Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για το Ασφαλιστικό
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [03] Κυβερνητική Επιτροπή
  • [04] «Στον αγώνα μαζί με το λαό»
  • [05] «Αφορά και τους νέους»
  • [06] ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για ασφαλιστικό
  • [07] Συνετρίβη ελικόπτερο
  • [08] Ηρεμία επικρατεί στο Κόσοβο

  • [01] Συζήτηση για το Ασφαλιστικό

    Με παρεμβάσεις της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη-Πετραλιά και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη συνεχίστηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Την Τετάρτη το μεσημέρι αναμένεται η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ. Την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου ανακοίνωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου.

    «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα»

    «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα, ελπίζουμε να ακολουθήσετε» δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου για τη «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις». Τονίζοντας την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, η κ. Πετραλιά είπε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει στη ζυγαριά κανένα πολιτικό κόστος, ότι δεν ξεπουλάει τις δεσμεύσεις της για τις οποίες έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή και ότι λύνει το πρόβλημα τώρα, που δεν είναι αργά και μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπιες και αποτελεσματικές αλλαγές, έχοντας το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς».

    «Ή λοιπόν το κοιτάμε κατάματα και δίνουμε λύσεις ή το αφήνουμε, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, να εκδικηθεί τους πολίτες για την δική μας απραξία» είπε χαρακτηριστικά.

    Η κ. Πετραλιά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας τα «τρία ΔΕΝ» καθώς, το νομοσχέδιο αυτό:

    - δεν πραγματεύεται, πουθενά και με κανένα τρόπο, σε κανένα του σημείο τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των συντάξεων, ούτε των εισφορών.

    - δεν αναφέρεται και δεν αγγίζει τα γενικά όρια ηλικίας.

    - δεν αλλάζουν όσα ισχύουν σήμερα στους όρους και στις προϋποθέσεις και τα καταστατικά των Ταμείων για τους ασφαλισμένους. Δεν εξαιρείται κανείς από τις ενοποιήσεις και τις εντάξεις.

    Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, το σημερινό «γερασμένο και απονευρωμένο από τις βασικές του αξίες» Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης «δεν μπορεί να σώσει ούτε ακόμη και η κρατική χρηματοδότηση» ακόμα και τώρα «που και επιβεβαιώνεται στην πράξη η βούληση της κυβέρνησης για την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την τριμερή χρηματοδότηση».

    Το Σύστημα είναι άρρωστο είπε η κ. Πετραλιά, καθώς έχει δυσλειτουργική και αναποτελεσματική δομή. Μιλώντας μάλιστα για τις ενοποιήσεις, η υπουργός είπε ότι αποτελεί από μόνη της μεγάλη αλλαγή η μετάβαση από τους 133 φορείς και κλάδους που εποπτεύονται σήμερα από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε 13 φορείς. Δήλωσε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να πάμε όλο το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τα πάνω. Να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο παροχών και υπηρεσιών για όλους ανεξαιρέτως».

    Αναφερόμενη στην αρχή ότι «ο συνταξιοδοτικός βίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του εργασιακού» είπε ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν την ίδια στιγμή ασφαλισμένοι που φεύγουν στα 50 τους χρόνια και άλλοι που δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ούτε την κατώτατη σύνταξη. Δεν είναι υπεύθυνο να αφήσουμε στην τύχη τους, τους συνταξιούχους που σε λίγο δεν θα μπορούν να λαμβάνουν την επικουρική τους σύνταξη, επειδή τα Ταμεία τους έδιναν τόσο καιρό από αυτό που δεν είχαν, σημείωσε η κ. Πετραλιά. Είπε επίσης ότι «είναι στη σφαίρα της φαντασίας ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις.

    Αυτό που γίνεται είναι ότι θέτουμε, από το 2013, το 20% ως όριο ασφαλείας. Ως κατώτατο όριο. Όποιο ταμείο μπορεί να δώσει παραπάνω θα δίνει. Αρκεί να μην το λέει απλώς. Να το αποδεικνύει με αναλογιστική μελέτη».

    Χαρακτήρισε επίσης «απόλυτη στρέβλωση» να λέγεται ότι με τον επαναπροσδιορισμό των ειδικών ορίων, θίγουμε τις εργαζόμενες μάνες. Αυτό που οριοθετούμε, είπε η κ. Πετραλιά είναι σε αντιμετώπιση του γεγονότος ότι «πληθαίνουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν προσφυγές ανδρών, οι οποίοι στη λογική της ισότητας και κάνοντας χρήση των ειδικών ορίων για τις γυναίκες φεύγουν από την αγορά εργασίας 38, 40 και 45 χρονών».

    Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει την πλήρη σύνταξη στις μητέρες ανήλικων που έχουν συμπληρώσει το 55Β° έτος της ηλικίας τους, (με 5500 ημέρες ασφάλισης), ακόμη και αν δεν είναι τότε ανήλικο το παιδί τους: «Αρκεί η ανηλικότητα του παιδιού και ο συντάξιμος χρόνος να συνυπάρχουν σε κάποιο χρόνο από τα 50 της μέχρι τα 55 της χρόνια».

    Παράλληλα, είπε ότι είναι προς τιμήν του ΠΑΣΟΚ ότι ψήφισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «που απευθύνονται σε εκείνη ακριβώς την χρονική περίοδο κατά την οποία η εργαζόμενη μάνα χρειάζεται τη στήριξη» δηλαδή, (1) την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας που στην ουσία αυξάνει σε έναν ολόκληρο χρόνο το διάστημα που η μάνα μπορεί να μείνει κοντά στο παιδί της. (2) Την επέκταση του πλασματικού χρόνου που θα ισχύει πλέον για όλους ασφαλιστικούς φορείς. (3) Τη μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για το πρώτο δωδεκάμηνο απασχόλησης μετά τον τοκετό.

