώτημα στους απεργούς, ενώ σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο μέτρο της επίταξης στην περίπτωση που συνεχίσουν να απεργούν είπε ότι δεν θα απαντήσει σε υποθετικό ερώτημα.

    Μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι κάνουν λάθος όσοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν αγγίζει την εισφοροδιαφυγή και σε ότι αφορά το διπλασιασμό των απαιτούμενων ενσήμων από τα 50 στα 100 για τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είπε πως όντως είναι αληθές και τόνισε πως θα ήταν άδικο, με ενάμιση μήνα εργασίας να έχει κάποιος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως και κάποιος που εργάζεται όλο το χρόνο, ενώ ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει και σχετική μελέτη του αρμόδιου υπουργείου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Τραγάκη, σύμφωνα με την οποία αν δεν βρεθεί λύση με τα σκουπίδια να ληφθεί το μέτρο της επίταξης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο και σημείωσε ότι "η προσπάθεια που γίνεται είναι για να λυθεί οριστικά. Έχει λυθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα".

    Εξάλλου μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν σχολιάζει απόφαση της δικαιοσύνης για την απεργία στη ΔΕΗ, ενώ πρόσθεσε ότι οι μεγάλες διακοπές οφείλονταν στην απεργία και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι "θεωρία καινοφανής που δεν στηρίζεται σε υπαρκτά γεγονότα".

    Τέλος σε ερώτηση ποια μεταρρύθμιση ακολουθεί μετά το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για τα λιμάνια και υπάρχουν και μία σειρά άλλα θέματα, που είναι γνωστά από τα κυβερνητικό πρόγραμμα.

    [02] "Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ"

    Σε εκδήλωση με θέμα: «Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ στον λαό», θα μιλήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους να "διεκδικήσουν ανυποχώρητα την απόσυρση του νομοσχεδίου" για το ασφαλιστικό απηύθυνε σήμερα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    «Αν αυτό δεν γίνει, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί αμέσως μετά, από την Πέμπτη» τόνισε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Όλοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι στους χώρους δουλειάς χωρίς αντιπαράθεση κλάδο προς κλάδο - όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν - να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανατροπής στην πορεία αυτής της πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα, ανατροπής όλων των αντεργατικών νόμων από το 1990 και μετά. Και κυρίως να προλάβουμε αυτά που έρχονται. Αν δεν δείξει το εργατικό κίνημα, γενικότερα το λαϊκό κίνημα, την πυγμή του, έρχονται πολύ χειρότερα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μικρές ή και μεγάλες νίκες στην πορεία».

    Η κα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε λόγο για «σενάριο που ετοιμάζουν βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, μεγαλοεισαγωγείς, μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, που ενδιαφέρονται να μην ριζοσπαστικοποιηθεί ο λαός και να ανασταλεί κάθε τέτοια θετική διεργασία, με εγκλωβισμό σε κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε του ενός τύπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), είτε του άλλου τύπου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ)» και τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να διευρύνει το ρήγμα εναντίον του δικομματισμού». «Πάντως φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι να μπαλώσουν τις τρύπες του πολιτικού συστήματος που έχουν ανοίξει. Εμείς όχι», σημείωσε η γγ του ΚΚΕ.

    Σχετικά με τις χωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «η ταξική πάλη έχει πολλές μορφές, γίνεται και στο κοινωνικό επίπεδο και στο πολιτικό. Όποιος θεωρεί ότι η αντιπαράθεση γίνεται μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο, με χειρονομίες, φωνές και αντιπαράθεση μόνο στο πολιτικό επίπεδο, βγάζει το λαό απέξω».

    Απαντώντας στο νέο άνοιγμα από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Τσίπρα προς τον κόσμο του ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα είπε: «Τι απάντηση να δώσει κανείς; Δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά μια τέτοια πρόταση, όταν οι δυνάμεις που την απαρτίζουν κινούνται πάντα μέσα στο έδαφος του σημερινού συστήματος».

    [03] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει σήμερα δημόσια στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, την Τρίτη 18 Μαρτίου και ώρα 11:00- 13:30 μμ. με θέμα: Οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχουν κληθεί και θα λάβουν το λόγο εκπρόσωποι φορέων που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

    Οι φορείς αυτοί είναι: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΙΝΕΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΛΜΕ, ΠΟΠΟΚΠ, Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΙΚΑ, Σωματείο Υπαλλήλων στην Τραπέζης Ελλάδος, Σωματείο τριτέκνων οικογενειών.