    Όσο για τη στήριξη της αγρότισσας, είπε ότι θα αντιμετωπιστεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

    Απαντώντας στις επικρίσεις για μη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής είπε ότι με το νομοσχέδιο

    - δημιουργούνται μικτά κλιμακίων ΙΚΑ- ΣΕΠΕ,

    - καθιερώνονται ενιαίες Διευθύνσεις Επιθεώρησης και Ελέγχου στα νέα Ταμεία,

    - γίνεται ενιαία, συμβατή και σύγχρονη μηχανοργάνωση των νέων Φορέων με κέντρο την ΗΔΙΚΑ ΑΕ,

    - γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων μέσω της on line σύνδεσης του ΗΔΙΚΑ με τις υπηρεσίες ελέγχου εργασίας - επαγγέλματος, συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ταμείων

    - προβλέπεται η υποχρεωτική απόκτηση κάρτας ΑΜΚΑ με τον ένα και μοναδικό αριθμό ασφάλισης και εργασίας για κάθε ασφαλισμένο

    - μπαίνει τέλος των διαδοχικών και ευνοϊκών ρυθμίσεων των χρεών προς τα Ταμεία.

    - επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα ημερομίσθια για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ: όπως είπε η κ. Πετραλιά «έχουν στηθεί ολόκληρες "επιχειρήσεις" από κάποιους που κερδοσκοπούν επιβαρύνοντας το σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι εργαζόμενοι πιέζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι. Και η αύξηση που προβλέπεται είναι ελάχιστη. Και μάλιστα ακόμη πιο μικρή, ως ειδική πρόνοια, για τις ειδικές κατηγορίες όπως είναι των οικοδόμων και των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

    Σε αυτά καλείστε να τοποθετηθείτε συγκεκριμένα κύριοι συνάδελφοι. Συγκεκριμένα και με αντιπροτάσεις για την εισφοροδιαφυγή. Το πρόβλημα δεν λύνεται με αφορισμούς, ούτε με μηδενισμούς».

    Τέλος, η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστικό θεσμό για την κοινωνική αλληλεγγύη» το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θεσπίζεται με το «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, για να αποτελέσει μια ακόμη εγγύηση για τις συντάξεις των νεότερων γενεών» στο οποίο θα εισρέει - εκτός από το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις και το 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ - και το 10% του κοινωνικού πόρου.

    Κλείνοντας η κ. Πετραλιά είπε ότι «έχουμε μπροστά μας μια καλά σχεδιασμένη λύση, μια τεκμηριωμένη επιλογή προόδου και ασφάλειας για το σύνολο των ασφαλισμένων για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των σημερινών και των αυριανών γενιών μέσα από ένα Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό». Θα είναι πολλαπλάσιο το όφελος, αν αυτή η μεγάλη Μεταρρύθμιση εκτός από το Ασφαλιστικό, σημάνει και την απαρχή μιας νοοτροπίας συναίνεσης και ευθύνης. Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα. Ελπίζουμε να ακολουθήσετε κατέληξε η κ. Πετραλιά.

    Σκληρή Επίθεση Παπανδρέου

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την για προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης των απεργιών τους.

    Παράλληλα ο κ Παπανδρέου απάντησε και στο κάλεσμα του Αλέκου Αλαβάνου για συνεργασία των δύο κομμάτων αφού αποκηρύξει τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις Ρέππα, τονίζοντας ότι ας δούμε τώρα ότι είμαστε ενωμένοι και πρέπει να δοθεί ένας κοινός αγώνας, χωρίς προϋποθέσεις, για απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ.

    Σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κ Παπανδρέου έκανε λόγο για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης με απώτερη επιδίωξη της να σπρώξει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση".

    «Φτάνει πια, πάρτε πίσω το νομοσχέδιο σας φωνάζουν όλοι οι εργαζόμενοι. Πάρτε το πίσω φτάνει πια η τραγωδία φωνάζουν, αλλά εσείς κωφεύετε. Αφήνετε μια χώρα ανοχύρωτη στα σκουπίδια, χωρίς ρεύμα και οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό σας, τις δικαστικές διώξεις και την προσπάθεια ποινικοποίησης των απεργιών» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Έχετε ήδη εγκληματήσει ενάντια στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Επί τέσσερα χρόνια έχετε υπονομεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία , τα καταληστεύσατε για να καλύψετε τα ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει και τώρα θέλετε να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

    Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, χωρίς να έχει κάνει κανένα ουσιαστικό και σοβαρό διάλογο για το ασφαλιστικό έρχεται εσπευσμένα να καταθέσει πραξικοπηματικά και να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με μια πρόχειρη, αυταρχική και επικίνδυνη λογική».

    «Δεν είναι το κατεστημένο που αντιδρά στις επιλογές σας. Εκείνο σας στηρίζει και είναι το μόνο. Αυτός που αντιδρά είναι ο ελληνικός λαός, και πρέπει να τον ακούσετε γιατί σας λέει να το αποσύρετε» πρόσθεσε.

    Ο κ Παπανδρέου απάντησε και στον κ. Αλαβάνο, που νωρίτερα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δώσουν κοινή μάχη για να αποσυρθεί, όχι μόνο το νομοσχέδιο της ΝΔ αλλά και της ίδιας, φιλοσοφίας, όπως είπε, ρυθμίσεις Ρέππα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει τώρα μπροστά στη μάχη, να θέτει προϋποθέσεις.

    «Ας δούμε πρώτα ότι είμαστε ενωμένοι για την απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ και ας μην συζητάμε τώρα αυτά που μπορούν να διαχωρίζουν τους εργαζομένους. Γιατί αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι τώρα είναι να παλέψουμε για να αποσύρουμε το νομοσχέδιο και από εκεί και πέρα χωρίς προϋποθέσεις εδώ είμαστε να καθίσουμε κάτω για να βρούμε κοινό τόπο. Όμως σήμερα, μέρα αγώνα, μην βάζετε προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου.

    Έντονα επικριτικός ήταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για το θέμα του ΟΤΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε με αιφνιδιασμό για την εκποίηση του.

    «Σταματήστε αμέσως αυτή την ανθελληνική ενέργεια. Δώστε επαρκείς εξηγήσεις γιατί εκχωρείτε μιας στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας εγκληματική ενέργεια την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην γερμανική Deutche Telecom.

    «Τι μεσολάβησε στις λίγες εβδομάδες που πέρασαν από τη ψήφιση της τροπολογίας που εμπόδιζε την Marfin Investment Group η οποία τώρα εμφανίζεται ως μεσάζων για την πώληση του ποσοστού στην γερμανική εταιρία; Και γιατί δεν εμφανίστηκε να αγοράσει όταν η κυβέρνηση αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή; Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στα ερωτήματα αυτά», πρόσθεσε ο κ Παπανδρέου.

    Τέλος, ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει με τη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για αυταρχικά επιχειρήματα και προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, με στόχο όπως είπε, το ξεπούλημα της δημόσιας Επιχείρησης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

    Απόσυρση του ν/σ ζήτησε ο Α.Αλαβάνος

    «Νομοσχέδιο - σκουπίδι, που μολύνει τις ελπίδες των ανθρώπων για καλύτερη ζωή», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή, μίλησε ακόμη για «μη εφαρμόσιμο» και «άρπα - κόλα» σχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί.

    Όπως είπε, πρόκειται για νομοσχέδιο που επιτίθεται σε όλους, σε κείνους που πλησιάζουν στη σύνταξη, στις εργαζόμενες μητέρες, στους νέους «στο άνθος των εργαζόμενων», που κατεβάζει τις κατακτήσεις, κατεβάζει όλους τους παρονομαστές και ανοίγει το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι «συνένοχη» στο «έγκλημα της φοροδιαφυγής» και «ηθικός αυτουργός» αφού δεν πράττει τίποτα προς την κατεύθυνση της μείωσής της και ρώτησε «γιατί από τα 13 ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ λειτουργούν μόλις τέσσερα κι αυτά τελούν σε καθεστώς υπολειτουργίας;». Επικαλέστηκε μάλιστα μελέτες, που όπως είπε, παρουσιάστηκαν σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες η παράταση της εργάσιμης ηλικίας για ένα χρόνο προσθέτει μόλις τριών μηνών βιωσιμότητα στα Ταμεία και δύο χρόνων μόλις επτάμισυ χρόνια, ενώ η μείωση κατά 20% της εισφοροδιαφυγής μόνον για το ΙΚΑ παρέχει αύξηση αποθεματικών κατά 40% και βιωσιμότητα κατά επτάμισυ χρόνια. «Στα γραφεία του ΙΚΑ υπάρχουν 80.000 υποθέσεις οικοδομών, που είναι οι πιο εύκολες να εισπραχθούν από 4,5 έως 6 εκ. ευρώ» είπε ο κ. Αλαβάνος και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τους αξιοποιήσει». Επίσης απηύθυνε το ερώτημα γιατί δεν αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία των Ταμείων, από την οποία θα προέκυπταν τεράστια έσοδα.

    «Εσείς δεν πληρώνετε τα Ταμεία, πληρώνετε αυτούς που εισφοροδιαφεύγουν» πρόσθεσε.

    Αφού ο κ. Αλαβάνος μίλησε για την ανάγκη στροφής στην πολιτική κατέθεσε κείμενο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του αποφάσισε να μην ασχοληθεί με αυτόν τον νόμο, αλλά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την βελτίωση της ασφάλισης στη χώρα.

    Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου «ο οποίος - όπως είπε - άκουσα να προτείνει συνεργασίας μέσα στη Βουλή και να διαφωνεί με την λογική των διαφορετικών οχθών» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στις ίδιες όχθες. Περιθώριο γενικότερης συνεργασίας δεν υπάρχει. Μπορούμε όμως να δώσουμε μια κοινή μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου της Ν.Δ. Και ταυτόχρονα να δώσουμε μια κοινή μάχη για την κατάργηση διατάξεων του νόμου Ρέππα».

    Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει «σε ποιά όχθη βρίσκεται» και να πάρει θέση στα συγκεκριμένα ζητήματα, επανέλαβε «Εμείς, σας καλούμε σε κοινή μάχη για την κατάργηση του διαχωρισμού των παλιών και νέων εργαζόμενων, για την μείωση των συντάξεων από 80% στο 70%, για καθιέρωση πλήρους σύνταξης στα 35 χρόνια υπηρεσίας και 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και για μη υλοποίηση της διάταξης για τα Επαγγελματικά Ταμεία, τα οποία οδηγούν στην ιδιωτική ασφάλιση».

    «Η μάχη τώρα αρχίζει» είπε ο κ. Αλαβάνος και κάλεσε σε αγώνα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ακύρωσή του και ανυπακοή αλλά και για να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για «να έρθει μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την ριζοσπαστική αριστερά».

    Αποχώρησε το ΛΑΟΣ

    Αποχώρησε από την συζήτηση του νομοσχεδίου για την «διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός μετά την ομιλία του πρόεδρού του Γ. Καρατζαφέρη στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Καρατζαφέρης στην τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επελαύνει με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό κατά του φτωχού και του μη προνομιούχου, αμφισβήτησε την ισχύ των τριών «δεν» του πρωθυπουργού και ανέφερε ότι μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση νομοθετεί εν κρυπτώ αφού δίνεται η δυνατότητα να καθορίζονται τουλάχιστον 50 περιπτώσεις με υπουργικές αποφάσεις, ενώ το νομοσχέδιο βάλλει κατά των μητέρων με τις διατάξεις για την συνταξιοδότηση των γυναικών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κ. Πετραλιά πως έφερε στη Βουλή ένα «μητροκτόνο νομοσχέδιο», παρότι η ίδια γυναίκα κι ακόμη για μη εφαρμογή των λόγων της αφού - όπως είπε - στο βιβλίο της «Άτεκνη χώρα», αναφέρει πως καμία συγχώνευση Ταμείων δεν θα σώσει την κατάσταση αν δεν υπάρξουν μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων. Στην παρέμβαση μάλιστα της υπουργού πως «το ίδιο ακριβώς κάνω», ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε πως δεν βλέπει μέτρα για την υπογεννητικότητα, αλλά αντιθέτως ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που θα την εκτινάξουν. «Σε μια χώρα που το 2050 θα έχει 3 εκ. Έλληνες, εσείς ασχολείστε με τα λεφτά, όχι με τα παιδιά», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και πρότεινε να δίνεται πριμ για δύο χρόνια στο ζευγάρι για κάθε παιδί και σύνταξη στη μητέρα όταν αποκτά το πέμπτο παιδί, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται. Επίσης πρότεινε να εισπράττει κάθε ορφανό παιδί την ενιαία εθνική σύνταξη μέχρι τα 25 του χρόνια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης καταφέρθηκε εξάλλου κατά των πολιτικών που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «οι οποίες ξεκίνησαν την λεηλασία» με τον νόμο Ρέππα, «και την συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση».