    Επίσης, ο ΣΥΝ θα πραγματοποιήσει για το ασφαλιστικό ολονύχτια συγκέντρωση -περικύκλωση της Βουλής.

    Συνάντηση Αλαβάνου με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ.Αλαβάνος ζήτησε για μια ακόμη φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αλλά και την κατάργηση των νόμων του 1992 και του 2002 προσθέτοντας ότι αν δεν αποσυρθούν "θα αγωνιστούμε για την απόσυρση του κ.Καραμανλή και της ΝΔ".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας επίθεση κατά του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στρέφεται ιδιαίτερα εναντίον ευπαθών κατηγοριών του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι άνεργοι και οι ηλικιωμένοι, ενώ υπογράμμισε ότι αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει με κοινωνικούς φορείς τις δικές του προτάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της καθαριότητας, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι τα συνδικάτα τηρούν μετριοπαθή στάση και πρόσθεσε ότι αυτό που προκαλεί την ένταση και το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση.

    [04] Μαθήματα ανθρωπιάς

    Όταν παίρνεις δώρα γεμίζουν τα χέρια, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά, λέει μία κινέζικη παροιμία. Και η καρδιά της Ρόδας Παπανικολάου από το Λονδίνο είναι γεμάτη από την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των άπορων ομογενών μας στη Γεωργία, στους οποίους συμπαραστέκεται τα τελευταία έντεκα χρόνια μέσω της Επιτροπής Συμπαράστασης Ελλήνων της Γεωργίας, την οποία ίδρυσε το 1997 και προεδρεύει μέχρι σήμερα.

    Αφορμή για την ανάπτυξη της φιλανθρωπικής αυτής δράσης στάθηκε ένα ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ που κυριολεκτικά την αναστάτωσε. Αποφασίζει να επισκεφθεί με δικά της έξοδα τη χώρα για να δει από κοντά την κατάσταση. Επιστρέφοντας δημιουργεί μαζί με άλλους Ελληνες και Κυπρίους του Λονδίνου την Επιτροπή με σκοπό να βοηθηθούν άμεσα άτομα που έχουν απόλυτη ανάγκη, που δυστυχώς και σήμερα είναι πολλά.

    Όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 χιλιάδες δολάρια, τα οποία μοίρασε προσωπικά σε εκατοντάδες ομογενείς, που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Δόθηκαν επίσης χρήματα για να γίνουν περίπου 250 άμεσες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και χημειοθεραπείες, κάποιες από τις οποίες ήταν και σωτήριες για τους ασθενείς. Συστηματική βοήθεια παρέχεται επίσης σε τέσσερα σχολεία και σε ένα ορφανοτροφείο στο Κοτζόρι, με 85 παιδιά ελληνικής και μη καταγωγής.

    Η συγκέντρωση χρημάτων αποτελεί πια υπόθεση όλων στο Λονδίνο και στηρίζουν τις φιλανθρωπικές βραδιές που διοργανώνει κάθε χρόνο η κ. Παπανικολάου. Στην τελευταία συγκέντρωση, στις 17 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν περίπου 14.000 δολάρια. Η «Ρόδα μας», όπως την αποκαλούν οι ομογενείς μας, βρίσκεται εδώ και 13 μέρες και πάλι στη Γεωργία για να μοιράσει τη βοήθεια, οργώνοντας κυριολεκτικά τη χώρα: Τιφλίδα, Βατούμι, Πότι, Καχέτι, Μαρνεούλι, Καρνταμπάνι και άλλες πόλεις. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας υποδεικνύει τα άτομα που παίρνουν βοήθεια, που διανέμεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τις εγχειρήσεις συνεργάζεται με το Ιατρικό Κέντρο «Ιπποκράτης», που ίδρυσε ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς. Ίσως για αυτό και η όλη προσπάθεια δεν έχει ατονήσει στο ελάχιστο όλα αυτά τα χρόνια.

    Η Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων της Γεωργίας τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου.