    Αφού ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε πως κανείς δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο αυτό, τα κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, ούτε η ΔΑΚΕ, η οποία, όπως είπε ο ίδιος, στο Συνέδριό της ανέφερε πως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, σημείωσε πως θα προκληθεί «ανήκεστος βλάβη στον κοινωνικό ιστό». Κλείνοντας την αναφορά του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «Σας αφήνουμε μόνους σας να προχωρήσετε σε κάτι που θα ντρέπεστε για πολλά χρόνια».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο αφού ανέχεται τα υπερκέρδη των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων εξαιτίας των οποίων κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι κατέστησε τον πολίτη όμηρο των τραπεζών. Υποστήριξε ακόμη πως από «καπιταλισμό ντεμέκ οδηγήθηκε στο φεουδαρχικό καθεστώς» και πρόσθεσε πως η μόνη πολιτική είναι η ανακατανομή του πλούτου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής.

    Κατά την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου, ο κ. Χαλβατζής έκανε λόγο για μεγάλη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για επίθεση που δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά και τις κοινωνικές παροχές και την Υγεία.

    Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, η οποία - όπως είπε - είναι ξεκάθαρο «πολιτικό ζήτημα», αφού εκεί οδήγησαν οι διαχρονικές πολιτικές.

    Για το ότι το θέμα δεν αναδείχθηκε ως τέτοιο, μέσα στη Βουλή, κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.ΟΣ) ο κ. Χαλβατζής, λέγοντας πως επικέντρωσαν την κριτική τους στην έλλειψη αναλογιστικών μελετών «λες και είναι λογιστικό το θέμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως όλες αυτές τις ημέρες της συζήτησης δεν αναδείχθηκαν οι ρίζες του προβλήματος και δεν αποκαλύφθηκαν οι ένοχοι της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων, δεν τονίστηκαν οι μεγάλες φοροαπαλλαγές από όλες τις κυβερνήσεις, δεν έγινε λόγος για την ανασφάλιστη εργασία, για την μη πληρωμή των υποχρεώσεων απέναντι στα Ασφαλιστικά, για «τις κομπίνες, για την κλοπή».

    Ο κ. Χαλβατζής ξεκίνησε την ομιλία του, απευθύνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών που βρήκαν τον θάνατο από πτώση του ελικοπτέρου τους.

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Με την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για την Τετάρτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κορυφώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και στις ΔΕΚΟ, μηχανικοί, νομικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο συμμετέχει στην απεργία, δεν θα μεταδίδει ειδήσεις και δεν θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες του από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

    Την απεργία τους συνεχίζουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ έχουν νεκρώσει και τα δικαστήρια, καθώς οι νομικοί και οι δικαστικοί επιμελητές απέχουν από τα καθήκοντά τους εως και την Παρασκευή.

    Ο ΗΣΑΠ και το Μετρό συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά θα λειτουργήσουν από τις 10:30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη και μέχρι και την Πέμπτη θα πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας. Στο τριήμερο αυτό θα πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς.

    Την Τετάρτη, επίσης, όλα τα λεωφορεία και το Τραμ θα ακινητοποιηθούν, ενώ τα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι λεωφορειακές γραμμές Express που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, θα απεργήσουν από ώρα 04:25 (πρωί 19ης Μαρτίου 2008) μέχρι ώρα 24:00 (βράδυ 19ης Μαρτίου 2008).

    Ανατροπή του προγράμματος δρομολογίων του ΟΣΕ επέρχεται έως και την Πέμπτη, εξαιτίας των δύο 24ωρων απεργιών που έχουν εξαγγείλει για την Τρίτη και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, οι οποίοι παράλληλα θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, για το Ασφαλιστικό.

    Έτσι, το τριήμερο αυτό, δηλαδή 18, 19 και 20 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως ''Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών''.

    Καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 16.00 έως τις 20.00, κατά την τετράωρη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Τετάρτη. Ματαιώσεις και αλλαγές προγραμματίζονται από Ολυμπιακές Αερογραμμές και Aegean και για την υπόλοιπη ημέρα.

    Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) όλων των βαθμίδων (οι δάσκαλοι με 48ωρη απεργία), με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

    Επίσης θα είναι κλειστά τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι οποίοι αντιτίθενται στη διάλυση του Ταμείου τους και στην ένταξή τους στον ΟΑΕΕ. Προβλήματα θα υπάρξουν και στα λιμάνια λόγω της 5ωρης στάσης εργασίας των λιμενεργατών.

    [03] Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και συζήτησε θέματα του υπουργείου Μεταφορών.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι συζητήθηκαν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών.

    Όπως είπε ο υπουργός, αποφασίστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ και πρόσθεσε ότι επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης θα προχωρήσουν σύντομα προς σ΄αυτή την κατεύθυνση με στόχο, εντός του 2008,να υπάρξουν αποτελέσματα.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε ένα νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια, καθώς προωθούνται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα περιφερειακά αεροδρόμια.

    "Θέλουμε τα αεροδρόμιά μας να μην είναι μόνον πίστες προσγείωσης και απογείωσης, αλλά και πόλοι τοπικής ανάπτυξης, με δραστηριότητες γύρω από τους αερολιμένες", είπε και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόληψη συμβούλων που θα ασχοληθούν μ' αυτό το ζήτημα.

    Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ΟΣΕ, ο οποίος διαχρονικά αντιμετωπίζει, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

    Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νέα διοίκηση στον ΟΣΕ κι η προσπάθεια θα είναι να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα με τρόπο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

    Η προσπάθεια εντοπίζεται, όπως είπε, στην ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και ταυτόχρονα να θωρακιστεί η τρενοΟΣΕ - η εταιρία, δηλαδή, που κάνει το μεταφορικό έργο -για να μην μετεξελιχθεί σε νέα Ολυμπιακή, καθώς από φέτος είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό.

    Σε ό,τι αφορά την "Ολυμπιακή", το θέμα της οποίας συζητήθηκε επίσης στην Κυβερνητική Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι "θέλω να τονίσω και γι' αυτούς που επείγονται να δοθεί λύση και γι' αυτούς που ενδεχομένως είναι βολεμένοι με τη σημερινή κατάσταση, ότι θα δοθεί λύση μέχρι το τέλος του 2008. Η λύση που επιδιώκουμε, θέλουμε να είναι νομικά ασφαλής για τον οποιονδήποτε επενδυτή και ταυτόχρονα στο οικονομικό της σκέλος ελκυστική και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τους επενδυτικούς μας συμβούλους".

    Επίσης, στην Κυβερνητική Επιτροπή, τόσο ο υπουργός Μεταφορών όσο και ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσαν για το θέμα του ΟΤΕ.

    "Πιστεύουμε ότι είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη (σσ. η εξαγορά του ποσοστού της MIG από την Ντόιτσε Τέλεκομ) και αυτό θεωρεί μαζί μας και όλη η αγορά", είπε ο υπουργός Μεταφορών.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δοθεί και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο και να αποφασιστεί κάτι γενικότερα, θα πρέπει να υποβληθούν σχετικά αιτήματα. Και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ νωρίς να κουβεντιάζουμε τέτοια θέματα, την ώρα που μόλις χθες έγινε αυτή η, υπό αίρεση, συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών. Ο,τιδήποτε θα εξεταστεί στην ώρα του και αφού υποβληθούν τα αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Δεν μπορούμε να μπούμε αυτή την ώρα σε τέτοιους είδους συζητήσεις".

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί να μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι το υπουργείο Μεταφορών και το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσεις, σύμφωνα με τις οποίες "είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί ως σκέψη". Πριν όμως φθάσουμε σ' αυτό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα χρειαστεί μελέτη αλλά και ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του στόλου των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι συγκοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι σε πόλη, όπως είναι η Αθήνα, στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 150 σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς. Στην Αθήνα, όμως, πρόσθεσε, αυτή την ώρα έχουμε 58 σταθμούς και ως εκ τούτου θα χρειαστεί αρκετή μελέτη και συζήτηση ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και πριν απ' όλα ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς και των μέσων μαζικών μεταφορών.

    Σε άλλη ερώτηση πότε θα ξεκινήσει η νέα απόσυρση στα ΙΧ, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά εκτός από τα Υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Οικονομίας, σημειώνοντας πως είναι ένα θέμα για το οποίο δεν επίκειται κάτι.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως "ό,τιδήποτε γίνει θα προηγηθεί συζήτηση με τους συναρμόδιους υπουργούς. Εμείς έχουμε στο Υπουργείο την Επιτροπή για τις πράσινες μεταφορές, η οποία έχει εντολή να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνοι μας αποφασίζουμε ή ότι αύριο το πρωί και χωρίς μελέτη θα καταλήξουμε σε κάποια επιλογή".

  • ** Την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, πριν απο τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για την οικονομία, δήλωσε πως "υπάρχει ανησυχία διεθνώς και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ευρωπαϊκή οικονομία τα πράγματα είναι καλύτερα και πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες".

    Ομως, πρόσθεσε "αυτό που ανησυχεί και την Ευρώπη είναι η εξέλιξη του διεθνούς πληθωρισμού κι αυτό επηρεάζει καθημερινά όλους μας".

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    Την Κυβερνητική Επιτροπή ενημέρωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Μετά τη συνεδρίαση η κα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι "στο τραπέζι" το όνομα "Νέα Μακεδονία", ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει μία ξεκαθαρισμένη θέση με την οποία έχει προσέλθει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εντατικοποίηση των προσπαθειών σ' αυτές τις 15 ημέρες, οι οποίες μένουν μέχρι το Βουκουρέστι. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και εντός της χώρας αλλά κυρίως είναι γνωστές εκτός της χώρας».

    [04] «Στον αγώνα μαζί με το λαό»

    Την αγανάκτησή του για την πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλέβει τον εργαζόμενο, κοροϊδεύει και λοιδορεί το εργατικό κίνημα, που παλεύει για τα βασικά δικαιώματα του Έλληνα ασφαλισμένου». Και πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες αυτού που θα δημιουργήσει, ούτε καλύτερες υπηρεσίες θα είναι, ούτε καλύτερες συντάξεις, ούτε μία πιο ποιοτική ζωή».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους τονίζοντας ότι «εμείς, είμαστε μαζί, μέρος του λαού που διαμαρτύρεται».

    Ζήτησε για μια ακόμα φορά: «την απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ για το ασφαλιστικό» και πρόσθεσε, «έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις για το αύριο, για ένα δίκαιο, βιώσιμο, δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ο αγώνας των εργαζομένων να είναι και καλός και ενωτικός.

    Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα για την εκλογή των αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    Στη συνεδρίαση εφαρμόσθηκαν οι ποσοστώσεις που προβλέπει το Καταστατικό για τις γυναίκες, τους νέους, τους απόδημους και τους μετανάστες, αλλά και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από ορισμένους υποψηφίους.

    Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της γύρω στις επτά το απόγευμα της Δευτέρας και αμέσως επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Κινήματος στο γραφείο του στη Βουλή, όπου ο Πρόεδρός της Γρηγόρης Νιώτης, του παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία εκλέγονται 153 μέλη, αντί των 150 που προβλέπει το Καταστατικό, λόγω ισοψηφιών οι οποίες προέκυψαν κατά την εφαρμογή των διατάξεων για τις ποσοστώσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη την Επιτροπή για τη δουλειά της όσο και για τη διαδικασία του Συνεδρίου, την οποία χαρακτήρισε άψογη. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η όλη διαδικασία απέδειξε τι μπορεί να κάνει ένα κόμμα για να διασφαλίσει το δικαίωμα του πολίτη, του συνέδρου και του στελέχους να εκφράζεται δημοκρατικά, ανοιχτά και κατοχυρωμένα.

    Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του συνεχάρη όσους εξελέγησαν, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι «μέρες αγώνα» και ότι αυτό τον αγώνα θα τον δώσει μαζί με το λαό, ο οποίος περνά δύσκολες ώρες.

    Δηλώσεις Στελεχών

    Στα δείγματα αποφασιστικότητας των μελών του ΠΑΣΟΚ για μια ουσιαστική πορεία στον λαό με βάση τους άξονες της στρατηγικής που ανέπτυξε ο Γιώργος Παπανδρέου, και η ιδιαίτερα εκδηλωτική επικρότηση της πρότασής του για ριζική ανανέωση στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, από τους συνέδρους του 8ου Συνεδρίου, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

    «Όποιος από εμάς νομίζει ότι αν δεν βλέπει την φωτογραφία του σε κάποιο «κάδρο», δεν μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα στην Ελλάδα, τότε κακό του κεφαλιού μας» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αντιδράσεις στις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου ή αν υπάρχει το ενδεχόμενο «λευκής απεργίας» στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν στο Συνέδριο «αποτυπώθηκαν οι συσχετισμοί που υπήρχαν πριν την 11η Νοεμβρίου», είπε ότι «η ιστορία των όποιων συσχετισμών ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

    «Η ανανέωση είναι πολιτική επιταγή ενώ σίγουρα χρειάζεται και η εμπειρία. Προφανέστατα χρειάζεται το μπόλιασμα αυτών των δύο για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ και την χώρα», δήλωσε το δεύτερο σε ψήφους αιρετό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

    Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί την επιλογή του κ. Παπανδρέου για ριζική ανανέωση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, «μονόδρομο», προσθέτοντας ότι «αυτή η πρόταση είναι πολύ θετική, αρκεί να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα, καθώς απαιτείται ανανέωση και στις δημοτικές οργανώσεις».

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο συντονιστής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να κάνει τις επιλογές του και να πάρει τις αποφάσεις του».

    Απαντώντας σε ερώτηση «γιατί δεν επιθυμεί να είναι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ», όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι «δεν έπιασα στασίδι στο ΠΑΣΟΚ για να πάρω καρέκλες. Δεν διεκδίκησα, ούτε πρόκειται να διεκδικήσω καμία καρέκλα. Είμαι στρατιώτης του έργου και όχι των λόγων», ενώ τόνισε με έμφαση ότι «η σχέση μου με τον κ. Παπανδρέου είναι και θα παραμείνει άριστη».

    «Αυτήν την στιγμή είμαι πρόεδρος της ΟΚΕ και θα παραμείνω πρόεδρος της ΟΚΕ» ήταν η απάντηση του κ. Πολυζωγόπουλου στην ερώτηση «αν θα αρνηθεί στην περίπτωση που του προταθεί θέση στο Κίνημα», ενώ απαντώντας στην ερώτηση «αν αυτή η απάντηση (περί ΟΚΕ) κρύβει κάποια ενόχληση» είπε «καμία ενόχληση, δραστηριοποιήθηκα στο ΠΑΣΟΚ, λόγω των εσωτερικών ζητημάτων. Τέλειωσαν αυτά, τέλειωσε το Συνέδριο και το έργο που μου είχε ανατεθεί, επανέρχομαι στα καθήκοντά μου».

    «Οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ανταποκρίνονται στην ανάγκη να αναδείξουμε νέα στελέχη τα οποία μαζί με τα έμπειρα να γίνουν η αιχμή του δόρατος, ώστε να μάθει όλη η Ελλάδα τις ριζοσπαστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και αυτό να έλθει πρώτο κόμμα και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Μαδεμλής, ο οποίος εξελέγη στην πρώτη δεκάδα των μελών του ΕΣ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο «λευκής απεργίας», ο κ. Μαδεμλής είπε ότι «όλοι εργάζονται κάτω από την ομπρέλα της μεγάλης παράταξης, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, η χώρα έχει μια ανίκανη κυβέρνηση και οι πολίτες είναι ξεκάθαρο τι θέλουν. Οι πολίτες καθορίζουν την στάση των στελεχών».

    Επιστολή Βενιζέλου

    Εξάλλου, συγχαρητήρια επιστολή στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται για πρώτη φορά, καθώς και στους νεώτερους συναδέλφους τους, απέστειλε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας πως θα «είμαι δίπλα τους γιατί η συνεχής και συνεπής ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πρακτικές - με σεβασμό στις αξιολογήσεις της κοινωνίας - πρέπει να είναι διαχρονική αρχή για όλους μας στην πολιτική».

    Σύνθεση νέου Εθνικού Συμβουλίου

    1 ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

    2 ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    3 ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    4 ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    5 ΜΙΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    7 ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    8 ΚΑΤΣΙΚΑΡΕΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    9 ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    10 ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    11 ΘΩΜΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    12 ΟΘΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    13 ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    14 ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    15 ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    16 ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    17 ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

    18 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ

    19 ΚΙΤΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

    20 ΟΦΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    21 ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    22 ΚΑΡΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    23 ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ

    24 ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    25 ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    26 ΦΕΛΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    27 ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

    28 ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    29 ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    30 ΣΩΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

    31 ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    32 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    33 ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    34 ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    35 ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    36 ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    37 ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    38 ΜΙΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

    39 ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    40 ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    41 ΖΑΡΠΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    42 ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    43 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

    44 ΤΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    45 ΓΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    46 ΛΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    47 ΑΡΣΕΝΗ ΜΑΡΙΑ

    48 ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ

    49 ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    50 ΣΠΑΘΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    51 ΖΩΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    52 ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    53 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

    54 ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    55 ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

    56 ΝΟΥΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    57 ΒΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    58 ΑΓΑΤΣΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