    «Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη χώρα αυτή σπαράζει η καρδιά μου. Η κατάσταση βέβαια έχει βελτιωθεί αρκετά από το 1997, όταν δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό, υπάρχουν όμως και σήμερα οικογένειες που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν ακόμα και το καθημερινό ψωμί, άρρωστοι που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, να μη μιλάμε όταν χρειάζεται και κάποια εγχείρηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Τιφλίδα η κ. Παπανικολάου. «Συγκινούμαι και παίρνω κουράγιο από τα δάκρια χαράς των ανθρώπων που βοηθάμε, ώστε να συνεχίσω με μεγαλύτερη δύναμη. Θέλω όμως να ξέρετε ότι όλοι τους είναι περήφανοι που φέρουν το όνομα του Έλληνα. Πέρασαν πολλά βάσανα και πάντα ήταν μόνοι. Σήμερα ξέρουν ότι, αν μη τι άλλο, τους σκεφτόμαστε και δεν είναι πια τα ξεχασμένα αδέλφια μας».

    Η κ. Ρόδα διηγείται με συγκίνηση την κατάσταση στη Γεωργία. Η ανεργία και οι τιμές στα ύψη, όταν οι συντάξεις είναι της τάξης των 60 λάρι (28 ευρώ) και για την ιατρική περίθαλψη πρέπει να πληρώνει κανείς. Βρέθηκε σε σπίτι ελληνίδας μητέρας με τρία παιδιά, έξω από την Τιφλίδα, που δεν είχαν να φάνε ούτε ψωμί.

    «Είμαστε τόσοι πολλοί οι Έλληνες ανά τον κόσμο που δόξα το Θεό καλά περνάμε. Ας στερήσουμε έστω και μία σοκολάτα από τα παιδιά μας για να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας στη Γεωργία», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ρόδα. «Βέβαια δεν λύουμε το πρόβλημα τους, πιστεύω όμως ότι απαλύνουμε τον πόνο τους. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που παλεύουν με τον χειρότερο εχθρό, την πείνα. Και όταν δεν υπάρχουν δουλειές πως μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια;».

    Η κ. Παπανικολάου ευχαριστεί όλους εκείνους που συνεισφέρουν για να συνεχιστεί το έργο όσο θα υπάρχουν ανάγκες- την Αρχιεπισκοπή, τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, τον ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό LGR, τα παιδιά από τα σχολεία Αγ. Κυρπιανός, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγ. Γεωργίου Κίνγκστον και Αγ. Παντελεήμονα, που με τα χρήματα που συγκεντρώνουν εξασφαλίζουν τρόφιμα και γάλα για συνομήλικους τους στη Γεωργία.

    «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για όσα κάνω, γιατί έχω πολύτιμους συμπαραστάτες», τονίζει η κυρία Ρόδα. «Για αυτό και μου έδωσε μεγάλη χαρά τώρα που ήρθα στην Τιφλίδα το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Ελληνική Διασπορά» που έγραφε: «Όταν λέμε Ρόδα εννοούμε της Ελληνική Παροικία του Λονδίνου».

    Για την ανεκτίμητη προσφορά της η κυρία Παπανικολάου δέχτηκε ευχαριστίες από την Γεωργία επί προέδρου Σεβαρνάτζε.

    Στις 19 του μηνός η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ, θα την τιμήσει για το έργο της μαζί με άλλες έξη ελληνίδες της διασποράς, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Λίγα λόγια για τη Ρόδα Παπανικολάου

    Μαθήματα ανθρωπιάς, για όσους έχουν ξεχάσει την έννοια της λέξης, από μία γυναίκα που γνώρισε η ίδια το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Γεννημένη το 1939 στο Καστανόχωμα Δράμας, με καταγωγή από τον ιστορικό Πόντο, έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο της Ξάνθης, μακριά από τα τέσσερα αδέλφια της, που είχαν σκορπίσει.

    Στα δεκαεπτά της επιστρέφει στη Δράμα, όπου ζει λίγα χρόνια. Στη συνέχεια πηγαίνει στην Αθήνα, σε μία μακρινή συγγενή, αναζητώντας μία καλύτερη μοίρα. Η τύχη τελικά της χαμογέλασε, όπως λέει. Παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά από ένα λατρευτό σύζυγο, τον Κύπριο στην καταγωγή Νεοκλή Παπανικολάου, αξιωματικό του Αγγλικού στρατού, που όμως έμελλε να τον χάσει και αυτόν. Η μόνη ίσως παρηγοριά είναι η αρκετά ικανοποιητική οικονομική της κατάσταση, που της επιτρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και να προσφέρει εθελοντικά όπου παραστεί ανάγκη.