    59 ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΥΘΥΜΙΑ

    60 ΓΡΑΨΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    61 ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

    62 ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    63 ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    64 ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    65 ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    66 ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    67 ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    68 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    69 ΚΑΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

    70 ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    71 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    72 ΚΡΙΘΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    73 ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    74 ΤΖΙΟΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    75 ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    76 ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    77 ΣΜΥΡΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    78 ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    79 ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    80 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

    81 ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    82 ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

    83 ΠΑΣΒΑΝΤΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    84 ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    85 ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    86 ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ

    87 ΔΑΔΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    88 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    89 ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    90 ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    91 ΡΑΠΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    92 ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΦΩΤΗΣ)

    93 ΣΑΚΕΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    94 ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    95 ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    96 ΛΟΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    97 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    98 ΚΑΤΣΕΛΗ ΝΟΡΑ

    99 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    100 ΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    101 ΨΑΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    102 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

    103 ΖΕΡΒΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    104 ΔΑΛΛΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

    105 ΚΟΣΤΑΝΙΑΝ ΕΛΙΝΑ

    106 ΤΑΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    107 ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    108 ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    109 ΣΤΑΥΡΑΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

    110 ΚΑΡΔΙΜΗ ΜΑΡΙΑ

    111 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    112 ΔΗΜΑΔΑΜΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ

    113 ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    114 ΚΩΛΕΤΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    115 ΜΠΑΛΑΜΑΤΣΗ ΑΓΛΑΙΑ

    116 ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    117 ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    118 ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    119 ΒΟΓΙΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    120 ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    121 ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    122 ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    123 ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    124 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    125 ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    126 ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    127 ΚΙΣΚΗΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    128 ΣΙΩΖΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ

    129 ΝΤΕΛΕΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

    130 ΣΜΠΟΝΙΑ ΑΓΝΗ

    131 ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΙΤΣΑ

    132 ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

    133 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

    134 ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ

    135 ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ ΜΑΙΡΗ

    136 ΛΑΖΑΡΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗ

    137 ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΟΤΑ

    138 ΜΠΑΦΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    139 ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΘΟΥΛΗ)

    140 ΚΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΛΩΡΕΝ

    141 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΝΑ

    142 ΓΑΡΥΦΑΛΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    143 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    144 ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ

    145 ΛΟΙΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    146 ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΛΙΛΙΚΑ

    147 ΜΠΑΛΚΑΣ ΖΗΡ

    148 ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    149 ΤΡΙΧΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    150 ΝΙΑΒΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    151 ΤΖΕΧΕΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

    152 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    153 ΙΒΑΝΟΒΑ ΝΤΙΑΝΑ

    [05] «Αφορά και τους νέους»

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Φιλοσοφική Σχολή σε εκδήλωση του κόμματος κάλεσε τους νέους να πάρουν μέρους στις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Αξίζει τον κόπο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, να συνταχθούν με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ταξικό κίνημα λέμε εμείς, να συνταχθούν με τους γονείς τους, τους παππούδες τους, γιατί τους αφορά. Και τους αφορά άμεσα. Έστω κι αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τις ανάγκες σας στα 60, στα 65 και στα 70 χρόνια», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «κοιτάζει μπροστά», αλλά όπως εξήγησε:

    «Εν πάση περιπτώσει είναι εκσυγχρονισμός. Μόνο που υπάρχει κι ο βάρβαρος εκσυγχρονισμός, υπάρχει και ο ριζοσπαστικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός, υπάρχει και ο αριστερός εκσυγχρονισμός που λένε άλλοι και υπάρχει και ο επαναστατικός εκσυγχρονισμός. Πάντως είναι εκσυγχρονισμός αυτό που κάνει το νομοσχέδιο. Αλλά πάνω σε εργασιακές σχέσεις βάρβαρες. Της ανασφάλειας, χωρίς σιγουριά, της περιπλάνησης και προσαρμόζεται εκεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

    Σχετικά με δυστύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη θλίψη της για τους τρεις ανθρώπους που απανθρακώθηκαν και πρόσθεσε:

    «Πρόκειται για κάτι ελικόπτερα «Χιούι»,τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παμπάλαια. Όλο αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα και όλο είναι παλιά. Ξέρετε τι καταλαβαίνουμε; Όταν πρόκειται για επιθετικές ανάγκες είναι σύγχρονα. Όταν πρόκειται για αμυντικές ανάγκες της χώρας είναι 35 και 40 χρόνων. Και για τα σύγχρονα που αγοράζουμε δεν μας δίνουν ανταλλακτικά, για να είμαστε εξαρτημένοι από τη μια ή την άλλη πολεμική βιομηχανία, είτε την αμερικανική είτε την ευρωπαϊκή».

    [06] ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για ασφαλιστικό

    "Η αναδιανομή του συσωρευμένου πλούτου και η εφαρμογή ενός νέου τύπου ανάπτυξης με επίκεντρο την πλήρη απασχόληση" είναι ο δρόμος όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, θα οδηγήσει στην πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ με τους κοινωνικούς εταίρους για μια "άλλη λύση στο ασφαλιστικό", ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε πως η στρατηγική αυτή που αντιπροτείνεται "προϋποθέτει έναν άλλο συνασπισμό εξουσίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς".

    Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη συγκρότηση τριών ταμείων ασφάλισης (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους αγρότες και ένα για τους αυτοαπασχολούμενους) η οποία θα προέλθει μέσω ενοποίησης των ταμείων και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

    Επίσης θεωρεί ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις: τη διενέργεια αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών (πριν από την όποια συγχώνευση), την κάλυψη των ελλειμμάτων (όπου υπάρχουν, πριν από την όποια συγχώνευση), την αναζήτηση του ανώτατου κοινού παρανομαστή στη διαδικασία ενοποίησης και τέλος, την εξασφάλιση της συναίνεσης των εργαζομένων σε όλη αυτή την πορεία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ακόμη πως θα πρέπει να διασφαλιστούν με συγκεκριμένες προτάσεις οι αναγκαίοι πόροι για τις λειτουργικές ανάγκες αλλά και τη μεγέθυνση των αποθεματικών των ταμείων, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ακόμη την επαναφορά της 35ετίας ασχέτως ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την παροχή κάλυψης σε οποιαδήποτε μορφή γυναικείας απασχόλησης, την αποσύνδεση της ασφάλισης των αγροτών από την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, τη δραστική αύξηση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων και τέλος τη βελτίωση των διοικητικών και λειτουργικών διαδικασιών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    Επικρίνοντας το κυβερνητικό σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση "επιδιώκει να επαναφέρει στην ουσία το πακέτο Γιαννίτση" και υπογραμμίζει πως η αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος οφείλεται "στη διαχρονική καταλήστευση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης και στην ελαστικοποίηση της απασχόλησης".