    Στο Λονδίνο, όπου ζει περίπου σαράντα χρόνια, ασχολήθηκε ενεργά με θέματα της παροικίας. Εργάστηκε στα ελληνικά σχολεία και διατέλεσε επί δεκαοκτώ χρόνια πρόεδρος στο σχολείο του Στρέταμ στο Λονδίνο, ενώ προσέφερε για την ίδρυση και του πρώτου ελληνορθόδοξου σχολείου στη Μεγάλη Βρετανία.

    [05] "Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει"

    Η αμερικανική οικονομία "επιβραδύνει και εισέρχεται μάλλον σε περίοδο ύφεσης" όμως η Ευρώπη θα πρέπει να γλιτώσει, υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, σε ομιλία του στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Οικονομική Ανάπτυξη.

    "Η αβεβαιότητα αυξάνεται ενώ οι αναταράξεις στις χρηματαγορές συνεχίζουν να καθιστούν πιο εύθραυστο το σύστημα", πρόσθεσε ο Αλμούνια μιλώντας στο δείπνο στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού με θέμα της μεταρρυθμίσεις των δομών της Ευρώπης.

    "Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ρεκόρ και ακολουθούν οι άλλες πρώτες ύλες", υπενθύμισε.

    Ωστόσο, εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία "αντιστάθηκε μάλλον καλά στις συνθήκες" που επικρατούν στις αγορές και, μολονότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τον περασμένο μήνα πέφτοντας στο 2%, η ΕΕ παραμένει "σαφώς μακριά από τον κίνδυνο ύφεσης".

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας για την οικονομία των ΗΠΑ

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, εμφανίστηκε "ανήσυχος" από τη συνεχή υποτίμηση του δολαρίου, διερωτώμενος "προς τα πού κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία".

    "Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το αμερικανικό δολάριο πέφτει συνεχώς", είπε ο Ουέν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

    "Πού θα σταματήσει; Προς τα πού κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία;", πρόσθεσε.

    [06] Η ζωή του... σε δημοπρασία

    Ένας άνδρας από την Αυστραλία έβγαλε σε δημοπρασία τη... ζωή του, δηλαδή το σπίτι του, τη δουλειά του, τα ρούχα του, ακόμη και τους φίλους του, μετά τη διάλυση του γάμου του γιατί, όπως λέει, θέλει να κάνει μια καινούρια αρχή.

    "Είναι καιρός να προχωρήσω. Να κάνω μια εντελώς νέα αρχή. Θέλω να δω πού θα με πάει η ζωή", δήλωσε ο 44χρονος Ίαν Άσερ στην αυστραλιανή τηλεόραση.

    Ο Άσερ "πουλάει" τη ζωή του μεζί με το σπίτι του στο Περθ, η αξία του οποίου αγγίζει τα 420.000 δολάρια Αυστραλίας.

    "Το όνομά μου είναι Ίαν Άσερ και βαρέθηκα τη ζωή μου. Δεν την θέλω πια. Μπορείτε να την πάρετε αν θέλετε", γράφει στην ιστοσελίδα του, απ' όπου παραπέμπει του υποψήφιους αγοραστές στο γνωστό σάιτ δημοπρασιών eBay.

    Η δημοπρασία, που θα ξεκινήσει στις 22 Ιουνίου, αφορά το σπίτι, το αυτοκίνητο, μια μοτοσικλέτα, ένα τζετ-σκι, μια σάουνα αλλά επίσης και τη γνωριμία με τους "θαυμάσιους φίλους" του πωλητή και τη δουλειά του, σε ένα κατάστημα χαλιών του Περθ -- αυτή η τελευταία για μια δοκιμαστική περίοδο 15 ημερών.

    Ο Άσερ είπε ότι η πρώην σύζυγός του έμαθε για τη δημοπρασία και το σχόλιό της ήταν: "Μου φαίνεται λίγο τρελό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 March 2008 - 7:30:25 UTC