    Ειδικότερα, σημειώνει πως "με την ελαστική και μερική απασχόληση ανατρέπεται η βασική σχέση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ασφαλιστικό σύστημα ως σήμερα", και πως με τη διάταξη του 1950 τα ταμεία υποχρεώνονταν να καταθέτουν άτοκα τα αποθεματικά τους σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ τέλος, η κυβέρνηση ενώ "υποκριτικά αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των νέων την ίδια στιγμή αυξάνει τα 50 ένσημα που χρειάζονταν ετήσια για να έχει κάποιος ασφάλιση υγείας, σε 100", ενώ επί της ουσίας "σπρώχνει τους ασφαλισμένους και μάλιστα με ειδικά κίνητρα προς την ιδιωτική ασφάλιση".

    [07] Συνετρίβη ελικόπτερο

    Διήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε από την Τρίτη με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με αφορμή το θάνατο των τριών στρατιωτικών, μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου τύπου "Χιούι", το οποίο κατέπεσε στις 10:38 το πρωί στην περιοχή Βασιλούδι Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

    Οι σoροί των άτυχων στρατιωτικών μεταφέρθηκαν ήδη με ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου θα διενεργηθεί αύριο η νεκροψία από την ιατροδικαστή Ελένη Ζαγγελίδου.

    Τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για "τον τραγικό χαμό των τριών παιδιών μας, που έπεσαν υπηρετώντας το καθήκον", εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Συλλυπούμαι από την καρδιά μου τις οικογένειές τους και συμμερίζομαι τον πόνο τους, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην πτώση του ελικοπτέρου δήλωσε ότι αυτή σημειώθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Βαγγέλης Μεϊμαράκης και έφυγε αμέσως.

    "Θέλω εκ μέρους της κυβέρνησης - το έχει κάνει, ήδη, ο κ. Μεϊμαράκης -να εκφράσω τη θλίψη μας για την απώλεια της ζωής των τριών νέων μας, οι οποίοι υπηρετούσαν το ύψιστο αγαθό της πατρίδος", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Αεροπορίας Στρατού, για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

    Το ελικόπτερο "UH-1H Χιούι" είχε απογειωθεί από τη βάση του, στο 3ο Τάγμα Ελικοπτέρων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 10.10 το πρωί, για προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση με προορισμό τη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Η πτήση εξελισσόταν ομαλά, μέχρι τις 10.38, οπότε χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ.

    Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το ελικόπτερο να πετάει σε χαμηλό ύψος και να πέφτει τελικά σε αγροτική περιοχή, ανάμεσα στα χωριά Βασιλούδι και Άγιος Βασίλειος Θεσσαλονίκης, δίπλα στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στην περιοχή έσπευσε άλλο ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου «Χιούι», ένα «Σούπερ Πούμα», δυνάμεις του Στρατού, οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

    Ο αντιδήμαρχος Κορώνειας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν στον τόπο της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι» ήταν ο αντιδήμαρχος Κορώνειας, νομού Θεσσαλονίκης, Παύλος Παπαγερίδης.

    Όπως ανέφερε ο κ.Παπαγερίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το θέαμα ήταν «ανατριχιαστικό». Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή μεταξύ του Αγίου Βασιλείου και του χωριού Βασιλούδι, ενώ το μόνο που φαινόταν από μακριά ήταν το φτερό του ελικοπτέρου.

    «Βρισκόμουν καθβ οδόν στον Λαγκαδά, όταν είδα στην άσφαλτο κτηνοτρόφους να τραβάνε τα μαλλιά τους, φωνάζοντας πως έπεσε ένα ελικόπτερο. Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή. Η λίμνη του Αγίου Βασιλείου είχε μαυρίσει και βλέπαμε μόνο το φτερό του ελικοπτέρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαγερίδης.

    Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και στον τόπο της τραγωδίας έσπευσε ισχυρή αστυνομική και πυροσβεστική δύναμη. Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγο, Δημήτρη Φαφούτη, η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την πτώση.

    [08] Ηρεμία επικρατεί στο Κόσοβο

    Ηρεμία επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο. Στους δρόμους της Μιτρόβιτσα, όπου την Τρίτη σημειώθηκαν συμπλοκές είναι έντονη η παρουσία στρατιωτών της KFOR. 'Ολοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στο δικαστικό μέγαρο, αφέθησαν ελεύθεροι.

    Στο σερβικό νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα συνεχίζουν να νοσηλεύονται 15 πολίτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία του Κραγκούγιεβατς και του Βελιγραδίου. Η κατάσταση του ενός κρίνεται σοβαρή, αφού φέρει τραύμα από βλήμα πυροβόλου όπλου στο κρανίο.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, σε συνέντευξή του στη σερβική ραδιοτηλεόραση RTS, έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. "Θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για εμάς να ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους Σέρβους πολιτικούς να επιδείξουν σύνεση.

    Ο κ. Τάντιτς καταδίκασε την "υπερβολική χρήση βίας" από τις δυνάμεις της αστυνομίας και της KFOR και ανέφερε ότι διαμαρτυρήθηκε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, κ. Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τη μοναδική διέξοδο από την κρίση στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι όπως αποδείχθηκε η ανεξαρτητοποίηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη. Αναφερόμενος στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο κ. Τάντιτς υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής τονίζοντας - μεταξύ άλλων - ότι "μια Σερβία μέλος της Ε.Ε. θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κόσοβο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 March 2008 - 23:30:37 UTC